Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 176/2014, de 10 d'octubre, del Consell, pel qual regula els convenis que subscriga la Generalitat i el seu registre. [2014/9268]

(DOGV núm. 7379 de 13.10.2014) Ref. Base de dades 008989/2014

DECRET 176/2014, de 10 d'octubre, del Consell, pel qual regula els convenis que subscriga la Generalitat i el seu registre. [2014/9268]
Preàmbul

El Decret 20/1993, de 8 de febrer, del Consell, va regular el Registre de Convenis i va establir el règim juridicopressupostari dels convenis que subscriga la Generalitat. Esta disposició reglamentària va ser desplegada per la Circular de 16 de juny de 1993, aprovada conjuntament per les conselleries d’Economia i Hisenda i d’Administració Pública.

L’increment de les relacions de col·laboració de la Generalitat, així com la necessitat de contemplar aquelles qüestions que l’experiència ha posat de manifest en el temps transcorregut des de l’aprovació de la citada normativa, determinen l’oportunitat de revisar-la i adaptar-la, i es va procedir a l’elaboraració d’un nou decret que dote els convenis de l’adequat marc integrador de les disposicions, tant autonòmiques com estatals, que després d’aquella han afectat els convenis.

En este sentit, la Unió Europea ha instat els estats membres a redoblar els seus esforços per a reduir la càrrega normativa, de manera que s’aconseguisca un marc regulador estable, clar i predicible. Sensible a esta realitat, i amb l’ànim de millorar i aclarir el nostre sistema normatiu, la Generalitat ha assumit plenament aquells requeriments, i amb esta finalitat ha escomés un ambiciós pla de simplificació normativa, les línies d’actuació del qual es contenen en el 2n Pla de Simplificació i Reducció de Càrregues Administratives (Pla SIRCA 2013-2015), aprovat per Acord de 10 de maig de 2013, del Consell, i a través del qual es busca, precisament, contribuir a aconseguir un ordenament jurídic més eficaç i eficient, totalment accessible als ciutadans, transparent, així com de fàcil comprensió i compliment.
Este decret, en el marc del dit procés de millora normativa, pretén conjugar la simplificació del procediment aplicable en matèria de convenis amb l’increment de les garanties, de manera que la nova regulació en cap cas no puga suposar un menyscabament en la protecció de l’interés general i en el compliment de les seues obligacions per part dels poders públics. A este efecte, pot destacar-se com una de les seues principals novetats l’ampliació de l’àmbit subjectiu d’aplicació de la norma, la qual cosa redundarà en un major control sobre l’activitat convencional dels distints ens que formen part del sector públic de la Generalitat.

A més, i a fi d’aconseguir aclarir el règim jurídic, esta nova norma pretén dotar d’homogeneïtat als convenis que es formalitzen per la Generalitat, per mitjà de l’establiment d’una definició i una tipologia bàsica dels diferents instruments convencionals. Amb això, es vol també donar resposta a un dels principals problemes que s’ha plantejat tradicionalment en este àmbit, com és la delimitació d’en quins casos pot subscriure’s un conveni i quan ha de recórrer-se a la contractació administrativa.
Un altre dels objectius essencials del present decret és reforçar els principis de transparència i publicitat que han de regir l’activitat de la Generalitat en este àmbit, i possibilitar l’accés i consulta per part de la ciutadania de les dades més rellevants dels convenis subscrits, en el marc de les previsions contingudes en la normativa bàsica estatal i en la regulació autonòmica.
Finalment, es continua avançant en la implantació de tecnologies que afavorisquen la comunicació i l’estalvi per mitjà de la utilització de mitjans electrònics.
Quant a la seua estructura, en el capítol I s’inclouen les disposicions generals, que fixen el seu objecte, donen una definició de conveni, enumeren la tipologia d’instruments a través dels quals es poden formalitzar estos negocis jurídics i establixen el seu àmbit d’aplicació, tant des d’un punt de vista positiu com negatiu. El capítol II s’ocupa dels òrgans competents, de manera que, partint de la distinta naturalesa jurídica de l’ens que subscriga el conveni, determina a qui correspon efectuar cada un dels tràmits que s’ha de seguir al llarg del procediment. Per la seua banda, el capítol III regula el contingut i tramitació dels convenis i, a fi de normar d’una forma ordenada i fàcilment comprensible les distintes situacions que es poden plantejar, fixa un contingut i tràmits comuns per a tot tipus de convenis, alhora que contempla les particularitats d’alguns d’estos que tenen especial transcendència, com per exemple els que comporten obligacions econòmiques o arbitren la concessió de subvencions. A continuació, el capítol IV es dedica al Registre de Convenis de la Generalitat, i establix la seua naturalesa i funcionament. Finalment, la part final inclou distintes disposicions, entre les quals ha de destacar-se la disposició addicional tercera que arreplega la tramitació que s’ha de seguir en el cas que hi haja un conveni tipus.

Per tot això, de conformitat amb el que disposen els articles 49.1.1a de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana i 43 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, a proposta del conseller de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 10 d’octubre de 2014,


DECRETE

CAPÍTOL I
Disposicions generals

Article 1. Objecte
Este decret té per objecte regular la tramitació i formalització dels convenis que subscriga la Generalitat en l’exercici de les seues competències públiques.
És igualment objecte d’esta norma la determinació de l’organització i funcionament del Registre de Convenis de la Generalitat, com a instrument que és de coneixement, control, seguiment i publicitat de l’activitat convencional de la Generalitat.

Article 2. Concepte de conveni
Als efectes d’este decret, s’entén per conveni tot acord de voluntats subscrit per la Generalitat amb altres persones físiques o jurídiques, de naturalesa pública o privada, sostret per raó de la seua naturalesa i objecte a les regles legals aplicables a la contractació del sector públic, que se formalitza per a l’adequat desplegament i compliment d’una finalitat d’interés públic.

Article 3. Tipologia de l’activitat convencional
1. Sense perjuí del que dispose la legislació específica existent, tot instrument o negoci que subscriga la Generalitat, que reunisca les característiques determinades en l’article anterior, se subjectarà al règim contingut en este decret, amb independència de la denominació que les parts que intervinguen li hagen atorgat.
2. A fi de mantindre una terminologia homogènia, i sense perjuí dels previst en la legislació sectorial aplicable, els instruments de formalització de l’activitat convencional de la Generalitat adoptaran alguna de les denominacions següents:
a) Protocols generals: els que es limiten a establir pautes d’orientació política sobre l’actuació de cada una de les parts en qüestions d’interés comú o a fixar el marc general i la metodologia per al desenrotllament de la col·laboració en una àrea d’interrelació competencial o en un assumpte de mutu interés. Les seues clàusules incorporen exposicions de directrius o declaracions conjuntes d’intencions i propòsits sense eficàcia obligacional, per la qual cosa el seu compliment no resulta jurídicament exigible.
b) Convenis marc: els que contenen acords susceptibles de generar obligacions jurídiques entre les parts que els subscriuen, però que, de manera expressa, requerixen per a la seua efectivitat la posterior formalització de convenis o acords singulars en què de manera específica es concreten les dites obligacions directament exigibles.
c) Convenis i acords singulars: els que establixen obligacions concretes i perfectament delimitades per les parts, directament i immediatament exigibles, ja siga en el mateix conveni o acord o bé en les seues addendes o annexos.
D’entre estos, es denominaran «convenis de col·laboració» aquells que són subscrits per a la gestió i prestació de servicis corresponents a matèries que, de conformitat amb el que disposa l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, són de competència exclusiva de la Generalitat.
Correspondrà la qualificació «acords de cooperació» aquells que es concerten sobre matèries que no són competència exclusiva de la Generalitat, o que, encara que tracten sobre estes, tenen un objecte diferent de la gestió i prestació de servicis.
3. No obstant això, quan els convenis que se subscriguen no pogueren adoptar alguna de les denominacions establides anteriorment, podrà arreplegar-se qualsevol altra que es determine de comú acord.


Article 4. Àmbit d’aplicació subjectiu
1. En l’àmbit de la Generalitat, este decret serà aplicable als convenis subscrits:
a) Pel president de la Generalitat.
b) Pel Consell.
c) Per la Presidència i les conselleries.
d) Pels organismes públics de la Generalitat, s’entenen com a tals totes les entitats amb personalitat jurídica pròpia vinculades o dependents de la Generalitat que puguen exercir potestats públiques.
2. Els consorcis que, atenent els criteris continguts en la legislació bàsica de l’Estat, estiguen adscrits a la Generalitat se subjectaran a aquells preceptes de la present norma en què apareguen expressament mencionats.
3. Les societats mercantils de la Generalitat, així com les fundacions del seu sector públic, no podran subscriure convenis l’objecte dels quals siga propi d’un contracte ni que suposen l’exercici de potestats o competències públiques. Quan subscriguen algun dels negocis convencionals arreplegats en l’article 3 de la present norma, hauran de comptar amb l’autorització prèvia del Consell sempre que se’n deriven obligacions econòmiques per a l’entitat. En estos supòsits serà així mateix preceptiu l’informe previ de l’Advocacia General de la Generalitat per a totes aquelles societats i fundacions que tinguen subscrit el conveni oportú d’assistència jurídica. Igualment, els resultaran d’aplicació els articles d’este decret en què apareguen citades.

4. A excepció dels supòsits expressament previstos en el nostre ordenament jurídic, les conselleries no podran concertar convenis entre si. Si cal l’establiment d’un marc formal de col·laboració entre dos o més departaments, s’elevarà l’oportuna proposta conjunta al Consell a fi que este, si és el cas, adopte el corresponent acord per mitjà del qual s’instrumentarà la dita participació.


Article 5. Negocis exclosos
1. No podran adoptar la forma de conveni els negocis onerosos, qualsevol que siga la seua naturalesa jurídica, subscrits pels ens i òrgans enumerats en l’apartat 1 de l’article anterior, que per la seua naturalesa o objecte es troben sotmesos a la legislació vigent en matèria de contractes del sector públic.
2. Seran regits per la seua normativa específica, i es troben exclosos de l’aplicació del present decret, els negocis jurídics següents:
a) Els convenis i acords col·lectius de treball.
b) Els convenis urbanístics.
c) Els convenis que suposen acabament convencional dels procediments administratius.
d) La sol·licitud d’ajudes de la Unió Europea i l’adhesió a convenis de cooperació entre socis d’un projecte europeu posteriors a l’aprovació del cofinançament comunitari.
e) Els contractes programa.
f) Els encàrrecs de gestió a ens que tinguen atribuïda la condició de mitjà propi i servici tècnic de la Generalitat.
g) Els convenis i acords sobre transferència de funcions i servicis que subscriga la Generalitat amb altres administracions públiques.
3. Quan de conformitat amb el que disposa la legislació vigent en matèria de contractació del sector públic calga la tramitació d’un contracte cofinançat per unes quantes conselleries, per ser de l’interés de totes estes, se subscriurà el conveni oportú entre els departaments afectats, el qual no se subjectarà als tràmits previstos en el present decret. Estos convenis inclouran necessàriament referència als percentatges de finançament i a la competència per a tramitar l’expedient de contractació oportú.
4. Els encàrrecs de gestió entre òrgans administratius o organismes públics de la Generalitat, a què es referix la normativa estatal bàsica en matèria de procediment administratiu, hauran de formalitzar-se mitjançant un acord exprés dels òrgans o ens intervinents, sense que este se sotmeta al règim contingut en el present decret. L’instrument de formalització de l’encàrrec de gestió, així com la seua resolució, hauran de ser publicades, per a la seua eficàcia, en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.


CAPÍTOL II
Òrgans competents

Article 6. Òrgans competents per a elaborar, gestionar i subscriure convenis en l’àmbit de l’Administració del Consell
1. La proposta i elaboració dels projectes dels diferents convenis i de les seues addendes, així com de la seua modificació, pròrroga, suspensió i extinció, correspon als titulars dels òrgans superiors i dels centres directius, en virtut de les competències que tinguen assignades i amb vista a les actuacions que resulten necessàries per a la consecució de l’objecte del conveni.
2. La tramitació i coordinació dels diferents convenis que se subscriguen és competència dels titulars de les subsecretaries dels respectius departaments del Consell.
3. La subscripció dels convenis correspon als titulars dels departaments del Consell, atenent les matèries objecte de conveni sobre les quals exercixen les seues competències, sense perjuí d’exercitar la facultat que els assistix de delegar els titulars dels òrgans superiors o directius que en depenguen per a la firma dels convenis.
No obstant això, la firma dels convenis podrà correspondre al titular de l’òrgan que, si és el cas, faculte el Consell en l’acord d’autorització del conveni, sense perjuí de la competència que correspon al president de la Generalitat per a firmar els convenis de col·laboració i acords de cooperació amb l’Administració General de l’Estat i les altres comunitats autònomes.

Article 7. Òrgans competents per a subscriure convenis en els organismes públics de la Generalitat
En l’àmbit dels organismes públics de la Generalitat, correspon als seus respectius presidents la subscripció dels convenis, sense perjuí del que dispose la seua normativa reguladora.

Article 8. Òrgans competents per a subscriure convenis en els consorcis adscrits a la Generalitat, així com en les societats mercantils i en les fundacions del sector públic de la Generalitat
En els consorcis adscrits a la Generalitat, la firma dels convenis correspondrà a l’òrgan que es fixe en la seua norma o instrument de creació.
En l’àmbit de les societats mercantils participades majoritàriament per la Generalitat, la subscripció dels convenis serà duta a terme per l’òrgan que determine la seua escriptura de constitució.
En l’àmbit de les fundacions del sector públic de la Generalitat, la subscripció dels convenis serà realitzada per l’òrgan que corresponga de conformitat amb allò que s’ha disposat en els seus estatuts.

Article 9. Òrgan mixt de seguiment i control
En els convenis es podrà crear un òrgan mixt de seguiment i control de les actuacions que s’acorde. L’existència d’este òrgan mixt serà preceptiva quan els convenis se subscriguen entre administracions públiques o organismes públics i a més comporten obligacions econòmiques per a la Generalitat.
L’òrgan mixt de seguiment i control realitzarà les funcions següents:

1. Supervisar l’execució del conveni, així com adoptar les decisions i dictar les instruccions necessàries a fi d’assegurar la correcta realització de les activitats convingudes, incloent-hi a este efecte la solució, en primera instància, de les controvèrsies d’interpretació i compliment que puguen plantejar-se respecte dels convenis subscrits.

2. Informar les parts dels retards i incidències que es puguen presentar durant l’execució del conveni, així com, si és el cas, proposar les actualitzacions o modificacions corresponents en les anualitats derivades del retard.
3. Emetre, en el cas que així es preveja, un informe o valoració final sobre el grau de compliment dels objectius consignats en el conveni subscrit en el qual expressament haurà de fer-se menció de la comprovació de la circumstància que la suma de les aportacions que, si és el cas, realitzen els distints subjectes obligats pel conveni en cap cas no sobrepassa el cost de l’activitat a finançar, ni el seu valor de mercat.

Sempre que en estos convenis es preveja l’existència d’un òrgan mixt de seguiment i control, haurà d’indicar-se expressament l’òrgan de l’Administració autonòmica a què haurà de remetre’s còpia de les actes, acords o informes que, si és el cas, emeta en desplegament i execució de les funcions que tinguera assignades.

Article 10. Arxivament dels convenis
El depòsit i custòdia, amb les condicions de seguretat i conservació corresponents, dels exemplars originals dels convenis i de les seues incidències, correspon a cada un dels subjectes a què es referix l’article 4 del present decret que els hagen subscrit.


CAPÍTOL III
Contingut i tramitació

Article 11. Contingut dels convenis
1. Els convenis podran incloure qualssevol clàusules o estipulacions, sempre que siguen conformes amb l’interés públic, l’orde constitucionalment i estatutàriament establit i amb la resta de l’ordenament jurídic.
En tot cas, els instruments de formalització dels convenis hauran d’especificar, com a mínim:
a) El títol del conveni, que identificarà les parts intervinents i contindrà una breu referència al seu objecte.
b) El lloc i la data de subscripció.
c) Les parts que subscriuen el conveni i la capacitat jurídica amb què actua cada una de les persones que intervenen en nom seu i representació, així com, si és el cas, el títol competencial que exercixen els ens del sector públic que en siguen part.
d) L’objecte del conveni, les actuacions que s’acorda desenrotllar per a la seua consecució o compliment i les obligacions que comporta per a cada una de les parts.
e) La data de l’inici de l’eficàcia i el termini de vigència del conveni, sense perjuí de la possibilitat de la seua pròrroga si així ho acorden les parts firmants del conveni, i sense que siga possible la vigència indefinida del conveni excepte en els casos dels protocols generals i convenis marc.
f) Altres causes d’extinció del conveni diferents de la conclusió del termini de la seua vigència, així com la forma d’acabar, en estos supòsits, les actuacions en curs d’execució.
g) La jurisdicció a què se sotmetran les qüestions litigioses que puguen sorgir respecte del conveni.
2. Els projectes de conveni que no comporten obligacions econòmiques per a la Generalitat hauran d’incorporar la següent clàusula específica i diferenciada: «L’aplicació i execució d’este conveni, incloent-se a este efecte tots els actes jurídics que pogueren dictar-se en la seua execució i desplegament, no podrà suposar obligacions econòmiques per a la Generalitat i, en tot cas, haurà de ser atesa amb els seus mitjans personals i materials».
3. Amb independència d’allò que s’ha previst amb caràcter general per als convenis en l’apartat 1 d’este article, regiran a més les següents prescripcions específiques per al contingut dels convenis que comporten obligacions econòmiques per a la Generalitat:
a) Haurà de constar la quantia total de les obligacions econòmiques que assumix la hisenda de la Generalitat, i s’haurà de detallar, si és el cas, per imports i exercicis, la forma de realitzar els pagaments i l’aplicació pressupostària a què s’imputen.
b) Quan siga procedent, el conveni contindrà les corresponents garanties del compliment de les obligacions.
4. Addicionalment, regiran les següents prescripcions específiques per als convenis de la Generalitat relacionats amb l’atorgament de subvencions:
a) Els projectes de conveni que instrumenten la concessió directa de subvencions de la Generalitat contindran referència al supòsit legal l’aplicació de què justifica la concessió sense que hi haja cap concurrència competitiva, i inclouran, com a obligacions dels beneficiaris de les subvencions, les derivades de la normativa aplicable en matèria de subvencions.
b) Els projectes de conveni que regulen les condicions i obligacions assumides per les entitats col·laboradores de subvencions de la Generalitat, a més del contingut mínim fixat en la legislació vigent, identificaran la normativa reguladora especial de les subvencions que seran gestionades per l’entitat col·laboradora i establiran la compensació econòmica que, si és el cas, es fixe a favor seu.
c) Els projectes de conveni que contemplen la concessió o modificació d’ajudes públiques de la Generalitat, en aplicació de l’apartat 1 de l’article 107 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, hauran de complir el que preveu la normativa autonòmica relativa a la notificació, autorització i comunicació d’ajudes públiques a la Comissió Europea.

5. Als projectes de conveni de la Generalitat amb entitats de dret públic estrangeres els serà aplicable el que disposa este precepte, a excepció de la lletra g de l’apartat 1.

Article 12. Actuacions prèvies a la subscripció dels convenis
La subscripció de convenis per la Generalitat, així com les seues addendes o modificacions, requerirà, amb caràcter previ a la seua firma, el compliment dels següents tràmits preceptius, sense perjuí d’aquells altres que estiguen exigits per la normativa aplicable en cada cas i dels que decidisca practicar l’òrgan encarregat de la tramitació del projecte de conveni:
1. Amb caràcter general:
a) Informe del centre directiu de la conselleria corresponent, o de l’entitat proponent, justificatiu de la necessitat i oportunitat del conveni i, si és el cas, de la inexistència d’obligacions econòmiques per a la Generalitat. Així mateix, una vegada realitzada la tramitació del conveni, s’haurà d’emetre nou informe motivat en aquells casos en què en el text del projecte de conveni no s’haja atés a alguna de les observacions formulades en els informes i dictàmens emesos.
b) Informe del Registre de Convenis de la Generalitat.
c) Informe de l’Advocacia General de la Generalitat.
2. A més, en els projectes de conveni que comporten obligacions econòmiques per a la Generalitat:
a) Memòria econòmica subscrita per la persona titular de la subsecretaria corresponent o, si es tracta d’organismes públics, per l’òrgan que exercite funcions equivalents en estos.
b) Informe de fiscalització de la Intervenció Delegada quan, per raó del subjecte que subscriu per part de la Generalitat, resulte preceptiu.

c) Informe de la Intervenció General de la Generalitat en els termes que preveu la normativa aplicable.
d) Informe favorable de la direcció general competent en matèria de pressupostos quan la duració del conveni no s’esgote en el mateix exercici de la seua subscripció. En tot cas, serà condició necessària per a la seua tramitació l’existència de crèdit adequat i suficient en l’exercici corrent.
3. En els projectes de conveni que formalitzen la concessió de subvencions de la Generalitat s’exigirà, així mateix:
a) Quan comporten la concessió o modificació d’ajudes públiques de la Generalitat a què no s’aplique l’apartat 1 de l’article 107 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, informe del centre gestor de l’ajuda justificatiu de la no-aplicació del referit precepte comunitari i de la no-subjecció de l’ajuda a la política de la competència de la Unió Europea. Este informe, junt amb el projecte de conveni, es remetrà a la direcció general competent en matèria de control i coordinació d’ajudes públiques de la Generalitat, perquè, si és el cas, formule les observacions que siguen procedents.
b) Informe vinculant de la direcció general competent en matèria de control i coordinació d’ajudes públiques de la Generalitat sobre l’adequació i compatibilitat amb la normativa de la Unió Europea sobre competència, de les ajudes públiques de la Generalitat previstes en els projectes de conveni a què s’aplique l’article 107.1 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, com a tràmit previ a la comunicació o notificació i autorització de la Comissió Europea, segons siga procedent.
c) En els supòsits de tramitació anticipada de projectes de convenis que instrumenten la concessió de subvencions caldrà ajustar-se al que disposa la normativa vigent.
4. En els projectes de conveni de la Generalitat amb l’Estat i amb altres comunitats autònomes, de conformitat amb el que disposen els apartats 1 i 2 de l’article 59 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, caldrà, a més:
a) L’aprovació per les Corts i la comunicació a les Corts Generals, quan es tracte de convenis de col·laboració amb l’Estat i altres comunitats autònomes.
b) Aprovació de les Corts i autorització de les Corts Generals, en els projectes d’acord de cooperació amb altres comunitats autònomes. Així mateix, en el cas de l’administració del Consell serà preceptiu el dictamen del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana.

En ambdós casos, en el text del conveni es farà referència expressa al compliment dels mencionats tràmits.
5. A més, els projectes de conveni de la Generalitat amb entitats de dret públic estrangeres:
a) Hauran de remetre’s a la direcció general competent en matèria d’acció exterior de la Generalitat abans de la seua firma i, si és el cas, abans que siguen autoritzats pel Consell. Este centre directiu emetrà un informe sobre la naturalesa, procediment i més adequada instrumentació segons el dret internacional i el marc competencial autonòmic en matèria d’acció exterior i, si és el cas, traslladarà el projecte al ministeri competent en matèria d’assumptes exteriors d’acord amb el que preveu la normativa estatal.
La dita tramesa a la direcció general competent haurà de ser efectuada, com a mínim, amb vint dies hàbils d’antelació a la data prevista de firma o, si és el cas, de l’autorització pel Consell.
b) En els termes que preveu l’article 62.4 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, hauran de ser preceptivament autoritzats per les Corts els projectes de conveni de col·laboració de gestió i prestació de servicis amb regions europees, i s’haurà de fer constar esta autorització en el text del conveni.
6. L’autorització del Consell per a subscriure convenis serà preceptiva en els supòsits següents:
a) Convenis firmats entre la Generalitat i els ens que exercisquen potestats públiques.
b) Convenis celebrats amb organismes o institucions públiques o persones físiques o jurídiques privades de què, directament o indirectament, es deriven obligacions econòmiques per a l’administració de la Generalitat o qualsevol dels seus ens instrumentals del sector públic.
En ambdós supòsits, haurà de ser emés per la persona titular de la Subsecretaria el corresponent informe previ. Així mateix, en el text del conveni haurà de fer-se constar la data en què s’acorde la seua autorització pel Consell.

Article 13. Finalització dels convenis
En aquells convenis que impliquen obligacions econòmiques per a la hisenda de la Generalitat o de qualsevol dels ens que conformen el seu sector públic instrumental, els centres directius o entitats impulsores d’estos hauran d’emetre, una vegada finalitzada la vigència del conveni i en el termini màxim de tres mesos, un certificat sobre la conformitat respecte a la seua execució i liquidació. L’esmentat certificat, que s’incorporarà a l’expedient, haurà de fonamentar-se, si és el cas, en l’informe o valoració final emés per l’òrgan mixt de seguiment i control a què es referix l’article 9 de la present norma.


CAPÍTOL IV
Registre de Convenis de la Generalitat

Secció primera
Disposicions comunes

Article 14. Dependència del Registre de Convenis
El Registre de Convenis de la Generalitat té naturalesa administrativa i estarà adscrit a la conselleria competent per raó de la matèria, a la qual correspondrà la seua direcció i gestió.
Article 15. Convenis inscriptibles
1. En el Registre de Convenis de la Generalitat s’inscriuran els convenis subscrits per:
a) L’administració del Consell, a través de les conselleries i departaments que integren la seua estructura.
b) Els organismes públics de la Generalitat.
c) Els consorcis que, atenent la legislació bàsica de l’Estat, estiguen adscrits a la Generalitat.
d) Les societats mercantils en què la Generalitat compte amb una participació, directa o indirecta, superior al 50 % del seu capital social.

e) Les fundacions del sector públic de la Generalitat.
2. Serà igualment objecte d’inscripció en el Registre qualsevol incidència relativa a la interpretació, execució, modificació, pròrroga, suspensió i extinció dels convenis inscrits.


Secció segona
Procediment d’informe i inscripció

Article 16. Informe del Registre
1. Quan s’inicie la tramitació d’un projecte de conveni o de modificació d’un ja existent, els subjectes a què es referix l’article anterior que el promoguen hauran de remetre’l al Registre de Convenis de la Generalitat per tal de sol·licitar informe sobre l’existència d’altres convenis ja inscrits i en vigor, o projectes de conveni informats, el contingut de què puga coincidir amb el que es pretén subscriure.
2. El mencionat informe tindrà caràcter preceptiu i no vinculant. En el cas que l’informe siga desfavorable, l’entitat promotora haurà d’incorporar a l’expedient, i remetre al Registre de Convenis de la Generalitat, informe sobre les raons que justifiquen la inexistència de duplicitats amb convenis en vigor o amb altres projectes de conveni en tramitació.

3. L’informe del Registre s’emetrà en el termini màxim de deu dies hàbils des de la recepció del projecte de conveni. En el cas de no evacuar-se l’informe en el termini indicat, s’entendrà favorable i podran prosseguir-se les actuacions per a la firma del conveni.
4. Els informes del Registre portaran un número correlatiu que s’iniciarà cada any.

Article 17. Sol·licitud d’inscripció dels convenis
1. La inscripció en el Registre dels convenis i les seues incidències s’efectuarà a sol·licitud dels subjectes a què es referix l’article 15.1 d’este decret que els hagen subscrit. Quan el conveni siga promogut per més d’un òrgan o entitat de la Generalitat, la inscripció haurà de ser sol·licitada pel que comparega en primer lloc com a part del conveni.

2. La sol·licitud d’inscripció es realitzarà directament al Registre en el termini màxim d’un mes des de la firma del conveni o de la seua incidència.
3. En el moment d’instar la inscripció, haurà d’adjuntar-se còpia íntegra digitalitzada del document original degudament firmat per les parts, així com, quan siga procedent, de l’acte que el va autoritzar, va aprovar o va ratificar i dels informes i dictàmens preceptius emesos.
En el cas dels instruments que continguen qualsevol modificació dels termes d’un conveni ja subscrit, la dita circumstància es farà constar en la sol·licitud d’inscripció, i s’hauran d’indicar les dades que permeten la identificació exacta del conveni anterior.
4. El Registre verificarà la documentació presentada i, si no complix els requisits mencionats en l’apartat precedent, se suspendrà la inscripció i es requerirà qui la insta perquè, en el termini màxim de deu dies hàbils, complete la sol·licitud per a poder procedir a esta.


Article 18. Formalització i contingut de la inscripció
1. Una vegada rebuda la documentació completa, es practicarà la inscripció del conveni en el Registre i es comunicarà a qui la va instar. S’assignarà un número de registre correlatiu a cada conveni, segons l’orde de recepció de la documentació en el Registre, i s’iniciarà la seua numeració anualment. En el cas que es tracte d’una modificació d’un conveni ja existent, s’inscriurà de forma independent.
2. En la inscripció de cada conveni s’incorporarà a la base informàtica la documentació presentada i es faran constar les dades següents:

a) El número de registre del conveni.
b) El títol del conveni.
c) El tipus de conveni.
d) La data de subscripció.
e) Les parts que el subscriuen, així com el càrrec i la capacitat amb què actua cada una d’estes.
f) L’objecte del conveni.
g) El finançament, en el cas que del conveni es deriven obligacions econòmiques per a les parts.
h) L’establiment d’una organització personificada de gestió, si correspon.
i) La constitució, si és el cas, d’un òrgan mixt de seguiment i control de les actuacions que s’acorde desenrotllar.
j) La data de l’inici de l’eficàcia, el termini i tipus de vigència del conveni.
k) L’estat de vigència del conveni.
l) La data i els motius d’extinció.
m) L’acte que va autoritzar, va aprovar o va ratificar el conveni, quan siga procedent.
n) El lloc i la data de publicació del conveni, quan siga procedent, amb enllaç a la publicació.
o) Qualsevol altre extrem del conveni que considere d’interés l’òrgan competent per a la inscripció.

Article 19. Actualització de les dades del Registre
1. A fi de mantindre degudament actualitzat el Registre, els subjectes mencionats en l’article 15.1 del present decret hauran de comunicar-li, en el primer trimestre de cada any, els convenis que hagueren perdut la seua vigència en l’exercici anterior, amb indicació de la causa i la data de finalització.
2. Amb la mateixa finalitat, l’òrgan responsable del Registre podrà sol·licitar, en qualsevol moment, a les conselleries o entitats de la Generalitat, informació relativa a la vigència dels convenis inscrits en el Registre, així com sobre la subscripció dels projectes de conveni informats.

Article 20. Publicació dels convenis
Quan una norma legal o reglamentària ho exigisca, es dispose en el mateix conveni, o este tinga la naturalesa de conveni marc, els convenis subscrits i, si és el cas, la seua modificació, pròrroga, suspensió o extinció, una vegada inscrits en el Registre, hauran de publicar-se en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana mitjançant una resolució de l’òrgan superior o directiu responsable del Registre. La dita publicació haurà de realitzar-se en el termini màxim de deu dies hàbils des de la seua inscripció, llevat que la corresponent disposició o conveni indique un termini distint.
En estos casos, els subjectes mencionats en l’article 15.1 del present decret enviaran al Registre, a més de la documentació prevista en l’article 17.3 d’este decret, el text del document subscrit en el format que determine la normativa reguladora de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

Article 21. Transparència i accés als convenis
Per tal de fer efectiu el principi de transparència de l’activitat pública, les persones físiques i jurídiques tenen dret a accedir als convenis subscrits en els termes que preveu la legislació aplicable.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Incidència econòmica en la dotació de gasto
L’aplicació i posterior desplegament d’este decret no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de gasto assignats a la conselleria competent per raó de la matèria i, en tot cas, haurà de ser atés amb els seus mitjans personals i materials.

Segona. Comunicacions entre òrgans
Tal com es preveu en el Decret 165/2010, de 8 d’octubre, del Consell, pel qual s’establixen mesures de simplificació i de reducció de càrregues administratives en els procediments gestionats per l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic, la conselleria competent en matèria de tecnologies de la informació i comunicació facilitarà els recursos tecnològics necessaris per a possibilitar que la gestió dels procediments interns, així com les comunicacions entre departaments, siguen realitzades per mitjans electrònics.

Tercera. Convenis tipus
Els convenis que se subscriguen aplicant un model que haja sigut prèviament aprovat pel Consell seguiran els tràmits previstos en el present decret, llevat que el dit model incloga una relació dels subjectes amb què se formalitzarà, així com, si n’hi ha, de les respectives obligacions econòmiques assumides per la Generalitat, i en este cas no caldrà esta tramitació.

Quarta. Coexistència amb altres registres
El que disposa este decret s’entén sense perjuí de les inscripcions que, d’acord amb la normativa aplicable, hagen de practicar-se en altres registres públics de caràcter sectorial.


DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Única. Convenis en tramitació
Els convenis inclosos en l’àmbit d’aplicació d’este decret ja subscrits o que es troben en tramitació a la seua entrada en vigor seran regits pel que disposa la normativa anterior. A estos efectes, s’entendrà que s’inicia la tramitació amb l’emissió de l’informe del Registre de Convenis. En el cas de les entitats de dret públic, es considerarà iniciat el procediment amb l’evacuació del corresponent informe de l’Advocacia General de la Generalitat.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
1. Queda derogat expressament el Decret 20/1993, de 8 de febrer, del Consell, pel qual es regula el Registre de Convenis i s’establix el règim juridicopressupostari dels convenis que subscriga la Generalitat, i queda en conseqüència sense efecte la Circular de 16 de juny de 1993, de les conselleries d’Economia i Hisenda i d’Administració Pública, dictada per a desplegar-la.
2. Així mateix, queden derogades totes les disposicions del mateix rang o inferior que s’oposen al que disposa el present decret.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Habilitació normativa
Es faculta la persona titular de la conselleria a la qual estiga adscrit el Registre de Convenis de la Generalitat per a dictar les disposicions que calguen per a l’execució i desplegament del que disposa este decret.


Segona. Entrada en vigor
Este decret entrarà en vigor l’endemà de ser publicat en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 10 d’octubre de 2014

El president de la Generalitat,
ALBERTO FABRA PART

El conseller de Presidència i Agricultura,
Pesca, Alimentació i Aigua,
JOSÉ CÍSCAR BOLUFER

linea
Mapa web