Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 13 de març de 2023, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual es constitueix el Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana. [2023/2808]

(DOGV núm. 9554 de 15.03.2023) Ref. Base de dades 002731/2023




La Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana preveu en el seu article 84 la creació del Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, com a òrgan col·legiat consultiu de caràcter interdisciplinari i adscrit a la conselleria competent en matèria de serveis socials, que tindrà per objecte identificar, analitzar i avaluar els aspectes ètics de la pràctica professional amb la finalitat de vetlar pels drets de les persones usuàries dels serveis socials, establint que les seues funcions, organització i funcionament es desenvoluparan reglamentàriament.

En l'apartat 4 d'aquest precepte es preveu que estarà format per persones professionals de prestigi reconegut en l'àmbit dels serveis socials i altres sistemes de protecció social, amb capacitació, competència i preparació adequades, així com persones expertes en el camp de l'ètica nomenades a proposta del Consell Valencià d'Inclusió i Drets Socials.



En compliment del mandat legal, es va aprovar el Decret 126/2022, de 30 de setembre, del Consell, pel qual es creen i regulen els comités d'ètica del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, (DOGV 9439 de3 00.09.2023), establint en el seu article 11 que el nomenament i cessament de les persones components del Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana s'efectuarà mitjançant resolució de la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials, ateses les propostes realitzades per les diferents entitats, organitzacions i institucions integrants del propi Comité.



En virtut de l'exposat, i de conformitat amb les competències atribuïdes pel Decret 170/2020, de 30 d'octubre, del Consell, d'aprovació del reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives resolc:



Primer

Constituir el Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana i designar a les persones membres que l'integren, que seran las següents:

Presidència: Serà triada d'entre els seus membres en la seua primera sessió constitutiva.

Vicepresidència: Serà triada d'entre els seus membres en la seua primera sessió constitutiva i substituirà a la persona titular de la presidència en cas de vacant, absència o malaltia.

Secretaria: serà exercida per una persona de perfil tècnic, funcionària, adscrita a la conselleria amb competències en matèria de serveis socials, a proposta de la persona titular de la direcció general competent en matèria de formació, investigació i qualitat donen serveis socials.



Vocals:

A proposta dels Col·legis Oficials de Treball Social provincials de la Comunitat Valenciana:

– Titular: Cristina Calvo Felipe

– Suplent: Inés Gutiérrez González

A proposta del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana:

– Titular: Salvador Almenar Cotino

– Suplent: Amparo Monzó Miralles

A proposta del Col·legi Oficial d'Educadores i Educadors Socials de la Comunitat Valenciana:

– Titular: Luz Lozano Salvador

– Suplent: Natalia Lucía Bueno

A proposta de l'Associació Valenciana de Tècniques i Tècnics d'Integració Social:

– Titular: Emma Gatica Beckers

– Suplent: Ariana Bielsa Pons

A proposta del Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana:

– Titular: Susana M.ª Guardiola Bel

– Suplent: Isabel Miguel Montoya

A proposta del Consell autonòmic de Col·legis de Metges:

– Titular: María Antonia Jiménez de Aldasoro

– Suplent: Bàrbara del Mall Polit

A proposta del Consell Valencià de Col·legis d'Advocats:

– Titular: María Fuster Blay

– Suplent: José Ignacio Lleó Gómez

A proposta de la Conferència de Rectors de les Universitats Públiques Valencianes:

– Titulars: Elsa González Esteban, Juan Carlos Siurana Aparisi i Jesús Conill Sancho

– Suplents: Ramón Andrés Fenestra, Martha Rodríguez Coronel i Elena Nájera Pérez

A proposta de les organitzacions sindicals:

– Titulars: José Félix Lozano Aguilar i María Jesús Felipe Tío

– Suplents: Inmaculada Griño Cantarell (segon suplent pendent de proposta)

A proposta de les organitzacions empresarials:

– Titular: pendent de proposta

– Suplent: pendent de proposta

Persones de reconegut prestigi designades per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives:

– Titulars: Josep Dubón Pont i Susana Sanchís Orts

– Suplents: Joan Rovira Prats i Victoria Belis Ferreres

Persones usuàries designades per la Direcció General de l'IVAFIQ:

– Titulars: Eduardo Zafra Galán i Tarik Benzari

– Suplents: Carmen Monzó Muñoz i María Josep de l'Asunción

Persona professional funcionària adscrita al Servei d'Inspecció de Centres de Serveis Socials de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives:

– Titular: Inmaculada Pérez Escoto

– Suplent: Noelia Martí Beltrán

A proposta de la Plataforma d'Entitats del Tercer Sector:

– Titular: Ana Carratalá Marco

– Suplent: Álex Miró Sánchez

A proposta de les entitats d'iniciativa empresarial:

– Titular: David Taroncher Redó

– Suplent: Miriam Castillo Carrión

A proposta de la Direcció Territorial de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives d'Alacant:

– Titular: Maria José Román Añón

– Suplent: Carolina Llobell Buigues

A proposta de la Direcció Territorial de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de València:

– Titular: Mariana Martinez Raigal

– Suplent: Pilar Lázaro Estrada

A proposta de la Direcció Territorial de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de Castelló.

– Titular: Carlos Selma Miguel

– Suplent: María José Sorolla Carbonell



Segon

Assignar a aquest Comité les següents funcions:

a) Promoure l'adopció de principis ètics en les polítiques socials, en la provisió dels serveis socials i en les actuacions professionals en serveis socials.

b) Afavorir la presa de consciència professional i ciutadana sobre la importància d'una reflexió ètica en el marc dels serveis socials.

c) Deliberar sobre els conflictes i dilemes ètics que es presenten en la pràctica de la intervenció professional en serveis socials, analitzant els valors i circumstàncies presents en aquests, amb vista a l'adopció de les millors decisions possibles.

d) Assessorar en els processos concrets de decisió que hagen de donar-se en les situacions de conflicte ètic entre professionals, persones usuàries dels serveis socials i institucions, així com, de manera general, en els processos relatius a les preses de decisió en intervencions professionals.

e) Oferir resposta i assessorament davant les consultes rebudes, plantejades per professionals, persones usuàries o els seus familiars, administracions públiques que participen en el SPVSS, entitats, comités d'ètica departamentals, municipals, de centre o intercentre, i ciutadania en general, sobre problemes, conflictes o dilemes ètics que puguen donar-se en el transcurs d'actuacions o intervencions de caràcter tècnic professional.

f) Elaborar informes i recomanacions davant casos concrets sobre els quals se sol·licite assessorament.

g) Elaborar dictàmens sobre els assumptes que els siguen sotmesos a consideració per la conselleria competent en matèria de serveis socials.

h) Proposar, d'ofici o a sol·licitud de les persones i entitats referides en l'article 4 del decret 126/2022, de 30 de setembre, protocols d'actuació per a les situacions que, per la seua gravetat, controvèrsia generada o freqüència, generen conflictes ètics.

i) Promoure i col·laborar en la formació contínua i la docència en ètica i deontologia professionals, dirigida a les persones professionals, i en col·laboració amb els col·legis, associacions professionals de les disciplines que integren els equips d'intervenció social i universitats públiques de la Comunitat Valenciana.

j) Impulsar investigacions sobre qüestions d'ètica en relació amb les intervencions de caràcter social, professional i institucional.

k) Fomentar la celebració de jornades, reunions o qualsevol altra activitat amb l'objectiu de facilitar l'intercanvi de coneixements en matèria d'ètica en serveis socials.

l) Promocionar la millora de la qualitat de les actuacions, l'eficàcia de les intervencions i el registre i difusió de les bones pràctiques en l'àmbit de l'ètica, així com fomentar l'excel·lència de l'exercici professional.

m) Valorar iniciatives o bones pràctiques professionals que siguen propostes al Comité d'Ètica, amb l'objectiu de posar-les en valor i promoure la seua generalització.

n) Elaborar una memòria anual d'activitats, que haurà de remetre's per la secretaria a la direcció general competent en matèria de formació, investigació i qualitat en serveis socials.

o) Col·laborar en l'elaboració de l'Estratègia d'Ètica en els Serveis Socials valencians, a aprovar i implementar per la conselleria competent en matèria de serveis socials.

p) Elaborar i proposar un Codi Ètic per als Serveis Socials valencians, a aprovar i implementar per la conselleria competent en matèria de serveis socials.

q) Conéixer i coordinar les actuacions dels comités d'ètica departamentals, així com conéixer les actuacions dels comités d'ètica de les administracions locals i dels centres i intercentres de serveis socials existents.

r) Participar en el Consell Valencià d'Inclusió i Drets Socials, a través d'una representació permanent en aquest Consell, coordinant-se amb ell i traslladant al mateix l'opinió del Comité.

s) Participar en l'Observatori del SPVSS, a través d'una representació permanent en aquest, coordinant-se amb ell i traslladant-li l'opinió del Comité.

t) Qualsevol altra funció de naturalesa anàloga a les anteriors o que li siga atribuïda legalment.



Tercer

Ordenar la publicació de la present Resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV); en la web de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives https://inclusio.gva.es, i en el Portal de Transparència de la Generalitat https://gvaoberta.gva.es/es/estrategia-valenciana-per-a-la-recuperacio.



Quart

La present resolució entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, posarà fi a la via administrativa i podrà ser recorreguda potestativament en reposició o bé caldrà plantejar directament recurs contenciós administratiu en contra, tal com estableixen els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i els articles 10, 14 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.





València, 13 de març de 2023.- La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives: Aitana Mas Mas.





Mapa web