Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 13 juny de 2022, de la Secretaria Autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, mitjançant la qual s'actualitzen les funcions de les unitats de Prevenció del Sida i Infeccions de Transmissió Sexual (UPS i ITS) de la Comunitat Valenciana [2022/5676]

(DOGV núm. 9364 de 17.06.2022) Ref. Base de dades 005472/2022




Actualització

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a proposta de la Direcció General de Salut Pública, va acordar, mitjançant la Resolució de 20 d'octubre de 2014, millorar l'abordatge sanitari de les infeccions de transmissió sexual (ITS) a la Comunitat, optimitzant els recursos sanitaris disponibles.

En el V Pla estratègic de prevenció i control de la infecció pel VIH i altres infeccions de transmissió sexual 2021-2030, del Ministeri de Sanitat, es planteja com a enfocament ideal per a la seua prevenció l'abordatge conjunt, a causa dels determinants comuns compartits de les ITS i el VIH.

L'adopció combinada d'intervencions biomèdiques, conductuals i estructurals, dissenyades amb el propòsit de satisfer les necessitats de prevenció de la infecció pel VIH i altres ITS en persones i grups específics ha demostrat ser l'opció més efectiva, sent la prioritat la prevenció, el diagnòstic precoç, i l'inici primerenc dels tractaments.



Promoure l'enfortiment dels sistemes sanitaris existents i l'impuls de l'atenció primària, així com l'atenció al VIH i a altres ITS de manera integrada constitueixen la base sobre la qual poder aconseguir per a l'any 2030 els ambiciosos objectius establits en el Pla de zero complicacions i morts relacionades amb les ITS, zero discriminació associada a les ITS i accés universal als sistemes de prevenció i tractament d'ITS en la població.

L'OMS i ONUSIDA consideren que els serveis sanitaris específics per a l'atenció precoç de les ITS constitueixen una estructura clau per a l'accés dels individus amb alt risc de contraure VIH i ITS, i són determinants per a identificar precoçment les persones amb ITS/VIH i iniciar el tractament precoçment, i desplegar accions de vigilància epidemiològica, promoció de la salut, prevenció i assessorament d'acord amb les necessitats específiques d'usuaris i pacients.



La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública manté des de fa 35 anys les unitats d'informació i prevenció de la sida i infeccions de transmissió sexual (UPS-ITS), concretament tres; enquadrades en els centres de salut pública (CSP) d'Alacant, Castelló i València. En aquestes unitats s'estan realitzant aproximadament un terç anual dels diagnòstics de VIH de tota la Comunitat, cosa que dona compte de la seua rellevància en l'estratègia global de prevenció i control de la infecció VIH i altres ITS en el nostre territori.

L'accessibilitat i experiència que ofereixen les UPS-ITS facilita abordar les necessitats específiques de persones especialment vulnerables al VIH, que, prenent com a referència les definicions d'ONUSIDA, inclou homes gais, bisexuals i altres homes que tenen sexe amb homes (GBHSH), persones que exerceixen la prostitució, persones trans, persones que s'injecten drogues, o usen drogues en les seues relacions sexuals, persones migrants i persones que es troben en algun moment en presó. A més de generar informació fonamental per a la vigilància epidemiològica, ofereixen recursos idonis per a activitats de formació i promoció de la salut, prevenció i suport psicològic.

D'altra banda, continua sent imprescindible impulsar la coordinació dels serveis d'atenció primària, unitats de salut sexual i reproductiva i altres especialitats mèdiques com a microbiologia, dermatologia, infeccioses o digestiu, mitjançant la simplificació dels circuits assistencials per a garantir l'accés a l'atenció sanitària de la població amb majors dificultats i incorporar en la planificació operativa mecanismes per a identificar noves poblacions vulnerables amb la finalitat de poder dissenyar accions dirigides a aquestes.

L'objectiu és centrar de manera estratègica els serveis de detecció del VIH i altres ITS per a arribar als grups poblacionals més exposats a risc d'adquisició del VIH i altres ITS i diagnosticar i tractar precoçment aquestes infeccions, i reduir el risc de transmissió i de complicacions futures.

Així mateix, s'ha de tindre en compte el programa de PrEP (Profilaxi Pre Exposició al VIH), implementat a la Comunitat Valenciana des de novembre de 2019, en coordinació amb les unitats Infeccioses /Medicina Interna dels hospitals de la Comunitat, amb detecció de persones subsidiàries del programa PrEP.

Per tot el que s'ha exposat en els paràgrafs anteriors, en virtut de les competències que m'atorga l'Ordre 3/2022, de 22 d'abril, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual es desplega el Decret 185/2020, de 16 de novembre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, resolc:



Primer

Les UPS-ITS mantindran els serveis de diagnòstic precoç de la infecció pel VIH i de detecció i tractament precoç d'altres ITS, per ser aquesta la mesura més efectiva per a tallar les cadenes de transmissió en grups poblacionals més exposats a risc d'adquisició de VIH i altres ITS i desplegaran acciones de prevenció primària selectiva, i accions de prevenció secundària i terciària dirigides als qui exerceixen pràctiques considerades de risc, garantint la seua participació en la detecció de necessitats, en la creació d'estratègies i missatges preventius, i en la selecció dels canals comunicatius més adequats per a difondre'ls.



Entre els serveis a prestar si inclou l'atenció al programa PrEP (Profilaxi Pre Exposició al VIH), detecció de persones subsidiàries del programa PrEP, prescripció del tractament, i si és el cas, seguiment d'aquest.



Segon

Les UPS-ITS seran accessibles per a qualsevol persona que ho sol·licite, i hauran de prestar especial atenció a les persones especialment vulnerables al VIH.

Les UPS-ITS Impulsaran la formació en entorns sanitaris i comunitaris per a professionals implicats en la realització dels estudis de contactes davant un nou diagnòstic del VIH o altres ITS, com a element fonamental de prevenció en intervindre directament sobre les cadenes de transmissió.



Tercer

Es promourà l'abordatge de les infeccions per VIH i ITS des d'una perspectiva multidisciplinària, tenint en compte les necessitats d'usuaris i pacients, i fomentant la coordinació entre serveis, la complementarietat entre professionals i la col·laboració entre els serveis públics assistencials.



Quart

Els serveis mèdics i d'infermeria de salut pública que conformen les UPS-ITS disposaran dels recursos necessaris per a complir amb les funcions assignades en el punt resolutiu primer d'aquesta resolució, incloent-hi materials per a l'exploració, presa de mostres i tractament de les ITS, així com el necessari per a l'atenció i seguiment al programa PrEP.



Cinqué

Com a eina imprescindible per al desenvolupament i adopció de mesures preventives efectives, garantint la màxima eficiència i aprofitament dels recursos disponibles i amb la finalitat d'assegurar l'homogeneïtat de les activitats sanitàries orientades a la reducció de la incidència de la infecció VIH i altres ITS, es constituirà un grup de treball amb personal designat per les direccions generals de salut pública, assistència sanitària i farmàcia.



Sisé

Aquesta resolució deixa sense efecte l'anterior en tot allò que la contradiga i entrarà en vigor el dia en què es publique.



València, 14 de juny de 2022.– La secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic: Isaura Navarro Casillas.

Mapa web