Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 2 de març de 2021, de la Direcció General de LABORA, Servei Valencià d'Ocupació i Formació, complementària a la de 9 de novembre de 2020, de mesures de flexibilització en matèria de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit de gestió del Servei Públic d'Ocupació de la Comunitat Valenciana. [2021/2402]

(DOGV núm. 9039 de 11.03.2021) Ref. Base de dades 002202/2021






Davant la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19 s'han establint per part de LABORA diverses mesures de flexibilització en matèria de formació professional per a l'ocupació a fi de procurar la seua continuïtat i de minimitzar l'impacte econòmic i social de la pandèmia declarada per l'OMS l'11 de març de 2020, i evitar en la mesura que siga possible el retard de la formació programada a persones desocupades i ocupades, l'objectiu principal de les quals és proporcionar-los la qualificació professional necessària per a exercir una ocupació adequada a les necessitats del mercat de treball, així com afavorir i estimular la seua inserció laboral.

Així, el dijous 12 de març de 2020 ja es van establir i van difondre per part d'aquesta direcció general les primeres mesures a adoptar derivades de la situació i evolució de la Covid-19, en matèria de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit de gestió de LABORA – Servei Valencià d'Ocupació i Formació, per considerar-se convenient preveure ja el protocol a seguir en el nostre àmbit, de manera que qualsevol mesura destinada a l'activitat educativa seria aplicable a la formació professional per a l'ocupació.

El dia següent, divendres 13 de març, es va declarar la suspensió de l'activitat formativa en l'àmbit de la formació professional per a l'ocupació. En aquells moments a la Comunitat Valenciana, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública havia determinat ja la suspensió temporal de l'activitat educativa presencial en tots els centres, etapes, cicles, graus, cursos i nivells d'ensenyament, a partir del dilluns 16 de març i fins a una altra ordre.

Aquesta mesura de suspensió de l'activitat educativa resultava d'aplicació en l'àmbit de la formació professional per a l'ocupació, en els centres i entitats que imparteixen aquesta formació en modalitat presencial, així com en la part presencial en la modalitat de teleformació.



Posteriorment, es va dictar la Resolució d'1 d'abril de 2020, per la qual s'estableixen instruccions en relació amb aquest tema després de la suspensió de les accions formatives a conseqüència de la crisi sanitària provocada per la Covid-19, es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana el dia 3 d'abril.

En aquesta resolució es recullen els requisits que permetien a les entitats de formació obtindre l'autorització per a canviar la modalitat presencial per una altra formació alternativa que garantira la transmissió del coneixement i la seua avaluació per a evitar, en la mesura del possible, la interrupció de l'activitat formativa en aquestes circumstàncies excepcionals. De manera que les entitats podien optar entre mantindre la suspensió dels cursos fins a una altra ordre o sol·licitar l'autorització per a reprendre'ls modificant la modalitat d'impartició.

Més recentment, la Resolució de 9 de novembre de 2020, de la Direcció General de LABORA, Servei Valencià d'Ocupació i Formació, de mesures de flexibilització en matèria de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit de gestió del Servei Públic d'Ocupació de la Comunitat Valenciana, publicada en el DOGV de 18 de novembre de 2020, incideix en els mateixos aspectes i té per objecte establir mesures de flexibilització amb vista a assegurar l'execució de les accions formatives autoritzades per a ser impartides en els anys 2020 i 2021, fins a la seua finalització, en el marc de qualsevol convocatòria i procediment.



Així, s'assenyala que es podrà fer ús de l'aula virtual, considerant-se «aula virtual» l'entorn d'aprenentatge on el tutor formador i alumnat interactuen, de manera concurrent i en temps real, a través d'un sistema de comunicació telemàtic de caràcter síncron, que permeta dur a terme un procés d'intercanvi de coneixements a fi de possibilitar un aprenentatge de les persones que participen en l'aula.

També es recull la possibilitat de realitzar en la modalitat de teleformació les accions formatives oferides en aquesta modalitat, d'acord amb la normativa d'aplicació, si l'entitat que imparteix la formació es troba prèviament acreditada o inscrita per a impartir l'especialitat en aquesta modalitat. Les entitats podran fer el canvi de modalitat presencial a teleformació, comunicant-ho prèviament al servei territorial corresponent o en el cas de formació per a ocupats al servei de gestió de la formació.

Respecte a les despeses subvencionables, en aquesta última resolució s'assenyala que la utilització de l'aula virtual no suposarà un increment de la subvenció concedida. El cost del mòdul aplicable a una acció formativa en modalitat presencial que faça ús de l'aula virtual es mantindrà per al nombre total d'hores d'aquesta acció.

Es consideraran despeses subvencionables, addicionalment a les recollides en la corresponent normativa reguladora de cada programa, les despeses següents:

a) Despeses per a l'accessibilitat a internet de les entitats i l'alumnat, sempre que es presente declaració responsable de l'entitat de formació i de l'alumnat de no disposar d'accés previ.

b) Despeses de lloguer d'equips informàtics (ordinador o tauleta) per a posar a la disposició de l'alumnat, en concepte de préstec, durant la impartició de l'acció formativa, per a això l'alumnat ha d'emetre un justificant de recepció d'aquest material en el qual conste data de lliurament i data de devolució.

c) Així mateix, serà subvencionable, si escau, l'assegurança que l'entitat haguera subscrit en el contracte de lloguer d'aquests equips informàtics. Per a la seua acreditació haurà de presentar contracte d'assegurança degudament formalitzat i pagament efectivament realitzat.

No obstant això no hi ha esment exprés respecte a les despeses subvencionables en el cas de canvi a la modalitat de teleformació d'una acció inicialment aprovada en la modalitat presencial, la qual cosa pot generar algun dubte sobre aquest tema.

Per això, d'acord amb el que s'ha exposat, i fent ús de la facultat que confereix a aquesta direcció general l'article 14.1.e del Decret 216/2020, de 29 de desembre, del Consell, d'aprovació del Reglament d'organització, règim jurídic i funcional de LABORA – Servei Valencià d'Ocupació i Formació, resolc:



Mantindre per a les accions formatives inicialment autoritzades per a ser impartides en la modalitat presencial, i que s'hagen pogut canviar a la de teleformació, el mateix tractament respecte a les despeses subvencionables que s'aplica a les accions formatives que facen ús de l'aula virtual, assenyalat anteriorment, sense que en cap cas supose un increment de la subvenció concedida.



La present resolució entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Contra la present resolució, que esgota la via administrativa, podrà interposar-se recurs potestatiu de reposició davant d'aquest mateix òrgan en el termini d'un mes a partir de l'endemà de la publicació de la present resolució, d'acord amb el que es preveu en els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o bé en el termini de dos mesos recurs contenciós administratiu davant del jutjat contenciós administratiu, de conformitat amb el que s'estableix en l'article 8, apartat 3, així com en l'article 46, apartat 1, tots dos de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, sense perjudici que puga interposar-se qualsevol altre recurs que s'estime pertinent.





València, 2 de març de 2021.– El director general de LABORA Servei Valencià d'Ocupació i Formació: Enric Nomdedéu i Biosca.

Mapa web