Ficha docv

Ficha docv









ORDRE 9/2018, de 14 de setembre, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la creació dels Premis projecte de fi de grau en accessibilitat al medi físic Concha Aldomar. [2018/8850]

(DOGV núm. 8392 de 27.09.2018) Ref. Base de dades 008796/2018


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives
    Grup temàtic: Legislació, Premis
    Matèries: Accessibilitat Benestar social
    Descriptors:
      Temàtics: mitjans per a discapacitats, benestar social



ÍNDEX



Preàmbul

Article 1. Objecte de l'ordre

Article 2. Dotació econòmica

Article 3. Requisits de les persones participants

Article 4. Seccions

Article 5. Criteris de valoració

Article 6. Quantia dels premis

Article 7. Formalització de les sol·licituds, termini de presentació i acreditació dels requisits

Article 8. Comissió tècnica de valoració

Article 9. Ordenació i instrucció

Article 10. Procediment de concessió i resolució

Article 11. Publicació

Article 12. Retirada dels treballs

Article 13. Obligacions de les persones premiades

Article 14. Pagament i justificació

Article 15. Incompatibilitat

Article 16. Protecció de dades

Article 17. Obligacions de transparència

Disposicions finals

Primera. Normativa d'aplicació

Segona. Habilitació

Tercera. Entrada en vigor





PREÀMBUL



El Decret 7/2015, de 29 de juny, del president de la Generalitat, determina les conselleries en què s'organitza l'Administració de la Generalitat, creant la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives. L'article 9 del Decret 103/2015, de 7 de juliol, del Consell, pel qual s'estableix l'estructura bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, estableix que la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives exerceix les competències en matèria de polítiques de prestació social, serveis socials, dependència, persones amb discapacitat, família, majors, menors, adopcions, joventut, dona, igualtat, immigració i voluntariat social.

De conformitat amb el que es disposa en la Llei 1/1998, de 5 de maig, de la Generalitat Valenciana, d'accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques, urbanístiques i de la comunicació, correspon a la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives impulsar, entre altres actuacions que potencien l'accessibilitat, les relacionades amb la formació i investigació, dirigides a estudiants i professionals de les carreres tècniques relacionades amb l'accessibilitat, amb la finalitat d'aconseguir que el paràmetre de l'accessibilitat s'integre de manera sistemàtica en els projectes i millorar les condicions d'accessibilitat i la incorporació de noves tecnologies.

En el marc d'aquestes actuacions, es preveu la creació dels premis projecte de fi de grau en accessibilitat al medi físic, amb els quals es pretén incentivar la comunitat universitària en la creació d'idees i solucions en aquesta matèria. Els premis es dirigeixen a futurs professionals, incentivant la realització d'estudis d'accessibilitat que es materialitzen en projectes reals que milloren la qualitat de vida de la ciutadania. Pel fet de ser l'accessibilitat al medi físic un objectiu a aconseguir a llarg termini, és molt important la conscienciació d'aquests professionals perquè dissenyen ciutats i entorns, tenint en compte el paràmetre de l'accessibilitat en els seus projectes, lliures de barreres arquitectòniques.



A proposta de la Unitat d'Igualtat d'aquesta conselleria, reflectida en l'Informe d'impacte de gènere emés, aquests premis rebran el nom de Concha Aldomar, primera cap de servei responsable del servei de barreres arquitectòniques, que va dedicar la seua vida professional a sensibilitzar sobre la necessitat de fer accessible el medi físic de les poblacions de la nostra comunitat i que fa més de 25 anys va impulsar les campanyes «Per a evitar ensopegades», els primers cursos de sensibilització a futurs urbanistes i arquitectes, i també els premis de fi de carrera per a crear espais i entorns accessibles, les convocatòries de suport adscrites en ajuntaments per al mateix fi.

Els premis a concedir en la corresponent convocatòria no estan subjectes a la política de la competència de la Unió Europea en matèria d'ajudes públiques i, per tant, no requereixen notificació a la Comissió Europea, per no reunir els requisits de l'article 107.1 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, ja que quant a la qualitat de les persones beneficiàries, graduades o llicenciades universitàries i de l'objecte dels premis, aquestes accions subvencionables no afecten la competència, ni els intercanvis comercials entre els estats membres, i tampoc afavoreixen a determinades empreses o produccions.

Per tant, amb la percepció dels esmentats premis no existeix cap avantatge econòmic, ni desenvolupament d'activitat econòmica en el mercat relacionada amb l'oferta de béns i serveis, que permeten la possibilitat de falsejament de la competència que afecte els intercanvis comercials entre estats membres, als efectes assenyalats en el Decret 128/2017, de 29 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques

D'acord amb el que es disposa en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el reglament d'aquesta llei, i de conformitat amb la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

En virtut de les facultats conferides per la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i el Decret 14/2018, de 23 de febrer, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, havent-se recaptat i emés els informes preceptius exigits per la normativa aplicable,







ORDENE



Article 1. Objecte de l'ordre

Aquesta ordre té per objecte la creació dels Premis projecte de fi de grau en accessibilitat al medi físic Concha Aldomar de l'alumnat universitari i establir les bases reguladores per a la seua concessió.





Article 2. Dotació econòmica

La dotació econòmica dels premis s'establirà en cada convocatòria, ateses les diferents seccions a les quals es refereix l'article 4 d'aquesta ordre.



Article 3. Requisits de les persones participants

1. Hi podrà participar l'alumnat de les universitats de la Comunitat Valenciana que presenten projecte o treball de fi de grau, que haja sigut aprovat per la universitat corresponent, en el període que s'establisca en la convocatòria, com a requisit necessari per a obtindre la titulació corresponent i el contingut del qual aborde el tema de l'accessibilitat al medi físic, i signifique una millora en la qualitat de vida de la ciutadania. Aquest requisit s'acreditarà mitjançant la presentació del certificat emés a aquest efecte per la universitat corresponent.



2. Sense perjudici del que s'estableix en l'apartat anterior, les persones sol·licitants no han de trobar-se en cap dels supòsits de prohibició per a obtindre la condició de persona beneficiària establits en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.





Article 4. Seccions

Els premis s'adjudicaran en quatre seccions diferents:

a) Estudis/projectes d'accessibilitat: treballs/projectes específics que tinguen per objecte conéixer, analitzar i investigar l'estat actual d'edificacions i medi urbà i natural existents, parcialment o totalment, en relació amb la seua adequació a la legislació vigent en matèria d'accessibilitat, elaborant propostes i valoracions de les solucions per a la seua millora i compliment.

b) Projectes d'edificació accessible: treballs que desenvolupen un projecte concret d'edificació amb especial atenció a la seua accessibilitat.

c) Disseny d'ajudes tècniques: productes de suport que permeten a les persones amb diversitat funcional tindre una major autonomia personal, proporcionant una millora en la seua qualitat de vida.

d) Treballs monogràfics: treballs l'objecte dels quals siga l'accessibilitat en parcs i jardins urbans i espais naturals, que prevegen la seua adaptació sota un criteri de disseny per a tots, i que abasten la totalitat dels elements i espais que els integren.



Article 5. Criteris de valoració

Els criteris de valoració, i també la ponderació, que es tindrà en compte per a l'atorgament dels diferents premis seran els següents:



a) El compliment de la normativa vigent en matèria d'accessibilitat al medi físic: fins a 40 punts.

b) La integració de l'accessibilitat en el projecte que ha de complir els requisits del disseny universal, denominats criteris DALCO (deambulació, aprehensió, localització, comunicació), per a facilitar l'accessibilitat a l'entorn: fins a 40 punts.

c) La creativitat en les solucions implantades. La memòria i planimetries aportades posaran de manifest en major o menor mesura el sistema constructiu i/o tècnic, els materials, els acabats i les solucions projectuals o les adaptacions, d'acord amb els requeriments específics del projecte d'arquitectura, d'adaptació o reforma d'edificació o d'ajuda tècnica proposada: fins a 20 punts.

d) La seua utilitat per a millorar l'autonomia i desenvolupament personal, en relació amb les possibles solucions ja existents en el mercat, i també la seua viabilitat tècnica i econòmica: fins a 40 punts.

Els treballs corresponents a les seccions a, b, i d de l'article 4 es valoraran amb els criteris de valoració i la ponderació continguda en les lletres a, b i c d'aquest article.

Els treballs corresponents a la secció c de l'article 4 es valoraran amb els criteris de valoració i la ponderació continguda en les lletres b, c i d d'aquest article.



Article 6. Quantia dels premis

1. S'estableix un premi de tres mil euros (3.000 €) per a cadascuna de les seccions regulades en l'article 4 d'aquesta ordre.

2. L'import del premi correspondrà a l'autor del projecte de fi de grau.



Article 7. Formalització de les sol·licituds, termini de presentació i acreditació dels requisits

1. Les sol·licituds per a participar es presentaran per via telemàtica, utilitzant el formulari normalitzat que cada convocatòria establisca. Per a poder realitzar la presentació telemàtica, haurà de disposar-se de signatura electrònica, mitjançant el certificat reconegut per a la ciutadania emés per l'Agència de Tecnologia i Certificació Electrònica, www.accv.es, o del DNI electrònic. Així mateix, a través del correu d'assistència tècnica, generalitat_en_red@gva.es, es podrà resoldre qualsevol problema tècnic relacionat amb la presentació electrònica d'aquesta sol·licitud.

2. Les persones aspirants al premi també podran presentar els seus treballs en el registre de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, situat en la ciutat administrativa 9 d'Octubre, carrer de la Democràcia, núm. 77, de València, torre 4, emplenant la corresponent sol·licitud i a la qual s'acompanye un sobre amb la documentació que s'indique en la convocatòria, en l'exterior de la qual s'indique «Premis projectes fi de grau Concha Aldomar».

3. La sol·licitud estarà accessible en la seu electrònica de la Generalitat, https://sede.gva.es/va/web/sede_electronica/tramit-generic.

4. El formulari de sol·licitud incorporarà:

a) Una declaració responsable en la qual la persona sol·licitant manifesta, sota la seua responsabilitat, que totes les dades recollides en la sol·licitud són verídiques, i que es troba en possessió de la documentació que així ho acredita, i quedarà a la disposició de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per a la comprovació, control i inspecció que s'estimen oportuns. D'acord amb el que disposa la legislació del procediment administratiu, la inexactitud, falsedat o omissió, de caràcter essencial, en qualsevol dada o manifestació en l'esmentada declaració responsable, i també la falta d'acreditació dels requisits exigits, determinarà la impossibilitat de continuar en la convocatòria, sense perjudici de la responsabilitat en què s'incórrega.



b) Una declaració responsable de no estar sotmesa en cap de les prohibicions per a obtindre la condició de beneficiària establides en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, de no ser deutora de la Generalitat per reintegrament de subvencions i que compleix les bases de la convocatòria i la resta de normes que hi resulten d'aplicació.

c) Una autorització perquè l'Administració obtinga directament l'acreditació del compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social previstes en els articles 18 i 19, respectivament, del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, general de subvencions. Sense perjudici de l'anterior, la persona sol·licitant podrà denegar expressament el consentiment d'aquesta autorització, i en aquests supòsits haurà de presentar els certificats que acrediten el compliment d'aqueixes obligacions.



d) Una indicació que les dades de caràcter personal que s'hi contenen podran ser incloses en un fitxer per al seu tractament per la persona titular responsable d'aquest, en l'ús de les funcions pròpies que tinga atribuïdes i en l'àmbit de les seues competències.

5. En tot cas, les persones interessades podran exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició en els termes establits en la normativa estatal en matèria de protecció de dades de caràcter personal, i també en la normativa europea sobre la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades.

6. Les persones aspirants hauran d'adjuntar, juntament amb la sol·licitud, la documentació següent:

a) Un exemplar del treball de fi de grau.

b) Certificat emés per la universitat corresponent, a què es refereix l'article 3.1 d'aquesta ordre.

c) Dades del projecte presentat.

d) Breu memòria sobre la perspectiva de gènere que incloga, si escau, el treball de fi de grau.

e) Si escau, acreditació del grau de discapacitat necessari per a dirimir els empats conforme a l'article 10.4 de l'ordre.

7. El termini i lloc de presentació de les sol·licituds s'establirà en la corresponent convocatòria.

8. La presentació de sol·licituds i propostes implicarà la plena acceptació de les bases per les quals es regirà la convocatòria.



Article 8. Comissió tècnica de valoració

1. Es nomenarà una comissió tècnica de valoració integrada per:

a) Presidència: la persona titular de la Direcció General de Diversitat Funcional de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

b) Vocals:

– La cap del Servei d'Oficina Tècnica de Projectes i Obres de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

– Un o una cap de servei de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives designats per la Direcció General de Diversitat Funcional.

– Un professor o una professora de la Universitat Politècnica de València per cadascuna de les quatre seccions establides en l'article 4, designats pel rector o rectora d'aquesta universitat.

– Un professor o una professora de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat d'Alacant, designats pel director o directora de l'Escola.

– Un professor o una professora de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de la Universitat Jaume I de Castelló, designats pel director o la directora de l'Escola.

– Un professional expert o una professional experta en matèria d'accessibilitat designats pel director general de Diversitat Funcional de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

– Una persona que represente al Col·legi Oficial d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana.

– Una persona que represente al Consell de Col·legis Oficials d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de la Comunitat Valenciana.

– Un funcionari o funcionària de la Direcció General de Diversitat Funcional i un funcionari o funcionària de la Sotssecretaria de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

c) Secretaria: un funcionari o funcionària de la Direcció General de Diversitat Funcional de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, que actuarà amb veu però sense vot.

2. En virtut de la Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, de 2 d'abril, per a la igualtat entre dones i i homes, es procurarà que la composició de la comissió tècnica de valoració s'ajuste al principi d'equilibri per raó de sexe.

3. La Comissió Tècnica de Valoració adaptarà el seu funcionament al que s'estableix en la convocatòria i en la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, pel que fa a la composició i funcionament dels òrgans col·legiats; adoptarà els seus acords per majoria simple, i alçarà actes de les sessions que celebre i dels acords que adopte.

4. Conclòs el procés de selecció, elevarà la seua proposta, en forma i termini per a la seua resolució, a la Sotssecretaria de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

5. La resolució de cada convocatòria, i també la seua notificació, tindrà lloc en el termini màxim de sis mesos comptats des de la data de la seua publicació. Així mateix, la resolució, que es farà pública en la web de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, posarà fi a la via administrativa i podrà ser recorreguda potestativament en reposició o bé caldrà plantejar directament recurs contenciós administratiu en contra, tal com estableixen els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i els articles 10, 14 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.



Article 9. Ordenació i instrucció

L'òrgan encarregat de l'ordenació i instrucció del procediment serà la Subdirecció de Planificació, Ordenació, Avaluació i Qualitat que, d'ofici, acordarà totes les actuacions necessàries per a la determinació, coneixement i comprovació de les dades en virtut de les quals ha de dictar-se resolució.



Article 10. Procediment de concessió i resolució

1. El procediment de concessió dels premis serà en règim de concurrència competitiva.

2. La Comissió Tècnica de Valoració, esmentada en l'article 8, examinarà les sol·licituds i propostes formulades, tenint en consideració la documentació presentada i els seus coneixements per a valorar aquestes propostes i, a través de l'òrgan instructor del procediment, elaborarà la proposta d'adjudicació d'aquests premis.

3. La resolució correspondrà al titular de la Sotssecretaria de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

4. Per a la proposta d'adjudicació, en cas d'empat de les millors proposicions, la Comissió Tècnica de Valoració tindrà en compte els criteris següents amb caràcter successiu:

– S'adjudicarà el premi a la persona concursant que acredite un grau de discapacitat superior al 33 per cent enfront de la que no ho acredite.



– En cas de persistir l'empat, el premi s'adjudicarà al sexe infrarepresentat de les persones aspirants a la convocatòria.



Article 11. Publicació

1. La resolució de la convocatòria serà publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i també en el portal electrònic de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

2. La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, en virtut d'autorització expressa de l'autor o autora, es reserva el dret a publicar, totalment o parcialment, el contingut dels treballs premiats. L'autorització expressa s'efectuarà per escrit, comprensiva de l'abast de la cessió, segons les obligacions de les persones premiades a què es fa referència en l'article 13 d'aquesta ordre.



Article 12. Retirada dels treballs

Els treballs que no resulten premiats podran ser retirats en el termini de tres mesos, després de publicar-se la resolució de la convocatòria. Els treballs que no es retiren en aqueix termini quedaran en poder de la Sotssecretaria que podrà destruir-los o publicar-los, difondre'ls o reproduir-los totalment o parcialment.



Article 13. Obligacions de les persones premiades

Les persones premiades hauran de complir amb les obligacions establides en l'article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i en particular:

a) Hauran d'assumir les actuacions de control financer que corresponguen a la Intervenció General en relació amb el premi concedit.

b) Hauran de comunicar fefaentment a la Sotssecretaria de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives l'obtenció d'altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos que financen el treball premiat. Aquesta comunicació haurà d'efectuar-se tan prompte com es conega i, en tot cas, amb anterioritat a la justificació de l'aplicació donada als fons percebuts.

c) Hauran de cedir a la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives el treball que resulte premiat, autoritzant a aquesta, per un període de dotze mesos i en qualsevol àmbit territorial, per a l'exercici dels drets de reproducció, distribució, comunicació pública i transformació dels projectes premiats.



Article 14. Pagament i justificació

1. El pagament de la totalitat de l'import del premi es realitzarà una vegada dictada la resolució d'adjudicació d'aquest.

2. En compliment del que s'estableix per l'article 165.2, lletra i, de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions de la Generalitat, la resolució de concessió del premi comportarà la justificació de la subvenció rebuda.





Article 15. Incompatibilitat

La concurrència a la convocatòria del premi és incompatible amb l'obtenció d'altres premis o ajudes pel mateix projecte.



Article 16. Protecció de dades

Les dades personals de totes les persones interessades, recollides durant el transcurs del procediment derivat de la convocatòria, seran incloses en un fitxer automatitzat, en els termes i condicions que es recullen en la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal; en el Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de desenvolupament de l'esmentada llei orgànica, i també en el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE (Reglament general de protecció de dades).



Article 17. Obligacions de transparència

Les persones beneficiàries hauran de complir, en els casos previstos en l'article 3 de la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana, les obligacions de transparència establides en la legislació bàsica.







DISPOSICIONS FINALS



Primera. Normativa d'aplicació

Hi resulta d'aplicació el que es disposa en la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions; en els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei general de subvencions.



Segona. Habilitació

S'habilita la persona titular de la Sotssecretaria perquè, en l'àmbit de les seues competències, puga adoptar les mesures necessàries per a l'aplicació d'aquesta ordre.



Tercera. Entrada en vigor

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 14 de setembre de 2018



La vicepresidenta del Consell

i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives,

MÓNICA OLTRA JARQUE

Mapa web