Ficha docv

Ficha docv









DECRET 108/2012, de 29 de juny, del Consell, pel qual es regula la recol·locació i redistribució del personal docent amb destinació definitiva en els centres docents públics no universitaris dependents de la conselleria competent en matèria d'educació. [2012/6537]

(DOGV núm. 6808 de 02.07.2012) Ref. Base de dades 006440/2012




ÍNDEX



Preàmbul

Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

Article 2. Modificació i eliminació de llocs de treball

Article 3. Pèrdua definitiva de la destinació definitiva i adquisició de la condició de personal suprimit

Article 4. Personal amb insuficiència de càrrega lectiva

Article 5. Criteris per a determinar el personal afectat per la pèrdua provisional o definitiva de destinació definitiva i per a optar voluntàriament per completar horari

Article 6. Recol·locació definitiva en el mateix centre del personal suprimit

Article.7. Adjudicació de destinació provisional a personal suprimit i desplaçat

Article 8. Horari en el centre per impossibilitat de destinació provisional, o insuficiència d'horari

Article 9. Habilitació transitòria

Disposició addicional primera. Interpretació i aplicació

Disposició addicional segona. Impartició d'àrees, matèries o mòduls d'altres especialitats

Disposició addicional tercera. Règim específic dels mestres amb destinació definitiva en els dos primers cursos d'Educació Secundària Obligatòria

Disposició addicional quarta. Professors tècnics de Formació Professional

Disposició addicional quinta. Llocs de treball d'àmbit

Disposició addicional sexta. No increment del gasto públic

Disposició derogatòria única. Derogació

Disposició final única. Entrada en vigor



La Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, disposa en l'apartat 4 de la disposició addicional sexta que «durant els cursos escolars en què no se celebren els concursos d'àmbit estatal a què es referix esta disposició, les diferents administracions educatives podran organitzar procediments de provisió referits a l'àmbit territorial la gestió dels quals els corresponga i destinats a la cobertura de les seues places; tot això sense perjuí que en qualsevol moment puguen realitzar processos de redistribució o de recol·locació dels seus efectius».

En virtut del que s'ha exposat anteriorment, l'article 2.2 del Reial Decret 1364/2010, de 29 d'octubre, pel qual es regula el concurs de trasllats d'àmbit estatal entre personal funcionari dels cossos docents previstos en la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, i altres procediments de provisió de places a cobrir per estos, menciona, així mateix, els processos de redistribució o de recol·locació que les administracions educatives podran desenrotllar, en qualsevol moment, referits al professorat dependent d'estes.

El mencionat Reial Decret 1364/2010, en la seua disposició addicional segona, que no té caràcter bàsic, preveu una sèrie de criteris per a decidir quin personal funcionari docent ha de veure's afectat per una circumstància que implica la pèrdua provisional o definitiva de la seua destinació.

Les variables condicions d'escolarització, així com la necessitat d'adoptar criteris d'eficiència en l'assignació de recursos, comporten una nova configuració dels centres educatius que, al seu torn, exigix una racionalització i redefinició de les plantilles docents i genera modificacions en les relacions de llocs de treball dels centres.

En este context, el present decret té com a objecte regular la recol·locació i redistribució del personal docent que, garantint els drets del personal afectat i l'estabilitat dels centres, siguen àgils i permeten l'optimització dels recursos humans dels centres docents públics.



En la tramitació d'este decret s'ha complit el que preveu l'article 37 de la Llei 7/2007, de 12 d'abril, de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic.

Per tot el que s'ha exposat anteriorment, a proposta de la consellera d'Educació, Formació i Ocupació, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 29 de juny de 2012,



DECRETE



Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

1. En el marc de la disposició addicional sexta de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, i de la normativa estatal bàsica i autonòmica que siga aplicable, el present decret té com a objecte establir les bases que regularan els procediments de recol·locació i de redistribució del personal funcionari de carrera dels cossos docents a què es referix la disposició addicional sèptima de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, en els centres docents públics de l'àmbit de gestió de la Generalitat .

2. L'àmbit d'aplicació serà el personal funcionari de carrera previst en l'apartat anterior que puga veure modificada la seua destinació definitiva, reduïda la càrrega lectiva d'esta o eliminada esta destinació com a conseqüència de canvis en la situació jurídica dels centres, de les ensenyances o dels llocs de treball en què es troben destinats amb caràcter definitiu.



Article 2. Modificació i eliminació de llocs de treball

1. S'entén per modificació de llocs de treball quan per variació de la relació de llocs de treball docents en un centre públic es modifiquen les característiques dels llocs d'una o diverses especialitats, la qual cosa podrà comportar, si és el cas, l'augment o disminució del nombre de llocs de les diferents especialitats, així com la disminució del nombre de llocs en còmput global.

2. S'entén per eliminació de llocs de treball quan per variació de la relació de llocs de treball docents en un centre públic es disminuïsca el nombre de llocs d'una o diverses especialitats.



Article 3. Pèrdua definitiva de la destinació definitiva i adquisició de la condició de personal suprimit

1. Quan com a conseqüència de la modificació o eliminació de llocs de la relació de llocs de treball d'un centre docent, el nombre de llocs de treball resultants d'una determinada especialitat siga inferior al nombre de funcionaris de carrera amb destinació definitiva en l'especialitat, cessarà i perdrà la destinació definitiva i adquirirà la condició de suprimit un nombre de funcionaris igual a la diferència entre ambdós. En tots els casos, el personal funcionari afectat mantindrà, amb caràcter general, l'antiguitat que posseïa en el centre d'origen.



2. El personal funcionari amb la condició de suprimit perdrà la seua destinació definitiva i, si no és recol·locat voluntàriament amb caràcter definitiu en el seu centre d'acord amb el procediment previst en l'article 6, prestarà els seus servicis amb caràcter provisional en el centre que se li adjudique en els termes que preveu l'article 7, als efectes del quals tindrà preferència en les adjudicacions de destinació provisional sobre qualsevol altre funcionari o funcionària. Així mateix, tindrà els drets preferents establits en els articles 16 i 17 del Reial Decret 1364/2010, de 29 d'octubre.



Article 4. Personal amb insuficiència de càrrega lectiva

1. Quan com a conseqüència de la planificació educativa no hi haja prou nombre d'hores en una especialitat, el personal amb destinació definitiva en el centre afectat podrà:

1.1. Amb caràcter voluntari optar per:

1.1.1. Completar el seu horari en els termes següents:

a) Completar el seu horari en el seu centre de destinació impartint matèries o mòduls d'altres especialitats de què siga titular o àmbits en què estiga habilitat, o que puga impartir d'acord amb la normativa vigent i segons disposa la disposició addicional segona d'este decret. L'aplicació de la disposició addicional segona serà, en tot cas, subsidiària de la possessió de l'especialitat del lloc o de l'habilitació per a impartir l'àmbit corresponent. Quan en l'elecció de les dites matèries concórrega professorat de distintes especialitats, este s'ordenarà d'acord amb els criteris de prioritat establits en l'article 6 per a cada un dels distints cossos docents.

b) Subsidiàriament, si no és possible l'opció de l'apartat a), podrà completar el seu horari en un altre centre de la localitat o localitats limítrofes en els termes indicats en l'apartat anterior.

1.1.2. Perdre amb caràcter provisional la seua destinació definitiva i adquirir la condició de desplaçat a un altre centre de la localitat, província o Comunitat Valenciana per a impartir matèries o mòduls de les especialitats de què siga titular, àmbits en què estiga habilitat o matèries o mòduls per als quals estiga habilitat transitòriament en els termes que preveu l'article 9.

1.1.3. Passar a la situació de suprimit en el lloc que ocupa amb caràcter definitiu en el centre, amb la qual cosa li serà aplicable el que disposa l'article 3.2 d'este decret i podrà optar per la recol·locació definitiva en el mateix centre segons el que disposa l'article 6 o per impartir matèries o mòduls de les especialitats de què siga titular, àmbits en què estiga habilitat o impartir matèries o mòduls de les especialitats per les quals estiga habilitat transitòriament en els termes que preveu l'article 9, en una destinació provisional anual en l'àmbit de la localitat, província o Comunitat Valenciana.

1.2. Amb caràcter forçós:

Ser desplaçat a un altre centre de la localitat o província per a impartir matèries de les especialitats de què siga titular o àmbits en què estiga habilitat.

2. En el supòsit de no optar per completar l'horari lectiu en el seu centre o en altres centres de la seua localitat i que, després d'haver exercit les opcions voluntàries restants o haver adquirit la condició de desplaçat amb caràcter forçós i no obtindre destinació provisional, romanga en el seu centre d'origen, es reduiran les seues retribucions bàsiques i complementàries proporcionalment a la jornada lectiva docent no realitzada, d'acord amb el que disposa l'article 8 de la Llei 12/1994, de 28 de desembre.



Article 5. Criteris per a determinar el personal afectat per la pèrdua provisional o definitiva de destinació definitiva i per a optar voluntàriament per completar horari

1. En els supòsits en què haja de determinar-se entre diferent personal funcionari de carrera que ocupe amb caràcter definitiu llocs de treball de la mateixa especialitat o àmbit, el qual o els quals són els afectats per una circumstància que implica la pèrdua provisional o definitiva de la destinació que exercien, s'aplicaran els criteris establits en la disposició addicional segona del Reial Decret 1364/2010, de 29 d'octubre.



2. Estos criteris seran aplicables també al supòsit de concurrència de funcionaris en l'opció voluntària de completar horari.



Article 6. Recol·locació definitiva en el mateix centre del personal suprimit

El personal funcionari que haja adquirit, segons el que preveu este decret, la condició de suprimit podrà obtindre la recol·locació amb destinació definitiva si hi ha vacant en este centre i està en possessió de l'especialitat del lloc o habilitat per a l'àmbit del lloc corresponent, siga o no de la mateixa especialitat o àmbit per la qual haja perdut amb caràcter definitiu la seua destinació. Este dret serà exercit en concurrència amb el personal suprimit del mateix centre d'anys anteriors.



La preferència en la recol·locació estarà determinada per l'any més antic de supressió i, dins d'este, pels següents criteris que s'aplicaran successivament:

En el cas del cos de mestres:

a) Major antiguitat amb destinació definitiva ininterrompuda en el centre.

b) Major temps de servicis efectius com a personal funcionari de carrera en el cos de mestres.

c) L'any més antic d'ingrés i, dins d'este, la major puntuació obtinguda en el procediment selectiu a través del qual es va ingressar en el cos.

Per a la resta dels cossos docents:

a) Major nombre d'anys de servicis efectius com a personal funcionari de carrera en el cos corresponent.

b) Major antiguitat amb destinació definitiva ininterrompuda en la plaça.

c) Any més antic d'ingrés en el cos.

d) Pertinença al corresponent cos de catedràtics.

e) Major puntuació obtinguda en el procediment selectiu d'ingrés en el cos.



Article 7. Adjudicació de destinació provisional a personal suprimit i desplaçat

1. El personal funcionari suprimit i desplaçat, per este orde de prioritat, tindrà anualment una destinació provisional en els termes següents:

a) Amb caràcter voluntari, en una vacant de les seues especialitats, d'àmbits per als quals estiga habilitat o de les habilitacions transitòries que tinga reconegudes en la localitat, província o Comunitat Valenciana.

b) Amb caràcter forçós, en un altre centre de la mateixa localitat o província, en un lloc de treball de les especialitats de què siga titular o àmbits per als quals estiga habilitat per al cas que el docent haja sigut desplaçat, i amb caràcter forçós en un altre centre de la mateixa localitat, província o Comunitat Valenciana en un lloc de treball de les especialitats de què siga titular o àmbits per als quals estiga habilitat per al cas que haja sigut suprimit.

2. La preferència en l'adjudicació estarà donada pels criteris següents:

a) El personal suprimit tindrà preferència per a ser nomenat amb destinació provisional en el mateix centre, en ocasió de vacant.

b) Així mateix, i subordinada al dret reconegut en l'apartat anterior, el personal suprimit i desplaçat tindrà preferència per a ser nomenat amb destinació provisional en la localitat i província on es trobe el centre, en ocasió de vacant.

3. Els drets reconeguts al personal suprimit en els apartats anteriors s'exerciran conjuntament amb el personal suprimit en cursos anteriors que no haja obtingut destinació definitiva.

El personal suprimit s'ordenarà per l'any en què es va produir la supressió, i dins d'este per la pertinença al cos de catedràtics, si és el cas, i per l'antiguitat en el cos. El personal desplaçat s'ordenarà per la seua pertinença al cos de catedràtics, si és el cas, i per l'antiguitat en el cos.

Si es produïxen empats, es resoldran per l'any més antic d'ingrés i, dins d'este, per la major puntuació obtinguda en el procediment selectiu a través del qual es va ingressar en el cos.

Així mateix, el personal suprimit i desplaçat tindrà, en tot cas, preferència per a ser destinat provisionalment a qualsevol dels llocs que haja de ser reglamentàriament proveït amb caràcter provisional.

4. Al personal suprimit i desplaçat, si no participa en el procediment d'adjudicació de destinació provisional, l'Administració educativa li adjudicarà, d'ofici, una destinació provisional anual, en l'àmbit de la província on radica el centre des del qual va ser suprimit o desplaçat. Si no és possible això, se li adjudicarà, d'ofici, un lloc provisional anual en un centre docent públic de la Comunitat Valenciana.



Article 8. Horari en el centre per impossibilitat de destinació provisional, o insuficiència d'horari

El personal que adquirisca la condició de desplaçat i no puga adjudicar-se-li destinació provisional segons el que establix l'article 7, romandrà en el seu centre de destinació definitiva i el seu horari completat serà confeccionat per la direcció d'este, oït l'interessat, i una vegada estudiades les necessitats prioritàries del centre en funció de les seues característiques. L'horari del dit personal no podrà confeccionar-se, en cap cas, reduint l'horari lectiu de la resta de funcionaris del centre, i podrà consistir a realitzar qualssevol tasques previstes en la legislació vigent.



Article 9. Habilitació transitòria

1. El personal funcionari dels cossos a què es referix este decret, afectat per les situacions que impliquen pèrdua definitiva del lloc de treball, i el personal funcionari en expectativa de destinació que no dispose de places de la seua especialitat, podrà sol·licitar l'habilitació transitòria d'aquelles especialitats del seu cos de pertinença l'atribució docent de les quals incloga les àrees, matèries i mòduls que pot impartir si complix les condicions de formació establides en la normativa vigent per a impartir docència atenent el que establix la disposició addicional segona d'este decret.

També podrà sol·licitar l'habilitació transitòria qui, estant afectat per les situacions que impliquen pèrdua provisional de destinació, no haja pogut completar el seu horari en el seu centre o en un altre de la mateixa localitat o localitats limítrofes segons el que preveu l'article 4.

2. El procediment que s'ha de seguir per a obtindre habilitació transitòria serà el següent:

El personal que considere reunir els requisits necessaris la sol·licitarà a la corresponent direcció territorial d'Educació, Formació i Treball i adjuntarà la documentació següent:

a) Fotocòpia compulsada del títol acadèmic oficial.

b) Documents justificatius de complir els requisits indicats en l'apartat anterior.

El director o directora territorial, amb un informe previ del seu Servici d'Inspecció Educativa, dictarà una resolució individualitzada per la qual es reconega o no l'habilitació transitòria sol·licitada.

Contra esta resolució, la persona interessada podrà presentar un recurs d'alçada, en el termini d'un mes des que siga notificada, davant de l'òrgan competent en matèria de personal docent de la conselleria competent en matèria d'educació.

Estes habilitacions quedaran inscrites en un registre creat a este efecte.

3. Les convocatòries de provisió de llocs de treball d'inici de curs podran establir un procediment d'habilitació distint aplicable amb exclusivitat a este procediment concret.

4. L'habilitació transitòria, una vegada obtinguda, no donarà dret a obtindre destinació definitiva, per mitjà de procediments de provisió de llocs de treball.



DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Interpretació i aplicació

S'autoritza l'òrgan competent en matèria de personal docent de la conselleria competent en matèria d'educació per a dictar totes les resolucions que siguen necessàries per a la interpretació i aplicació del que establix este decret.



Segona. Impartició d'àrees, matèries o mòduls d'altres especialitats



El professorat dels cossos de catedràtics d'Ensenyança Secundària, de professors d'Ensenyança Secundària i de professors tècnics de Formació Professional que impartix les ensenyances d'Educació Secundària Obligatòria i de Batxillerat que acredite les condicions de formació inicial previstes en el Reial Decret 860/2010, de 2 de juliol, pel qual es regulen les condicions de formació inicial del professorat dels centres privats per a exercir la docència en les ensenyances d'Educació Secundària Obligatòria o de Batxillerat, o que disposen de les titulacions declarades equivalents en el Reial Decret 276/2007, de 23 de febrer, podrà fer-ho en centres públics sense perjuí de la preferència a este efecte dels titulars de les especialitats respectives.

El professorat dels cossos de catedràtics d'Ensenyança Secundària, de professors d'Ensenyança Secundària i de professors tècnics de Formació Professional, que complisca les condicions de formació establides en les normes per la qual es regula cada títol de Formació Professional per a impartir docència en els diferents mòduls en centres privats o que disposen de les titulacions declarades equivalents en el Reial Decret 276/2007, de 23 de febrer, podrà impartir docència d'estos mòduls en centres públics, sense perjuí de la preferència a este efecte dels titulars de les especialitats respectives, atenent el que establix l'article 4 del Reial Decret 1834/2008, de 8 de novembre, pel qual es definixen les condicions de formació per a l'exercici de la docència en l'Educació Secundària Obligatòria, el Batxillerat, la Formació Professional i les ensenyances de règim especial i s'establixen les especialitats dels cossos docents d'Ensenyança Secundària en la seua redacció donada pel Reial Decret 1146/2011, de 29 de juliol, pel qual es modifica el Reial Decret 1631/2006, de 29 de desembre, pel qual s'establixen les ensenyances mínimes corresponents a l'Educació Secundària Obligatòria, així com els reials decrets 1834/2008, de 8 de novembre, i 860/2010, de 2 de juliol, afectats per estes modificacions, o legislació que la substituïsca.





Tercera. Règim específic dels mestres amb destinació definitiva en els dos primers cursos d'Educació Secundària Obligatòria

Per a garantir la continuïtat prevista per la disposició transitòria primera de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, el funcionariat del cos de mestres amb destinació definitiva en els dos primers cursos d'Educació Secundària Obligatòria que no tinga horari complet de la seua especialitat podrà completar el seu horari en el centre de destinació impartint altres matèries en els dos primers cursos d'Educació Secundària Obligatòria, sempre que dispose de l'habilitació corresponent i hi haja un excés horari de la matèria, sense perjuí de la preferència a este efecte dels titulars de les especialitats respectives.



En el cas que únicament concorreguen docents del cos de mestres, la prioritat per a completar horari estarà determinada pels criteris de l'article 6 d'este decret per al dit cos.

En el cas que concorregueren docents del cos de mestres i del cos de professors d'Ensenyança Secundària que estiguen en la mateixa situació de falta d'horari, la prioritat per a optar a completar horari correspondrà al funcionariat del cos de mestres.

En el cas de no poder completar horari en el seu mateix centre, d'acord amb els criteris exposats, quedaran amb la condició de suprimits, i no els serà aplicable el que disposa l'article 4 d'este decret.





Quarta. Professors tècnics de Formació Professional

El professorat del cos de professors tècnics de Formació Professional que no tinga horari complet de la seua especialitat podrà completar el seu horari en el seu centre de destinació impartint la matèria de Tecnologia.



Quinta. Llocs de treball d'àmbit

S'autoritza l'òrgan competent en matèria de personal docent per a determinar els llocs de treball que comprenguen més d'una especialitat docent.



Sexta. No-increment del gasto públic

L'aplicació i el posterior desplegament d'este decret no podran tindre incidència en l'increment de la dotació de tots i cada un dels capítols de gasto assignada a la conselleria competent en matèria d'educació, i, en tot cas, haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials de l'esmentada conselleria.



DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació

Queden derogades les normes i disposicions del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al que disposa el present decret i, en particular, l'Orde de 9 de juny de 1998, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per la qual es regulen les situacions a les quals es referixen els articles 14, 15, 16 i 17 de l'Orde de 23 de gener de 1997 i el desplaçament de mestres com a conseqüència de la supressió o modificació de llocs de treball en centres públics d'Educació Infantil, Primària, primer cicle d'Educació Secundària Obligatòria i educació especial, en desplegament del Reial Decret 895/1989, de 14 de juliol, i l'Orde d'1 de juliol de 2002, de la Conselleria de Cultura i Educació, per la qual es regula l'adscripció i els desplaçaments per modificació de les plantilles docents, dels cossos de professors d'Ensenyança Secundària, professors tècnics de Formació Professional i dels cossos que impartixen ensenyances de règim especial.



DISPOSICIÓ FINAL



Única. Entrada en vigor

Este decret entrarà en vigor l'endemà de ser publicat en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 29 de juny de 2012.



El president de la Generalitat,

ALBERTO FABRA PART



La consellera d'Educació, Formació i Ocupació,

MARÍA JOSÉ CATALÁ VERDET

Mapa web