Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 225/2007, de 16 de novembre, del Consell, pel qual crea la Comissió Delegada de Coordinació de Polítiques de Prevenció davant el Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana. [2007/14317]

(DOGV núm. 5649 de 28.11.2007) Ref. Base de dades 014698/2007

DECRET 225/2007, de 16 de novembre, del Consell, pel qual crea la Comissió Delegada de Coordinació de Polítiques de Prevenció davant el Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana. [2007/14317]
En els últims anys el reconeixement dels canvis i els efectes adversos que el canvi climàtic té sobre el planeta, com també la creixent preocupació per l'augment de les concentracions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera i la seua relació amb l'augment de la temperatura mitjana de la Terra, ha provocat que molts governs, i especialment la Comunitat Europea, hagen assumit el repte de pal·liar els efectes del canvi climàtic. A este fet cal sumar la gran sensibilitat social, tant a escala nacional com internacional, que ha despertat este tema.
Fruit d'això, la ratificació i l'entrada en vigor del Protocol de Kyoto el 16 de febrer de 2005, i, en el seu àmbit, la posada en marxa del sistema europeu de comerç de drets d'emissió, mitjançant la Directiva 2003/87/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 13 d'octubre de 2003, comporta la plasmació de la decisió de la Comunitat Europea de liderar, en l'àmbit internacional, la reducció dels gasos d'efecte hivernacle, com una de les actuacions empreses per a contribuir a minimitzar les influències de l'activitat humana en el canvi climàtic.
El Consell va mostrar la seua voluntat de dotar-se d'una estratègia a llarg termini que oriente totes les seues accions sota els principis del desenvolupament sostenible en la triple dimensió social, econòmica i ambiental, mitjançant la creació de la Comissió Delegada del Consell per al Desenvolupament Sostenible de la Comunitat Valenciana i, posteriorment, la Comissió Interdepartamental per a l'Estratègia de Desenvolupament Sostenible de la Comunitat Valenciana, mitjançant el Decret 186/2002, de 19 de novembre, i el Decret 200/2002, de 10 de desembre, respectivament.
No obstant això, i dins d'este àmbit, el Consell vol ara centrar els seus esforços i situar la Comunitat Valenciana en l'avantguarda de les regions europees en la lluita contra el canvi climàtic, i assumir un protagonisme i un compromís decidit amb els ciutadans i amb la societat en el seu conjunt per a contribuir, en la mesura de les seues possibilitats i en l'àmbit de les competències que té atribuïdes, a mitigar les conseqüències d'este fenomen.
Per raó del caràcter transversal de les mesures que s'han d'adoptar, de la necessitat integrar les polítiques sectorials en este esforç comú, com també de la transcendència que per a estes tindrà l'Estratègia valenciana davant el canvi climàtic, i els plans d'acció i adaptació derivats d'esta, és necessària la creació d'una estructura orgànica que estudie, propose i coordine les mesures necessàries per a donar una resposta institucional adequada i integral que permeta el compliment de l'objectiu.
En conseqüència, la Comissió Delegada de Coordinació de Polítiques de Prevenció davant el Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana naix com un òrgan col·legiat que té encomanat establir les bases per a l'elaboració, el seguiment i l'avaluació de l'Estratègia valenciana davant del canvi climàtic, com també la realització de propostes i recomanacions per a definir polítiques, generals o en àmbits sectorials específics, que resulten satisfactòries.
Este decret pretén, per tant, possibilitar l'adopció de decisions públiques, integrant els pronunciaments dels òrgans de la Generalitat les competències dels quals resulten transcendents en este propòsit, amb la finalitat de dotar-se d'una estratègia a llarg termini que oriente totes les accions en relació amb la política sobre el canvi climàtic, oferisca informació contrastada i permanentment actualitzada sobre les qüestions més rellevants i permeta al Consell dirigir les polítiques referents al canvi climàtic i adoptar les estratègies de resposta més eficaces. Tot això, en plena sintonia i permanent comunicació amb els pronunciaments i les valoracions que al respecte realitzaran, de manera preceptiva encara que no vinculant, tant l'Alt Consell Consultiu en Investigació, Desenvolupament i Innovació de la Presidència de la Generalitat, creat mitjançant el Decret 190/1998, de 30 de novembre, del Consell, com el Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient, creat mitjançant el Decret 242/1993, de 7 de desembre, del Consell.
Per tot quant antecedeix, en l'àmbit de les competències que en matèria de medi ambient confereix a la Generalitat l'Estatut d'autonomia i el que estableix la Constitució espanyola i, a proposta del conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 16 de noviembre de 2007,
DECRETE
Article 1. Objecte
És objecte d'este decret la creació de la Comissió Delegada de Coordinació de Polítiques de Prevenció davant el Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana com a òrgan superior col·legiat en matèria de canvi climàtic, compost per representacions de distints òrgans de l'administració del Consell.
Article 2. Funcions
La Comissió Delegada de Coordinació de Polítiques de Prevenció davant el Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana assumeix les funcions següents:
a) Establir les bases per a abordar l'elaboració, l'execució i el seguiment de l'Estratègia Valenciana davant el Canvi Climàtic i dels plans d'acció i d'adaptació derivats d'esta que hagen d'executar-se en àmbits sectorials específics.
b) Analitzar les propostes, mesures i conclusions emanades de l'Estratègia espanyola de canvi climàtic que hagen de ser executades a la Comunitat Valenciana, la seua posada en marxa i l'avaluació del grau d'execució de les actuacions atribuïdes en esta a la Comunitat Valenciana.
c) L'estudi, la coordinació i la programació de propostes en relació amb les activitats interdepartamentals en matèries sectorials comunes relacionades amb la contaminació atmosfèrica i el canvi climàtic.
d) L'estudi, l'anàlisi i la proposta de les línies bàsiques de la política en matèria de canvi climàtic i la valoració dels plans i programes que es pretenguen aprovar en l'àmbit de l'administració del Consell que puguen afectar les funcions que té assignades.
e) Informar i assessorar el Consell, a petició d'este o a iniciativa pròpia, en tots els assumptes relacionats amb el canvi climàtic a la Comunitat Valenciana, a fi que siguen tinguts en consideració en les diferents polítiques i programes de desenvolupament sectorials del Consell. En particular, emetre, amb caràcter anual, un informe, que serà elevat al Consell, sobre el resultat i l'eficàcia de les mesures adoptades en l'àmbit de les seues funcions, com també sobre les propostes i les línies d'actuació necessàries que s'han d'adoptar en matèria de canvi climàtic.
f) Fomentar la investigació i l'estudi sobre les conseqüències i les mesures eficaces per a minimitzar els efectes del canvi climàtic, i mantenir actualitzada la informació necessària sobre les polítiques, les mesures i els instruments més eficaços dissenyats a escala nacional i internacional en matèria de lluita contra el canvi climàtic.
g) Establir els criteris que permeten recopilar la informació necessària per a verificar l'eficàcia de les polítiques i les mesures adoptades per a assolir els compromisos adquirits per Espanya i la Comunitat Europea amb la ratificació del Protocol de Kyoto i altres mesures o polítiques futures, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.
h) Impulsar polítiques i programes d'informació, difusió, educació i conscienciació ambiental en matèria de mitigació i adaptació al canvi climàtic.
i) Qualsevol altra funció derivada de la naturalesa i de les comeses pròpies de la Comissió o que li siga encomanada pel Consell.
Article 3. Composició
1. La Comissió Delegada de Coordinació de Polítiques de Prevenció davant el Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana tindrà la composició següent:
a) President/a: el/la vicepresident/a primer/a del Consell.
b) Vicepresident/a: el/la conseller/la amb competències en matèria de medi ambient.
c) Vocals: les persones titulars de les conselleries de la Generalitat competents en les matèries següents: infraestructures, indústria, agricultura, sanitat, governació, turisme, educació, benestar social i economia.
2. Mitjançant una ordre del/de la conseller/a de Presidència, es podrà modificar la composició prevista en l'apartat anterior, quan els canvis en l'organització o l'estructura dels departaments de la Generalitat, o en la distribució de competències entre este, així ho exigisca, o quan així s'estime convenient per al més eficaç exercici de les funcions que té encomanades.
3. En funció de la naturalesa de les matèries que ha de tractar la comissió, es podran convocar representants d'altres administracions públiques, altres òrgans administratius o altres organismes públics que hagen d'expressar-se per raó de les competències que tinguen assignades.
4. Es designarà un secretari, d'acord amb el que estableixen les normes específiques que, si és el cas, aprove la Comissió, o, si no n'hi ha, per acord d'esta. El secretari podrà ser membre del mateix òrgan o una persona al servici de l'administració pública del Consell, i en este cas no tindrà dret de vot.
Article 4. Règim de suplències
1. En els supòsits de vacant, absència o malaltia, el president serà substituït pel vicepresident, o, si és el cas, pel membre de l'òrgan col·legiat de major jerarquia, antiguitat i edat, per este ordre, entre els seus components.
2. En els supòsits de vacant, absència, o malaltia, el secretari serà substituït temporalment d'acord amb el que estableixen les normes específiques que aprove la Comissió, o, si no n'hi ha, per acord d'esta, a proposta del president.
3. Els distints òrgans administratius amb representació en la Comissió designaran, si és el cas, els suplents que hagen d'intervenir en el cas que, per motius justificats, no puguen acudir-hi els membres designats.
Article 5. Funcionament de la Comissió Delegada
1. La Comissió Delegada s'haurà de reunir una vegada a l'any de manera ordinària i quan siga convocada pel seu president per iniciativa pròpia o perquè ho sol·liciten una tercera part dels membres de l'òrgan.
2. En la resta de qüestions, el funcionament de la Comissió Delegada s'haurà d'ajustar al que preveu l'article 7 d'esta ordre.
Article 6. Comissió Interdepartamental de Coordinació de Polítiques de Prevenció davant el Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana
1. Adscrita a la Comissió Delegada de Coordinació de Polítiques de Prevenció davant el Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana hi haurà una Comissió Interdepartamental de Coordinació de Polítiques de Prevenció davant el Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana com a òrgan tècnic col·legiat en matèria de canvi climàtic, compost per representacions de distints òrgans de l'administració del Consell.
2. La Comissió Interdepartamental tindrà entre les seues funcions emetre les propostes per a l'elaboració de les bases de l'Estratègia valenciana davant el Canvi Climàtic i dels plans d'acció i d'adaptació derivats d'esta que hagen d'executar-se en àmbits sectorials específics, com també taques d'assessorament tècnic i d'altres que puga assignar-li la Comissió Delegada.
3. La Comissió Interdepartamental estarà format pels membres següents:
– President/a: el/la titular de la Secretaria Autonòmica de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge de la conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, o aquella que assumisca les seues competències.
– Vicepresident/a: el/la titular de la Direcció General per al Canvi Climàtic de la conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge o aquella que assumisca les seues competències.
– Vocals: Els titulars de les direccions generals de la Generalitat Valenciana competents en les matèries següents: gestió del medi natural, ordenació del territori, aigua, obres públiques, transport, energia, indústria, producció agrària, salut pública, acció social, política científica, economia, emergències i turisme.
4. Secretari/ària: La Comissió Interdepartamental designarà un secretari, el qual podrà ser membre del mateix òrgan o una persona al servici de l'administració pública del Consell, i en este cas no tindrà dret de vot.
Article 7. Funcionament de La Comissió Interdepartamental
1. La Comissió Interdepartamental es reunirà tres vegades a l'any de manera ordinària i quan siga convocada pel seu president per iniciativa pròpia o perquè ho sol·liciten una tercera part dels membres de l'òrgan.
2. Les convocatòries les efectuarà el secretari per ordre del president, amb una antelació mínima de 48 hores i hauran d'anar necessàriament acompanyades de l'ordre del dia.
Correspon igualment al secretari rebre les comunicacions dels membres de la comissió, atendre les peticions d'este i expedir els informes, les consultes, els dictàmens o qualsevol document de la Comissió Interdepartamental.
3. Per a la vàlida constitució de la Comissió Interdepartamental, als efectes de la realització de sessions, deliberacions i presa d'acords, es requerirà la presència del president i secretari o, si és el cas, dels qui els substituïsquen, i de la meitat més un dels seus membres. En segona convocatòria bastarà la presència del president i secretari o, si és el cas, dels qui els substituïsquen, i d'un terç dels vocals de la Comissió Interdepartamental.
De cada sessió el secretari haurà d'alçar-ne acta, fent constar el lloc i la data de la sessió, els assistents, l'ordre del dia proposat i el contingut del que s'ha tractat, com també aquelles posicions particulars que expressament es manifesten perquè consten com a tals en l'acta.
4. La Comissió Interdepartamental adoptarà els acords per majoria de vots, i el president tindrà el vot de qualitat.
5 La Comissió Interdepartamental podrà exercir les seues funcions a través dels grups de treball que s'estime necessari. L'acord de creació del grup de treball haurà d'especificar la seua composició, les funcions que se li encomanen i, si és el cas, el termini per a la seua consecució. En el grup de treball podran participar representants de les administracions públiques, com també personal alié a estes amb experiència en la problemàtica del canvi climàtic.
Igualment, podran constituir-se ponències tècniques designades en el seu si i articulades per raó de les grans àrees afectades, a les quals podran integrar-se experts en les corresponents matèries, o assessorar-les, procurant una composició multisectorial.
6. Per a tot allò no previst específicament en els apartats anteriors, s'haurà d'aplicar el que estableix el capítol II del títol II de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, per als òrgans col·legiats.
Article 8. Relacions amb l'Alt Consell Consultiu en Investigació, Desenvolupament i Innovació de la Presidència de la Generalitat i el Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient
1. La Comissió Delegada de Coordinació de Polítiques de Prevenció davant el Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana haurà d'informar anualment ambdós organismes sobre les propostes i les línies d'actuació necessàries que s'han d'adoptar en matèria de canvi climàtic.
2. Així mateix, tant l'Alt Consell Consultiu en Investigació, Desenvolupament i Innovació de la Presidència de la Generalitat com el Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient intervindran en el procediment d'elaboració de l'Estratègia valència davant del canvi climàtic amb l'emissió d'un informe, el qual serà preceptiu però no vinculant.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta els consellers integrants de la Comissió Delegada de Coordinació de Polítiques de Prevenció davant el Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries per al compliment del que estableix este decret.
Segona
Este decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 16 de novembre de 2007
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge,
JOSÉ RAMÓN GARCÍA ANTÓN

linea
Mapa web