Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 3/2013, de 4 de gener, del Consell, pel qual es crea la Comissió de Coordinació de Polítiques de Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana. [2013/78]

(DOGV núm. 6937 de 07.01.2013) Ref. Base de dades 000106/2013

DECRET 3/2013, de 4 de gener, del Consell, pel qual es crea la Comissió de Coordinació de Polítiques de Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana. [2013/78]
PREÀMBUL

La Unió Europea, des de la ratificació de la seua adhesió al Protocol de Kyoto en 2002 (Decisió del Consell 2002/358/CE), va adquirir el compromís ferm de liderar mundialment la lluita contra el canvi climàtic. De fet, independentment de com es prolongue el Protocol de Kyoto a partir de 2013, el Consell Europeu de març de 2007 va adoptar el compromís unilateral de reduir l'any 2020 les emissions de l'any 1990 en un 20%, podent-se incrementar el percentatge de reducció fins al 30% sempre que altres països desenrotllats es comprometen a aconseguir reduccions d'emissions comparables i que els països en desenrotllament econòmicament més avançats es comprometen a contribuir adequadament en funció de les seues responsabilitats i capacitats.

En la Decisió núm. 406/2009/CE del Parlament Europeu i del Consell de 23 d'abril de 2009, sobre l'esforç dels estats membres per a reduir les seues emissions de gasos d'efecte d'hivernacle a fi de complir els compromisos adquirits per la Comunitat fins a 2020, s'establix que Espanya ha de reduir les seues emissions de gasos d'efecte d'hivernacle no controlades pel règim del comerç de drets d'emissió establit per la Directiva 2003/87/CE un 10% en comparació amb els nivells de 2005.

D'altra banda, d'acord amb les conclusions del IV Informe d'Avaluació del Grup Intergovernamental d'Experts en Canvi Climàtic, la Comunitat Valenciana es troba en un àmbit geogràfic que pot veure's seriosament afectat pels impactes del canvi climàtic, com a pèrdua d'ecosistemes naturals, disminució dels recursos hídrics i augment del nivell del mar.
Per tot això, la Generalitat es va dotar d'un instrument clau per a fer front a l'amenaça del canvi climàtic, l'Estratègia Valenciana davant del Canvi Climàtic 2008-2012.
Per a l'elaboració i aprovació d'este instrument, atés el caràcter transversal de les mesures que calia adoptar i de la necessitat d'integrar les polítiques sectorials en este esforç comú, així com de la transcendència que per a estes tindria l'Estratègia Valenciana davant del Canvi Climàtic, i els plans d'acció i adaptació derivats d'esta, es va considerar necessària la creació d'una estructura orgànica que estudiara, proposara i coordinara les mesures necessàries per a donar una resposta institucional adequada i integral que permetera el compliment de l'objectiu.

Així, per mitjà de el Decret 225/2007, de 16 de novembre, del Consell, es va crear la Comissió Delegada de Coordinació de Polítiques de Prevenció davant del Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana, que, en data 2 de desembre de 2008, va aprovar l'Estratègia Valenciana davant del Canvi Climàtic 2008-2012. Així mateix, l'esmentat decret va crear, adscrita a l'esmentada comissió delegada, una comissió interdepartamental que assessora tècnicament la primera, i que també ha exercit part de les seues funcions a través d'un grup de treball.
Atés l'horitzó de l'actual estratègia, durant tot l'any 2012 s'ha procedit a revisar i actualitzar les mesures que el Consell aplicarà per a mitigar i adaptar-nos al canvi climàtic, amb la finalitat d'integrar els nous coneixements disponibles i adequar-se a l'actual context socioeconòmic.
De la mateixa manera que s'ha procedit a realitzar la mencionada revisió i actualització, també s'ha advertit la necessitat de revisar els òrgans que coordinen l'elaboració i execució de les esmentades mesures.
Des de la creació de la Comissió Delegada de Coordinació de Polítiques de Prevenció davant del Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana, per mitjà del Decret 225/2007, de 16 de novembre, del Consell, en què es va determinar la seua composició pels distints departaments del Consell amb competències en aquelles matèries en què havia d'incidir l'Estratègia Valenciana davant del Canvi Climàtic, s'ha produït una àmplia i profunda reestructuració del Consell i dels departaments que l'integren.
Per això, en consonància amb les mesures adoptades pel Consell en matèria de reducció del dèficit públic i de simplificació administrativa, i amb la finalitat d'evitar la duplicitat d'organismes, s'estima procedent suprimir la Comissió Delegada de Coordinació de Polítiques de Prevenció davant del Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana i que l'aprovació de les futures revisions de l'estratègia les realitze el Consell.

A més del que s'ha indicat, l'experiència adquirida durant estos anys de funcionament de la Comissió Delegada de Coordinació de Polítiques de Prevenció davant del Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana, de la seua comissió interdepartamental i del mencionat grup de treball, ha demostrat que, a causa del caràcter essencialment tècnic dels treballs d'elaboració, execució i seguiment dels plans d'acció, amb un òrgan de caràcter tècnic n'hi ha prou per a garantir l'adequada coordinació dels diferents departaments del Consell per a elaborar, executar i realitzar el seguiment de l'Estratègia Valenciana davant del Canvi Climàtic.

L'article 149.1.23a de la Constitució Espanyola atorga competències a les comunitats autònomes, en virtut de l'estatut d'autonomia de cada una, per a establir normes addicionals de protecció en matèria de medi ambient.
L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana determina, en l'article 50.6, que en el marc de la legislació bàsica de l'Estat i, si és el cas, en els termes que establisca, correspon a la Generalitat el desplegament legislatiu i l'execució en matèria de protecció del medi ambient, sense perjuí de les facultats per a establir normes addicionals de protecció.
Per tot el que s'ha exposat anteriorment, a proposta de la consellera d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 4 de gener de 2013,


DECRETE

Article 1. Objecte
És objecte d'este decret la creació de la Comissió de Coordinació de Polítiques de Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana, com a òrgan tècnic col·legiat en matèria de canvi climàtic, composta per representacions de distints òrgans de l'Administració del Consell.


Article 2. Funcions
La Comissió de Coordinació de Polítiques de Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana assumix les funcions següents:
1. Establir els fonaments per a abordar l'elaboració, l'execució i el seguiment de l'Estratègia Valenciana davant del Canvi Climàtic i dels plans d'acció derivats d'esta que calga executar en àmbits sectorials específics.
2. Analitzar les mesures derivades de les estratègies de canvi climàtic establides a escala europea i nacional que afecten la Comunitat Valenciana, així com la seua posada en marxa i compliment.
3. L'estudi, la coordinació i la programació de propostes interdepartamentals en relació amb la contaminació atmosfèrica i la mitigació de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i adaptació al canvi climàtic.
4. Informar i assessorar el Consell, a petició d'este o a iniciativa pròpia, en tots els assumptes relacionats amb el canvi climàtic en la Comunitat Valenciana, a fi que siguen tinguts en consideració en les diferents polítiques i programes de desenrotllament sectorials.
5. Fomentar la investigació i l'estudi en matèria de mitigació i adaptació al canvi climàtic, aprofitant el potencial del sistema valencià d'I+D+I.
6. Impulsar programes que incrementen l'interés i coneixement dels ciutadans en matèria de canvi climàtic, promovent canvis en les pautes de comportament, de manera que s'afavorisca la utilització dels recursos naturals i la millora de l'eficiència en el seu ús.
7. Qualsevol altra funció derivada de la naturalesa i de les comeses pròpies de la comissió o que li siga encomanada pel Consell.


Article 3. Composició
1. La composició de la Comissió de Coordinació de Polítiques de Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana és la següent:
a) President/a: el/la titular de la secretaria autonòmica competent en matèria de canvi climàtic, o qui assumisca les seues competències.
b) Vicepresident/a: el/la titular de la direcció general competent en matèria de canvi climàtic, o qui assumisca les seues competències.
c) Vocals: les persones titulars de les direccions generals competents en la matèries següents:
Infraestructures públiques.
Projectes urbans i vivenda.
Planificació i logístiques del transport.
Costes.
Medi natural.
Avaluació ambiental i territorial.
Ordenació, planificació i actuacions territorials estratègiques.
Economia.
Tributs.
Industria.
Energia.
Salut pública.
Producció agrària i ramadera.
Agua.
Política científica.
Prevenció i extinció d'incendis.
Turisme.
Tecnologia de la informació.
d) Secretari/a: la comissió designarà un/a secretari/a, que podrà ser membre del mateix òrgan o una persona al servici de l'Administració del Consell, i en este cas no tindrà dret de vot.
2. El/la president/a de la comissió podrà invitar o sol·licitar la presència de representants d'ajuntaments, d'ens de transport i d'aquelles persones que, pels seus coneixements tècnics i científics, presten l'assessorament necessari en assumptes determinats.

Article 4. Règim de suplències
1. En els supòsits de vacant, absència o malaltia, el/la president/a serà substituït/da pel/la vicepresident/a, o, si és el cas, pel membre de l'òrgan col·legiat de major jerarquia, antiguitat i edat, per este orde, d'entre els seus components.
2. En els supòsits de vacant, absència, o malaltia, el/la secretari/a serà substituït/da per un/a funcionari/a designat/da pel/la president/a.

3. Les distintes direccions generals amb representació en la comissió designaran, si és el cas, els suplents que haurien d'intervindre en el cas que, per motius justificats, no pogueren acudir els membres designats.


Article 5. Règim de funcionament
1. La Comissió de Coordinació de Polítiques de Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana es reunirà per iniciativa del president/a o a petició de, si més no, una tercera part dels membres de la comissió.
2. Les convocatòries seran efectuades pel/la secretari/a per orde del president/a, amb una antelació mínima de 48 hores i hauran d'estar necessàriament acompanyades de l'orde del dia.
Correspon igualment al secretari/a rebre les comunicacions dels membres de la comissió, atendre a les seues peticions i expedir els informes, consultes, dictàmens o qualsevol document de la comissió.

3. Per a la vàlida constitució de la comissió, als efectes de la realització de sessions, deliberacions i presa d'acords, es requerirà la presència del president/a i del secretari/a o, si és el cas, dels qui els substituïsquen, i de la mitat més un dels seus membres.
En segona convocatòria, bastarà la presència del president/a i secretari/a o, si és el cas, dels qui els substituïsquen, i d'un terç dels vocals de la comissió.
De cada sessió s'alçarà acta pel/la secretari/a, fent-hi constar el lloc i la data de la sessió, els assistents d'esta, l'orde del dia proposat i el contingut d'allò que s'ha tractat, així com aquelles posicions particulars que expressament es manifesten perquè consten com a tals en l'acta.
4. La comissió adoptarà les seues decisions per majoria dels vots dels seus membres, tenint la consideració de vot diriment, en cas d'empat, el del president/a.
5. La comissió podrà exercir les seues funcions a través dels grups de treball que s'estime necessari. En el grup de treball podran participar representants de les administracions públiques, així com personal alié a estes amb experiència en la problemàtica del canvi climàtic.

6. En allò no regulat en este decret, en relació amb el funcionament i les funcions dels membres de la comissió, caldrà ajustar-se al que s'ha disposat respecte als òrgans col·legiats en la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

Article 6. Relacions amb l'Alt Consell Consultiu en Investigació, Desenrotllament i Innovació de la Presidència de la Generalitat
1. La Comissió de Coordinació de Polítiques de Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana informarà anualment l'esmentat organisme sobre les propostes i línies d'actuació necessàries a adoptar en matèria de canvi climàtic.
2. Així mateix, l'Alt Consell Consultiu en Investigació, Desenrotllament i Innovació de la Presidència de la Generalitat intervindrà en el procediment d'elaboració de l'Estratègia Valenciana davant del Canvi Climàtic a través de l'emissió d'un informe, que serà preceptiu però no vinculant.


DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. No-increment del gasto públic
La implementació i el posterior desplegament d'este decret no implicarà augment del gasto públic, i, en tot cas, haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials de la conselleria competent en matèria de medi ambient.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació del Decret 225/2007, de 16 de novembre, del Consell
Es deroga el Decret 225/2007, de 16 de novembre, del Consell, pel qual es va crear la Comissió Delegada de Coordinació de Polítiques de Prevenció davant del Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Habilitació
Es faculta el/la conseller/a competent en matèria de medi ambient per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries per al desplegament i l'execució d'este decret.

Segona. Entrada en vigor
Este decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

Valencia, 4 de gener de 2013

El president de la Generalitat,
ALBERTO FABRA PART

La consellera d'Infraestructures,
Territori i Medi Ambient,
ISABEL BONIG TRIGUEROS

linea
Mapa web