Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE 15/2010, de 30 de juliol, de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, per la qual es crea i regula la Xarxa Lloga. [2010/9174]

(DOGV núm. 6332 de 13.08.2010) Ref. Base de dades 009011/2010

ORDRE 15/2010, de 30 de juliol, de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, per la qual es crea i regula la Xarxa Lloga. [2010/9174]
La Generalitat presta des de 2003 un servei gratuït de mediació en el mercat de lloguer. Aquest servei té el seu origen en la Xarxa d'Oficines d'Infohabitatge Solidari, creada mitjançant l'Ordre de 30 d'abril de 2003, de la Conselleria de Benestar Social (DOGV de 15 de maig de 2003), i que ha sigut objecte de successives regulacions normatives a fi d'adaptar-ne l'estructura i el funcionament a les exigències derivades de la potenciació de la línia de lloguer en els últims plans d'habitatge, com també per a adequar el seu marc normatiu a la distribució de competències derivada dels canvis en l'estructura organitzativa de l'administració de la Generalitat. D'aquesta manera, per Ordre de 28 de juliol de 2008, del conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge (DOCV núm. 5823, de 7 d'agost de 2008) es crea la Xarxa de Mediació Agència Valenciana de Lloguer, que té la seua continuïtat en la Xarxa Lloga, creada i regulada per aquesta ordre.
Amb la finalitat de donar una nova estructura organitzativa a la xarxa de mediació en el mercat de lloguer i d'incrementar la seua oferta, es fa convenient i aconsellable dictar una nova ordre de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge que aprofundisca, impulse i actualitze el funcionament d'aquesta i dels serveis que presta per cadascuna de les parts implicades, com també donar un nou nom a la Xarxa de Mediació Agència Valenciana de Lloguer, que passa a denominar-se Xarxa Lloga.
Mitjançant la Xarxa Lloga es pretén dotar l'Agència Valenciana de Lloguer, com a agent principal, i la resta d'agents, d'unes mateixes eines informàtiques i funcionals; alhora que es produeix una necessària renovació de la seua imatge mitjançant la creació d'una pàgina web específica.
Per Decret 19/2009, de 3 de novembre, del president de la Generalitat, es determinen les conselleries en què s'organitza l'administració de la Generalitat.
Per Decret 198/2009, de 6 de novembre, del Consell, s'adopten les mesures organitzatives adequades per a establir l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat.
La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge té assignades les competències en matèria d'habitatge, i el seu Reglament orgànic i funcional és aprovat pel Decret 139/2009, de 18 de setembre del Consell, el qual determina les funcions que, en matèria d'habitatge ha de desenvolupar la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans.
Per això, fent ús de les facultats que m'atribueixen el Decret 139/2009, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, i l'article 28, apartat e), de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,
ORDENE
Article 1. Objecte
1. Aquesta ordre té com a objecte la regulació de la Xarxa Lloga, com també la determinació de l'estructura organitzativa i funcional d'aquesta.
2. La Xarxa Lloga constitueix un servei integral d'informació, mediació i assessorament en matèria de lloguer d'habitatge a la Comunitat Valenciana.
Article 2. Estructura
La Xarxa Lloga disposa de l'estructura següent:
1. Una unitat coordinadora centralitzada en la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans.
2. L'Institut Valencià d'Habitatge, SA, com a agent principal de la Xarxa Lloga, amb les tres oficines de mediació amb seu a les capitals de província, València, Castelló i Alacant.
3. Els agents col·laboradors reconeguts fins a la data, de conformitat amb la normativa d'aplicació fins a l'entrada en vigor d'aquesta ordre.
4. Les entitats públiques o privades sense ànim de lucre, entitats locals i les societats mercantils de capital 100% públic que sol·liciten ser declarades agents col·laboradors.
Article 3. Objectius
Els objectius perseguits per la Xarxa Lloga són els següents:
a) Racionalitzar els processos de connexió entre demanda i oferta d'habitatge per a atendre les necessitats d'accés a un habitatge a la Comunitat Valenciana.
b) Impulsar la captació d'habitatges per a llogar a través de la mobilització del parc d'habitatges buits disponibles, incentivant els propietaris, i dinamitzar la mediació en el mercat de lloguer.
c) Informar sobre la borsa d'habitatges de lloguer existent a la Comunitat Valenciana i difondre-la.
d) Oferir habitatges de lloguer a preus adequats a les possibilitats dels demandants.
e) Establir un sistema de protecció jurídica, tant de l'inquilí com del propietari.
Article 4. Tipologia dels serveis
1. Els serveis que ha de prestar la Xarxa Lloga són:
a) Oferir als ciutadans un servei d'informació, mediació i assessorament en matèria d'habitatge de lloguer.
b) Facilitar la captació d'habitatges que es troben en el mercat per a oferir-los en lloguer i informar dels objectius i avantatges de la Xarxa Lloga a propietaris i inquilins.
c) Informació sobre les ajudes al lloguer d'habitatges previstes en el Pla d'habitatge i tramitació, si és el cas, de les ajudes i subvencions públiques per al lloguer d'habitatge.
d) Mediació entre les parts, formalització del contracte d'arrendament i solució de possibles conflictes i incidències que puguen sorgir durant la vigència d'aquest.
e) Mantenir actualitzada la borsa d'habitatges de lloguer prevista en l'article 6.
f) Oferir la possibilitat d'un sistema d'arbitratge en els contractes d'arrendament formalitzats mitjançant la Xarxa.
2. Els serveis que efectua la Xarxa són totalment gratuïts, llevat que la direcció general competent en la matèria ho autoritze expressament i amb la sol·licitud prèvia de l'agent.
Article 5. Requisits i obligacions dels agents de la Xarxa Lloga
1. Els requisits per a la prestació del servei pels agents de la Xarxa Lloga són els següents:
a) Disponibilitat de locals o espai preparat per a la ubicació de l'oficina de l'agent. Al local s'ha d'identificar amb caràcter propi i diferenciat el servei que presta com a agent.
b) Disponibilitat de personal qualificat per a responsabilitzar-se i atendre els ciutadans.
c) Entre els seus recursos materials han de disposar de l'equipament informàtic i telemàtic necessari per a la realització de les seues funcions.
La Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans pot comprovar en qualsevol moment el compliment d'aquests requisits.
2. Els agents de la Xarxa Lloga es comprometen a:
a) Informar dels avantatges i els objectius de la Xarxa Lloga a propietaris i inquilins sol·licitants d'habitatge.
b) Informar i assessorar sobre les ajudes públiques que, si és el cas, poden correspondre, i tramitar-les.
c) Captar habitatges per a ser inclosos en la borsa, comprovar-ne l'estat d'habitabilitat i tramitar els expedients oportuns seguint els criteris establits per la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans.
d) Tramitar els contractes de lloguer seguint els criteris establits per la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans.
e) Fer el seguiment de la bona utilització de l'habitatge i de les incidències que sorgisquen durant la vigència del contracte.
f) Indicar en lloc visible els horaris d'atenció al públic i el distintiu que els identifique com a agent col·laborador, distintiu que ha de determinar la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans.
g) Reflectir els habitatges captats i totes les actuacions realitzades en aquests en l'aplicació informàtica facilitada per la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans, en el termini màxim d'un mes.
h) Oferir als propietaris i inquilins la possibilitat de sotmetre's al sistema arbitral convingut per la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans.
i) Col·locar el cartell identificador de la Xarxa Lloga als habitatges oferits.
j) Comunicar a la unitat coordinadora de la Direcció General d'Habitatge i Projectes qualsevol canvi de seu o personal.
3. L'incompliment de les condicions i els compromisos anteriors pot ser causa de la pèrdua de la condició d'agent.
Article 6. Borsa d'habitatges de la Xarxa Lloga
1. S'ha de constituir una borsa d'habitatges buits existents en el mercat, captats mitjançant l'agent principal, l'Institut Valencià d'Habitatge i dels agents col·laboradors, per a ser oferits en lloguer, la qual estarà disponible per a la seua consulta en la pàgina web de la Xarxa.
2. Els requisits per a accedir a la borsa són els següents:
a) Que l'habitatge reunisca condicions d'habitabilitat, i així siga comprovat per l'agent.
b) Que el sol·licitant siga el propietari de l'habitatge i així quede acreditat amb l'aportació de tota la documentació per a incloure'l en la borsa d'habitatges que figura en la pàgina web.
c) Estar al corrent en el pagament de l'impost de béns immobles i en condicions de donar-se d'alta en tots els subministraments de l'habitatge, com ara aigua, llum, gas
La renda màxima que ha de percebre el propietari de l'habitatge, excloses les despeses de comunitat, és la que s'establisca en cada moment mitjançant una resolució de la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans i, si no n'hi ha, no pot superar la renda màxima d'habitatge de renda especial a 10 anys, tant per a l'habitatge, com per al garatge i el traster.
Article 7. Finançament
1. L'Institut Valencià d'Habitatge, SA com a agent principal de la Xarxa Lloga, rebrà un import anual per al funcionament de les tres oficines a València, Castelló i Alacant la quantia del qual s'establirà en les pertinents ordres d'execució.
Els agents col·laboradors de la Xarxa Lloga rebran ajudes per al seu funcionament mitjançant una convocatòria pública anual i en funció dels criteris que la mateixa convocatòria fixe.
2. Aquestes ajudes aniran a càrrec de les corresponents consignacions en les lleis anuals de pressupostos de la Generalitat.
Article 8. Garanties
1. La Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans impulsarà la subscripció de pòlisses d'assegurances mitjançant la firma de convenis amb entitats asseguradores.
2. S'impulsarà la possibilitat de sotmetiment de les parts del contracte d'arrendament a un sistema d'arbitratge determinat per la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans.
Article 9. Procediment per al reconeixement de la condició d'agent col·laborador de la Xarxa Lloga
1. Les entitats i societats a què es refereix l'art.2.4 d'aquesta ordre interessades a formar part de la Xarxa Lloga han de presentar una sol·licitud adreçada a la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans, a la qual cal adjuntar la documentació següent:
1.1 En el cas de les entitats públiques o privades sense ànim de lucre i les societats mercantils de capital 100% públic:
a) Original i fotocòpia, per a confronar-los, del DNI del representant de l'entitat o societat i de la targeta CIF d'aquesta última.
b) Original i fotocòpia, per a confrontar-los, de l'escriptura de constitució de l'entitat o societat, estatuts fundacionals, si és el cas, i les modificacions d'aquests, si n'hi ha. Així mateix, han d'adjuntar-hi un certificat que acredite la inscripció en el registre corresponent.
c) Certificat de l'acta en què conste l'acord de l'entitat o societat d'efectuar la sol·licitud, i el representant facultat a aquest efecte i, si és el cas, poder suficient d'aquest.
d) Certificat de l'òrgan competent en què conste la disponibilitat i identificació del local o locals en què s'ha d'efectuar el servei, les dades del personal de què es dispose i l'equipament informàtic i telemàtic de què disposa per a la realització de les seues funcions com a agent.
1.2 En el cas de les entitats locals:
Certificat de l'acord de l'òrgan competent per a sol·licitar la inclusió en la Xarxa, com també facultar el representant de l'entitat per a efectuar aquesta.
2. En el cas que es produïsca algun canvi de la seu o del personal que accedeix a l'aplicació de la Xarxa Lloga, aquest ha de comunicar-se immediatament a la unitat coordinadora, a l'efecte de la Llei de protecció de dades.
3. En el termini de dos mesos des de l'entrada de la sol·licitud, la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans pot atorgar la condició d'agent col·laborador mitjançant una resolució a aquest efecte, la qual pot desenvolupar-se mitjançant un protocol de col·laboració, o bé pot denegar de forma motivada aquest reconeixement. Si no recau una resolució expressa sobre la sol·licitud de reconeixement de la condició d'agent col·laborador en el termini abans indicat, es la sol·licitud ha d'entendre's desestimada, sense que puga compel·lir-se l'administració a subscriure o acordar cap protocol de col·laboració.
4. La Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans pot revocar, per causa justificada i mitjançant una resolució motivada, la condició d'agent col·laborador.
Article 10. Coordinació de la Xarxa Lloga
1. La Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans ha d'establir el sistema de seguiment i valoració de la gestió de la Xarxa, elaborant informes periòdics sobre la seua marxa i funcionament. A més, ha d'establir les accions necessàries per a garantir el suport tècnic i logístic als agents col·laboradors mitjançant les oportunes directrius i l'assessorament per al desenvolupament del projecte.
2. La Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans ha d'exercir les funcions de coordinació següents:
a) La difusió, entre els agents col·laboradors de la Xarxa, de la informació d'interés que en matèria de lloguer d'habitatge es produïsca a la Comunitat Valenciana, com també els criteris d'interpretació que s'establisquen.
b) Mantenir i optimitzar els serveis que presta la Xarxa mitjançant la pàgina web.
c) El seguiment de la borsa d'habitatges de lloguer de la Xarxa.
d) Vetlar pel compliment de la finalitat de la Xarxa.
e) Qualsevol altra que en matèria de lloguer d'habitatge redunde en benefici del funcionament de la Xarxa i de la qualitat de prestació del servei.
DISPOSICIÓ ADDICIONALS
Primera. Limitació de la renda màxima de lloguer
Es faculta la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans perquè, mitjançant una resolució publicada en el DOCV, puga modificar la limitació que s'estableix en l'article 6.2, punt d) d'aquesta ordre, i puga adaptar aquesta limitació a les especials condicions de cada municipi.
Segona. Percepció de quantitats en concepte de gestió
Es faculta la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans per a autoritzar els agents que siguen entitats privades sense ànim de lucre i societats mercantils de capital 100% públic que ho sol·liciten perquè puguen percebre dels propietaris dels habitatges que es contracten una mensualitat de renda per la gestió realitzada. En aquest cas, l'agent no podrà ser beneficiari de les ajudes que s'establisquen per al seu funcionament.
L'autorització ha de comprendre el conjunt dels habitatges que contracte l'agent al llarg de l'exercici, sense que puguen atorgar-se autoritzacions per a habitatges individuals.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera. Condició dels agents procedents de la Xarxa de Mediació
Les entitats, públiques o privades, sense ànim de lucre o societats que, a l'entrada en vigor d'aquesta ordre hagen sigut reconegudes agents col·laboradors acollint-se a l'Ordre de 28 de juliol de 2008, del conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, per la qual es crea i regula la Xarxa de Mediació Agència Valenciana de Lloguer, mantenen la seua condició d'agents col·laboradors sense necessitat d'efectuar una nova sol·licitud, excepte renúncia expressa de l'agent en el termini d'un mes des de l'entrada en vigor d'aquesta ordre.
Segona. Sol·licituds d'adquisició de la condició d'agent
Les sol·licituds per a formar part de la Xarxa pendents de resolució a l'entrada en vigor d'aquesta ordre s'acullen quant a la resolució al procediment disposat en aquesta.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Única. Derogació de la Xarxa de Mediació Agència Valenciana de Lloguer
A partir de l'entrada en vigor d'aquesta ordre queda derogada en la seua totalitat l'Ordre de 28 de juliol de 2008, del conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, per la qual es crea i regula la Xarxa de Mediació Agència Valenciana de Lloguer.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Normativa complementària d'aplicació i desenvolupament
Es faculta la Direcció General d'Habitatge i Projectes Urbans per a dictar les normes que considere necessàries per a l'aplicació i el desenvolupament d'aquesta ordre.
Segona. Entrada en vigor
Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 30 de juliol de 2010.
El conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge,
JUAN GABRIEL COTINO FERRER

linea
Mapa web