Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 78/2023, de 26 de maig, del Consell, de modificació del Decret 35/2021, de 26 de febrer, del Consell, de regulació de l'acolliment familiar i del Decret 60/2021, de 14 de maig, de regulació i coordinació dels òrgans de l'Administració de la Generalitat, de participació infantil i adolescent, i de protecció de la infància i l'adolescència. [2023/5899]

(DOGV núm. 9606 de 30.05.2023) Ref. Base de dades 005672/2023

DECRET 78/2023, de 26 de maig, del Consell, de modificació del Decret 35/2021, de 26 de febrer, del Consell, de regulació de l'acolliment familiar i del Decret 60/2021, de 14 de maig, de regulació i coordinació dels òrgans de l'Administració de la Generalitat, de participació infantil i adolescent, i de protecció de la infància i l'adolescència. [2023/5899]

Índex
Preàmbul
Article 1. Modificació del Decret 35/2021, del Consell, de regulació de l’acolliment familiar
Article 2. Modificació del Decret 60/2021, de 14 de maig, de regulació i coordinació dels òrgans de l’Administració de la Generalitat, de participació infantil i adolescent, i de protecció de la infància i adolescent, i de protecció a la infància i l’adolescència
Disposició addicional única. Acolliment especialitzat.
Disposició derogatòria única.
Disposició final única. Vigència.
Annex
Títol I. De la modificació del Decret 35/2021, de 26 de febrer, del Consell, de regulació de l’acolliment familiar.
Articles 1 a 27
Títol II. De la modificació del Decret 60/2021, de 14 de maig, de regulació i coordinació dels òrgans de l’Administració de la Generalitat, de participació infantil i adolescent, i de protecció de la infància i l’adolescència.
Articles 28 a 30


PREÀMBUL

La Generalitat té competència exclusiva sobre institucions públiques de protecció i ajuda de persones menors d’edat, joves, emigrants, tercera edat, persones amb discapacitat i altres grups o sectors necessitats de protecció especial, inclosa la creació de centres de protecció, reinserció i rehabilitació, d’acord amb el que es preveu en l’article 49.1.27a de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana.

En exercici de la referida competència el 24 de desembre de 2018 es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la Infància i l’Adolescència (d’ara en avant, Llei 26/2018).
A l’efecte de desenvolupar la Llei 26/2018, es van publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana sengles decrets: el Decret 35/2021, de 26 de febrer, del Consell, de regulació de l’acolliment familiar, d’ara en avant Decret 35/2021; i el Decret 60/2021, de 14 de maig, del Consell, de regulació i coordinació dels òrgans de l’Administració de la Generalitat de participació infantil i adolescent, i de protecció de la infància i l’adolescència (d’ara en avant, Decret 60/2021).

Posteriorment, es va publicar en el Boletín Oficial del Estado la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l’adolescència enfront de la violència (d’ara en avant Llei orgànica 8/2021), que modifica, entre altres, la Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, de Protecció Jurídica del Menor, de modificació parcial del Codi Civil. En particular, modifica els requisits de qualificació, formació específica i experiència necessaris per a la realització d’acolliments familiars de caràcter especialitzat i suprimeix l’acolliment familiar professionalitzat. Les referides modificacions resulten incompatibles amb la regulació de l’acolliment familiar especialitzat establida en el Decret 35/2021, de 26 de febrer, del Consell, de regulació de l’acolliment familiar.

La disposició final vintena segona de Llei orgànica 8/2021, estableix el termini d’un any a partir de la seua entrada en vigor per a adequar a la mateixa les normes reguladores estatals, autonòmiques i locals que siguen incompatibles amb el que es preveu.
El Decret 60/2021 estableix el règim jurídic dels dos òrgans col·legiats decisors en matèria de protecció de la Infància i l’Adolescència: La Comissió de Protecció de la Infància i l’Adolescència i la Comissió d’Adopció i Alternatives Familiars. Una de les novetats del referit Decret és el trasllat de la competència per a decidir respecte dels acolliments familiars permanents de la Comissió de Protecció de la Infància i l’Adolescència a la Comissió d’Adopció i Alternatives Familiars. L’objectiu de la modificació del Decret 60/2021 és harmonitzar la regulació de les competències de tots dos òrgans col·legiats continguda en els referits decrets, delimitant les funcions concretes que s’atribueixen a cada òrgan col·legiat, especificant que la competència per a constituir i reconéixer el caràcter especialitzat dels acolliments familiars permanents, amb dedicació exclusiva o sense, correspon a la Comissió d’Adopció i Alternatives familiars.

Per tot això, i a l’efecte de donar compliment del mandat legal contingut en la referida disposició final vintena segona de Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l’adolescència enfront de la violència, així com per a harmonitzar i dotar de coherència a la regulació sobre l’acolliment familiar en l’àmbit de la Comunitat Valenciana s’ha tramitat el present decret.
En la tramitació del projecte de decret, s’ha realitzat la consulta pública a la ciutadania, els corresponents tràmits d’audiència a les entitats representatives d’interessos afectats per la norma i a la resta de conselleries de la Generalitat Valenciana. Així mateix, s’han emés informes justificatius de la necessitat i oportunitat, memòria econòmica, així com els següents informes, autoritzacions i dictàmens previs preceptius: informe d’impacte de gènere, informe d’impacte normatiu en la infància, en l’adolescència i en la família, informe de coordinació informàtica, informe favorable de la Direcció General de Pressupostos, informe de l’Advocacia General de la Generalitat, dictamen del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i informe de la Sotssecretaria de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

D’acord amb l’exposat, aquesta norma s’adequa als principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència establits en l’article 129.1 de la Llei 39/2015, de procediment administratiu respecte de l’exercici de la iniciativa legislativa i potestat reglamentària de les administracions públiques. En tal sentit, el present decret compleix amb el principi de necessitat en atendre el mandat legal contingut en la citada disposició final vintena segona de Llei orgànica 8/2021. Al seu torn, dona compliment als principis d’eficàcia, proporcionalitat i eficiència en concretar-se les modificacions plantejades a eliminar les incompatibilitats existents amb la legislació estatal i la resta de la normativa autonòmica amb la qual convergeix mitjançant l’harmonització del seu articulat. Per la seua part la seguretat jurídica i la transparència s’han garantit mitjançant la correcta realització dels tràmits als quals es refereix en paràgraf anterior.

Per tot això, d’acord amb l’article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, a proposta de la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, conforme el Consell Jurídic Consultiu, prèvia deliberació del Consell, en la reunió de 26 de maig de 2023,


DECRETE

Article. 1. Modificació del Decret 35/2021, del Consell, de regulació de l’acolliment familiar
Es modifiquen els articles 5, 6, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 23, 24, 25, 29, 31, 33, 34, 39, 41, 68, 70, 79, la disposició transitòria segona i la disposició transitòria quarta del Decret 35/2021, de 26 de febrer, del Consell, de regulació de l’acolliment familiar, que queden redactats en els termes que figuren en l’annex d’aquest decret.

Article 2. Modificació del Decret 60/2021, de 14 de maig, de regulació i coordinació dels òrgans de l’Administració de la Generalitat, de participació infantil i adolescent, i de protecció de la infància i adolescent, i de protecció a la infància i l’adolescència
Es modifiquen els articles 20, 24 i 25 del Decret 60/2021, de 14 de maig, de regulació i coordinació dels òrgans de l’Administració de la Generalitat, de participació infantil i adolescent, i de protecció de la infància i adolescència, que queden redactats en els termes que figuren en l’annex d’aquest decret.


DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única
Acolliment especialitzat. Totes les referències contingudes en actes, resolucions i altres documents administratius a l’acolliment especialitzat de grau 1 i acolliment especialitzat de grau 2 s’entendran realitzades a l’acolliment especialitzat sense dedicació exclusiva i a l’acolliment especialitzat amb dedicació exclusiva, respectivament.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única
Queden derogades totes les normes d’igual i inferior rang que s’oposen o contradiguen el que s’estableix en el present decret.


DISPOSICIÓ FINAL

Única
Vigència. Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 26 de maig de 2023

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

La vicepresidenta
i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives,
AITANA MAS I MAS



ANNEX

TÍTOL I
De la modificació del Decret 35/2021, de 26 de febrer, del Consell, de regulació de l’acolliment familiar

Article 1
Es modifica l’apartat 2 de l’article 5 que queda com segueix:
«Article 5. Modalitats d’acolliment familiar.
(…)
2. En atenció a les característiques particulars o específiques de la persona acollida i de la família acollidora, d’acord amb l’article 20 de la Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, de protecció jurídica del menor, l’acolliment familiar podrà ser especialitzat amb o sense dedicació exclusiva.
L’acolliment especialitzat es desenvolupa en una família en la qual alguna o algunes de les persones que integren la unitat familiar disposa de qualificació, experiència o formació específica per a exercir aquesta funció respecte de persones menors d’edat amb necessitats o circumstàncies especials, podent percebre per això una compensació econòmica.
L’acolliment especialitzat podrà ser de dedicació exclusiva quan així es determine per l’Entitat Pública per raó de les necessitats o circumstàncies especials de les persones menors d’edat, percebent per això una compensació econòmica en atenció a aquesta dedicació.»

Article 2
Es modifica la lletra c i se suprimeix la lletra d de l’apartat 2 de l’article 6 que queda com segueix:
«Article 6. Modalitats de famílies acollidores.
(…)
2. En atenció a la dedicació, disponibilitat i relació amb l’entitat pública protectora, les famílies acollidores poden ser:
(…)
c) Especialitzades: Les famílies declarades aptes per a la formalització dels acolliments als quals es refereix l’apartat 2 de l’article 5 del present Decret.
d) Se suprimeix.»

Article 3
Es modifica el títol del capítol II del títol I que queda redactat com segueix:
«Capítol II
De l’acolliment especialitzat»

Article 4
Se suprimeix l’article 9, que queda com segueix:
«Article 9. Graus d’especialització.
Queda buit de contingut.»

Article 5
S’afig una lletra i un apartat en l’article 10 que queda com segueix:

«Article 10. Persones menors d’edat susceptibles d’acolliments especialitzats.
1. Podran ser acollides amb caràcter especialitzat les següents xiquetes, xiquets i adolescents:
(…)
f) Xiquets, xiquetes i adolescents amb una mesura d’acolliment familiar suspesa en els termes descrits en l’article 39 d’aquest decret.»

2. L’Entitat Pública determinarà que l’acolliment familiar especialitzat serà amb dedicació exclusiva quan les necessitats i circumstàncies de la persona menor d’edat susceptible de ser acollida amb caràcter especialitzat exigisca una atenció de tal intensitat diària que resulte incompatible amb qualsevol altra activitat laboral, professional o de qualsevol índole que requerisca d’un horari determinat.»

Article 6
Es modifica l’apartat 1 i s’afig un apartat a l’article 11 que queda com segueix:
«Article 11. Compatibilitat de l’acolliment familiar i activitat laboral.
«1. L’acolliment especialitzat és compatible amb l’exercici d’una activitat laboral per part de la família acollidora sempre que garantisca l’atenció directa i la cobertura de les especials necessitats de la persona menor d’edat.
(…)
3. Les famílies acollidores especialitzades amb les quals es formalitze un acolliment familiar amb dedicació exclusiva hauran de dedicar-se amb caràcter exclusiu a l’acolliment, no sent possible compatibilitzar activitat laboral o cap professional durant la vigència d’aquest.»

Article 7
Es modifica l’article 12 que queda com segueix:
«Article 12. Acolliment familiar especialitzat. Qualificació, formació específica o experiència.
1. Les persones i famílies que s’oferisquen per a la realització d’acolliments especialitzats hauran de comptar, a més d’amb els requisits comuns exigibles per a la formalització de qualsevol acolliment familiar, amb una qualificació, experiència o formació específica adequades per a assistir a les persones menors d’edat referides en l’article anterior.
2. Les famílies acollidores especialitzades hauran de disposar de qualificació, formació específica o experiència, en els termes següents:

a) Qualificació: conjunt de qualitats, condicions específiques i preparació necessària en l’àmbit sanitari, soci comunitari o socioeducatiu, que resulten pertinents i adequades al perfil de les xiquetes, xiquets i adolescents indicats en l’article 10 d’aquest decret i per a l’acolliment del qual s’ofereixen.
A aquest efecte, es valorarà la titulació oficial de Diplomatura, Llicenciatura, Grau Universitari o en defecte d’això, altres graus formatius no universitaris que guarden relació amb l’àmbit sanitari, soci comunitari o socioeducatiu, que resulte pertinent i adequat al perfil de les xiquetes, xiquets o adolescents indicats en l’article 10 d’aquest decret, a l’acolliment del qual s’ofereixen o del qual sol·liciten el reconeixement del caràcter especialitzat, així com altres titulacions de postgrau i/o màster universitari.
b) La formació específica, estarà intrínsecament relacionada amb les necessitats i circumstàncies especials de les persones menors d’edat a acollir, que els permeta proporcionar el suport i l’atenció rehabilitadora, terapèutica, educativa o d’un altre tipus, que siga necessària. A tals efectes hauran de comptar amb un mínim de 100 hores de formació específica, pertinent i adequada al perfil de les xiquetes, xiquets o adolescents, rebudes en els cinc anys immediatament anteriors al de la valoració de la seua aptitud.
c) L’experiència pràctica serà com a mínim de dos anys dedicada a l’atenció de persones menors d’edat amb perfil similar a aquelles per a l’acolliment de les quals s’ofereixen o estan desenvolupant. A tals efectes computarà el temps treballat, siga amb caràcter voluntari o mitjançant relació laboral.
3. Sense perjudici del que es preveu en l’apartat anterior, les famílies acollidores que s’oferisquen per a la formalització d’acolliments especialitzats hauran de comptar amb informes tècnics favorables en l’acompliment d’acolliments familiars anteriors amb una duració igual o superior a tres anys. En cas d’acolliments familiars especialitzats previs, bastarà amb dos anys.»

Article 8
Se suprimeix l’article 13 que queda com segueix:
«Article 13. Acolliment familiar especialitzat. Qualificació, formació específica o experiència.
Queda buit de contingut.»

Article 9
Es modifica l’article 14 que queda com segueix:
«Article 14. Formació.
1. A més de la preparació i formació que reben totes les persones i famílies que s’ofereixen com a família acollidora, aquelles que dirigisquen el seu oferiment a un acolliment familiar especialitzat o demanen tal reconeixement d’un acolliment familiar en curs i una vegada obtinguda l’aptitud, hauran de participar en un curs obligatori de formació específica i complementària orientat a l’atenció de xiquetes, xiquets i adolescents amb necessitats especials.
La realització d’aquest curs tindrà com a objectiu potenciar la seua capacitació en la intervenció amb xiquetes, xiquets i adolescents amb necessitats o circumstàncies especials, així com conéixer les responsabilitats específiques que comporta aquest tipus d’acolliment.
2. L’assistència, participació i aprofitament seran requisits per a la formalització d’un acolliment familiar especialitzat.
3. Una vegada formalitzat l’acolliment familiar especialitzat, l’Entitat Pública convocarà a les famílies acollidores a cursos de formació contínua dirigits específicament a aquesta modalitat d’acolliment familiar, que seran d’obligada assistència.»

Article 10
Es modifica el títol de l’article 15 que queda redactat com segueix:

«Article 15. Responsabilitats específiques.»
Les persones i famílies declarades aptes per a la formalització d’acolliments familiars especialitzats, a més de les responsabilitats inherents al desenvolupament dels acolliments familiars comuns, descrites en els articles 3 i 53 d’aquest decret, hauran d’assistir a quantes reunions de coordinació tècnica, seguiment, avaluació contínua o grups de reflexió i anàlisi siguen convocades pel personal tècnic de la direcció territorial competent en matèria d’infància i adolescència.»

Article 11
Es modifica l’article 16 que queda com segueix:
«Article 16. Simultaneïtat d’acolliments.
Serà possible compatibilitzar la formalització d’un acolliment familiar especialitzat amb un altre acolliment de la mateixa o una altra modalitat, excepte amb acolliments familiars d’urgència. Aquesta possibilitat estarà condicionada a l’acord de la comissió competent en matèria de protecció de la infància i l’adolescència, previ informe tècnic favorable emés per la persona titular de la prefectura de secció amb competències en acolliment familiar o qui li substituïsca. El referit informe no serà vinculant per a la comissió, i en ell haurà de quedar prou motivada i justificada la capacitat de la família per a assumir simultàniament dos acolliments d’aquestes característiques, així com que respon a l’interés de les persones menors d’edat acollides».

Article 12
Se suprimeix l’article 17 que queda com segueix.
«Article 17. Acolliment professionalitzat.
Queda buit de contingut.»

Article 13
Es modifica l’apartat 2 de l’article 18 que queda com segueix:
«Article 18. Prestació econòmica.
(…)
2. El mòdul econòmic que per a cada exercici s’establisca haurà de tindre en compte la dedicació exclusiva de l’acolliment familiar prevista en aquest Capítol, de manera que haurà d’incrementar-se en un 30 %, com a mínim, l’import que s’aprove cada any per a l’acolliment especialitzat sense necessitat de dedicació exclusiva.»

Article 14
S’afig un nou apartat 4 a l’article 23 que queda com segueix:
«Article 23. Sessions informatives.
(…)
4. Les persones que s’ofereixen per a acollir en qualitat de família acollidora extensa rebran, preferentment, la informació prevista en l’apartat 1 d’aquest article per part dels Serveis Socials d’Atenció Primària del seu domicili de residència.
Els Serveis Socials d’Atenció Primària impartiran la sessió informativa a cada família de manera presencial en el marc de la instrucció del procediment per a la declaració de l’aptitud previst en l’article 26 d’aquest decret.

Article 15
Es modifica la lletra k de l’apartat 3 i els apartats 4 i 5 de l’article 24 que queden com segueix:
«Article 24. Oferiment per a acollir.
(…)
k) En els oferiments per a la realització d’acolliments especialitzats, a més, documentació acreditativa de la seua qualificació, formació específica o experiència.
4. Les persones que s’ofereixen per a realitzar acolliments en qualitat de família educadora podran adjuntar al model normalitzat d’oferiment i al qüestionari referit en l’apartat 3. a), tota o part de la documentació relacionada anteriorment i presentar-ho conjuntament o en el moment en què la direcció territorial de la província de residència de les persones oferents incoe l’expedient relatiu a la declaració d’aptitud per a acollir.
5. Les persones que s’ofereixen en qualitat de família extensa hauran de presentar tota la documentació indicada en l’apartat 3 d’aquest article, excepte l’expressada en la lletra a), en el moment de presentar el seu oferiment quan no hagen transcorregut sis mesos des que es va dictar la resolució administrativa en la qual es va assumir la tutela i/o guarda de la persona menor d’edat per a l’acolliment de la qual s’ofereixen.»

Article 16
Es modifiquen els apartats 3 i 4 de l’article 25, que queden com segueix:
«Article 25. Incoació de l’expedient per a la valoració de l’aptitud.

[…]
3. No serà possible formalitzar l’acolliment familiar temporal o permanent d’una persona menor d’edat amb família educadora sense que prèviament s’haja valorat l’aptitud de les persones que s’hagen oferit en qualitat de família extensa en el termini màxim de sis mesos des de la data de resolució de desemparament.
Transcorregut aquest termini els oferiments presentats per a l’acolliment en família extensa únicament podran, en si escau, tramitar-se d’ofici per l’entitat pública.
4. No tots els oferiments com a família educadora donaran lloc a la incoació de cap expedient administratiu. Transcorreguts dos anys des de la seua presentació sense que s’haja incoat expedient per a la valoració de l’aptitud per a acollir perdran vigència.»

Article 17
Es modifica la lletra d de l’apartat 1 i l’apartat 3 de l’article 29 que queda com segueix:
«Article 29. Desestimació de l’oferiment per a acollir.
(…)
d) Quan no complisquen algun dels criteris de selecció establits en el primer apartat de l’article 129 de la Llei 26/2018, de 21 de desembre, de drets i garanties de la infància i l’adolescència, o requisits d’aptitud establits en el primer i segon apartat de l’article 130 de la mateixa llei.

(…)
3. La resolució que acorde la desestimació de l’oferiment per a acollir i l’arxivament de l’expedient no posa fi a la via administrativa, i contra ella la persona interessada podrà interposar recurs d’alçada davant l’òrgan superior jeràrquic del qual l’haguera dictada, en els termes previstos en els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.»

Article 18
Es numera el primer paràgraf i s’afig un nou apartat 3 a l’article 31, que queda com segueix:
«Article 31. Baixa registral.
1. Seran motius de baixa en el Registre de Famílies Acollidores, els següents:
(…)
3. La resolució que acorde la baixa del Registre de Famílies Acollidores, excepte la motivada en la lletra a) de l’apartat 1 d’aquest article, no posa fi a la via administrativa, i contra ella la persona interessada podrà interposar recurs d’alçada davant l’òrgan superior jeràrquic del qual l’haguera dictada, en els termes previstos en els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Quan la resolució de baixa registral es dicte a l’empara de la lletra a de l’apartat 1 d’aquest article, serà recurrible en els mateixos termes que la resolució relativa a la declaració d’aptitud establits en l’apartat 2 de l’article 28.»

Article 19
Es modifiquen els apartats 1 i 4 de l’article 33 que queda com segueix:
«Article 33. Vigència, revisió i actualització de l’aptitud per a acollir
1. La declaració d’aptitud per a acollir tindrà una vigència de tres anys i serà revisada durant aquest període cada vegada que concórrega alguna circumstància que afecte aquesta.
Així mateix, l’aptitud per a acollir de les famílies extenses, a més de pel transcurs dels tres anys des de la seua declaració, perdrà vigència en el moment en què es produïsca el cessament de l’acolliment familiar de la persona menor d’edat acollida per a la qual es va declarar apta.»
(…)
4. La resolució del procediment de revisió de l’aptitud per a acollir serà recurrible en els mateixos termes que la resolució relativa a la declaració d’aptitud establits en l’apartat 2 de l’article 28.»

Article 20
Es modifica l’apartat 3 de l’article 34 que queda com segueix:
«Article 34. Registre de Famílies Acollidores.
(…)
3. Amb l’objectiu de facilitar futures investigacions estadístiques i de tendència sobre l’acolliment familiar, així com per a la creació d’eines de diagnòstic i avaluació, el present Registre recollirà, entre altres, les dades disgregades per sexe, discapacitat i edat, atés el perfil de famílies i els seus integrants. Per a la recopilació i registre de les dades, s’atendrà sempre la normativa relativa a la protecció de dades de caràcter personal.»

Article 21
Es modifiquen els apartats 1, 5 i 7 de l’article 39 que queden redactats com segueix:
«Article 39. Suspensió de la mesura d’acolliment familiar.
1. La suspensió temporal suposarà la separació de la persona menor d’edat acollida de la persona o família acollidora durant un període limitat de temps, i sempre amb perspectives de reintegració en aquest, amb caràcter preventiu davant una situació de crisi que afecte la convivència per a evitar el cessament de l’acolliment familiar.
La Comissió de Protecció de la Infància i l’Adolescència de la direcció territorial o, la Comissió d’Adopció i Alternatives Familiars respecte dels acolliments familiars permanents, podrà acordar, previ informe del Servei competent en matèria d’acolliment familiar de la corresponent Direcció Territorial, la suspensió temporal de la mesura d’acolliment familiar vigent, sempre atés l’interés superior de la xiqueta, del xiquet o adolescent, i previ tràmit d’audiència a la família acollidora i a la persona menor d’edat acollida.
(…)
5. Durant el període de suspensió de la mesura d’acolliment familiar s’interromprà automàticament el dret a percebre la prestació econòmica per a la sustentació a la criança prevista en el Títol II d’aquest Decret.

No obstant això, la família acollidora que assumisca la guarda per delegació de l’estada tindrà dret a rebre la referida prestació durant el període de temps que dure la mateixa.
(…)
7. Transcorregut el període de suspensió acordat, o en tot cas el període màxim de sis mesos, procedirà el retorn de la persona menor d’edat amb la família acollidora o, en el cas que no resulte possible el mateix, el cessament definitiu de la mesura d’acolliment familiar, en els termes en què es va formalitzar.»

Article 22
Es modifica l’apartat 1 i la lletra h de l’apartat 3 de l’article 41 que queda com segueix:
«Article 41. Intervenció i suport a les persones acollides i famílies acollidores.
1. Les persones acollides tindran dret a la supervisió, suport, orientació i intervenció tècnica a través de professionals especialitzats en els termes previstos en els articles 133 i 145 de la Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i l’adolescència, així com en la normativa que la desenvolupe.

(…)
h) Permís laboral pel temps indispensable per a l’assistència a les sessions d’informació i formació, així com per a la realització del preceptiu informe psicosocial necessari per a la declaració o no de l’aptitud com a família acollidora, d’acord amb el que s’estableix en la legislació vigent en la matèria.»

Article 23
Es modifica l’apartat 5 de l’article 68 que queda redactat com segueix:
«Article 68. Naturalesa i objecte.
(…)
5. Aquestes prestacions econòmiques no constitueixen en cap cas una retribució a les famílies acollidores per l’acolliment formalitzat.»

Article 24
Es modifica la lletra c de l’apartat 1 de l’article 70 que queda com segueix:
«Article 70. Requisits per a l’obtenció de les prestacions econòmiques.
1. Els acolliments hauran de complir les següents condicions:
(…)
c) Que no es tracte d’una delegació de guarda, excepte en els supòsits previstos en l’apartat 5 de l’article 39 i l’apartat 2 de l’article 68 d’aquest Decret.»

Article 25
Es modifiquen les lletres c, d i e de l’apartat 5 de l’article 79 que queden com segueix:
«Article 79. Prestació per a la sustentació de la criança de xiquets, xiquetes i adolescents.
(…)
5. El mòdul mínim de les prestacions queda fixat de la següent manera per a cada persona menor d’edat acollida:
(…)
c) Acolliment en família acollidora en acolliment especialitzat sense dedicació exclusiva: 33 €/dia.
d) Acolliment en família educadora en acolliment especialitzat amb dedicació exclusiva: 45 €/dia.
e) Disponibilitat per a acolliment familiar d’urgència d’una persona menor d’edat en família d’atenció immediata: 28 €/dia.»

Article 26
Se suprimeix la disposició transitòria segona que queda com segueix.
«Segona. Acolliment professionalitzat.
Queda buida de contingut.»

Article 27
Es modifica la disposició transitòria quarta que queda com segueix:
«Quarta. Acreditació de les famílies acollidores extenses.
Les direccions territorials de la conselleria competent en matèria d’infància i adolescència tramitaran d’ofici el document acreditatiu de la condició de família acollidora a la totalitat de famílies extenses que a data de l’entrada en vigor d’aquest decret ja estigueren acollint a un xiquet, xiqueta o adolescent. Tals famílies extenses hauran de disposar de la documentació acreditativa com a família acollidora en el termini d’un any des de l’entrada en vigor del present decret.»


TÍTOL II
De la modificació del Decret 60/2021, de 14 de maig, del Consell, de regulació i coordinació dels òrgans de l’Administració de la Generalitat de participació infantil i adolescent, i de protecció de la infància i adolescència

Article 28
Es modifica la lletra c de l’apartat 1; la lletra c de l’apartat 2; se suprimeix la lletra b, es modifica la lletra c i s’afig una lletra a l’apartat 3 de l’article 20 que queda com segueix:
«Article 20. Funcions de la Comissió de Protecció de la Infància i l’Adolescència
1. Correspon la Comissió de Protecció de la Infància i l’Adolescència acordar les següents mesures de protecció:
(…)
c) L’acolliment familiar d’urgència i l’acolliment familiar temporal amb especialització o sense, així com el reconeixement del caràcter especialitzat dels acolliments temporals prèviament formalitzats, de les persones menors d’edat tutelades per la Generalitat, seleccionant a aquest efecte, quan no existisca família extensa adequada per a això, a la família entre les declarades aptes per a aquesta modalitat d’acolliment.

2. La Comissió de Protecció de la Infància i l’Adolescència acordarà, així mateix:
(…)
c) L’aptitud o no aptitud de les famílies que s’ofereixen per a realitzar acolliments familiars en qualsevol de les seues modalitats i per a assumir delegacions de guarda per a estades periòdiques de caps de setmana i vacances, incloses les revisions i actualitzacions de les declaracions d’aptitud, així com revocar-les quan siga procedent.
3. Són també funcions de la Comissió de Protecció de la Infància i l’Adolescència, les següents:
(…)
b) Queda buit de contingut.
c) Aprovar en cada sessió el llistat actualitzat de les famílies educadores declarades aptes per a l’acolliment familiar, posant de manifest si estan disponibles o acollint amb indicació de la seua disponibilitat i les modalitats d’acolliment familiar per a les quals han sigut declarades aptes.
(…)
i) Formular a la Comissió d’Adopció i Alternatives Familiars proposta d’acord dels acolliments familiars permanents, amb especialització o sense, així com el reconeixement del caràcter especialitzat dels acolliments permanents prèviament formalitzats, de les persones menors d’edat tutelades per la Generalitat. A aquest efecte, remetrà a aquesta Comissió el llistat actualitzat d’aquelles famílies declarades aptes i disponibles per a realitzar acolliments familiars permanents.»


Article 29
Es modifica la lletra a de l’article 24 que queda com segueix:
«Article 24. Funcions de la Comissió d’Adopció i Alternatives Familiars
La Comissió d’Adopció i Alternatives Familiars tindrà les següents funcions:
a) Acordar la formalització i el cessament dels acolliments familiars permanents, amb especialització o sense, així com el reconeixement del caràcter especialitzat dels acolliments permanents prèviament formalitzats, de les persones menors d’edat tutelades per la Generalitat, seleccionant a aquest efecte, quan no existisca família extensa adequada per a això, a la família entre les declarades aptes per a aquesta modalitat d’acolliment.»

Article 30
Es modifica els punts 1r i 2n de la lletra b de l’apartat 1 de l’article 25, que queda com segueix:
«Article 25. Composició de la Comissió d’Adopció i Alternatives Familiars
1. La Comissió d’Adopció i Alternatives Familiars estarà integrada per les següents persones, la designació de les quals haurà de garantir la paritat entre dones i homes en la seua composició:
(…)
b) Vocals:
1r. Les persones que ocupen les prefectures de Servei amb competència en matèria de protecció de la infància i adolescència de cadascuna de les direccions territorials i de la direcció general.
2n. Les persones que ocupen les prefectures de Secció amb competència en matèria de protecció de la infància i adolescència de cadascuna de les direccions territorials i dues de la direcció general.»

linea
Mapa web