Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

RESOLUCIÓ número 82/2022, de 10 de febrer, del director de l'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, per la qual s'aprova el Codi ètic i de conducta d'aquesta. [2022/1132]

(DOGV núm. 9281 de 18.02.2022) Ref. Base de dades 001331/2022

RESOLUCIÓ número 82/2022, de 10 de febrer, del director de l'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, per la qual s'aprova el Codi ètic i de conducta d'aquesta. [2022/1132]
Índex
Preàmbul

Capítol I. Objecte, àmbit d’aplicació i naturalesa
Article 1. Objecte
Article 2. Àmbit d’aplicació
Article 3. Naturalesa

Capítol II. Principis i normes de conducta
Article 4. Principis generales
Article 5. Legalitat i respecte als drets humans
Article 6. Objectivitat i proporcionalitat
Article 7. Igualtat i no discriminació
Article 8. Lleialtat institucional i exemplaritat
Article 9. Neutralitat, independència i imparcialitat
Article 10. Professionalitat
Article 11. Confidencialitat
Article 12. Responsabilitat, honestedat i dedicació
Article 13. Compromís amb la llengua pròpia i respecte
Article 14. Eficàcia i eficiència
Article 15. Transparència i participació ciutadana
Article 16. Planificació i orientació a resultats
Article 17. Rendició de comptes
Article 18. Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible
Article 19. Sostenibilitat mediambiental

Capítol III. Mecanismes per a garantir l’efectivitat dels principis i normes de conducta

Secció 1a. Incompatibilitats
Article 20. El règim d’incompatibilitats

Secció 2a. Conflictes d’interés
Article 21. Concepte de conflicte d’interés
Article 22. Declaracions responsables preventives del conflicte d’interés
Article 23. Gestió dels conflictes d’interés
Article 24. L’abstenció
Article 25. Altres supòsits d’abstenció
Article 26. La recusació
Article 27. Normes de conducta generals per a previndre i minimitzar el conflicte d’interés
Article 28. Normes de conducta addicionals per a previndre i minimitzar el conflicte d’interés en llocs amb major risc

Secció 3a. Altres mecanismes
Article 29. Prohibició de rebre regals
Article 30. Participació en activitats externes i produccions intel·lectuals
Article 31. Planificació institucional i orientació a resultats
Article 32. Seguretat de la informació, confidencialitat i protecció de dades

Capítol IV. El Comité d’ètica
Article 33. Comité d’ètica
Article 34. Funcions
Article 35. Composició i mandat
Article 36. Règim de funcionament

Capítol V. La bústia interna de denúncies
Article 37. Bústia interna de denúncies

Capítol VI. Conseqüències de l’incompliment del Codi
Article 38. Conseqüències de l’incompliment del Codi

Capítol VII, Accions de formació i comunicació
Article 39. Accions de formació
Article 40. Accions de comunicació

Disposició addicional
Única. Mitjans i recursos per al compliment del Codi

Disposició transitòria
Única. Presentació de declaracions

Disposiciones finales
Primera. Desplegament i revisió del Codi
Segona. Entrada en vigor

Annex I
Declaració d’activitats i de béns, obligacions i drets patrimonials


Annex II
Declaració anual de rendes

Annex III
Declaració responsable de conflicte d’interés

Annex IV
Declaració responsable d’absència de conflictes d’interés en procediments de contractació

Annex V
Declaració responsable de compliment del Codi ètic i compromís de confidencialitat


PREÀMBUL

En compliment de la Convenció de Nacions Unides contra la Corrupció, aprovada a Nova York el 31 d’octubre de 2003 i ratificada per Espanya el juliol de 2006, la Llei 11/2016, de 28 de novembre, de la Generalitat, crea l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana (Agència Valenciana Antifrau o AVAF) per a previndre i erradicar el frau i la corrupció de les institucions públiques valencianes i per a impulsar la integritat i l’ètica públiques, així com el foment d’una cultura de bones pràctiques i de rebuig del frau i la corrupció en el disseny, execució i avaluació de polítiques públiques, i en la gestió de recursos públics.
Dins del seu àmbit d’actuació, que inclou entre altres entitats, l’administració autonòmica, les administracions locals radicades en el territori de la Comunitat Valenciana, el sector públic vinculat, i contractistes, concessionaris i perceptors de subvencions, s’habilita a l’AVAF per a desenvolupar funcions de prevenció, investigació de denúncies i protecció de persones denunciants, així com exercir potestat sancionadora en els supòsits legalment previstos.
Davant la important missió de l’Agència, s’ha de posar l’accent en l’actuació del seu personal, a fi que en el compliment de les seues funcions coadjuven a legitimar el seu funcionament i reputació. Per a això, el treball del seu personal ha de suscitar credibilitat i confiança en la ciutadania, sent imprescindible desenvolupar el sentit de pertinença institucional i la professionalitat en l’exercici de les funcions públiques assignades.
La integritat i ètica pública són els valors principals i necessaris per a enfortir la confiança de la ciutadania en les seues institucions; l’absència d’aquells és font de deterioració institucional. Per això, és necessari ser conscients que amb les actuacions del personal de l’AVAF es trasllada la imatge d’aquesta institució, resultant crucial que la seua independència, objectivitat i imparcialitat estiguen per damunt de tota sospita, com a màxims exponents de la cultura de la integritat pública.

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics, en la seua Recomanació del Consell de l’OCDE sobre integritat pública C(2017) de 26 de gener de 2017, definia la integritat pública com el «posicionament consistent i l’adhesió a valors ètics comuns, així com al conjunt de principis i normes destinades a mantindre, prioritzar i protegir l’interés públic sobre els interessos privats». Per a enrobustir aquesta integritat pública, la gestió del que es coneix com a situacions de conflictes d’interés és decisiva. Si no es pren consciència, es detecten i gestionen adequadament els possibles conflictes d’interés, la confiança en la integritat del personal servidor públic i en la seua organització queda greument danyada només per la sospita que l’exercici de les seues responsabilitats públiques podria estar afectat per un conflicte d’interés personal (OCDE, 2005).
En línia amb l’anterior i d’acord amb el Reglament de funcionament i règim interior de 27 de juny de 2019, de l’Agència Valenciana Antifrau (DOGV 8285, 02.07.2019), el present Codi ètic i de conducta desenvolupa els valors i principis ètics que han d’informar tota actuació de l’AVAF, així com les normes de conducta que necessàriament ha d’observar la persona titular de la Direcció i el seu personal funcionari. En aquest sentit, l’article 5 del citat Reglament assenyala que «l’Agència, la direcció i tot el seu personal actuaran subjectes als principis de legalitat, respecte a la dignitat i els drets humans, interés general, objectivitat, independència, imparcialitat, neutralitat, proporcionalitat, confidencialitat, integritat, exemplaritat, professionalitat, responsabilitat, dedicació, lleialtat institucional, eficàcia, eficiència, transparència i rendició de comptes». Afig el seu article 65 que «el personal al servei de l’Agència desenvolupa el seu treball amb honestedat, integritat, exemplaritat, independència, imparcialitat, neutralitat política, ideològica i religiosa i respecte a la Constitució, a l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana i a la resta de l’ordenament jurídic».

D’aquesta manera, disposa l’article 6 del citat Reglament que el Codi ètic i de conducta de l’AVAF recollirà els principis ètics i els valors de bon govern que han d’informar tota actuació de l’Agència i regularà les normes de conducta que necessàriament ha d’observar el personal al seu servei, especialment les regles relatives als conflictes d’interessos. Així mateix, en aquest Codi es determinaran els mecanismes i procediment per a garantir la seua efectivitat, avaluació i impuls, a l’efecte del qual preveurà l’existència d’un Comité d’ètica que vetle per la seua adequada aplicació.
A tots aquests efectes, el present Codi ètic s’estructura en set capítols, quaranta articles, una disposició addicional, una disposició transitòria i dues disposicions finals.
En el capítol I es concreta l’objecte, l’àmbit d’aplicació i la naturalesa del Codi. Aquest Codi pretén impregnar la missió de l’Agència de la cultura d’integritat pública mitjançant la vinculació del seu personal a principis i normes de conducta sòlids i a mecanismes que els permeten actuar de forma compromesa amb aquests principis. El seu àmbit d’aplicació s’estén a tot el personal funcionari de l’Agència i a la persona titular de la seua Direcció, configurant-se com un instrument intern d’autoregulació i d’obligatòria observança.
El capítol 2 defineix els principis i normes de conducta que han de regir les actuacions del personal que presta serveis en l’AVAF. Entre aquests principis, que guiaran la missió de l’Agència, s’han destacat els de caràcter general, que són aplicables per la condició de persones al servei de l’interés públic, i els que, amb caràcter específic, resulten aplicables per formar part d’un organisme especialitzat de prevenció i control del frau i de la corrupció. Per a això, es parteix d’un marc normatiu de referència, regulador dels principis ètics i de conducta i deures, contingut en els articles 52, 53 i 54 del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre, que aprova el Text Refós de la Llei de l’Estatut de l’Empleat públic, així com dels principis d’actuació i obligacions recollits en els articles 97 i 98 de la Llei 4/2021, de 16 d’abril, de la Generalitat, de la Funció Pública Valenciana.
Igualment, s’han pres en consideració aquells drets, deures, principis i valors de bona administració pública continguts en la Constitució, l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana i la resta de l’ordenament jurídic, així com els previstos en la normativa europea, atesa la seua supremacia normativa, i les disposicions i els tractats internacionals vigents, integrant al mateix temps, des d’una perspectiva holística i moderna, principis de l’Agenda 2030, com la sostenibilitat ambiental o la justícia, i altres basats en les noves directrius legals de la funció pública, com la planificació o l’orientació a resultats, entre altres.

El capítol III regula una sèrie de mecanismes per a garantir l’efectivitat dels principis i normes de conducta continguts en el Codi. En primer lloc, es refereix al règim d’incompatibilitats a aplicar al personal de l’Agència. A continuació, defineix el concepte de conflicte d’interés en l’exercici del càrrec o lloc públic, identificant per a facilitar la seua comprensió els diferents interessos particulars; regula la gestió del conflicte d’interés i l’obligació de presentar declaracions responsables; i fixa normes de conducta per a previndre i minimitzar el conflicte d’interés, tant generals com addicionals per a llocs amb major risc. Finalitza el capítol amb altres mecanismes per a fer efectius els principis del Codi.
El capítol IV es refereix al Comité d’ètica, definit com un òrgan col·legiat consultiu creat per a garantir l’efectivitat i vetlar per l’adequada aplicació del Codi; regula les seues funcions, la seua composició i mandat, així com el seu règim jurídic de funcionament. El Comité d’ètica tindrà facultats suficients per a impulsar, fer el seguiment i avaluar el compliment del Codi. Quant a la seua composició, majoritàriament externa a l’AVAF, cal destacar que és una de les característiques que s’han subratllat d’importància per a aquesta mena d’òrgans pel GRECO, Grup d’Estats contra la Corrupció, en els seus Informes d’avaluació.

El capítol V defineix la funció, les característiques i el règim d’accés i de gestió de la bústia interna de denúncies de l’AVAF, que es configura com a canal per a la recepció de denúncies i remissió de consultes dirigides al Comité d’ètica. El seu disseny i gestió serà segur i haurà de garantir la confidencialitat de la identitat de la persona denunciant i del contingut de la denúncia, així com permetre la possibilitat de formular denúncies anònimes. La bústia resultarà especialment útil per a comunicar al Comité d’ètica les accions o les omissions que suposen un incompliment del Codi i les consultes relatives a la seua aplicació i interpretació. Les seues característiques de funcionament hauran de respectar les garanties que estableix la Directiva (UE) 2019/1937 del Parlament Europeu i del Consell de 23 d’octubre, relativa a la protecció de les persones que informen sobre les infraccions del Dret de la Unió.
En el capítol VI es preveuen les conseqüències aplicables davant un eventual incompliment del Codi, distingint entre conducta sancionable i conducta reprotxable èticament. A aquest efecte, quan es tracta de conducta sancionable i amb total respecte a la reserva de llei de la potestat sancionadora, s’efectua la corresponent remissió a la legislació aplicable segons el cas.
El capítol VII s’ocupa de la necessitat d’escometre accions de comunicació per a la difusió dels principis i normes de conducta del Codi, així com de realitzar accions de formació a les persones destinatàries en matèria d’integritat pública, i especialment sobre el contingut propi del Codi a fi que les servidores i els servidors públics de l’AVAF es troben en condicions òptimes d’assumir-lo i d’aplicar-lo.

Finalment, la disposició addicional, la transitòria i les dues finals, s’ocupen, respectivament, de la necessària dotació de mitjans i recursos per al compliment del Codi, de la presentació de declaracions responsables per part del personal servidor públic de l’AVAF que es troba prestant serveis en aquest moment, així com del desenvolupament i revisió, i de l’entrada en vigor del Codi.
En virtut del que es disposa en l’article 129.1 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, aquest Codi s’ajusta als principis de bona regulació, respectant els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència. Així, aquest text respon a raons d’interés general que exigeixen materialitzar la previsió del Reglament de funcionament i règim interior de 27 de juny de 2019, de l’Agència, en els seus articles 6, 5 i 65. El Codi conté la regulació imprescindible per a recollir els principis ètics i els valors de bon govern que han d’informar tota actuació de l’Agència i regular les normes de conducta que necessàriament ha d’observar el personal al seu servei, especialment les regles relatives als conflictes d’interessos. Així mateix, compleix amb el principi de seguretat jurídica, en respectar la normativa estatal i autonòmica, i la resta de l’ordenament jurídic internacional i de la Unió Europea, generant un marc normatiu estable, integrat i clar.

Finalment, el Codi és coherent amb el principi d’eficiència, en tant que no s’imposen càrregues administratives innecessàries o accessòries, al mateix temps que pretén racionalitzar en la seua aplicació la gestió dels recursos públics, i amb el principi de transparència, en definir clarament en el text els seus objectius, reflectits en el seu preàmbul, i ser el resultat d’un procés participatiu entre totes les persones destinatàries.

En virtut d’això, conforme amb la competència conferida en l’article 6 i 13 del Reglament de funcionament i règim interior de l’Agència (DOGV 8582, 02.07.2019), i el nomenament del President de les Corts efectuat mitjançant Resolució de 29 de maig de 2017 (BOCV núm. 184 de 02.06.2017), a proposta del Consell de Direcció, i prèvia la deguda negociació sindical, aquesta Direcció de l’Agència resol aprovar el Codi ètic i de conducta de l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, en els termes que a continuació s’insereixen.


CAPÍTOL I
Objecte, àmbit d’aplicació i naturalesa

Article 1. Objecte
El present Codi ètic i de conducta té per objecte alinear l’actuació de les servidores i servidors públics de l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana (d’ara en avant Agència o AVAF) amb els principis i les normes de conducta que possibiliten l’exercici de les seues funcions des d’una perspectiva d’integritat pública i de forma compromesa i coherent, així com establir els mecanismes i les eines d’actuació adequats.


Article 2. Àmbit d’aplicació
El Codi ètic i de conducta de l’AVAF s’aplica a tot el personal al servei de l’AVAF, que s’integra per funcionàries i funcionaris públics, i a la persona titular de la seua Direcció.

Article 3. Naturalesa
En desplegament de la Llei 11/2016, de 28 de novembre, de la Generalitat, de l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, i del seu Reglament de funcionament i règim interior de 27 de juny de 2019, el present Codi ètic i de conducta es configura com un instrument intern d’autoregulació i d’obligatòria observança per a les persones servidores públiques de l’AVAF.


CAPÍTOL II
Principis i normes de conducta

Article 4. Principis generals
1. Les persones que treballen en l’AVAF estan al servei de l’interés públic, amb orientació i vocació de servei a la ciutadania, conscients que la nostra actuació ha de tindre com a objectiu la consecució del bé comú.
2. Es comprometen a exercir les funcions que tenen assignades en benefici exclusiu de l’interés general, centrats en el servei a la ciutadania, amb ple respecte a l’ordenament jurídic vigent i, especialment, conforme amb els deures, principis ètics i de conducta establits en el Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre, que aprova el Text Refós de la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat públic, així com amb els principis d’actuació i les obligacions recollits en la Llei 4/2021, de 16 d’abril, de la Generalitat, de la Funció Pública Valenciana, o altres normes que les substituïsquen.
3. Per al millor compliment dels fins atribuïts a l’AVAF, exerciran les seues funcions, desenvolupant la seua activitat i relacionant-se amb la societat amb integritat, seguint els mateixos estàndards de comportament ètic, rendició de comptes i responsabilitat que l’AVAF promou per a les persones destinatàries del seu treball, així com actuant en coherència amb els principis i les normes de conducta que a continuació es relacionen.


Article 5. Legalitat i respecte als drets humans
1. El personal de l’AVAF s’obliga a garantir el respecte i la defensa del principi de legalitat, actuant amb submissió plena a la llei i al dret.

2. En les seues actuacions es vetllarà per la protecció dels drets i les llibertats de totes les persones. En cas que existisquen interpretacions diferents, s’optarà per la més favorable als drets i les llibertats de les persones.

Article 6. Objectivitat i proporcionalitat
1. Les actuacions públiques del personal servidor públic de l’AVAF s’adequaran amb objectivitat a la defensa de l’interés general. Així mateix, s’evitarà en l’exercici de les seues funcions incórrer en pràctiques i actuacions que generen qualsevol sospita o aparença que a través d’aquelles es puga realitzar de forma no objectiva ni motivada una activitat que produïsca o puga produir benefici, directe o indirecte, o tracte de favor no justificat.
2. Serà obligatori per al personal de l’AVAF motivar expressament les seues actuacions, de manera clara i comprensible, amb referència als elements que demostren la seua proporcionalitat i evitant qualsevol possible arbitrarietat.

Article 7. Igualtat i no discriminació
1. Els servidors i les servidores públics de l’AVAF exerciran les seues funcions garantint la igualtat de totes les persones, evitant qualsevol actuació o ús del llenguatge que puga resultar discriminatori per raó de naixement, ètnia, gènere, sexe, orientació sexual, edat, religió, ideologia, condició social, diversitat funcional o qualsevol altra circumstància.
2. Promouran la igualtat efectiva entre dones i homes, i remouran qualsevol obstacle que puga dificultar-la, en qualsevol àmbit i nivell administratiu. Es fomentarà aquesta igualtat propiciant el desenvolupament de pràctiques paritàries i l’ús del llenguatge inclusiu.
3. Aquestes funcions s’exerciran amb equitat, ponderant l’aplicació de les normes i ateses les circumstàncies del cas concret.

Article 8. Lleialtat institucional i exemplaritat
1. El personal de l’AVAF es comprometrà a contribuir, amb lleialtat i bona fe, al prestigi i bona imatge de l’AVAF, orientant la seua actuació a reforçar la posició institucional d’aquella i ponderant a aquest efecte les seues manifestacions públiques.
2. Es prioritzarà l’establiment de vincles i de relacions de col·laboració i de cooperació amb les altres institucions i actors cívics i socials, especialment, amb aquells que estiguen implicats en la prevenció i la lluita contra la corrupció.
3. Es tendirà a l’exemplaritat, evitant qualsevol actuació que comporte deterioració o afectació de la imatge institucional de l’AVAF o que menyscabe la seua reputació pública.

Article 9. Neutralitat, independència i imparcialitat
1. Les servidores i servidors públics de l’AVAF es comprometen a què les seues actuacions professionals siguen concordes amb la missió de l’Agència, evitant que les opinions que expressen públicament puguen condicionar la capacitat o la predisposició de desenvolupar objectivament les seues tasques professionals en l’AVAF.
2. Realitzaran les actuacions necessàries per a impedir que els interessos de grups econòmics, socials o corporatius, ideològics, polítics o religiosos i els criteris propugnats per aquests grups comprometen o puguen ser vistos com a comprometedors del seu judici professional, així com de les seues relacions i actuacions en l’exercici de les seues funcions.
3. Actuaran de manera independent, impedint que l’interés particular influïsca en la presa de decisions i que s’use o abuse del càrrec o del lloc per a obtindre qualsevol avantatge o benefici, exercint les seues funcions únicament per a la finalitat pública atribuïda per les disposicions vigents.

Article 10. Professionalitat
1. Les persones que treballen a l’AVAF s’obligaran a preservar i a consolidar la confiança en les seues actuacions a través d’un treball rigorós i de qualitat, fomentant l’excel·lència professional, així com la modernització i la innovació.
2. Adquiriran i mantindran actualitzats els coneixements, les competències i les habilitats necessàries per a complir les tasques assignades i atendre les exigències que puguen derivar-se de l’exercici de les seues funcions.
3. Es responsabilitzaran a aportar professionalitat, saber fer, experiència i creativitat, així com a formular propostes de millora contínua tendents a enfortir i a projectar la missió de l’Agència.
4. Treballaran en la cultura de l’opinió crítica i de les decisions compartides, i en promoure el bon ambient en l’entorn laboral i la iniciativa. En aquest sentit, promouran el foment del treball en equip i la iniciativa col·laborativa.

Article 11. Confidencialitat
1. El personal servidor públic de l’AVAF garantirà la confidencialitat de les actuacions i complirà amb el deure de secret respecte de totes les dades, les informacions i els documents que conega en el desenvolupament de les seues funcions, fins i tot una vegada finalitzada la seua prestació de serveis en l’AVAF.
2. Accedirà a la informació estrictament necessària per a l’exercici de les seues funcions i lloc de treball, utilitzant la mateixa exclusivament per als fins que la justifiquen.
3. Per a preservar la confidencialitat de les seues actuacions, complirà les normes de seguretat i els protocols de bones pràctiques en la gestió, la custòdia de la informació i la utilització dels mitjans electrònics.

Article 12. Responsabilitat, honestedat i dedicació
1. El personal de l’AVAF respondrà sempre de les seues decisions i assumirà les seues conseqüències ètiques i legals.
2. Usarà les potestats, la informació i els recursos a la seua disposició de conformitat amb la normativa aplicable i únicament en benefici de l’interés general.
3. Realitzarà les tasques amb plena dedicació, diligència i vocació de servei, actuant amb honradesa en el desenvolupament del seu treball i en l’ús dels recursos.
4. Informarà de possibles infraccions de la normativa, males pràctiques i conductes reprovables que observe en l’exercici professional i no col·laborarà en la seua ocultació.
5. El seu treball en l’AVAF és prioritari respecte de qualsevol altra activitat que puga ser compatible amb la legislació vigent.

Article 13. Compromís amb la llengua pròpia i respecte
1. L’Agència assumeix el seu compromís social amb el procés de normalització del valencià, amb l’objectiu d’estendre el seu ús i el seu coneixement, i la finalitat més àmplia de contribuir a la presa de consciència col·lectiva sobre la promoció del valencià. Fomentarà en les seues comunicacions el valencià, respectant la normativa lingüística de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
2. El respecte a la dignitat de les persones i als drets i llibertats que els són propis inspirarà totes les actuacions de l’Agència. De conformitat amb això, en les seues relacions amb altres persones l’Agència actuarà amb respecte, cortesia, deferència i deguda correcció.

Article 14. Eficàcia i eficiència
1. S’actuarà amb la major diligència possible per a aconseguir els objectius, sense disminuir la qualitat del treball.
2. A fi de millorar l’eficiència en l’actuació de l’AVAF, els recursos públics es gestionaran amb austeritat i proporcionalitat, per tal d’evitar qualsevol ús indegut dels mateixos i a fi de procurar la seua màxima optimització.
3. A l’efecte de complir amb aquests principis, el personal orientara les seues actuacions cap a la major simplificació administrativa, mitjançant la racionalització i l’agilitació dels procediments.

Article 15. Transparència i participació ciutadana
1. Les servidores i els servidors públics seran proactius i àgils per a proveir a la ciutadania de la informació i dels continguts objecte de publicitat activa, de conformitat amb la normativa sobre transparència vigent a cada moment.
2. Facilitaran l’exercici del dret d’accés a la informació pública de conformitat amb la legislació vigent, sense perjudici dels límits que imposa la normativa reguladora de l’AVAF.
3. Es possibilitaran els mitjans i canals de comunicació idonis per a l’escolta activa a la ciutadania i la interlocució amb aquesta i es fomentarà una participació pública real i efectiva.

Article 16. Planificació i orientació a resultats
1. El personal de l’AVAF es compromet a consolidar una cultura de planificació que permeta organitzar els recursos disponibles, en funció de les necessitats reals a mitjà termini i anticipar-se davant qualsevol circumstància no prevista.
2. Les funcions de l’Agència s’exerciran amb orientació a resultats, planificant objectius i activitats, i fent seguiment de la seua execució i compliment. En cas de detectar diferències entre els objectius previstos i els realment aconseguits, es proposaran les accions correctores i de millora que siguen necessàries.

Article 17. Rendició de comptes
El personal servidor públic de l’AVAF es compromet a explicar les seues actuacions i decisions amb mecanismes que, de manera fiable i completa, permeten avaluar el compliment dels objectius planificats i els resultats obtinguts.

Article 18. Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible
Les persones que treballen en l’AVAF actuaran de manera responsable per a la millor consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de l’ONU, especialment dels més vinculats a les competències de l’Agència: Objectiu 16 «Pau, justícia i institucions sòlides», Meta 5 «Reduir considerablement la corrupció i el suborn en totes les seues formes», i Objectiu 17 «Aliances per a aconseguir els Objectius».

Article 19. Sostenibilitat mediambiental
S’adoptaran actituds respectuoses amb el medi ambient, que mostren un ús racional i equilibrat dels recursos disponibles. Es perseguirà l’estalvi energètic i la reducció de l’ús de matèries primeres, normalitzant, sempre que siga possible, la reutilització i el reciclatge i minimitzant l’emissió de residus i de contaminants.


CAPÍTOL III
Mecanismes per a garantir l’efectivitat
dels principis i normes de conducta

Secció 1a
Incompatibilitats

Article 20. El règim d’incompatibilitats
1. El personal funcionari de l’AVAF exercirà les seues funcions amb plena dedicació, en règim d’exclusivitat o de compatibilitat legal, complint en tot moment les normes generals sobre incompatibilitats aplicables al personal al servei de les Administracions Públiques.

2. Per al cas que es pretenga exercir una altra activitat diferent de la realitzada en l’Agència, s’haurà de comptar, prèvia la corresponent sol·licitud, amb la deguda autorització de compatibilitat, mitjançant resolució de la persona titular de la Direcció de l’Agència.
3. No serà compatible la realització de qualsevol activitat susceptible de comportar un conflicte d’interés al servei de l’AVAF o qualssevol altres que impedisquen o menyscaben el rigorós compliment dels deures, comprometen la seua imparcialitat o independència, o perjudiquen els interessos generals.
4. El règim d’incompatibilitats aplicable a la persona titular de la Direcció de l’AVAF és el previst en l’article 27 de la Llei 11/2016, de 28 de novembre, de la Generalitat. Entre les seues obligacions es troba la presentació puntual d’aquelles declaracions exigibles d’acord amb la legislació aplicable a les persones que ocupen alts càrrecs, així com les previstes en aquest Codi.


Secció 2a.
Conflictes d’interés

Article 21. Concepte de conflicte d’interés
1. A l’efecte d’aquest Codi, s’entén per conflicte d’interés qualsevol situació d’ingerència d’interessos particulars que influïsquen o puguen influir en l’objectivitat, la imparcialitat, la neutralitat o la confidencialitat degudes, comprometent l’interés general en l’exercici de les funcions públiques.
2. S’entén per interés particular qualsevol factor que expresse posicions personals, familiars, sentimentals, corporatives, afinitats polítiques, clientelistes, exercicis professionals, enemistats, conteses judicials, lobbisme, interessos compartits amb terceres persones o qualssevol altres que puguen col·lidir amb els principis de bona administració previstos en l’article 103 de la Constitució espanyola, així com amb els principis i normes de conducta recollits en aquest Codi ètic.

3. El conflicte d’interés pot produir-se en la gestió dels procediments, en l’emissió de judicis professionals i en els processos de presa de decisions.

Article 22. Declaracions responsables preventives del conflicte d’interés
1. El personal funcionari de l’AVAF haurà de presentar per via telemàtica al seu director o directora les següents declaracions:
a) Dins del mes següent a la seua incorporació en l’Agència o al seu cessament en la prestació del servei, així com quan es produïsca alguna modificació rellevant, es presentarà una declaració responsable sobre la realització d’activitats i la titularitat de béns, d’obligacions i de drets patrimonials, conforme al model de l’Annex I recollit en aquest Codi.

b) Anualment, durant l’últim trimestre de l’any següent, es presentarà una declaració anual de rendes percebudes, conforme al model de l’Annex II recollit en aquest Codi.
2. L’Agència vetlarà pel manteniment, amb les degudes garanties de custòdia, de les dades contingudes en aquestes declaracions, sent responsabilitat de la persona titular de la Direcció de l’Agència garantir la seua confidencialitat. Només es podrà permetre el seu accés de forma motivada en cas de mandat judicial o d’obertura d’un expedient disciplinari.
3. Pel Servei de Sistemes d’Informació de l’AVAF s’habilitarà el mitjà telemàtic adequat perquè, amb les degudes garanties de confidencialitat, el personal funcionari puga complir amb l’obligació de presentar les declaracions a què es refereix l’apartat primer, obtenint confirmació d’aquesta presentació.

Article 23. Gestió del conflicte d’interés
1. Quan un funcionari o funcionària de l’Agència incórrega en la situació de conflicte d’interés haurà de comunicar immediatament a la persona titular de la Direcció de l’AVAF, de conformitat amb el model de l’Annex III, la interferència d’un interés particular en l’acompliment de la seua missió de servei públic en relació amb un assumpte, un expedient o una activitat concreta.
2. En cas de dubte sobre l’existència del conflicte d’interés, el personal funcionari afectat podrà formular consulta al Comité d’ètica previst en aquest Codi, amb comunicació simultània d’aquesta petició al director o directora de l’AVAF.
3. El Comité d’ètica informarà sobre la concurrència o no del conflicte d’interés comunicat, incloent-hi les oportunes mesures a adoptar a l’efecte d’evitar-lo.
4. En el cas que la situació de conflicte d’interés concórrega en la persona titular de la Direcció de l’Agència, serà el Consell de Direcció qui resoldrà sobre la seua abstenció o recusació. Si el Consell de Direcció tinguera dubtes sobre l’existència de conflicte d’interés podrà, en qualsevol moment, realitzar consulta al Comité d’ètica.
5. En cas de coneixement de la possible existència d’un conflicte d’interés de qualsevol persona funcionària de l’AVAF, se sol·licitarà al Comité d’ètica la seua valoració i l’emissió d’un informe dirigit a la persona titular de la Direcció de l’AVAF, a fi que aquesta prenga les mesures adequades.

Article 24. L’abstenció
1. Les persones servidores públiques de l’AVAF estan subjectes a les causes d’abstenció regulades en l’article 23 de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic. La infracció del deure d’abstenció donarà lloc a l’exigència de les corresponents responsabilitats previstes en l’ordenament jurídic.
2. Addicionalment, el personal de l’AVAF haurà d’abstindre’s de tota acció arbitrària que implique utilitzar facultats públiques no emparades per fonaments legals o no motivades per un interés públic, així com d’intervindre en els assumptes de l’AVAF en què, directament o indirectament, la presència d’interessos puga comprometre la seua imparcialitat.

Article 25. Altres supòsits d’abstenció
1. Addicionalment, el personal de l’AVAF haurà d’abstindre’s quan es produïsca alguna de les següents circumstàncies especials de conflicte d’interés:
a) Per la seua vinculació amb les persones incloses en l’àmbit d’actuació de l’Agència:
1r. Haver prestat serveis professionals durant els cinc anys anteriors a la incorporació a l’AVAF, quan aquests es troben en connexió directa amb algun assumpte, expedient o activitat concreta en els quals vagen a intervindre o intervinguen.
2n. Haver participat en la titularitat o haver ocupat càrrec o lloc de responsabilitat en alguna entitat inclosa en l’àmbit d’actuació de l’Agència, durant els cinc anys anteriors a la incorporació a l’AVAF.

b) Per la seua vinculació amb les persones que denuncien, comuniquen i informen irregularitats:
1r. Haver prestat serveis per a aquestes persones durant els cinc anys immediatament anteriors a la incorporació en l’AVAF.
c) Per la seua vinculació política:
1r. Quan els fets que son objecte de l’assumpte en el qual vagen a intervindre o intervinguen impliquen o tinguen a veure amb persones vinculades amb una formació política a la qual s’haja pertangut o prestat serveis en els cinc anys anteriors a la incorporació en l’Agència.

2n. Quan els fets que son objecte de l’assumpte en el qual vagen a intervindre o intervinguen impliquen o tinguen a veure amb institucions o administracions públiques governades per una formació política a la qual s’haja pertangut o prestat serveis en els cinc anys anteriors a la incorporació en l’Agència.
2. Tot el personal de l’AVAF ha d’abstindre’s de participar com a membres de tribunals de processos selectius o de provisió de llocs de treball aliens a l’Agència.
3. Així mateix haurà d’abstindre’s d’intervindre en procediments sancionadors o disciplinaris aliens a l’Agència.
4. En procediments de contractació s’evitarà qualsevol actuació que puga posar en risc l’interés públic o la bona imatge de l’òrgan de contractació de l’Agència, particularment, aquelles accions o pràctiques que puguen ser sospitoses de favoritisme, havent d’abstindre’s de realitzar qualsevol negoci o activitat privada que puga posar en qüestió la deguda imparcialitat o que puga afectar negativament l’interés públic.


Article 26. La recusació
En el cas que el Comité d’ètica, d’ofici o prèvia denúncia, aprecie que alguna persona al servei de l’AVAF incorre en alguna de les causes de recusació, previstes en els articles 23 i 24 de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic, així com en el present Codi, haurà d’informar d’aquesta circumstància al més prompte possible al director o la directora de l’Agència i a la persona afectada.


Article 27. Normes de conducta generals per a previndre i minimitzar el conflicte d’interés
1. Les persones servidores públiques de l’AVAF adaptaran la seua actuació a les següents normes:
a) No exerciran influència en l’agilitació o la resolució de tràmits o procediments administratius sense justa causa i, en cap cas, quan això comporte un privilegi en el seu benefici o en el del seu entorn familiar o social, o quan supose un menyscapte dels interessos de tercers.
b) No acceptaran cap tracte de favor o situació que implique privilegi o avantatge injustificat, per part de persones físiques o entitats privades o públiques.
c) No podran contraure obligacions econòmiques ni intervindre en operacions financeres, obligacions patrimonials o negocis jurídics amb persones o entitats quan puguen suposar un conflicte d’interés amb les obligacions del lloc de treball.
d) No podran ser titulars o autoritzats en comptes bancaris o d’altres actius financers en països o territoris qualificats reglamentàriament com a paradisos fiscals, siga directament o a través de societats.

2. En el cas que alguna persona al servei de l’AVAF siga investigada o processada en una causa judicial per un presumpte delicte de corrupció, cessarà en el seu càrrec o lloc, sense perjudici de l’eventual postulació al mateix una vegada produïda la fermesa de l’arxivament de les actuacions o de la sentència absolutòria.

Article 28. Normes de conducta addicionals per a previndre i minimitzar el conflicte d’interés en llocs amb major risc
1. A l’efecte d’aquest Codi, es consideren llocs que comporten un major risc de conflicte d’interés en l’Agència, el de director o directora d’aquesta, els titulars de les direccions funcionals, les persones responsables de l’Àrea d’Administració, Recursos Humans i Gestió Econòmica i del Gabinet de Relacions Institucionals, Comunicació i Participació, els qui intervinguen en procediments de contractació i els qui exercisquen funcions tècniques en la Direcció d’Anàlisi i Investigació.

2. Addicionalment, la persona titular de la Direcció de l’AVAF i la resta de persones que componen el seu Consell de Direcció, estaran subjectes a les següents normes:
a) En cas de tindre previst realitzar una activitat privada durant els dos anys següents al cessament en el càrrec o lloc de l’AVAF, hauran de comunicar-ho al Comité d’ètica i a la persona titular de la Direcció de l’AVAF. Si el Comité d’ètica aprecia conflicte d’interés, recomanarà les mesures a adoptar. L’incompliment de les citades recomanacions es farà constar en la Memòria anual de l’AVAF.
b) No podran exercir durant l’exercici de les seues funcions càrrecs orgànics o gerencials, encara que siguen no retribuïts, en fundacions, associacions o un altre tipus d’entitats els fins de les quals puguen col·lidir o afectar els interessos públics objecte de les seues funcions en l’AVAF.
3. Les persones que integren les Meses de Contractació de l’AVAF o intervinguen en qualsevol fase del procediment de contractació estaran subjectes a les següents normes:
a) Signar una declaració d’absència de conflicte d’interés, en línia amb el que es preveu en l’article 64 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic, de conformitat amb el model de l’Annex IV del present Codi.
b) Incloure en els plecs de contractació un clausulat tipus sobre l’obligació de tot contractista i subcontractista de l’AVAF de presentar declaració responsable d’inexistència de conflicte d’interés.
4. El personal tècnic adscrit a la Direcció d’Anàlisi i Investigació haurà de presentar una declaració de conflicte d’interés, de manera immediata al moment en què aquest es produïsca, respecte de qualsevol expedient en el qual vaja a intervindre o intervinga, conforme al model de l’Annex III d’aquest Codi.


Secció 3a
Altres mecanismes

Article 29. Prohibició de rebre regals
1. A conseqüència de l’exercici de les seues funcions, les persones servidores públiques de l’AVAF rebutjaran qualsevol regal, favor o servei en condicions avantatjoses, llevat que siguen obsequis de cortesia que en tot cas seran l’excepció, tant durant l’acompliment de les seues funcions en l’Agència com una vegada finalitzats els seus serveis.
2. A aquest efecte, s’entendrà per obsequi de cortesia aquells objectes, mostres de cortesia habitual o atenció protocol·lària compresos dins dels usos i costums socials que provinguen d’una institució o d’una associació sense ànim de lucre i l’import del qual no excedisca de 50 euros. Si l’obsequi de cortesia excedeix d’aquesta quantia es procedirà a la seua devolució, a excepció d’aquells que tinguen com a destí la biblioteca de l’Agència i en aquest cas se seguirà la Política de Donacions de llibres i altres materials bibliogràfics d’aquesta.
3. La recepció de qualsevol obsequi de cortesia haurà de quedar registrada en el Registre d’Obsequis de Cortesia de l’AVAF, el contingut mínim de la qual, degudament actualitzat, especificarà la data en què es realitza l’obsequi, la seua descripció, la persona que el realitza, la persona receptora i el destí donat a aquest. Aquest Registre serà de públic coneixement a través del portal de transparència.

Article 30. Participació en activitats externes i produccions intel·lectuals
1. No s’acceptaran retribucions dineràries o en espècie per la participació en activitats externes organitzades per altres institucions, per raó del càrrec o en exercici de les funcions pròpies del lloc en l’AVAF, excepte el pagament de les indemnitzacions legals que corresponguen. Únicament podrà ser remunerada la participació en activitats externes quan aquesta es desenvolupe en funció de les qualificacions o activitats professionals prèvies a la prestació de serveis en l’AVAF i l’objecte i la condició d’aquesta participació siga aliena a l’acompliment del càrrec o del lloc públic en aquesta, havent de ser comunicada prèviament aquesta intervenció a la persona responsable de la unitat administrativa.

2. No s’acceptaran retribucions dineràries o en espècie per l’autoria o la coautoria de qualsevol producció intel·lectual, realitzada per raó del càrrec o en exercici de les funcions pròpies del lloc en l’AVAF, excepte els drets d’autor que es pogueren percebre en exercici del dret de creació. Únicament es podran acceptar les retribucions dineràries o en espècie quan la participació en la producció intel·lectual es desenvolupe en funció de les qualificacions o les activitats professionals prèvies a la prestació de serveis en l’AVAF, i l’objecte i la condició d’aquesta producció siga aliena a aquesta, havent de ser comunicada prèviament aquesta intervenció a la persona responsable de la unitat administrativa.

3. No s’utilitzarà el nom ni el logotip de l’AVAF per a promocionar la participació a títol personal en activitats externes i produccions intel·lectuals que es realitzen al marge del càrrec o lloc de treball en l’Agència.

Article 31. Planificació institucional i orientació a resultats
1. Les necessitats de contractació de l’AVAF es planificaran amb suficient antelació amb la finalitat d’aplicar el degut procediment contractual, d’acord amb la normativa de contractació del sector públic.
2. Així mateix, es planificaran les necessitats de recursos humans de cada unitat administrativa de l’AVAF per a la seua cobertura i reordenació en el seu cas, de conformitat amb els procediments de provisió legalment previstos.
3. Es procurarà una direcció per objectius, així com el control de la gestió i l’avaluació dels resultats, tendint a estàndards màxims de qualitat.

Article 32. Seguridad de la informació, confidencialitat i protecció de dades
1. En favor de la seguretat de la informació i de garantir la confidencialitat de les actuacions de l’AVAF, el seu personal te deure de secret de les dades, les informacions i els documents que conega en el desenvolupament de les seues funcions. Així mateix, haurà de mantindre la deguda discreció sobre aquells assumptes que conega sense que es puga fer ús de la informació obtinguda per a benefici propi o de tercers, o en perjudici de l’interés públic. En tot cas, quedaran exonerades de responsabilitat les persones que faciliten la informació en virtut de requeriment judicial.
2. A l’efecte de l’apartat anterior, en el moment de la incorporació a l’AVAF, el seu personal funcionari subscriurà una declaració responsable sobre l’obligació de confidencialitat, de conformitat amb el model de l’Annex V recollit en el present Codi.
3. Haurà d’aprovar-se un protocol de bones pràctiques per a la gestió i la custòdia de la informació, així com per a la utilització de mitjans electrònics, que hauran de conéixer i complir les servidores i servidors públics de l’AVAF.
4. Les dades personals obtingudes com a resultat de l’exercici de les funcions en l’AVAF no podran ser divulgades a altres persones o institucions, ni ser utilitzades ni cedides amb finalitats diferents dels establits en la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, així com de les finalitats previstes en el Registre d’Activitats de Tractament (RAT) aprovat per l’Agència.


CAPÍTOL IV
El Comité d’ètica

Article 33. Comité d’ètica
1. Es crea el Comité d’ètica per a impulsar, fer el seguiment i avaluar el compliment del present Codi.
2. El Comité d’ètica és un òrgan col·legiat consultiu que garantirà l’efectivitat i vetlarà per l’adequada aplicació d’aquest Codi. Els seus informes i recomanacions no tenen caràcter vinculant.

Article 34. Funcions
Són funcions del Comité d’ètica les següents:
a) Vetlar pel compliment del Codi ètic i de conducta.
b) Promoure la seua difusió i interiorització per part de les persones destinatàries.
c) Informar els dubtes o consultes que es puguen plantejar en els supòsits d’interpretació del Codi.
d) Atendre les denúncies internes a què es refereix l’article 37 d’aquest Codi, que es formulen d’acord amb l’existència d’aquell i el seu incompliment.
e) Formular recomanacions sobre els incompliments del Codi, podent per a la comprovació dels fets recaptar assistència i suport tècnic de l’òrgan que corresponga, que quedarà subjecte al mateix deure de confidencialitat previst en l’article 35.4 per al Comité d’ètica.

f) Emetre els informes que els siguen sol·licitats, vinculats a l’exercici d’aquestes funcions.
g) Formular recomanacions i proposar millores en la gestió ètica i l’aplicació dels principis i les normes de conducta regulats en el Codi.

h) Impulsar la formació i les mesures de prevenció adequades per a evitar actuacions contràries als principis i les normes de conducta que regulen el Codi.
i) Elaborar un informe anual en el qual s’explique el grau de compliment del Codi, les consultes presentades, les denúncies rebudes i els informes i les recomanacions emesos, que s’elevarà al director o directora de l’Agència, qui el posarà en coneixement del Consell de Direcció i comunicarà, degudament anonimitzat, al personal de l’Agència.

j) Proposar les modificacions i actualitzacions que siguen precises per a la millora i adaptació del Codi, elevant-les al director o la directora de l’Agència per a la seua aprovació, prèvia consulta al personal d’aquesta.

Article 35. Composició i mandat
1. El Comité d’ètica, de composició paritària, estarà integrat per un màxim de quatre persones:
a) Tres persones externes a l’AVAF, d’entre professionals de reconegut prestigi en l’àmbit de la defensa de l’ètica, la integritat i la transparència públiques, entre les quals, almenys hi haurà una persona que siga jurista. Almenys un d’ells, serà una persona membre del Consell de Participació de l’Agència. La designació correspondrà al director o a la directora de l’Agència, prèvia proposta del Consell de Direcció, escoltat el personal de l’Agència.
b) Una persona de l’AVAF, triada pel seu propi personal. La designació d’aquesta persona membre del Comité li correspon al director o a la directora de l’Agència d’acord amb el resultat d’una votació en què participe el conjunt del personal d’aquesta.
2. L’elecció de la persona de l’AVAF que integrarà el Comité d’ètica es realitzarà mitjançant votació de tot el seu personal, excepte la persona titular de la Direcció. Cada electora o elector designarà a una persona elegible, sent designada aquella persona que major nombre de vots aconseguisca, qui només podrà excusar la seua designació, de manera excepcional, en cas que concórreguen motius personals de naturalesa substancial. En cas d’absència, vacant o malaltia, la seua suplència recaurà en la persona que haguera obtingut a continuació el major nombre de vots.
3. El mandat de les persones membres del Comité d’ètica serà de quatre anys, renovables, a comptar a partir de l’endemà del seu nomenament pel director o la directora de l’Agència.
4. Les persones membres del Comité d’ètica tenen el deure de respectar la confidencialitat de la informació al fet que tenen accés a través de la bústia de denúncies interna de l’Agència, les consultes, els dilemes ètics o les dubtes que se’ls plantegen. A aquest efecte, hauran de presentar una declaració responsable.
5. Els pronunciaments del Comité només podran ser divulgats prèvia dissociació de les dades personals a l’efecte de la seua inclusió en l’informe anual a realitzar.

Article 36. Règim de funcionament
1. El Comité d’ètica exercirà les seues funcions amb plena autonomia, independència, objectivitat i imparcialitat. Les persones integrants no poden rebre cap instrucció.
2. Les quatre persones membres del Comité triaran, entre les persones expertes designades, a qui exercisca la presidència. Les funcions de secretaria del Comité seran exercides per la persona, membre del Comité, que pertanga a l’AVAF.
3. La vàlida constitució del Comité requerirà l’assistència d’un mínim de tres de les persones membres del Comité, entre els quals s’inclourà la persona que exercisca les funcions corresponents a la Presidència i les que exercisca les funcions corresponents a la Secretaria, o dels qui els substituïsquen.
4. El Comité d’ètica pren els acords per unanimitat. En el supòsit que, en una primera sessió, no s’aconseguisca aquesta unanimitat, l’assumpte es posposarà per a una sessió subsegüent, en la qual bastarà el vot favorable de la majoria dels seus membres, podent emetre vot particular.
5. El Comité d’ètica ha de reunir-se amb la periodicitat necessària per al compliment de les seues funcions i, en tot cas, almenys dues vegades a l’any.
6. Les persones externes a l’AVAF, que integren el Comité d’ètica, tenen dret a percebre una compensació econòmica per l’assistència efectiva a les seues sessions, d’acord amb les quanties fixades en les normes de gestió i d’execució pressupostària de l’AVAF.
7. Durant cadascun dels mandats, les persones que integren el Comité d’ètica seran inamovibles, i només podran cessar en el seu càrrec per alguna de les següents causes:
a) Fi del termini de temps per al qual van ser triades.
b) Renúncia.
c) Condemna per sentència ferma per delicte dolós.
d) Ser investigat o processat en una causa judicial per presumpte delicte de corrupció.
e) Negligència greu en l’exercici de les funcions apreciada per la majoria absoluta dels membres del Comité d’ètica.
f) Incursió en causa d’incompatibilitat o conflicte d’interés.
8. El Comité d’ètica elaborarà una proposta de les seues pròpies normes d’organització i de funcionament, que complete el seu règim i procediment d’actuació, que serà aprovada per qui ocupe la direcció de l’Agència, prèvia posada en coneixement del Consell de Direcció.
9. Serà d’aplicació supletòria al Comité d’ètica la normativa sobre òrgans col·legiats regulada en la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic.


CAPÍTOL V
La bústia interna de denúncies

Article 37. Bústia interna de denúncies de l’Agència
1. Es crea la bústia de denúncies del present Codi com a canal intern de comunicació al Comité d’ètica de les accions o omissions que suposen l’incompliment dels principis i les normes de conducta recollits en aquest Codi. L’AVAF habilitarà aquesta bústia, dissenyada i gestionada de manera segura, que haurà de garantir la confidencialitat de la identitat de la persona denunciant i del contingut de la denúncia, i permetrà formular denúncies anònimes.
2. També s’utilitzarà aquesta bústia per a dirigir consultes o sol·licitar informes al Comité d’ètica relatius a l’aplicació i la interpretació del Codi.
3. Mitjançant resolució del director o de la directora de l’AVAF es determinaran les condicions de funcionament de la bústia que, en qualsevol cas, respectarà les garanties que estableix la Directiva (UE) 2019/1937 del Parlament Europeu i del Consell de 23 d’octubre, relativa a la protecció de les persones que informen sobre les infraccions del Dret de la Unió. El Comité d’ètica vetlarà per la protecció de les persones que denuncien, comuniquen o informen en la bústia interna de denúncies de l’AVAF.
4. L’accés i la gestió de la bústia interna de denúncies correspon únicament als membres del Comité d’ètica, que seran assistits tècnicament pel Servei de Sistemes d’Informació de l’AVAF.


CAPÍTOL VI
Conseqüències de l’incompliment del Codi

Article 38. Conseqüències de l’incompliment del Codi
1. En el cas que l’incompliment del present Codi supose una conducta sancionable, serà aplicable la normativa corresponent, distingint entre si la persona infractora és la responsable de la direcció de l’AVAF o el seu personal funcionari, sense perjudici de la possible responsabilitat patrimonial, comptable i/o penal. El Comité d’ètica que conega d’alguna d’aquestes actuacions remetrà un informe a aquest efecte a l’òrgan competent.
2. Si l’incompliment del Codi fora reprovable èticament però no constituïra infracció, el Comité formularà recomanació a aquest efecte que comunicarà a la persona responsable de la direcció de l’AVAF, així com a la persona interessada perquè adeqüe o cesse en la conducta. En cas de denúncia notòriament falsa, la prevenció es realitzarà a la persona denunciant, sense perjudici de les responsabilitats legals que procedisquen.


CAPÍTOL VII
Accions de formació i comunicació

Article 39. Accions de formació
1. L’AVAF proporcionarà al seu personal la formació contínua i un ambient d’aprenentatge adequat per a l’aplicació i el desenvolupament de les seues funcions, a l’efecte de les quals inclourà en els seus plans de formació sessions formatives i de reflexió i tallers pràctics que ajuden a totes les persones destinatàries del Codi a comprendre el seu contingut, resoldre problemes, dilemes o qüestions ètiques i amplien els seus coneixements teoricopràctics en matèria d’integritat pública.
2. Després de l’aprovació del present Codi, així com de cadascuna de les seues possibles revisions, se celebrarà una sessió formativa a aquest efecte per a totes les servidores i servidors públics de l’Agència.

Article 40. Accions de comunicació
1. L’AVAF posarà en marxa totes les mesures al seu abast que ajuden a la difusió dels principis i de les normes de conducta del present Codi, contribuint a consolidar la cultura de la prevenció i la integritat pública, així com a l’enfortiment del prestigi de la institució i el seu reconeixement per la ciutadania.
2. A nivell intern, l’AVAF durà a terme un procés continu de promoció i conscienciació per a fer efectiu el seu compliment pel seu personal.

3. El Codi ètic i les seues posteriors revisions hauran de publicar-se en els diaris oficials que corresponga i en un lloc visible del portal de transparència de l’AVAF.





DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Mitjans i recursos per al compliment del Codi
1. L’AVAF, com a institució que actua d’acord amb els principis i normes de conducta amb els quals es compromet el personal servidor públic destinatari d’aquest Codi, haurà de procurar quants mitjans humans, materials, econòmics i tecnològics siguen necessaris per a la seua efectiva posada en pràctica i les seues posteriors revisions.
2. Els compromisos adquirits en aquest Codi es duran a terme amb ple respecte als drets de les persones destinatàries d’aquest.


DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Única. Presentació de declaracions
Les persones que es troben prestant serveis en l’AVAF disposaran d’un termini de dos mesos des de l’entrada en vigor d’aquest Codi per a presentar les declaracions a què es refereix l’article 22.



DISPOSICIONS FINALS

Primera. Desplegament i revisió del Codi ètic
1. El present Codi podrà ser completat en algun aspecte concret del seu articulat mitjançant polítiques que puguen aprovar-se amb posterioritat.
2. Així mateix, podrà ser revisat periòdicament a instàncies del personal de l’AVAF, de la persona titular de la seua Direcció o del Comité d’ètica, i en aquest cas se seguirà el mateix procediment que per a la seua aprovació previ informe d’aquest Comité.

Segona. Entrada en vigor
Aquest codi ètic i de conducta es publicarà en el Butlletí Oficial de les Corts Valencianes i en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i entrarà en vigor l’endemà de la publicació en aquest últim.

València, 10 de febrer de 2022.– El director de l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana: Joan A. Llinares Gómez.

linea
Mapa web