Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 131/2006, de 29 de setembre, del Consell, de creació del Consell Tripartit per al Desenrotllament de les Relacions Laborals i la Negociació Col·lectiva de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 5359 de 03.10.2006
Número identificador:  2006/11270
Referència Base de Dades:  5094/2006
 



DECRET 131/2006, de 29 de setembre, del Consell, de creació del Consell Tripartit per al Desenrotllament de les Relacions Laborals i la Negociació Col·lectiva de la Comunitat Valenciana. [2006/11270]

El procés de concertació social a la Comunitat Valenciana va culminar amb el Pacte Valencià pel Creixement i l'Ocupació (PAVACE), firmat el 20 de juliol de 2001 entre l'administració de la Generalitat i les organitzacions empresarials i sindicals més representatives de la Comunitat Valenciana. El PAVACE contínua vigent fins a l'any 2006.

Des de la firma del PAVACE s'han produït canvis importants en el context socioeconòmic nacional i internacional. Per això es va firmar un nou document que replanteja algunes de les línies d'actuació i objectius previstos inicialment en el PAVACE. Entre estos objectius es troba l'actualització de la política relativa al mercat de treball de la Comunitat Valenciana.

La revisió del PAVACE considera com a objectius últims en la dita matèria, i fonamentalment en matèria d'ocupació i de formació:

. Continuar augmentant la taxa d'ocupació a la Comunitat Valenciana i continuar creant llocs de treball, com a mode de continuar avançant cap a la societat de la plena ocupació.

. Abundar en el creixement de les ocupacions estables, sobretot entre els col·lectius més afectats per la temporalitat: els joves i les dones.

. Facilitar l'accés a l'ocupació de totes les persones que poden i volen treballar, augmentant l'atenció a dones, joves, desocupats de llarga duració, persones amb discapacitat i immigrants.

. Incrementar la productivitat i la capacitat d'adaptació de les empreses i dels treballadors enfront dels canvis, per mitjà de, entre altres aspectes, la formació i la creació d'ocupacions estables i de qualitat.

D'altra banda, entre les propostes que cal dur a terme en matèria de relacions laborals es troba la creació de la Comissió Consultiva de Negociació Col·lectiva de la Comunitat Valenciana, de composició tripartida i paritària, integrada per representants de l'administració, i de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives de la Comunitat Valenciana.

L'Administració del Consell i els agents econòmics i socials més representatius de la Comunitat Valenciana han acordat estendre les funcions de l'esmentada comissió no sols a l'àmbit de la negociació col·lectiva, sinó a tot el conjunt del mercat de treball de la Comunitat Valenciana, de tal forma que es constituïsca en òrgan paritari de seguiment i estudi d'este, així com específicament de la negociació col·lectiva. La seua denominació serà Consell Tripartit per al Desenrotllament de les Relacions Laborals i la Negociació Col·lectiva de la Comunitat Valenciana.

El Consell, en tant que òrgan d'assessorament i consulta en matèria del mercat de treball, amb àmbit territorial a la Comunitat Valenciana, pot ser un instrument eficaç en el desenrotllament de la política integral d'ocupació que pretén el PAVACE en la seua revisió acordada, política integral d'ocupació l'objectiu de la qual no és un altre que aconseguir l'estabilitat d'aquell i la promoció de les condicions que ho facen possible en la seua màxima dimensió, amb el suport de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives.

És evident que la negociació col·lectiva a la Comunitat Valenciana és una font capital en l'ordenació de les relacions laborals i de les condicions de treball. No hi ha en la pràctica cap sector o subsector d'activitat econòmica en la Comunitat Valenciana sense conveni col·lectiu en vigor, i els esmentats convenis, són en la seua major part, d'àmbit funcional o sectorial provincial o autonòmic. Per això la negociació col·lectiva és consubstancial a la consecució de la plena ocupació i a la creació d'ocupació de qualitat, entesa esta en la seua dimensió d'ocupació estable o de duració indefinida; així mateix totes les qüestions inherents a la igualtat d'oportunitats entre homes i dones, conciliació de la vida familiar i laboral, ocupació dels joves i prevenció de riscos laborals, no són alienes als convenis col·lectius que constituïxen el gros del patrimoni de la negociació col·lectiva valenciana.

Per consegüent, per a abordar una política d'ocupació coherent i eficaç, ha de tindre's present el marc en què es desenrotlla el mercat de treball i la negociació dels convenis col·lectius, efectuant el seu seguiment regular i podent intervindre per mitjà de la formulació de recomanacions i dictàmens, que respectant l'autonomia de les parts contribuïsca a formar un patrimoni negocial d'acord amb l'evolució de la situació econòmica tant general com sectorial de què es tracte, propici a la consecució d'eixos nivells desitjats de creació d'ocupació de qualitat i millora contínua de les condicions de treball.

En virtut d'això, amb acord de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives de la Comunitat Valenciana, a proposta del conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 29 de setembre de 2006,

DECRETE

Article 1. Constitució del Consell

Es crea el Consell Tripartit per al Desenrotllament de les Relacions Laborals i la Negociació Col·lectiva de la Comunitat Valenciana, òrgan d'assessorament i consulta en matèria de relacions laborals i d'ocupació, així com en matèria de negociació col·lectiva l'àmbit territorial de la qual se circumscriu a la Comunitat Valenciana.

El Consell estarà integrat pels membres següents:

1. La Presidència, designada pel/la titular de la conselleria competent en matèria de treball, amb consulta prèvia amb les organitzacions empresarials i sindicals mes representatives a la Comunitat Valenciana, entre professionals de reconegut prestigi en el camp de les relacions laborals i l'ocupació.

2. Quatre representants de l'administració del Consell, designats pel/la conseller/a competent en matèria de treball.

3. Quatre representants per les organitzacions sindicals més representatives, nomenats pel/la conseller/a competent en matèria de treball a proposta vinculant d'estes.

4. Quatre representants per les organitzacions empresarials més representatives, nomenats pel/la conseller/a competent en matèria de treball a proposta vinculant d'estes.

Es nomenarà el mateix nombre de suplents que de membres titulars.

Actuarà com a secretari del Consell un funcionari adscrit a la conselleria competent en matèria de treball, designat pel sotssecretari o, si és el cas, pel director general que exercisca les competències en l'esmentada matèria.

Als efectes d'exercir la representació de les organitzacions, s'entendrà que gaudixen d'esta capacitat els sindicats i les organitzacions empresarials que tinguen major representativitat, de conformitat amb la normativa vigent, de caràcter general, en esta matèria.

Article 2. Funcions

1. El Consell Tripartit per al Desenrotllament de les Relacions Laborals i la Negociació Col·lectiva de la Comunitat Valenciana tindrà per funcions, l'assessorament i consulta per mitjà d'informes i dictàmens, amb vista a les matèries següents:

a) Extensió dels convenis col·lectius de conformitat al que disposa el Reial Decret 718/2005, de 20 de juny, pel qual s'aprovà el procediment d'extensió de convenis col·lectius, amb caràcter preceptiu i previ.

b) Calendari laboral de la Comunitat Valenciana

c) Avaluació de la incidència de les polítiques actives d'ocupació en els convenis i acords col·lectius que es negocien amb àmbit superior a l'empresa i territorial de la Comunitat Valenciana.

d) Formular recomanacions en matèries com ara:

. Priorització de la contractació estable sobre la contractació temporal.

. Estudi i diagnòstic de situació relativa a l'externalització d'activitats en les empreses i subcontractació, en relació amb la política d'ocupació de la Generalitat.

. Conciliació de la vida laboral i familiar, per mitjà de fórmules de distribució irregular de la jornada de treball i règims de permisos sobre el principi d'igualtat de tracte i no discriminació entre homes i dones.

. Sistemes de gestió de la prevenció dels riscos laborals i formació dels treballadors en matèria preventiva.

. Programes de transició de carrera professional i formació destinada a la polivalència en els llocs de treball.

2. El Consell assumirà funcions d'estudi i seguiment del mercat de treball en matèries com:

. Fluxos d'entrada i eixida dels treballadors en les empreses. Política de contractació en les empreses.

. Reordenació de la jornada i temps de treball.

. Descentralització productiva i de servicis i deslocalització d'activitats.

. Gestió de crisis empresarials i participació dels treballadors en la recerca d'alternatives eficaces per al manteniment de la seua ocupabilitat.

3. Els informes i dictàmens del Consell s'entendràn sempre sense perjuí de les atribucions que corresponen a la jurisdicció competent, al Comité Econòmic i Social, al Tribunal d'Arbitratge Laboral de la Comunitat Valenciana i a l'autoritat laboral en els termes establits en les lleis i els acords intersectorials en vigor.

Article 3. La Presidència

Correspon a la Presidència del Consell Tripartit per al Desenrotllament de les Relacions Laborals i la Negociació Col·lectiva de la Comunitat Valenciana:

1. Assumir i exercir la representació del Consell.

2. Convocar, presidir i alçar les sessions.

3. Dirigir les deliberacions.

4. Sotmetre a la consideració del Consell qualsevol qüestió competència del dit òrgan.

5. Vetlar per la tramitació dels assumptes.

6. Dictar les instruccions que siguen necessàries per al millor compliment de les funcions.

7. Referendar les actes i autoritzar amb la seua firma la documentació que afecte el Ple i les Comissions.

Article 4. Funcionament

El Consell funcionarà en Ple i en Grups de Treball.

El Consell es reunirà en Ple, amb caràcter ordinari, com a mínim una vegada al trimestre i amb caràcter extraordinari, a iniciativa del seu president o a proposta, simultàniament, de la majoria de cada un dels grups de representació sindical i empresarial.

Correspondrà al Ple l'adopció d'acords i l'emissió d'informes, sobre les matèries que constituïxen les funcions del Consell.

El Ple estarà integrat per la totalitat dels membres assenyalats en l'article 1 d'este decret.

En tot cas, el quòrum per a la vàlida constitució del Ple del Consell requerirà la presència de la majoria absoluta de cada un dels grups de representació sindical i empresarial.

Es podran constituir grups de treball, basant-se en les matèries i funcions establides en l'article 2. La creació i regulació de la seua composició i funcionament, serà competència del Ple del Consell.

En tot cas, tant en la composició com en el règim d'acords caldrà ajustar-se a allò disposat per al Ple.

El/la conseller/a competent en matèria de treball, a proposta del Consell, aprovarà el seu reglament de funcionament.

Article 5. Règim d'acords

Els acords del Ple es prendràn amb el vot favorable de les tres quartes parts dels presents.

En tot cas, es farà constar en acta els vots discrepants i la fonamentació d'estos.

De cada sessió s'alçarà l'oportuna acta de les qüestions debatudes i acordades, que serà firmada pel secretari i referendada pel president, i s'aprovaran en les mateixa sessió o en posterior sessió.

En allò no previst en este decret, s'aplicarà la normativa establida en la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Publiques i del Procediment Administratiu Comú per als òrgans col·legiats.

Article 6. Legitimació

Estaràn legitimats per a sol·licitar l'actuació del Consell:

1. Les organitzacions empresarials i sindicals més representatives de l'Estat i de la Comunitat Valenciana.

2. Qualsevol òrgan o entitat empresarial i sindical que acredite un interés legítim en la consulta que formule, en funció de la seua representativitat.

3. Les autoritats laborals i jurisdiccionals que tinguen competència en assumptes relacionats amb l'aplicació i la interpretació dels convenis col·lectius l'àmbit territorial dels quals se circumscriga a la Comunitat Valenciana.

Article 7

La conselleria competent en matèria de treball facilitarà el suport administratiu per a l'adequat funcionament del Consell Tripartit per al Desenrotllament de les Relacions Laborals i la Negociació Col·lectiva de la Comunitat Valenciana.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera

Als efectes previstos en l'article 1 d'este decret, per a determinar la composició inicial del Consell Tripartit per al Desenrotllament de les Relacions Laborals i la Negociació Col·lectiva de la Comunitat Valenciana per part de les organitzacions sindicals, es tindran en compte els mandats vàlids vigents obtinguts en eleccions a representants dels treballadors el 31 de desembre de l'any immediat anterior al d'entrada en vigor del present decret, de conformitat amb el que preveu la disposició addicional primera de la Llei Orgànica de 11/1985, de 2 d'agost, i el Reial Decret 1256/1986, de 13 de juny.

Segona

Als mateixos efectes assenyalats en la disposició anterior, gaudiran de capacitat representativa les associacions empresarials que tinguen la condició de més representatives, d'acord amb la disposició addicional sisena de l'Estatut dels Treballadors.

DISPOSICIÓ FINAL

El present decret entrarà en vigor el mateix dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat.

València, 29 de setembre de 2006

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

El conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació,

GERARDO CAMPS DEVESA

Mapa web