Ficha disposicion

Ficha disposicion





ACORD de 5 de desembre de 2023, del Consell, pel qual s'incrementa la partida pressupostària del Programa especial de productivitat per a la reducció de la demora assistencial en el Sistema Valencià de Salut en 2023, regulat per Acord de 31 de març de 2023, del Consell.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9741 de 07.12.2023
Número identificador:  2023/12417
Referència Base de Dades:  011778/2023
 



ACORD de 5 de desembre de 2023, del Consell, pel qual s'incrementa la partida pressupostària del Programa especial de productivitat per a la reducció de la demora assistencial en el Sistema Valencià de Salut en 2023, regulat per Acord de 31 de març de 2023, del Consell. [2023/12417]

L'Acord del Consell d'aprovació del Programa especial de productivitat per a la reducció de la demora assistencial en el Sistema Valencià de Salut en 2023 (DOGV 9569, 05.04.2023), regula la participació voluntària del personal dels equips d'Atenció Primària, fora de la seua jornada ordinària habitual i d'atenció continuada, en el Programa específic de reducció de la demora assistencial en el Sistema Valencià de Salut, i estableix el complement retributiu de productivitat que la remunera.

Després del període de la pandèmia causada per la Covid-19, l'activitat quirúrgica en la xarxa d'hospitals del Sistema Valencià de Salut s'ha anat normalitzant progressivament. Aquesta normalització ha suposat un increment del nombre total d'intervencions quirúrgiques programades, activitat que encara no s'ha recuperat plenament en relació amb els anys prepandèmia degut principalment a l'increment de la complexitat de la programació quirúrgica ordinària en horari de matins. En el període comparat de gener a octubre de 2022 amb 2023, el nombre d'intervencions programades van augmentar en 17.730, un 7,21%.

L'aplicació de l'Acord de 31 de març de 2023, del Consell, d'aprovació del Programa especial de productivitat per a la reducció de la demora assistencial en el Sistema Valencià de Salut en 2023, denominat Autoconcert, va suposar la incorporació de nous procediments de les especialitats amb major prevalença en les llistes d'espera, oftalmologia, cirurgia general i traumatologia i cirurgia ortopèdica, i també l'obertura del programa als dissabtes dins de la jornada ordinària de treball, i l'actualització de les tarifes respecte a exercicis anteriors.



Així, en el període comparat de gener a octubre de 2022 amb 2023, el nombre d'intervencions realitzades en el Programa d'autoconcert quirúrgic va augmentar en 4.049, un 12,25%; i en el període comparat de gener a octubre de 2022 amb 2023, a més, l'activitat realitzada en proves diagnòstiques i terapèutiques va augmentar de manera significativa.

Quant als procediments de gestió del Programa de reducció de la demora assistencial (tant quirúrgica com de tècniques) respecte als pacients d'altres departaments (extraconcerts), cal destacar el paper cada vegada major que ha suposat aquest últim, a causa de la important falta de facultatius en diferents especialitats com són Anestèsia, Radiologia, Cardiologia…, que afecta principalment els hospitals comarcals o perifèrics, amb escassa capacitat de resposta i poca atracció d'especialistes d'altres comunitats. Això implica una necessitat de suport d'altres departaments per a assegurar l'equitat en l'assistència i no recórrer, en la mesura del possible, al desplaçament dels pacients amb la incomoditat que per a ells i les seues famílies comporta, sinó al dels facultatius mateix, la qual cosa suposa un increment econòmic respecte a l'autoconcert. Igualment s'ha hagut de recórrer a la lectura d'RM en departaments diferents de l'originari de la petició, pel motiu anteriorment exposat.

Finalment, l'obertura dins de la jornada ordinària de treball dels dissabtes per a l'autoconcert ha sigut una de les novetats que ha aportat l'últim acord, activitat indicada per a la resolució de la LEQ d'especialitats quirúrgiques de referència o de processos prevalents de complexa resolució. Aquesta activitat també comporta un increment econòmic respecte a la realitzada de dilluns a divendres.

La dedicació del personal participant en aquest programa requereix l'oportuna compensació econòmica. En el cas del personal estatutari, aquest tipus d'activitat addicional pot integrar-se en el complement de productivitat, que tal com estableix la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut, en l'article 43.2.c està destinat a retribuir, entre altres coses, la participació del personal en programes o activitats concretes, tal com succeeix en aquest cas. Es tracta d'activitats dutes a terme fora de la seua jornada ordinària i d'atenció continuada, la qual cosa justifica la necessitat d'establir unes retribucions específiques directament vinculades a la realització efectiva de les activitats previstes.

Segons consta en l'acord del Consell d'aprovació del Programa especial de productivitat per a la reducció de la demora assistencial en el Sistema Valencià de Salut en 2023, el Decret 91/2021, de 2 de juliol, del Consell, regula el sistema d'incentivació retributiva del personal gestionat per la conselleria competent en sanitat, i inclou un capítol amb el fi de dotar un marc comú a tots els programes específics la retribució dels quals cal ser catalogada de productivitat en els termes de l'Estatut marc o d'activitat professional de la Llei de la funció pública valenciana. El Programa de reducció de la demora assistencial està expressament recollit en aqueix sentit en la disposició transitòria única de l'esmentat decret, per la qual cosa aquesta regulació ja es conforma al que s'hi disposa.

Encara que, en tot cas, la millora que ofereix aquest programa proporciona un instrument adequat per al maneig de la càrrega assistencial en atenció hospitalària, tendint a fer efectiva la igualtat de drets en l'accés a la sanitat pública entre la ciutadania de la Comunitat Valenciana, no ha de perdre's la perspectiva de què es tracta d'un instrument addicional, flexible i conjuntural que s'usarà en la mesura que resulte necessari amb aqueixa finalitat, la qual cosa no ha de fer passar a segon pla la persecució de mesures estructurals i organitzatives orientades al fet que aqueixa demora assistencial excessiva no arribe a produir-se, a través d'una millor dotació general de la sanitat pública mitjançant un finançament suficient i una més eficient utilització dels recursos disponibles.



Aquest programa tenia una dotació pressupostària per a tot l'any 2023 de 25.000.000,00 d'euros. A causa de les circumstàncies anteriorment indicades, l'impacte econòmic ha sigut superior a l'esperat, tenint en compte l'increment d'activitat per extraconcert (Programa de reducció de la demora assistencial respecte a pacients d'altres departaments), a causa de la important falta de facultatius en diferents especialitats com són Anestèsia, Radiologia, Cardiologia…, que afecta principalment els hospitals comarcals o perifèrics, amb escassa capacitat de resposta i poca atracció d'especialistes d'altres comunitats. Així doncs, s'estima necessari un increment pressupostari de 16.160.000,00 euros per a cobrir totes les necessitats assistencials indicades durant aquest exercici.



En conseqüència, d'acord amb l'article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, a proposta del conseller de Sanitat, el Consell, prèvia deliberació, en la reunió de 5 de desembre de 2023,







ACORDA



Primer. Objecte

Incrementar la dotació pressupostària anual prevista en l'apartat sisé de l'Acord de 31 de març de 2023, del Consell, d'aprovació del Programa especial de productivitat per a la reducció de la demora assistencial en el Sistema Valencià de Salut, en 2023 en la quantitat de 16.160.000,00 euros, fins a un total de 41.160.000,00 euros per a l'exercici 2023.



Segon. Habilitació

Facultar la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de sanitat per a dictar els actes administratius necessaris per a l'execució del que es disposa en aquest acord.



Tercer. Publicació

Ordenar-ne la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Alacant, 5 de desembre de 2023



La consellera secretària,

SUSANA CAMARERO BENÍTEZ

Mapa web