Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 16 de novembre de 2021, de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per la qual es convoquen ajudes per a la contractació d'educadors i educadores ambientals en les entitats locals, en el marc del Pla integral de residus a la Comunitat Valenciana, per a l'exercici de 2021.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9222 de 24.11.2021
Número identificador:  2021/11707
Referència Base de Dades:  010834/2021
 



RESOLUCIÓ de 16 de novembre de 2021, de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, per la qual es convoquen ajudes per a la contractació d'educadors i educadores ambientals en les entitats locals, en el marc del Pla integral de residus a la Comunitat Valenciana, per a l'exercici de 2021. [2021/11707]



L'Ordre 19/2021, de 4 d'octubre de 2021, de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, estableix les bases reguladores per a la concessió d'ajudes destinades a la contractació d'educadors i educadores ambientals en les entitats locals, en el marc del Pla integral de residus en la Comunitat Valenciana (d'ara en avant PIRCVA), i complir així el que es disposa en l'apartat 2 de l'article 9 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

D'altra banda, i segons disposa l'apartat 2 de l'article 23 de la mateixa llei, la iniciació del procediment de concessió de les ajudes es realitzarà mitjançant una convocatòria aprovada per l'òrgan competent. Les ajudes públiques que ací es convoquen no necessiten la notificació a la Comissió Europea, per no complir tots els requisits de l'article 107 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE), atés que les entitats beneficiàries no exerceixen una activitat empresarial destinada a la consecució d'un benefici econòmic, i les ajudes no afavoreixen determinades empreses d'un sector o determinades produccions.



Per tant, i a fi que s'inicie el procediment de sol·licitud i tramitació de les ajudes, en compliment de l'article 160 i 164 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, resolc:



Primer. Objecte

L'objecte de la subvenció és el finançament de la contractació d'educadores i educadors per a la formació, informació, difusió i sensibilització a la ciutadania i a empreses generadores de residus, en la gestió dels residus domèstics.



Segon. Entitats beneficiàries

1. Seran entitats beneficiàries de les ajudes regulades per aquestes bases les entitats locals de la Comunitat Valenciana que, en virtut de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de 12 de desembre, de residus i sòls contaminats i de la Llei 10/2000, de residus de la Comunitat Valenciana (d'ara en avant LRCV), presten, com a servei obligatori, la recollida, el transport i el tractament dels residus domèstics generats en les llars, comerços i serveis dels seus respectius àmbits territorials.

2. Les ajudes podran ser sol·licitades per les entitats locals que presten tals serveis bé de manera independent (municipis) o mitjançant associació de diverses entitats locals (àrees metropolitanes, mancomunitats, o diputacions provincials), de conformitat amb el que es disposa en la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local i en l'article 12.5.a de la Llei 22/2011.

3. També es consideraran entitats beneficiàries de les ajudes els consorcis i entitats metropolitanes constituïts per a l'execució dels plans zonals de residus establits en el Pla de residus de la Comunitat Valenciana adaptat (d'ara en avant PIRCVA) i en les ordres d'aprovació d'aquests, en virtut del que es disposa en l'article 6.3 de l'LRCV i en l'article 108 de la Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de règim local de la Comunitat Valenciana (d'ara en avant Llei règim local CV).

4. Així mateix, podran ser beneficiàries de les ajudes les diputacions provincials, en virtut de les competències que tenen atribuïdes per l'article 7 de l'LRCV i per l'article 50 de la Llei 8/2010, de 23 de juny, de règim local de la Comunitat Valenciana. Les diputacions provincials podran presentar una sol·licitud per cada encàrrec de gestió grupal de serveis que tinga encomanada.



Tercer. Requisits

La contractació del personal per als serveis d'educació ambiental podrà iniciar-se des de l'1 de gener de 2021 i el termini per a la finalització d'aquesta s'establirà en la resolució de concessió de l'ajuda; el termini màxim de finalització serà el 31 de desembre de 2021.



Els requisits i obligacions de les entitats beneficiàries seran els establits en la base tercera de l'Ordre 19/2001, de 4 d'octubre de 2021.



Quart. Finançament de les ajudes

1. L'import global màxim serà de 185.000,00 €, i es finançaran amb càrrec al crèdit de la línia S8491000 del capítol IV, programa pressupostari 442.50, Qualitat i educació ambiental, aplicació: 12.03.02.0000.442.50, dels pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2021.



Cinqué. Despeses subvencionables

Seran despeses subvencionables els salaris i costos socials corresponents a la contractació de personal educador ambiental. En el cas de subcontractació del servei d'educació ambiental, seran subvencionables els costos del contracte que es formalitze amb tal finalitat.



Sisé. Quantia de l'ajuda

La quantia de l'ajuda que es podrà rebre sobre la despesa elegible estarà en funció de la població de cada municipi, i no podrà ser superior a 59.999,99 €. En les entitats locals supramunicipals, es computarà la població per la suma de la de les entitats locals que la componen.



El nombre de persones educadores a contractar seran les determinades en l'article 14 del PIRCVA:

Els municipis menors de 5.000 habitants podran agrupar-se per a compartir aquest educador ambiental.

Per a municipis de més de 5.000 habitants censats segons l'INE, s'haurà de disposar de més d'un educador ambiental, segons la següent proporció:

a) Fins a 5.000 habitants dada INE: mínim 1 educador ambiental a jornada completa.

b) Entre 5.001 habitants i 9.999 habitants dada INE: mínim 2 educadors ambientals a jornada completa.

c) Entre 10.000 habitants i 50.000 habitants dada INE: mínim 3 educadors ambientals a jornada completa.

d) Entre 50.001 habitants i 99.999 habitants dada INE: mínim 4 educadors ambientals a jornada completa.

e) Entre 100.000 habitants i 199.999 habitants dada INE: mínim 5 educadors ambientals a jornada completa.

f) Entre 200.000 habitants i 299.999 habitants dada INE: mínim 6 educadors ambientals a jornada completa.

g) Entre 300.000 habitants i 399.999 habitants dada INE: mínim 7 educadors ambientals a jornada completa.

h) Entre 400.000 habitants i 1.000.000 habitants dada INE: mínim 8 educadors ambientals a jornada completa.



Seté. Terminis

El termini de presentació de sol·licituds serà de 10 dies hàbils de l'endemà de la publicació de l'extracte de la convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i es dirigirà a la persona titular de la Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental.



Huité. Sol·licitud

1. La sol·licitud es presentarà telemàticament, de conformitat amb el que s'estableix en l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, així com les esmenes o les aportacions documentals posteriors a la presentació de la sol·licitud i els altres tràmits associats al procediment de concessió. Per a això s'haurà d'utilitzar el procediment habilitat en la seu electrònica de la Generalitat, a la qual pot accedir-se des de la següent URL: http://www.gva.es/va/proc22048. Si alguna entitat presenta la seua sol·licitud presencialment es requerirà la interessada perquè la presente a través de la seu electrònica de la Generalitat. A aquest efecte, es considerarà com a data de presentació de la sol·licitud aquella en la qual haja sigut realitzada la presentació telemàtica en la seu electrònica de la Generalitat.



Per a accedir a la presentació telemàtica, la persona sol·licitant o, si és el cas, el seu representant, haurà de disposar d'algun dels certificats admesos en la seu electrònica de la Generalitat (https://sede.gva.es/es/sede_certificados), com el certificat de persona física o jurídica emés per l'Autoritat de Certificació de la Comunitat Valenciana (ACCV).

Les sol·licituds han de signar-se amb el certificat digital de la persona jurídica que presenta la sol·licitud o, si és el cas, amb el certificat digital del seu representant. Així mateix, els restants documents que s'adjunten, quan siga procedent, hauran d'anar signats electrònicament pels qui siguen competents per a això.

En cas que es vulga tramitar un procediment en representació d'altres persones, es podrà atorgar aquesta representació a través del Registre de Representants (https://www.accv.es/servicios/registro-de-representantes/). L'accés al Registre de Representants per part de les persones representades pot realitzar-se utilitzant un certificat de segell electrònic d'entitat.

2. L'òrgan gestor del procediment ha d'estar autoritzat per la persona interessada per a poder consultar les dades d'estar al corrent dels pagaments amb l'Agència Tributària, estatal i autonòmica, i les dades d'identitat i domicili fiscal, davant l'Agència Estatal de l'Administració Tributària. En cas contrari, s'hauran d'aportar els documents acreditatius corresponents.

L'òrgan gestor d'aquest procediment està autoritzat per a procedir a la consulta de la següent informació: dades d'estar al corrent amb la Tresoreria de la Seguretat Social. No obstant això, si la persona interessada desitja oposar-se a això, és imprescindible que indique la informació concreta a la consulta de la qual s'oposa i els motius que ho justifiquen. Si s'hi oposa queda obligada a aportar els documents acreditatius corresponents.

D'acord amb el que s'estableix en la disposició addicional huitena de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, i en l'article 4 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, l'òrgan gestor podrà verificar aquelles dades manifestades per les persones interessades amb la finalitat de comprovar l'exactitud d'aquestes. La potestat de verificació implica l'accés a les següents dades que consten en la Base de dades nacional de subvencions: consulta de concessions i ajudes, consulta d'inhabilitacions i, si és el cas, consulta de concessions i ajudes per la regla de minimis.



Nové. Documentació per a aportar junt amb la sol·licitud

1. Totes les sol·licituds s'acompanyaran, amb caràcter obligatori, de la següent documentació:

a) Certificat de l'acord de l'òrgan de govern competent d'aprovació de la documentació i de presentació de la sol·licitud a la convocatòria.

b) Declaració responsable de l'òrgan de govern competent de l'entitat sol·licitant sobre altres subvencions rebudes o sol·licitades per a les mateixes despeses elegibles.

c) Certificat de la Intervenció de l'entitat sol·licitant de disponibilitat pressupostària de la despesa objecte de l'ajuda.

d) Declaració responsable d'estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.

e) Memòria explicativa que inclourà:

– Descripció de les activitats d'educació ambiental a desenvolupar pels educadors ambientals a contractar.

– Procediment de contractació del personal, en cas de subcontractació, procediment de contractació.

– Calendari previst de desenvolupament de l'actuació dividit, si és el cas, per actuacions o fases d'implantació o desenvolupament.

– Pressupost de l'actuació a realitzar signat per la persona sol·licitant o representant.

f) Imprés de manteniment de tercers per a pagaments de la Generalitat Valenciana degudament emplenat.



Si bé s'annexaran els següents documents addicionals, mitjançant l'enllaç abans indicat de la seu electrònica de la Generalitat:

A) Les entitats locals municipals i mancomunitats:

a) La sol·licitud es presentarà signada pel seu legal representant amb el segell de la corporació.

b) Certificat de la persona que ostente la secretaria de l'entitat local d'aprovació del pla local de gestió de residus domèstics d'acord amb el que prescriu el PIRCVA.

c) Les mancomunitats aportaran un certificat de la secretaria de l'entitat que acredite l'aprovació d'un preu públic per la gestió separada de bioresidus.



B) Els consorcis de residus.

a) La sol·licitud es presentarà signada pel legal representant de l'entitat.

b) Certificat de la secretaria de l'entitat que acredite l'aprovació d'un preu públic per la gestió separada de bioresidus.

c) Certificat de la secretaria de l'entitat que tots els municipis que formen part d'aquest han prestat la seua conformitat perquè la prestació del servei d'educadors ambientals la realitze l'entitat.





C)) Les diputacions provincials.

a) La sol·licitud es presentarà signada pel seu legal representant.

b) Certificat de la persona que ostente la secretaria de l'entitat local d'aprovació del pressupost de l'entitat en el qual s'inclou partida de despesa destinada a fomentar la gestió separada de bioresidus.





E) Per a totes les entitats locals.

a) Certificat de l'acord de l'òrgan de govern competent d'aprovació de la documentació i de presentació de la sol·licitud a la convocatòria.

b) Declaració responsable de l'òrgan de govern competent de l'entitat sol·licitant sobre altres subvencions rebudes o sol·licitades per a les mateixes despeses elegibles.

c) Certificat de la intervenció de l'entitat sol·licitant de disponibilitat pressupostària de la despesa objecte de l'ajuda.

d) Declaració responsable de l'òrgan competent d'estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.

e) Memòria explicativa que inclourà:

– Descripció de les activitats d'educació ambiental a desenvolupar pels educadors ambientals a contractar.

– Procediment de contractació del personal, en cas de subcontractació, procediment de contractació.

– Calendari previst de desenvolupament de l'actuació dividit, si és el cas, per actuacions o fases d'implantació o desenvolupament.

– Pressupost de l'actuació a realitzar signat per la persona sol·licitant o representant.

f) Imprés de manteniment de tercers per a pagaments de la Generalitat Valenciana degudament emplenat.



Desé. Instrucció

1. La instrucció del procediment correspon a la Subdirecció General de Qualitat i Educació Ambiental de la Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental.

2. L'avaluació de les sol·licituds presentades per tal que siguen admeses es realitzarà per una comissió de valoració, que es constituirà d'acord amb l'especificat en la base novena de l'Ordre 19/2021 de 4 d'octubre de 2021.

3. La concessió de les subvencions es realitzarà mitjançant el procediment de concurrència competitiva a què es refereix l'article 164 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, l'article 22 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i l'article 55 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei general de subvencions.

4. Per a l'atorgament de les subvencions a l'efecte d'establir l'ordre de prelació entre les sol·licituds admeses a tràmit, la comissió d'avaluació tindrà en compte exclusivament l'ordre de presentació de la sol·licitud, fins a l'esgotament dels fons. A aquest efecte, es considerarà com a «data de presentació de la sol·licitud» aquella en la qual la sol·licitud estiga completa, per tant, en cas de requerir una millora de la sol·licitud o esmena d'aquesta, es prendrà com a data de presentació aquella en què haja sigut realitzada l'esmena.

5. La comissió de valoració elaborarà la proposta de concessió de subvencions que contindrà la llista de les sol·licituds en els termes indicats en l'apartat anterior, a les quals es proposa concedir la subvenció per ordre de presentació de la sol·licitud en què s'inclouran totes les entitats sol·licitants admeses, figurarà la despesa elegible, la quantia de l'ajuda que es proposa concedir i la motivació, si és el cas, de les despeses no acceptades, la llista de les sol·licituds que es proposa per a la llista de reserva, en la qual figuraran les entitats sol·licitants per rigorós ordre de presentació i la llista on figuren les sol·licituds que es proposa denegar, degudament motivada.

6. L'instructor formularà la proposta de resolució que es notificarà a les entitats sol·licitants, perquè, si és el cas, formulen les al·legacions que siguen procedents en el termini de 10 dies hàbils. Una vegada emesa l'esmentada proposta de resolució no serà possible esmenar aquella documentació que s'havia requerit inicialment, únicament es podran esmenar errors en la llista provisional.

7. La proposta de resolució provisional no atorga a l'entitat cap dret a obtindre la subvenció. En cas que alguna entitat proposada no l'accepte o desistisca de la seua sol·licitud, es concedirà la subvenció a l'entitat o entitats de la llista de reserva per ordre de presentació de la sol·licitud, en la quantia màxima establida o la quantitat que corresponga fins a esgotar el crèdit disponible.



Onzé. Resolució i notificació

1. Es delega en la persona titular de la direcció general competent en matèria de qualitat ambiental la competència per a resoldre les corresponents convocatòries.

2. Les sol·licituds d'ajuda que no puguen ser ateses per haver-se adjudicat l'import global màxim de la convocatòria a les entitats que hagueren presentat amb anterioritat la sol·licitud de subvenció, seran desestimades, conforme al que s'estableix en l'article 39 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, sense perjudici del que s'estableix en aquestes bases referent a la llista de reserva.

3. La resolució, que serà motivada i tindrà els efectes i contingut previstos en l'article 25 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, d'acord amb el que s'estableix en la normativa reguladora del procediment administratiu comú.

4. El termini màxim per a resoldre i notificar les sol·licituds de subvencions serà de tres mesos comptats a partir de la finalització del termini de presentació de sol·licituds. Transcorregut aquest termini sense que s'haguera dictat una resolució expressa, les entitats interessades podran entendre desestimades les seues pretensions per silenci administratiu en els termes previstos en la normativa reguladora del procediment administratiu comú.

5. En la resolució de concessió de les ajudes figuraran, com a mínim, l'import màxim de l'ajuda, tipus d'ajuda, termini d'execució i les actuacions subvencionables. S'inclourà una llista de reserva amb les sol·licituds no ateses per falta de crèdit, perquè en el cas que es produïren renúncies o revocacions de les subvencions concedides es pogueren fer atorgaments segons aquesta llista de reserva.



6. En la resolució de desestimació per falta de disponibilitat pressupostària, es farà constar la incorporació i la posició de la persona que sol·licite en la llista de reserva i les condicions que es deriven de la inclusió d'aquesta.



Dotzé. Sol·licitud de pagament

1. La sol·licitud de pagament referent a les activitats i actuacions objecte de la subvenció realitzades durant l'exercici 2021, amb data de començament 1 de gener de 2021, anirà dirigida a la Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental, i s'haurà de presentar aquesta sol·licitud de pagament juntament amb el compte justificatiu, com a màxim el 15 de desembre de 2021.

2. En tot cas, ha d'incloure:

a) Una memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions imposades en la concessió de la subvenció, amb indicació de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts.

b) Una relació classificada de les despeses de l'activitat, amb identificació del creditor i del document, el seu import, data d'emissió i, si és el cas, data de pagament, amb aportació de tots els documents acreditatius de la despesa efectuada, nòmines de salaris abonats i cotitzacions a la Seguretat Social.

c) Un detall d'altres ingressos o subvencions que hagen finançat l'activitat subvencionada amb indicació de l'import i la seua procedència.

d) Acreditació d'estar al corrent en el compliment de l'obligació de rendició dels seus comptes anuals davant la Sindicatura de Comptes, de conformitat amb la normativa aplicable.

3. L'instructor comprovarà, a través de les tècniques de mostreig aleatori, els justificants dels salaris i costos socials corresponents a la contractació de personal com a educadors ambientals; en el cas de subcontractació, a més, el contracte que es formalitze amb tal finalitat. Se seleccionarà per a la mostra un nombre igual o superior al 60 % de les ajudes concedides.

4. El pagament de la subvenció es realitzarà amb justificació prèvia pel beneficiari, i en la part proporcional a la quantia de la subvenció justificada.



Tretzé. Protecció de dades de caràcter personal i transparència



1. La sol·licitud de les ajudes comporta el tractament de dades de caràcter personal en el marc del que es disposa en el Reglament (UE) 2016/679, del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades, i en la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.

2. La informació relativa al tractament de les dades de caràcter personal està disponible en el Registre d'Activitats de Tractament publicat en la pàgina web de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. En concret, la informació bàsica del tractament és la següent:

– Nom del tractament: ajudes en matèria de qualitat ambiental.

– Identitat del responsable del tractament: persona titular de la sotssecretaria de la Conselleria amb competències en matèria de medi ambient.

– Finalitat del tractament: tramitació d'ajudes en matèria de qualitat ambiental i canvi Climàtic.

– Exercici de dret: pot exercir el dret d'accés, rectificació, supressió, limitació, oposició i portabilitat de les seues dades de caràcter personal de manera presencial o telemàtica de conformitat amb el que preveu l'enllaç següent: http://www.gva.es/es/proc19970

– Reclamacions: sense perjudici de qualsevol altre recurs administratiu o acció judicial, qualsevol persona interessada té dret a presentar una reclamació en l'Agència Espanyola de Protecció de Dades si considera que el tractament de dades personals que el concerneixen infringeix la normativa en matèria de protecció de dades. Pot obtindre informació més detallada en el següent enllaç: http://www.agroambient.gva.es/va /registre-de-tractaments

3. Quan la persona sol·licitant, o el seu representant legal, aporte dades de caràcter personal de terceres persones en el procediment administratiu, tindrà l'obligació d'informar-los dels següents punts:



– La comunicació d'aquestes dades a l'Administració per al seu tractament en l'àmbit de les seues competències i d'acord amb els fins del procediment.

– La possibilitat que l'Administració realitze consultes relacionades amb les seues dades per a comprovar, entre altres punts, la seua veracitat. Si aquesta consulta requereix autorització per llei per part de les persones les dades de les quals es consultaran, la persona sol·licitant, o el seu representant legal, haurà d'haver sol·licitat aquesta autorització, que estarà disponible a requeriment de l'Administració en qualsevol moment.

– Del dret d'oposició que els assisteix al fet que l'Administració tracte les seues dades, i en aquest cas, hauran de comunicar aquesta oposició a l'Administració als efectes oportuns.

4. En compliment de l'article 5 de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, de l'article 8 de la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana i de l'article 18 de la Llei general de subvencions, les entitats beneficiàries d'una subvenció hauran de complir les obligacions de transparència previstes en l'esmentada normativa. En particular, les entitats beneficiàries d'una subvenció hauran de donar l'adequada publicitat del caràcter públic del finançament de programes, activitats, inversions o actuacions de qualsevol tipus que siguen objecte de subvenció.



Contra aquesta resolució, que posa fi a la via administrativa, podrà interposar-se en el termini d'un mes, un recurs potestatiu de reposició davant l'òrgan que va dictar la resolució, de conformitat amb el que s'estableix en els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o bé en el termini de dos mesos, un recurs contenciós administratiu, davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb el que es preveu en els articles 10 i concordants de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, sense perjudici que puga interposar-se qualsevol altre recurs que s'estime oportú.



València, 16 de novembre de 2021.– La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica: Mireia Mollà Herrera.

Mapa web