Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 17 de juny de 2021, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual es convoquen els acords d'acció concertada en matèria de serveis socials en el sector d'atenció a persones majors dependents per al període 2021.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9112 de 22.06.2021
Número identificador:  2021/6893
Referència Base de Dades:  006253/2021
 



RESOLUCIÓ de 17 de juny de 2021, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual es convoquen els acords d'acció concertada en matèria de serveis socials en el sector d'atenció a persones majors dependents per al període 2021. [2021/6893]

La Llei 3/2019, de 18 de febrer, de la Generalitat, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana (DOGV 8491, 21.02.2019), estableix en el seu article 87.1 que els acords d'acció concertada són instruments organitzatius de naturalesa no contractual a través dels quals les administracions competents podran organitzar la prestació de serveis socials per entitats d'iniciativa social el finançament, accés i control de les quals siguen de la seua competència, ajustant-se al procediment i als requisits que preveu aquesta llei i la normativa sectorial que hi siga aplicable.

Mitjançant Decret 181/2017, de 17 de novembre, del Consell, pel qual es desenvolupa l'acció concertada per a la prestació de serveis socials en l'àmbit de la Comunitat Valenciana per entitats d'iniciativa social (DOGV 8197, 23.12.2017), s'aprova el reglament que regula els requisits, el procediment, el contingut i les condicions bàsiques per a la implantació, execució i desenvolupament dels acords d'acció concertada.

D'acord amb l'article 13 d'aquest decret, correspon a la persona titular de la conselleria competent en matèria de serveis socials efectuar la convocatòria de concerts amb entitats d'iniciativa social, mitjançant resolució, que ha de recollir els aspectes i elements que estableix aquesta norma, delimitant l'objecte i, en el seu cas, nombre de places i característiques de les prestacions susceptibles de concert, i també els criteris de valoració d'entitats, centres i serveis per a la resolució del procediment de selecció i adopció d'acords d'acció concertada, tant en funció de les disponibilitats pressupostàries, com de la necessària continuïtat i garantia de qualitat del servei que presten les entitats d'iniciativa social, sota els principis de transparència, publicitat i no discriminació.



La primera convocatòria d'acció concertada en matèria d'atenció a persones majors dependents va ser aprovada per Resolució de 27 de març de 2019, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, des d'aleshores s'han dictat successives convocatòries en aquest àmbit. I ha sigut necessari aprovar una nova convocatòria d'acords d'acció concertada, davant la creixent demanda de serveis i places en residències i centres de dia de majors dependents que supera àmpliament els mitjans i recursos de què disposen el conjunt de les administracions públiques. Així mateix, cal ressaltar la importància del tercer sector, i ha sigut necessari implementar l'actual sistema públic de serveis socials, mitjançant la fórmula de provisió de serveis socials a través de l'acció concertada amb els dispositius de les entitats d'iniciativa social especialment qualificats per a l'atenció a les persones majors dependents.

Dins de l'estructura orgànica de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, la Direcció General de Gestió i Organització del Sistema és la direcció competent per a implementar l'acció concertada, tal com disposa l'article 17.1 del Decret 170/2020, de 30 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives (DOGV 8959, 24.11.2020).

Així mateix, l'Ordre 3/2021, de 30 de març, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual es desplega el Decret 170/2020, de 30 d'octubre, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives (DOGV 9053, 01.04.2021), en el seu article 9.2.2, enumera entre altres funcions la d'elaborar i proposar les directrius de coordinació i harmonització per als acords d'acció concertada de la Conselleria en els serveis de places residencials i centres d'atenció diürna, fixant criteris orientadors que homogeneïtzen resultats, i també impulsar, proposar i gestionar els concerts socials de serveis de places residencials i de centres d'atenció diürna amb les entitats d'iniciativa social en coordinació amb les direccions generals i territorials. Per al desenvolupament de les esmentades funcions, la Direcció General de Gestió i Organització del Sistema disposa del programa pressupostari 311.20, Gestió i organització del sistema.



En virtut del que s'ha exposat, i fent ús de les facultats que em confereix l'article 1 del Decret 170/2020, de 30 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, en relació amb l'article 13 de l'esmentat Decret 181/2017, de 17 de novembre, del Consell, a proposta de la directora general de Gestió i Organització del Sistema, resolc:



Primer

Aprovar la convocatòria pública dels acords d'acció concertada en matèria de serveis socials, en el sector d'atenció a persones majors dependents per a l'any 2021, conformement al que es disposa en l'annex I de condicions generals de la convocatòria i en els annexos II, III, IV, V i VI d'aquesta resolució, ordenant la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Segon

Aquesta convocatòria serà aplicable als concerts socials que se celebren en aquest àmbit i sector d'acció social, per a l'any 2021, amb càrrec del programa pressupostari 311.20, Gestió i organització del sistema, capítol IV, codi S1326000, «Serveis socials especialitzats en tercera edat», de la secció 16 del pressupost de despeses de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, recollit en la Llei de pressupostos de la Generalitat per a l'any 2021, per un import màxim de 13.028.992 euros, que estaran destinats per a aquesta actuació.



La resolució d'aquesta convocatòria queda condicionada a l'efectiva existència de crèdit adequat i suficient en el pressupost de l'exercici 2021, una vegada coberta la pròrroga de concerts de places d'atenció social.

En cas que, després de l'oportú procediment de selecció i durant la vigència de la convocatòria quede un romanent de crèdit sense disposar en la línia, la Conselleria podrà fixar nous serveis i nombre de places a concertar per a atendre les necessitats socials.



Tercer

En tot cas, la data de finalització dels concerts socials d'aquesta convocatòria serà el 31 de desembre de 2021, sense perjudici de la possible pròrroga.



Quart

Es delega en la persona titular de la Direcció General de Gestió i Organització del Sistema la resolució del procediment d'acció concertada a què es refereix aquesta convocatòria, i també, per raó d'interés públic i amb anterioritat a la data de finalització, l'ampliació del període de vigència de l'acord d'acció concertada, mitjançant pròrroga, de mutu acord, dels serveis concertats.



Cinqué

Així mateix, es delega i es faculta a la persona titular de la Direcció General de Gestió i Organització del Sistema, en l'àmbit de les seues competències, perquè dicte totes les instruccions que siguen necessàries, tant per a l'execució i aplicació d'aquesta resolució, com per a l'adequada gestió dels concerts en el seu àmbit funcional.



Contra aquesta resolució, que posa fi a la via administrativa, les persones interessades podran interposar recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana en el termini de dos mesos comptats des de l'endemà de la seua publicació. Així mateix, amb caràcter potestatiu es podrà interposar recurs de reposició en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la seua publicació davant el mateix òrgan que ha dictat la resolució. Tot això, de conformitat amb el que s'estableix en els articles 112, 114, 115, 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i els articles 8, 14.2 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, sense perjudici que puguen exercir, si escau, qualsevol altre que estimen procedent.



València, 17 de juny de 2021.– La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives: Mónica Oltra Jarque.







ANNEX I

Condicions generals de la convocatòria dels acords d'acció concertada en matèria de serveis socials en el sector d'atenció a persones majors dependents



Índex

Títol I. Disposicions generals

Article 1. Àmbit d'aplicació

Article 2. Objecte del concert

Article 3. Centres a concertar: nombre de places i tipologia

Article 4. Durada del concert

Article 5. Cobertura de places i accés als centres per les persones usuàries

Títol II. Del procediment de concertació

Capítol I. Requisits

Article 6. Sol·licitants

Article 7. Requisits generals

Capítol II. Iniciació del procediment

Article 8. Iniciació d'ofici

Article 9. Forma, termini i lloc de presentació de sol·licituds

Article 10. Documentació i informació que ha d'acompanyar a la sol·licitud

Capítol III. Ordenació i instrucció del procediment

Article 11. Òrgan competent per a la tramitació i instrucció del procediment. Esmena

Article 12. Criteris de selecció i valoració d'entitats

Article 13. Comissió d'Avaluació

Article 14. Proposta de resolució

Capítol IV. Finalització del procediment de selecció

Article 15. Resolució de concessió. Publicació de la resolució. Recursos

Article 16. Contingut de la resolució en relació amb les places concertades

Article 17. Efectes del concert

Capítol V. Formalització dels concerts

Article 18. Formalització del concert social

Títol III. Finançament de l'acció concertada

Article 19. Mòduls econòmics. Càlcul de l'import de l'anualitat del concert social

Article 20. Prohibició de cobrament a persones usuàries

Article 21. Justificació de despeses i de prestació del servei

Article 22. Pagament del cost del concert

Article 23. Comprovació i control

Títol IV. Execució dels concerts

Article 24. Obligacions de l'Administració concertant

Article 25. Obligacions de les entitats titulars dels centres concertats



Article 26. Qualitat dels serveis: actuacions de control i seguiment



Article 27. Contractació d'activitats accessòries amb tercers

Article 28. Resolució de conflictes

Article 29. Inspecció i control ordinari

Títol V. Condicions tècniques per a la realització de les prestacions i serveis

Article 30. Residències per a persones majors dependents

Article 31. Centres de dia per a persones majors dependents

Article 32. Concertació de centres de nova creació

Títol VI. Modificació i revisió de concerts

Article 33. Modificació concerts

Article 34. Revisió i modificació de les condicions econòmiques









TÍTOL I

Disposicions generals



Article 1. Àmbit d'aplicació

Per aquesta convocatòria, la conselleria competent en matèria de serveis socials podrà encomanar a entitats d'iniciativa social, mitjançant acords d'acció concertada, a través del procediment de concertació, la provisió dels centres susceptibles d'acció concertada previstos en l'apartat III de l'annex del Decret 181/2017, de 17 de novembre, del Consell, pel qual es desenvolupa l'acció concertada per a la prestació de serveis socials destinats a persones majors dependents en l'àmbit de la Comunitat Valenciana per entitats d'iniciativa social.





Article 2. Objecte del concert

1. Constitueix l'objecte del concert, segons es determina en aquesta convocatòria, la reserva i ocupació de places en centres d'atenció social a persones majors dependents, per a la seua ocupació per les persones usuàries del sistema públic de serveis socials.

2. Les places dels centres que siguen concertats s'integraran en la xarxa pública valenciana de serveis socials i d'atenció a les persones majors dependents.



Article 3. Centres a concertar: nombre de places i tipologia

D'acord amb les disponibilitats pressupostàries existents, les necessitats d'atenció social, la població que actualment es troba atesa i la demanda de places de nova creació en determinades àrees geogràfiques, constitueix l'objecte específic de la convocatòria la concertació de 1.470 places en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, que a continuació es detallen:

a) Centres d'atenció residencial a persones majors dependents: 892 places.

b) Centres de dia per a persones majors dependents: 578 places.



Article 4. Durada del concert i vigència de la convocatòria

1. El termini de vigència de la convocatòria s'iniciarà en la data en què es publique la resolució de convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i finalitzarà el 31 de desembre de 2021.

2. Els concerts socials que se subscriguen a l'empara d'aquesta convocatòria tindran una durada màxima de 6 mesos, des de la data d'efectes fixada en la resolució i el document de formalització, i finalitzarà, en qualsevol cas, el dia 31 de desembre de 2021.



Article 5. Cobertura de places i accés als centres per les persones usuàries

1. L'accés a les places concertades serà sempre a través del procediment i òrgan administratiu que designe l'Administració per a l'ocupació d'aquestes.

2. Mitjançant resolució de la direcció territorial de la Conselleria s'assignaran les places concertades a les corresponents persones, que hauran de reunir els requisits exigits per la corresponent normativa vigent.

3. El centre concertat admetrà a la persona major dependent designada per a la seua atenció, sempre que aquesta complisca els requisits exigits.

4. En cas que l'entitat considere que la persona usuària no és apta per la seua situació biopsicosocial, pel tipus de plaça concertada que ofereix, haurà de posar-ho en coneixement de la direcció territorial de la Conselleria, mitjançant informe raonat, que resoldrà el que siga pertinent.

5. No obstant el que es disposa en l'apartat 2, les persones que es troben ja ateses en qualsevol dels recursos existents, dins de la xarxa pública valenciana de serveis socials per a l'atenció a persones majors dependents, podran continuar en la mateixa plaça.

6. Per a garantir la continuïtat, tindran caràcter preferent, per a la concertació i el finançament públic, les places que estiguen ocupades per persones usuàries, mitjançant resolució administrativa de concessió de plaça en el recurs i/o aprovació de programa individual d'atenció en cas de persones en situació de dependència, segons estiguen reflectides mitjançant l'aplicació corporativa SINTEGRA, de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.



TÍTOL II

Del procediment de concertació



CAPÍTOL I

Requisits



Article 6. Sol·licitants

1. Conformement al marc normatiu vigent en la Comunitat Valenciana, podran sol·licitar i participar en el règim d'acció concertada de serveis socials, les entitats d'iniciativa social els destinataris de les quals siguen persones majors dependents, que complisquen els requisits legals i reglamentaris establits.

2. Es consideren entitats d'iniciativa social les fundacions, associacions, organitzacions de voluntariat i altres entitats sense ànim de lucre que realitzen activitats de serveis socials. Així mateix, es consideren incloses les societats cooperatives definides com a entitats sense ànim de lucre conforme a la seua normativa específica.



Article 7. Requisits generals

D'acord amb el que es disposa en l'article 7 del Decret 181/2017, de 17 de novembre, del Consell, pel qual es desenvolupa l'acció concertada per a la prestació de serveis socials en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, podran sol·licitar i accedir al règim d'acció concertada, les entitats d'iniciativa social prestadores de serveis socials a persones majors dependents, que complisquen els requisits següents:



a) Estar degudament inscrites en el sector de serveis socials corresponent a persones majors en el Registre general de titulars d'activitats de serveis i centres de serveis socials de la Comunitat Valenciana.



b) Comptar amb acreditació administrativa, segons exigeix la normativa sectorial, considerant acreditats a l'efecte de l'atenció en centres, segons estableix la disposició addicional cinquena del Decret 62/2017, de 19 de maig, del Consell, els centres residencials i centres de dia de persones majors dependents, autoritzats complint els requisits establits en l'Ordre de 4 de febrer de 2005, de la Conselleria de Benestar Social, per la qual es regulen els requisits d'autorització i funcionament dels centres de serveis especialitzats d'atenció a persones majors, i també els centres adherits als programes bo residencia i bo centre de dia.



c) Trobar-se al corrent en el pagament de les obligacions tributàries i de la seguretat social.

d) Disposar el centre d'autorització de funcionament, conforme a la normativa general de serveis socials i la normativa sectorial, amb anterioritat a la data de resolució d'aquesta convocatòria.

e) Acreditar o estar en condicions de disposar d'un certificat de qualitat del centre o servei. En el cas de no comptar amb aquest certificat, l'entitat haurà de presentar una declaració responsable, en els termes previstos en la disposició transitòria cinquena del Decret 181/2017, de 17 de novembre.

f) Acreditar la titularitat del centre (espai físic en el qual es presten els serveis) o la disponibilitat per qualsevol títol jurídic vàlid per un període no inferior al de la vigència del concert, i també l'autorització de l'entitat o persona titular del local on està situat el centre i mantindre-la durant tot l'acord d'acció concertada, exceptuant el que es disposa en l'article 24 del Decret 181/2017, de 17 de novembre.

g) No estar sotmés en les prohibicions per a concertar amb l'administració, que estableix l'article 8 de l'esmentat Decret 181/2017, de 17 de novembre.

h) Compromís de comunicar els canvis en la titularitat o autoritzacions del centre objecte del concert i qualsevol trasllat o modificació substancial que afecte la naturalesa del concert.

i) Posar a la disposició de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives com a mínim el 85 per cent de les places autoritzades del centre per a la seua inclusió en el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials mitjançant la concertació d'aquestes. En casos excepcionals i degudament justificats, es podrà prendre com a referència el percentatge d'ocupació real del centre d'acord amb l'última convocatòria d'acció concertada de persones majors dependents.



j) En el 15 per cent de les places restants, no posades a disposició per part de les entitats en l'acció concertada a la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, no podran ser cobertes mitjançant prestacions vinculades al servei o prestacions vinculades de garantia de les tipologies de places o serveis vinculades al propi objecte de les convocatòries d'acció concertada.



CAPÍTOL II

Iniciació del procediment



Article 8. Iniciació d'ofici

El procediment de concertació s'inicia d'ofici, amb la publicació de la resolució que aprova la convocatòria pública, i s'impulsarà d'ofici en tots els seus tràmits, respectant els principis de transparència, publicitat i no discriminació, i també la resta de principis generals establits en els articles 6 i 87 de la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de la Generalitat, per la qual es regula el sistema de serveis socials en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, i en l'article 4 del Decret 181/2017, de 17 de novembre, del Consell, pel qual es desenvolupa l'acció concertada per a la prestació de serveis socials en l'àmbit de la Comunitat Valenciana per entitats d'iniciativa social.



Article 9. Forma, termini i lloc de presentació de sol·licituds

1. La sol·licitud de participació en el procediment de concertació s'efectuarà mitjançant model que figura en l'annex II d'aquesta resolució, degudament formalitzada i subscrita per la persona que posseïsca la representació de l'entitat titular del centre objecte del concert.



2. El termini de presentació de sol·licituds d'aquesta convocatòria serà d'un mes, a partir de l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

3. Es presentarà una sol·licitud per cada tipologia de centre i per cada centre les places del qual l'entitat ofereix per a concert.

4. La presentació de sol·licituds i documentació annexa es realitzarà de manera telemàtica, amb la finalitat que les persones i entitats interessades utilitzen l'aplicació dissenyada, i que estarà disponible en el Catàleg de serveis públics interactius de la Generalitat a través de la seu electrònica (portal https://sede.gva.es, apartat «Serveis en línia»), i s'indicarà al peu la direcció territorial de la Conselleria (que serà l'òrgan instructor d'acord amb la localització del centre).

5. A l'efecte de participació en aquesta convocatòria, es considera que la mateixa subscripció de la sol·licitud de concert social per les entitats susceptibles de ser beneficiàries, per si mateixes o per representant, implica la capacitat jurídica i d'obrar necessària per a:

Sol·licitar l'oportú concert social.

Autoritzar la consulta de les dades contingudes en la Plataforma Autonòmica d'Interoperabilitat.

Autoritzar la consulta interactiva de documentació.

D'acord amb el que es disposa en l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions publiques, i en l'article 14.4 del Decret 181/2017, de 17 de novembre, en absència d'oposició expressa per part de l'interessat, l'òrgan gestor del procediment està autoritzat per a obtindre directament les dades dels documents preceptius elaborats per qualsevol administració i que per a aquest procediment són els assenyalats a continuació:

Document d'identitat (DNI) del representant legal de l'entitat sol·licitant.

Certificació que l'entitat està al corrent de les obligacions tributàries (hisenda estatal. AEAT).

Certificació que l'entitat està al corrent de les obligacions tributàries (hisenda autonòmica. Generalitat).

Certificació que l'entitat està al corrent amb la Seguretat Social.



6. Així mateix, i d'acord amb la legislació administrativa aplicable, la tramitació d'aquest procediment en tots els seus tràmits es realitzarà per mitjans telemàtics.



Article 10. Documentació i informació que ha d'acompanyar a la sol·licitud

1. La documentació que han de presentar, per cada tipologia de centre i per a cada centre, les entitats que sol·liciten participar en el procediment de concertació serà la següent:

a) Sol·licitud de participació en el concert social, conformement a l'annex II.

b) Certificat acreditatiu de l'acord adoptat per l'òrgan competent de l'entitat en el qual s'autoritze el representant legal la participació en el procediment de selecció i la sol·licitud del concert social (apartat E de l'annex II).

c) Certificat d'estar al corrent de les obligacions tributàries amb la hisenda estatal i autonòmica i de les obligacions amb la Seguretat Social, en el cas que no autoritzen la consulta interactiva d'aquesta documentació (apartat F de l'annex II).

d) Declaració responsable de l'entitat de no estar sotmesa en cap causa de prohibició per a concertar (apartat G de l'annex II).

e) Declaracions responsables corresponents a les clàusules socials, conformement a l'apartat H de l'annex II.

f) Document d'autobaremació, conformement a l'annex III.

g) Protocols computats en el document d'autobaremació, en el seu cas.

h) Document d'alta de domiciliació bancària amb el compte designat per a la percepció de concerts socials, conforme al model que consta com a annex V.

i) Relació de professionals i personal d'atenció directa amb què compta el centre o servei per a l'atenció de les places que es troben a la disposició de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives sota l'acord d'acció concertada, amb indicació del nom i cognoms dels seus components, lloc de treball, titulació, tipus de relació laboral d'aquests amb l'entitat titular, antiguitat, nombre d'hores setmanals de dedicació de cadascun d'aquests i funcions que realitzen (apartat A de l'annex VII) i relació de persones usuàries del centre (apartat B de l'annex VII).

2. Durant la fase d'instrucció, l'Administració incorporarà d'ofici:



a) Certificat o document acreditatiu de la inscripció de l'entitat titular en el Registre general de titulars d'activitats, de serveis i centres de serveis socials de la Comunitat Valenciana, amb data d'inscripció en aquest, per a acreditar l'antiguitat.

b) Certificat o document acreditatiu de la inscripció d'autorització de funcionament del centre o de la inscripció en el Registre general de titulars d'activitats, de serveis i centres de serveis socials de la Comunitat Valenciana, amb data d'autorització o d'inscripció.





CAPÍTOL III

Ordenació i instrucció del procediment



Article 11. Òrgan competent per a la tramitació i instrucció del procediment. Esmena

1. La instrucció dels procediments de concertació correspon als òrgans competents de les direccions territorials de la conselleria competent en matèria de serveis socials, que s'encarregaran de verificar la documentació presentada en el procediment i la seua baremació, i també la seua avaluació tècnica.

2. Una vegada revisada la documentació, quan la sol·licitud no reunisca els requisits exigits o no s'acompanye la documentació preceptiva, l'òrgan d'instrucció el requerirà perquè, de conformitat amb l'exigit en la llei i en les seues disposicions de desenvolupament, esmene la falta o acompanye els documents preceptius, amb la indicació que, si així no ho fa en el termini de 10 dies hàbils, se'l tindrà per desistit de la seua petició, prèvia resolució que haurà de ser dictada en els termes previstos en la legislació de procediment administratiu comú.

3. Per a tal fi, en cada direcció territorial de la Conselleria es constituirà una comissió tècnica instructora, que estarà integrada per, almenys, tres membres designats per la persona titular de la direcció territorial; ocuparà la presidència la persona encarregada de la direcció de servei competent per raó de la matèria o persona que la substituïsca; com a vocal, la persona titular de la direcció de secció, i un tècnic o tècnica d'aquesta com a secretari/ària.

4. Una vegada finalitzada la instrucció de tots els expedients corresponents al seu àmbit territorial, les comissions tècniques instructores elevaran a la Comissió d'Avaluació la relació d'entitats els centres de les quals compleixen els requisits, amb la proposta de puntuació.



Article 12. Criteris de selecció i valoració d'entitats

1. La valoració de les sol·licituds s'efectuarà atenent els criteris de selecció i valoració d'entitats següents; tots ells, excepte l'apartat b, acreditats mitjançant declaració responsable, segons model d'autobaremació que figura en l'annex III:

a) Els anys d'experiència acreditada en la prestació de serveis a persones majors dependents. Aquest criteri es valorarà amb un màxim de 10 punts, a raó de 0,5 punts per any complet acreditat a comptar des de la inscripció del centre dins d'aquest àmbit funcional en el Registre general de titulars d'activitats, de serveis i centres de serveis socials de la Comunitat Valenciana o departament anàleg de qualsevol altra comunitat autònoma.

b) La continuïtat en l'atenció en relació amb la qualitat prestada. Aquest criteri es valorarà amb un màxim de 20 punts, conformement a l'existència i presentació dels protocols següents que desenvolupe el centre, d'acord amb la distribució de puntuació següent:

Per comptar amb algun protocol en matèria de no subjecció, s'atorgaran 3 punts.

Per comptar amb algun protocol en matèria de gestor de casos i resolució de programa individual d'atenció, s'atorgaran 3 punts.

Per comptar amb algun protocol i un projecte de model d'atenció centrada en la persona (capacitat i autodeterminació, singularitat, bon tracte, intimitat i confidencialitat, intervenció en emocions i memòria, sexualitat, entorn convivencial familiar, etc.), s'atorgaran 6 punts.



Per comptar amb algun protocol relacionat amb el final de la vida digna, s'atorgaran 3 punts.

Per comptar amb algun protocol en matèria de convivència de les persones usuàries amb les seues mascotes, s'atorgaran 3 punts.

Per comptar amb algun protocol d'actuació contra la violència de gènere en centres per a persones majors, s'atorgaran 2 punts.

Tot això, sempre que es presenten els corresponents documents i es complisquen els adequats criteris per a la seua aplicació, i cada protocol haurà de dur associat els corresponents fulls o documents de registre, i la seua adscripció a un dels programes que desenvolupa el centre.



c) Millores en matèria de personal. Es valorarà, amb un màxim de 20,5 punts, el fet de comptar amb una ràtio de personal superior a la mínima exigida per la normativa vigent, durant l'execució del concert, d'acord amb la distribució de puntuació següent:

Per disposar de dos auxiliars de clínica, per cada set persones usuàries, s'atorgaran 5,5 punts.

Per disposar de servei d'infermeria durant 16 hores al dia, s'atorgaran 4 punts.

Per disposar de la figura de terapeuta ocupacional, s'atorgarà un punt per cada quatre hores setmanals, amb un màxim de 3 punts.

Per disposar de la figura de tècnic/a d'integració social, s'atorgarà un punt per cada quatre hores setmanals, amb un màxim de 3 punts.

Per tindre fixades unes retribucions superiors del personal del centre, respecte a les quanties establides en el conveni col·lectiu aplicable, s'atorgarà la puntuació següent:

Increment de fins a un 5 per cent de manera global, 2,5 punts.

Increment de més d'un 5 per cent, 5 punts.

d) Les bones pràctiques socials i de gestió de personal, en relació amb les clàusules socials de creació d'ocupació per a persones amb dificultats, plans d'igualtat entre dones i homes, i altres de caràcter social, especialment establides en l'execució de les prestacions objecte de l'acció concertada. Aquest criteri es valorarà amb un màxim de 12 punts, de la forma següent:

– Per tindre incorporats treballadors amb discapacitat o diversitat funcional en l'entitat que vaja a executar l'acord d'acció concertada en percentatge superior al 2 per cent, s'atorgaran 2 punts.

– Per tindre establit un pla d'igualtat de dones i homes que assegure la igualtat de gènere i l'eventual millora dels mínims en matèria d'igualtat i de conciliació laboral establits en la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, i en la Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, per a la igualtat entre dones i homes, s'atorgaran 4 punts.

– Per tindre establida una carta de servei amb relació de serveis que ofereix, amb compromisos de gestió, indicadors detallats per al seu seguiment, sistema de gestió de queixes i reclamacions, i mesures d'esmena àgils en cas d'incompliment (en document de carta de serveis, que es facilite a les persones usuàries, amb independència del reglament de règim interior), s'atorgaran 4 punts.

– Per tindre establit un pla de formació al personal en el nou model d'atenció centrada en la persona, s'atorgaran 2 punts.

e) Implantació de processos de participació i decisió de les persones usuàries en els plans de centres i en els seus projectes de vida. Aquest criteri es valorarà amb un màxim de 10 punts, de la forma següent:

Per tindre establit o previst un programa o protocol d'informació a la persona usuària i/o al familiar responsable, amb els mecanismes adequats per a la informació, orientació i implicació de les persones usuàries en el seu programa terapèutic dins del centre, s'atorgaran 5 punts.



Per tindre establida o prevista una programació d'activitats, subjecta a aprovació d'òrgans de participació per a la prestació dels serveis, amb l'adequada periodicitat i sistemes de seguiment dels acords, s'atorgaran 5 punts.

f) El nivell de qualitat en el servei prestat durant l'execució del concert es valorarà fins a un màxim de 10 punts, amb la distribució de puntuació següent:

Per comptar amb l'opció de doble elecció de menú, tant en dinars com en sopars, per part de les persones usuàries, s'atorgaran 3 punts.



Per oferir acompanyaments externs gratuïts, consistents, com a mínim, en: a) Visites mèdiques programades, segons les necessitats de les persones usuàries i com a màxim una vegada al mes, i b) Gestions i compres, una vegada al mes i dins de l'àmbit provincial on estiga situat el centre, s'atorgaran 2 punts.

Per oferir el servei de perruqueria gratuït consistent, com a mínim, en tallada mensual, i rentat, eixugat i pentinat setmanal, s'atorgaran 2 punts.

Per oferir el servei de podologia gratuït, consistent en les cures necessàries per a les persones usuàries, amb una periodicitat mínima trimestral, excepte casos excepcionals o problemes específics, en ambdós casos acreditats mitjançant informe del metge del centre, que s'atendran segons necessitat, s'atorgaran 3 punts.

g) Característiques tècniques de l'edifici durant l'execució del concert. Es valorarà amb un màxim de 7,5 punts, amb la distribució de puntuació següent:

Per disposar de sistema de climatització en totes les habitacions, s'atorgaran 2,5 punts.

Per disposar de bany interior en totes les habitacions, s'atorgaran 2,5 punts.

Per disposar de sales d'estar i menjadors familiars, s'atorgaran 2,5 punts.

Es fa constar que els apartats 1, 4, 5 i 8 són comuns per a residències i centres de dia, i els apartats 2, 3, 6 i 7 queden reservats exclusivament per a residències.

h) Posar a la disposició de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives la totalitat de les places autoritzades al centre per a la seua inclusió en el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials mitjançant la concertació d'aquestes. Es valorarà amb 10 punts.

2. Es faculta les entitats perquè, conformement al que es disposa en aquest article, emplenen el document d'autobaremació, que consta com a annex III d'aquesta resolució, sense perjudici de la potestat i obligació de l'Administració de verificar i comprovar les dades, atorgant la puntuació que corresponga en els diferents apartats.



3. La puntuació mínima per a accedir al règim d'acció concertada s'estableix en 50 punts per a residències i en 15 punts per a centres de dia. D'acord amb aquests criteris de selecció, podrà exigir-se una major puntuació per a l'adopció d'acords d'acció concertada, quan resulte necessària en funció de les limitacions pressupostàries o del nombre o característiques de les prestacions susceptibles de concert.



En aquests casos, s'establirà la corresponent proposta de concert amb aquelles entitats que resulten amb major puntuació, fins a cobrir l'import de la consignació pressupostària existent; i s'haurà d'establir de manera preferent el concert que garantisca el nombre de places ocupades durant l'any anterior en aquells centres que van ser concertats, i amb la possibilitat de restringir el nombre de places finançades en cada centre o centres de nova creació, sempre que segons el parer de la Comissió d'Avaluació el nombre de places oferides no es corresponga amb la necessitat de places o demanda social registrada d'aquesta mena de recurs en una determinada àrea geogràfica d'actuació.

4. En cas de produir-se un empat de puntuació per part de dues entitats i centres, l'Administració procedirà a cobrir, d'acord amb les disponibilitats pressupostàries, les places noves i atorgarà preferència als que hagen obtingut major puntuació en l'apartat 1.c, per al cas de residències, o 1.d, per al cas de centres de dia, d'aquest article i, en cas de persistir aquest, es prendrà com a criteri de desempat, la data (dia i hora) de la presentació de la sol·licitud, tenint prioritat la presentada amb major antelació.



Article 13. Comissió d'Avaluació

1. Per a l'avaluació del procediment d'acció concertada que estableix la present convocatòria es crea una Comissió d'Avaluació, que estarà integrada pels següents membres:

a) La persona titular de la Subdirecció General de Gestió i Organització del Sistema, que ostentarà la presidència.

b) Sis vocals constituïts per:

– Les persones titulars de les Direccions Territorials de la Conselleria.

– La persona titular de la Subdirecció General de Majors.

– Un/a cap/a de servei de la direcció general amb competència en acció concertada.

– Un/a cap/a de servei de la Direcció General de Majors.

c) Un/Una tècnic/a de la Direcció General de Gestió i Organització del Sistema que actuarà com a secretari/a de la comissió.

2. La comissió d'avaluació exercirà les seues funcions actuant com a òrgan col·legiat, estenent acta de les seues reunions, de conformitat amb el que es preveu en la legislació de règim jurídic del sector públic. Així mateix, es delega en la presidenta de la Comissió d'Avaluació la designació dels membres suplents en els casos de vacant, absència, malaltia, a excepció dels relatius als membres de les direccions territorials que seran suplits conforme al criteri establit en l'article 23 de l'Ordre 3/2021, de 30 de març, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual es desenvolupa el Decret 170/2020, de 30 d'octubre, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.





Article 14. Proposta de resolució

1. La Comissió d'Avaluació, amb remissió prèvia de les comissions tècniques instructores, és l'encarregada d'elaborar una relació ordenada de participants en el procediment de selecció que han acreditat l'experiència mínima i solvència tècnica exigides, amb la seua puntuació en el procediment de selecció, d'acord amb els criteris de valoració que estableix la llei, que estan desenvolupats i ponderats en aquesta convocatòria.

2. D'acord amb aquesta relació, s'elaborarà la proposta de resolució, que ha de remetre's a la persona que ocupe el lloc de director o directora general de Gestió i Organització del Sistema, en la qual haurà de determinar-se el nombre de places a concertar amb cada entitat d'iniciativa social, les quals hauran de quedar a la disposició de la Conselleria a partir del moment en què es formalitze el corresponent concert social.

3. En la mateixa proposta de resolució es deixarà constància de les places oferides per entitats d'iniciativa social, que correspon denegar el concert, motivant-ne la causa: per no complir requisits, per no haver superat la puntuació mínima establida en la convocatòria, per estar imposada per la limitació de crèdits pressupostaris o per no existir demanda social.



CAPÍTOL IV

Finalització del procediment de selecció



Article 15. Resolució de concessió. Publicació de la resolució. Recursos

1. Termini. La persona titular de la Direcció General de Gestió i Organització del Sistema, per delegació de la persona titular de la Conselleria, a proposta de la Comissió d'Avaluació i tenint en compte les disponibilitats pressupostàries existents, resoldrà sobre la concessió o denegació de concerts socials en un termini màxim de sis mesos des de la publicació de la convocatòria pública en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Aquesta resolució serà única i contindrà la decisió adoptada en relació amb totes les sol·licituds de concertació de places presentades. Transcorregut el termini establit en l'apartat anterior sense haver-se dictat i publicat la resolució expressa, hauran d'entendre's desestimades les sol·licituds formulades per les entitats participants en el procediment de concertació, per silenci administratiu, d'acord amb el que s'estableix en l'article 25 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, sense perjudici que subsistisca l'obligació legal de l'Administració de resoldre expressament.



2. Publicació. La resolució de concessió i denegació de concerts que es dicte posa fi al procediment de selecció, i serà objecte de publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, que produirà els efectes de la notificació als interessats, conforme al que es disposa en l'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

3. Recursos. La resolució posa fi a la via administrativa i en contra es podrà interposar recurs potestatiu de reposició en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la seua publicació o bé, directament, recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà de l'esmentada publicació, de conformitat amb el que es disposa en l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, sense perjudici que puga interposar qualsevol altre que estime pertinent.



Article 16. Contingut de la resolució en relació amb les places concertades

1. Les places concertades que estiguen determinades en la resolució de concessió quedaran a la disposició de la conselleria competent en matèria de serveis socials des de la data que es fixe en aquesta, conformement a les regles següents:

a) La resolució de concessió de concert estendrà els seus efectes des de la data que conste en el document de formalització del concert per a l'atenció i cobertura de totes aquelles places de centres que en aquesta data es troben ocupades per usuaris/àries, sempre que l'accés de les persones usuàries s'haguera dut a terme mitjançant resolució administrativa dictada pels òrgans competents de la Conselleria.



b) La resolució de concessió de concert haurà de fixar, en el seu cas, la data en què produirà els efectes per a l'ampliació de places no finançades en l'exercici anterior i els centres i recursos socials de nova creació, la qual estarà determinada des de la data de posada a la disposició de les places per a l'atenció a noves persones usuàries.

2. L'import de l'anualitat del concert es determinarà, per a cada centre en què s'establisca la reserva i ocupació de part o la totalitat de les places de centres d'atenció social a persones majors dependents, en funció del nombre de places concertades, el mòdul econòmic aplicable i el nombre de dies de prestació del servei.

3. La resolució de concessió de concert a les entitats d'iniciativa social que no acrediten el requisit de comptar amb un certificat de qualitat del centre, que estableix l'article 7.2.e del Decret 181/2017, de 17 de novembre, (recollit en l'article 7.e d'aquest annex), amb anterioritat al termini de resolució del procediment de concertació, deixarà constància d'aquesta circumstància, de manera que l'esmentada resolució estarà condicionada al compliment de l'esmentat requisit des de la formalització del concert social, i l'entitat quedarà obligada a sotmetre's a l'avaluació de qualitat del centre i a presentar un certificat de qualitat homologat, per alguna entitat acreditada en matèria d'avaluació, i l'administració podrà procedir a l'extinció del concert si no es compleix amb aquesta obligació en el termini establit, d'acord amb el que es preveu en la disposició transitòria cinquena de l'esmentat decret.





Article 17. Efectes del concert

1. Els efectes econòmics del concert seran a partir la data d'efectes que conste en el document de formalització del concert. La posada a disposició haurà de produir-se en la data indicada en la resolució de concessió.

2. La quantia màxima del concert es determinarà, per a cada servei, prenent en consideració el mòdul econòmic aplicable, el període de prestació del servei i, quan es tracte d'un concert de reserva i ocupació de places, el nombre d'aquestes.





CAPÍTOL V

Formalització dels concerts



Article 18. Formalització del concert social

1. Els concerts socials, producte dels acords d'acció concertada, es formalitzaran en document administratiu, amb el model fixat com a annex VI dins del termini de trenta dies a comptar des de l'endemà de la publicació de la resolució de concessió.

2. En el referit document de concert es faran constar de manera expressa, els drets i obligacions de les parts, nombre de places i tipologia dels centres concertats, règim econòmic (finançament per part de l'Administració, import del mòdul o mòduls econòmics unitaris corresponents al cost de les places i import anual), forma de pagament, durada, possibilitat de pròrrogues i les seues causes d'extinció.



Així mateix, haurà de deixar constància del requisit de certificació de qualitat, en els termes previstos en la disposició transitòria cinquena del Decret 181/2017, de 17 de novembre.

3. El concert subscrit entre l'Administració i l'entitat d'iniciativa social recollirà en un únic document totes les places i centres concertats, amb el finançament corresponent, de forma singularitzada a les diferents unitats o centres concertats de l'entitat.

4. El concert social serà subscrit, en representació de l'Administració concertant, per la persona titular de la Direcció General de Gestió i Organització del Sistema, com a òrgan facultat per a resoldre el procediment de concertació.

Una vegada formalitzat, s'anotaran d'ofici en la corresponent secció del Registre general de titulars d'activitats, de serveis i centres de serveis socials de la Comunitat Valenciana

5. El document administratiu en el qual es formalitze el concert social podrà elevar-se a escriptura pública quan ho sol·licite el titular del centre concertat, i aniran, en aquest cas, a càrrec seu les despeses derivades del seu atorgament.





TÍTOL III

Finançament de l'acció concertada



Article 19. Mòduls econòmics. Càlcul de l'import de l'anualitat del concert social

1. El finançament de les places concertades per la Generalitat a què es refereix aquesta convocatòria, s'efectuarà d'acord amb els mòduls econòmics (euros/plaça/dia) fixats per plaça ocupada, amb la distribució següent:



euros/plaça/dia

Residències 60

Centres de dia 43





2. Els mòduls establits cobreixen la totalitat dels costos variables, fixos i permanents de prestació de cada tipus de recurs, sense incloure el benefici industrial, i comprenen el cost de tots els serveis exigibles de prestació obligatòria que ha de prestar el centre, conformement a la normativa vigent, i que ha d'abonar la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

3. Per a l'establiment com a màxim dels sis mesos del concert social, es tindrà en compte que el càlcul dels mòduls econòmics es realitza:



a) Per 184 dies/any, en el cas de residències.

b) Por 128 dies/any, en el cas de centre de dia.

4. El finançament de places no efectivament ocupades, per causa aliena a l'entitat, serà del 50 per cent del mòdul establit per a la tipologia del recurs que es tracte.



Article 20. Prohibició de cobrament a persones usuàries

El centre concertat no podrà cobrar a les persones cap quantitat suplementària per liquidació d'estada o per qualsevol altra prestació que haja de ser atesa en virtut del concert, i aquest serà motiu o causa de liquidació del concert.





Article 21. Justificació de despeses i de prestació del servei

Les entitats signants dels concerts estaran obligades a justificar la prestació del servei i el compliment de les obligacions derivades del concert, per al seu abonament.

A aquest efecte, hauran de presentar, amb caràcter mensual, en els cinc primers dies del mes següent, la documentació per via telemàtica o mitjans electrònics següent:

Certificació amb la relació de persones usuàries ateses amb indicació del seu nom, cognoms i DNI, subscrita pel titular del centre o persona que actue en representació d'aquest, conforme al model que consta com a annex IV, en què s'acredite que s'ha prestat el servei conformement a les obligacions que estableix el concert i, en el seu cas, el nombre de places no ocupades, per causa aliena a l'entitat.





Article 22. Pagament del cost del concert

1. La conselleria competent en matèria de serveis socials tramitarà mensualment l'ordre de pagament del cost del concert social per plaça concertada, d'acord amb els mòduls econòmics fixats en la convocatòria i el corresponent document de formalització, conformement a les places efectivament ocupades i no ocupades durant el mes anterior.



2. L'abonament del cost del concert s'efectuarà, mitjançant transferència bancària, al compte específic per a concerts socials designat per l'entitat corresponent.

3. El pagament corresponent a la mensualitat de desembre es lliurarà, si així està recollit en la corresponent llei de pressupostos, de forma anticipada, amb la relació nominal de persones ateses i places no ocupades a data 1 de desembre, sense perjudici de la regularització corresponent, que s'efectuarà en tot cas abans del 31 de gener de l'exercici següent, que implicarà l'exigència, en el seu cas, de reintegrament de l'import indegudament percebut, segons estableix la llei de pressupostos anual.



Article 23. Comprovació i control de la despesa

1. L'òrgan competent en cada direcció territorial comprovarà la veracitat de les dades aportades i si existeix alguna incidència o reclamació relativa a l'atenció a les persones usuàries, sempre que aquesta haja sigut atesa adequadament o es trobe en termini pendent de resolució, per a donar conformitat, si escau, a la documentació.

2. L'entitat titular del centre haurà de presentar, abans del 15 de gener de l'exercici següent, a l'òrgan de participació del centre el compte anual, en la qual apareixeran reflectits tots els ingressos (abonament de mensualitats per l'Administració) i despeses incloses en el seu compte d'explotació, que haurà d'estar detallada i identificada per: despeses de personal, despeses generals (subministraments, tributs, contractes de manteniment, servei de menjador, transport, treballs i serveis exteriors) i altres despeses (despeses diverses: lloguer o altres).

3. Així mateix, una vegada que l'òrgan de participació del centre haja aprovar el resum econòmic de l'exercici, inclòs en la memòria que es desenvolupa en el punt 4, l'entitat haurà de remetre per via telemàtica, abans del 31 de gener de l'exercici següent, a la direcció territorial, a la Direcció General de Majors i a la Direcció General de Gestió i Organització del Sistema una memòria justificativa de les actuacions i el compliment de les condicions que s'estableixen en el concert social. Si no es realitza aquest enviament en la data establida, la direcció general competent en la matèria d'acció concertada adoptarà les mesures considerades oportunes.

4. En la memòria es farà constar, com a contingut mínim, els extrems següents:

Entitat, denominació del servei i nombre de places concertades.



Resultats obtinguts: nombre de persones ateses i característiques de les persones usuàries.

Objectius i activitats realitzades.

Avaluació dels serveis prestats.

Resum econòmic de l'exercici.

Conclusions respecte dels objectius, avaluació i resultat econòmic.



5. En virtut del que es disposa en l'article 60 de la Llei 3/2020, de 30 de desembre, de la Generalitat, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat, en el qual es modifica l'article 87.2.g de la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana (DOGV 8987, 31.12.2020), l'entitat concertada tindrà l'obligació de reembossar qualsevol compensació excessiva rebuda. El càlcul de la compensació es determinarà mitjançant les memòries econòmiques que presente l'entitat com a justificació de l'acord del concert.



6. L'entitat titular del centre estarà obligada a conservar les factures i els documents justificants de despeses, per un període de quatre anys, per al seu control econòmic i financer.





TÍTOL IV

Execució dels concerts



Article 24. Obligacions de l'Administració concertant

Constitueixen obligacions de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, com a Administració concertant, les següents:

a) Abonar a l'entitat titular del centre concertat, mensualment, l'import del concert conforme al mòdul econòmic fixat en la convocatòria i en el document de formalització del concert social.

b) Resoldre mitjançant acte administratiu exprés les altes de persones usuàries, que hauran d'accedir al centre, i també qualsevol circumstància: baixa o trasllat, que s'adopte sobre aquests en relació al concert.



c) Facilitar al centre tota la informació disponible relativa a la persona major dependent en el moment d'ingrés en el centre, sense perjudici de l'obligació de la seua actualització durant la seua estada, que correspondrà a l'entitat titular d'aquest.

d) Comunicar al titular del centre concertat, amb la suficient antelació, qualsevol circumstància que afecte les places concertades i el concert subscrit.

e) Dictar les directrius tècniques i instruccions precises per al desenvolupament de l'activitat, assegurar la qualitat del servei i que es proporcione a les persones majors dependents el recurs més idoni a la seua situació i circumstàncies personals, dins d'un entorn social adequat.





Article 25. Obligacions de les entitats titulars dels centres concertats

1. Seran les establides en cadascun dels apartats de l'article 11 del Decret 181/2017, de 17 de novembre.

2. Com a condicions tècniques obligatòries, l'entitat concertant haurà de:

a) Subscriure les pòlisses d'assegurança següents:

1) Una pòlissa d'assegurança que cobrisca la responsabilitat civil resultant d'accions del seu personal i de les persones usuàries del centre o servei.

2) Una pòlissa d'assegurança d'accidents col·lectius que cobrisca la indemnització pels riscos de defunció, invalidesa absoluta i permanent, invalidesa parcial per pèrdua física o funcional de membres i assistència medicofarmacèutica amb cobertura il·limitada en centres concertats per l'asseguradora.

D'acord amb el que preveu la disposició addicional huitena del Decret 181/2017, de 17 de novembre, del Consell, sobre acció concertada, les cobertures mínimes a contractar seran per a defunció, 30.000 euros, i per a invalidesa, 60.000 euros, sense que existisca limitació per anualitat d'assegurança.

b) Desenvolupar les actuacions de control i seguiment de les actuacions concertades, que s'estipulen en l'article 26 d'aquesta disposició, amb la finalitat de garantir en tot moment la qualitat del servei.



c) Així mateix, està obligada al deure de confidencialitat respecte a les característiques i identitat de les persones usuàries, enfront de tercers, segons estableix la Llei de protecció de dades de caràcter personal.

d) Així mateix, haurà de comunicar immediatament, en el termini màxim de 24 hores, per qualsevol mitjà escrit o telemàtic, qualsevol incidència greu esdevinguda durant l'estada de la persona en el centre o servei.

A aquest efecte, l'òrgan competent de l'Administració concertant és la secció corresponent de la direcció territorial.

3. Igualment, les entitats estan obligades a complir amb la legislació laboral vigent i les obligacions que comporta el conveni col·lectiu d'aplicació sectorial.

4. Així mateix, estan obligades a facilitar la funció inspectora per part dels Serveis d'Inspecció de Serveis Socials i assumir les actuacions de control financer que corresponga a la Intervenció General de la Generalitat.



Article 26. Qualitat dels serveis: actuacions de control i seguiment



1. En virtut de l'acord d'acció concertada, amb la finalitat de garantir en tot moment l'atenció i la qualitat del servei durant el període d'execució del concert, caldrà:

– Que s'elabore un programa individualitzat d'atenció a cada persona usuària, amb la seua valoració i seguiment per l'equip professional del centre.

– Que els centres disposen de sistema d'obtenció periòdica de la satisfacció de les persones usuàries respecte de l'atenció rebuda.

– Que existisca una avaluació dels resultats i serveis prestats.

2. Per a això, s'estableixen, com a obligacions i exigències a les entitats titulars dels centres concertats, les actuacions següents:



a) Elaborar, en el termini d'un mes des de l'accés al servei, un programa individualitzat d'atenció i seguiment de les persones usuàries.



Aquest programa s'haurà de comunicar a les persones usuàries o al seu representant legal, i també a l'Administració competent.

b) Sotmetre anualment el centre a la valoració de les persones usuàries.

c) Al final de l'exercici, l'entitat haurà d'emplenar la memòria justificativa de l'actuació amb el resum de les persones ateses, programes i activitats desenvolupades.

La presentació es realitzarà de manera telemàtica i accedirà a aquesta documentació l'òrgan competent.



Article 27. Contractació d'activitats accessòries amb tercers

1. S'estableixen com a activitats que, pel seu caràcter accessori, pot contractar-se amb tercers:

a) Servicio de manutenció, de transport, neteja o anàloga consideració;

b) Aquelles activitats que corresponguen a la prestació de serveis professionals, que no requerisquen exclusivitat o que tinguen naturalesa de serveis generals que siguen necessaris per a cobrir les necessitats d'atenció integral o execució del servei.

2. Quan aquestes activitats accessòries ja s'estiguen realitzant amb tercers, abans de l'inici del procediment de concertació, l'entitat haurà de posar-lo de manifest en l'esmentat procediment, facilitant la informació i emplenant els apartats oportuns del model de sol·licitud (apartat D de l'annex II. Dades generals d'instal·lacions i serveis).



3. L'entitat podrà contractar amb tercers un percentatge màxim del 40 per cent de l'import total del cost de concert. En aquest percentatge, sempre quedaran exclosos les despeses necessàries en matèria de subministraments, cost de serveis d'aigua, telèfon, calefacció i altres consumibles.

4. Els contractistes quedaran obligats només davant l'entitat titular del centre concertat, que assumirà la total responsabilitat de l'execució i de la prestació del servei enfront de l'Administració.

5. A l'efecte del que es preveu en l'apartat anterior, l'entitat titular del centre concertat serà responsable que en l'execució de l'activitat accessòria contractada amb tercers es respecten els límits que s'establisquen en la normativa de concerts socials quant a la naturalesa i quantia màxima, i els contractistes estaran subjectes igualment al deure de col·laboració previst en l'apartat següent.

6. En tot moment, durant el període de vigència del concert, l'Administració podrà requerir la informació econòmica, financera, laboral o de qualsevol classe, justificativa d'aquestes contractacions d'activitats accessòries, amb la finalitat de garantir que no es depassa aquest percentatge.







Article 28. Resolució de conflictes

1. Les qüestions litigioses derivades de l'aplicació del règim d'acció concertada i, en concret, de les obligacions assenyalades al titular dels centres concertats seran resoltes per l'Administració competent sense perjudici que, una vegada esgotada la via administrativa, puguen sotmetre's a la jurisdicció contenciosa administrativa.

2. A l'efecte del que es disposa en l'apartat anterior, la persona titular de la Direcció General de Gestió i Organització del Sistema és l'òrgan competent per a interpretar els concerts socials, resoldre els dubtes que oferisca el seu compliment, i també acordar la seua resolució i determinar els efectes d'aquesta.

3. Contra els actes que es dicten per aquest òrgan durant l'execució del concert, que no posen fi a la via administrativa, podrà interposar-se el recurs d'alçada davant l'òrgan superior jeràrquic que els va dictar, conforme al que es disposa en els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions publiques.



Article 29 Inspecció i control ordinari

1. La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives podrà inspeccionar els centres concertats quan ho estime convenient, per a comprovar el bon funcionament de les instal·lacions i serveis.

2. Les direccions territorials de la conselleria competent efectuaran el seguiment ordinari del compliment de les obligacions derivades del concert.





TÍTOL V

Condicions tècniques per a la realització de les prestacions



Article 30. Residències per a persones majors dependents

1. S'entén per centres residencials els que ofereixen allotjament estable juntament amb atenció social, suport en la realització de les activitats de la vida diària, atenció sanitària, atenció psicològica, rehabilitació de les capacitats i atenció geriàtrica integral en funció del nivell de dependència de les persones usuàries.

2. Els destinataris del servei residencial són persones majors dependents que manquen de les capacitats necessàries per a realitzar per si mateixes les activitats bàsiques de la vida diària, que requerisquen una atenció geriàtrica integral i que les seues circumstàncies sociofamiliars requerisquen la substitució de la llar.

3. Oferiran els serveis residencials durant 24 hores del dia cada dia de l'any. L'assistència s'establirà en funció de les necessitats i el nivell de dependència de les persones residents i preveurà els serveis mínims següents:

Allotjament, que inclourà la neteja i higiene de les habitacions i de totes les dependències i instal·lacions del centre.

Restauració, aquesta haurà d'assegurar el compliment d'una correcta nutrició de les persones residents, seguint la recomanació del Manual de planificació de dietes en centres sociosanitaris.

Bugaderia, haurà de garantir la rentada i planxat periòdic de llenceria i roba d'ús personal de les persones residents i el seu repàs mateixa, i també de la roba de llit i de la resta de llenceria del centre.

Atenció sociosanitària, que comprén:

– Cures bàsiques (higiene, neteja, bany i per a la cura estètica i de la imatge de les persones residents, mobilitzacions, desplaçaments, etc.).



– Atenció mèdica, dirigida al diagnòstic, tractament i seguiment de patologies cròniques, diagnòstic i tractament de processos aguts i detecció, prevenció i tractament de grans síndromes geriàtriques.



– Atenció d'infermeria, dirigida a la prestació de cures d'infermeria com ara administració de medicaments, cures, sondatges, etc.



– Activitats de rehabilitació, de manteniment, prevenció, mobilització i tractaments individuals, en funció de les patologies i la dependència funcional de les persones residents.

– Assistència farmacèutica, d'acord amb la normativa vigent.

– Prevenció i promoció de la salut.

– Atenció psicològica i activitats de teràpia ocupacional, dirigides a preservar i mantindre la funció cognitiva de les persones residents i al tractament d'alteracions psicològiques que incidisquen en afectivitat, conducta o estat cognitiu.

– Atenció social que inclou l'animació sociocultural, l'atenció social individual, grupal i comunitària, i també l'atenció social familiar.



4. S'haurà de comptar amb els programes, protocols i registres exigits per la normativa vigent.



Article 31. Centres de dia per a persones majors dependents

1. S'entén per centres d'estada diürna els dirigits a persones que necessiten organització, supervisió i assistència en el desenvolupament de les activitats bàsiques i/o activitats instrumentals de la vida diària i disposen de suport sociofamiliar. Aquest recurs ofereix atenció sociosanitària especialitzada, supervisió mèdica, atenció psicològica i cures d'infermeria o rehabilitació completant així l'atenció de la persona usuària en el seu entorn sociofamiliar.

2. Oferirà els serveis d'estada diürna 247 dies a l'any (248 dies en el cas d'any de traspàs), tancant dissabtes, diumenges i festius. L'horari d'atenció serà de 08 a 20 hores, de dilluns a divendres, si bé, en casos excepcionals degudament justificats, podrà alterar-se.

3. Els serveis inclosos són:

Acolliment.

Restauració, aquesta haurà d'assegurar el compliment d'una correcta nutrició de les persones residents, seguint la recomanació del Manual de planificació de dietes en centres sociosanitaris.

Higiene personal, inclou la higiene i el bany o dutxa, i també la cura estètica i de la imatge de les persones usuàries.

Atenció social, aquest servei inclou l'atenció social individual, familiar, grupal i comunitària, i l'animació sociocultural.

Atenció a la salut.

Atenció mèdica, dirigida al seguiment de patologies cròniques, diagnòstic de processos aguts i detecció i prevenció de grans síndromes geriàtriques.

Atenció psicològica, dirigida a preservar i mantindre la funció cognitiva de les persones usuàries i al tractament d'alteracions psicològiques que incidisquen en afectivitat, conducta i/o estat cognitiu.

Assistència farmacèutica, d'acord amb la normativa vigent.

Atenció d'infermeria, dirigida a la prestació de les cures d'infermeria, com ara preparació i administració de medicaments, cures, sondatges i altres.

Activitats de teràpia ocupacional.

Activitats de rehabilitació, inclou la rehabilitació preventiva, de manteniment i terapèutica.

Prevenció i promoció de la salut.

Transport adaptat. Es realitzarà el trasllat de les persones usuàries des del domicili al centre i/o viceversa. Els vehicles emprats per al transport hauran de comptar amb els requisits exigits per la legislació vigent per a la circulació de vehicles de motor i el transport de persones, haver superat les inspeccions tècniques pertinents, comptar amb les assegurances reglamentàries i amb una pòlissa d'assegurança d'ocupants per a tantes places com persones usuàries a transportar. Així mateix, existirà una planificació de rutes amb temps i persones usuàries, i també un registre d'incidències que hi haja hagut i les observacions que s'estimen oportunes en relació amb el servei prestat. Les rutes es dissenyaran de manera que les persones usuàries passen el menor temps possible en aquestes i permeten la seua presència en el centre de dia des de l'inici de l'activitat diària fins a la seua finalització (almenys des de les 09.00h fins a les 19.00 h).

4. S'haurà de comptar amb els programes, protocols i registres exigits per la normativa vigent.



Article 32. Concertació de centres de nova creació

1. Les entitats d'iniciativa social de nova creació que vagen a prestar serveis socials susceptibles d'acords d'acció concertada, i també les que hagen quedat excloses totalment o parcialment en l'última resolució de convocatòria pública oberta de caràcter pluriennal, que es troben inscrites en la corresponent secció del Registre general de titulars d'activitats de serveis i centres de serveis socials de la Comunitat Valenciana, que complisquen els requisits exigits per a optar al règim d'acció concertada, podran sol·licitar el concert social en el primer semestre de cada any natural.

2. L'acord d'acció concertada se sotmetrà als requisits i procediment regulats en aquesta resolució. La documentació exigida a presentar amb la sol·licitud serà l'establida en aquesta convocatòria pública. En aquests casos, la Comissió d'Avaluació es reunirà en el segon semestre de cada any, a la vista de totes les sol·licituds presentades en el seu àmbit sectorial, i si existeixen necessitats a cobrir per l'Administració que ho justifiquen, proposarà la concertació d'aquells centres que reunisquen els requisits i superen els criteris de selecció fixats en aquesta convocatòria, determinant així mateix l'import del concert. La proposta estarà condicionada a l'existència de crèdit adequat i suficient en el següent exercici.

3. Els acords d'acció concertada regulats en aquest article se sotmetran a les condicions corresponents a aquesta convocatòria pública, i la seua durada estarà fixada segons el termini màxim de durada establit amb caràcter general en aquesta convocatòria i idèntic règim de pròrrogues.





TÍTOL VI

Modificació i revisió de concerts



Article 33. Modificació concerts

1. Els concerts acordats a l'empara d'aquesta convocatòria, sempre que existisca crèdit adequat i suficient, podran modificar-se conforme al que es disposa en els articles 31 i 32 del Decret 181/2017, de 17 de novembre.

2. De manera específica, a proposta conjunta de la Direcció General de Gestió i Organització del Sistema i de la Direcció General de Majors, es determinarà si la demanda social justifica l'increment o reducció del nombre de prestacions, atenent, entre altres paràmetres, al mapa de necessitats i a l'existència de llista d'espera a la vista de la documentació justificativa.

3. L'increment del nombre de places requerirà la seua prèvia autorització i únicament serà possible si la direcció general competent determina que les necessitats ho justifiquen i l'interés de les persones acollides en el centre no es veu perjudicat pel major nombre de persones usuàries.





Article 34. Revisió i modificació de les condicions econòmiques

D'acord amb el que es disposa en l'article 33 del Decret 181/2017, de 17 de novembre, es podran revisar i modificar les condicions tècniques i econòmiques dels concerts, dins de les disponibilitats pressupostàries i amb les especificacions següents: la revisió dels mòduls econòmics requerirà un estudi previ de la direcció general competent en matèria de gestió i organització del sistema que determine que els costos variables, fixos i permanents de prestació del servei són inferiors o superiors a les contraprestacions econòmiques rebudes. Els mòduls es fixaran en una quantia que, dins de les disponibilitats pressupostàries, permeta restablir l'equilibri entre costos i contraprestacions.

Mapa web