Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 1/2023, de 8 de febrer, de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, per la qual s'estableixen els mecanismes per a confirmar la utilització de les ajudes per als fins previstos, concedides a l'empara del Decret llei 8/2021.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9534 de 15.02.2023
Número identificador:  2023/1435
Referència Base de Dades:  001610/2023
 



ORDRE 1/2023, de 8 de febrer, de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, per la qual s'estableixen els mecanismes per a confirmar la utilització de les ajudes per als fins previstos, concedides a l'empara del Decret llei 8/2021. [2023/1435]

PREÀMBUL



La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, estableix en l'article 6.1 que les subvencions finançades amb càrrec a fons de la Unió Europea es regiran per les normes comunitàries aplicables en cada cas i per les normes nacionals de desplegament o transposició d'aquelles.

A més, l'article 30.1 de l'esmentada Llei 38/2003 estableix que el compliment de les condicions imposades i de la consecució dels objectius previstos en l'acte de concessió es podrà documentar mitjançant la presentació del compte justificatiu de la despesa realitzada o acreditar-se aquesta despesa per mòduls o mitjançant la presentació d'estats comptables, d'acord amb el que es dispose en la normativa reguladora.

En línia amb això anterior, l'article 169.1 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, estableix que l'òrgan concedent comprovarà la realització d'activitat o el compliment de la finalitat que determinen la concessió o el gaudi de la concessió, així com si ha pogut haver-hi concurrència amb altres subvencions que pogueren comportar la modificació de la concessió.

D'altra banda, el Decret llei 8/2021, de 7 de maig, del Consell, mitjançant el qual s'estableixen les bases reguladores i la convocatòria d'ajudes per a empreses del sector del transport públic discrecional de viatgers amb autobús per carretera de la Comunitat Valenciana, afectades econòmicament per la Covid-19, estableix, en la seua base huitena, el compromís que adquireix el beneficiari de dedicar l'import de les ajudes a la millora del capital circulant.

Aquest decret llei es va aprovar com a mesura de suport de caràcter extraordinari en el context de la Covid-19, en el qual les successives restriccions com ara la limitació de la llibertat de circulació de les persones en horari nocturn, la limitació de l'entrada i eixida del territori, la limitació de la permanència de grups de persones en espais públics i privats, entre altres, van tindre conseqüències directes i indirectes en el sector del transport públic discrecional de viatgers amb autobús per carretera a la Comunitat Valenciana. Aquesta situació sense les ajudes corresponents va poder suposar la inviabilitat d'algunes empreses i la seua desaparició, amb la consegüent pèrdua de l'ocupació i la destrucció del teixit empresarial que provisiona una part important del sistema de mobilitat necessària a la Comunitat Valenciana.

En l'esmentada base huitena del Decret llei, s'estableix que la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat determinarà, mitjançant una ordre, els mecanismes que permeten confirmar la utilització dels fons per als fins previstos, d'acord amb la documentació comptable que les empreses beneficiàries estan obligades a portar, en virtut de la normativa fiscal i comptable que els siga aplicable.

En virtut de tot l'anterior, es dicta aquesta ordre amb l'objectiu d'establir els mecanismes necessaris per a verificar que la destinació de les ajudes ha contribuït a la millora del capital circulant de les empreses beneficiàries de la subvenció, d'acord amb la documentació comptable que aquestes tinguen obligació de portar, en virtut de la normativa fiscal i comptable, així com el compliment de la resta de condicions imposades en les bases reguladores i la convocatòria de la subvenció, i regular el procediment de presentació de la documentació justificativa pels beneficiaris, així com els efectes d'aquesta.

En l'aspecte procedimental, es fa necessari declarar la urgència en la tramitació del projecte amb la finalitat de complir els terminis de justificació dels fons REACT.

De conformitat amb el que es disposa en l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la norma s'adequa als principis de necessitat i eficàcia, atés que aquesta se sotmet a l'objectiu d'interés general, com és el de controlar la destinació efectiva dels fons públics i ho fa mitjançant una norma com a instrument més efectiu per a complir aquest objectiu. Aquest projecte és coherent també amb el principi de proporcionalitat, ja que suposa el mitjà necessari i suficient per a desenvolupar els mandats legals previstos en la Llei general de subvencions i en el mateix Decret llei 8/2021 i altres preceptes legals. Les obligacions que s'imposen als destinataris de la norma són les imprescindibles per a assegurar una correcta aplicació dels principis esmentats i del principi de transparència, que es garanteix mitjançant el tràmit d'informació pública i el d'audiència a les principals associacions del sector del transport.

El principi de seguretat jurídica també es compleix amb aquest projecte, ja que el reglament concreta terminis i tràmits, evitant dubtes interpretatius, i precisa conceptes jurídics indeterminats amb la finalitat d'assegurar una aplicació justificada i proporcionada.

Així mateix, la norma ha buscat ser coherent amb el principi d'eficiència, sent un dels seus objectius completar el marc normatiu existent en matèria de justificació de les subvencions.

Per tot això, en virtut del que es disposa en l'article 49.1.15 de la Llei orgànica 5/1982, d'1 de juliol, d'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana; en els articles 28 e) i 43 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, del Decret llei 8/2021, de 7 de maig, del Consell, mitjançant el qual s'estableixen les bases reguladores i la convocatòria d'ajudes per a empreses del sector del transport públic discrecional de viatgers amb autobús per carretera de la Comunitat Valenciana; en l'article 134 del Decret 105/2019, de 5 de setembre, pel qual s'estableix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, després de l'audiència prèvia de les associacions professionals del sector, amb els informes previs de l'Advocacia General de la Generalitat, i complits els tràmits previstos en el Decret 24/2009, de 13 de febrer, del Consell, sobre la forma, l'estructura i el procediment d'elaboració dels projectes normatius de la Generalitat, i d'acord amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,





ORDENE



Article 1. Objecte

Constitueix l'objecte d'aquesta ordre la comprovació de l'adequada i correcta utilització dels fons concedits a l'empara del Decret llei 8/2021, de 7 de maig, del Consell, i el desplegament del que es preveu en la seua base huitena.

D'aquesta manera, s'estableixen els mecanismes necessaris per a verificar que la destinació de les ajudes ha contribuït a la millora del capital circulant de les empreses beneficiàries de la subvenció, així com el compliment de la resta de condicions imposades, i es regula el procediment de presentació de la documentació justificativa pels beneficiaris, així com els efectes d'aquesta.



Article 2. Definicions

Als efectes d'aquesta ordre, s'entendrà per capital circulant o capital d'explotació la diferència entre l'actiu i el passiu corrents d'una empresa, segons la normativa comptable nacional i de conformitat amb el que es disposa en l'Ordre HAC/114/2021, de 5 de febrer per la qual es modifica l'Ordre HFP/1979/2016, de 29 de desembre, per la qual s'aproven les normes sobre les despeses subvencionables dels programes operatius del Fons Europeu de Desenvolupament Regional per al període 2014-2020.



Article 3. Règim jurídic

El règim jurídic aplicable a la justificació de les ajudes és el previst en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; en el seu Reglament de desplegament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, i en la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, així com en l'altra normativa que resulte aplicable.





Article 4. Forma i termini de presentació per a la justificació

1. Per a la justificació de les ajudes, els beneficiaris hauran d'aportar, davant la Direcció General d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible, la documentació especificada en l'article 5.

Així mateix, estarà disponible en la pàgina web de Generalitat en la qual es realitza el tràmit telemàtic per a la justificació de la subvenció el formulari juntament amb el qual s'ha de presentar la documentació esmentada en el paràgraf anterior.

2. La presentació de la justificació es realitzarà de manera telemàtica en la seu electrònica de la Generalitat, a través de la següent URL:

https://www.gva.es/es/inicio/procedimientos?id_proc=21746

3. Els documents que s'annexen al tràmit telemàtic hauran d'anar signats electrònicament per les persones competents, atenent el tipus de document.

Per a la tramitació telemàtica, s'haurà de disposar de signatura electrònica avançada, amb un certificat electrònic admés per la seu electrònica de la Generalitat (https:// sede.gva.es).

4. El termini per a la presentació de la documentació serà de tres mesos, a comptar des de la data d'entrada en vigor d'aquesta ordre.

5. Si vençut el termini de justificació, el beneficiari no haguera presentat els corresponents documents, se'l requerirà perquè en el termini improrrogable de quinze dies els aporte, i se l'informarà que la falta de presentació de la justificació en aquest termini comportarà l'exigència del reintegrament i altres responsabilitats establides en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



Article 5. Justificació

1. Les entitats beneficiàries justificaran l'aplicació de l'import de la subvenció concedida mitjançant la presentació del compte justificatiu de conformitat amb el que es preveu en l'article 72 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, davant la Direcció General d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible.

Aquest compte justificatiu contindrà:

a) Una memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions imposades en la concessió de la subvenció, amb indicació de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts.

b) Una memòria econòmica justificativa del cost de les activitats realitzades, que contindrà:

1r. Una relació classificada de les despeses i inversions de l'activitat, amb identificació del creditor i del document, el seu import, la data d'emissió i, si escau, la data de pagament.

2n. Les factures o documents de valor probatori equivalent en el tràfic juridicomercantil o amb eficàcia administrativa incorporats en la relació a què es fa referència en el paràgraf anterior i, si escau, la documentació acreditativa del pagament. Aquests documents seran els previstos en l'article 5.3.

3r. Indicació, si escau, dels criteris de repartiment dels costos generals i/o indirectes incorporats en la relació a què es fa referència en l'apartat primer.

4t. Una relació detallada d'altres ingressos o subvencions que hagen finançat l'activitat subvencionada, amb indicació de l'import i la seua procedència.

5é. Si escau, la carta de pagament de reintegrament en el supòsit de romanents no aplicats, així com dels interessos derivats d'aquests.

2. Sense perjudici del que es preveu en l'apartat anterior, per a les subvencions concedides per import inferior a 60.000 €, les entitats beneficiàries podran optar per justificar la subvenció d'acord amb el que s'estableix en l'apartat anterior, o bé mitjançant aportació de compte justificatiu simplificat, de conformitat amb el que es preveu en l'article 75 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, amb el contingut mínim següent:

a) Una memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions imposades en la resolució de concessió de la subvenció, amb indicació de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts.



b) Una relació classificada de les despeses i inversions de l'activitat, amb identificació de la persona o entitat creditora i del document, el seu import, la data d'emissió i, si escau, la data de pagament.

c) Detall d'altres ingressos o subvencions que hagen finançat l'activitat subvencionada amb indicació de l'import i la seua procedència.

d) Si escau, carta de pagament de reintegrament en el supòsit de romanents no aplicats, així com dels interessos derivats d'aquest.

3. Les entitats beneficiàries hauran d'acompanyar el compte justificatiu amb la documentació següent:

a) Comptes anuals depositats en el Registre Mercantil corresponents als exercicis 2019, 2020 i 2021.

b) Justificant del Registre Mercantil corresponent a la legalització de llibres corresponent als exercicis 2019, 2020 i 2021.

c) Balanç de sumes i saldos detallat (format Excel), a 31 de desembre corresponent als exercicis 2019, 2020 i 2021.

d) Mode 200 (Impost de Societats) corresponent als exercicis 2019, 2020 i 2021.

e) Models 390 (resum anual d'IVA) corresponents als exercicis 2019, 2020 i 2021.

f) Models 130 trimestrals (IRPF) corresponents als exercicis 2019, 2020 i 2021.

g) Nòmines dels treballadors i cotitzacions a la Seguretat Social.

4. Atés que són ajudes acollides al Reglament (UE) núm. 651/2014, de 17 de juny, de 2014, la documentació justificativa podrà ser objecte de control durant un termini de deu anys des de la seua concessió.



Article 6. Mecanismes de control

1. L'òrgan concedent comprovarà la documentació justificativa presentada pels beneficiaris, de conformitat amb el que es preveu en el pla de control aplicable, i els podrà requerir la remissió de la documentació addicional que resulte necessària.

2. En execució del pla de control aprovat, es verificaran com a mínim els aspectes següents, d'acord amb les bases huitena i tretzena del Decret llei 8/2021 i el document que estableix les condicions de l'ajuda (DECA):

a) Es comprovarà que els beneficiaris de l'ajuda no estaven en situació de crisi en data 31 de desembre de 2019, d'acord amb el que es disposa en l'article 2, apartat 18 del Reglament (UE) 651/2014 1, de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del TFUE.

b) Es constatarà que la crisi ha produït, en les empreses beneficiàries de l'ajuda, una disminució en la xifra de negoci que redueix els cobraments periòdics, sense que això es compense amb una reducció proporcional dels pagaments que han de satisfer-se en el mateix període de temps.

c) L'obligació dels beneficiaris de dedicar l'import de les ajudes a la millora del capital circulant.

d) Les exigències del DECA en matèria de publicitat i informació segons l'article 115 i l'annex XII de l'RDC.

e) L'existència d'un sistema de comptabilitat separada o l'assignació d'un codi comptable adequat a totes les transaccions relacionades amb l'activitat de transport públic discrecional de viatgers subvencionada.

f) La incompatibilitat amb altres ajudes obtingudes pel beneficiari, per a comprovar si compleix el que es disposa en la base tretzena del Decret llei 8/2021, de 7 de maig, del Consell, d'aprovació de les bases reguladores i convocatòria d'ajudes per a empreses del sector del transport públic discrecional de viatgers amb autobús per carretera de la Comunitat Valenciana afectades econòmicament per la Covid-19.

3. L'Administració comprovarà, d'ofici, que els beneficiaris han complit la seua obligació de continuar prestant servei de transport discrecional almenys fins al 31 de desembre de 2021.





DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Clàusula de no-despesa

L'aplicació i el desplegament d'aquesta ordre no pot tindre cap incidència en la dotació de tots i cadascun dels capítols de despesa de la Generalitat i, en tot cas, les despeses hauran de ser ateses amb els mitjans personals i materials existents en aquesta conselleria.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Aplicació i execució

Es faculta la persona titular de la direcció general competent en matèria de transport per a l'aplicació i execució d'aquesta ordre.



Segona. Entrada en vigor

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 8 de febrer de 2023



La consellera de Política Territorial,

Obres Públiques i Mobilitat,

REBECA MARIOLA TORRÓ SOLER

Mapa web