Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 113/2015, de 17 de juliol, del Consell, pel qual es complementa la declaració com a béns d'interés cultural, amb la categoria de zones arqueològiques, dels Abrics d'Art Rupestre de la Sarga, Abric I, Abric II i Abric III, situats al terme municipal d'Alcoi, per mitjà de la delimitació del seu entorn de protecció i l'establiment de la normativa de protecció.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7575 de 21.07.2015
Número identificador:  2015/6633
Referència Base de Dades:  006457/2015
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Cultura
    Descriptors:
      Temàtics: protecció del patrimoni, bé cultural, arqueologia, patrimoni cultural
      Descriptors toponímics: Alcoi



DECRET 113/2015, de 17 de juliol, del Consell, pel qual es complementa la declaració com a béns d'interés cultural, amb la categoria de zones arqueològiques, dels Abrics d'Art Rupestre de la Sarga, Abric I, Abric II i Abric III, situats al terme municipal d'Alcoi, per mitjà de la delimitació del seu entorn de protecció i l'establiment de la normativa de protecció. [2015/6633]

L'article 49.1.5é de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana establix la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de patrimoni històric, artístic, monumental, arquitectònic, arqueològic i científic, sense perjuí del que disposa el número 28 de l'apartat 1 de l'article 149 de la Constitució Espanyola. L'article 26.2 de Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià, disposa que la declaració d'un bé d'interés cultural es farà mitjançant un decret del Consell, a proposta de la conselleria competent en matèria de cultura. Tot això sense perjuí de les competències que l'article 6 de la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol, reserva a l'Administració General de l'Estat.

En aplicació del que disposa la disposició transitòria primera, apartat segon, de la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat podrà complementar amb les noves mencions i determinacions d'esta llei les declaracions produïdes amb anterioritat a la seua entrada en vigor.

Per la Resolució de 8 d'agost de 2014, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, es va acordar incoar l'expedient per a complementar la declaració com a béns d'interés cultural, amb la categoria de zones arqueològiques, dels Abrics d'Art Rupestre de la Sarga, Abric I, Abric II i Abric III, situats en el terme municipal d'Alcoi, per mitjà de la delimitació del seu entorn de protecció i l'establiment de la normativa de protecció, i es va sotmetre l'expedient incoat al tràmit d'informació pública.

S'han complit tots els tràmits legalment preceptius d'acord amb les disposicions vigents.

Consta en l'expedient l'informe favorable a la complementació de la declaració dels referits béns d'interés cultural del Consell Valencià de Cultura, de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles i de la Universitat d'Alacant, que han prestat la seua conformitat a la proposta de complementació declarativa que se'ls ha elevat, de conformitat amb el que establix l'article 27.5 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià.

Així mateix, s'han demanat a les conselleries afectades els informes exigits per l'article 43 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, les quals no han formulat cap al·legació.



En virtut del que s'ha exposat i d'acord amb el que establix la normativa esmentada, a proposta del conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 17 de juliol de 2015,



DECRETE



Article l. Objecte

Este decret té per objecte complementar la declaració com a béns d'interés cultural, amb la categoria de zones arqueològiques, dels Abrics d'Art Rupestre de la Sarga, Abric I, Abric II i Abric III, situats al terme municipal d'Alcoi, descriure i identificar, als efectes tutelars, altres béns patrimonials que se situen en el seu entorn de protecció, delimitar este, literalment i gràficament, i establir, així mateix, la normativa de protecció corresponent.



Article 2. Règim de la zona arqueològica

Els abrics amb manifestacions d'art rupestre declarats béns d'interés cultural amb la categoria de zona arqueològica es regiran pel que disposa la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià, per als béns d'interés cultural d'esta classe, així com pels plans especials o els instruments urbanístics de contingut anàleg que, si és el cas, s'aproven.



Article 3. Usos permesos en la zona arqueològica i el seu entorn de protecció

Els usos permesos seran tots aquells, de caràcter agropecuari i forestal, històricament associats al lloc, i els que siguen compatibles amb la investigació, la posada en valor i el gaudi del bé, així com els que contribuïsquen a la consecució dels fins esmentats. L'autorització particularitzada d'ús es regirà pel que disposa l'article 18 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià.



Article 4. Règim d'intervencions en l'entorn de protecció

Totes les intervencions sobre els immobles existents en l'entorn han de tindre en compte les cauteles arqueològiques previstes en l'article 62 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià. En qualsevol cas, les actuacions arqueològiques hauran de ser autoritzades per la conselleria competent en matèria de cultura, d'acord amb l'article 60 de la mateixa llei.

Fins que el municipi on s'ubica el bé no aprove el pla especial de protecció de la zona arqueològica i el seu entorn, o un instrument urbanístic de contingut anàleg, qualsevol intervenció d'abast arquitectònic o constructiu que pretenga realitzar-se requerirà, a més, la corresponent autorització emesa en els termes establits en l'article 35 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià.



La proposta d'intervenció haurà de definir el seu abast i acompanyar-se de la documentació tècnica oportuna. També haurà d'especificar la ubicació parcel·lària, així com adjuntar la documentació gràfica que permeta constatar la situació actual i la seua transcendència patrimonial.



Article 5. Preservació del paisatge de la zona arqueològica i el seu entorn

A fi de preservar el paisatge històric de la zona arqueològica i el seu entorn i la integritat dels jaciments arqueològics que s'hi documenten, s'establixen les cauteles següents:

1. Règim de les edificacions:

a) Edificacions existents. Els immobles existents en la zona arqueològica i el seu entorn, pel seu alt valor testimonial i les seues particulars tipologies relacionades amb l'explotació tradicional del medi, hauran de conservar el seu caràcter originari, i, a este efecte, se'n potenciarà la conservació i la recuperació. Excepte casos excepcionals, i amb l'autorització prèvia de l'òrgan competent en matèria de cultura, no se'n permetrà el derrocament.

b) Noves edificacions. Únicament podran autoritzar-se en l'àmbit protegit xicotetes edificacions auxiliars de les faenes agrícoles o d'usos ambientalment compatibles, amb l'autorització prèvia, i amb subjecció a les condicions que a continuació s'indiquen:

1r. L'arquitectura dels edificis de nova planta o de remodelació d'aquells que no són tradicionals adequarà el seu caràcter estètic a la tipologia i acabats tradicionals de la zona.

2n. El màxim d'edificabilitat permés serà de 20 m² construïts per edificació, amb una parcel·la mínima d'una hectàrea. El nombre màxim de plantes serà d'una.

3r. Fatxades. Les obertures seran de proporció vertical, i de disposició i dimensions característiques de la zona. Els acabats es realitzaran amb materials tradicionals, dels quals queden descartats els que suposen una imitació. Els tancaments seran de fusta. Es prohibixen les persianes, excepte les persianetes exteriors enrotllables tradicionals.

4t. Les cobertes seran inclinades, d'un pendent màxim del 35 %, i de teula àrab.

2. Llevat que s'obtinga l'autorització expressa de l'òrgan competent en matèria de cultura, queden prohibits, com a regla general, els moviments de terres i excavacions d'incidència paisatgística.

3. Queden prohibides les senyalitzacions de tipus publicitari, l'emmagatzematge a l'aire lliure de materials i l'abocament de residus.

4. Pel que fa a la protecció i el foment del paisatge, sense perjuí dels informes o autoritzacions prèvies que siguen procedents per l'aplicació d'altres normes sectorials, particularment en matèria de medi ambient i agricultura, es prohibix la tala d'arbres sense l'autorització expressa de l'organisme competent en matèria de medi ambient i de la conselleria competent en matèria de cultura. En l'àmbit protegit s'haurà de fomentar la repoblació forestal amb varietats autòctones pròpies.



5. En els espais d'ús agrícola haurà de procurar-se, excepte l'autorització expressa de l'òrgan competent en matèria de cultura, el manteniment del parcel·lari existent amb els seus elements annexos, com ara camins, bancals, cledes i la resta d'elements etnològics d'arquitectura de pedra seca, així com els cultius tradicionals existents en l'actualitat.

6. Tant els tancaments de les finques, que hauran de realitzar-se a la manera tradicional de l'àmbit protegit, com la instal·lació de capçals de reg per degoteig, sense perjuí de les autoritzacions que per l'aplicació d'altres legislacions sectorials siguen procedents, exigiran l'autorització prèvia de l'òrgan competent en matèria de cultura.





Article 6. Intervencions arqueològiques en la zona arqueològica

Per a la realització d'intervencions arqueològiques en els jaciments declarats béns d'interés cultural, es requerirà la presentació d'un pla director que haurà de contindre: la descripció detallada dels objectius del pla, les fases d'execució i duració, així com una proposta motivada d'àrea de reserva arqueològica del jaciment, segons el que disposa l'article 66 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià. El pla director haurà de ser aprovat per l'òrgan competent en matèria de cultura.

El pla director no serà necessari per a les intervencions arqueològiques següents:

1. Les que es manifesten com d'urgent realització, tant per motius de conservació com per uns altres motius, sempre que així es justifique i el caràcter d'urgència siga corroborat per l'òrgan competent en matèria de cultura.

2. La documentació gràfica de les manifestacions rupestres que no implique tècniques analítiques.



Article 7. Delimitació de l'entorn de protecció dels béns d'interés cultural

La delimitació de les zones arqueològiques i de l'entorn de protecció assenyalat a estes queda definit, tant literalment com gràficament, en els annexos I, II i III d'este decret. La documentació complementària està en l'expedient corresponent.



DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Inscripció en l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià

Esta complementació declarativa de les zones arqueològiques de la Sarga, Abric I, Abric II i Abric III, situats al terme municipal d'Alcoi, s'ha d'inscriure en la secció primera de l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià.



Segona. Absència d'incidència en el gasto públic de la present disposició

L'aplicació i desenvolupament d'este decret no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots els capítols de gasto assignats a la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, i, en tot cas, s'haurà d'atendre amb els mitjans personals i materials d'eixa conselleria.





DISPOSICIÓ FINAL



Única. Entrada en vigor

Este decret es publicarà en el Boletín Oficial del Estado i entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 17 de juliol de 2015



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER



El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport,

VICENT MARZÀ IBÁÑEZ



ANNEX I

Delimitació literal de les zones arqueològiques de la Sarga,

Abrics I, II i III, i la seua descripció



1. Delimitació

a) Denominació principal:

Abrics d'Art Rupestre de la Sarga, Abric I, Abric II i Abric III.

b) Localització:

Província: Alacant.

Comarca: l'Alcoià.

Municipi: Alcoi.

c) Ubicació

Referència cadastral:

Polígon 7.

Parcel·les 38 i 40.



2. Descripció dels abrics d'art rupestre i determinació dels seus valors

Les pintures rupestres prehistòriques de la Sarga (Alcoi) van ser declarades en 1997 Bé d'Interés Cultural i com a tal han sigut inscrites en la secció primera de l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià, i en 1998 la UNESCO les va incloure en la Llista de Patrimoni de la Humanitat, junt amb unes altres manifestacions d'art rupestre de l'arc mediterrani.

Els seus motius pintats, d'època neolítica, es distribuïxen en les parets de tres abrics rocosos del barranc de la Cova Foradada (partida de la Canal Baixa, terme municipal d'Alcoi). Estos abrics i el seu entorn definixen un paisatge cultural i una unitat paisatgística de primer orde.





ANNEX II

Delimitació literal de l'entorn de protecció de les zones arqueològiques de la Sarga, Abric I, Abric II i Abric III, i dels béns patrimonials que se situen en eixe entorn, que es detallen i s'identifiquen als efectes tutelars



1. Justificació de la delimitació proposada: la delimitació de l'entorn de protecció s'ha establit tenint en compte l'espai comprés en una distància de dos-cents metres des del contorn extern del bé (de cada un dels tres abrics), i d'acord amb els criteris següents:



a) Topogràfics i paisatgístics, amb la inclusió de les terres circumdants, els relleus i els camins pròxims des d'on és possible contemplar els abrics i el barranc de la Cova Foradada.

b) Administratius: inclouen la superfície de les parcel·les cadastrals afectades per la proposta.



2. Delimitació literal de l'entorn:

a) Origen: intersecció de la via pecuària número 2, canyada del Port (referència cadastral 9017), amb la via pecuària número 17, assagador de la Font Vella (referència cadastral 9019); punt A: coordenades UTM (dàtum ETRS89, fus 30): 720848; 4280662.

b) Sentit: horari.

Línia delimitadora: des de l'origen va en direcció est paral·lela a la via pecuària número 2, canyada del Port, seguint la línia delimitadora de les parcel·les 45 i 42; punt B: coordenades: 721096; 4280679. Voreja pel sud els edificis del mas dels Ginerets, per la línia delimitadora de la parcel·la 42, fins a la intersecció amb el camí que ix en direcció a les edificacions dels Plans de Baix i dels Plans del Mig (referència cadastral 9017); punt C: coordenades: 721232; 4280631. Continua en direcció est per la línia delimitadora de la parcel·la 37, que al seu torn va paral·lela al camí (referència cadastral 9017), fins a la seua intersecció amb el camí que conduïx als Plans de Baix (referència cadastral 9021); punt D: coordenades. 721418; 4280498. Va per la línia delimitadora de les parcel·les 32 i 37, i paral·lela al camí que conduïx als Plans de Baix (referència cadastral 9021), fins a un punt distant 200 metres de l'Abric III; punt E: coordenades: 721456; 4280383. La línia delimitadora descriu un arc amb radi mètric de 200 metres respecte de la situació de l'Abric II i de l'Abric I, travessa un tram de la parcel·la 32, creua el camí (referència cadastral 9021), travessa la parcel·la 38 fins a enllaçar amb el camí del Mas de la Cova als Plans de Baix i la intersecció de la parcel·la 39; punt F: coordenades: 721319; 4279992. Seguix la línia delimitadora de la parcel·la 39, que recorre la carena d'una elevació (límit de la divisòria del terme d'Alcoi amb el de Xixona), fins a la intersecció amb la carretera que comunica la Sarga amb el mas de la Cova (referència cadastral 9020); punt G: coordenades: 720860; 4280096. Continua en direcció oest per la línia delimitadora de les parcel·les 41 i 47 fins a la seua intersecció amb un camí (referència cadastral 9022); punt H: coordenades 720636; 4280170. Continua en direcció nord-est pel vessant de la muntanya fins a la línia delimitadora de la parcel·la 46, voreja la via pecuària número 17, assagador de la Font Vella (referència cadastral 9019), que limita la parcel·la 45, i conclou en el punt d'origen A.



c) Parcel·les afectades: terme d'Alcoi. Polígon 7. Parcel·les 32, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 45, 46, 47; 9018, 9019, 9020 i 9021.



3. Béns patrimonials ubicats en l'entorn de protecció

a) Patrimoni arqueològic

1r. Cova Foradada.

Municipi: Alcoi.

Descripció: cavitat de 20 x 9 metres formada per un gran clavill amb dos boques d'accés, de les quals la situada en una cota inferior s'obri al barranc de la Cova Foradada; l'interior presenta un desnivell pronunciat, grans blocs de pedra i pocs sediments.

Cronologia: edat del bronze (bronze ple i bronze final); restes d'un enterrament humà, ceràmiques amb decoració incisa, sílex i pedra polida.

Categoria: s'assenyala expressament com a Bé de Rellevància Local amb la categoria d'Espai de Protecció Arqueològica.



2n. Cim i vessant est de l'altet del Mas de la Cova.

Municipi: Alcoi.

Descripció: terrenys del cim i vessant est de l'altet del Mas de la Cova.

Cronologia: èpoques moderna i contemporània (ceràmiques al torn, segles XIV a XIX).

Categoria: Àrea de Vigilància Arqueològica.



3r. Mas de la Cova.

Municipi: Alcoi.

Descripció: pla situat entre el mas de la Cova, la via pecuària núm. 7, assagador de la Font Vella, l'inici dels abancalaments del vessant est de l'altet del Mas de la Cova i la carretera del caseriu de la Sarga al mas de la Cova.

Cronologia: neolític (IV-III mil·lenni aC), romà (segles I-IV dC) i medieval/modern (segles XVI-XIX dC).

Categoria: Àrea de Vigilància Arqueològica.



4t. Barranc de la Cova Foradada.

Municipi: Alcoi.

Descripció: estructura semblant a un fossat que s'advertix en el talús de la pista que comunica el mas dels Ginerets amb el mas de la Cova, en el tram pròxim al llit del barranc de la Cova Foradada.

Cronologia: neolític-edat del bronze (III-I mil·lenni aC).

Categoria: Àrea de Vigilància Arqueològica.



5t. Cornisa de l'Abric 3 de la Sarga.

Municipi: Alcoi.

Descripció: estructura de pedres clavades que s'alineen de NW a SE, de forma paral·lela a un talús natural, i acumulació de pedres procedents d'una possible estructura derruïda.

Cronologia: edat del bronze (II mil·lenni aC).

Categoria: Àrea de Vigilància Arqueològica.



6t. Vessant sud-est i capçalera del barranc de la Cova Foradada.

Municipi: Alcoi.

Descripció: terrenys del vessant sud-est del turó del barranc de la Cova Foradada (elevació situada sobre els abrics amb pintures rupestres), fins al terreny agrícola dels Plans de Baix. Dispersió baixa de ceràmiques comunes al torn.

Cronologia: edat mitjana-moderna (segles XIII-XVI dC).

Categoria: Àrea de Vigilància Arqueològica.





7m. Els Plans de Baix.

Municipi: Alcoi.

Descripció: gran abancalament en pla situat entre la masia dels Plans de Baix, el turó del barranc de la Cova Foradada i l'inici d'este barranc.

Cronologia: neolític II i edat del bronze (IV a II mil·lenni aC).

Categoria: Àrea de Vigilància Arqueològica.



8é. Els Ginerets.

Municipi: Alcoi.

Descripció: concentració de materials arqueològics (ascles i làmines de sílex; ceràmiques al torn) dispersos en els terrenys agrícoles de forta inclinació situats al sud-est del mas dels Ginerets.

Cronologia: del neolític final a l'edat del bronze (III-I mil·lenni aC), medieval i modern (segles XIII-XVIII dC).

Categoria: Àrea de Vigilància Arqueològica.



b) Patrimoni etnològic

1r. Mas de la Cova.

Municipi: Alcoi.

Descripció: casa de camp o masia formada per l'agregació de dos cossos d'obra, en forma de L, i un pati. L'edifici de majors proporcions, dotat de dos plantes, va estar destinat a vivenda principal (possiblement dels propietaris), i té el seu accés orientat al SO, al costat de l'era de trillar. A través d'una escala exterior es pot accedir al pati.



A la resta de les dependències s'accedix a través d'un gran pati on trobem una àrea coberta per a servir de corral de bestiar. En este cos, al costat de l'entrada, se situa una cuina amb una gran llar, i a la part oposada es troba l'estable o la quadra, sobre el qual es disposa una zona d'habitació per als masovers; la resta són dependències d'emmagatzematge i transformació, en les quals trobem dos basses del trull i el celler, a més d'un magatzem amb un forn i una cisterna per a arreplegar aigües pluvials.

Cronologia: mitjan segle XIX.

Categoria: s'assenyala expressament com a Bé de Rellevància Local amb la categoria d'espai etnològic d'interés local.



2n. Forn de calç de la Sarga de Baix

Municipi: Alcoi.

Descripció: forn de calç de 3,5 metres de diàmetre interior excavat en el sediment terrós d'un marge o escaló del terreny. Es localitza al vessant nord-oest de l'altet del Mas de la Cova, en una zona abancalada pròxima al cim. La boca del forn conserva l'arrancada del mur de pedra seca, i l'interior no conserva cap revestiment i es troba pràcticament cobert de sediments. Als voltants del forn es localitzen afloraments d'estrats calcaris.



Cronologia: segles XIX-XX.



3r. Pou del mas de la Cova.

Municipi: Alcoi.

Descripció: pou per a la captació d'aigües subterrànies que ocupa la zona central d'un bancal que terraplena el barranc de Serra. La construcció és de planta circular, amb un diàmetre màxim pròxim a un metre, i està feta amb maçoneria. La part alta acaba en forma cònica i s'alça de terra 1,80 metres. A la part sud hi ha una obertura rectangular amb marc de fusta per a una porta de fusta, hui en dia desapareguda. A la part baixa de l'obertura hi ha una pedra plana treballada que servia per a recolzar el poal de l'aigua.

Cronologia: segles XIX-XX.

Mapa web