Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 15/2021, de 29 de gener, del Consell, de modificació del Decret 199/2011, de 23 de desembre, del Consell, de declaració com a bé d'interés cultural immaterial a favor de la Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9015 de 08.02.2021
Número identificador:  2021/934
Referència Base de Dades:  001093/2021
 



DECRET 15/2021, de 29 de gener, del Consell, de modificació del Decret 199/2011, de 23 de desembre, del Consell, de declaració com a bé d'interés cultural immaterial a favor de la Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi. [2021/934]

El Decret 199/2011, de 23 de desembre, del Consell, pel qual es declara bé d'interés cultural immaterial la Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi (DOGV 26.12.2011), s'ha evidenciat com un instrument adequat per a la consecució de la finalitat perseguida.

No obstant això, l'Ajuntament d'Alcoi com a organitzador i l'Associació de Sant Jordi d'Alcoi com a entitat col·laboradora han vist la necessitat de proposar determinats canvis en els actes de l'esmentada Cavalcada dels Reis de Mags d'Alcoi, els quals comportarien una mínima modificació del contingut de l'esmentat decret, encara que sense alterar les característiques per les quals se li va atorgar el reconeixement com a bé d'interés cultural immaterial.

Així doncs, l'Ajuntament d'Alcoi proposa realitzar unes modificacions que afecten un ajust horari de l'acte del Ban Reial i, també, per a acurtar el recorregut de l'itinerari al seu tram final, tan quant al Ban Reial com a la Cavalcada de Reis. La proposta que sotmeten a consideració té dos objectius: realitzar un ajust horari i acurtar el recorregut de l'itinerari al seu tram final, de manera que les desfilades concloguen en un horari més adequat per al públic infantil. D'altra banda, i principalment, perquè el desenvolupament de les desfilades transcorre exclusivament per l'àmbit de la delimitació del conjunt històric de la ciutat, declarat bé d'interés cultural en 1982, el qual posseeix valors patrimonials que contribueixen a realçar l'escenari urbà pel qual transcorren els actes esmentats.

Aquests consideracions obliguen a plantejar la modificació del decret per a incloure uns canvis en horari i recorregut en l'annex descriptiu del Decret 199/2011, segons l'article 28 de la Llei 4/1998, del patrimoni cultural valencià, que ens indica que es determinaran amb claredat els valors del bé que justifiquen la declaració i contindrà una descripció detallada d'aquest que en permeta la identificació precisa, i que, en el cas dels béns immaterials, s'haurà de definir, a més, el seu àmbit espacial i temporal.

En conseqüència, d'acord amb l'article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, a proposta del conseller d'Educació, Cultura i Esport, prèvia deliberació del Consell, en la reunió de 29 de gener de 2021,





DECRETE



Article únic. Modificació del Decret 199/2011, de 23 de desembre, del Consell, pel qual es declara bé d'interés cultural immaterial la Cavalcada de Reis Mags d'Alcoi.

Es modifica el punt 2.3, Descripció del bé, dins de l'apartat 2, Dades sobre el bé objecte de la declaració, i l'apartat 3, Definició de l'àmbit espacial i temporal, de l'annex del Decret 199/2011, que queda redactat de la següent manera:



«2.3 Descripció del bé:

La celebració d'aquesta festivitat s'estructura en tres actes principals:

Les Pastoretes

La celebració d'aquesta cavalcada infantil es remunta a l'any 1889. Inicialment va ser una desfilada infantil que, en la vesprada del dia 5, eixia de la ciutat per a rebre els Reis. Actualment, se celebra el matí del diumenge o del dia festiu anterior al 5 de gener i transcorre pel carrer de Sant Nicolau i finalitzar a la plaça d'Espanya, al costat del Naixement d'un Betlem vivent. Els protagonistes són un grup de xiquets i xiquetes abillats amb vestits de pastors, que desfilen amb els seus ramats per a acudir a l'estable i obsequiar l'Infant Jesús. L'acte rememora l'anunci –de l'àngel als pastors– de la bona nova del naixement de Jesús. Com a preàmbul d'aquesta desfilada, a les 10.00 hores, a la plaça d'Espanya els membres d'un grup de danses tradicionals preparen un esmorzar popular.

A les 12.00 h s'inicia l'acte de Les Pastoretes des del Partidor (zona alta del carrer de Sant Nicolau), en el qual intervenen els músics de la Corporació Musical La Primitiva, que interpreten per a l'ocasió una partitura, L'entrà dels Reis, inspirada en antigues nadales i cançons populars que evoquen les aromes d'aquestes terres, peça musical composta pel músic alcoià Camilo Pérez Monllor expressament per a la festa dels Reis Mags. Així mateix, intervenen diversos grups de danses que ballen durant el recorregut als sons de la Corporació Musical La Primitiva, entitat a la qual en 1913 el mestre Pérez Monllor va entregar la seua partitura L'entrà dels Reis. En el festeig s'incorporen carros engalanats amb verds brancatges, un ramat d'ovelles i xiquets i xiquetes abillats amb vestits rústics de pastorets i pastoretes, que són els encarregats de repartir entre el públic al·leluies amb versos que evoquen el naixement de Jesús al Portal de Betlem.

L'acte finalitza al voltant de les 13.30 hores a la plaça, amb l'Adoració dels Pastors a la Sagrada Família. Les danses i les cançonetes aconsegueixen sumar ambient a aquest acte que constitueix un immillorable preludi de la festivitat dels Reis Mags.

Formació:

Grup musical (Corporació Musical La Primitiva)

Grup de danses

Carros amb xiquets

Grup de danses

Carros amb xiquets

Grup de música popular

Ramat d'ovelles



El Ban Reial

El dia 4 de gener de cada any la ciutat d'Alcoi es veu immersa en una certa inquietud i també una especial complicitat entre la gent: es prepara la visita dels Reis Mags. I ho anuncia i ho pregona un original telegrama, similar al que ja des de 1887 se situava a la façana de l'oficina de Correus, després a la façana de la casa consistorial i actualment a l'edifici de la societat Cercle Catòlic d'Obrers, a la plaça d'Espanya.



El Ban Reial es va incorporar a la festivitat de Reis d'Alcoi, com a preludi d'aquesta, l'any 1924. Al vespre del 4 de gener, un emissari de Ses Majestats recorre els carrers de la ciutat anunciant l'arribada dels Reis Mags, que, després de llargues jornades de viatge des de l'Orient, acudeixen a oferir els seus presents a l'Infant Jesús.

Al voltant de les 18.00 hores i al voltant de la plaça d'Espanya, s'inicia el Pregó del Tio Piam, un acte recuperat en 1996 i que consisteix en l'anunci d'un personatge popular de l'Alcoi del segle XIX, el Tio Piam, que pregona la imminent arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar. L'acte consisteix en una senzilla cercavila de gent vestida a la manera antiga, entre els quals es troba qui interpreta el Tio Piam. En el seu breu parlament, el Tio Piam convida que paren els batans, els telers i els molins de paper davant de la important visita que arribarà a la ciutat per la porta d'Alacant. Per a rememorar el Tio Piam, va ser compost un pregó, amb text compost per Joel García Pérez, que s'acompanya amb els sons de dolçaines i tabals.



Pregó del Tio Piam

És fa saber a tots

que per la porta d'Alacant

arribarà a aquesta ciutat

una visita molt important.



L'Ambaixador de Ses Majestats,

Melcior, Gaspar i Baltasar

ve il·lusionat a avisar

que els tres reis demà han d'arribar.



Donada la importància

del qual us ha de comunicar

pareu batans i telers

i les fàbriques de paper.



La feina heu de deixar

perquè l'Ambaixador puga apreciar

que Alcoi espera impacient

l'arribada dels Reis d'Orient.

Avisats pel Pregó del Tio Piam, els representants del poble alcoià, vestits amb la indumentària tradicional (bruses, pantalons de ratlles, gorres, barrets, capes i mantes per als homes, i calces, brials, gipons, mantellines i mantons per a les dones), abandonen el seu treball habitual per a dirigir-se des de la plaça d'Espanya fins a la font Redona a rebre l'Il·lustre Ambaixador Reial. Amb ells van també els personatges del cèlebre Betlem del Tirisiti, bé d'interés cultural. Uns personatges que prenen vida per a entusiasmar els xiquets i xiquetes que assisteixen a aquesta popular desfilada. El Sereno, que interpel·la els menuts per l'hora, el Rector, el Monesillo i les Beates, el Senyoret i la Guapeta, l'Agüelo, que, amb el seu caràcter nerviós i un punt irascible, arranca nombrosos crits del públic, i, per descomptat, Tirisiti, el personatge central del Betlem. La participació del públic queda assegurada pels crits que els menuts i més grans dirigeixen a la comitiva, especialment a Tirisiti, al Torero, que rememora el matador Andrés Coloma, Clásico, al Sereno per a preguntar-li l'hora i a l'Agüelo per a irritar-lo més encara.

Tot aquest grup de persones ascendeix pel carrer de Sant Nicolau per a anar a rebre l'Ambaixador Reial, i que comence l'acte del Ban Reial al voltant de les 18.30 h. Aquest festeig, que anuncia la vinguda dels Reis per a l'endemà, s'acompanya amb fanfàrries musicals, que encapçalen el seguici de la singular desfilada que recorre un llarg itinerari (carrer de Sant Nicolau, plaça d'Espanya, Sant Llorenç), i que conclou al final de l'avinguda del País Valencià.

Una atmosfera de misteri envolta el festeig de l'Ambaixador Reial, que és acompanyat per un grup de portadors de torxes que visten de patges amb una indumentària molt original. El personatge, a la part alta d'una carrossa, recita un text els versos del qual –declamats en valencià– són un missatge d'esperança que revifa la il·lusió dels més menuts. La peça literària del Ban Reial és una composició poètica de versos populars, especialment dirigida als xiquets i xiquetes d'Alcoi, que anualment aporta novetats i temes d'actualitat. D'aquest text, que s'encarrega ex professo cada any, es realitza una edició en fullets per a ser repartits entre el públic que ocupa els carrers per a escoltar l'emissari reial, que en al seu recorregut arriba a declamar-lo en vint-i-cinc ocasions.

Quan la comitiva arriba a la plaça, al voltant de les 20.00 hores, s'entreveu a la llunyania de la serra de Mariola la llum càlida de les fogueres del campament que espera l'arribada de la caravana règia. Aquests tradicionals fogueres es documenten des de l'any 1928 i n'està a càrrec un grup de membres del Centre Excursionista d'Alcoi.

Al final d'aquest senzill festeig que acompanya en el seu recorregut l'Ambaixador, s'incorporen unes burres que porten sobre els lloms unes bústies, on els xiquets i les xiquetes depositen les cartes que han escrit als Reis per a demanar-los els joguets dels seus somnis, amb l'esperança que demà seran atesos. Sens dubte, és la part més original, atractiva i esperada del Ban Reial. El costum que els xiquets escriguen cartes als Reis data com a mínim a Alcoi des de l'any 1931, data en la qual es crea un model de carta impresa per algun establiment tipogràfic de la ciutat.



Formació:

Motoristes de la Policia Local

Personatges del Betlem de Tirisiti

Grup «poble»

Banda de música

Grup «poble»

Carros de presents

Corporació Musical La Primitiva

Grup de portadors de torxes

Carrossa de l'Ambaixador Reial

Burres amb bústies



Cavalcada de Reis Mags

Més de mil persones participen en aquesta cavalcada. Els motoristes de la Policia Local obrin la desfilada, precedits dels heralds de la ciutat que anuncien el portador de l'Estrela, el qual encapçala i guia aquesta cavalcada, l'itinerari de la qual recorre a través dels carrers del Camí, Sant Nicolau, plaça d'Espanya, Sant Llorenç i avinguda del País Valencià i finalitza a l'inici del pont de Maria Cristina.

Les voreres dels carrers, els passejos i places, i fins l'últim balcó del recorregut, apareixen jalonats per un públic incondicional al qual no sembla importar-li el fred d'aquesta nit. L'esperit i la calor de la Cavalcada inunden al seu pas tots els racons d'Alcoi, i el nerviosisme dels xiquets i xiquetes –i també dels majors– es manifesta quan irrompen en l'escena els primers patges, uns personatges inseparables d'aquesta cavalcada, que a Alcoi són anomenats afectuosament «els negres», la participació dels quals es documenta des de l'any 1887.

Els Reis avancen amb sumptuositat sobre cavalcadures. Cada rei va acompanyat pels seus patges i portadors de torxes, mentre desenes de patges mascarats són els encarregats d'entregar als xiquets i xiquetes els seus regals. I per a això fan servir llargues escales de mà amb les quals ascendeixen als balcons de les cases. Centenars de paquets ordenats als camions que segueixen la comitiva aconsegueixen ser distribuïts entre els destinataris que havien confiat els seus encàrrecs als organitzadors.

El seguici dels Reis arriba a la plaça i els sobirans descendeixen de les seues cavalcadures i caminen cap al Naixement. El moment de l'Adoració de l'Infant Jesús s'adorna amb l'efecte de les bengales distribuïdes entre el públic, i l'acte se solemnitza amb focs d'artifici, volteig de campanes i efectes de megafonia amb la interpretació del Magnificat de Händel.

La comitiva prossegueix la desfilada per l'itinerari, amb la pompa i la solemnitat que caracteritzen aquesta cavalcada, que finalitza cap a les 21.30 hores.

El dia 6 de gener, al matí, els Reis visiten diversos centres assistencials de la ciutat per a entregar obsequis i felicitar les festes a tots aquells residents que no han pogut presenciar la Cavalcada.

Formació:

Motoristes de la Policia Local

Heralds de la ciutat, timbalers i trompeters

Personatges del Betlem de Tirisiti

Grup «poble».

Portadors de torxes i Ambaixador Reial

Grup de danses i portadors de torxes

Grup «'soc»' (pastors, carros, músics), patges i portadors de torxes

Portadors de torxes, banda de música i carrossa

Primer rei: Melcior i seguici (portadors de torxes, banda de música i carrossa)

Segon rei: Baltasar i seguici (portadors de torxes, banda de música i carrossa)

Tercer rei: Gaspar i seguici (portadors de torxes, banda de música i carrossa)

Patges negres amb les escales per al repartiment de paquets

Camions de paqueteria



3. Definició de l'àmbit espacial i temporal.

Les Pastoretes se celebra el matí del diumenge o del dia festiu anterior al 5 de gener, a les 12.00 hores, des del Partidor (zona alta del carrer de Sant Nicolau), i finalitza a la plaça d'Espanya.

El Ban Reial se celebra la vesprada del 4 de gener. S'inicia a les 18.00 hores amb el Pregó del Tio Piam i continua, al voltant de les 18.30 hores, amb el festeig del Ban Reial, pels carrers d'Alcoi.

La Cavalcada se celebra a poqueta nit del dia 5 de gener, vespra de la festa dels Reis Mags, i l'itinerari recorre els carrers de la ciutat d'Alcoi.»



DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Incidència pressupostària

L'execució i desplegament d'aquest decret no podrà tindre cap incidència pressupostària en la dotació dels capítols de despesa assignada a la conselleria competent i, en tot cas, haurà de ser atés amb els seus mitjans personals i materials.



DISPOSICIÓ FINAL



Única. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 29 de gener de 2021



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG i FERRER



El conseller d'Educació, Cultura i Esport,

VICENT MARZÀ i IBÁÑEZ

Mapa web