Ficha disposicion

Ficha disposicion





LLEI 1/2007, de 5 de febrer, de la Generalitat, per la qual es regulen les empreses d'inserció per a fomentar la inclusió social a la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 5447 de 09.02.2007
Número identificador:  2007/1587
Referència Base de Dades:  1815/2007
 



Sia notori i manifest a tots els ciutadans que les Corts Valencianes han aprovat, i jo, d'acord amb el que establixen la Constitució i l'Estatut d'Autonomia, en nom del Rei, promulgue la llei següent:

PREÀMBUL

I

Les transformacions que s'estan experimentant al llarg dels últims anys en l'entorn social, econòmic, organitzatiu i tecnològic, que originen canvis en els hàbits laborals i en els sistemes d'organització del treball, unit a la pèrdua de vincles socials i familiars, configuren algunes de les múltiples causes d'exclusió social, definida com la impossibilitat d'exercir drets socials, fonamentalment el dret al treball.

A causa dels canvis socials referits, es genera la concurrència de diversitat de circumstàncies que col·loquen determinades persones en situació o risc d'exclusió social, motivant que troben especials dificultats per a accedir al mercat de treball per les carències socials, econòmiques, educatives i de qualificació laboral que patixen estes persones. D'esta manera, l'exercici d'un treball, dret i deure de tots ciutadans consagrat en la Constitució Espanyola, presenta per a elles greus problemes. Les dificultats d'accés a l'ocupació impedixen, al mateix temps, participar en la vida econòmica i social del país i allunyen de l'exercici d'altres drets socials, derivant en situacions de marginació. Així es fa patent, en gran manera, que en les situacions d'exclusió social la ruptura del vincle entre l'individu i la societat es deriva de la seua exclusió del procés productiu.

II

De conformitat amb el que establix l'article 9.2 de la Constitució Espanyola, l'article 10 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana establix que correspon a La Generalitat, en el marc de les seues competències i mitjançant la seua organització jurídica, promoure les condicions necessàries perquè els drets socials dels ciutadans valencians, i dels grups i col·lectius en què s'integren, siguen objecte d'una aplicació real i efectiva.

Estos articles expliciten els valors superiors de l'ordenament jurídic i imposen als poders públics el deure d'instrumentar els mitjans que resulten necessaris per a aconseguir la igualtat entre els individus amb independència de la seua situació social; la qual cosa determina la necessitat que estos poders establisquen les vies que faciliten esta igualtat, i de manera especial, la d'aquelles persones que per diverses circumstàncies es troben en situació o greu risc d'exclusió social. La lluita contra l'exclusió social s'ha convertit en un dels principals reptes de la nostra societat.

III

Els processos d'integració social tenen una innegable relació amb l'àmbit de l'ocupació, especialment en aquelles persones la situació de les quals els dificulta una normal integració en el seu entorn social i, al seu torn, les allunya de les possibilitats d'obtindre una ocupació per compte propi o d'altri. Les actuacions que amplien les possibilitats d'inserció en el mercat laboral suposen per a estes persones una forma eficaç per a ser de la mateixa manera part activa de la societat a què pertanyen.

Dins del marc de les polítiques d'inclusió social establides tant en l'àmbit nacional, amb el III Pla Nacional d'acció per a la inclusió social del Regne d'Espanya 2005-2006, que pretén impulsar la regulació de les empreses d'inserció i la creació de centres integrals d'ocupació per a persones en situació o risc d'exclusió social, establint estructures pont cap al mercat de treball normalitzat, com en l'àmbit de la Comunitat Valenciana amb el Pacte Valencià pel Creixement i l'Ocupació (PAVACE), com a instrument de planificació estratègica, es contempla el compromís de tots els implicats en la resolució dels problemes dels més desfavorits, fomentant la participació en l'ocupació, facilitant l'accés als recursos, drets i servicis, i prevenint els riscs d'exclusió social dels grups més vulnerables de la societat.

Així, des de la voluntat d'impuls d'una política d'ocupació global i integradora per a tots, i des del consens amb els agents socials i econòmics, es planteja la necessitat de donar suport a aquelles iniciatives i empreses que combinen la lògica empresarial amb metodologies que fan possible la inclusió de persones en els processos d'inserció laboral en la mateixa empresa, en una empresa aliena o en projectes d'autoocupació. En definitiva, oferixen a la societat una rendibilitat econòmica equivalent a la de la resta de les empreses, però intensifiquen la seua funció social, ja que els beneficiaris deixen de ser persones passives i dependents, i passen a formar part activa de la societat de la qual es trobaven exclosos.

Les Empreses d'Inserció es promouen, per tant, com una mesura que facilita la incorporació de les persones en situació o greu risc d'exclusió social al mercat ordinari de treball, ja que suposen un suport continu als grups més vulnerables que participen en estes i estan lligades al territori i a les necessitats de treball de la zona en què s'ubiquen, buscant espais en el món laboral i creant llocs de treball.

La inserció sociolaboral s'entén emmarcada en els itineraris d'inserció que es conformen com un conjunt d'accions que milloren l'adaptació social d'estos col·lectius, l'objectiu de les quals és potenciar les capacitats i les actituds d'estes persones per a l'ocupació com una via de trànsit per a la integració en el mercat laboral ordinari d'estos col·lectius.

IV

En la línia del que s'ha exposat, la present Llei regula la inserció sociolaboral a través d'Empreses d'Inserció de persones en situació d'exclusió social o amb risc de patir-la, establint les condicions que garantisquen la correcta execució dels fins de la inserció, i, en garantia d'això, es regulen els requisits de les Empreses d'Inserció a la Comunitat Valenciana, els procediments de qualificació i de registre, així com les mesures de foment dirigides a compensar la contractació d'estos treballadors i la realització dels itineraris d'inserció per estes.

La present Llei dedica el capítol I a establir unes disposicions generals, a fi d'enquadrar les Empreses d'Inserció en el marc competencial i d'acció de La Generalitat en les polítiques contra l'exclusió social. Es determina el concepte d'Empresa d'Inserció, així com el col·lectiu social la integració sociolaboral del qual es pretén fomentar a través d'esta.

El capítol II regula allò relatiu al funcionament del Registre d'Empreses d'Inserció de la Comunitat Valenciana, com un instrument destinat tant a proporcionar la garantia de seguretat jurídica derivada de la publicitat registral, com del compliment dels seus objectius socials.

De forma acurada, el capítol III establix les condicions d'integració i de seguiment per a l'ocupació dels treballadors incorporats a estes empreses, procurant que queden determinats amb claredat els drets de les persones integrades i les obligacions de les empreses ocupadores.

Finalment, es regula en el capítol IV el marc general d'ajudes i de subvencions destinades a les iniciatives empresarials per a la integració sociolaboral, siga a través de les Empreses d'Inserció, siga a través d'empreses ordinàries.

CAPÍTOL I

Disposicions generals

Article 1. Objecte

La present Llei té com a objecte regular els requisits, el registre i les mesures de foment de les Empreses d'Inserció com a mitjà d'inserció sociolaboral de persones en situació d'exclusió social o amb risc de patir-la.

Article 2. Àmbit d'aplicació

1. La present Llei s'aplicarà a les Empreses d'Inserció l'activitat i la seu social de les quals radique a la Comunitat Valenciana.

2. Així mateix, podran ser beneficiàries de les ajudes arreplegades en l'article 16 de la present Llei les empreses que contracten treballadors que hagen realitzat el seu itinerari en l'Empresa d'Inserció i realitzen la seua activitat a la Comunitat Valenciana.

Article 3. Concepte d'Empresa d'Inserció

1. Als efectes de la present Llei, podran qualificar-se com a Empreses d'Inserció aquelles estructures productives de béns o servicis sense ànim de lucre que, adoptant alguna de les fórmules jurídiques que s'assenyalen en l'apartat següent d'este article, tinguen entre els seus fins primordials la inserció sociolaboral de persones en situació o risc d'exclusió social, mitjançant el desenrotllament d'un projecte personal d'integració que els permeta accedir al mercat ordinari de treball.

2. Requisits i obligacions de les Empreses d'Inserció:

a) Constituir una societat mercantil, societat cooperativa, societat anònima laboral o societat limitada laboral, en els termes previstos en la legislació aplicable.

b) Desenrotllar una activitat econòmica de producció de béns o prestació de servicis en qualsevol sector del mercat.

c) Arreplegar en els seus Estatuts, entre els seus fins primordials, la inserció sociolaboral de persones que presenten especials dificultats d'accés al mercat laboral, per estar en situació o risc d'exclusió social.

d) Mantindre, almenys, un 30 per 100 de treballadors en procés d'inserció sociolaboral.

e) Facilitar als treballadors, que ocupen una plaça d'inserció, mesures personalitzades de suport, entenent per això:

- Formació dirigida a l'aprenentatge d'una determinada activitat professional i a l'adequació del nivell formatiu o les competències professionals a les exigències del mercat laboral.

- Establiment d'unes pautes de comportament destinades a l'adquisició d'hàbits socials i de treball.

- Acompanyament social, encaminat a satisfer o resoldre problemàtiques personals i de convivència que impedisquen o dificulten el normal desenrotllament del procés d'adaptació laboral.

f) Disposar de personal propi especialitzat en la realització de les mesures personalitzades de suport que configuren l'itinerari d'inserció, d'acord amb el que preveu l'apartat anterior.

g) Ajustar-se al règim laboral que corresponga atenent el tipus de contractació pel qual es produeix la incorporació dels treballadors a l'empresa i al conveni col·lectiu del sector.

h) Aplicar els excedents disponibles obtinguts en cada exercici a la millora o l'ampliació de les seues estructures productives i/o a la promoció d'activitats relacionades amb la inserció sociolaboral, i no s'haurà de produir, en cap cas, repartiment de beneficis.

i) Estar al corrent en el pagament de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social i no tenir cap deute pendent amb l'administració de La Generalitat o amb els seus organismes autònoms en el moment de sol·licitar la qualificació.

3. Entitats promotores:

a) La promoció de les Empreses d'Inserció correspon a les entitats públiques o privades sense ànim de lucre en l'objecte social o fins de les quals figure la inserció sociolaboral.

b) El percentatge mínim de participació de les entitats promotores en el capital social de les empreses d'inserció es determinarà reglamentàriament.

Article 4. Acreditació de la situació de risc o exclusió social

Als efectes de la present Llei, la situació d'exclusió social l'acreditaran els servicis socials, generals o especialitzats, de les administracions públiques, i queda determinada per la pertinença a algun dels col·lectius següents:

a) Perceptors de rendes mínimes d'inserció, o qualsevol altra prestació de la Comunitat Valenciana, de naturalesa igual o semblant.

b) Persones que no puguen accedir a les prestacions a què fa referència el punt anterior, per alguna de les causes següents:

- Falta de període exigit de residència o empadronament, o per a la constitució de la unitat perceptora.

- Haver esgotat el període màxim de percepció legalment establit.

c) Menors d'edat amb més de setze anys d'edat en situació administrativa de guarda o tutela declarada per La Generalitat, i joves majors de setze anys i menors de trenta procedents d'institucions de protecció de menors.

d) Persones amb problemes de drogoaddicció o alcoholisme que es troben en processos de rehabilitació o reinserció social.

e) Interns de centres penitenciaris la situació penitenciària dels quals els permeta accedir a una ocupació, així com alliberats condicionals i exreclusos.

f) Menors i joves inclosos en l'àmbit d'aplicació de la legislació vigent en matèria de responsabilitat penal dels menors, la situació i l'edat dels quals els permeta accedir a una ocupació, durant el temps de la mesura i amb posterioritat a la seua finalització fins als trenta anys.

g) Persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial i persones afectades per malaltia mental que tinguen possibilitats d'inserció en el món laboral.

h) Persones que, amb un informe previ dels servicis socials, generals o especialitzats, de les administracions públiques, es troben en qualsevol altra situació d'exclusió social o conduent a esta que aconselle la seua inclusió en un procés d'inserció sociolaboral a través d'una Empresa d'Inserció, de conformitat amb les disposicions reglamentàries que s'adopten per al desplegament i l'execució d'esta Llei.

CAPÍTOL II

Qualificació i registre d'empreses d'inserció

Article 5. Procediment de qualificació

1. Per a obtindre la qualificació d'Empresa d'Inserció, les entitats promotores hauran de presentar la sol·licitud davant del Servici Valencià d'Ocupació i Formació (SERVEF), o per qualsevol dels mitjans previstos en l'article 38.4 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

2. La sol·licitud de qualificació contindrà les dades següents i s'acompanyarà amb la documentació que s'exposa a continuació:

a) Denominació de l'entitat promotora sol·licitant, i, si és el cas, Número d'Identificació Fiscal i dades d'inscripció en el registre corresponent a la seua personalitat jurídica.

b) Memòria justificativa i documentació que fonamenten i acrediten el compliment dels requisits establits en l'article 3 de la present Llei.

c) Projecte de viabilitat de l'Empresa d'Inserció.

d) Lloc i data de la sol·licitud.

3. Estudiat el projecte, la sol·licitud de qualificació serà resolta per acord motivat de la Direcció General del SERVEF que serà publicat en el DOCV. La resolució condicionarà expressament la seua vigència al compliment de les obligacions regulades en la present Llei i a l'absència de causes de desqualificació. En els supòsits en què es resolga de forma favorable la sol·licitud i, per tant, es concedisca la qualificació administrativa d'"Empresa d'Inserció en tràmit", l'entitat promotora disposarà de fins a 12 mesos per a iniciar l'activitat i les contractacions de persones en situació o risc d'exclusió social, així com per a ultimar la constitució de la societat, si és el cas, moment en el qual la qualificació serà definitiva.

4. El procediment de qualificació es tramitarà conforme al que disposa la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

5. El termini màxim per a resoldre i notificar les sol·licituds de qualificació formulades a l'empara d'esta Llei serà de sis mesos, a comptar des de la data de presentació de la sol·licitud. En el cas que no recaiguera una resolució expressa en este termini, s'hauran d'entendre desestimades les sol·licituds, als efectes del que establix l'article 43 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, sense perjuí de l'obligació que té l'administració de resoldre expressament, de conformitat amb l'article 42.1 de la mencionada Llei.

6. Les Empreses d'Inserció que obtinguen la qualificació podran incloure en la seua denominació les paraules "Empresa d'Inserció" o la seua abreviatura "E.I.".

Article 6. Obligacions derivades de la qualificació

1. La qualificació com a Empresa d'Inserció comportarà per als titulars d'estes, respecte a l'administració, les obligacions següents:

a) Presentar anualment la Memòria d'Activitats i l'avaluació de les intervencions desenrotllades, i els acords d'inserció sociolaboral formalitzats en este període.

b) Presentar els comptes anuals i l'informe de gestió corresponents al tancament de cada exercici, en un termini de noranta dies naturals, a comptar des de la seua finalització.

c) Presentar el Pla d'Activitats i el pressupost estimatiu, en ambdós casos amb caràcter anual i abans d'iniciar-se l'any, en el cas de sol·licitar les ajudes previstes en esta norma.

d) Comunicar les modificacions en la plantilla de personal.

e) Un balanç social en què s'informe sobre els resultats obtinguts en matèria d'inserció laboral dels treballadors en risc d'exclusió social.

f) Prestar la col·laboració adequada als servicis públics d'ocupació, com també als servicis socials municipals que hi participen en el procés d'inserció, a fi que puga realitzar-se l'oportú seguiment.

2. La informació arreplegada en els apartats anteriors, a excepció del que preveu l'apartat f), està subjecta a constància registral en el Registre d'Empreses d'Inserció de la Comunitat Valenciana regulat en els articles 8 i següents de la present Llei.

Article 7. Pèrdua de la condició d'Empresa d'Inserció

1. Seran causes de la pèrdua de la condició d'Empreses d'Inserció les següents:

a) Deixar de reunir els requisits que van determinar la inscripció, segons el que disposa l'article 3.2 de la present Llei.

b) L'incompliment de les obligacions establides en la present Llei.

c) La utilització de la condició d'Empreses d'Inserció laboral de persones en situació d'exclusió social per a accions o fins diferents dels declarats per a la inscripció en el registre.

d) La falta d'activitat de l'Empresa d'Inserció laboral de persones en situació d'exclusió social durant més d'un any.

e) La transformació en una societat d'una altra naturalesa, sense perjuí del dret que tinga la nova societat a sol·licitar la qualificació com a Empresa d'Inserció.

f) El tancament, dissolució o qualsevol forma d'extinció de l'empresa.

2. El procediment per a declarar la pèrdua de la condició d'Empresa d'Inserció, i la subsegüent desqualificació i baixa en el Registre regulat en l'article següent, s'ajustarà al que establix la Llei de Règim Jurídic de l'Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, garantint-se l'audiència als interessats. Este procediment no tindrà caràcter sancionador, sense perjuí de les sancions de qualsevol ordre que pogueren correspondre per resultar constitutiva d'infracció la conducta de la qual haguera derivat la desqualificació.

Article 8. Registre d'Empreses d'Inserció de la Comunitat Valenciana

1. Es crea el Registre d'Empreses d'Inserció de la Comunitat Valenciana, adscrit al SERVEF, que tindrà com a objecte la inscripció d'ofici de les empreses que hagen obtingut la qualificació definitiva d'Empresa d'Inserció, així com els actes que es determinen en la present Llei i en les normes que la despleguen.

2. El Registre d'Empreses d'Inserció de la Comunitat Valenciana és un registre públic que expedeix les certificats que són de la seua competència.

3. En este registre s'anotarà la denominació de l'entitat, el domicili, la seua identificació fiscal, l'objecte social, la identitat de les persones físiques o jurídiques fundadores i el seu capital social. Així mateix, es conservarà un arxiu dels documents sobre el contingut dels quals es basen els assentaments registrals, així com la documentació complementària verificada per l'administració competent per a la qualificació.

Article 9. Efectes de la inscripció registral

1. La inscripció registral produirà l'efecte de la publicitat de les dades consignades.

2. La inscripció no tindrà efectes constitutius de les entitats qualificades i no els conferirà més drets que la constància dels actes i les dades de què porta causa.

3. La inscripció registral serà condició prèvia necessària perquè una Empresa d'Inserció puga accedir a les mesures de foment i les subvencions que realitze La Generalitat respecte a estes empreses. En aquells procediments de contractació administrativa de La Generalitat en què es valore la funció social de les empreses concurrents, en els termes que preveu l'apartat 2 de la disposició addicional huitena del Reial Decret Legislatiu 2/2000, de 16 de juny, pel qual es va aprovar el Text Refós de la Llei de Contractes de les Administracions Públiques, la vigència de la inscripció en el Registre d'Empreses d'Inserció de la Comunitat Valenciana serà requisit suficient per a acreditar esta condició.

Article 10. Cancel·lació de les inscripcions

1. Les inscripcions en el Registre d'Empreses d'Inserció de la Comunitat Valenciana es cancel·laran d'ofici en tots els casos en què es produïsca una desqualificació, en els termes previstos en l'article 7 d'esta Llei, amb la instrucció prèvia del corresponent procediment administratiu.

2. Les inscripcions podran cancel·lar-se, així mateix, a instància de part.

CAPÍTOL III

Incorporació de treballadors a les empreses d'inserció

Article 11. Requisits per a la contractació de treballadors per les Empreses d'Inserció

La contractació de desocupats en situació d'exclusió social per les Empreses d'Inserció requerirà l'informe previ dels servicis socials competents pel qual s'acredite esta situació per trobar-se el treballador en algun dels supòsits previstos per l'article 4. Així mateix, serà requisit previ a la contractació la inscripció d'aquells com a demandants d'ocupació en el corresponent centre SERVEF.

Article 12. L'Acord d'Incorporació Sociolaboral

Durant el període de prova del contracte que, si és el cas, quedarà determinat en este, es formalitzarà un Acord d'Incorporació Sociolaboral entre el treballador i l'Empresa d'Inserció en el qual es contemplarà la distribució temporal de les activitats de producció, formació en el lloc de treball i la intervenció o l'acompanyament social que siga necessari realitzar, així com els compromisos adquirits per cada una de les parts per a la seua realització.

Article 13. Característiques dels contractes de treball subvencionables a l'Empresa d'Inserció

Els contractes de treball es formalitzaran per escrit i hauran de reunir les característiques següents per a poder ser subvencionables:

a) Hauran de formalitzar-se baix qualsevol de les modalitats de contractació existents en la normativa laboral vigent. Estos contractes reconeixeran, com a mínim, les condicions de treball i retributives incloses en el conveni col·lectiu del sector de l'activitat que exercisca el treballador.

b) Els contractes de treball amb les Empreses d'Inserció laboral de persones en situació d'exclusió social tindrà una duració mínima de sis mesos.

c) La jornada de treball inclourà el temps dedicat al desenrotllament de totes les activitats previstes en l'acord d'inserció sociolaboral, sense que les activitats exercides a títol de mesures personalitzades de formació i d'acompanyament puguen superar el vint per cent de la jornada laboral o els percentatges previstos en la normativa laboral vigent.

d) En el cas de ser un contracte d'obra i servici l'objecte d'este podrà ser el desenrotllament de totes les fases de l'itinerari d'inserció pactat amb l'empresa d'inserció.

CAPÍTOL IV

Ajudes a la contractació de persones

en situació o risc d'exclusió social

Article 14. Ajudes a les Empreses d'Inserció

1. La Generalitat fomentarà la generació d'ocupació dirigida a la inserció sociolaboral de persones en situació o risc d'exclusió social a través de les Empreses d'Inserció regulades per la present Llei, mitjançant l'atorgament de subvencions destinades a donar suport a la creació i el manteniment d'estes.

2. Les ajudes es convocaran anualment i podran consistir en tres tipus de subvencions:

a) Subvencions destinades a despeses corrents per a la posada en marxa de l'empresa, que podran gaudir-se durant els tres primers anys de funcionament.

b) Subvencions destinades al manteniment de llocs de treball, que consistiran en ajudes per la contractació de persones en situació o risc d'exclusió social, i podran concedir-se pel període màxim que es determine en les disposicions reglamentàries de desplegament i d'execució d'esta Llei.

c) Subvencions destinades a l'acompanyament en el lloc de treball i la realització del procés d'inserció sociolaboral en l'Empresa d'Inserció i durant el període de suport en l'empresa ordinària: ajudes a la contractació del personal de suport sociolaboral.

3. Per a poder accedir a estes ajudes l'empresa haurà de trobar-se degudament qualificada i inscrita en el Registre d'Empreses d'Inserció de la Comunitat Valenciana, i la incorporació i l'atenció del treballador hauran de desenrotllar-se d'acord amb el que preveu la present Llei.

4. A l'hora de la resolució de concursos públics de prestació de servicis o adquisició de béns per qualsevol administració o empresa pública, la condició d'empresa d'inserció s'interpretarà com una millora o mèrit respecte a les exigències expressades a les bases. En igualtat d'ofertes sempre s'ha de preferir la realitzada per una empresa d'inserció.

Article 15. Obligacions de les Empreses d'Inserció que perceben ajudes

1. Sense perjuí de les obligacions arreplegades en la normativa laboral vigent, així com en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, el beneficiari d'una ajuda per la contractació d'un treballador en inserció estarà obligat a proporcionar a este les tasques adequades a l'objecte del seu contracte i la formació necessària, així com l'acompanyament social i la resta d'accions derivades de l'Acord d'Incorporació Sociolaboral subscrit amb el treballador.

2. L'Empresa d'Inserció beneficiària de les ajudes per la contractació d'un treballador en inserció realitzarà aquelles accions de mediació i d'orientació laboral necessàries per a la incorporació d'esta persona en inserció a un lloc de treball en el mercat ordinari, d'acord amb el que es dispose en el desplegament reglamentari de la present Llei.

3. Una vegada incorporada la persona a un lloc de treball de caràcter ordinari i finalitzat el seu procés d'inserció, el beneficiari realitzarà el seguiment i prestarà suport a este treballador durant un període màxim de sis mesos. El beneficiari podrà concertar que este seguiment el realitzen entitats promotores. El resultat d'este seguiment haurà de ser comunicat als servicis socials corresponents.

Article 16. Ajudes a les empreses

La Generalitat subvencionarà a les empreses, d'acord amb els requisits establits en l'article 9 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, la contractació de persones en situació o risc d'exclusió social que hagen realitzat el seu itinerari d'inserció sociolaboral en una Empresa d'Inserció qualificada d'acord amb el que preveu la present Llei, sempre que la duració mínima del contracte siga de sis mesos, tot això de conformitat amb el que es dispose en el desplegament reglamentari de la present Llei.

Estes subvencions han de tenir partida pressupostària pròpia distinta de la partida destinada a les ajudes a les empreses d'inserció.

Les empreses beneficiàries d'estes ajudes estaran obligades a facilitar la labor de seguiment i de suport de l'Empresa d'Inserció, prevista en l'apartat 3 de l'article precedent.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Empreses existents

Les empreses existents que a l'entrada en vigor d'esta Llei complisquen les condicions per a ser qualificades com a Empreses d'Inserció, inclòs el requisit d'haver sigut promogudes per entitats sense ànim de lucre, podran obtindre la qualificació definitiva com a Empreses d'Inserció en els termes que s'establisquen mitjançant una ordre de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació.

Segona. Cooperatives de treball associat

El que disposen els articles 11, 13 i 16, en el supòsit de cooperatives de treball associat, s'entén aplicable tant als treballadors per compte d'altri com als socis treballadors, d'acord amb la legislació específica aplicable.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Adaptació de determinades empreses

Podran ser qualificades i inscrites pel mateix procediment descrit en la disposició addicional primera les empreses que, complint tots els requisits establits per esta Llei a la seua entrada en vigor, no siguen societats mercantils, laborals o cooperatives, tal com disposa l'article 3.2.a). La inscripció produirà tots els efectes per un període màxim d'un any, transcorregut el qual hauran de justificar també el compliment del que es disposa en este article. En cas contrari, es produirà la desqualificació i la cancel·lació de la inscripció.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Desplegament reglamentari

S'autoritza el Consell per a adoptar les disposicions necessàries per al desplegament i l'execució d'esta Llei.

Segona. Entrada en vigor

Esta Llei entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de La Generalitat o Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

Per tant, ordene que tots els ciutadans, tribunals, autoritats i poders públics als quals pertoque, observen i facen complir esta llei.

València, 5 de febrer de 2007

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

Mapa web