Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 20 de maig de 2003, de les direccions generals de Centres Docents i d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística, sobre els requisits acadèmics exigits per a concórrer a la prova d'accés al grau superior de Dansa i el procediment de realització de la mateixa.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4519 de 11.06.2003
Número identificador:  2003/6575
Referència Base de Dades:  2852/2003
 



RESOLUCIÓ de 20 de maig de 2003, de les direccions generals de Centres Docents i d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística, sobre els requisits acadèmics exigits per a concórrer a la prova d'accés al grau superior de Dansa i el procediment de realització de la mateixa. [2003/6575]

En aplicació del Reial Decret 1463/1999, de 17 de setembre, pel qual s'establixen els aspectes bàsics del currículum de les ensenyances de grau superior de Dansa i regula la prova d'accés a estes ensenyances, el Decret 128/2002, de 30 de juliol, del Govern Valencià, desenrotlla esta norma bàsica en l'àmbit de la Generalitat Valenciana i regula, així mateix, el procediment d'accés a estes ensenyances, tant de l'alumnat que complix els requisits acadèmics que establix l'article 40.3 de la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu (LOGSE), com de l'alumnat que, mancant d'estos requisits, ha de demostrar el nivell de coneixements i habilitats especifiques que li permeten cursar amb aprofitament les ensenyances de grau superior de Dansa.

Per això, i a partir del curs 2003-2004, en virtut del mandat establit en l'article 18.2 del citat Decret 128/2002, les Direccions Generals de Centres Docents i d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística, resolen:

1. Inscripció per a la realització de la prova d'accés a les especialitats del grau superior de dansa.

1.1. La inscripció per a les proves d'accés al grau superior de Dansa serà entre els dies 9 i 16 de setembre, estos dos inclusivament.

1.2. Els alumnes que concórreguen a les proves d'accés, estant en possessió dels requisits acadèmics previstos en l'article 40.3. de la LOGSE, hauran de presentar els documents acreditatius en el moment de formalitzar la inscripció.

1.2. La prova d'accés al grau superior dels estudis de Dansa, es realitzarà en els centres superiors de Dansa de la Comunitat Valenciana, el dia 27 de setembre de 2003.

1.3. Els centres faran públic, abans del període d'inscripció, el nombre de places de cada especialitat que s'oferixen.

2. Característiques de la prova d'accés al grau superior de dansa.

2.1. Alumnes amb requisits acadèmics

a) Primer exercici. (comú a les dos especialitats)

El primer exercici escrit, versarà sobre un tema de caràcter general relacionat amb la dansa, que permeta comprovar la formació artística de l'aspirant, a través de l'ús del llenguatge, la comprensió de conceptes i la capacitat de relacionar i sintetitzar.

El tema a desenrotllar es determinarà, per sorteig, entre els següents:

a) La problemàtica actual de la Dansa: la seua projecció educativa i professional.

b) La importància de la formació musical en la Dansa.

c) Estils i èpoques en la Dansa.

d) Aportacions tècniques, estilístiques i sociològiques de la Dansa de tall.

e) La innovació en la Dansa, a partir de la reforma de J. J. Noverre.

Per a la realització d'este exercici els alumnes disposaran d'un màxim de dos hores.

b) Segon exercici.

a) Pedagogia De La Dansa

1. Impartir una classe de nivell de 2n cicle de grau mitjà, seguit d'un debat amb el tribunal.

2. Interpretar una variació lliure, la duració de la qual no excedisca dels cinc minuts, en la qual l'aspirant demostre els seus coneixements tècnics, artístics i creatius i la seua aptitud per a transmetre'ls.

a) Coreografia i tècniques d'iterpretació de la dansa

El segon exercici consistirà en l'exposició oral sobre el repertori coreogràfic i de les tècniques de la dansa que posseïx l'aspirant, que permeta avaluar els seus coneixements generals i la seua aptitud per a analitzar els recursos emocionals, expressius i artístics necessaris per a la creació.

2.2. Alumnes sense requisits acadèmics

a) Primer exercici. (comú per a les dos especialitats)

Exposició i defensa oral de la memòria presentada per l'aspirant sobre els treballs i activitats realitzats en l'àrea de l'especialitat corresponent, seguida d'un debat amb el tribunal, en el que este podrà formular les preguntes que considere oportunes per a l'adequada avaluació de la seua maduresa intel·lectual i formació artística. Posteriorment, l'aspirant desenrotllarà un exercici pràctic de simulació sobre una situació interpretativa proposada pel Tribunal.

Els alumnes presentaran la memòria a què fa referència l'apartat anterior, abans del dia 25 de setembre.

b) Segon exercici:

a) Pedagogia de la dansa

– Impartir una classe de nivell de 2n cicle de grau mitjà, seguit d'un debat amb el tribunal.

– Interpretar una variació lliure, la duració de la qual no excedisca dels cinc minuts, en la qual l'aspirant demostre els seus coneixements tècnics, artístics i creatius i la seua aptitud per a transmetre'ls.

b) Coreografia i tècniques d'interpretació de la dansa

Exposició oral sobre el repertori coreogràfic de l'aspirant, entregat per escrit al Tribunal en el moment d'iniciar l'exercici. A esta exposició li seguirà un debat amb el Tribunal. Posteriorment es realitzarà un exercici de simulació sobre una situació interpretativa determinada pel Tribunal.

2.3. Prova voluntària.

D'acord amb el que disposa l'article 23, del Decret 128/2002, de 30 de juliol, els alumnes podran sol·licitar la realització d'una prova extraordinària, tant si reunixen els requisits acadèmics com si manquen d'ells. Dita prova consistirà en l'exposició d'un tema lliurement relacionat amb l'especialitat corresponent i podrà ser avaluada pel tribunal, fins a un màxim d'1 punt que servirà per a millorar la qualificació global que en cap cas podrà superar els 10 punts.

Per a optar a la prova voluntària, l'aspirant presentarà la corresponent sol·licitud, dirigida al tribunal, al finalitzar el 2n exercici de la prova.

2.4. Qualificació

La qualificació de cada exercici serà entre 0 i 10 sense decimals, sent necessària per a la seua superació haver obtingut 5 punts. La qualificació global serà la mitjana aritmètica entre estos dos exercicis. No podrà obtindre's la nota global si un dels exercicis no ha sigut superat.

3. Requisits acadèmics per a l'accés al grau superior de les ensenyances de dansa

3.1. Els requisits acadèmics que s'exigixen per a accedir al grau superior de Dansa, a través de la corresponent prova, són els següents:

– Títol de Batxiller o equivalent.

– Haver superat els estudis corresponents al tercer cicle de grau mitjà de Dansa.

3.2. Les equivalències acadèmiques amb el títol de Batxiller, que es relacionen a continuació, són les establides en els Annexos I i II del Reial Decret 986/1991, de 14 de juny (BOE 25 de juny):

– Curs d'Orientació Universitària.

– Títol de Batxiller Experimental.

4. Composició i competències dels tribunals.

4.1. Els centres superiors de Dansa constituiran un únic tribunal per especialitat autoritzada, que serà designat pel director o directora del centre. Cada Tribunal estarà compost per un nombre impar de membres de la corresponent especialitat, amb un mínim de 3. En el supòsit de no existir el mínim de professors especialistes per a completar el tribunal, es recorrerà a docents d'assignatures afins.

4.2. La composició dels tribunals, i dels corresponents suplents, es publicaran en els taulers d'anuncis dels centres. En cap cas podran formar part del tribunal professors que no consten en la relació publicada.

4.3. Serà competència de cada Tribunal, el procés de desenrotllament de les proves, l'avaluació dels / de les aspirants i l'estudi de les possibles reclamacions que pogueren derivar-se.

4.4. Per a la correcta avaluació dels aspirants, el Tribunal podrà comptar amb l'assessorament de professors de les matèries relacionades amb els diferents exercicis.

4.5. Els tribunals faran pública, en el tauler d'anuncis del centre, quanta informació siga essencial per al desenrotllament de les proves, amb antelació a les dates d'inici d'estes i especialment les següents:

– Característiques específiques de les proves

– Criteris d'avaluació.

– Preselecció de temes o situacions per a les prova.

4.6. Finalitzades les proves d'accés a les ensenyances de grau superior, els tribunals publicaran en el tauler d'anuncis del centre, la relació de l'alumnat que les hagen superat, per especialitats, ordenada de major a menor puntuació, segons la qualificació global obtinguda, que figurarà, així mateix, en la llista. Esta relació, que serà única en cada especialitat, englobarà a la totalitat de l'alumnat que ha superat la prova en qualsevol de les seues modalitats.

5. Reclamació de qualificacions estimades incorrectes

5.1. Els aspirants podran presentar, per escrit, davant dels tribunals examinadors, reclamacions motivades en disconformitat amb la qualificació obtinguda, en el termini de tres dies, a partir de la data de publicació de les llistes de l'alumnat que ha superat les proves.

5.2. Els tribunals, en primera instància, resoldran en el termini de tres dies les reclamacions presentades, per a això elaboraran el corresponent informe subscrit per tots els seus membres. Este informe serà entregat a la direcció del centre per al seu trasllat a l'interessat.

5.3. En el cas que persistisca la disconformitat amb els criteris de qualificació aplicats pel Tribunal, l'alumnat podrà presentar nou escrit de reclamació davant del director del centre, per al seu trasllat a la Direcció Territorial de Cultura i Educació corresponent per a la seua resolució.

6. Formalització de la matrícula.

6.1. Els centres superiors de dansa procediran a formalitzar la matrícula de l'alumnat que supere les proves d'accés a les especialitats autoritzades de grau superior, segons l'orde de qualificació obtingut. El termini per a formalitzar la matrícula serà de l'1 al 4 d'octubre.

6.2. La taxa que abonaran els aspirants per a concórrer a les proves d'accés, serà la vigent en la Llei de Taxes de les Generalitat Valenciana.

6.3. Únicament es podrà admetre alumnat que haja superat la prova d'accés en un altre centre, en el cas que queden places vacants, una vegada finalitzada la matriculació de l'alumnat que haja superat la prova en el propi centre.

6.4. L'alumnat dels Estats membres de la Unió Europea tindrà els mateixos drets que els de nacionalitat espanyola, si bé el seu nombre no podrà excedir del 15% de l'oferta de places de cada especialitat. En tot cas, l'admissió dels citats alumnes queda condicionada a la superació de la prova d'idioma que establisquen els centres.

Mapa web