Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE 2/2010, de 8 de febrer, de la Conselleria de Cultura i Esport, per la qual es complementa la declaració com a Bé d'Interés Cultural del fortí o torre del Grau de Vell de Sagunt



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6219 de 04.03.2010
Número identificador:  2010/2390
Referència Base de Dades:  002513/2010
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Cultura i Esport
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Cultura
    Descriptors:
      Temàtics: bé cultural, protecció del patrimoni, patrimoni arquitectònic
      Descriptors toponímics: Sagunt



ORDE 2/2010, de 8 de febrer, de la Conselleria de Cultura i Esport, per la qual es complementa la declaració com a Bé d'Interés Cultural del fortí o torre del Grau de Vell de Sagunt (València), se'n delimita l'entorn de protecció i se n'establix la normativa de protecció. [2010/2390]

La disposició addicional primera de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, considera béns d'interés cultural integrants del patrimoni cultural valencià tots els béns existents al territori de la Comunitat Valenciana que en el moment de la seua entrada en vigor havien sigut declarats com a tals a l'empara de la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol, tant mitjançant expedient individualitzat com en virtut del que establixen l'article 40.2 i les disposicions addicionals primera i segona de la llei esmentada. En virtut de l'atribució legal de la condició monumental continguda en les disposicions addicionals primera i segona d'esta última norma, el fortí o torre del Grau de Vell de Sagunt (València) constituïx per ministeri de la llei un Bé d'Interés Cultural amb la categoria de Monument.

En aplicació del que disposa la disposició transitòria primera, apartat segon, de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, la Conselleria de Cultura i Esport de la Generalitat pot complementar amb les noves mencions i determinacions d'esta llei les declaracions produïdes abans de la seua entrada en vigor.

La Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià va adoptar una resolució, amb data 23 de setembre de 2008 (DOCV 30.10.2008), per la qual s'acordava incoar l'expedient de delimitació de l'entorn de protecció del fortí o torre del Grau de Vell de Sagunt (València) i establir la normativa protectora corresponent.

L'expedient incoat per a la complementació de la declaració com a Bé d'Interés Cultural del fortí o torre del Grau de Vell de Sagunt (València) va ser sotmés a tràmit d'informació publica per la Resolució de la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià de 5 de gener de 2009 (DOCV 30.01.2009), i es va donar audiència a l'Ajuntament i als interessats de conformitat amb el que establix el paràgraf sisé de l'article 27 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià. També s'han aportat els informes exigits en l'article 43 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell.

S'han complit tots els tràmits preceptius legalment previstos per a la delimitació de l'entorn de protecció del fortí o torre del Grau de Vell de Sagunt (València) i per a l'establiment de la normativa protectora corresponent, i s'ha complementat d'esta forma el contingut de la declaració amb les noves determinacions que exigix la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, d'acord amb la facultat que arbitra la disposició transitòria primera, apartat 2, d'esta norma.

En compliment del que disposen el dit precepte i el Decret 7/2007, de 28 de juny, del president de la Generalitat, pel qual s'assignen competències a les conselleries, i fent ús de les facultats conferides per l'article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,

ORDENE

Article 1. Objecte

La present orde té com a objecte establir la normativa de protecció del fortí o torre del Grau de Vell de Sagunt (València) i determinar-ne l'entorn de protecció.

CAPÍTOL I

Normativa de protecció del Monument i el seu entorn

Article 2. Règim del Monument

El fortí o torre del Grau de Vell de Sagunt (València) és un Bé Immoble d'Interés Cultural amb la categoria de Monument, i s'ha de regir pel que disposa la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, i pels plans especials de protecció que s'aproven.

Article 3. Usos permesos

Els usos permesos són tots els que siguen compatibles amb la posada en valor i el gaudi patrimonial del bé i contribuïsquen a la consecució dels dits fins. L'autorització particularitzada d'ús s'ha de regir pel que disposa l'article 18 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià.

Article 4. Règim general d'intervencions a l'entorn

Mentre no s'aprove el pla especial de protecció, qualsevol intervenció que es pretenga realitzar en l'entorn de protecció del monument requerirà l'autorització prèvia de la conselleria competent en matèria de cultura i del ministeri competent en matèria de protecció de costes. Esta autorització s'ha d'emetre aplicant els criteris d'esta orde, i per al que no s'hi preveu, aplicant els articles 38 i 39 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià. Transcorregut un termini de tres mesos, la sol·licitud es considerarà denegada per silenci administratiu.

La proposta d'intervenció haurà de definir-ne l'abast i anar acompanyada de la documentació tècnica oportuna. També haurà d'especificar la ubicació parcel·lària i adjuntar les fotografies que permeten constatar la situació actual i la transcendència patrimonial.

Article 5. Excepcions al règim general d'intervencions

Sense perjuí del que disposa l'article anterior, mitjançant un informe tècnic municipal es podrà establir la no-necessitat del tràmit d'autorització previ en actuacions que se situen fora del present marc normatiu per falta de transcendència patrimonial i sempre que es justifique que són alienes respecte dels valors protegits de l'àmbit monumental, com són les actuacions dirigides a la mera conservació, reparació i decoració interior dels immobles que l'integren, i que, per tant, no comporten una alteració de la situació preexistent.

En estos casos, l'Ajuntament haurà de comunicar a esta administració en el termini de deu dies la concessió de la llicència municipal, adjuntant com a mínim l'informe tècnic que es menciona en el paràgraf anterior, un pla d'ubicació i el suport fotogràfic que permeta constatar la situació de partida i la seua falta de transcendència patrimonial.

Article 6. Actuacions il·legals

La contravenció d'allò previst en els articles anteriors determinarà la responsabilitat de l'Ajuntament en els termes establits en l'article 37 de la Llei del Patrimoni Cultural Valencià.

Article 7. Criteris d'intervenció

1. S'ha de mantindre la parcel·lació històrica de l'entorn.

2. S'han de mantindre les alineacions històriques de l'edificació conservades fins a l'actualitat, tant les que donen a la via pública com les que donen a la part de darrere dels edificis.

3. Els edificis tradicionals de l'entorn situats a les illes cadastrals números 69102 i 68107, pel seu alt valor ambiental i testimonial d'una arquitectura i tipologia que caracteritzen l'entorn, han de mantindre les façanes visibles des de la via pública, preservant-ne i restaurant-ne els caràcters originaris. També s'hi han de conservar els edificis de l'església i el col·legi.

4. Els edificis anteriors situats a les illes 69102 i 68107 s'han de regir per les disposicions següents:

- El nombre de plantes permeses és d'una altura (planta baixa); s'autoritzen els soterranis però queden prohibits els semisoterranis.

- L'alçària de cornisa ha de ser la pròpia dels edificis.

- Les cobertes, d'acord amb la tipologia de la zona, han de ser en el cos principal de l'edifici, la profunditat edificable del qual ha d'oscil·lar entre 8 i 11 metres, inclinades, de teula àrab, amb el seu pendent original.

- Buits de façana de proporció vertical, segons la tipologia compositiva del grau.

- Els tancaments han de ser de fusta. Es recomanen els finestrons.

- Es prohibixen les persianes, excepte les persianetes exteriors enrotllables tradicionals.

- Es prohibixen els taulellets, les rajoles cara vista o peces de qualsevol classe en la façana, i s'admeten els enlluïts o emblanquinats.

5. L'ús permés a les illes 69102 i 68107 és el residencial. S'admetran els usos següents, sempre que se'n mostre la compatibilitat amb les arquitectures tradicionals de la zona:

a) Magatzems

b) Locals industrials ubicats en planta baixa

c) Locals d'oficina

d) Ús comercial

6. A la resta d'illes cadastrals només s'admet el manteniment de les edificacions existents, en què es permeten els usos comercials i hostalers, amb l'excepció de l'església i el col·legi, que poden mantindre els seus usos propis.

7. A fi de conservar el paisatge tradicional del fortí a les parcel·les cadastrals 12, 14, 21 i 11 del polígon cadastral 37 i a l'espai entre les illes cadastrals ressenyades en el pla adjunt i la línia de baixamar escorada, no s'hi permeten edificacions per a cap ús, però s'hi permeten els usos agrícoles i forestals i les zones verdes.

Article 8. Actuacions sotmeses incondicionalment a autorització patrimonial prèvia

Totes les actuacions que puguen tindre incidència sobre la correcta percepció i la dignitat en la contemplació de l'escena o paisatge urbà del monument i el seu entorn, com seria el cas de l'afecció dels espais lliures per actuacions de reurbanització, enjardinament o plantació d'arbres, provisió de mobiliari urbà, assignació d'ús i ocupacions de la via pública, etc., o com podria ser-ho també l'afecció de la imatge arquitectònica de les edificacions per tractament de color, implantació de rètols, marquesines, tendals, instal·lacions vistes, antenes, etc., o qualsevol altra d'un tipus i unes conseqüències similars, hauran de sotmetre's a l'autorització de la conselleria competent en matèria de cultura, que resoldrà d'acord amb les determinacions de la llei i els criteris de percepció i dignitat abans esmentats.

Article 9. Elements impropis

Queda proscrita la introducció d'anuncis o publicitat exterior als plans de façana dels edificis que, en qualsevol de les seues accepcions, irrompa en la dita escena urbana, excepte la d'activitats culturals o esdeveniments festius que, de manera ocasional, reversible i durant un temps limitat, sol·licite i obtinga autorització expressa.

Article 10. Patrimoni arqueològic

En qualsevol intervenció que afecte el subsòl de l'immoble o el seu entorn de protecció, s'ha d'aplicar el règim tutelar establit en l'article 62 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, per a la salvaguarda del patrimoni arqueològic.

CAPÍTOL II.

Delimitació de l'entorn de protecció

Article 11

L'entorn de protecció del Bé d'Interés Cultural queda definit tant de manera literal com gràfica en els annexos adjunts que formen part de la present orde. La documentació complementària figura en l'expedient corresponent.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL ÚNICA

La delimitació de l'entorn de protecció del fortí o torre del Grau de Vell de Sagunt (València) i l'aprovació de la seua norma de protecció han de comunicar-se al Registre General de Béns d'Interés Cultural dependent de l'administració general de l'estat i han d'inscriure's en la secció primera de l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià.

DISPOSICIÓ FINAL ÚNICA

La present orde entra en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 8 de febrer de 2010

La consellera de Cultura i Esport,

TRINIDAD MIRÓ MIRA

ANNEX I

DELIMITACIÓ LITERAL

a) Justificació de la delimitació proposada:

El criteri general seguit per a la delimitació de l'entorn de protecció consistix a incloure dins de la seua àrea els elements següents:

- Parcel·les que limiten directament amb la que ocupa el Bé d'Interés Cultural i en què qualsevol intervenció que es realitze pot afectar-lo tant visualment com físicament.

- Parcel·les que donen al mateix espai públic que el Bé d'Interés Cultural i en constituïxen l'entorn visual i ambiental immediat, i en què qualsevol intervenció que es realitze pot suposar una alteració de les condicions de percepció o del caràcter de l'espai urbà.

- Espais públics en contacte directe amb el Bé d'Interés Cultural i les parcel·les enumerades anteriorment i que constituïxen part del seu ambient urbà immediat.

- Edificacions o qualsevol element del paisatge urbà que, tot i no tindre una situació d'immediatesa amb el Bé d'Interés Cultural, afecten de forma fonamental la percepció del Bé.

A més, s'han considerat els criteris següents:

- Topogràfics i paisatgístics, amb la inclusió de l'horta que hi ha entre el fortí i el poblat, i la séquia i l'espai entre este i el mar Mediterrani, a fi de preservar les característiques paisatgístiques del monument i el seu poblat.

- Arqueològics, incorporant les àrees limítrofes susceptibles de troballes relacionades amb el fortí.

b) Justificació de la normativa proposada:

L'àmbit urbà limítrof al fortí i que configura amb el monument el grau Vell és un barri de pescadors tradicional que, almenys en l'illa on es troba el fortí, és anterior a 1933. Està considerat Nucli Històric Tradicional per la legislació urbanística i Bé de Rellevància Local segons la disposició addicional cinquena de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, i regulat en l'article 46 de la dita llei.

D'altra banda, la totalitat de l'entorn es troba immers en la zona de domini públic marítim terrestre, segons delimitacions vigents i en tramitació del Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí, la qual cosa implica que la totalitat del terreny és propietat estatal i hi està prohibit l'ús residencial.

No obstant això, es tracta d'un «grau», port obert, únic a la Comunitat Valenciana per la seua pràctica inalterabilitat, que li conferix un interés arquitectònic i històric particular, protegit per la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, anterior a la Llei 22/1998, de 28 de juliol, de Costes. S'unix a tot això la conveniència pràctica del seu total manteniment, ja que l'ús continuat dels habitatges que envolten el monument revertix en la seua protecció i vigilància de molt probables saquejos i agressions que suposaria el seu caràcter totalment aïllat. Es proposa per tot allò exposat en la normativa el manteniment dels habitatges de pescadors tradicionals, considerant com a tals els construïts abans de 1940 amb materials i sistemes constructius preindustrials.

A les illes cadastrals que donen a la platja, es consideren rellevants l'església i el col·legi, que, tot i ser posteriors, donen sentit al poblat. La resta de les construccions en estes illes queda paralitzada en esta normativa transitòria, i haurà de ser regulada pel futur Pla Especial previst tant en la Llei de Patrimoni Cultural vigent com en el Pla General d'Ordenació Urbana de Sagunt vigent (BOPV núm. 226 de 23.09.1997, article 193).

<div id="AquiVaUnaImagen"></div>Els espais lliures d'edificació com els que hi ha entre les parts posteriors dels habitatges i la séquia que limita l'entorn de protecció i la zona de platja, han de quedar en tot cas lliures d'edificacions per a qualsevol ús, de manera que es mantinga el paisatge tradicional que envolta el fortí i el poblat de pescadors.

c) Delimitació de l'entorn de protecció:

- Origen: Intersecció de la prolongació del límit sud-oest del camí entre les illes cadastrals 68095 i 68098 amb la línia de baixamar escorada, punt A.

- Sentit: Horari.

- Línia delimitadora: Des de l'origen, la línia seguix a l'oest incloent-hi el camí fins que troba la séquia, gira al nord-est incloent-la i torna a girar per la carretera d'eixida del grau, i, incloent-la, seguix fins a la línia de baixamar escorada.

ANNEX II

DELIMITACIÓ GRÀFICA

Mapa web