Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE de 2 d'abril de 2007, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es modifica el Reglament de la Denominació d'Origen Alacant i el seu Consell Regulador, aprovat per Orde de 12 de març de 1999, de la Conselleria. [2007/4586]

(DOGV núm. 5488 de 12.04.2007) Ref. Base de dades 4651/2007

Preàmbul
Durant un temps, el mercat del vi ha experimentat canvis importants, les produccions, els hàbits del consum i els mercats han experimentat notables variacions.
La Denominació d'Origen Alacant fidel al seu compromís de servir al sector per esta protegit ha seguit amb meticulositat totes les variacions i això l'obliga a modificar el seu reglament amb la finalitat de satisfer les exigències sectorials i les peticions dels operadors inscrits.
La variacions es basen en: l'adaptació del potencial vitícola a les exigències enològiques; l'expansió del vi escumós aromàtic i el vi escumós d'acord amb les exigències dels consumidors; la incorporació de nou territori a la zona de producció de la Denominació d'Origen Alacant. Variacions que s'introduïxen en el Reglament de la Denominació d'Origen Alacant complint amb allò que preveu el Reglament 1493/1999, de 17 de maig, del Consell, pel qual s'establix l'organització comuna del mercat vitivinícola i normativa que el desenrotlla, així com en l'Orde APA/1281/2005, de 28 d'abril, per la qual s'actualitza l'annex V, classificació de les varietats de vinya, del Reial Decret 1472/2000, de 4 d'agost, pel qual es regula el potencial de producció vitícola. Tot això, en virtut de la documentació tècnica aportada i de l'expedient presentat a l'Institut Valencià de Qualitat Agroalimentària.
ORDENE
Article únic
Es modifiquen els articles 4, 5, 13, 15 del Reglament de la Denominació d'Origen Alacant i el seu Consell Regulador aprovat per l'Orde de 12 de març de 1999, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es modifica el nou text del Reglament de la Denominació d'Origen Alacant i el seu Consell, i queda redactat de la manera següent:
A. Article 4, quedarà redactat de la manera següent:
1. La zona de producció dels vins emparats per la Denominació d'Origen Alacant comprén:
a) Els següents termes municipals de les comarques l'Alacantí, l'Alcoià, el Comtat, l'Alt Vinalopó i el Vinalopó Mitjà, de la província d'Alacant: Alcocer de Planes, Algueña, Alacant, Banyeres de Mariola, Beneixama, Beniarrés, Benillup, Benimarfull, Biar, el Camp de Mirra, Cañada, Castalla, Cocentaina, Elda, Gaianes, el Fondó de les Neus, Hondón de los Frailes, Ibi, la Romana, l'Orxa, Monòver i la seua partida del Manyar, Onil, Petrer, el Pinós, Planes, Salinas, Sax, Tibi, Villena i els paratges del terme municipal de Novelda amb les mateixes propietats edàfiques reconegudes per a la zona de producció de la Denominació d'Origen Alacant. Així com la partida de Barbarroja, del terme municipal d'Orihuela, a la província d'Alacant, i els pagaments vitícoles i cellers situats a la província de Múrcia a què fa referència la disposició addicional.
b) Els termes municipals següents de la comarca la Marina Alta, de la província d'Alacant: Alcalalí, Beniarbeig, Benigembla, Benidoleig, Benimeli, Benissa, el Poble Nou de Benitatxell, Calp, Castell de Castells, Dénia, els Poblets, Gata de Gorgos, Llíber, Murla, Ondara, Orba, Parcent, Pedreger, Sagra, Sanet y Negrals, Senija, Teulada, Tormos, la Vall de Laguar, el Verger, Xàbia i Xaló.
2. El Consell podrà proposar a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació l'ampliació de la zona de producció per a incloure aquelles zones limítrofes de semblants característiques edafològiques, climàtiques i varietals. Tal ampliació es farà efectiva per mitjà de l'oportuna orde d'esta conselleria.
B. Article 5, quedarà redactat de la manera següent:
1. L'elaboració dels vins protegits, de conformitat amb la legislació de la Unió Europea, es realitzarà exclusivament amb raïm de les varietats següents:
Blancs: airén, chardonnay, macabeu, marseguera, moscatell d'Alexandria, planta fina, sauvignon blanc i verdill.
Negres: boval, cabernet sauvignon, garnatxa tinta, garnatxa tintorer, merlot, monestrell, petit verdot, pinot noir, syrah i tempranillo.
2. De les varietats anteriors es consideren com principals les següents:
Blancs: airén, macabeu, marseguera i moscatell d'Alexandria.
Negres: garnatxa tinta, garnatxa tintorer, monestrell i tempranillo.
3. El Consell podrà proposar a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació que siguen autoritzades noves varietats si, amb els assajos i amb les experiències convenients previs, es comprova que produïxen mostos de qualitat aptes per a l'elaboració de vins protegits. L'autorització es farà efectiva per mitjà de l'oportuna orde d'esta conselleria.
C. Article 13, quedarà redactat de la manera següent:
1. Els processos de criança o envelliment dels vins emparats per la Denominació d'Origen Alacant es podran realitzar en envasos de fusta, en botella o mixt (envàs de fusta complementat posteriorment en botella).
2. Es poden sotmetre a processos de criança els vins que es consideren aptes per a això.
3. Els vins emparats per la Denominació d'Origen Alacant podran posseir, quan complisquen les condicions que a continuació s'especifiquen, les indicacions següents:
a) Vi novell o vi jove.
Podran utilitzar estes indicacions els vins blancs, rosats i negres, que s'embotellen en els nou mesos següents a la verema, i és obligatori indicar en l'etiqueta l'any.
b) Collita.
Esta indicació es pot aplicar exclusivament als vins elaborats amb raïm recol·lectat l'any que s'esmente en la indicació.
Als efectes del present reglament, les indicacions: collita i verema, es consideren equivalents.
c) Vi criat en barrica.
Els vins sotmesos a una permanència en barrica de roure, no superior a sis mesos, amb una graduació alcohòlica mínima de 12% en volum.
d) Criança, reserva i gran reserva.
Pel que fa a les condicions i característiques que han de reunir els vins per a meréixer estes indicacions, són les que disposa l'article 8 del Reial Decret 157/1988, de 22 de febrer, o norma que el substituïsca.
e) Vi ranci Alacant.
Esta indicació es podrà aplicar als vins que han seguit un procés d'envelliment marcadament oxidatiu, amb canvis bruscos de temperatura en presència de l'aire, que s'haurà d'ajustar a les normes següents: primera: l'envelliment en envasos de fusta o en envasos de vidre sotmesos a radiacions solars; segona: període mínim de 24 mesos.
f) Vi noble Alacant.
Esta indicació es podrà aplicar únicament als vins, la riquesa alcohòlica dels quals siga exclusivament natural i estiguen elaborats amb varietats de raïm principals.
El procés d'envelliment s'haurà d'ajustar a les normes següents: primera: envelliment en envasos de fusta, en botella o en els tipus d'envasos tradicionalment utilitzats per a envelliment dels vins de qualitat propis d'Alacant; segona: període mínim de vins blancs, rosats i negres: 30 mesos.
g) Vi anyenc.
Únicament es podrà aplicar esta indicació als vins de qualitat sotmesos a processos de criança que s'haurà d'ajustar a les normes següents: primera: criança en envasos de fusta, en botella o en els tipus d'envasos utilitzats tradicionalment en els vins propis d'Alacant; segona: període mínim de vins blancs, rosats i negres: 36 mesos.
Vi anyenc i vi vell es consideren equivalents als efectes del present reglament.
h) Fondellol.
S'aplicarà esta indicació, exclusiva de la Denominació d'Origen Alacant, als vins elaborats amb raïm de la varietat monestrell, sobremadurades en el cep i amb excepcionals condicions de qualitat i sanitat.
En la fermentació s'utilitzaran únicament llevats autòctons i la riquesa alcohòlica adquirida haurà de ser, en la seua totalitat, natural.
El procés de criança que s'haurà d'ajustar a les normes següents: primera: Tonells de roure i sistemes de criança propis de la zona; segona: duració mínima de 10 anys, segons el sistema de criança, sense que en cap cas l'últim vi utilitzat per a omplir tinga menys de quatre anys.
i) Moscatell d'Alacant.
La utilització del nom moscatell d'Alacant queda reservada únicament als elaborats a partir de raïm de la varietat moscatell d'Alexandria.
j) Vi escumós.
Vins obtinguts per mitjà del procés adequat segons reglamentació comunitària, amb les varietats de raïm protegit per la Denominació d'Origen Alacant, i amb un grau alcohòlic total dels vins base destinat de 9,50%.
k) Vi escumós aromàtic.
Vins, que reunint els requisits dels vins escumosos segons establix el Reglament (CE) 1493/1999, de 17 de maig, del Consell, i que són elaborats exclusivament amb raïm procedent de la varietat aromàtica moscatell, posseïxen un grau alcohòlic volumètric total de 10%.
4. També poden ser emparats per la Denominació d'Origen Alacant altres tipus de vins que complint les condicions d'este reglament siguen autoritzats pel Consell Regulador.
5. Els envasos de fusta que s'utilitzen en els processos d'envelliment esmentats en la lletra c), del punt 3, seran de roure i amb capacitat màxima de 1.000 litres.
No obstant això, el Consell podrà autoritzar que es continuen utilitzant els tradicionals envasos d'un altre tipus de fusta i major capacitat, per ser característics en la criança dels vins propis d'Alacant.
Esta autorització queda limitada exclusivament a envasos en ús i no es podrà concedir als de nova construcció.
6. Siga qualsevol el sistema de criança utilitzat els vins hauran de tindre les característiques a què fa referència l'article 15 d'este reglament.
D. Article 15, quedarà redactat de la manera següent:
1. Els tipus de vins emparats per la Denominació d'Origen Alacant i la seua graduació alcohòlica adquirida mínima, expressada en tant per cent en volum, són:
- Vins blancs: secs, semisecs i dolços 10.
- Vins rosats: secs, semisecs i dolços 11.
- Vins negres: secs, semisecs i dolços 12.
- Vins negres doble pasta 12.
- Vins de licor: rosats i negres 15.
- Vins de licor moscatell 15.
- Vi ranci Alacant 14.
- Vi noble Alacant 14.
- Vi anyenc 14.
- Fondellol 16.
- Vins escumosos 10.
- Vins escumosos aromàtics 7.
2. Són vins negres doble pasta els procedents de la maceració i fermentació del most i una proporció de pasta, doble de la normal.
3. Es podran utilitzar en la comercialització dels vins el nom d'una o més varietats autoritzades quan en la seua elaboració hi haja, almenys, un 85% d'eixa varietat. En el cas d'utilitzar el nom de dos varietats, la suma d'estes haurà d'arribar al 100%.
DISPOSICIÓ FINAL
La present orde entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
València, 2 d'abril de 2007
El conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació
JUAN G. COTINO FERRER

linea
Mapa web