Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDE de 9 de juny de 2003, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es modifica l'Orde de 12 de març de 1999, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es modifica el nou text del Reglament de la Denominació d'Origen Alacant i el seu consell regulador, aprovat per mitjà de l'Orde de 17 de novembre de 1999. [2003/X7310]

(DOGV núm. 4530 de 25.06.2003) Ref. Base de dades 3139/2003

ORDE de 9 de juny de 2003, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es modifica l'Orde de 12 de març de 1999, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es modifica el nou text del Reglament de la Denominació d'Origen Alacant i el seu consell regulador, aprovat per mitjà de l'Orde de 17 de novembre de 1999. [2003/X7310]
Publicada l'Orde de 12 de març de 1999, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es modifica el text del Reglament de la Denominació d'Origen Alacant i el seu consell regulador,
ORDENE
Article únic
Es modifiquen els articles 5 i 13 de l'Orde de 12 de març de 1999, que queden de la manera següent:
a) L'article 5 quedarà redactat de la manera següent:
“1. L'elaboració dels vins protegits, de conformitat amb la legislació de la Unió Europea, es realitzarà exclusivament amb raïm de les varietats següents:
Blanques: airén, chardonnay, macabeu, marseguera, moscatell d'Alexandria, planta fina, sauvignon blanc i verdil.
Negres: boval, cabernet-sauvignon, garnatxa negra, garnatxa tintorera, merlot, monastrell, pinot noir, syrah i tempranillo.
2. De les varietats anteriors, se'n consideren com a principals les següents:
Blanques: airén, macabeu, marseguera i moscatell d'Alexandria.
Negres: garnatxa negra, garnatxa tintorera, monastrell i tempranillo.
3. El Consell podrà proposar a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació que siguen autoritzades noves varietats si amb els assaigs i les experiències previs convenients es comprova que produïxen mosts de qualitat aptes per a l'elaboració de vins protegits. Esta autorització es farà efectiva mitjançant l'oportuna orde de la dita conselleria.”
b) L'article 13 quedarà redactat de la manera següent:
“1. Els processos de criança o envelliment dels vins emparats per la Denominació d'Origen Alacant es podran realitzar en envasos de fusta, en botella o mixt (envàs de fusta complementat posteriorment en botella).
2. Poden sotmetre's a processos de criança els vins que es consideren aptes per a això.
3. Els vins emparats per la Denominació d'Origen Alacant podran ostentar, quan complisquen les condicions que a continuació s'especifiquen, les indicacions següents:
a) Vi nou o vi jove
Podran utilitzar estes indicacions els vins blancs, rosats i negres que s'embotellen dins dels nou mesos següents a la verema, i serà obligatori indicar-ne l'anyada en l'etiqueta.
b) Collita
Esta indicació pot aplicar-se exclusivament als vins elaborats amb raïm recol·lectat l'any que es mencione en la indicació.
A l'efecte del present reglament, les indicacions «collita» i «verema» es consideren equivalents.
c) Vi criat en bóta
Els vins sotmesos a una permanència en bóta de roure, no superior a sis mesos, amb una graduació alcohòlica mínima de 12% en volum.
d) Criança, reserva i gran reserva
Pel que fa a les condicions i característiques que han de posseir els vins per a meréixer estes indicacions, caldrà ajustar-se a les disposicions de l'article 8 del Reial Decret 157/1988, de 22 de febrer, i la resta de normativa que puga ser aplicable.
e) Vi ranci Alacant
Esta indicació podrà aplicar-se als vins que han seguit un procés d'envelliment marcadament oxidatiu, amb canvis bruscs de temperatura en presència de l'aire, que haurà d'ajustar-se a les normes següents:
Primera. Envelliment en envasos de fusta o en envasos de vidre sotmesos a radiacions solars.
Segona. Període mínim de 24 mesos.
f) Vi noble Alacant
Esta indicació podrà aplicar-se únicament als vins la riquesa alcohòlica dels quals siga exclusivament natural i estiguen elaborats amb varietats de raïm principal.
El procés d'envelliment haurà d'ajustar-se a les normes següents:
Primera. Envelliment en envasos de fusta, en botella o en els tipus d'envasos tradicionalment utilitzats per a envelliment dels vins de qualitat propis d'Alacant.
Segona. Període mínim de vins blancs, rosats i negres: 30 mesos.
g) Vi ranci
Únicament podrà aplicar-se esta indicació als vins de qualitat sotmesos a procés de criança que haurà d'ajustar-se a les normes següents:
Primera. Criança en envasos de fusta, en botella o en els tipus d'envasos utilitzats tradicionalment en els vins propis d'Alacant.
Segona. Període mínim de vins blancs, rosats i negres: 36 mesos.
Vi ranci i vi vell es consideren equivalents a l'efecte del present reglament.
h) Fondellol
S'aplicarà esta indicació, exclusiva de la Denominació d'Origen Alacant, als vins elaborats amb raïm de la varietat monastrell, sobremadurat en el cep i amb excepcionals condicions de qualitat i sanitat.
En la fermentació s'utilitzaran únicament rents autòctons i la riquesa alcohòlica adquirida haurà de ser, en la seua totalitat, natural.
El procés de criança haurà d'ajustar-se a les normes següents:
Primera. Tonells de roure i sistemes de criança propis de la zona.
Segona. Duració mínima de 10 anys, segons el sistema de criança, sense que en cap cas l'últim vi utilitzat per a reomplir tinga menys de quatre anys.
i) Moscatell d'Alacant
La utilització del nom «moscatell d'Alacant» queda reservada únicament per als vins dolços i de licor moscatell, elaborats a partir de raïm de la varietat moscatell d'Alexandria.
4. També podran ser emparats per la Denominació d'Origen Alacant altres tipus de vins que complisquen les condicions d'este reglament i siguen autoritzats pel Consell Regulador.
5. Els envasos de fusta que s'utilitzen en els processos d'envelliment ressenyats en la lletra c) del punt 3 seran de roure i amb capacitat màxima de 1.000 litres.
No obstant això, el Consell podrà autoritzar que es continuen utilitzant els envasos tradicionals d'un altre tipus de fusta i major capacitat, per ser característics en la criança dels vins propis d'Alacant.
Esta autorització queda limitada exclusivament a envasos en ús i no podrà concedir-se als de nova construcció.
6. Qualsevol que siga el sistema de criança utilitzat, els vins hauran de tindre les característiques a què fa referència l'article 15 d'este reglament”.
DISPOSICIÓ FINAL
La present orde entrarà en vigor el sendemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
València, 9 de juny de 2003
La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació,
MARIA ÀNGELS RAMON-LLIN I MARTÍNEZ

linea
Mapa web