RESOLUCIÓ de 23 de desembre de 1999, de la Intervenció General de la Generalitat Valenciana, per la qual es desplega l'ordre de la Conselleria d'Economia i Hisenda, de 20 de desembre de 1999, en matèria del deute públic de la Generalitat Valenciana.



Publicat en:  DOGV núm. 3655 de 29.12.1999
Número identificador:   1999/X10882
Referència Base de Dades:  3934/1999
 
  • Anàlisi jurídica

  • Anàlisi documental

    Origen de disposició: Conselleria Economia i Hisenda;Intervenció General
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Comptabilitat i intervenció
    Descriptors:
      Temàtics: hisenda regional, comptabilitat pública, deute públic


  • RESOLUCIÓ de 23 de desembre de 1999, de la Intervenció General de la Generalitat Valenciana, per la qual es desplega l'ordre de la Conselleria d'Economia i Hisenda, de 20 de desembre de 1999, en matèria del deute públic de la Generalitat Valenciana. [1999/X10882]

    La Llei 46/1998, de 17 de desembre, sobre Introducció de l'Euro, estableix en els articles 16 i 17 el sistema de redenominació aplicable a les emissions registrades en el Mercat de Deute Públic en Anotacions i el referit als que estigueren en altres sistemes de negociació i registre, i que la seua redenominació necessitarà acord previ de l'emissor.

    L'Institut Valencià de Finances, mitjançant Resolució de 21 de desembre de 1998, procedeix a la redenominació dels valors de deute públic de la Generalitat Valenciana registrada en el Mercat de Deute Públic en Anotacions i en la Borsa de Valors de València, que havent sigut emés amb anterioritat a l'1 de gener de 1999 es troba en circulació el dia esmentat.

    La Resolució de 29 de desembre de 1998, de l'Institut Valencià de Finances, determina en l'apartat primer que a partir de l'1 de gener de 1999 els pagarés, bons, obligacions i qualsevol valor negociable en un mercat secundari que emeta la Generalitat Valenciana, d'acord amb la legislació espanyola i que no es considere finançament exterior, es denominarà en euros.

    D'altra banda, l'Ordre de la Conselleria d'Economia i Hisenda, de 20 de desembre de 1999, per la qual es dicten instruccions de comptabilitat pública per al període transitori d'introducció de l'euro, en l'apartat segon, estableix que la comptabilitat de l'administració de la Generalitat Valenciana haurà de dur-se en la unitat de compte en la qual s'aproven els seus pressupostos.

    Durant el període transitori, i en tant els pressupostos de la Generalitat Valenciana es continuen aprovant en pessetes, el deute denominat en euros es registrarà en el sistema comptable en pessetes. D'aquest fet es deriven una sèrie d'implicacions comptables que es regulen en aquesta resolució.

    D'acord amb el que disposa l'apartat segon de la Resolució de 21 de desembre de 1998, de l'Institut Valencià de Finances, la data de redenominació a euro del deute públic, es la del dia 4 de gener de 1999.

    Com a conseqüència de la redenominació van a sorgir unes diferències entre l'import en pessetes pel qual figure registrada el deute redenominat al tancament de l'exercici 1998 i l'import equivalent en pessetes dels valors en euros d'aquest deute. En l'apartat segon d'aquesta norma es regula el registre d'aquestes diferències.

    L'Institut Valencià de Finances haurà de rendir un estat en el qual es pose de manifest el procés de redenominació, i el seu contingut es regularà en l'apartat tercer.

    S'ha optat per informar separadament sobre el procés de redenominació en lloc de presentar aquesta informació dins dels estats que s'han de rendir relatius a l'exercici 1999 conjuntament amb les operacions de l'exercici. D'aquesta forma s'aporta una informació més clara i detallada sobre la redenominació. En conseqüència, la informació sobre el Deute de la Generalitat Valenciana relativa a l'exercici de 1999 es presentarà prenent com a saldos inicials els resultants de la redenominació.

    Uns altres aspectes regulats en aquesta resolució són: la informació sobre el deute denominat en euros, les diferències per arredoniment que puguen sorgir en les noves emissions per trams en euros, els ajustaments que s'han de realitzar en cas d'amortitzacions parcials anticipades i amortitzacions per reducció del nominal, la forma d'emplenar els documents comptables específics del subsistema de deute, i les modificacions en l'operatòria del deute necessàries per a registrar els deutes denominats en euros, si bé es preveu una disposició transitòria per motiu de la necessitat d'adaptar-se a la realitat tècnica i informàtica que ho faça possible.

    Finalment, mitjançant disposició addicional es recull la necessitat que les entitats autònomes que hagueren contret el deute al qual es refereix l'article 87 del text refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana, informen a la Conselleria d'Economia i Hisenda del procés de redenominació que efectuen.

    Per tot això, i en virtut de l'article 68 i 69 del text refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana, en ús de les competències que s'atribueixen a la Intervenció General de la Generalitat Valenciana en l'apartat sisé i la disposició addicional segona de l'Ordre de la Conselleria d'Economia i Hisenda de 20 de desembre de 1999, per la qual es dicten instruccions de comptabilitat pública per al període transitori d'introducció de l'euro, resolc:

    Primer. Àmbit d'aplicació

    El que disposa aquesta norma serà d'aplicació a l'administració General de la Generalitat Valenciana.

    Segon. Registre de la redenominació del Deute Públic de la Generalitat Valenciana

    Els valors de reemborsament del Deute Públic de la Generalitat Valenciana redenominat a euros es registraran en el sistema comptable de la Generalitat Valenciana per l'equivalent en pessetes dels imports denominats en euros de cadascun dels instruments financers, en el seu corresponent compte.

    Els interessos diferits del Deute Públic de la Generalitat Valenciana, redenominada a euros, meritats i no vençuts l'1 de gener de 1999, registrats en el sistema d'informació comptable de la Generalitat Valenciana, es registraran per l'equivalent en pessetes dels imports denominats en euros de cadascuna de les operacions de deute que l'integren, en el seu corresponent compte.

    Per a la conversió dels euros en pessetes en els dos casos anteriors, s'aplicaran les normes de conversió i d'arredoniment legalment establides.

    Les diferències que es produïsquen entre l'import registrat i el que es deriva de l'aplicació dels apartats anteriors, sobre els deutes redenominats a euros, s'imputaran als comptes comptables 6298 Despeses per diferències derivades de l'arredoniment euro, o 7128 Ingressos per diferències derivades de l'arredoniment euro, segons pertoque, pel seu valor net.

    A aquest efecte, l'Institut Valencià de Finances haurà de trametre a la Intervenció General l'estat al qual es fa referència en l'apartat tercer següent, en el qual es pose de manifest la situació de cada instrument financer de deute abans i després de la redenominació.

    Els deutes denominats en moneda estrangera que es redenominen a euros hauran de reclassificar-se en la comptabilitat economicopatrimonial als comptes previstos per al registre dels deutes en moneda nacional.

    Tercer. Informació que s'ha de rendir sobre la redenominació

    L'Institut Valencià de Finances haurà de rendir un estat sobre la redenominació a euros del deute de la Generalitat Valenciana.

    Aquest estat constarà de les següents columnes:

    Columna 1. Import pendent de reemborsament a l'inici de 1999, expressat en pessetes.

    Columna 2. Import redenominat en euros, de cadascun dels imports de la columna 1 anterior.

    Columna 3. Contravalor en pessetes de cadascun dels imports inclosos en la columna 2 anterior, aplicant el tipus fix de conversió i la regla oficial d'arredoniment.

    Columna 4. Ajustaments en pessetes que s'han de realitzar, per les diferències sorgides entre les columnes 1 i 3 anteriors.

    Quart. Informació que s'ha de rendir durant el període transitori per l'Institut Valencià de Finances en relació amb el Deute Públic de la Generalitat Valenciana

    Mentre la comptabilitat de la Generalitat Valenciana s'expresse en pessetes, els imports que hagen de figurar en cadascun dels informes que s'han d'emetre, s'expressaran al mateix temps en euros i en pessetes en cas de deutes denominats en euros.

    En la informació elaborada a l'efecte de confeccionar el Compte General del Deute Públic, que formarà part del Compte General de la Generalitat Valenciana de 1999, en la columna del saldo viu l'1 de gener, s'expressaran els imports resultants de la redenominació, és a dir , els saldos continguts en la columna 3 de l'apartat anterior.

    Cinquè. Emissions en euros per trams

    Mentre la comptabilitat de la Generalitat Valenciana s'expresse en pessetes, els passius derivats de les emissions en euros es registraran pel valor de reemborsament resultant de convertir en pessetes el total d'euros emesos de cada instrument financer.

    Per tant, si la suma dels imports convertits en pessetes dels trams en euros de cada instrument financer no coincidira amb el valor en pessetes del total d'euros de cadascun d'ells, la diferència per arredoniment s'imputarà als comptes que s'especifiquen en el punt 3 de l'apartat segon d'aquesta norma.

    Per al registre dels ajustaments que, si és el cas, es deriven del que disposen els punts anteriors, l'Institut Valencià de Finances expedirà i trametrà a la Intervenció Delegada de la Intervenció General en el Tresor el document específic complementari dels expedits en l'emissió per trams.

    Sisé. Amortitzacions parcials anticipades i amortitzacions per reducció proporcional

    En cas d'amortitzacions parcials anticipades de deutes denominats en euros, el deute pendent de reemborsament de cada instrument financer de deute afectat haurà de quedar registrada en el compte corresponent, per l'equivalent en pessetes dels euros pendents de reemborsament després d'aquesta amortització.

    En cas d'amortitzacions per reducció proporcional de l'import nominal en circulació de deutes denominats en euros, cada instrument financer de deute afectat haurà de quedar registrat en el compte corresponent, per l'equivalent en pessetes del nou saldo en euros en circulació.

    Els ajustaments que es deriven del que disposa el punt anterior s'imputaran als comptes prevists en el punt 3 de l'apartat segon d'aquesta resolució.

    Seté. Documents específics relatius a la de deute

    Mentre la comptabilitat de l'administració General de la Generalitat Valenciana es duga en pessetes, els imports que figuren en els documents comptables de deute relatius a deutes denominats en euros hauran d'emplenar-se en pessetes, figurant l'indicatiu de la unitat de compte en la qual s'ha tramitat l'expedient.

    La documentació annexa als documents comptables indicats en el paràgraf anterior, haurà d'expressar-se en euros i en pessetes.

    Vuité. Modificacions en l'operatòria de Deute

    En cas de deutes denominats en euros, les ordres de pagaments i ingressos que afecten el compte del servei del Deute, s'emplenaran en euros.

    A més, mentre la comptabilitat s'expresse en pessetes, figuraran en aquestes ordres, tant els imports en euros, com el seu contravalor en pessetes.

    DISPOSICIÓ ADDICIONAL

    Les entitats autònomes que hagueren contret deute a l'empara de l'article 87 del text refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana, hauran d'informar a la Conselleria d'Economia, si és el cas, del procés de redenominació que duguen a terme.

    DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

    Les mesures disposades en el paràgraf primer de l'apartat seté, relatives a l'indicatiu de la moneda en la qual es tramita l'expedient, s'aplicarà a partir del moment en el qual la nova aplicació informàtica de comptabilitat, Economic, entre en funcionament i la faça possible.

    DISPOSICIÓ FINAL

    La present Resolució entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana amb efecte des de l'1 de gener de 1999.