RESOLUCIÓ de 23 de desembre de 1999, de la secretària general de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, per la qual s'acorda la inscripció de l'adaptació dels Estatuts del Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics.



Publicat en:  DOGV núm. 3673 de 25.01.2000
Número identificador:   2000/A248
Referència Base de Dades:  0292/2000
 
  • Anàlisi jurídica

  • Anàlisi documental

    Origen de disposició: Conselleria Justícia i Administracions Públiques;SG Justícia i Administracions Públiques
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Col·legis professionals
    Descriptors:
      Temàtics: col.legi professional, reglament intern


  • RESOLUCIÓ de 23 de desembre de 1999, de la secretària general de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, per la qual s'acorda la inscripció de l'adaptació dels Estatuts del Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics. [2000/A248]

    Vist l'expedient d'adaptació estatutària instruït a instància del senyor Ricardo Brugarolas Molina, com a president del Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics, inscrit amb el número 2 de la Secció Segona del Registre de Col·legis Professionals i de Consells Valencians de Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana, en què sol·licita la inscripció i registre de l'adaptació dels seus estatuts a la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana, de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana, en base als següents

    Fets

    1. Que pel president de l'esmentat consell es va presentar, el 7 de desembre de 1998, els estatuts aprovats pel ple del consell, en sessió celebrada el 28 de novembre de 1998, modificació que es va aprovar per a la seua adequació a la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana, de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana.

    2. Que es va sol·licitar informe sobre els estatuts presentats, en allò referent als continguts propis de la professió, a la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, que va comunicar «que no procedia emetre cap informe, atès que en l'articulat dels estatuts no es regulava cap aspecte relatiu a la professió».

    3. Que, en exercici del control de legalitat establit per l'article 11 de l'esmentada llei autonòmica, es va revisar el text estatutari, i es va indicar la conveniència de rectificar determinats punts d'aquests, requeriment que ha sigut complimentat el passat dia 26 d'octubre.

    4. El text annex dels preceptes, objecte d'adaptació estatutària, queda incorporat íntegrament a la present resolució, donant-se ací per reproduït.

    Fonaments de dret

    1. Que els estatuts contenen totes les determinacions exigides en l'article 17 de la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de Consells i Col·legis Professionals.

    2. Que han sigut aprovats amb els requisits i formalitats establits en el dit article i en els propis estatuts del consell.

    3. L'expedient ha sigut tramitat pel Servei d'Entitats Jurídiques, adscrit a la Secretaria General de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, competent en la matèria, per així disposar-ho l'article 6.1 de la Llei 6/1997, de 4 de desembre, en virtut de les atribucions que té conferides pels decrets 13/1999, i 91/1999, de 30 de juliol, sobre assignació de competències a la Presidència i a les conselleries, i d'aprovació del Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, respectivament, i en relació amb el Decret 123/1986, de 20 d'octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es crea el Registre de Col·legis Professionals i de Consells Valencians de Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana.

    Vistos l'article 36 de la Constitució i l'article 31.22 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana; la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana, de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana; la Llei 2/1974, de 13 de febrer, de Col·legis Professionals, amb les seues modificacions posteriors en els seus preceptes bàsics i altres disposicions complementàries, resolc:

    Inscriure l'adaptació dels Estatuts del Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics.

    Contra aquesta resolució que posa fi a la via administrativa es podrà interposar, potestativament, recurs de reposició davant del mateix òrgan que ha dictat l'acte en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà de la seua notificació, o bé recurs contenciós administratiu davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana en el termini de dos mesos, comptadors des de l'endemà de la seua notificació. Tot això de conformitat amb allò establit en els articles 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, del Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, i en els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, Reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, sense perjudici que s'utilitze qualsevol altra via que es considere oportuna.

    València, 23 de desembre de 1999.– La secretària general: Carmen Galipienso Calatayud.

    Estatuts del Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics

    Capítol I

    Disposicions generals

    Article 1. Concepte

    El Consell Valencià és una corporació de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'obrar per a l'èxit dels seus fins, configurant-se com a òrgan representatiu i coordinador dels col·legis professionals de delineants i dissenyadors tècnics de la Comunitat Valenciana, amb les funcions que li confereix la legislació vigent, i amb àmbit d'actuació a la Comunitat Valenciana. El Consell Valencià es regirà pels presents estatuts i, en allò no previst en ells, per la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana.

    Article 2. Seu

    La seu del Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics radicarà a la ciutat de València, sense perjudici de poder celebrar reunions en qualsevol altre lloc de la Comunitat Valenciana, quan així ho acorden la majoria dels seus membres.

    Article 3. Organització territorial

    1. Es constituirà un col·legi professional de delineants i dissenyadors tècnics en cada una de les tres províncies de la Comunitat Valenciana, coincidint amb el seu àmbit territorial, sense perjudici que cada col·legi puga organitzar, dins del seu àmbit, les delegacions que estime oportunes, assenyalant les seues respectives demarcacions.

    S'estableixen els següents col·legis:

    – Col·legi Professional de Delineants i Dissenyadors Tècnics d'Alacant.

    – Col·legi Professional de Delineants i Dissenyadors Tècnics de Castelló.

    – Col·legi Professional de Delineants i Dissenyadors Tècnics de València.

    2. La modificació de l'àmbit territorial dels col·legis, per la fusió, absorció o segregació, sempre que cap dels col·legis afectats ultrapasse l'àmbit de la Comunitat Valenciana, haurà de ser acordada pels dits col·legis, d'acord amb allò previst en els seus estatuts, i aprovada mitjançant decret del Govern Valencià, previ informe del Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics.

    Article 4. Règim intern

    El Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics es regirà, a més a més de per allò que disposa l'article 1 dels presents estatuts, per un reglament de règim interior, aprovat per ell mateix i pels acords que adopte per al seu correcte funcionament.

    Article 5. Competències del Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics

    El consell serà competent respecte a les matèries que afecten els col·legis d'Alacant, Castelló i València, així com per a resoldre els conflictes que puguen suscitar-se entre dos o més col·legis del seu àmbit, i entre els seus col·legiats.

    Article 6. Funcions

    Correspon al consell l'exercici de les funcions següents:

    a) Les funcions que l'article 6 d'aquests estatuts atribueix als col·legis, quan l'àmbit territorial excedisca del de cada col·legi i se circumscriga a la Comunitat Valenciana.

    b) Representar els col·legis que l'integren, en qüestions d'àmbit autonòmic i en les que preveuen aquests estatuts o li atorguen els col·legis, i realitzar les gestions necessàries per al compliment dels seus acords.

    c) Coordinar les activitats dels col·legis que l'integren i registrar les altes i baixes dels col·legiats, per a la qual cosa s'establirà un registre oficial en què a cada col·legiat se li assignarà el corresponent nombre d'ordre.

    d) Elaborar normes deontològiques comunes i vetlar pel seu compliment.

    e) Resoldre els conflictes que puguen suscitar-se entre els col·legis que l'integren, sense perjudici de l'ulterior recurs contenciós administratiu.

    f) Aprovar i modificar els seus propis estatuts i reglaments de règim interior.

    g) Aprovar els seus pressupostos i fixar la participació equitativa dels col·legis en les despeses del consell.

    h) Executar els seus propis acords, mitjançant la Junta Directiva.

    i) Informar sobre tots els projectes legislatius de normes del Govern Valencià que afecten als col·legis professionals o a la professió, i elaborar i presentar propostes al Govern de la Generalitat Valenciana, a través de la conselleria corresponent.

    j) Vetlar perquè es complisquen les condicions establides en les lleis i els estatuts, per a la presentació, elecció i proclamació dels membres de les juntes de govern dels col·legis.

    k) Desenvolupar la labor necessària per a portar a efecte totes les millores i innovacions que siguen de conveniència per als col·legis de la Comunitat Valenciana i per als seus col·legiats.

    l) Fomentar, crear i organitzar institucions, serveis i activitats que, en relació amb la professió, tinguen per objecte la promoció cultural, l'assistència sanitària i previsió social, la cooperació i el mutualisme, el foment de l'ocupació i altres actuacions pertinents, així com establir els concerts o acords més apropiats en aquest sentit amb l'administració i les institucions o entitats que corresponga.

    m) Relacionar-se en l'exercici de les seues funcions amb altres corporacions professionals de l'estat i les comunitats autònomes, en relació amb tot allò que siga d'interés per als col·legis de la Comunitat Valenciana i, en general, per a la professió.

    n) Adoptar les mesures necessàries perquè els col·legis complisquen les resolucions del propi consell, dictades en matèries de la seua competència.

    ñ) Tractar d'aconseguir el major nivell d'ocupació dels col·legiats, col·laborant amb l'administració en la mesura que resulte necessari.

    o) Proposar al Govern de la Generalitat Valenciana, a través de la conselleria corresponent, les mesures necessàries per a mantenir al dia un estatut de la Funció Publica, en allò que afecte la professió dels delineants/dissenyadors tècnics, i informar de les disposicions de caràcter general que afecten aquesta.

    p) Resoldre, en via administrativa, els recursos que s'interposen contra els actes i acords dels col·legis. Els recursos hauran de ser resolts en el termini de tres mesos.

    q) Vetlar perquè es complisquen les condicions exigides per les lleis i els estatuts, per a la presentació i proclamació de candidats per als càrrecs de les juntes de govern dels col·legis o del Consell Valencià.

    r) Adoptar les mesures que estime convenients per a completar provisionalment, amb el col·legiat més antic, les juntes de govern dels col·legis, quan es produïsquen les vacants de més de la meitat dels càrrecs d'aquelles. La Junta provisional, així constituïda, exercirà les seues funcions fins que prenguen possessió els designats en virtut d'elecció, que se celebrarà conforme a les disposicions estatutàries.

    s) Aprovar els estatuts i visar els reglaments de règim interior dels col·legis del seu àmbit, sempre que no vulneren allò que s'ha establit en els presents estatuts, ni allò que disposa l'actual Llei de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana.

    t) Qualssevol altres que els siguen atribuïdes, d'acord amb la legislació vigent.

    Capítol II

    Òrgans de govern

    Article 7. Ple del Consell Valencià

    1. El Ple del Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics estarà constituït pels consellers nats i els consellers democràticament elegits per les juntes de govern de cadascun dels col·legis oficials de delineants i dissenyadors tècnics d'Alacant, Castelló i València.

    a) Seran consellers nats els degans dels col·legis oficials de delineants i dissenyadors tècnics d'Alacant, Castelló i València. Cessaran com a consellers quan cessen com a degans dels seus col·legis.

    b) La Junta de Govern de cadascun dels col·legis oficials de delineants i dissenyadors tècnics d'Alacant, Castelló i València elegirà democràticament un conseller per cada 500 col·legiats o fracció. Per a poder ser conseller per elecció caldrà tindre, si més no, tres anys d'antiguitat com col·legiat, i no haver sigut sancionat per falta disciplinària greu o molt greu.

    2. Tots els consellers tindran veu i vot en els assumptes debatuts. Quan es produïsca un empat en una votació, el president del consell tindrà vot de qualitat o diriment.

    3. Els consellers, abans de prendre possessió dels seus càrrecs, hauran de jurar o prometre la Constitució espanyola, l'Estatut d'Autonomia i lleialtat al rei, així com el rigorós compliment de les obligacions inherents al seu càrrec.

    4. Els consellers elegits per la Junta de Govern no podran ser substituïts, excepte per acord de la seua pròpia junta, coincident amb els torns de renovació d'aquestes.

    Article 8. Reunions i convocatòries del Ple del Consell Valencià

    1. El Ple del Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics de la Comunitat Valenciana es reunirà, com a mínim, dues vegades a l'any, abans de finalitzar el primer i quart trimestre natural. En la primera d'aquestes reunions s'aprovaran els pressupostos, s'elegiran els càrrecs de la Junta Directiva i s'elaborarà una memòria sobre la situació del consell.

    2. Podran celebrar-se reunions extraordinàries del ple del consell quan així ho estime convenient el propi consell o ho sol·licite la Junta Directiva, o cinc consellers com a mínim.

    3. El Ple del Consell Valencià quedarà vàlidament constituït en primera convocatòria quan assistisquen, almenys, la meitat més u dels seus membres, i, de no ser així, mitja hora més tard se celebrarà en segona convocatòria, amb el nombre de membres que assistisquen; sempre que estiguen presents almenys la majoria dels col·legis representats.

    4. Tots els consellers tindran veu i vot en els assumptes debatuts. En cas d'empat, el president tindrà vot de qualitat o diriment.

    5. El ple del Consell serà convocat amb 10 dies d'antelació, i la convocatòria haurà de contenir l'ordre del dia i la documentació necessària per a la deguda informació dels seus membres. No es podran adoptar acords sobre assumptes que no figuren en l'ordre del dia.

    Article 9. Del règim d'adopció d'acords del Ple del Consell Valencià

    Per a la validesa dels acords del Ple del Consell Valencià es requerirà majoria simple, i s'exigirà com a mínim, per a la seua validesa, el vot favorable la quarta part dels col·legis presents, amb independència del nombre de col·legiats que pogueren representar.

    Els acords seran recollits en l'acta, amb detall de la votació efectuada, i s'emetrà el certificat corresponent, sent d'obligat compliment per als col·legis de delineants i dissenyadors tècnics de la Comunitat Valenciana i per als seus membres.

    El Reglament de Règim Interior recollirà les normes concretes d'autentificació, procediment d'execució dels acords adoptats i expedició i valor dels certificats.

    Els acords del Consell Valencià, una vegada esgotada la via administrativa, seran recurribles davant de la jurisdicció contenciosa administrativa, d'acord amb la legislació vigent.

    Article 10. De la Junta Directiva

    1. La Junta Directiva estarà formada per un president, un secretari i un administrador, que seran elegits per majoria simple pel Ple del Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics. Podran ser candidats a president, secretari i administrador únicament els consellers nats, i el seu mandat durarà quatre anys.

    La Junta Directiva podrà designar vocals per a millor acompliment de les seues funcions, d'entre els consellers elegits per les juntes de govern dels col·legis.

    Tots els membres de la Junta Directiva tindran dret a un vot, i, en cas d'empat, el president del Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics tindrà vot de qualitat o diriment.

    Els membres de la Junta Directiva hauran de fixar el seu domicili social en la seu del Consell Valencià.

    2. Les funcions de la Junta Directiva es fixaran en el Reglament de Règim Interior del Consell Valencià i estaran encaminades a complir els acords del consell.

    3. Els membres de la Junta Directiva cessaran en els seus càrrecs:

    a) Per voluntat pròpia.

    b) Pel transcurs de quatre anys, des de la seua elecció.

    c) Per haver cessat en la Junta de Govern dels seus col·legis.

    d) Per aprovació de moció de censura, segons el que es regula en l'article 11.

    Article 11. De la moció de censura

    El Ple del Consell Valencià, a proposta d'un terç dels seus membres, podrà incloure en l'ordre del dia de les seues reunions, ordinàries o extraordinàries, la presentació d'una moció de censura contra el president, secretari o administrador de la Junta de Govern del Consell Valencià, expressant amb claredat les raons en què es fonamenta.

    La moció de censura requerirà un quòrum d'assistència de la meitat més u dels membres del ple del Consell Valencià, sempre que estiguen representats tots els col·legis i caldrà, per a la seua aprovació, el vot favorable, directe i personal d'igual quòrum de la meitat més u dels membres del ple, i, a més a més, per a la seua validesa caldrà disposar del vot favorable, si més no, de dos terços dels col·legis presents, amb independència del nombre de col·legiats que puguen representar.

    Article 12. Del president

    El president ostentarà la representació legal del Consell Valencià i les altres funcions que li atorguen els presents Estatuts i el Reglament de Règim Interior, i podrà delegar en altres membres de la Junta Directiva les funcions que considere oportunes.

    Article 13. Del secretari

    El secretari actuarà com a feudatari de tots els actes i acords del consell, firmant amb el president tots els documents de caràcter oficial, i vigilarà la correcta actuació administrativa.

    Article 14. De l'administrador

    L'administrador custodiarà els fons del Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics, que podrà depositar en una entitat bancària, i confeccionarà els pressupostos d'ingressos i despeses, i vigilarà el seu seguiment i correcta aplicació.

    Article 15. Reunions de la Junta Directiva

    La Junta Directiva es reunirà en sessió ordinària quatre vegades a l'any, coincidents amb el principi de cada trimestre natural, i amb caràcter extraordinari a requeriment del president o quan ho sol·liciten dos membres d'aquesta.

    Capítol III

    Règim econòmic

    Article 16. Recursos econòmics del Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics

    Els recursos econòmics del Consell Valencià seran sufragats pels col·legis que l'integren, i amb la proporció que s'establisca sobre les quotes ordinàries mínimes que satisfacen els col·legiats. També constituiran recursos propis del Consell Valencià les aportacions que amb caràcter extraordinari acorde el ple, sempre en proporció al nombre de membres de cada col·legi, per a atendre a les necessitats imprevistes no consignades en el pressupost.

    El Consell Valencià no podrà posseir béns patrimonials, llevat de la seua seu i de l'equipament d'aquesta.

    Capítol IV

    Modificació d'estatuts

    Article 17. Modificació d'estatuts

    Per a modificar els presents estatuts caldrà l'acord adoptat, en reunió extraordinària convocada a l'efecte, per les dues terceres parts del Ple del Consell Valencià, i s'exigirà, a més a més, el vot favorable d'almenys dos terços dels col·legis, amb independència del nombre de col·legiats que puguen representar, i la seua aprovació pels organismes competents.

    DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

    En el termini màxim de sis mesos es constituirà, d'acord amb els presents estatuts, el Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics i la seua Junta Directiva.

    DISPOSICIÓ FINAL