RESOLUCIÓ de 30 de novembre de 1999, de la Secretària General de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, per la qual s'acorda la inscripció de l'adaptació dels estatuts de l'Il·lustre Col·legi d'Economistes de Castelló de la Plana.



Publicat en:  DOGV núm. 3669 de 19.01.2000
Número identificador:   1999/X10833
Referència Base de Dades:  0225/2000
 
  • Anàlisi documental

    Origen de disposició: Conselleria Justícia i Administracions Públiques;SG Justícia i Administracions Públiques
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Col·legis professionals
    Descriptors:
      Temàtics: col.legi professional, reglament intern
      Descriptors toponímics: Castelló (província)


  • RESOLUCIÓ de 30 de novembre de 1999, de la Secretària General de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, per la qual s'acorda la inscripció de l'adaptació dels estatuts de l'Il·lustre Col·legi d'Economistes de Castelló de la Plana. [1999/X10833]

    Vist l'expedient d'adaptació estatutària instruït a instància del senyor José Arcadio Muñoz Fernández, com a degà-president de l'Il·lustre Col·legi d'Economistes de Castelló de la Plana, inscrit amb el número 76 de la secció primera del Registre de Col·legis Professionals i de Consells Valencians de Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana, en què sol·licita la inscripció i registre de l'adaptació dels seus Estatuts a la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana, en base als següents

    Fets

    Primer. Que pel degà-president de l'esmentat Col·legi es van presentar, l'11 de desembre de 1998, els Estatuts d'aquest, que consideraven que estaven adaptats a la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana.

    Segon. Que, en exercici del control de legalitat establit per l'article 11 de la mencionada llei autonòmica, es va revisar el text estatutari, i es va indicar la conveniència de rectificar determinats punts d'aquest i es va requerir l'aportació de la documentació necessària per a la inscripció registral, requeriment que ha sigut complimentat en la seua totalitat el passat dia 8 de novembre.

    Tercer. El text annex dels preceptes, objecte d'adaptació estatutària, queda incorporat íntegrament a la present resolució, i s'hi dóna per reproduït.

    Fonaments de dret

    Primer. Que els Estatuts contenen totes les determinacions exigides en l'article 10 de la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de Consells i Col·legis Professionals.

    Segon. Que han sigut aprovats amb els requisits i formalitats previstos en dit article i en els propis Estatuts del Consell.

    Tercer. L'expedient ha sigut tramitat pel Servei d'Entitats Jurídiques, adscrit a la Secretaria General de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, competent per així disposar-ho l'article 6.1 de la Llei 6/1997, de 4 de desembre, en virtut de les atribucions que té conferides pels decrets 13/1999 i 91/1999, de 30 de juliol, sobre assignació de competències a la Presidència i a les conselleries, i d'aprovació del Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, respectivament, i en relació amb el Decret 123/1986, de 20 d'octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel que es crea el Registre de Col·legis Professionals i de Consells Valencians de Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana.

    Vistos l'article 36 de la Constitució i l'article 31.22 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana; la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana, de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana; la Llei 2/1974, de 13 de febrer, de Col·legis Professionals, amb les seues modificacions posteriors, en els seus preceptes bàsics; i altres disposicions complementàries, resolc:

    Inscriure l'adaptació dels Estatuts del Col·legi d'Economistes de Castelló de la Plana.

    Contra aquesta resolució, que posa fi a la via administrativa, es podrà interposar potestativament recurs de reposició davant del mateix òrgan que ha dictat l'acte en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà de la seua notificació, o bé, recurs contenciós administratiu davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà al de la seua notificació. Tot això de conformitat amb allò establit en els articles 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, del Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, i en els articles 10, i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, Reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, sense perjudici que s'utilitze qualsevol altra via que es considere oportuna.

    València, 30 de novembre de 1999.– La secretària general: Carmen Galipienso Calatayud.

    Sumari

    Capítol I

    Disposicions generals

    Capítol II

    Dels col·legiats

    Capítol III

    De les assemblees generals

    Capítol IV

    De la Junta de Govern

    Capítol V

    Del degà

    Capítol VI

    De la resta de membres de la Junta de Govern

    Capítol VII

    De la renovació dels càrrecs de la Junta de Govern

    Capítol VIII

    De les Comissions de Treball

    Capítol IX

    Dels recursos econòmics del Col·legi

    Capítol X

    De la jurisdicció disciplinària.

    Capítol XI

    De les discrepàncies entre col·legiats

    Capítol XII

    Procediment i règim de recursos

    Capítol XIII

    De la fusió, absorció i dissolució del Col·legi

    Preàmbul

    La Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana, en el seu article 1.1 diu: «Els col·legis professionals, l'àmbit territorial d'actuació dels quals es circumscriga exclusivament a tot o a part del territori de la Comunitat Autònoma Valenciana, sense perjudici de la legislació bàsica de l'Estat i de les lleis que regulen la professió que es tracte, qualsevol que siga la seua naturalesa, es regeixen per aquesta Llei, pels seus estatuts i pels reglaments de règim interior».

    Capítol I

    Disposicions generals

    Article 1

    El present estatut serà d'aplicació al Col·legi d'Economistes de Castelló de la Plana, l'àmbit territorial de la qual comprèn tota la seua província.

    El Col·legi tindrà la seua seu a la ciutat de Castelló de la Plana, carrer Trinitat, núm. 5-4é, podent crear delegacions en altres poblacions del seu àmbit territorial.

    Article 2

    El seu objecte és concretar les normes d'actuació dels òrgans del Col·legi, i els drets i deures dels col·legiats, fixant així mateix els procediments a seguir en la tramitació dels assumptes, d'acord amb la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana, de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana.

    Article 3

    Els òrgans de deliberació, decisió i representació del Col·legi són l'Assemblea general i la Junta de Govern, ambdues presidides pel degà-president, que executarà els seus acords, i les comissions de Treball que realitzaran aquelles funcions que els siguen encomanades, bé amb caràcter temporal o de forma permanent.

    Article 4

    El Col·legi d'Economistes de Castelló de la Plana tindrà com fins aquells que li atribueixen la Llei de Col·legis Professionals de la Generalitat Valenciana i altres disposicions legals.

    En especial vetlarà per:

    a) Elevar i garantir la qualitat tècnica dels treballs i serveis professionals que presten els economistes. El Col·legi, a través de la seua Junta de Govern, arbitrarà tots els mitjans que considere encaminats a aquest fi.

    b) Aportar quants estudis i coneixements professionals li siguen encomanats per l'administració i altres persones jurídiques d'interès públic i, en general, aquells altres que considere el seu degà-president.

    c) Defensar els interessos professionals dels col·legiats especialment i, entre altres, en els següents casos:

    1. Garantirà que les funcions que els siguen pròpies no siguen exercides per persones que no tinguen la titulació adequada.

    2. Ajudarà els col·legiats en l'exercici de la seua professió, promovent l'intercanvi d'experiències entre els seus membres, coordinant les diferents especialitats, funcions i aspectes de la professió, i resolent problemes comuns.

    Capítol II

    Dels col·legiats

    Article 5

    Per a pertànyer al Col·legi s'acreditarà documentalment:

    1. Ser espanyol, estranger resident a Espanya, amb dret a reciprocitat en quant a l'exercici professional, o nacional d'estats membres de la Unió Europea en els termes que resulten de la legislació comunitària i el dret intern del país d'establiment, en desplegament de dita legislació.

    2. Estar en possessió dels títols de doctor o llicenciat en Ciències Polítiques i Econòmiques (Secció d'Economia), en Ciències Polítiques, Econòmiques i Comercials (secció d'Econòmiques i Comercials), en Ciències Econòmiques i Empresarials, en Administració i Direcció d'Empreses, en Ciències Actuarials i Financeres, i en Investigació i Tècniques de Mercat, o els títols d'intendent mercantil, actuari d'Assegurances, o títol estranger equivalent, sempre que en virtut de conveni de caràcter general haja atorgat el Govern Espanyol a dits titulats l'autorització expressa per a poder exercir lliurement la professió d'economista a Espanya.

    Article 6

    Tot col·legiat podrà utilitzar el nom d'economista, així com els símbols, anagrames i altres elements identificadors de la professió.

    Es considerarà exercent, als efectes que determina el present Estatut, aquell col·legiat que exercisca la professió d'economista, bé pel seu propi compte o per compte aliè. En el primer cas es denominarà ‘exercent lliure' i estarà donat d'alta com a professional, en el consegüent epígraf de l'Impost sobre Activitats Econòmiques. En el segon, per a ser exercent per compte aliè haurà de tindre reconeguda, en el seu centre de treball, la categoria laboral que li corresponga, en raó de la seua titulació.

    Tot això sense perjudici que els col·legiats puguen exercir la seua activitat de manera associada a través de formes jurídiques, tant mercantils com civils. La Junta de Govern en tot cas podrà fixar les condicions i limitacions sobre la manera que aquestes figures puguen enquadrar-se en l'àmbit col·legial.

    Article 7

    Competeixen a l'economista les facultats assenyalades en l'Estatut Professional d'Economistes i Professors Mercantils, aprovat per Decret 871/1977, de 26 d'abril, i les que en tot moment els siguen assenyalades per les lleis corresponents, o encara quan sense estar assenyalades per aquestes, caiguen sota el seu àmbit professional i no estiguen directament assignades a altres professionals.

    Article 8

    La col·legiació serà obligatòria per a l'exercici de la professió d'economista, en qualsevol de les seues formes d'exercent, tant per compte propi, com per compte aliè. No obstant això, la col·legiació serà potestativa per als que pertanguen a cossos de funcionaris de l'Estat, sempre que limiten la seua funció a allò peculiar dels dits cossos.

    La Junta de Govern perseguirà, amb tots els mitjans que la Llei li confereix, als qui utilitzen el nom d'economista sense estar col·legiats.

    Article 9

    Per a obtenir la col·legiació, l'interessat haurà de presentar a la Secretaria del Col·legi, degudament complimentat el següent:

    a) Sol·licitud escrita, dirigida al degà.

    b) La fitxa de col·legiació.

    c) La domiciliació bancària.

    d) Fotocòpia compulsada del títol acadèmic de llicenciat, intendent mercantil o actuari, segons l'article 5.2, o qualsevol un altre mitjà, que admès per la Junta de Govern, done fe d'estar en possessió del corresponent títol.

    Els qui vulguen exercir la professió com a exercents lliures hauran d'aportar, a més a més:

    e) Alta en l'Impost sobre Activitats Econòmiques.

    f) Les fitxes que el faculten per a la seua participació en torns d'actuació professional o aquells altres que establisca la Junta de Govern.

    Article 10

    En cada Junta de Govern el secretari donarà compte de les sol·licituds d'alta rebudes des de l'anterior reunió i, si estan en forma i no hi concorre cap impediment greu, s'aprovaran.

    Aprovada la nova sol·licitud, el secretari procedirà a la seua inscripció en el Llibre de Registre de Col·legiats, amb la data de la reunió de Junta de Govern en què va ser admesa.

    Article 11

    Les sol·licituds de col·legiació, una vegada aprovades o denegades, hauran de ser notificades als interessats en el termini de quinze dies, les notificacions hauran d'anar sempre firmades pel degà-president i el secretari i en cas de haver-se denegat la sol·licitud de col·legiació, es faran constar els motius de la mateixa.

    Article 12

    La qualitat de col·legiat es perd:

    a) A petició pròpia, sol·licitada en escrit, dirigit al degà.

    b) Per retard de dotze mesos, ja siga consecutius o alterns en el pagament de les quotes establides i sempre per acord de la Junta de Govern.

    c) Per expulsió decretada per la Junta de Govern del Col·legi, prèvia incoació del corresponent expedient disciplinari i prèvia audiència de l'interessat.

    d) Per mort del col·legiat.

    El trasllat de residència del col·legiat a una població que pertanga a l'àmbit territorial d'un altre Col·legi d'Economistes, no produirà necessàriament la baixa del col·legiat al Col·legi d'origen, en el qual podrà romandre si així ho desitja.

    Article 13

    Són drets dels col·legiats els següents:

    1. De defensa pel Col·legi, davant de les autoritats, empreses o particulars, en l'exercici professional o amb motiu del mateix.

    2. De representació i de suport per la Junta de Govern en les seues justes reclamacions i en les negociacions motivades per diferències que sorgisquen amb ocasió de l'exercici professional.

    3. Exercir, d'acord amb el que disposa l'article sisé, les funcions pròpies de l'economista, incloses en la classificació uniforme d'ocupacions de l'Oficina Internacional de Treball (0IT), aprovades per Espanya i les que en un futur s'incloguen en el seu àmbit professional.

    4. D'assistència, veu i vot a les reunions d'Assemblea general.

    5. D'elegir i ser elegit per a ocupar càrrecs en la Junta de Govern, en les condicions que determina el present Estatut.

    6. Participar en les comissions de Treball es creen.

    7. D'utilització de tots els serveis que establisca el Col·legi, previ compliment de les condicions que s'assenyalen.

    8. De coneixement de la marxa del Col·legi, mitjançant un full informatiu, butlletins, publicacions, anuaris, circulars i actes de les assemblees generals.

    9. De participar en les labors de cultura i en el gaudi de les facultats o prerrogatives del Col·legi que se li reconeguen.

    10. De concórrer a tots els actes de confraternitat o festes de companyonia, convocades amb caràcter general per a estrènyer llaços de solidaritat entre els economistes.

    11. De dur els colors de l'almussa i birret propi i de les insígnies tradicionals, reconegudes en l'article 5 del Decret 2.393/1960, de 22 de desembre.

    El Col·legi proveirà a tots els membres, tant no exercents com exercents, del carnet que acredite la seua col·legiació, el qual hauran de mostrar al concórrer a actes o usar serveis promoguts pel Col·legi o a sol·licitud d'algun client o company, com a mitjà d'identificació.

    Article 14

    Són obligacions del col·legiat les següents:

    1. Complir estrictament totes les prescripcions que contenen els presents Estatuts, així com els acords que s'adopten pel Col·legi i els òrgans d'àmbit superior a aquest, en què es trobe incorporat.

    2. Observar en els diversos treballs professionals tots els preceptes i normes que establisquen les disposicions legals corresponents i aquelles altres encaminades a mantenir i elevar la dignitat, prestigi, decòrum i ètica professional.

    3. Denunciar al Col·legi els qui exercisquen actes propis de la professió d'economistes sense posseir el títol, que els hi autoritza, i als que, fins i tot tenint-lo, no figuren inscrits als col·legis existents i, als que sent col·legiats, falten a les obligacions que com tals tinguen contretes.

    4. Pagar les quotes i drets que hagen sigut aprovats per al sosteniment del Col·legi i per al desplegament dels diversos fins, encomanats a aquest.

    5. Comunicar a la Junta de Govern els canvis de domicili i les absències per més de sis mesos consecutius.

    Als sis mesos d'alguna de les anteriors situacions, sense avís, el col·legiat podrà ser donat de baixa en la seua condició de tal.

    6. Perquè un Col·legiat es puga encarregar d'un assumpte professional que haja iniciat un altre Col·legiat, haurà d'informar d'això a aquest últim, per a guardar les regles de consideració.

    Igualment demanarà al client que acredite estar al corrent en el pagament dels honoraris del company que havia iniciat l'assumpte.

    7. Als col·legiats els està prohibida, en principi, tota publicitat del seu exercici professional d'economista mitjançant anuncis o reclams de qualsevol tipus, tret de la placa.

    La contravenció d'aquesta norma donarà lloc a la correcció pertinent per la Junta de Govern. Excepcionalment, la Junta de Govern podrà establir regles o instruccions per a determinar la publicitat dels col·legiats. Aquestes regles, malgrat ser excepcionals, tindran el caràcter de generalitat, és a dir, podran acollir-se a elles tots els col·legiats, i mai no podran referir-se a un o uns en particular, o a una classe d'ells.

    8. Està prohibit als col·legiats emetre, sense prèvia autorització de la Junta de Govern, dictàmens gratuïts.

    9. Els col·legiats hauran de prestar-se ajuda, col·laboració i empara entre si, en el desplegament de la seua activitat, però tractant, en tots els casos, de no lesionar interessos de tercers o clients.

    10. Així mateix, els col·legiats hauran d'acceptar i complir les normes que disposen els distints registres que existisquen i hagen sigut creats pel Consell General d'Economistes, Consell de Col·legis d'Economistes de la Comunitat Valenciana o pel propi Col·legi.

    11. Els col·legiats tenen el deure d'assistir a les assemblees generals.

    Capítol III

    De les assemblees generals

    Article 15

    L'Assemblea general de col·legiats és l'òrgan suprem de govern del Col·legi. Els col·legiats tindran dret d'assistència amb veu i vot a les reunions de les assemblees ordinàries i extraordinàries que tinguen lloc.

    Article 16

    L'Assemblea general quedarà constituïda, en primera convocatòria, amb l'assistència dels dos terços de col·legiats, entre presents i representats, o, en segona convocatòria, mitja hora després de l'anunciada i qualsevol que siga el nombre dels assistents.

    Article 17

    Les sessions de l'Assemblea general les presidirà i moderarà el degà-president i en el seu defecte el vicedegà, i en absència d'aquest el vocal primer. El secretari del Col·legi, o qui el substituïsca, alçarà acta de la sessió i cuidarà de la seua custòdia. Les actes estaran necessàriament dipositades a la Secretaria del Col·legi per a la seua consulta pels col·legiats.

    L'Acta de l'última sessió de l'Assemblea general haurà d'estar igualment dipositada, en tot cas, des del dia en què es notifique la convocatòria de la nova Assemblea general ordinària o extraordinària.

    Article 18

    L'Assemblea general es reunirà amb caràcter d'ordinària dues vegades a l'any, una en cada semestre. Haurà de ser convocada per escrit i mitjançant notificació individual, amb expressió del lloc, dia i hora de la reunió, i l'ordre del dia que comprenga els assumptes a tractar; la convocatòria haurà de fer-se amb una antelació mínima de quinze dies.

    Article 19

    En l'Assemblea general que tinga lloc en el primer semestre de l'any es tractarà necessàriament sobre la memòria anual d'activitats, que haurà de presentar el degà, així com de l'informe sobre els estats financers de l'exercici anterior, que presentarà el comptador, una vegada auditats, i del nomenament de dos economistes titulars i altres dos suplents, perquè auditen els comptes de l'exercici en curs.

    En l'Assemblea general corresponent al segon semestre es tractarà de conèixer, discutir i aprovar el pressupost d'ingressos i despeses que per al següent exercici propose la Junta de Govern; la lectura i la votació de les propostes o dictàmens de la pròpia Junta, que es consignen en la convocatòria, precs i preguntes.

    Article 20

    Vuit dies abans de la realització de l'Assemblea general ordinària, els col·legiats podran presentar, mitjançant escrit dirigit al degà, les propostes que desitgen que se sotmeten a debat i votació, les quals seran incloses preceptivament per la Junta de Govern en l'ordre del dia, si van avalades per la firma d'un cinc per cent dels col·legiats existents a la data de la convocatòria, i, potestativament, si no ho estan.

    Article 21

    Els acords de l'Assemblea general hauran de prendre's per majoria dels col·legiats presents o representats, i obliguen tots els col·legiats, encara als absents, dissidents o als que estant presents s'abstinguen de votar, i fins i tot a què hagueren recorregut contra aquells, sense perjudici del què es resolga.

    Article 22

    Els col·legiats podran fer-se representar per un altre col·legiat, per a discutir i votar els assumptes indicats en l'ordre del dia.

    Les delegacions hauran de fer-se per escrit, el qual contindrà el nom del col·legiat representat, el nom del representant i la data de l'Assemblea, tant ordinària com extraordinària, per a la qual s'atorga la delegació.

    Només s'admetran les delegacions que es presenten degudament firmades al secretari, abans del començament de la reunió de l'Assemblea general.

    El secretari prendrà nota de totes les delegacions existents i les farà constar en l'acta.

    Cada col·legiat podrà acreditar un màxim de quatre representacions.

    El company que tinga la representació d'un altre votarà en nom d'ell a la seua llibertat, declarant-ho així. En el cas que la votació fóra secreta, podrà entregar la seua papereta i la corresponent a la delegació que tinga concedida.

    No obstant el que disposen els paràgrafs anteriors, la representació no és vàlida quan es tracte d'elegir els membres de la Junta de Govern.

    Article 23

    Així mateix, l'Assemblea general podrà reunir-se amb caràcter extraordinari quan així ho acorde la Junta de Govern o ho sol·liciten per escrit dirigit al degà, com a mínim el deu per cent dels col·legiats, amb expressió de les causes que ho justifiquen i els assumptes o temes de l'ordre del dia que han de tractar-se. En aquest cas el degà convocarà amb urgència als membres de la Junta de Govern per a posar-los en coneixement del fet i fixar la data en què s'haurà de fer l'Assemblea general Extraordinària, que mai no depassarà els 30 dies següents a la data en què la sol·licitud tinga entrada en la Secretaria del Col·legi.

    Article 24

    Les assemblees generals extraordinàries hauran de convocar-se, si més no, amb una anticipació de quinze dies naturals. Tanmateix, quan la Junta de Govern considere que els assumptes a tractar són molt urgents i no admeten demora, podrà reduir-se el termini de convocatòria a un mínim de vuit dies.

    Article 25

    La convocatòria d'Assemblea general extraordinària haurà de fer-se amb els requisits de forma que s'expressen en l'article 18é indicant, a més a més, si la reunió es realitza per iniciativa de la Junta de Govern o a petició dels col·legiats, i en aquest últim cas s'inclourà la relació dels firmants.

    Article 26

    Els acords es prendran per majoria de vots emesos i seran obligatoris per a tots els col·legiats.

    S'exceptua el que disposa el paràgraf anterior, quan l'Assemblea general tracte de la reforma del règim estatuari; en aquest s'exigirà com a quòrum de sol·licitud un terç dels col·legiats, i per a l'aprovació de la proposta els dos terços dels presents i representats.

    En cap cas podran tractar-se assumptes que no hagen sigut expressament i clarament inclosos en l'ordre del dia de la convocatòria.

    Capítol IV

    De la Junta de Govern

    Article 27

    La Junta de Govern assumirà la direcció i administració del Col·legi, subordinant la seua actuació als presents Estatuts i altres normes vigents que regulen el funcionament dels col·legis d'economistes.

    Article 28

    La Junta de Govern estarà integrada per un degà-president, un vicedegà, un secretari, un vicesecretari, un tresorer, un comptador-bibliotecari i vuit vocals.

    A efectes de substitució i per a aplicar les normes de renovació que corresponguen en els càrrecs de la Junta de Govern, els vocals es designaran de la següent forma: vocal primer, vocal segon, vocal tercer, vocal quart, vocal cinqué, vocal sisé, vocal seté i vocal vuité.

    Si quedaren vacants la meitat més u dels càrrecs de la Junta de Govern i no s'hagueren complit els dos primers anys del seu mandat, aquesta convocarà eleccions a través d'una Assemblea general extraordinària per a la provisió dels citats càrrecs, en un termini de trenta dies naturals.

    Els col·legiats elegits en aquesta ocasió ostentaran el mandat d'aquells als qui substituïsquen.

    Si per qualsevol causa quedaren vacants la totalitat dels càrrecs de la Junta de Govern, i, en conseqüència, no pogueren convocar-se eleccions per a cobrir-los, es constituirà una Junta Electoral, formada pels quatre col·legiats amb més antiguitat ininterrompuda del Col·legi, l'objectiu dels quals serà convocar eleccions mitjançant Assemblea general extraordinària en el mateix termini citat en el paràgraf anterior. Les eleccions hauran de tindre lloc dins dels quaranta i cinc dies següents al de la convocatòria.

    Article 29

    La Junta de Govern, sota la presidència del degà-president o vicedegà, es reunirà sempre que ho considere necessari el primer o quan així ho sol·liciten la tercera part dels seus components en escrit dirigit al degà, el qual la convocarà, necessàriament, en un termini no superior a set dies.

    Article 30

    La convocatòria haurà de fer-se per escrit mitjançant notificació individual, i s'indicarà en ella el dia, lloc i hora de reunió, així com l'ordre del dia a tractar. L'antelació mínima serà de 48 hores i si la convocatòria de la Junta de Govern ha sigut sol·licitada per part dels seus membres haurà també d'incloure una relació de sol·licitants.

    Article 31

    La Junta de Govern es constituirà en primera convocatòria amb l'assistència de la meitat més u dels seus membres, i en segona convocatòria, que tindrà lloc mitja hora després de la primera, en igual local i dia, i amb un mínim de tres membres.

    En a les sessions de la Junta de Govern no són admissibles delegacions ni representacions de cap dels seus components.

    Els acords de la Junta de Govern es prendran sempre per majoria de vots dels assistents. En cas d'empat, el vot del degà serà decisori. De cada reunió el secretari, o qui el substituïsca, alçarà un Acta que serà firmada per qui presidisca la reunió i pel secretari o per qui faça les seues funcions.

    Article 32

    L'assistència a les juntes serà obligatòria.

    La falta no justificada a tres sessions consecutives s'estimarà com a renúncia al càrrec.

    Els membres que no puguen assistir a alguna de les seues reunions excusaran la seua presència mitjançant escrit dirigit al degà.

    Article 33

    Corresponen a la Junta de Govern les funcions i atribucions següents:

    a) La direcció i compliment de les comeses corporatives i dels presents Estatuts.

    b) Evacuar consultes que l'administració, o una altra persona jurídica d'interès públic, sol·licite al Col·legi, i col·laborar amb ells en tot allò que se li sol·licite.

    c) L'emissió d'informes, quan siga requerit el Col·legi per que expresse la seua opinió com a tal corporació.

    d) Garantir la qualitat tècnica dels treballs professionals i, amb aquesta finalitat, arbitrar tots els mitjans que consideren eficaços.

    e) Fomentar el nivell d'ocupació dels economistes i tindre a la seua disposició pública informació sobre llocs de treball.

    f) Impedir l'intrusisme professional.

    g) Establir i fomentar tot tipus de contacte amb la Universitat i altres entitats de caràcter educatiu i cultural.

    h) L'admissió de nous col·legiats.

    i) Preparar i convocar les assemblees generals.

    j) Fixació i recaptació de les quotes que haurà de satisfer cada col·legiat.

    k) La formació dels pressupostos, i tot allò que concerneix la gestió econòmica del Col·legi.

    l) Convocar eleccions en el temps reglamentari.

    m) Exercir la facultat disciplinària.

    n) Les altres funcions que es prevegen en el present Estatut i altres disposicions legals, i que no estiguen reservades a resolució de l'Assemblea general.

    Article 34

    La Junta de Govern, per acord pres per majoria absoluta, podrà designar col·legiat d'honor a aquella persona espanyola o estrangera, economista o no, a fi de reconèixer els seus eminents serveis al Col·legi, a la professió o per la seua labor en el desenvolupament de la ciència econòmica. Igualment, la Junta de Govern podrà designar Col·legiat de Mèrit a aquell col·legiat que es trobe en la situació exposada en l'anterior paràgraf, i podrà establir condicions especials en quant a les seues obligacions econòmiques respecte al Col·legi.

    Capítol V

    Del degà

    Article 35

    Correspon al degà, que també es denominarà degà-president, la Presidència i representació oficial del Col·legi en totes les seues relacions amb les autoritats, corporacions, tribunals i particulars, sense perjudici que en casos concrets puguen encomanar dites funcions a altres membres de la Junta de Govern, o a comissions constituïdes a l'efecte. És també facultat del degà convocar la Junta de Govern i presidir-la, dirigint les seues deliberacions. I serà responsable davant de l'Assemblea general de l'execució i compliment dels acords adoptats.

    Article 36

    En casos d'absència o malaltia, el degà serà substituït en les seues funcions pel vicedegà, el qual habitualment col·laborarà amb el degà en la gestió del Col·legi.

    Si tampoc no poguera assistir a una determinada Assemblea o Junta el vicedegà, la presidència de la mateixa serà exercida pel vocal primer i en absència d'aquest per qui designe l'Assemblea o Junta.

    Capítol VI

    De la resta dels membres de la Junta de Govern

    Article 37

    Correspon al secretari del Col·legi:

    a) Preparar la relació d'assumptes a tractar i el que haja de servir el degà per a determinar l'ordre del dia de cada convocatòria.

    b) Redactar les actes i cuidar de la seua custòdia.

    c) Expedir els certificats i documents que es dirigisquen als col·legiats, donant compte al degà.

    d) Exercir la direcció del personal necessari per a la realització de les tasques col·legials.

    e) Complir, i fer complir, les decisions del degà i els acords de les juntes.

    f) Portar els llibres d'Actes de les reunions, i el llibre de Registres dels col·legiats.

    g) Convocar, per ordre del degà, les reunions de les assemblees generals i juntes de Govern.

    h) Exercir totes aquelles funcions que no estiguen especialment atribuïdes als altres components de la Junta de Govern, podent substituir-lo el vicesecretari en els casos d'absència, vacant o impediment de qualsevol classe.

    Article 38

    Correspon al tresorer:

    a) Autoritzar, amb la seua firma, el moviment de fons.

    b) Vigilar la marxa econòmica del Col·legi.

    c) Col·laborar amb el degà i amb el comptador-bibliotecari en la preparació dels pressupostos.

    Article 39

    Correspon al comptador-bibliotecari:

    a) Portar la comptabilitat al dia.

    b) Revisar els comptes i preparar els estats financers de l'exercici.

    c) Col·laborar, segons s'ha assenyalat en l'article anterior, en la confecció dels pressupostos.

    d) Tot allò referent a la compra i arxiu de textos d'interès per als col·legiats.

    Article 40

    Correspon als vocals la direcció i impuls de les Comissions de Treball descrites en el capítol VIII, sent responsables del seu funcionament davant de la Junta de Govern, així com realitzar aquells treballs o gestions que expressament li encomane el degà-president.

    Article 41

    La Junta de Govern, contractarà, en nom del Col·legi, el personal administratiu i tècnic.

    La designació del secretari tècnic es realitzarà mitjançant concurs entre els col·legiats, preferentment.

    Les funcions del secretari tècnic seran l'execució de les funcions de Secretaria, la coordinació de les comissions de Treball, el control dels recursos econòmics, la realització dels projectes acordats pels diversos òrgans directius i l'assessorament sobre peticions i demandes dels col·legiats.

    El càrrec de secretari tècnic serà incompatible amb l'exercici lliure de la professió.

    Capítol VII

    De la renovació dels càrrecs de la Junta de Govern

    Article 42

    Tots els càrrecs de la Junta de Govern seran proveïts a través de sistema de lliure elecció.

    Article 43

    Seran electors tots els col·legiats amb més de 90 dies de col·legiació, que es troben en el ple gaudi dels seus drets civils.

    Article 44

    Seran elegibles tots els col·legiats que puguen ser electors, que es troben igualment en el ple gaudi dels seus drets civils i que no incórreguen en causes d'incompatibilitat.

    A aquests efectes serà incompatible amb el càrrec de membre de la Junta de Govern:

    1. El fet d'exercir un càrrec en el Govern o en l'administració, tant de la central com de l'autonòmica, el nomenament de la qual es produïsca per reial decret del Consell de Ministres o un òrgan anàleg de Comunitat Autònoma.

    2. El ser membre de la Junta de Govern d'un altre Col·legi Professional.

    Article 45

    Els càrrecs de la Junta de Govern es renovaran per meitats cada dos anys, i per a determinar la data de la realització de les eleccions s'establiran dos períodes iguals de permanència dels membres de la Junta.

    Article 46

    El cens dels col·legiats, amb dret a vot, s'exposarà en la seu del Col·legi 60 dies abans de les eleccions. Dins dels 5 dies següents a l'exposició del cens podran formular-se les reclamacions pertinents, les quals la Junta de Govern resoldrà en els 3 dies següents.

    El termini de dies que figura en aquest article, i en els següents, s'entendran en dies naturals, sí no s'expressa el contrari.

    Article 47

    Seran proclamats candidats els col·legiats que reunint les condicions de l'article 44 siguen presentats per 10 col·legiats, amb l'acceptació escrita d'aquells, trenta dies abans de les eleccions.

    En cas que un candidat forme part de la Junta ixent, aquest cessarà automàticament amb la proclamació de les candidatures, sent substituït de la forma que es determina en aquests Estatuts.

    La proclamació es realitzarà el primer dia hàbil següent a l'acabament del termini de la citada presentació, fixant-se la llista de candidats i el càrrec a què aspiren al tauler d'anuncis del Col·legi, i s'enviarà còpia a tots els col·legiats inclosos en el cens.

    Tot candidat podrà exposar el seu programa electoral a la resta de col·legiats des del dia de la publicació de les llistes fins a 2 dies abans de l'elecció.

    La Junta de Govern posarà a disposició dels candidats els locals del Col·legi per a aquest fi.

    Article 48

    Alhora que s'envia a cada col·legiat inclòs en el cens la llista de candidats, es trametrà una informació amb les normes que regisquen la votació, dia i hora fins a la qual s'admetran paperetes, així com el lloc, data i hora assenyalat per a l'escrutini. La fixació de tots aquests aspectes haurà d'haver sigut prèviament acordada per la Junta de Govern.

    Article 49

    En cada renovació de la Junta, els candidats només podran presentar-se per a un càrrec d'aquesta.

    Article 50

    El dia assenyalat per a la votació es constituirà la Junta de Govern en funcions de Mesa Directiva de les eleccions, al local que a l'efecte s'anuncie, durant sis hores. Cada candidat tindrà dret a designar un interventor.

    Els membres de la Junta de Govern, que es presenten a la reelecció, no podran formar part de la Mesa. En la seua substitució podran ser cridats a tal fi els que hagueren format part d'anteriors juntes i, si hi manquen, altres col·legiats no candidats elegits per sorteig.

    Els membres de la Mesa podran absentar-se, però sempre hauran d'estar presents, almenys, dos d'ells.

    Els col·legiats podran votar en qualsevol de les formes que tot seguit s'expressen:

    1. Entregant la papereta al president de la Mesa per tal que aquest, en la seua presència, la diposite a l'urna.

    2. Enviant al Col·legi la papereta en sobre tancat, contingut en un altre tancat i firmat. Aquests sobres seran precisament els facilitats pel Col·legi, d'acord amb un model uniforme, i han de ser rebuts pel Col·legi o la Mesa abans de finalitzar la votació i després de la proclamació dels candidats. Tots els dies, a l'hora que s'anuncie, es procedirà a registrar en un llibre els sobres rebuts, consignant el nombre que corresponga, i s'alçarà certificat del nombre total. Les firmes, seran confrontades per un membre de la Junta, el secretari tècnic o un col·legiat que designe aquella, unint-se a cada sobre la targeta de reconeixement, la qual podrà ser comprovada pels interventors o la Mesa, el dia de l'elecció.

    Immediatament després que comence la votació, un membre de la Mesa es computarà i confirmarà el dret del firmant a prendre part en la votació, obrirà el sobre exterior i entregarà l'interior al president o membre de la Mesa, qui l'introduirà tancat a la urna.

    Quan per qualsevol motiu un mateix col·legiat haja enviat dos o més sobres de votació, prevaldrà com a únic vàlid el primer que es reba.

    En el moment de realitzar-se l'escrutini, s'obriran els sobres vàlids corresponents al vot postal, i s'anul·laran aquelles paperetes que no siguen del model uniforme que s'assenyale en la convocatòria. En una mateixa papereta es podran votar a tots els membres d'una candidatura. Si existeixen diversos noms per a un mateix càrrec, només valdrà el que figure primer.

    Serà declarat nul tot vot que continga expressions alienes el contingut escrit de la votació. Es considerarà vot parcialment nul quan per a un càrrec s'hagen indicat el nom d'un candidat que no se present a aqueix càrrec o de col·legiats que no es presenten a l'elecció.

    Les paperetes que s'hagen emplenat parcialment seran vàlides per als càrrecs i les persones correctament expressats.

    Acabat l'escrutini, el president de la Mesa, farà públic el resultat de l'elecció, i alçarà acta d'aquesta.

    En cas d'empat de vots, s'entendrà que ha sigut elegit el candidat que més temps haja figurat com a membre de la Junta de Govern, i si cap ho haguera sigut, el de més antiguitat al Col·legi.

    Els membres de la Junta elegits prendran possessió en la reunió següent a la realització de les eleccions, o si es dóna el cas, des del dia en què es considere resolt el recurs en contra de l'escrutini, si hi haguera hagut lloc.

    Article 51

    Les vacants que es produïsquen en la Junta de Govern seran proveïdes amb caràcter provisional fins que dita vacant isca a elecció de la següent forma: el degà-president serà substituït pel vicedegà, aquest pel membre de la Junta de més edat, i els vocals per un col·legiat. La designació la farà la pròpia Junta de Govern.

    Article 52

    Correspon al Consell de Col·legis d'Economistes de la Comunitat Valenciana resoldre els recursos que pogueren formular-se amb ocasió i motiu de les eleccions de les juntes de Govern.

    Els recursos s'interposaran en el termini de tres dies i es donarà audiència a la Junta de Govern del Col·legi, que evacuarà el seu informe paral·lelament a donar curs als escrits oportuns. Transcorreguts vint dies des de la interposició del recurs sense que s'adopte o notifique cap acord, s'entendrà desestimat, sense perjudici de l'obligació de dictar resolució expressa.

    Resolt negativament el recurs en forma expressa o tàcita, la nova Junta prendrà possessió en el termini de deu dies.

    La nova composició de la Junta de Govern haurà de comunicar-se al Consell General de Col·legis d'Economistes d'Espanya i Consell de Col·legis d'Economistes de la Comunitat Valenciana.

    D'igual forma es procedirà quan es produïsquen modificacions.

    Capítol VIII

    De les Comissions de Treball

    Article 53

    La Junta de Govern podrà crear les Comissions de Treball que calga per a atendre a les necessitats del Col·legi i dels col·legiats, i preparar els dictàmens, informes, estudis, etc., que siguen oportuns. Els seus acords hauran de ser ratificats, en tot cas, per la Junta de Govern, la qual podrà sotmetre'ls a l'Assemblea general , quan la importància dels citats acords així ho aconselle.

    Així mateix, serà competència exclusiva de la Junta de Govern la creació de seccions d'òrgans especialitzats del Consell General de Col·legis d'Economistes d'Espanya i del Consell de Col·legis d'Economistes de la Comunitat Valencià, en l'àmbit territorial del Col·legi, així com l'aprovació de les normes de funcionament i d'elecció dels seus càrrecs.

    Article 54

    Les Comissions de Treball estan obertes a tots els col·legiats, els quals podran participar en qualsevol de les activitats que aquestes porten a cap. Els membres de les comissions causaran baixa si no compleixen les obligacions inherents a la participació activa en la Comissió respectiva. Les comissions de Treball es dotaran de l'estructura que lliurement establisquen els seus membres, entesa aquesta sempre com a òrgan de gestió i presidida per un membre de la Junta de Govern.

    Article 55

    Sense perjudici de quant antecedeix, els col·legiats podran proposar al degà la constitució d'altres comissions per a l'estudi de tots els problemes professionals que estimen convenients, el qual els elevarà a la Junta per a la seua deliberació.

    Capítol IX

    Dels recursos econòmics

    Article 56

    El Col·legi tindrà plena capacitat jurídica en l'àmbit econòmic i patrimonial, per al compliment dels seus fins.

    Article 57

    Els recursos econòmics del Col·legi seran els següents:

    1. Quotes

    a) Quota per incorporació al Col·legi.

    b) Quotes ordinàries.

    c) Quotes extraordinàries.

    2. Diversos

    a) Els productes dels béns i drets que el Col·legi posseïsca en propietat o en usdefruit.

    b) Els drets que corresponga percebre al Col·legi per expedició de certificats, dictàmens, informes i assessoraments, drets que seran fixats per la Junta de Govern.

    c) Els beneficis que s'obtinguen per venda de publicacions, segells i impresos que tinga autoritzat el Col·legi.

    d) Les quantitats que, per qualsevol concepte, corresponga percebre al Col·legi.

    e) Les donacions.

    Article 58

    Si els pressupostos no s'hagueren aprovat abans del primer dia de l'exercici econòmic en què s'hagen de regir, es consideraran automàticament prorrogats els de l'exercici anterior fins l'aprovació dels nous, amb l'única addició de les partides que siguen obligades com a conseqüència del compliment de les disposicions legals dictades sobre personal o altres matèries.

    Article 59

    Els estats financers i la liquidació del pressupost hauran de ser auditats pels col·legiats designats a l'efecte; i aprovats, si procedeix, per la Junta de Govern i, posteriorment, ratificats per l'Assemblea general.

    Capítol X

    De la jurisdicció disciplinària

    Article 60

    Correspon a la Junta de Govern aplicar les mesures disciplinàries relatives als seus col·legiats.

    Les sancions no podran ser acordades per la Junta de Govern sense prèvia formació d'expedient, en què serà oïda el col·legiat, i se li permetrà aportar proves i defensar-se.

    Article 61

    Les sancions a imposar seran les següents:

    1. Privació d'assistència a actes del Col·legi.

    2. Advertència d'ofici.

    3. Reprensió privada.

    4. Reprensió pública.

    5. Suspensió de l'exercici professional fins a sis mesos, a la localitat o província en què residisca l'interessat o en tot el territori nacional.

    6. Suspensió de l'exercici professional fins a un any a la localitat o província en què residisca l'interessat o en tot el territori nacional.

    7. Expulsió del Col·legi i baixa en l'exercici professional. La primera serà executiva immediatament.

    Són faltes que mereixen sanció:

    Lleus: negligència culpable en el compliment de preceptes estatutaris o d'acords del Col·legi; incorreccions d'escassa transcendència en la realització dels treballs professionals, i no acceptar injustificadament l'acompliment dels càrrecs corporatius que se li encomanen.

    Greus: la reiteració de sancions lleus sense que haja transcorregut, entre ambdues més d'un any; incompliment dolós de preceptes estatutaris o d'acords del Col·legi; incompliment de les obligacions econòmiques amb el Col·legi; actes de desconsideració cap als components del Consell de la Junta de Govern; desconsideració ofensiva a companys, i encobriment de l'intrusisme professional.

    Molt greus: fets constitutius de delicte que afecten al decòrum professional; encobriment d'intrusisme de qui no tinga títol que l'habilite per a exercir la professió; actes que, sense ser constitutius de delicte, suposen falta d'ètica professional, i reiteració en l'incompliment de les obligacions econòmiques amb els col·legis.

    Article 62

    Les sancions que poden imposar-se seran:

    Per a les faltes lleus: privació d'assistència a actes del Col·legi, advertència per ofici, reprensió privada.

    Per a les faltes greus: reprensió Pública, suspensió de l'exercici professional fins a sis mesos.

    Per a les faltes molt greus: suspensió de l'exercici professional fins a un any; expulsió del Col·legi i baixa en l'exercici professional.

    Article 63

    Les sancions podran recórrer-se en el termini de quinze dies, comptadors des de la notificació de l'acord, i davant del Consell de Col·legis d'Economistes de la Comunitat Valenciana els adoptats en matèria disciplinària, el qual resoldrà en el termini de trenta dies, passats els quals, sense que s'haja adoptat o notificat acord algun, s'entendrà desestimat, quedant expedita la via contenciosa administrativa.

    Capítol XI

    De les discrepàncies entre col·legiats

    Article 64

    Les discrepàncies entre col·legiats, que puguen suscitar-se amb motiu de l'actuació professional lliure, i siguen posades en coneixement del Col·legi, seran resoltes per la Junta de Govern, la qual, oïdes les dues parts, dictarà la resolució que estime oportuna.

    Contra l'acord de la Junta de Govern podrà el Col·legi recórrer segons allò que preceptua l'article 65.

    Capítol XII

    Procediment i règim de recursos

    Article 65

    Els acords del Col·legi, quan no siguen directament recorribles davant de la jurisdicció contenciosa administrativa, podran ser objecte del recurs o recursos administratius que procedisquen, tot això, així com la seua tramitació, es realitzarà conforme a les normes legals vigents.

    Capítol XIII

    Fusió, absorció i dissolució del Col·legi

    Article 66

    En els casos de fusió, absorció i dissolució del Col·legi, el procediment a seguir serà el mateix que per a la modificació dels presents Estatuts, regulat en el capítol III.