RESOLUCIÓ de 9 de novembre de 1999, de la secretària general de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, per la qual s'inscriuen els Estatuts del Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris.



Publicat en:  DOGV núm. 3739 de 28.04.2000
Número identificador:   2000/S2673
Referència Base de Dades:  1359/2000
 
  • Anàlisi documental

    Origen de disposició: Conselleria Justícia i Administracions Públiques;SG Justícia i Administracions Públiques
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Col·legis professionals
    Descriptors:
      Temàtics: col.legi professional, veterinari, reglament intern


  • RESOLUCIÓ de 9 de novembre de 1999, de la secretària general de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, per la qual s'inscriuen els Estatuts del Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris. [2000/S2673]

    Vist l'expedient d'inscripció dels Estatuts del Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris, instruït a instància del senyor Rosendo Sanz Bou, com a president d'aquest, en què sol·licita la inscripció i registre dels seus Estatuts en el Registre de Col·legis Professionals i de Consells Valencians de Col·legis, en base als següents:

    Fets

    Primer. Que pel Decret 160/1999, de 17 de setembre, del Govern Valencià, es va aprovar la constitució del Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris i es va disposar la seua inscripció en el Registre de Col·legis Professionals i de Consells Valencians de Col·legis Professionals, i se li assigna el número 14 de la Secció Segona.

    Segon. Que el senyor Rosendo Sanz Bou com a president de dit Consell va presentar el 14 de maig de 1999 els Estatuts del Consell que acompanyaven a la sol·licitud de la seua constitució.

    Tercer. Que, en exercici del control de legalitat establit en l'article 11 de la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valencià, es van revisar dits estatuts, es va indicar la conveniència de rectificar determinats punts i es va requerir l'aportació de la documentació necessària per a la inscripció registral, requeriment que ha sigut complimentat el dia 4 de novembre passat.

    Quart. El text annex dels estatuts queda incorporat íntegrament a la present resolució, i es dóna ací per reproduït.

    Fonaments de dret

    Primer. Que els estatuts regulen tots els punts determinats com a contingut mínim en l'article 17 de la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana, i es considerarà per tant complit el control de legalitat per part de l'administració.

    Segon. Que dits estatuts han sigut aprovats amb els requisits i formalitats previstos en els articles 10 i 17 de la mencionada Llei, i en els mateixos Estatuts del Consell.

    Tercer. Que l'expedient ha sigut tramitat per la Secretaria General de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, competent per així ho disposa l'article 6.1 de la Llei 6/1997, de 4 de desembre, a través del Servei d'Entitats Jurídiques, en virtut de les atribucions que té conferides pels decrets 13/1999 i 91/1999, de 30 de juliol, sobre assignació de competències a la Presidència i a les conselleries, i d'aprovació del Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, respectivament, i en relació amb el Decret 123/1986, de 20 d'octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es crea el Registre de Col·legis Professionals i Consells Valencians de Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana.

    Vistos l'article 36 de la Constitució i l'article 31.22 dels estatuts d'Autonomia de la Comunitat Valenciana; la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana; la Llei 2/1974, de 13 de febrer, de Col·legis Professionals, amb les seues modificacions posteriors, en els seus preceptes bàsics i altres disposicions complementàries, resolc:

    Inscriure els Estatuts del Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris.

    Contra aquesta resolució, que posa fi a la via administrativa, es podrà interposar potestativament recurs de reposició davant del mateix òrgan que ha dictat l'acte, en el termini d'un mes comptat des de l'endemà de la seua notificació, o bé, recurs contenciós administratiu davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, el termini de dos mesos comptats des de l'endemà de la seua notificació. Tot això de conformitat amb allò que s'ha establit en els articles 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú i en els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, Reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, sense perjuí que s'utilitze qualsevol altra via que es considere oportuna.

    València, 9 de novembre de 1999.– La secretària general: Carmen Galipienso Calatayud.

    Estatuts del Consell Valencià

    de Col·legis veterinaris

    Títol I

    Del consell Valencià de Col·legis Veterinaris

    Capítol I

    Disposicions generals

    Article 1

    El Consell Valencià de Col·legis Oficials de Veterinaris és l'òrgan que coordina els col·legis oficials de Veterinaris de la Comunitat Autònoma Valenciana i té, a tots els efectes, la condició de corporació de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat per al compliment dels seus fins. La seua estructura interna i funcionament hauran de ser democràtics.

    La seua denominació serà la de Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris

    Article 2

    El seu àmbit territorial és el propi de la Comunitat Autònoma Valenciana, i s'integren en aquest els col·legis oficials de Veterinaris d'Alacant, Castelló i València, així com aquells que es pogueren constituir en el futur dins del territori de la Comunitat Autònoma Valenciana.

    El Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris serà regit per allò que s'ha establit en els presents Estatuts i pel que ha disposat la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana i altres normes que la desenrotllen.

    Article 3

    El Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris tindrà la seu a la ciutat de València, avinguda del Cid número 62.

    El domicili del Consell inicialment fixat podrà ser modificat per acord de l'Assemblea sense necessitat de modificar aquests estatuts. És compatible aquesta exigència amb la possibilitat de celebrar reunions dels seus òrgans de govern en qualsevol lloc de la Comunitat Valenciana i s'ajustarà, en tot, a aquests estatuts.

    Article 4

    Per al compliment dels seus fins el Consell Valencià de Col·legis Veterinaris podrà adquirir a títol onerós o lucratiu, alienar, vendre, gravar, posseir i reivindicar tota classe de béns, contraure obligacions i, en general, ser titular de tota classe de drets, i exercitar qualsevol acció judicial, reclamació o recurs en totes les vies i jurisdiccions.

    Article 5

    El Consell Valencià es relacionarà amb l'administració autonòmica valenciana a través de la Conselleria de Presidència del Govern Valencià, o la que en el futur tinga atribuïda aquesta competència, sense perjuí de poder col·laborar amb qualsevol altre òrgan de l'administració en matèries d'interés comú.

    Capítol II

    Fins i funcions del Consell Valencià

    de Col·legis de Veterinaris

    Article 6

    Són fins del Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris:

    a) La coordinació dels Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana i la representació i la defensa de la professió veterinària en qüestions d'àmbit autonòmic.

    b) Relacionar-se, en nom de la professió, amb les institucions de la Generalitat Valenciana, en particular amb el Govern Valencià, per tal de facilitar la mútua col·laboració i enteniment per a la millor satisfacció dels interessos socials i professionals.

    c) La col·laboració amb els poders públics en la consecució de la salut de les persones i animals, millora de la ramaderia i la més eficient, justa i equitativa regulació i ordenació del sector ramader i alimentari des de la fase de producció al consum; així com l'atenció al medi ambient, la protecció dels consumidors, i la conservació, protecció i benestar animal.

    d) L'elaboració i promoció de les normes deontològiques de la professió.

    Article 7

    El Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris té les següents funcions:

    a) Elaborar, aprovar i modificar els seus estatuts i reglaments de règim interior.

    b) Elaborar les normes deontològics comuns a la professió veterinària i vetlar pel seu compliment, sense perjuí de les competències de cada col·legi membre.

    c) Resoldre en via administrativa els recursos que s'interposen contra els actes i acords dels col·legis.

    d) Aprovar els seus pressupostos, regular i fixar proporcionalment al nombre de col·legiats la participació dels col·legis en les despeses del Consell.

    e) Informar amb caràcter preceptiu i no vinculant sobre tots els projectes de normes del Govern Valencià que afecten els col·legis de Veterinaris o a la mateixa professió.

    f) Mantindre els contactes oportuns amb altres organitzacions d'àmbit estatal o internacional relacionades amb la professió veterinària, amb altres consells de l'Organització Col·legial Veterinària, així com amb altres Consells de Col·legis Professionals.

    g) Exercir les funcions disciplinàries amb respecte als membres del mateix Consell Valencià i els de les juntes de Govern dels Col·legis d'aquesta Comunitat.

    h) Participar en els consells i òrgans consultius de l'administració valenciana, i correspondrà al Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris la designació dels seus representants.

    i) Determinar els models de segells, pòlisses, documents i altres impresos utilitzats en l'activitat professional dels veterinaris.

    j) Formular propostes normatives, reformes o mesures per al desenrotllament i perfeccionament de les actuacions pròpies de la professió veterinària.

    k) Participar amb els poders públics en totes les actuacions que afecten la veterinària de salut pública, el medi ambient, la higiene alimentària, la producció animal, el desenrotllament ramader i la conservació, protecció i benestar animal.

    l) Informar preceptivament, amb caràcter previ a la seua aprovació per la Generalitat Valenciana, els projectes de fusió, absorció, segregació, dissolució i canvi de denominació dels col·legis de Veterinaris de la Comunitat Valenciana.

    ll) Aquelles funcions dels col·legis provincials que aquests deleguen en el Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris.

    m) Fomentar, crear i organitzar institucions, serveis i activitats que, sempre en relació amb la professió, tinguen per objecte la promoció cultural i científica, la prestació social i sanitària, la cooperació i el mutualisme, el foment de l'ocupació i altres actuacions pertinents, així com establir els concerts o acords més apropiats en aquest sentit amb l'administració i les institucions i entitats públiques i privades que corresponga.

    n) Subscriure convenis amb la Generalitat Valenciana, així com amb altres institucions públiques o privades.

    nn) Dirimir els conflictes que puguen suscitar-se entre els col·legis, sense perjuí de l'ulterior recurs contenciós administratiu.

    o) Construir o participar en consorcis públics o en fundacions, associacions i altres entitats, així com establir relacions de cooperació amb entitats públiques o privades.

    p) Les altres que li atribuïsquen altres lleis i totes aquelles que, no expressament enunciades, siguen concomitants o conseqüència de les anteriors.

    Capítol III

    Òrgans de govern, l'Assemblea del Consell

    i la Junta Executiva

    Article 8

    Els òrgans del Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris són l'Assemblea i la Junta Executiva.

    Secció primera

    De l'Assemblea del Consell Valencià

    de Col·legis de Veterinaris

    Article 9

    1) L'Assemblea del Consell Valencià estarà composta per quatre representants de cada un dels col·legis.

    2) Són representants nats els qui ostenten la condició de president de cada un dels col·legis de Veterinaris de la Comunitat Valenciana. La resta de representants seran aquells membres de la Junta de Govern que siguen elegits democràticament per aquesta conforme els apartats següents.

    3) Les candidatures per a participar en dita elecció hauran de ser presentades pels interessats, per escrit, quaranta-vuit hores abans de la celebració de la Junta de Govern del Col·legi respectiu que haja sigut convocada a l'efecte, sense perjuí d'altres punts de l'ordre del dia, amb els requisits que els estatuts de cada col·legi establisquen.

    4) Finalitzada la votació, que serà nominal, resultarà elegit el candidat que obtinga major nombre de vots i, en cas d'empat, el de major antiguitat en el col·legi de què es tracte. l'acta de la reunió de la Junta de Govern proclamarà el candidat elegit, a favor del qual serà expedit el corresponent certificat pel secretari, amb el vist-i-plau del president.

    Article 10

    La duració del mandat dels membres del Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris és de cinc anys. Produïda una vacant en l'Assemblea, per qualsevol de les causes contemplades en els presents estatuts, el col·legi corresponent nomenarà el nou representant elegit per la Junta de Govern del Col·legi respectiu conforme a allò que s'ha previst en l'article anterior.

    Article 11

    Són causes de cessament:

    a) Incompliment sobrevingut dels requisits estatutaris per a exercir el càrrec. El cessament en la condició de president o membre de la Junta de Govern de qualsevol col·legi determinarà automàticament el cessament com a membre del Consell Valencià.

    b) Expiració del mandat per al qual van ser elegits.

    c) Renúncia de l'interessat.

    d) Falta d'assistència injustificada a tres sessions consecutives o cinc alternes en el termini d'un any.

    e) La pèrdua de la confiança per la Junta de Govern que el va elegir.

    f) Condemna per sentència ferma que comporte la inhabilitació o suspensió per a càrrecs públics.

    g) Imposició de sanció disciplinària ferma per falta greu o molt greu.

    Article 12

    Són funcions de l'Assemblea del Consell:

    a) Aprovar i modificar els estatuts i, si fa el cas, el Reglament de Règim Intern del Consell, en les condicions previstes en els presents estatuts.

    b) Elegir els càrrecs de la Junta Executiva.

    c) Aprovar la regulació i, si fa el cas, condicions econòmiques de l'habilitació.

    d) Aprovar els pressupostos de despeses i ingressos de cada exercici.

    e) Aprovar el balanç de l'any anterior i liquidar els comptes anuals.

    f) Aprovar els programes i plans generals d'actuació.

    g) Fixar les aportacions que els col·legis han de realitzar al Consell conforme a criteris de proporcionalitat, segons el nombre de col·legiats a 1 de gener de cada any.

    h) Exercir la potestat disciplinària amb respecte als membres de les juntes de govern dels col·legis i del mateix Consell, així com la resolució dels recursos interposats contra acords dels col·legis en matèria disciplinària, quan en qualsevol cas la sanció imposada determine la inhabilitació o expulsió del col·legi.

    i) L'autorització per a l'adquisició o alienació d'immobles.

    j) Acordar la creació i organització d'institucions i serveis d'assistència social i sanitària.

    k) Exercir les funcions delegades pels col·legis al Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris.

    l) Aquells assumptes que li sotmeta la Junta Executiva per meréixer, al seu criteri, aquesta atenció en raó de la seua específica transcendència col·legial.

    Article 13

    L'Assemblea del Consell Valencià es reunirà en sessió ordinària almenys dues vegades a l'any per a l'aprovació dels pressupostos i liquidació dels comptes anuals i, si fa el cas, per a l'aprovació d'aportacions i elecció de membres de la Junta Executiva.

    Amb caràcter extraordinari es reunirà totes les vegades que calga, sempre que ho sol·liciten, com a mínim, la quarta part dels seus components, tots els representants d'un mateix col·legi o, excepcionalment, quan ho exigisquen motius d'extrema importància a criteri del president.

    Article 14

    La convocatòria es realitzarà amb almenys 15 dies d'antelació, i haurà de constar en aquesta l'ordre del dia i el lloc i la data de la celebració, tant en primera com en segona convocatòria, mitjançant escrit dirigit a tots els membres de l'Assemblea.

    El període de temps que mitjance entre la primera i la segona convocatòria no podrà ser inferior a 30 minuts.

    En casos d'urgència podrà convocar-se l'Assemblea, fins i tot amb quaranta-vuit hores d'antelació, telegràficament, per telefax, o qualsevol altre medi de comunicació de què puga haver constància de la seua recepció pel destinatari.

    Article 15

    La vàlida constitució de l'Assemblea requerix de l'assistència de, com a mínim, la meitat dels seus membres que, necessàriament, representaran dos col·legis. Aquesta assistència s'exigix tant en primera com en segona convocatòria.

    Cada membre de l'Assemblea tindrà un nombre de vots igual a la quarta part del nombre de col·legiats del col·legi a què representa, segons certificat que serà emés pel secretari del Consell a dia 1 de gener, vàlid per a aqueix any natural.

    L'Assemblea, sense perjuí de les excepcions arreplegades en aquests Estatuts, adoptarà els seus acords per majoria simple de vots i s'exigirà que aquests vots representen la majoria d'almenys un dels col·legis presents amb el vot favorable, com a mínim, de dos representants d'un altre dels col·legis que estiguen presents. Aquesta majoria es determinarà en forma simple i, en cas d'empat entre els representants d'un mateix col·legi per a la consecució d'aquesta majoria, el vot del president del Col·legi tindrà caràcter de diriment.

    En cas d'empat en la votació de l'Assemblea decidirà el vot de qualitat del president.

    Excepcionalment, caldrà la majoria absoluta del total de vots de l'Assemblea que representen la majoria de dos dels col·legis que estiguen presents, per a l'adopció d'acords per l'Assemblea sobre:

    a) Creació i organització d'institucions i serveis d'assistència social i sanitària.

    b) L'exercici de funcions delegades pels col·legis al Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris.

    c) La modificació d'aquests estatuts.

    d) L'autorització per a l'adquisició i alienació d'immobles.

    Article 16

    S'admet la delegació de vot dels membres de l'Assemblea en un altre membre i no podrà en aquest cas assumir cada membre més d'una delegació. S'hauran de justificar els motius de dita delegació i acreditar-se documentalment.

    No cabrà la delegació de vot per a l'elecció dels càrrecs de la Junta Executiva.

    Secció segona

    De la Junta Executiva

    Article 17

    La Junta Executiva estarà composta per dos representants de cada un dels col·legis.

    Són membres nats de la Junta Executiva els qui ostenten la condició de president de cada un dels col·legis de veterinaris de la Comunitat Valenciana.

    La resta de membres seran designats per cada Junta de Govern entre els seus representants en l'Assemblea.

    Entre els membres de la Junta Executiva, l'Assemblea elegirà els següents càrrecs:

    a) President

    b) Vicepresident primer

    c) Vicepresident segon

    d) Secretari

    e) Vicesecretari

    f) Tresorer

    Article 18

    Són funcions de la Junta Executiva:

    a) Elaborar els pressupostos de cada exercici.

    b) Dur a terme els programes i plans generals d'actuació.

    c) L'administració, gestió i direcció del Consell.

    d) Dirigir les activitats assessores, tècniques i informatives.

    e) Mantindre un cens actualitzat dels col·legiats pertanyents als col·legis provincials.

    f) Nomenar comissions i òrgans especialitzats per al compliment de determinats fins mitjançant norma reglamentària de règim interior, a què es podran delegar les funcions que s'estimen necessàries en cada cas.

    g) La resolució dels recursos corporatius no atribuïts a l'Assemblea.

    h) Acordar l'atorgament pel president de poders generals o especials a procuradors, lletrats o a qualsevol classe de mandataris.

    i) Concedir la Medalla del Consell com a recompensa als mèrits professionals i col·legials.

    j) Totes aquelles altres competències que no estiguen expressament atribuïdes a l'Assemblea.

    Article 19

    Els membres de la Junta Executiva, que no tinguen caràcter nat, seran elegits en la mateixa sessió en què ho siguen els membres de l'Assemblea i d'entre ells, en la forma prevista en l'article 9.2 d'aquests estatuts.

    Article 20

    La Junta Executiva es reunirà necessàriament en sessió ordinària amb periodicitat quadrimestral, i amb caràcter extraordinari totes les vegades que calga, sempre que la convoque el president o ho sol·liciten dos dels seus integrants.

    Les convocatòries es faran amb 15 dies d'antelació a la data de celebració, mitjançant citació personal i escrita a tots els seus membres en què s'expressarà l'ordre del dia.

    En casos d'urgència podran convocar-se fins i tot amb 48 hores d'antelació, telegràficament, per telefax, o qualsevol altre mitjà de comunicació de què puga haver constància de la seua recepció pel destinatari.

    No obstant això, la Junta Executiva quedarà vàlidament constituïda, encara sense prèvia convocatòria, quan es troben reunits tots els seus membres i així s'acorde per unanimitat.

    Article 21

    La vàlida constitució de la Junta Executiva requerix de l'assistència de, com a mínim, la meitat dels seus membres tant en primera com en segona convocatòria.

    Cada membre de la Junta Executiva tindrà un nombre de vots igual a la meitat del nombre de col·legiats del col·legi a què representa, segons certificat que serà emés pel secretari del Consell a dia 1 de gener, vàlid per a aqueix any natural.

    La Junta Executiva adoptarà els seus acords per majoria simple de vots i s'exigirà a més a més que voten favorablement representants d'almenys dos dels col·legis que estiguen presents. En cas d'empat decidirà el vot de qualitat del president.

    No cap la delegació de vot en l'adopció d'acords per la Junta Executiva.

    Article 22

    El president de la Junta Executiva representa institucionalment al Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris en totes les seues relacions amb les administracions públiques i amb les persones físiques o jurídiques, públiques i privades.

    Correspon al president de la Junta:

    a) Convocar les reunions de l'Assemblea i de la Junta Executiva i fixar l'ordre del dia d'aquestes.

    b) Presidir l'Assemblea i la Junta Executiva, i dirigir els debats.

    c) Executar els acords que adopte el Consell en l'àmbit de la seua competència.

    d) Donar el vist-i-plau amb la seua firma a les actes de les reunions redactades pel secretari, així com als certificats que siguen expedits per aquest.

    e) Lliurar fons, junt amb la firma del tresorer.

    f) Atorgar poders generals o especials a procuradors, lletrats o a qualsevol classe de mandataris, previ acord de la Junta Executiva.

    Article 23

    Correspon als vicepresidents de la Junta Executiva:

    a) Substituir pel seu ordre el president en l'exercici de les seues funcions, en cas d'absència, malaltia o vacant.

    b) Ostentar la Presidència en cas de cessament, dimissió, incapacitat o mort del president, en tant siga celebrada Assemblea per a nomenament de nou president, en el termini màxim de tres mesos.

    El membre que siga nomenat president ostentarà el càrrec fins que s'esgote el mandat.

    c) Dur a terme les funcions que, per delegació, els foren conferides pel president.

    Article 24

    El secretari tindrà les següents comeses:

    a) Expedir les convocatòries de reunions segons instruccions del president.

    b) Confeccionar i firmar les actes de totes les sessions, així com els certificats que calguen, amb el vist-i-plau del president.

    c) Portar i custodiar els llibres oficials i tota la documentació dels òrgans de govern del Consell.

    d) Traslladar als col·legis provincials de Veterinaris la informació sobre les activitats del Consell, així com la documentació pertinent, l'estudi o examen de la qual hagen de realitzar aquests.

    e) Informar el president i la Junta Executiva de totes les qüestions d'interés i proposar les mesures que estime convenients.

    f) Ostentar la Direcció del personal administratiu del Consell.

    g) Col·laborar amb el president en l'execució dels acords aprovats pel Consell.

    Article 25

    Correspon al vicesecretari:

    a) La substitució del secretari en l'exercici de les seues funcions en cas d'absència, malaltia o vacant.

    b) Ostentar la secretaria en cas de cessament, dimissió, incapacitat o mort del secretari, en tant siga celebrada Assemblea per a nomenament de nou secretari en el termini màxim de tres mesos. El membre que siga nomenat secretari ostentarà el càrrec fins que s'esgote el mandat.

    c) Assumir les funcions que per delegació li conferisca el secretari.

    Article 26

    El tresorer tindrà les següents comeses:

    a) Posar en coneixement de la Junta Executiva les dades i suports comptables necessaris perquè aquesta puga elaborar el pressupost.

    b) La custòdia dels fons del Consell.

    c) El lliurament de documents de pagament junt amb la firma del president.

    d) Portar la comptabilitat dels òrgans de govern.

    e) La gestió de cobrament de les aportacions que s'assenyalen als col·legis provincials de Veterinaris.

    f) Col·laborar amb el president en l'execució dels acords econòmics aprovats pel Consell.

    Article 27

    L'acompliment de tots els càrrecs del Consell serà honorífic. Les despeses ocasionades per desplaçaments i per assistència a les reunions de l'Assemblea i de la Junta Executiva per part dels seus membres, seran a càrrec dels fons del Consell.

    Títol II

    Règim econòmic del Consell Valencià

    Article 28

    Constituïxen recursos econòmics del Consell, els següents:

    a) Els procedents de les aportacions dels col·legis.

    b) Les subvencions que puguen ser-li concedides.

    c) Els preus que puga percebre com a contraprestació als serveis que preste.

    d) Els productes, rendes i interessos produïts per l'administració del seu patrimoni.

    e) Qualsevol altre tipus d'ingrés obtingut conforme a les disposicions legals.

    Article 29

    Les despeses que ocasione el funcionament del Consell seran sufragades a través de les aportacions econòmiques que realitzaran els col·legis, que seran proporcionals al nombre de col·legiats de cada col·legi.

    L'import de les aportacions i la periodicitat del seu abonament serà fixat per l'Assemblea del Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris.

    Títol III

    Modificació d'estatuts

    Article 30

    Es convocarà l'Assemblea del Consell per a modificar els estatuts quan siga sol·licitat, com a mínim, per la quarta part dels seus components, per tots els representants d'un mateix col·legi o, excepcionalment, quan ho exigisquen motius d'extrema importància a criteri del president.

    De la proposta de modificació d'estatuts, es donarà trasllat a tots els membres de l'Assemblea per un termini màxim de 60 dies, i a continuació serà sotmesa a votació en un termini màxim de trenta dies.

    Per a la vàlida constitució d'Assemblea i l'adopció d'acords de modificació d'Estatuts s'estarà a allò que s'ha disposat en l'article 15 d'aquests Estatuts.

    Títol IV

    Règim jurídic dels actes dels col·legis i

    del Consell, i de la seua impugnació

    Article 31

    En la mesura en què exercisca potestats públiques, els actes i acords del Consell Valencià de Col·legis Veterinaris es troben sotmesos al dret administratiu. La resta de la seua activitat es regix pel dret privat.

    Article 32

    Els acords emanats dels òrgans competents dels col·legis podran ser objecte de recurs d'alçada davant del Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris.

    El recurs d'alçada serà presentat davant de la Junta de Govern del Col·legi que va dictar l'acord que, en el termini de 10 dies, haurà de remetre'l amb el seu informe i una còpia completa i ordenada de l'expedient al Consell Valencià.

    El recurs d'alçada haurà d'interposar-se en el termini d'un mes, si l'acte és exprés, o en el de tres mesos, comptats a partir de l'endemà a aquell en què, conforme a la legislació de procediment administratiu, es produïsquen els efectes del silenci administratiu.

    Article 33

    La interposició de qualsevol recurs no suspén l'execució de l'acte impugnat excepte quan concórrega alguna de les següents circumstàncies:

    a) Que es recórrega una sanció disciplinària.

    b) Que l'execució poguera causar perjudici d'impossible o difícil reparació.

    En el primer cas, la simple interposició del recurs suspendrà automàticament l'executivitat de l'acte.

    Article 34

    S'entendrà suspés l'acte impugnat si transcorreguts trenta dies des que el Consell haja tingut coneixement de la sol·licitud de suspensió, aquest no dictara resolució expressa.

    Article 35

    El Consell podrà, en dictar acord sobre la suspensió de l'acte impugnat, instar perquè s'adopten les mesures cautelars necessàries per a assegurar la protecció de l'interés públic i l'eficàcia de la resolució impugnada.

    Quan el recurs tinga per objecte la impugnació d'un acte que afecte una pluralitat indeterminada de col·legiats, l'acord sobre la suspensió de la seua eficàcia haurà de ser publicat en el butlletí del Consell o dels col·legis, si n'hi ha, o utilitzant qualsevol altre mitjà que permeta als col·legiats conéixer la suspensió.

    Article 36

    El Consell Valencià, previs els informes que estime pertinents, dictarà i notificarà la resolució del recurs d'alçada en el termini màxim de tres mesos. Transcorregut aquest termini sense que recaiga resolució, es podrà entendre desestimat el recurs, excepte que aquest s'haguera interposat contra la desestimació per silenci administratiu d'una sol·licitud pel transcurs del termini, que s'entendrà estimat aquest.

    Contra la resolució d'un recurs d'alçada no cabrà interposar recurs de reposició.

    Article 37

    Els actes i resolucions emanats del Consell, en quant estiguen subjectes al dret administratiu, esgoten la via administrativa, i podran ser recorreguts potestativament en reposició o ser impugnats davant de l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu.

    El recurs potestatiu de reposició s'interposarà, davant del mateix òrgan que haguera dictat els actes, en el termini d'un mes, si l'acte és exprés, o de tres mesos, comptats a partir de l'endemà a aquell en què, conforme a la legislació de procediment administratiu, es produïsca l'acte presumpte.

    La resolució del recurs haurà de ser dictada i notificada en el termini d'un mes i contra dita resolució no podrà interposar-se un nou recurs de reposició.

    No podrà interposar-se recurs contenciós administratiu fins que no s'haja resolt expressament el recurs de reposició o s'haja produït la seua desestimació presumpta.

    Article 38

    Els actes i resolucions del Consell que posen fi a la via administrativa seran notificats als interessats al domicili que conste el col·legi, segons allò que s'ha establit en els articles 58 i 59 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre.

    Article 39

    Són nuls de ple dret els actes dels òrgans col·legials que es troben en algun dels següents supòsits:

    a) Que siguen manifestament contraris a la llei.

    b) Que hagen sigut dictats per òrgan manifestament incompetent.

    c) Que tinguen un contingut impossible.

    d) Que siguen constitutius de delicte.

    e) Que hagen sigut dictats prescindint totalment i absolutament del procediment establit o de les normes que contenen les regles essencials per a la formació de la voluntat dels òrgans col·legiats.

    f) Qualsevol altre previst amb tal caràcter en la legislació bàsica estatal.

    Títol V

    Dels col·legiats

    Capítol I

    Incorporacions i baixes

    Article 40

    La incorporació als col·legis de Veterinaris de la Comunitat Valenciana serà resolta per cada Junta de Govern, i el sol·licitant haurà de complir els següents requisits:

    a) Ser de nacionalitat espanyola o de la d'algun dels estats membres de la Unió Europea, excepte allò que s'ha disposat en tractats o convenis internacionals o dispensa legal.

    b) Estar en possessió del títol de llicenciat en Veterinària o dels títols estrangers que, conforme a les normes vigents, siguen homologats a aquell o certificat acadèmic que acredite l'acabament dels estudis, amb resguard que justifique l'abonament dels drets d'expedició del títol.

    c) Declaració de no estar inhabilitat per a exercir la professió en cap punt del territori nacional.

    d) Satisfer la quota d'incorporació.

    Article 41

    Quan es practique l'exercici de la professió sense la preceptiva col·legiació o habilitació, previ requeriment del compliment del deure de col·legiació, la Junta de Govern podrà acordar aquesta, amb la consegüent notificació a l'interessat.

    Article 42

    Quan un col·legiat vulga exercir ocasionalment en una província distinta a la del col·legi a què pertany, haurà de comunicar-ho al seu col·legi perquè aquest remeta al de destinació dita sol·licitud, i s'hi haurà d'especificar l'actuació professional. Mitjançant acord del Consell Valencià, o si hi manca, dels col·legis que s'hi integren, podrà establir-se una quota d'habilitació.

    El Consell Valencià podrà establir l'habilitació múltiple en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

    Article 43

    Els acords de la Junta de Govern que deneguen la col·legiació podran ser impugnats pels interessats, segons allò que s'ha previst en l'article 32 i següents d'aquests Estatuts.

    Article 44

    Són circumstàncies que determinen la impossibilitat d'exercir aquesta professió:

    a) La incapacitat legal

    b) L'expulsió del col·legi com a conseqüència de sanció disciplinària que la comporte.

    c) La suspensió o inhabilitació temporal en l'exercici de la professió, si així s'establix en l'acord de suspensió o inhabilitació.

    Les incapacitats desapareixeran quan cessen les causes que les hagueren motivat.

    Article 45

    La condició de col·legiat es perdrà per les següents causes:

    a) Incapacitat legal

    b) Defunció

    c) Expulsió del col·legi, acordada en expedient disciplinari.

    d) A petició pròpia sol·licitada per escrit i acompanyada de declaració jurada de cessament de l'exercici professional en l'àmbit territorial del col·legi.

    El supòsit de l'apartat c) s'haurà de comunicar per escrit a l'interessat.

    Capítol II

    Drets i deures dels col·legiats

    Article 46

    Els col·legiats tindran els següents drets:

    a) Participar en la gestió corporativa, i podran elegir i ser elegits per als càrrecs si reunixen els requisits exigits.

    b) Consultar la informació rellevant per a debatre els assumptes de l'ordre del dia de les assemblees generals.

    c) Obtindre protecció i empara del Col·legi o Consell Valencià amb motiu de l'exercici professional.

    d) Formular raonadament a la Junta de Govern les queixes, peticions i iniciatives que estimen oportunes.

    e) Interposar els recursos previstos.

    f) Gaudir de tots els beneficis que al seu favor es reconeixen en els Estatuts del Col·legi i del Consell.

    Article 47

    Els col·legiats tindran els següents deures:

    a) Complir allò que s'ha disposat en aquests estatuts, així com els acords i resolucions dels Col·legis i del Consell Valencià de Col·legis Veterinaris.

    b) Satisfer dins dels terminis assenyalats les quotes ordinàries o extraordinàries i les altres càrregues obligatòries.

    c) Complir les normes deontològiques de la professió.

    d) Comunicar al col·legi els canvis de domicili, veïnat i altres dades que consten en la seua fitxa col·legial.

    e) Denunciar al col·legi qualsevol acte d'intrusisme o incompliment d'altres normes aplicables als veterinaris que arriben al seu coneixement.

    f) Tractar als òrgans corporatius i a la resta de col·legiats amb la màxima correcció.

    g) Complir totes les obligacions que les lleis establisquen per al seu exercici professional i les que es determinen en aquests estatuts.

    Títol VI

    De la responsabilitat

    Capítol I

    De la responsabilitat disciplinària

    Article 48

    El Consell Valencià és competent per a sancionar les faltes comeses pels veterinaris en l'exercici professional o col·legial quan la persona afectada ocupe un càrrec de govern en el col·legi o en el Consell. La competència per a sancionar als altres col·legiats correspon a la Junta de Govern dels col·legis.

    Article 49

    L'exigència de responsabilitat disciplinària requerix de la instrucció del corresponent expedient, que seguirà els tràmits previstos en aquests Estatuts i, si hi manca, les normes del procediment sancionador incloses en la Llei 30/1992, i normes que la desenrotllen.

    Article 50

    Són faltes molt greus:

    a) La comesa de delictes dolosos l'execució dels quals és realitzat valent-se de la seua condició professional.

    b) La violació dolosa del secret professional.

    c) La reiteració de falta greu en el termini de cinc anys.

    Article 51

    Són faltes greus:

    ) L'ús de documents no reglamentaris.

    b) L'encobriment de l'intrusisme professional, o la col·laboració a l'exercici d'activitats pròpies de la professió del veterinari amb qui no detente el títol corresponent o no reunisca la deguda aptitud legal.

    c) El menyspreu greu, la injúria i l'agressió física a companys i autoritats.

    d) Les accions i propaganda contràries a la deontologia professional i qualsevol altre acte que comporte lucre contrari als principis deontològics.

    e) No respectar els drets dels particulars contractants dels seus serveis o destinataris del seu exercici professional.

    f) El falsejament o la inexactitud greu de la documentació professional i l'ocultació o simulació de dades que el Consell Valencià o els col·legis han de conéixer per a exercir les seues funcions de control professional.

    g) La realització d'activitats, constitució d'associacions o pertinença a aquestes, quan tinguen com fins o realitzen funcions que siguen exclusives del Consell o dels Col·legis.

    h) La infracció greu del secret professional, per culpa o negligència, amb perjuí per a tercer.

    i) L'incompliment greu de les normes estatutàries o reglamentàries i dels acords adoptats pel Consell Valencià.

    j) L'impagament de les multes imposades per infracció col·legial, una vegada que siguen exigibles per ser fermes o no haver sigut suspeses cautelarment pels òrgans jurisdiccionals competents.

    k) La reiteració de faltes lleus en el termini de cinc anys.

    Article 52

    Són faltes lleus:

    a) La falta de diligència en el compliment de les normes estatutàries o reglamentàries.

    b) L'incompliment de deures estatutaris o reglamentaris que no estiguen tipificats com a faltes greus o molt greus.

    Article 53

    Per raó de les faltes a què es referixen els articles precedents, poden imposar-se les següents sancions:

    a) Per a les faltes lleus:

    – Multa de fins a 30 quotes ordinàries vigents en el moment d'incoació de l'expedient.

    – Amonestació privada.

    – Advertència per escrit.

    b) Per a les faltes greus:

    – Multa de 31 a 75 quotes ordinàries vigents en el moment d'incoació de l'expedient.

    – Suspensió temporal per a l'exercici de la professió de fins a un any.

    – Suspensió per a l'exercici de càrrecs col·legials en la Junta de Govern de fins a cinc anys.

    c) Per a les faltes molt greus:

    – Multa de 76 a 150 quotes ordinàries vigents en el moment d'incoació de l'expedient.

    – Suspensió exercici professional per termini d'un any i un dia a tres anys.

    – Expulsió del col·legi.

    – Inhabilitació permanent per a l'exercici de càrrecs col·legials en la Junta de Govern.

    Article 54

    Per a la graduació de les sancions s'haurà de ponderar la intencionalitat o reiteració, la naturalesa dels perjuís ocasionats i la resta de circumstàncies del fet i del seu autor.

    Capítol II

    Procediment sancionador

    Article 55

    El procediment sancionador regulat en els presents estatuts serà d'aplicació als expedients disciplinaris que seguisquen les Juntes de Govern dels Col·legis de Veterinaris de la Comunitat Valenciana i l'Assemblea del Consell Valencià de Col·legis de Veterinaris.

    Article 56

    Amb anterioritat a l'obertura d'expedient es podrà incoar diligències informatives la finalitat de la qual serà determinar si concorren circumstàncies que justifiquen la iniciació.

    Article 57

    L'acord d'incoació de l'expedient serà notificat a l'instructor, amb trasllat de totes les actuacions que hi hagen i a l'interessat, que serà oït per l'instructor.

    Quan l'instructor no trobe indicis de responsabilitat proposarà el sobreseïment de l'expedient, i en cas contrari formularà plec de càrrecs.

    L'instructor haurà d'introduir en el plec de càrrecs els fets imputats, amb expressió de la falta presumptament comesa, i de les sancions que puguen ser d'aplicació.

    El plec de càrrecs es notificarà a l'expedientat a qui es concedirà un termini de quinze dies, a comptar des del següent a la notificació, perquè formalitze les al·legacions que convinguen a la seua defensa. En aquest tràmit haurà de sol·licitar, si ho estima oportú, la pràctica de prova.

    Correspon a l'instructor acordar la pràctica de les proves que estime oportunes, denegant, mitjançant resolució motivada, les que considere innecessàries.

    Article 58

    Conclòs, en el seu cas, el període de prova, l'instructor formularà la proposta de resolució, dins del termini de quatre mesos des de la data d'incoació.

    En la proposta de resolució fixarà els fets, formularà la valoració jurídica que determine la falta que estime comesa i assenyalarà la sanció a imposar.

    La proposta de resolució es notificarà a l'interessat per que, en el termini de 15 dies hàbils a comptar des del següent a la notificació, al·legue el que interesse al seu dret.

    Article 59

    Una vegada rebudes les al·legacions o conclòs el termini previst per a això, la proposta de resolució s'elevarà junt amb tots els documents i al·legacions que obren en el mateix a l'òrgan competent per a la resolució de l'expedient.

    Article 60

    L'òrgan competent per a resoldre, mitjançant acord motivat, pot ordenar la pràctica de les diligències que considere oportunes.

    Article 61

    L'òrgan competent dictarà resolució que serà motivada i decidirà totes les qüestions plantejades pels interessats i aquelles altres derivades del procediment. La resolució es notificarà a l'interessat en el termini dels deu dies hàbils següents a la seua adopció, i indicarà els recursos i terminis d'interposició.

    No podran prendre part en les deliberacions ni en la sessió corresponent aquells membres del Consell l'actuació dels quals estiga sent jutjada.

    Capítol III

    De la prescripció de faltes i sancions

    Article 62

    Les faltes prescriuran:

    a) Si són lleus, als sis mesos.

    b) Si són greus, als dos anys.

    c) Si són molt greus, als tres anys.

    Els anteriors terminis es computaran a partir de la data de la comissió dels fets constitutius de la infracció, i seran interromputs per qualsevol actuació que es practique per a esbrinar-los amb coneixement de l'interessat.

    Article 63

    Les sancions prescriuran:

    a) Si és per falta lleu, a l'any.

    b) Si és per falta greu, als dos anys.

    c) Si és per falta molt greu, als tres anys.

    El termini de prescripció per falta d'execució, començarà a comptar des del dia següent a què adquirisca fermesa la resolució que impose la sanció.

    Disposició final