RESOLUCIÓ de 3 de novembre de 1999, de la secretària general de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, per la qual s'acorda la inscripció de l'adaptació dels estatuts del Col·legi Professional de Delineants i Dissenyadors Tècnics d'Alacant.



Publicat en:  DOGV núm. 3648 de 20.12.1999
Número identificador:   1999/F9918
Referència Base de Dades:  3808/1999
 
  • Anàlisi documental

    Origen de disposició: Conselleria Justícia i Administracions Públiques;SG Justícia i Administracions Públiques
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Col·legis professionals
    Descriptors:
      Temàtics: col.legi professional, reglament intern


  • RESOLUCIÓ de 3 de novembre de 1999, de la secretària general de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, per la qual s'acorda la inscripció de l'adaptació dels estatuts del Col·legi Professional de Delineants i Dissenyadors Tècnics d'Alacant. [1999/F9918]

    Vist l'expedient d'adaptació estatutària instruït a instància del senyor José Martí Bujalance, com a secretari del Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics, en ordre a la inscripció registral de l'adaptació dels estatuts del Col·legi Professional de Delineants i Dissenyadors Tècnics d'Alacant, inscrit amb el número 63 de la secció primera del Registre de Col·legis Professionals i de Consells Valencians de Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana, a la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana, de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana, d'acord amb els següents

    Fets

    1. Que el secretari de l'esmentat consell va presentar el 7 d'abril d'enguany els estatuts aprovats per l'Assemblea General ordinària de col·legiats, en la reunió del dia 21 de novembre de 1998, modificació que es va aprovar per a l'adequació d'aquests a la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana, de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana.

    2. Que, en exercici del control de legalitat establit per l'article 11 de l'esmentada llei autonòmica, es va revisar el text estatutari, i es va indicar la conveniència de rectificar determinats punts dels estatuts i requerir l'aportació de la documentació necessària per a la inscripció registral, requeriment que ha sigut formalitzat el passat dia 21 d'octubre.

    3. El text annex dels preceptes objecte d'adaptació estatutària queda incorporat íntegrament a la present resolució, i es dóna ací per reproduït.

    Fonaments de dret

    1. Que els estatuts contenen totes les determinacions exigides en l'article 10 de la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de Consells i Col·legis Professionals.

    2. Que han sigut aprovats amb els requisits i formalitats estipulats en l'article esmentat, i en els mateixos estatuts del col·legi.

    3. L'expedient ha sigut tramitat pel Servei d'Entitats Jurídiques, adscrit a la Secretaria General de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, que n'és competent, per així disposar-ho l'article 6.1 de la Llei 6/1997, de 4 de desembre, en virtut de les atribucions que té conferides pels decrets 13/1999, i 91/1999, de 30 de juliol, sobre assignació de competències a la Presidència i a les Conselleries, i d'aprovació del Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, respectivament, i en relació amb el Decret 123/1986, de 20 d'octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es crea el Registre de Col·legis Professionals i de Consells Valencians de Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana.

    Vistos: l'article 36 de la Constitució i l'article 31.22 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana; la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana, de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana; la Llei 2/1974, de 13 de febrer, de Col·legis Professionals, amb les seues modificacions posteriors, en els seus preceptes bàsics, i altres disposicions complementàries, resolc:

    Inscriure l'adaptació dels estatuts del Col·legi Professional de Delineants i Dissenyadors Tècnics d'Alacant.

    Contra aquesta resolució, que posa fi a la via administrativa, es podrà interposar potestativament un recurs de reposició davant del mateix òrgan que ha dictat l'acte en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà de la notificació, o bé, un recurs contenciós administratiu davant del Jutjat Contenciós Administratiu d'Alacant, o davant del jutjat contenciós administratiu en la circumscripció del qual tinga el demandant el seu domicili, en el termini de dos mesos, comptadors des de l'endemà de la notificació. Tot això, de conformitat amb el que s'ha establit en els articles 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, del Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, i en els articles 8 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, Reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, sense perjudici que s'utilitze qualsevol altra via que es considere oportuna.

    València, 3 de novembre de 1999.– La secretària general: Carmen Galipienso Calatayud.

    Estatuts del Col·legi Professional de Delineants i Dissenyadors Tècnics d'Alacant

    Capítol I

    Disposicions generals

    Article 1. Concepte

    El Col·legi Professional de Delineants i Dissenyadors Tècnics d'Alacant és una corporació de dret públic, reconegut per la Constitució i emparat per l'ordenament jurídic, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat per al compliment dels seus fins, amb funcionament i estructura interna democràtica.

    Es regirà per la Llei de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana, pels presents estatuts i pels reglaments de règim interior del col·legi, sense perjudici de la legislació bàsica de l'estat.

    La representació del col·legi dins de l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana correspondrà al Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics, i en l'àmbit nacional quedarà integrat en el Consell General, com a òrgan superior que representa i coordina a tots els col·legis de delineants i dissenyadors tècnics d'Espanya.

    Article 2. Organització territorial

    Es constitueix el Col·legi Professional de Delineants i Dissenyadors Tècnics a la província d'Alacant, que coincideix amb el seu àmbit territorial, sense perjudici que el col·legi puga organitzar dins del seu àmbit les delegacions que estime adients, assenyalant les seues respectives demarcacions.

    Article 3. Domicili

    El domicili del Col·legi Professional de Delineants i Dissenyadors Tècnics d'Alacant es fixa a Alacant, carrer del Baró de Finestrat, número 29-1a, i podrà ser traslladat d'acord amb el que estableixen els presents estatuts.

    El domicili de les delegacions que s'establisquen serà el del corresponent delegat, sense perjudici que es puguen establir oficines en domicili distint, sempre d'acord amb allò que disposen aquests estatuts.

    Article 4. Incorporació

    El nombre de professionals delineants i dissenyadors tècnics que puguen incorporar-se al col·legi serà il·limitat, i hauran de ser admesos a aquest tots aquells que ho sol·liciten, sempre que reunisquen les condicions reglamentàries i títols exigits, formalitzen adequadament la sol·licitud d'inscripció i satisfacen les quotes establides a l'efecte; hauran de presentar la sol·licitud al col·legi professional del seu domicili professional únic i principal.

    L'afiliació de col·legiats, i el seu reconeixement com a tals, d'acord amb les normes establides, correspondrà únicament al col·legi, que comunicarà al Consell Valencià les altes i les baixes que es produïsquen, igualment comunicarà les altes i baixes de col·legiats al Consell General, d'acord amb la normativa establida.

    Article 5. Finalitats

    Constitueixen fins essencials del Col·legi Professional de Delineants i Dissenyadors Tècnics l'ordenació de l'exercici d'aquesta activitat professional, la seua representació exclusiva i la defensa dels interessos professionals dels col·legiats.

    Article 6. Funcions

    Correspon al col·legi, en el seu àmbit territorial, l'exercici de les funcions següents:

    a) Exercir totes les funcions que li siguen encomanades per l'administració, col·laborar amb aquesta mitjançant la realització d'estudis, emissió d'informes, elaboració d'estadístiques i altres activitats relacionades amb els seus fins, que puguen ser-los sol·licitades o acorden formular per pròpia iniciativa.

    b) Assessorar els particulars i les entitats de qualsevol classe, en matèria de la seua competència i emetre els informes que li hagen encomanat, com també intervenir en via de conciliació o arbitratge en les qüestions que, per motius professionals, se susciten entre els col·legiats.

    c) Vetlar pels drets, els deures i el prestigi de la professió, i, de manera rellevant, sobre aquelles qüestions que corresponguen al camp de la competència i de les atribucions exclusives dels delineants i dissenyadors tècnics, per a l'exercici de la delineació.

    d) Verificar, impedir, i, si fa al cas, perseguir, fins i tot davant els tribunals de justícia, tots els casos d'intrusisme professional que afecten els delineants i dissenyadors tècnics, i l'exercici de la seua professió, en el supòsit que aquesta s'exercisca o es pretenga exercir, i s'obstaculitze o pretenga obstaculitzar, per persones en qui no concórreguen els requisits legals establits per a la pràctica de la professió, o per qualsevol classe d'organisme o entitat.

    e) Organitzar i efectuar missions de caràcter cultural, científic, tècnic o pràctic, relacionades amb la professió, així com cursos per a la formació professional dels postgraduats.

    f) Recollir i canalitzar les aspiracions de la professió, per a elevar al Govern de la Generalitat Valenciana, a través del Consell Valencià, aquells suggeriments que guarden relació amb l'exercici i perfeccionament de la professió, i amb les normes que regisquen els serveis que presten o puguen prestar els delineants i dissenyadors tècnics, tant per compte propi com per compte aliè, i al servei de les administracions públiques.

    g) Realitzar el reconeixement de firma o el visat de plans, informes, dictàmens, valoracions, certificats, peritatges i altres treballs que duen a cap els delineants i dissenyadors tècnics en l'exercici de la seua professió, d'acord amb les competències atribuïdes per la formació i capacitat obtinguda, en els estudis que donen accés a la titulació d'aquests professionals.

    h) Mantenir un actiu i eficaç servei d'informació sobre el mercat laboral en què han d'exercir els delineants i dissenyadors tècnics, a fi d'aconseguir l'adaptació més adequada, i donar major eficàcia a la seua labor professional.

    i) Fomentar i organitzar entre els col·legiats els beneficis de la previsió social, creant i desplegant les institucions que servisquen adequadament a tals fins.

    j) Vetlar per l'adequat nivell de l'ensenyament en els centres docents que confereixen títols que capaciten per a l'exercici de la professió als delineants i dissenyadors tècnics, en les especialitats industrial, edificació, obra civil, cartografia i disseny.

    k) Mitjançar per a l'adequada ordenació i retribució dels delineants i dissenyadors tècnics que exercisquen la professió per compte alié, a fi de canalitzar les iniciatives i normes que els puguen afectar, i mantenir relació amb els òrgans laborals i sindicals corresponents.

    l) Informar en els consells o organismes consultius de l'administració en matèries de competència de la professió, quan siguen requerits per això.

    m) Participar en l'elaboració dels plans d'estudis i informar de les normes d'organització dels centres docents corresponents a la professió, mantenir permanent contacte amb aquests i preparar la informació necessària per a facilitar l'accés a la vida professional dels nous professionals.

    n) Exercir en el seu àmbit la representació i defensa de la professió davant de l'administració, les institucions, els tribunals, les entitats i els particulars, amb legitimació per a ser part en tots els litigis que afecten els interessos professionals i exercir el dret de petició, conforme a la llei.

    o) Facilitar als tribunals, conforme a les lleis, la relació de col·legiats que pogueren ser requerits per a intervenir en peritatges en els assumptes judicials, o designar-los per si mateixos, segons pertoque.

    p) Ordenar, en l'àmbit de la seua competència, l'activitat professional dels col·legiats, vetlant per l'ètica, la dignitat professional i el respecte degut als drets dels particulars, com també exercir, si calguera, la facultat disciplinària en l'ordre professional i col·legial.

    q) Intervenir, en via de conciliació o arbitratge, en les qüestions que, per motius professionals, se susciten entre els col·legiats, i, en general, procurar l'harmonia i col·laboració entre aquests, així com impedir la competència deslleial entre ells.

    r) Resoldre per laude, a instància de les parts interessades, les discrepàncies que puguen sorgir sobre el compliment de les obligacions que es deriven dels treballs realitzats pels col·legiats en l'exercici de la seua professió.

    s) Establir barems d'honoraris que tindran caràcter merament orientatiu i encarregar-se del cobrament de les percepcions, remuneracions o honoraris professionals, quan així ho sol·liciten lliurement i expressament els col·legiats.

    Quant a l'oferta de serveis i la fixació de remuneracions, regirà allò establit per la Llei de Defensa de la Competència i la Llei sobre Competència Deslleial.

    t) Complir i fer complir als col·legiats, en les matèries de la seua competència, les lleis generals i especials, els estatuts col·legials, els reglaments de règim interior i els acords adoptats pels òrgans col·legials, procurant sempre la lliure competència en l'exercici de la professió i impedint la competència deslleial, d'acord amb la legislació vigent.

    u) Totes aquelles altres funcions que redunden en benefici dels interessos professionals dels col·legiats.

    Capítol II

    Dels col·legiats

    Article 7. Membres del col·legi

    Seran membres del col·legi els delineants i dissenyadors tècnics en qualsevol de les seues especialitats, que estiguen en possessió dels corresponents títols que els faculten per a l'exercici de la professió de delineant i dissenyador tècnic, i que ho sol·liciten i complisquen els altres requisits exigits en els presentes estatuts.

    Els membres del Col·legi Professional de Delineants i Dissenyadors Tècnics d'Alacant poden ser:

    – Membres exercidors.

    – Membres no exercidors.

    – Membres d'honor.

    Són membres exercidors les persones naturals que, reunint les condicions exigides, hagen obtingut la incorporació al col·legi i exercisquen activament la professió de delineant o dissenyador tècnic, bé per compte propi o be per compte alié, en règim laboral o de lloguer de serveis.

    Són membres no exercidors les persones naturals que hagen obtingut la incorporació al col·legi i no exerciren activament la professió, o, havent-la exercit, cessaren d'exercir-la.

    Són membres d'honor les persones naturals o jurídiques, col·legis, institucions, organismes, etcètera, espanyols o estrangers, siguen o no delineants o dissenyadors tècnics, que a judici de l'Assemblea General de col·legiats i a proposta de la Junta de Govern meresquen tal designació pels seus destacats serveis al col·legi o a la professió.

    Article 8. Col·legiació obligatòria

    Per a l'exercici legal de la professió serà requisit indispensable estar incorporat, en qualitat de membre exercidor, al col·legi que es corresponga amb el domicili professional únic o principal del delineant o dissenyador tècnic, i complir els requisits legals i estatutaris exigits a tal fi.

    Article 9. Requisits per a la incorporació al col·legi, tramitació i causa de denegació

    a) Per a sol·licitar la col·legiació, la persona interessada dirigirà per escrit l'oportuna sol·licitud al degà del col·legi, i caldrà que reunisca, per a incorporar-s'hi, els requisits següents:

    1. Estar en possessió del títol oficial o còpia compulsada, o testimoni d'aquest o certificat d'haver-lo sol·licitat dels títols de Mestre Industrial Delineant i Graduat en Arts Aplicades i Oficis Artístics de Delineació i Disseny (Decret 219/1973); els corresponents de la Formació Professional de segon grau de Tècnic Especialista a les branques de Delineació Industrial, d'Edificis i Obres, d'Edificis i Urbanisme, de Disseny Gràfic, Disseny d'Interiors i Disseny Industrial, així com els de Tècnic Superior en Desplegament i Aplicació de Projectes de la Construcció, de Desplegament de Projectes Mecànics i de Disseny i Producció Editorial.

    Així mateix, podran incorporar-se al col·legi els qui posseïsquen els títols de Tècnic Superior de Formació Professional i d'Ensenyaments Artístics, el contingut dels quals faculte per a l'exercici de la professió de delineant i dissenyador tècnic, sempre que s'exercisca.

    2. Haver abonat, si fa el cas, la quota d'incorporació i altres que tinga establides el col·legi.

    3. Si es tracta d'un trasllat de col·legi, la persona interessada haurà d'aportar un certificat del col·legi de procedència, acreditativa de trobar-se d'alta en aquest i al corrent en el pagament de quotes col·legials, sense nota desfavorable en el seu expedient professional, i en la qual es farà constar el nombre de registre del Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics, o, quan el col·legi no pertanga a l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, el nombre de registre del Consell General. Així mateix, haurà d'abonar la quota i altres que tinga establits el Col·legi Professional de Delineants i Dissenyadors Tècnics d'Alacant.

    4. Els delineants o dissenyadors tècnics, col·legiats en un altre col·legi, que exercisquen ocasionalment al territori del col·legi d'Alacant, hauran de comunicar les actuacions que hagen de realitzar en aquesta demarcació, a fi de quedar subjectes, amb les condicions econòmiques establides a l'efecte, a les competències d'ordenació, visat, control deontològic i potestat disciplinària del col·legi d'Alacant. La comunicació es farà a través del col·legi a què estigueren adscrits.

    La col·legiació de delineants o dissenyadors tècnics estrangers es regirà per la seua normativa nacional, per la de la Unió Europea o per la internacional.

    b) La incorporació podrà ser denegada:

    1. Quan els documents presentats siguen insuficients o oferisquen dubtes sobre l'autenticitat.

    2. Quan la persona interessada estiguera complint condemna imposada pels tribunals de justícia que porta annexa pena accessòria d'inhabilitació absoluta o especial per a l'exercici de la professió.

    3. Quan haguera sol·licitat la baixa a perpetuïtat o sigut expulsada d'un altre col·legi, i no haguera obtingut expressa rehabilitació.

    4. Quan es trobe suspés en l'exercici de la professió, en virtut de sanció disciplinària imposada per un altre col·legi, pel Consell Valencià o pel Consell General.

    5. Quan es trobe sotmés en causa d'incompatibilitat o prohibició per a l'exercici de la professió.

    6. Quan el peticionari, procedent d'un altre col·legi, no justifique com cal haver satisfet les quotes i els drets que li corresponien al col·legi d'origen.

    c) Les peticions d'incorporació es tramitarà de la forma següent:

    1. Tota petició d'incorporació al col·legi serà resolta en el termini de tres mesos des que la petició es formule o, si fa al cas, la persona interessada aporte els documents necessaris o esmene els defectes de la petició. Complit aquest termini sense que s'haja notificat, la persona interessada podrà presentar el recurs pertinent.

    2. Contra les resolucions denegatòries de les peticions d'incorporació, s'hi podrà reclamar davant del Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics. La reclamació s'hi haurà de formular en el termini de 30 dies des que es notifique la resolució expressa, o, si fa al cas, es produïsca la desestimació per silenci.

    3. El Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics demanarà al col·legi corresponent la remissió de l'expedient, i haurà de resoldre-hi en el termini de tres mesos.

    4. Contra les resolucions del Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics es podrà interposar un recurs contenciós administratiu, d'acord amb la legislació vigent.

    Article 10. Baixes en el col·legi

    Els col·legiats podran causar baixa en el col·legi pels motius següents:

    a) A petició pròpia, per escrit i dirigida al degà del Col·legi Professional de Delineants i Dissenyadors Tècnics d'Alacant, al·legant la causa de la sol·licitud de baixa i aportant la documentació acreditativa de la dita causa. La Junta de Govern podrà denegar la baixa col·legial quan no s'acredite suficientment la causa de la baixa.

    b) Quan es produïsca l'expulsió d'un col·legiat, conforme al procediment establit en el capítol tercer d'aquests estatuts.

    Article 11. Drets dels col·legiats

    Els col·legiats exercidors tindran dret a gaudir de tots els serveis, facultats i prerrogatives que resulten dels presents estatuts, i a més:

    1. Elegir i ser elegit per a llocs de representació i exercir càrrecs directius.

    2. Informar i ser informat, oportunament, de les actuacions i vida de la corporació i de les qüestions que respecte de l'exercici de la professió els afecten.

    3. Exercir la representació que en cada cas se li conferisca.

    4. Intervenir, conforme a les normes legals o estatutàries, en la gestió econòmica i administrativa del col·legi i expressar lliurement les seues opinions en matèria i assumptes d'interés professional.

    5. Exercir les accions i recursos que pertoquen en defensa dels seus drets.

    6. Ser emparats pel col·legi, a fi de facilitar accions, excepcions i defenses relacionades amb l'exercici professional o per motius d'aquest en defensa dels seus lícits interessos i dels seus honoraris.

    7. Ser representat pel Col·legi, quan així ho acorde la Junta de Govern, a fi de facilitar accions, excepcions i defenses relacionades amb l'exercici professional davant de tribunals, autoritats, organismes i entitats públiques o privades.

    8. Ser assistits pel col·legi, mitjançant els corresponents serveis a tal fi establits, en el cobrament dels seus honoraris professionals.

    9. Assistir, amb veu i vot, a les assemblees generals del col·legi, ordinàries i extraordinàries.

    10. Presentar lliurement les seues candidatures als llocs de govern del col·legi i exercir els càrrecs per als quals hagueren sigut elegits.

    11. Formular queixes davant de la Junta de Govern del col·legi contra l'actuació professional o col·legial de qualsevol dels membres que les integren.

    12. Integrar-se voluntàriament en les mutualitats de previsió social que puguen establir-se, i contribuir a aquestes en la forma que s'acorde en l'Assemblea General extraordinària que se convoque a l'efecte.

    Els col·legiats no exercidors tindran dret a gaudir de tots els serveis, facultats i prerrogatives dels exercidors, amb les limitacions assenyalades estatutàriament i amb excepció d'aquells drets inherents a l'exercici professional.

    Article 12. Obligacions dels col·legiats

    a) Per a exercir legalment la professió, serà requisit indispensable estar col·legiat al col·legi corresponent al domicili professional únic o principal. En el supòsit d'exercir ocasionalment a la demarcació d'un altre col·legi, estarà obligat a comunicar a aquestes les actuacions a realitzar, a fi de quedar subjecte a les competències d'ordenació, visat, control deontològic i potestat disciplinària.

    b) Complir amb les prescripcions establides en els presents estatuts, en els reglaments que els despleguen i amb els acords que adopte el col·legi, el Consell General i el Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics, dins del seu àmbit de competències.

    c) L'assistència als actes corporatius.

    d) Acceptar l'acompliment de les comeses que els encomanen els òrgans de gestió del col·legi.

    e) Pagar les quotes i drets que hagen sigut aprovats pel col·legi, per al seu sosteniment i per a fins de previsió.

    Els col·legiats que dins dels terminis fixats a l'efecte deixen de satisfer les quotes ordinàries o extraordinàries acordades, obtindran una pròrroga de 60 dies per a fer-les efectives, transcorreguda la qual sense abonar-les seran suspesos dels seus drets col·legials.

    Els col·legiats que hagen sigut suspesos estan obligats a pagar les quotes que es meriten durant el temps de suspensió, i el col·legi es troba facultat per a exigir-los l'abonament d'aquestes. Els col·legiats recuperaran tots els drets col·legials reconeguts en els presents estatuts, quan facen efectives les quantitats que deuen.

    f) Observar, respecte als òrgans de gestió del col·legi, la deguda disciplina, i, entre els col·legiats, els deures d'harmonia professional.

    g) Posar en coneixement del col·legi tots els fets que puguen afectar la professió, tant particular com col·lectivament considerada, i la importància dels quals puga determinar la intervenció corporativa amb caràcter oficial, en especial tot acte d'intrusisme professional que arribe al seu coneixement, així com els casos d'exercici il·legal, tant per no col·legiació com per incompatibilitat o trobar-se suspés o inhabilitat el denunciat.

    h) Abstenir-se de tota pràctica de competència deslleial.

    i) Complir amb la normes deontològiques de l'exercici de la professió.

    j) Comunicar al col·legi els canvis de domicili, així com les absències prolongades.

    Capítol III

    De la jurisdicció disciplinària

    Article 13. Responsabilitat disciplinària

    1. La Junta de Govern del col·legi podrà sancionar els membres del col·legi pels actes o omissions en què incórreguen i que estimen constitutius d'infracció dels deures professionals o corporatius, o siguen contraris al prestigi i l'honorabilitat de la professió i el respecte degut als companys, així com els expressament establits en l'article 14 d'aquests estatuts.

    2. No podrà ser imposada cap sanció sense la instrucció prèvia d'un expedient disciplinari.

    Article 14. Faltes i sancions, i règim de responsabilitat

    Les faltes comeses pels delineants i dissenyadors tècnics que puguen portar aparellada sanció disciplinària es classifiquen en lleus, greus i molt greus.

    1. Són faltes lleus:

    a) La negligència en el compliment de les normes estatutàries i reglamentàries, i dels acords del col·legi, del Consell Valencià i del Consell General.

    b) Les faltes no justificades dels membres de la Junta de Govern del col·legi a les reunions d'aquesta, a les del Consell General o a les del Consell Valencià, quan siguen designats per la Junta de Govern per a assistir a aquestes.

    c) No acceptar, sense justificació, l'exercici dels càrrecs corporatius.

    d) La falta de respecte als membres de la Junta de Govern en l'exercici de les seues funcions, quan no constituïsquen falta greu o molt greu.

    e) Les desconsideracions de poca transcendència cap a un altre col·legiat.

    f) Les infraccions lleus en l'exercici de la professió.

    2. Són faltes greus:

    a) L'incompliment greu de les normes estatutàries i reglamentàries, dels acords i obligacions econòmiques amb el col·legi, amb el Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics i amb el Consell General.

    b) El fet d'haver estat sancionats per tres o més faltes lleus en el termini d'un any.

    c) La falta de respecte per acció o omissió, als membres de la Junta de Govern quan actuen en l'exercici de les seues funcions.

    d) Els actes de desconsideració manifesta cap als col·legiats, en l'exercici de l'activitat professional.

    e) La competència deslleial.

    f) L'encobriment de l'intrusisme professional.

    g) La falta injustificada dels directius a les reunions de la Junta de Govern, quan en aquestes es tracte d'algun expedient disciplinari.

    3. Són faltes molt greus:

    a) La reincidència per dues o més vegades en falta greu, dins del termini de tres anys.

    b) La comissió d'actes constitutius de delicte, en qualsevol grau de participació, que afecten a l'ètica i l'honorabilitat professional.

    Les sancions que puguen imposar-se als delineants i dissenyadors tècnics per la comissió d'actes tipificats en l'article anterior, seguint el procediment establit en l'article 14 d'aquests estatuts, són les següents:

    1. Per faltes lleus:

    a) Amonestació privada.

    b) Advertència per escrit.

    2. Per faltes greus:

    a) Advertència pública.

    b) Suspensió temporal en l'exercici de la professió, per un termini de fins a tres mesos.

    3. Per faltes molt greus:

    a) Suspensió temporal en l'exercici de la professió, per un termini de fins a sis mesos.

    b) Expulsió del col·legiat.

    Les sancions greus i molt greus, comportaran la inhabilitació per a l'exercici dels càrrecs de govern del col·legi durant el període de temps que dure la sanció.

    Règim de responsabilitat

    1. La responsabilitat disciplinària dels col·legiats s'extingeix per:

    a) El compliment de la sanció.

    b) La defunció del col·legiat.

    c) La prescripció de la falta.

    d) La prescripció de la sanció.

    2. Les faltes constitutives de sanció disciplinàries prescriuran :

    a) Les faltes lleus prescriuen als sis mesos, les greus als dos anys i les molt greus als tres anys. El termini de prescripció començarà a comptar a partir del dia en què es va cometre la falta, i s'interromprà per qualsevol diligència o actuació del col·legi, notificada al col·legiat.

    b) Les sancions imposades per faltes lleus prescriuen als sis mesos, les imposades per falta greu als dos anys i les imposades per falta molt greu als tres anys. El termini de prescripció començarà a comptar des de l'endemà d'aquell en què haja adquirit fermesa la resolució sancionadora.

    c) Els col·legiats sancionats podran sol·licitar a la Junta de Govern, mitjançant escrit degudament fonamentat, la seua rehabilitació amb cancel·lació de la nota en el seu expedient col·legial, en els següents terminis: sis mesos per a les faltes lleus, dos anys per a les faltes greus, tres anys per a les faltes molt greus i cinc anys quan es tracte d'expulsió. Aquests terminis començaran a comptar a partir de l'endemà del compliment de la sanció.

    Article 15. Procediment sancionador

    Les faltes lleus, greus i molt greus se sancionaran després de l'obertura d'expedient disciplinari, tramitat conforme al que s'ha establit en els presents estatuts, i, si hi manca, pel que estableix el Reial Decret 1.398/1993, de 4 d'agost, pel que s'aprova el Reglament del Procediment per a l'Exercici de la Potestat Sancionadora, i supletòriament per allò que disposa el títol IX, capítol II, de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, que regula els principis del procediment sancionador.

    La Junta de Govern és l'òrgan competent per a la incoació i resolució dels expedients sancionadors.

    Tot procediment sancionador s'iniciarà d'ofici, per acord de l'òrgan competent, bé per iniciativa pròpia o per denúncia; en aquest darrer cas caldrà expressar les circumstàncies personals i la firma del denunciant i la relació dels fets denunciats i, quan siga possible, la identificació dels presumptes responsables.

    Abans de la iniciació del procediment, es podran realitzar actuacions prèvies, a fi de determinar si existeixen circumstàncies que justifiquen tal iniciació.

    En el mateix acord en què s'ordene la incoació de l'expedient, es nomenarà un instructor, que haurà de ser un vocal de la Junta de Govern, i, si fa al cas, un secretari, la qual cosa es notificarà a la persona interessada. En el termini de 15 dies, a partir de la dita comunicació, les parts efectuaran les al·legacions i aportaran els documents o informes que estimen convenients i, si fa al cas, la proposició i pràctica de prova.

    Conclòs aquest termini, l'instructor farà una proposta de resolució, que serà comunicada a l'interessat, a fi que en un termini de cinc dies al·legue el que estime convenient.

    El procediment es remetrà a la Junta de Govern, la qual, mitjançant resolució motivada, acordarà en el termini de 15 dies la imposició de sanció o l'arxivament de les actuacions.

    La resolució haurà de dictar-se en un termini màxim de sis mesos, des de l'inici de l'expedient.

    Contra les resolucions de la Junta de Govern del col·legi es podrà interposar un recurs davant del Consell Valencià, en un termini no superior a un mes, conforme a la legislació vigent; la resolució del qual serà directament recurrible davant de la jurisdicció contenciosa administrativa.

    Article 16. Organització de la facultat disciplinària

    La Junta de Govern del col·legi i el Consell Valencià, en matèria disciplinària, actuaran amb assistència de tots els seus membres que no al·leguen impediment estimat per la junta o siguen recusats.

    S'exceptuen els casos en què les actuacions disciplinàries es referisquen a membres de la Junta de Govern del Col·legi o del Consell Valencià, cas en què la instrucció i resolució correspondran al Consell Valencià o al Consell General, respectivament.

    Article 17. Causes d'abstenció i de recusació

    Seran causa d'abstenció i recusació: el parentiu fins al segon grau, l'interés personal i l'amistat o enemistat manifesta amb la persona inculpada.

    Tot col·legiat està obligat a posar en coneixement de la Junta de Govern les causes de recusació que aprecie en qualsevol membre d'aquesta, i la mateixa junta haurà d'aplicar-la d'ofici quan tinga coneixement de l'existència de causa d'abstenció o recusació.

    Capítol IV

    Òrgans de Govern del col·legi

    Article 18. Òrgans de govern

    El govern del Col·legi Professional de Delineants i Dissenyadors Tècnics d'Alacant estarà a càrrec de l'Assemblea General, òrgan suprem del col·legi, i de la Junta de Govern.

    L'Assemblea General estarà constituïda per tots els col·legiats que es troben en ple exercici dels seus drets, segons s'establisca reglamentàriament.

    Secció primera

    De les assemblees

    Article 19. Assemblea General

    L'Assemblea general, vàlidament constituïda, serà l'òrgan sobirà del col·legi, i els seus acords, adoptats segons els estatuts, són obligatoris per a tots els col·legiats.

    Article 20. Tipus d'assemblees

    Les assemblees generals podran ser ordinàries i extraordinàries, i a aquestes podran assistir els col·legiats exercidors i no exercidors, amb veu i vot, en la forma que s'establisca en el Reglament de Règim Interior.

    El vot és personal però pot admetre's, en els casos que així s'establisca, el vot per delegació o compromissaris en les assemblees generals, sempre que la delegació siga autentificada per notari o pel secretari del col·legi.

    Article 21. Assemblees generals ordinàries

    En el primer trimestre de l'any, el col·legi realitzarà l'Assemblea General ordinària per a l'aprovació dels pressupostos del col·legi, elaborats per la Junta de Govern, i la renovació si pertoca dels càrrecs de la Junta de Govern. També s'informarà els col·legiats sobre la marxa del col·legi en tots els seus aspectes.

    Article 22. Assemblees generals extraordinàries

    L'Assemblea General es reunirà amb caràcter extraordinari, prèviament convocats pel degà, bé per pròpia iniciativa, per acord de la Junta de Govern o a petició del 5% dels col·legiats.

    Article 23. Convocatòries

    L'Assemblea General ordinària i extraordinària la convocarà el degà del col·legi, i serà notificada per escrit a tots els col·legiats, amb almenys 10 dies d'antelació, tret dels casos excepcionals.

    La convocatòria haurà de contenir el lloc, dia i hora en què haja de tenir lloc l'assemblea en primera i en segona convocatòria, i l'ordre del dia prèviament acordat.

    Els col·legiats podran formular propostes per escrit, amb una antelació mínima de tres dies, que s'inclouran en l'apartat de precs i preguntes. No podrà adoptar-se cap acord respecte a assumptes que no figuren en l'ordre del dia.

    Article 24. Constitució

    L'Assemblea General quedarà vàlidament constituïda, en primera convocatòria, quan es troben presents o representats la meitat més un dels seus membres, i, en segona convocatòria, qualsevol que siga el nombre d'assistents.

    Article 25. Presidència

    La presidència de totes les assemblees generals correspondrà al degà del col·legi, i en absència d'aquest al vicedegà.

    La mesa de l'assemblea quedarà integrada per la Junta de Govern, i actuarà com a secretari el de la pròpia junta.

    Els acords que adopte l'Assemblea General ho seran per votació de majoria simple. En cas d'empat el vot del president serà de qualitat o diriment.

    Contra els acords adoptats per l'Assemblea General, els col·legiats podran interposar un recurs ordinari davant del Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics.

    Article 26. Funcions i competències

    Són funcions i competències de l'Assemblea General:

    a) Adoptar els acords relatius a la representació, gestió i defensa dels interessos del col·legi i dels seus afiliats.

    b) Aprovar els programes i plans d'actuació.

    c) Elegir i revocar el mandat als membres de la Junta de Govern.

    d) Conéixer la gestió de la Junta de Govern.

    e) Fixar les quotes que hagen de satisfer els col·legiats, segons les propostes que elabore la Junta de Govern.

    f) Aprovar els reglaments de règim interior, que hauran de ser referendats pel Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics, sempre que siguen conformes amb la legalitat vigent.

    g) Proposar la fusió, absorció o dissolució del col·legi.

    h) Dilucidar les reclamacions formulades pels col·legiats.

    Article 27. Actes

    De les reunions de l'Assemblea General s'alçarà acta, que s'estendrà en un llibre a l'efecte, firmada pel degà, el secretari i dos delegats de l'assemblea. L'acta de l'assemblea serà aprovada en la següent assemblea del mateix tipus i tindrà força executiva transcorreguts 30 dies des de la data en què es van adoptar els acords, després de l'exposició de l'esmentada acta durant 10 dies al tauler d'anuncis del col·legi.

    Secció segona

    De la Junta de Govern

    Article 28. Composició de la Junta de Govern

    El Col·legi Professional de Delineants i Dissenyadors Tècnics d'Alacant estarà regit i representat per la seua Junta de Govern, composta per un degà, un vicedegà, un secretari, un tresorer, un interventor i tants vocals com àrees de treball tinga el col·legi o s'estime convenient.

    Article 29. Delegacions

    Les delegacions són òrgans descentralitzats de gestió territorial del col·legi que atendran idèntics fins que el col·legi, i queden subjectes al règim d'aquest i en cap cas posseiran capacitat autonormativa. Estaran gestionades per una comissió, integrada per un delegat president i un administrador, si pertoca.

    Els delegats presidents de les delegacions són responsables davant de la Junta de Govern del col·legi de totes les anomalies que s'observen en les delegacions al seu càrrec.

    Article 30. Funcions de la Junta de Govern

    Correspon a la Junta de Govern la direcció i administració del Col·legi, per al compliment dels seus fins, en tot allò que de manera expressa no corresponga a l'assemblea general.

    De manera especial correspon a la Junta de Govern:

    a) La direcció i vigilància del compliment de les comeses corporatives.

    b) Vetlar pel compliment dels fins i funcions corporatius enumerats en l'article 5 dels presents estatuts.

    c) La designació de les seccions encarregades de preparar informes i estudis o de dictar laudes o arbitratges.

    d) La formació del pressupost i els comptes i tot allò que concerneix a la gestió econòmica.

    e) Resoldre sobre l'admissió de nous col·legiats.

    f) La preparació de les reunions de la Junta de Govern i l'execució dels acords.

    g) Dilucidar els problemes que pogueren sorgir entre els membres del col·legi, i, en especial, els derivats de la Llei sobre Defensa de la Competència i de la Llei sobre Competència Deslleial.

    h) Exercir la jurisdicció disciplinària.

    i) Totes les altres atribucions que s'estableixen en altres articles dels presents estatuts i en el Reglament de Règim Interior del col·legi.

    j) En general, exercir totes aquelles funcions dels col·legis que no estiguen expressament atribuïdes a altres òrgans col·legials.

    k) Exercir les accions i actuacions oportunes per a impedir i perseguir l'intrusisme i la competència deslleial, així com l'exercici de la professió als qui, col·legiats o no, l'exerciren en forma i sota condicions contràries a les lleis i normes estatutàries establides, sense excloure les persones naturals o jurídiques que faciliten l'exercici professional irregular.

    l) Recaptar l'import de les quotes i de les càrregues establides per al sosteniment del col·legi, i el del Consell General, així com els altres recursos econòmics del col·legi previstos en aquests estatuts.

    m) Informar els col·legiats de totes les gestions que conega i puguen afectar-los, ja siguen d'índole corporativa, col·legial, professional o cultural.

    n) Defensar els col·legiats en l'acompliment de la professió i atorgar-los l'empara col·legial quan siga justa i procedent.

    ñ) Procedir a la contractació dels empleats necessaris, en règim laboral o d'arrendament de serveis, per a la bona marxa de la corporació, i acceptar les propostes de prestacions voluntàries de col·legiats, amb compensació o sense compensació econòmica.

    o) Exercir totes les funcions en matèria econòmica i, sense cap exclusió, realitzar respecte del patrimoni propi del col·legi tota classe d'actes de disposició i de gravamen, i en especial:

    1) Administrar béns.

    2) Pagar i cobrar quantitats.

    3) Fer efectius lliuraments, donar o acceptar béns en o per a pagament.

    4) Atorgar transaccions, compromisos o renúncies.

    5) Comprar, vendre, retraure i permutar, purament o condicionalment, amb preu confessat o ajornat o pagat al comptat, tota classe de béns i drets, a excepció dels relatius a immobles, per als quals es requerirà l'acord de l'Assemblea General.

    6) Constituir, acceptar, dividir, alienar, gravar, redimir i extingir usdefruits, servituds, opcions i arrendaments i altres drets reals, i exercir totes les facultats derivades d'aquests.

    7) Acceptar a benefici d'inventari i repudiar herències i fer aprovar o impugnar peticions d'herències i entregar i rebre llegats.

    8) Contractar, modificar, rescindir i liquidar assegurances de tota classe.

    9) Operar en caixes oficials, caixes d'estalvis i bancs, fins i tot el d'Espanya i les seues sucursals, fent tot allò que la legislació i les pràctiques bancàries permeten, seguir, obrir i cancel·lar comptes i llibretes d'estalvi, comptes corrents i de crèdit i caixes de seguretat.

    10) Comprar, vendre, canviar, pignorar valors i cobrar els seus interessos, dividends i amortitzacions; concertar pòlisses de crèdit, ja siga personal o amb pignoració de valors, amb bancs i establiments de crèdit, fins i tot el Banc d'Espanya, i en les seues sucursals, firmant els oportuns documents.

    11) Modificar, transferir, cancel·lar, retirar i constituir depòsits d'efectiu, valors provisionals o definitius.

    12) Totes les altres atribucions que s'estableixen en altres articles dels presents estatuts i en el règim interior del col·legi.

    13) En general, exercir totes aquelles funcions del col·legi que no estiguen expressament atribuïdes a altres òrgans col·legials.

    Article 31. Elecció de la Junta de Govern

    La Junta de Govern serà elegida per votació dels col·legiats i es renovarà per meitat cada dos anys; els seus membres podran ser reelegits.

    Podran ser candidats tots els col·legiats pertanyents a l'àmbit territorial del col·legi que es troben en l'exercici de la professió, amb un mínim de dos anys de col·legiació, i que, tenint la condició d'electors, no estiguen sotmesos a prohibició o incapacitat legal o estatutària.

    La constitució dels òrgans de govern o la seua modificació haurà de comunicar-se, en el termini de cinc dies, al Consell General, al Consell Valencià i a l'òrgan competent de la Generalitat Valenciana. Així mateix, es comunicarà la composició dels òrgans elegits i el compliment dels requisits legalment establits.

    Els col·legiats emetran el vot per escrit i en forma secreta, personalment, per depòsit o per correu, amb les garanties que respecte a aquesta última via s'estableixen en els presents estatuts.

    Quan es produïsquen vacants en la Junta de Govern, abans de celebrar-se eleccions, i siguen cobertes aquestes vacants per designació, haurà d'informar-se d'això al Consell General, al Consell Valencià i a l'òrgan competent de la Generalitat Valenciana.

    Article 32. De l'exercici del dret a vot

    L'exercici del dret a vot és personal i indeleble i es realitzarà el mateix dia de la celebració de les eleccions, prèvia acreditació del col·legiat votant davant de la mesa electoral corresponent, a través del seu carnet de col·legiat, document nacional d'identitat, permís de conduir o passaport.

    No obstant el que s'ha expressat anteriorment, els col·legiats podran emetre el seu vot per correu o per depòsit, amb les següents normes:

    a) En el termini de cinc dies hàbils, comptadors des de la proclamació de les candidatures, els col·legiats que desitgen emetre el seu vot per correu o per depòsit hauran de sol·licitar a la Secretaria del col·legi el sobre i les paperetes amb les candidatures presentades. Tant les paperetes com el sobre hauran de ser normalitzats i aprovats per la Junta de Govern en funcions.

    b) L'emissió del vot haurà d'efectuar-se de la següent manera:

    En el sobre normalitzat, entregat per la Secretaria del col·legi al votant, s'introduirà la papereta elegida. Aquest sobre, una vegada tancat, s'introduirà en un altre, en què serà necessari incloure una fotocòpia del carnet de col·legiat o document nacional d'identitat.

    El segon sobre, amb el contingut abans mencionat, es depositarà en el col·legi o s'enviarà per correu certificat, dirigit a la Junta de Govern en funcions del Col·legi Professional de Delineants i Dissenyadors Tècnics d'Alacant, al domicili del col·legi, amb clara expressió del remitent i assenyalant en l'anvers «Per a les eleccions del Col·legi de Delineants i Dissenyadors Tècnics d'Alacant a celebrar el dia...».

    Només es computaran els vots depositats al col·legi o emesos per correu certificat que complisquen els requisits anteriorment establits i es reben al col·legi abans de les 20.00 hores del dia anterior a la celebració de les eleccions.

    Article 33. Proclamació de resultats i presa de possessió dels electes

    Finalitzada la votació i l'escrutini, la mesa electoral proclamarà la candidatura elegida, que prendrà possessió en el termini màxim d'un mes des de l'elecció.

    Article 34. Del cessament dels membres de la Junta de Govern

    1. Els membres de la Junta de Govern cessaran per les causes següents:

    a) Mort.

    b) Renúncia de l'interessat.

    c) Pèrdua dels requisits estatutaris per a exercir el càrrec.

    d) Acabament del termini per al qual van ser elegits o designats.

    e) Falta d'assistència injustificada a tres sessions consecutives de la Junta de Govern o a cinc alternatives, en un mateix any.

    f) Aprovació de moció de censura, conforme a allò que disposen els presents Estatuts.

    Article 35. De la moció de censura.

    L'Assemblea General, a proposta d'un terç dels membres del col·legi, podrà incloure en l'ordre del dia de les seues reunions, ordinàries o extraordinàries, la presentació d'una moció de censura contra el degà o membres de la Junta de Govern o contra la Junta de Govern en el seu conjunt, expressant amb claredat les raons en què es fonamente.

    La moció de censura requerirà un quòrum d'assistència d'un terç dels membres del col·legi, i caldrà per a aprovar-lo la meitat més un dels vots favorables dels assistents a l'assemblea. La votació serà personal i secreta, i cada col·legiat disposarà d'un vot, sense que s'admeten delegacions de vot.

    Si prosperara la moció de censura cessaran en els seus càrrecs els censurats, i s'obrirà un període electoral extraordinari i s'ocuparan interinament el càrrec o càrrecs vacants pels col·legiats designats a l'efecte d'entre els components de la Junta de Govern o de l'assemblea, tret que existira acord per que transitòriament seguiren en el seu acompliment els cessats.

    Si es rebutja la moció de censura, haurà de transcórrer el termini mínim d'un any perquè puga formular-se una altra contra les mateixes persones i fundada en semblants causes.

    Article 36. De la moció de confiança

    El degà, per la seua pròpia iniciativa o per acord de la Junta de Govern, quan concorregueren circumstàncies que ho feren aconsellable, podrà sotmetre's a una moció de confiança, que es plantejarà davant de l'Assemblea General, en sessió que es portarà a terme dins dels 30 dies següents a la presentació de la corresponent sol·licitud al secretari del col·legi.

    La moció de confiança requerirà per a aprovar-la la meitat més un dels col·legiats assistents a l'Assemblea General, amb un quòrum d'assistència de dos terços dels membres del col·legi, i es resoldrà mitjançant votació secreta, sense que s'admeten delegacions de vot i disposant cada col·legiat d'un únic vot.

    El rebuig de la moció de confiança comportarà el cessament del degà, i l'Assemblea General convocarà les corresponents eleccions i adoptarà les provisions que corresponguen durant el període comprés fins a la celebració d'aquestes.

    Article 37. Atribucions del degà president de la Junta de Govern

    Correspon al degà:

    a) Tenir la representació judicial i extrajudicial del col·legi, amb facultats de delegar i d'acordar l'exercici de tota classe d'accions, recursos i reclamacions, inclòs el recurs de cassació, davant de qualssevol autoritats, òrgans, jutjats i tribunals, inclòs el Suprem, i podrà atorgar poders a favor de procuradors i designar lletrats.

    b) Convocar les reunions de les assemblees generals i la Junta de Govern.

    c) Fixar l'ordre del dia d'una i altra, d'acord amb la Junta de Govern.

    d) Presidir les reunions de les assemblees generals i la Junta de Govern.

    e) Dirigir les deliberacions.

    f) Vetlar pel compliment de les prescripcions reglamentàries.

    g) Autoritzar amb la seua firma les actes de les reunions dels òrgans col·legials. Les actes esmentades s'entendran aprovades si els assistents a les reunions no formulen expressa objecció per escrit en el termini de 10 dies, des que aquelles siguen exposades al tauler d'anuncis.

    h) Demanar dels centres oficials, o entitats particulars, les dades que calen per a complir els acords a què es refereix l'apartat f) o per a il·lustrar la Junta de Govern en les seues deliberacions o resolucions.

    i) Autoritzar la incorporació al col·legi.

    j) Visar tots els certificats que expedisca el secretari.

    k) Autoritzar el lliurament d'ordres de pagament.

    l) Legitimar amb la seua firma els llibres de comptabilitat i qualsevol altre de naturalesa oficial, sense perjudici de la legislació establida per la llei.

    m) Autoritzar els informes i les comunicacions que oficialment dirigisca el col·legi a les autoritats, corporacions o particulars.

    n) Firmar els documents necessaris per a l'obertura de comptes corrents bancàries i els talons o xecs expedits per la Tresoreria.

    ñ) Donar possessió als membres de la Junta de Govern.

    o) Decidir, amb el seu vot de qualitat, els empats en les votacions.

    Article 38. Atribucions del vicedegà

    El vicedegà exercirà totes aquelles funcions que li conferisca el degà, i assumirà les d'aquest en cas d'absència, malaltia o vacant.

    Article 39. Atribucions del secretari

    Independentment dels drets i obligacions que li conferisquen els reglaments particulars i els acords de les respectives juntes de Govern, correspondrà al secretari:

    a) Alçar les actes de les reunions.

    b) Donar fe de la possessió de tots els membres de la Junta de Govern.

    c) Expedir certificats.

    d) Preparar el despatx per a donar compte a la Junta de Govern dels assumptes del col·legi i de les comunicacions dels col·legiats.

    e) Redactar la memòria anual.

    f) Firmar per si, o amb el degà, en cas necessari, les ordres, la correspondència ordinària de mer tràmit i els altres documents administratius.

    g) Cuidar l'arxiu dels documents pertanyents al col·legi, de la custòdia del qual serà responsable.

    h) Portar el llibre d'actes de les reunions de les assemblees generals ordinàries, extraordinàries i de la Junta de Govern.

    i) Portar per si, auxiliat pel personal d'oficina en què puguen delegar, el llibre de col·legiats, en què es faran constar les seues circumstàncies personals, acadèmiques i professionals, com també certificar anualment el nombre d'altes i baixes de col·legiats al Consell General i al Consell Valencià.

    j) Exercir l'autoritat directa sobre el personal administratiu i subaltern, als qui farà complir les seues obligacions específiques i els acords de la Junta de Govern.

    k) Autoritzar, amb la seua firma, les ordres de pagament i la disposició de fons i valors del col·legi, en substitució del tresorer o de l'interventor quan així pertoque.

    Article 40. Atribucions del tresorer

    Serà missió del tresorer:

    a) Recaptar i custodiar els fons pertanyents al col·legi, i ser-ne el responsable.

    b) Firmar rebuts, rebre cobraments i realitzar pagaments, i autoritzar amb la seua firma, conjuntament amb el degà president i l'interventor o, si hi manca, el secretari, així com la disposició dels fons i valors del col·legi, en la forma prevista en els presents estatuts.

    c) Tindre en el seu poder el fons indispensable per a les atencions ordinàries del col·legi, i ingressar el que excedisca en l'entitat bancària que indique la Junta de Govern. Les quantitats depositades només podran ser retirades si ho autoritzen amb la seua firma el degà president, l'interventor i el tresorer o, si hi manca, el secretari.

    d) Informar a la Junta de Govern de l'impagament de les quotes i derrames establides per part dels col·legiats, perquè es determinen les accions pertinents.

    Article 41. Atribucions de l'interventor

    Serà missió de l'interventor:

    a) Portar els llibres de comptabilitat necessaris, d'acord amb les lleis.

    b) Firmar el corresponent compte d'ingressos i pagaments mensuals per a sotmetre'l a l'aprovació de la Junta de Govern, i, reunits els corresponents de l'any, amb els seus justificants, presentar-los a l'aprovació de l'Assemblea General ordinària.

    c) Fer arribar a tots els col·legiats, mitjançant la memòria anual, el balanç de la situació econòmica del col·legi.

    d) Redactar, en unió del tresorer, els pressupostos del col·legi i sotmetre'ls a la Junta de Govern. En aquests pressupostos serà preceptiu fer constar la quota proporcional de participació en les despeses del Consell Valencià i del Consell General, d'acord amb els acords adoptats anualment en els plens ordinaris.

    Article 42. Atribucions dels vocals de la Junta de Govern

    Seran atribucions dels vocals:

    a) Auxiliar els titulars de la resta de càrrecs de la Junta de Govern i substituir-los en les seues absències, malalties o en qualsevol altra circumstància per la qual causen vacant temporal.

    b) Assistir, en torn amb la de resta de vocals, al domicili social del col·legi, per a atendre el despatx dels assumptes que ho requerisquen.

    c) Exercir totes aquelles comeses que els conferisca el degà o la Junta de Govern, així com les comissions per a les quals hagueren sigut designats.

    Capítol V

    Règim administratiu i econòmic del col·legi

    Article 43. Del règim d'adopció d'acords

    Tant els acords de l'Assemblea General com els de la Junta de Govern seran immediatament executius, tret de l'acord motivat en contrari per la mateixa junta.

    Per a la validesa dels acords de l'Assemblea General i de la Junta de Govern, caldrà el vot favorable de la meitat més un dels assistents, sempre que no s'establisquen altres requisits en els presents estatuts.

    Aquests acords seran recollits en acta, amb expressió de la votació que per a l'aprovació s'haguera realitzat, i se n'emetrà el certificat corresponent.

    No podrà adoptar-se vàlidament cap acord si prèviament no figurara inclòs en l'ordre del dia.

    Article 44. Dels recursos contra els acords de la Junta de Govern

    Contra els acords de la Junta de Govern del col·legi es podrà interposar un recurs davant del Consell Valencià de Col·legis Professionals de Delineants i Dissenyadors Tècnics, dins del termini de 15 dies hàbils, comptadors a partir de l'endemà d'aquell en què s'hagueren adoptat o, si fa al cas, notificat als col·legiats o persones als qui afecten.

    El recurs serà presentat davant de la Junta de Govern, i haurà d'elevar-se, amb els seus antecedents i l'informe que pertoque, al Consell Valencià, dins dels 15 dies hàbils següents a la data de presentació.

    El Consell Valencià, amb els informes previs que estime pertinents, haurà de dictar resolució expressa, dins dels dos mesos següents.

    Article 45. Dels recursos contra acords de l'Assemblea General

    Els acords de l'Assemblea General seran recurribles per la Junta de Govern o per qualsevol col·legiat a qui afecte personalment, davant del Consell Valencià, en el termini de 15 dies hàbils des que van ser adoptats.

    Els recursos es tramitaran conformement al que s'ha previst en l'article anterior.

    Article 46. Recursos administratius

    Els actes emanats de la junta del col·legi i del Consell Valencià estan subjectes al dret administratiu, i una vegada esgotats els recursos corporatius seran directament recurribles davant de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa.

    Article 47. Dels recursos econòmics del col·legi

    Els fons del col·legi estaran constituïts per recursos ordinaris i extraordinaris:

    1. Són recursos ordinaris:

    a) Les quotes d'incorporació al Col·legi.

    b) Les quotes col·legiales ordinàries i extraordinàries i les derrames que aprove l'Assemblea General.

    c) Els drets per intervenció en el reconeixement de firma o visat de plans, informes, dictàmens, valoracions, certificats i peritatges que realitzen els delineants i dissenyadors tècnics en l'exercici de la seua professió.

    d) Els drets per expedició de certificats.

    e) Els rendiments de qualsevol naturalesa que produïsquen els béns o drets que integren el patrimoni del col·legi.

    f) Qualsevol altre ingrés que legalment pertoque.

    2. Són recursos extraordinaris:

    a) Els romanents d'exercicis econòmics anteriors.

    b) Qualsevol altre que legalment corresponga.

    Article 48. Aplicació dels recursos econòmics

    La totalitat dels recursos ordinaris i extraordinaris haurà d'aplicar-se amb caràcter exclusiu al compliment de les obligacions atribuïdes per la Llei de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana i per les normes estatutàries i reglamentàries.

    Capítol VI

    Fusió, absorció i dissolució del col·legi

    Article 49. De la fusió i absorció del col·legi

    La fusió o absorció del col·legi haurà d'acordar-la l'Assemblea General extraordinària convocada a l'efecte, i caldrà el vot favorable de les tres quartes parts dels col·legiats, amb l'informe previ del Consell General, el Consell Valencià i l'audiència del col·legi, i haurà de ser aprovat per decret.

    Article 50. Dissolució del col·legi

    El col·legi podrà dissoldre's quan així ho acorde l'Assemblea General extraordinària convocada a l'efecte, i caldrà el vot favorable de les tres quartes parts dels col·legiats en votació directa, amb l'informe previ del Consell General, el Consell Valencià i l'audiència del col·legi, i siga aprovat per decret.

    El patrimoni social, amb el nomenament previ de liquidadors, es destinarà en primer lloc a cobrir el passiu. L'actiu resultant es destinarà a les institucions de previsió social de delineants que existisquen en la província. Si no n'hi haguera, es repartirà a parts iguals entre els col·legiats en alta en el moment de la dissolució. Se n'exceptua la dissolució per integració en un altre col·legi, cas en què el patrimoni del col·legi dissolt passarà al col·legi que l'absorbisca.

    Disposicions addicionals

    Primera

    Per al millor desenvolupament de l'activitat col·legial, existirà al Col·legi Professional de Delineants i Dissenyadors Tècnics d'Alacant un registre oficial de col·legiats, dividit en cinc seccions:

    a) Delineants projectistes o superiors.

    b) Tècnics superiors en desenvolupament de projectes.

    c) Dissenyadors tècnics, industrial, interiors i gràfic.

    d) Tècnics superiors en disseny industrial, interiors i gràfic.

    e) Delineants en edificació, obra civil, industrial i cartogràfic.

    Segona

    En tant no s'haja dut a terme el desenvolupament i la implantació de l'article 49.2 de la Llei Orgànica d'Ordenació General del Sistema Educatiu, en els estudis de disseny i delineació, els títols que donaran accés a la col·legiació, als col·legis professionals de delineants i dissenyadors tècnics, seran, a més dels enumerats en l'article 8 dels presents estatuts, aquells títols de Tècnic Superior de Formació Professional i d'Ensenyaments Artístics que es puguen crear per al desenvolupament de la Llei General del Sistema Educatiu.

    Relació de títols que actualment faculten per a l'exercici de la professió de delineant/dissenyador tècnic

    Títols vigents creats pel desplegament de la norma reguladora de la Formació Professional Industrial (LOFPI) de 20 de juliol 1955, publicada en el Boletín Oficial del Estado de data 21 de juliol de 1955:

    – Mestre Industrial, branca Delineant (Decret de 21.03.1958) (Ordre Ministerial de 12.12.1960).

    – Graduat en Arts Aplicades i Oficis Artístics, Delineació (Decret 2.127/1963, de 24 de juliol).

    – Graduat en Arts Aplicades i Oficis Artístics, Disseny d'Interiors (Decret 2.127/1963, de 24 de juliol).

    – Graduat en Arts Aplicades i Oficis Artístics, Disseny Industrial (Decret 2.127/1963, de 24 de juliol).

    – Graduat en Arts Aplicades i Oficis Artístics, Disseny Gràfic (Decret 2.127/1963, de 24 de juliol).

    Títols vigents creats pel desplegament de la Llei 14/1970, de 4 d'agost, General d'Educació, i Finançament de la Reforma Educativa (LGFRE):

    – Tècnic Especialista d'Edificis i Obres (Decret 1976, de 5 de març). (Ordre Ministerial de 13.09.1975).

    – Tècnic Especialista de Delineació Industrial (Decret 1976, de 5 de març). (Ordre Ministerial de 13.09.1975).

    – Tècnic Especialista en Disseny d'Interiors (OMEC 1984, de 8 de novembre).

    – Tècnic Especialista en Disseny Industrial (OMEC 1984, de 8 de novembre).

    – Tècnic Especialista en Disseny Gràfic (OMEC 1984, de 8 de novembre).

    Títols vigents creats per la Llei Orgànica 11/1983, de 25 d'agost, d'Universitats (LOU), publicada en el Boletín Oficial del Estado de l'1 de setembre de 1983:

    – Títol d'Enginyer Tècnic en Disseny Industrial.(Resolució de 16 de novembre, publicada en el Boletín Oficial del Estado de 5 de desembre de 1995.)

    Títols actualment vigents creats pel desplegament de la Llei d'Ordenació General del Sistema Educatiu (LOGSE) de 1992:

    – Tècnic Superior en Desenvolupament i Aplicació de Projectes de Construcció. (Reial Decret 2.208/1993, de 17 de desembre).

    – Tècnic Superior en Desenvolupament de Projectes Urbanístics i Operacions Topogràfiques (Reial Decret 2.209/1993, de 17 de desembre).

    – Tècnic Superior en Realització i Plans d'Obra (Reial Decret 2.210/1993, de 17 de desembre).

    – Tècnic Superior en Desenvolupament de Projectes Mecànics (Reial Decret 2.416/1994, de 16 de desembre).

    – Tècnic Superior en Construccions Metàl·liques (Reial Decret 1.656/1994, de 22 de juliol).

    – Tècnic Superior en Sistemes de Regulació i Control Automàtics (Reial Decret 619/1998, de 21 d'abril).

    – Tècnic Superior en Desenvolupament de Productes Electrònics (Reial Decret 620/1995, de 21 d'abril).

    – Tècnic Superior en Instal·lacions Electrotècniques (Reial Decret 621/1995, de 21 d'abril).

    – Tècnic Superior en Sistemes de Telecomunicació i Informàtics (Reial Decret 622/1995, de 21 d'abril).

    – Tècnic Superior en Desenvolupament de Projectes d'Instal·lació de Fluids, Tèrmiques i Manutenció (Reial Decret 2.042/1995, de 22 de desembre).

    – Tècnic Superior en Desenvolupament de Productes en Fusteria i Moble (Reial Decret 728/1994, de 22 d'abril).

    – Tècnic Superior d'Arts Plàstiques i Disseny de Projectes i Direcció d'Obres de Decoració (Reial Decret 1.464/1995, de l'1 de setembre).

    – Tècnic Superior d'Arts Plàstiques i Disseny d'Arquitectura Efímera (Reial Decret 1.464/1995, de l'1 de setembre).

    – Tècnic Superior d'Arts Plàstiques i Disseny en Aparadorisme (Reial Decret 1.464/1995, de l'1 de setembre).

    – Tècnic Superior d'Arts Plàstiques i Disseny d'Elements de Jardí (Reial Decret 1.464/1995, de l'1 de setembre).

    – Tècnic Superior d'Arts Plàstiques i Disseny en Moblament (Reial Decret 1464/1995, de l'1 de setembre).

    – Tècnic Superior d'Arts Plàstiques i Disseny en Modelisme i Maquetació (Reial Decret 1.388/1995, de 4 d'agost).

    – Tècnic Superior d'Arts Plàstiques i Disseny en Modelisme Industrial (Reial Decret 1.388/1995, de 4 d'agost).

    – Tècnic Superior d'Arts Plàstiques i Disseny de Mobiliari (Reial Decret 1.388/1995, de 4 d'agost).

    – Tècnic Superior en Disseny i Producció Editorial (Reial Decret 2.422/1994, de 16 de desembre).

    – Tècnic Superior d'Arts Plàstiques i Disseny en Gravat i Tècniques d'Estampació (Reial Decret 657/1996, de 19 d'abril).

    – Tècnic Superior d'Arts Plàstiques i Disseny en Enquadernació Artística (Reial Decret 657/1996, de 19 d'abril).

    – Tècnic Superior d'Arts Plàstiques i Disseny en Edició d'Art (Reial Decret 657/1996, de 19 d'abril).

    Títols en projecte de reial decret que desplega l'article 49.2 de la Llei d'Ordenació General del Sistema Educatiu (LOGSE) de 1992:

    – Estudis superiors de Disseny d'Interiors.

    – Estudis superiors de Disseny de Productes.

    – Estudis Superiors de Disseny Gràfic.

    DISPOSICIÓ FINAL

    Els presents estatuts entraran en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

    Alacant, 28 de novembre de 1998