RESOLUCIÓ d'11 de juny de 1999, del conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es publica la reglamentació de qualitat de l'alajú, per distingir-la amb la marca de qualitat "CV".



Publicat en:  DOGV núm. 3537 de 13.07.1999
Número identificador:   1999/X5841
Referència Base de Dades:  2262/1999
 
  • Anàlisi documental

    Origen de disposició: Conselleria Agricultura, Pesca i Alimentació
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Agricultura i alimentació
    Descriptors:
      Temàtics: qualitat del producte, producte alimentari, denominació d'origen


  • RESOLUCIÓ d'11 de juny de 1999, del conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es publica la reglamentació de qualitat de l'alajú, per distingir-la amb la marca de qualitat "CV". [1999/X5841]

    Per mitjà del Decret 91/1998, de 16 de juny, del Govern Valencià, s'aprova el Reglament de la Marca de Qualitat "CV" per a productes agraris i agroalimentaris (Diari Oficial de la Generalitat Valenciana núm. 3.273, del dia 26), i s'estableix un mecanisme de distinció tècnica i comercial dels productes amb valors peculiars de tipus qualitatiu, sociocultural o econòmic, a fi de protegir-ne la singularitat, evitar competències deslleials i facilitar-ne al consumidor la identificació.

    Amb els estudis tècnics corresponents previs, l'Institut de Qualitat Agroalimentària de la Comunitat Valenciana considera que l'alajú és un producte amb prou mereixements per ser objecte de l'aplicació de les previsions d'aquest decret, i acull i impulsa la iniciativa dels operadors econòmics que així ho han sol·licitat a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

    L'alajú és un producte de rebosteria, presentat amb forma de pastilla, que s'elabora a base de mel i pa, amb addició de fruites seques i components que perfumen la massa resultant. Poden trobar-se referents històrics d'aquest dolç amb una composició sensiblement similar a l'esmentada i, tot i que n'hi ha variants sobre la base comuna d'aquests components, a certes àrees de l'interior de la Comunitat Valenciana es produeix una combinació d'ingredients tan característica que li confereix la major tipicitat, de manera que en resulta, per tant, un element indiscutible del bagatge cultural i gastronòmic.

    En reglamentar l'Institut de Qualitat Agroalimentària la qualitat de l'alajú, d'acord amb el Decret 91/1998, del Govern Valencià, la seua comercialització podrà emparar-se amb la marca de qualitat "CV", de titularitat de la Generalitat Valenciana si compleix les condicions d'autorització i ús establides en el reglament de la marca aprovat pel dit decret, l'aplicació i la gestió de la qual correspon a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació a través de l'Institut de Qualitat Agroalimentària de la Comunitat Valenciana.

    Per tot això, a l'empara del que es disposa en l'article 1.1 del Decret 91/1998, de 16 de juny, del Govern Valencià, resolc:

    Primer

    Es publica el reglament de qualitat de l'alajú adoptat per l'Institut de Qualitat Agrolimentària de la Comunitat Valenciana, amb data 4 de juny de 1999, que figura en l'annex d'aquesta ordre, a l'efecte de l'autorització per a aquest producte de l'ús de la marca de qualitat "CV", d'acord amb el reglament aprovat pel Decret 91/1998, de 16 de juny, del Govern Valencià, i queda aquest producte inscrit en el Registre de Productes Agroalimentaris amb la marca de qualitat "CV".

    Segon

    La reglamentació de qualitat adoptada serà efectiva des de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

    València, 11 de juny de 1999.- El conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació: Salvador Ortells Rosell.

    Annex

    Reglamentació de qualitat de l'alajú

    Institut de Qualitat Agroalimentària de la Comunitat Valenciana

    1) Composició del producte

    Ingredients. Composició percentual (pes) de referència:

    - Mel: 54 %

    - Pa dur ratllat (torrat o no): 33 %

    - Fruites seques (ametlles, nous, pinyons o avellanes): 10 %

    - Llima ratllada o altres espècies fines: 3 %

    - Neula:

    2) Mètode de producció i elaboració

    a) Cocció. La mel courà a una temperatura entre 115-125 ºC durant el temps necessari fins que assolirà el grau de viscositat adequat, i després d'això es deixarà temperar.

    b) Mesclar i fènyer. La mel, així reduïda, i abans de refredar-se completament, es mesclarà amb el pa, la llima i les fruites seques, fins a aconseguir una pasta homogènia d'una consistència que no la faça fluir.

    c) Formació de les peces. Abans que es refrede definitivament, es tallarà la massa en porcions, les quals s'estendran entre dues neules fins a conformar una làmina d'1 centímetre de gruixària, de manera que s'obtenen així peces de diferents dimensions en funció de la de les neules.

    3) Característiques del producte

    L'alajú es presenta com una massa amb forma de làmines de textura inelàstica i consistent, i dimensions variables segons que es tracte de peces senceres o trossejades, amb neula adherida per les dues cares i de color melat, segons el tipus de mel de partida i el grau de cocció.

    El producte final presentarà unes característiques organolèptiques adequades segons els ingredients utilitzats, i coherents amb unes bones pràctiques sanitàries i de treball.