RESOLUCIÓ de 24 de maig de 1999, del secretari general de la Conselleria de Presidència, per la qual s'acorda la inscripció de l'adaptació dels estatuts del Consell Valencià de Col·legis d'Advocats.



Publicat en:  DOGV núm. 3536 de 12.07.1999
Número identificador:   1999/S5732
Referència Base de Dades:  2251/1999
 
  • Anàlisi documental

    Origen de disposició: Conselleria Presidència
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Col·legis professionals
    Descriptors:
      Temàtics: col.legi professional, reglament intern


  • RESOLUCIÓ de 24 de maig de 1999, del secretari general de la Conselleria de Presidència, per la qual s'acorda la inscripció de l'adaptació dels estatuts del Consell Valencià de Col·legis d'Advocats. [1999/S5732]

    Vist l'expedient d'adaptació estatutària instruït a instància del senyor Fernando Alandete Gros, com a secretari del Consell Valencià de Col·legis d'Advocats, inscrit amb el número 8 de la secció segona del Registre de Col·legis Professionals i de Consells Valencians de Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana, en què sol·licita la inscripció i registre de l'adaptació dels seus estatuts a la Llei de 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana, en base als següents

    Fets

    Primer

    Que el senyor Fernando Alandete Gros, com a secretari del Consell Valencià de Col·legis d'Advocats, va presentar el 26 de gener de 1999 els estatuts modificats per a la seua adaptació a la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana.

    Segon

    Que es va sol·licitar informe sobre els estatuts presentats -en allò referent als continguts propis de la professió- a la Conselleria de Benestar Social, que ho va avaluar el 30 d'abril de 1999 en sentit favorable.

    Tercer

    Que en exercici del control de legalitat establit per l'article 11 de l'esmentada llei autonòmica, es va revisar el text estatutari, indicant-se la conveniència de rectificar certs punts no substancials i requerint-se l'aportació de documentació necessària per a la inscripció registral. Requeriment que va ser complimentat el dia 10 de maig de 1999.

    Quart

    El text annex dels preceptes, objecte d'adaptació estatutària, queda incorporat íntegrament a la present Resolució, donant-se ací per reproduït.

    Fonaments de dret

    Primer

    Que els estatuts contenen totes les determinacions exigides en l'article 17 de la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de Consells i Col·legis Professionals.

    Segon

    Que han sigut aprovats amb els requisits i formalitats previstos en dit article i en els propis estatuts del Consell.

    Tercer

    L'expedient ha sigut tramitat pel Servei d'Entitats Jurídiques, adscrit a la Secretaria General de la Conselleria de Presidència, competent, per així disposar-ho l'article 6.1 de la Llei 6/1997, de 4 de desembre, en virtut de les atribucions que té conferides pels decrets 4/1997, i 30/1997, de 26 de febrer, sobre assignació de competències a la Presidència i a les conselleries, i d'aprovació del Reglament Orgànic i Fundacional de la Conselleria de Presidència, respectivament, en la redacció donada a aquest últim per l'article únic del Decret 106/1998, de 21 de juliol, i per l'article 10 de l'Ordre de 23 de maig de 1996, en la redacció donada per l'Ordre de 25 de novembre de 1996, en què es refereix a l'estructura administrativa a nivell de servei. I tot això, en relació amb el Decret 123/1986, de 20 d'octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es crea el Registre de Col·legis Professionals i de Consells Valencians de Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana.

    Vistos:

    l'article 36 de la Constitució i l'article 31.22 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana; la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana, de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana; la Llei 2/1974, de 13 de febrer, de Col·legis Professionals, amb les seues modificacions posteriors, en els seus preceptes bàsics; i altres disposicions complementàries, resolc:

    Inscriure l'adaptació dels estatuts del Consell Valencià de Col·legis de Advocats.

    València, 24 de maig de 1999.- El secretari general: Jorge Lamparero Lázaro.

    Estatuts del Consell Valencià de Col·legis d'advocats

    del consell Valencià de Col·legis d'advocats

    Títol I

    Del Consell Valencià de Col·legis d'Advocats

    Capítol I

    Disposicions generals

    Article 1

    El Consell Valencià de Col·legis d'Advocats és una corporació de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d'obrar per al compliment dels seus fins, constituït a l'empara de la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana, de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana.

    Article 2

    En el Consell Valencià de Col·legis d'Advocats s'integren els col·legis d'Advocats de València, Alacant, Castelló, Alzira, Alcoi, Elx, Orihuela i Sueca, actualment existents en la Comunitat Valenciana i els que pogueren constituir-se en el futur.

    Article 3

    1. El Consell Valencià de Col·legis d'Advocats, en les matèries de la seua competència, és l'òrgan representatiu i coordinador dels col·legis d'advocats existents en dita Comunitat.

    2. Són llengües oficials del Consell Valencià de Col·legis d'Advocats el castellà i el valencià.

    3. Els estatuts dels col·legis d'advocats de la Comunitat Valenciana hauran de respectar les normes d'aquests estatuts i els acords que, en exercici de les seues competències, adopte el Consell Valencià de Col·legis d'Advocats.

    Article 4

    La seu del Consell Valencià de Col·legis d'Advocats radicarà a València, glorieta General Tovar, Palau de Justícia, sense perjudici de poder celebrar les seues reunions en qualsevol una altra ciutat d'aquesta Comunitat. Per acord del ple del Consell podrà designar-se una altra seu, sense necessitat de modificar aquests estatuts.

    Article 5

    1. El Consell Valencià de Col·legis d'Advocats es relacionarà amb l'administració autonòmica Valenciana, a través de la Conselleria de Presidència del Govern Valencià, o la que en el futur tinga atribuïda aquesta competència, sense perjudici que, en matèries d'interés comú, puga col·laborar amb qualsevol altre òrgan de l'administració.

    2. La seua representació en el Consell General de l'Advocacia Espanyola s'articularà conforme a les normes i estatuts d'aquest últim, sense perjudici de l'exclusiva competència del Consell Valencià en les matèries objecte d'aquests estatuts.

    Capítol II

    Fins i funcions del Consell Valencià de Col·legis d'Advocats

    Article 6

    Són fins del Consell Valencià:

    a) La coordinació i el foment de les relacions entre els col·legis d'advocats de la Comunitat Valenciana, sense perjudici de l'autonomia i competència de cadascun d'ells.

    b) La representació de l'advocacia valenciana en qüestions d'àmbit autonòmic i en les que aquests estatuts o els col·legis li atorguen, tot això sense perjudici de les competències particulars de cada col·legi.

    c) La representació dels col·legis d'advocats de la Comunitat Valencià front a totes les institucions i administracions i, en particular front, a les institucions de la Generalitat, així com amb el Govern Valencià i amb l'administració de Justícia en quantes relacions, consultes, col·laboracions i gestions calguen, a l'objecte de facilitar la mútua col·laboració i enteniment per a la millor satisfacció dels interessos socials i professionals, la defensa de la qual tenen respectivament encomanada.

    d) Vigilar, dins del seu àmbit de competència, l'exercici de la professió i fer complir l'ètica professional i les normes deontològiques, i vetlar per l'adequat nivell de qualitat de les prestacions professionals dels advocats i pel prestigi de la professió d'advocat.

    e) La protecció de la independència de l'advocacia front a qualsevol ingerència tendent a restringir-la o menyscabar-la.

    Article 7

    Corresponen al Consell Valencià les funcions següents:

    1) Elaborar, aprovar i modificar els seus propis estatuts i reglaments de règim interior, sense més limitacions que les imposades per l'ordenament jurídic.

    2) Resoldre, en via administrativa, els recursos que s'interposen contra els actes i acords dels col·legis d'advocats de la Comunitat Valenciana i els de reposició que s'interposen contra el propi Consell.

    3) Conèixer i resoldre els expedients disciplinaris que s'instruïsquen contra membres de les juntes de Govern els col·legis d'advocats d'aquesta Comunitat.

    4) Aprovar els seus pressupostos i regular i fixar equitativament la participació dels col·legis en les despeses del Consell.

    5) Informar, amb caràcter preceptiu i no vinculant, els projectes de lleis que es presenten a les Corts Valencianes i de normes del Govern Valencià en matèria de dret públic i privat, i administració de Justícia, que es referisquen o afecten els col·legis que integren el Consell i l'exercici de l'advocacia.

    6) Informar, amb caràcter preceptiu, els projectes de fusió, absorció, segregació, canvi de denominació i dissolució dels col·legis d'advocats de la Comunitat Valenciana, excepte aquells casos en què ho impose directament la Llei.

    7) Dins de la seua competència, fomentar, crear i organitzar institucions, serveis i activitats que tinguen per objecte la promoció cultural, l'assistència social i sanitària, la cooperació i el mutualisme, el foment de l'ocupació i altres actuacions pertinents.

    8) Homologar les escoles de Pràctica Jurídica, radicades en l'àmbit d'aquesta Comunitat, conforme als criteris que establisca aquest propi Consell, que sempre hauran de respectar els mínims que, alhora, establisca el Consell General de l'Advocacia, encara que haurà d'informar raonadament de les homologacions que efectue, i supervisar i comprovar la correcta activitat de les escoles de Pràctica Jurídica, radicades en l'àmbit territorial d'aquesta Comunitat.

    9) Regular l'obligació dels professionals, que exercisquen ocasionalment en un territori diferent al de col·legiació, de comunicar, a través del Col·legi a què pertanguen, als col·legis distints al de la seua inscripció, les actuacions que vagen a realitzar en les seues demarcacions, a fi de quedar subjectes, amb les condicions econòmiques que en cada supòsit puguen establir-se, a les competències d'ordenació, visat, control deontològic i potestat disciplinària.

    10) Establir relacions de col·laboració i subscriure convenis de cooperació a nivell autonòmic amb les Administracions Públiques i amb altres corporacions i entitats públiques i privades que afecten a la professió de l'advocacia.

    11) Conèixer i dirimir els conflictes que puguen suscitar-se entre els col·legis d'advocats valencians, sense perjudici de l'ulterior recurs contenciós administratiu.

    12) Elaborar les normes deontològiques comunes a la professió de l'advocacia i vetlar pel seu compliment, sense perjudici de les competències de cada col·legi.

    13) Coordinar, i en el possible unificar les normes orientatives d'honoraris professionals dels advocats pertanyents als col·legis d'advocats de la Comunitat Valenciana, sense perjudici de la competència reconeguda als col·legis per l'article 5, apartat n de la Llei 6/1997, de la Generalitat Valenciana.

    14) Adoptar les mesures necessàries perquè els col·legis complisquen les resolucions del propi Consell Valencià, dictades en matèries de la seua competència.

    15) Procurar la igualtat de l'exercici professional per a tots els advocats col·legiats, dins de l'àmbit autonòmic, evitant qualsevol actuació contrària a dit principi.

    16) Facilitar l'exercici professional de l'advocacia, dins de l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

    17) Fomentar la formació professional, programant i desplegant a l'efecte les activitats que calguen.

    18) Informar als membres dels col·legis d'advocats de la Comunitat Valenciana, de quantes matèries i qüestions s'estimen d'interés.

    19) Editar publicacions i treballs de caràcter jurídic i, especialment, sobre la legislació de la Comunitat Valenciana i Jurisprudència dels seus tribunals.

    20) Perseguir i denunciar l'intrusisme professional en l'àmbit territorial, afavorint l'exercici, davant de tribunals i autoritats, de les accions judicials que a cada col·legi competesquen per raó del seu territori.

    21) Convocar i celebrar jornades, reunions i congressos relacionats amb el Dret Comú Valencià i, en general, amb l'exercici professional de l'advocacia en el seu territori.

    22) Fomentar la publicitat institucional de l'advocacia en l'àmbit territorial, així com regular la publicitat personal dels advocats, que en tot cas haurà de respectar les normes deontològiques de la professió.

    23) Adoptar las mesures adients per a completar, provisionalment, les juntes de Govern dels col·legis, quan es produesquen les vacants de més de la meitat dels càrrec d'aquelles. La Junta provisional així constituïda exercirà les seues funcions fins que prenguen possessió els designats en virtut de l'elecció.

    24) Conèixer de les reclamacions sobre el compliment de les condicions exigides en les lleis i en els estatuts respectius, per a la presentació i proclamació de candidats per als càrrecs de les juntes de Govern dels Col·legis.

    25) Informar els estatuts particulars aprovats per cada col·legi i les seues reformes, prèviament a la seua comunicació a la Conselleria competent, per a la seua aprovació.

    26) Realitzar totes les activitats que es consideren d'interés per a la professió de l'advocacia.

    27) Elegir representants de l'advocacia per a participar en els consells i organismes consultius de la Comunitat Valenciana, quan és requerit per a això o estiguera així establit.

    28) Formar i mantenir el cens dels advocats incorporats als col·legis d'advocats de la Comunitat Valenciana.

    29) Portar un registre de sancions que afecten els advocats incorporats als col·legis de la Comunitat Valenciana.

    Capítol III

    Òrgans de Govern: ple del Consell

    i la Comissió Permanent

    Article 8

    El Consell Valencià de Col·legis d'Advocats estarà regit pel Ple del Consell i la Comissió Permanent.

    Secció primera

    Del Ple del Consell Valencià de Col·legis d'Advocats.

    Article 9

    Els membres del ple del Consell Valencià seran elegits atenent al nombre de col·legiats residents de cada col·legi, conforme als següents criteris de proporcionalitat:

    a) Fins a 750 col·legiats, un representant. En aquests casos el càrrec correspondrà al degà del Col·legi, que és membre nat del Consell.

    b) de 751 a 1.500 col·legiats, dos representants: el degà i u més.

    c) Més de 1.501 a 3.000 col·legiats, tres representants: el degà i dos més.

    d) Més de 3.000 col·legiats, cinc representants: el degà i quatre més.

    e) Un representant elegit pels degans dels col·legiats que no arriben a 750 col·legiats.

    Article 10

    El Ple del Consell Valencià de Col·legis d'Advocats estarà compost per setze membres:

    a) Vuit d'ells amb caràcter de membres nats, que seran els qui tinguen la condició de degà de cada u dels col·legis d'advocats de la Comunitat Valenciana.

    b) Vuit membres més amb la següent pertinença: quatre membres del Col·legi d'Advocats de València, dos membres del Col·legi d'Advocats d'Alacant, un membre de Col·legi d'Advocats de Castelló, i un membre elegit pels degans dels cinc restants col·legis no provincials, i que siga membre d'alguna de les seues cinc juntes de govern. Els membres pertanyents als col·legis d'advocats de València, Alacant i Castelló seran designats per elecció directa i secreta de les respectives juntes de Govern, d'entre els integrants en aquestes.

    Article 11. Elecció dels membres del Ple

    1. Les candidatures per a membres del Consell, corresponents als no degans dels col·legis d'advocats de València, Alacant i Castelló, hauran de presentar-se pels interessats, per escrit, al menys cinc dies abans de la celebració de la junta de govern del respectiu col·legi que siga convocada, a fi de procedir a l'elecció - sense perjudici d'altres punts de l'ordre del dia- amb els requisits que els estatuts de cada col·legi establisquen. La votació serà nominal i secreta, resultant elegit el candidat que obtinga major nombre de vots i, en cas d'empat, el de major antiguitat al col·legi. El mandat dels així elegits serà de cinc anys. Acabada la votació, la Junta de Govern proclamarà el candidat elegit i expedirà el corresponent certificat per al Consell. Si el mandat del membre elegit en la Junta de Govern tinguera una durada inferior als cinc anys, cessarà com a conseller al finalitzar com a membre de la Junta.

    2. Per a l'elecció del membre a designar pels cinc degans dels col·legis no provincials, els mateixos es constituiran en cos electoral en el dia, hora i en la seu del que corresponga per ordre alfabètic, començant la primera reunió al Col·legi d'Alcoi. Fins a quaranta i cinc dies hores abans de la reunió, la Secretaria del Consell i la de cada Col·legi rebrà les candidatures que es presenten, que seran exposades pels degans en la reunió convocada. Posteriorment es procedirà a l'elecció mitjançant votació directa i secreta dels degans, resultant elegit el candidat que obtinguera al seu favor major nombre de vots. En cas d'empat, resultarà elegit el candidat de major antiguitat en el seu Col·legi. Actuarà com a president el degà que ho siga del lloc en què es porte a cap l'elecció i com a secretari el degà de menor edat dels concurrents, alçant-se Acta de l'actuat i del resultat hagut i expedint-se certificat de la mateixa per a la seua remissió al Consell. Si el candidat elegit tinguera un mandat de pertinença a la Junta inferior als cinc anys referits, cessarà com a conseller en finalitzar com a membre de la Junta.

    Article 12. Causes de cessament

    1. Cadascun dels membres nats del Consell Valencià cessaran en finalitzar el seu mandat com a degà del col·legi respectiu, sent substituïts pels qui els succeïsquen en el càrrec.

    2. Els membres electes del Consell Valencià cessaran per les següents causes:

    a) Incompliment sobrevingut dels requisits estatutaris per a exercir el càrrec.

    b) Renúncia de l'interessat.

    c) Falta d'assistència injustificada a tres sessions consecutives, o cinc alternes, en el terme d'un any.

    3. En qualsevol dels supòsits anteriors, es procedirà a l'elecció del nou conseller en la forma prevista en els articles anteriors.

    Article 13. Són funcions del Ple:

    a) L'elecció dels membres de la Comissió Permanent.

    b) L'aprovació dels pressupostos de despeses i ingressos.

    c) L'aprovació del balanç de l'any anterior i liquidació dels comptes anuals.

    d) L'aprovació de les quotes que els col·legis han d'aportar al Consell.

    e) La modificació dels presents estatuts.

    f) L'exercici de la potestat disciplinària, respecte als membres de les juntes de Govern dels col·legis.

    g) La resolució dels recursos interposats contra els acords dels òrgans col·legials, en totes les matèries de la seua competència.

    h) L'autorització per a l'adquisició o alienació d'immobles.

    i) L'aprovació de reglaments relatius a normes deontològiques; a l'assistència jurídica gratuïta; a la publicitat dels advocats i tots aquells que es referisquen a la regulació de l'exercici de la professió en els aspectes d'interés comú per a tots els col·legis d'advocats.

    j) Aprovar els reglaments de règim interior, per al desplegament i aplicació d'aquests estatuts.

    Article 14. Funcionament del Ple del Consell

    1. El Ple del Consell Valencià es reunirà en sessió ordinària al menys una vegada al trimestre. I en sessió extraordinària quan ho acorde el president del Consell o quan ho sol·liciten, almenys, tres consellers.

    2. La convocatòria es realitzarà amb almenys set dies d'antelació, havent de constar en la mateixa l'ordre del dia i el lloc i data de la celebració, tant en primera com en segona convocatòria, mitjançant escrit dirigit a tots els membres del Ple.

    Article 15

    1. La vàlida constitució del ple requerirà l'assistència de la meitat més u dels seus membres en primera convocatòria, quedant vàlidament constituït en segona convocatòria, siga quina siga el nombre d'assistents i sempre que estiguen presents, en qualsevol cas, la majoria dels col·legis d'advocats de la Comunitat Valenciana.

    2. El Ple del Consell adoptarà els seus acords per majoria de dos terços de vots i s'exigirà, a més a més, que voten favorablement, almenys, representants de la meitat dels col·legis que estiguen presents. Tret del cas de modificació dels presents estatuts, en el que s'exigirà una majoria de tres quarts de vots i el vot, almenys, de cinc col·legis.

    Secció Segona

    De la Comissió Permanent

    Article 16

    La Comissió Permanent estarà formada pels membres següents, que seran elegits pel ple del Consell d'entre els seus membres:

    a) El president del Consell Valencià.

    b) Dos vicepresidents.

    c) El secretari general.

    d) El tresorer comptador.

    Article 17. Són funcions de la Comissió Permanent

    a) L'administració, gestió i direcció ordinària del Consell.

    b) La formulació del projecte del pressupost i del compte general.

    c) La resolució dels recursos corporatius no atribuïts al Ple.

    d) Totes aquelles altres competències del Consell Valencià que no estiguen expressament atribuïdes al ple del Consell Valencià.

    Article 18

    Per a exercir els càrrecs de president i vicepresidents caldrà tindre la condició de membre nat. Per a la resta de càrrecs seran elegibles tots els membres del Ple del Consell.

    Article 19

    El procés electoral per a la designació dels càrrecs del Consell serà el de votació directa i secreta dels membres del Ple del Consell constituïts en cos electoral, a raó d'un vot per cada membre. En cas d'empat, se celebrarà una nova votació, en la que només seran elegibles els qui hagen obtingut igual nombre de vots. En cas d'igualtat després d'aquesta segona votació, resultarà elegit el candidat de major antiguitat al Col·legi que es tracte. Tots els consellers tindran una medalla i carnet que acredite la seua condició de tals. Tots els càrrecs de la Comissió Permanent tindran una durada de dos anys.

    Article 20. Funcionament de la Comissió Permanent

    1. El Comissió Permanent es reunirà quan el president la convoque o ho sol·liciten dos dels seus integrants.

    2. La convocatòria es cursarà per escrit, i amb al menys tres dies d'antelació, i amb l'ordre del dia corresponent. No obstant això, la Comissió Permanent quedarà vàlidament constituïda, fins i tot sense prèvia convocatòria, quan es troben reunits tots els seus membres i així s'acorde per unanimitat.

    3. Els acords de la Comissió Permanent s'adoptaran per majoria simple. Tots els membres tindran un només vot, i els empats es dirimiran amb el vot de qualitat del president.

    Article 21

    1. El president ostenta la representació del Consell en totes les seues relacions amb les administracions públiques, tant fora com dins de la Comunitat Valenciana, corresponent-li promoure i coordinar les tasques encaminades al millor compliment dels fins del Consell.

    2. El president del Consell, amb el caràcter de degà de l'advocacia de la Comunitat Valenciana, tindrà tractament d'Excel·lentíssim Senyor i condició honorífica equivalent a la de president del Tribunal Superior de Justícia d'aquesta Comunitat. I els consellers el tractament d'il·lustríssims i la de magistrats de dit Tribunal, excepte que ostenten ja tractament superior. Dits tractaments s'ostentaran amb caràcter vitalici.

    3. Sense perjudici de l'anterior, tindrà les següents facultats:

    a) Vetlar per la legalitat dels actes i acords del Consell.

    b) Convocar, presidir i dirigir les reunions del ple del Consell i de la Comissió Permanent, concedint i retirant l'ús de la paraula, i utilitzant el vot de qualitat quan procedisca.

    c) Firmar quants documents públics i privats van ser precisos en representació del Consell, així com les actes de les seues reunions.

    d) Executar els acords que adopte el Consell en l'àmbit de la seua competència.

    e) Visar els pagaments, documents i certificats que expedisquen el secretari i tresorer.

    Article 22

    El vicepresident suplirà el president en els casos d'absència, malaltia o vacant, tenint en tals casos les mateixes facultats que el president.

    Article 23. El secretari tindrà les comeses següents:

    a) Redactar i firmar citacions per a tots els actes del Consell, segons instruccions a rebre del president.

    b) Rebre els escrits i correspondència, donant compte a qui procedisca, així com firmar els escrits que no foren competència del president.

    c) Autoritzar amb la seua firma, i el vist-i-plau del president, els certificats i altres documents, així com les actes del Consell.

    d) Informar el president i a la Comissió Permanent de totes les qüestions d'interés i proposar les mesures que estime convenients.

    e) Custodiar la documentació del Consell, donant compte dels expedients en curs en què actuarà com a secretari amb l'instructor que designe el Consell.

    f) Ostentar la direcció del personal administratiu del Consell.

    g) Portar el llibre registre de sancions dels col·legiats i recursos.

    Article 24. El tresorer tindrà les següents funcions:

    a) Recollir i custodiar els fons del Consell.

    b) Pagar els lliuraments expedits pel secretari.

    c) Confeccionar anualment el pressupost, balanç i comptes de l'exercici econòmic del Consell.

    d) Portar els llibres precisos d'ingressos i despeses del Consell.

    Títol II

    Composició i competències de la Junta Consultiva

    Article 25. La Junta Consultiva:

    1. L'òrgan consultiu del Consell estarà format per les persones següents:

    a) El president i el secretari del Consell.

    b) Els exdegans dels col·legis integrats en el Consell.

    c) Els exmembres del ple del Consell, (fins a un número de 24 i en la forma que es determine en el Reglament de Règim Interior).

    2. Ostentaran la Presidència i la Secretaria de la Junta Consultiva els qui ho siguen del Consell.

    3. Correspon a la Junta Consultiva l'elaboració d'informes en aquells casos que determine el Reglament de Règim Interior.

    Títol III

    Règim jurídic dels actes dels Col·legis

    i del Consell, i la seua impugnació

    Article 26

    1. Els acords emanats dels òrgans competents dels Col·legis podran ser objecte de recurs d'alçada davant del Consell Valencià de Col·legis d'Advocats, dins del termini d'un mes, comptador a partir del següent a aquell en què s'haguera adoptat o, si fa el cas, notificat als col·legiats o persones als qui afecte.

    2. El recurs serà presentat davant de la Junta de Govern que va dictar l'acord, que l'elevarà, amb els seus antecedents i informe que procedisca, al Consell Valencià, dins dels quinze dies següents a la data de presentació. El Consell Autonòmic, previs els informes que estime pertinents, resoldrà el recurs en el termini màxim de 3 mesos, des de la recepció del recurs i els seus antecedents.

    Article 27. La interposició de recurs d'alçada davant del Consell Autonòmic no suspén l'executivitat dels acords, excepte en els següents casos:

    a) Quan la Junta de Govern interpose recurs contra acord de l'Assemblea General, fundat en la concurrència d'una causa de nul·litat de ple dret.

    b) Quan es recórrega una sanció disciplinària.

    c) Quan, a instància de part, així ho acorde el Consell Valencià, per concórrer circumstàncies que puguen causar danys difícilment reparables o, desproporcionats respecte a l'interés públic tutelat per l'acte.

    En els dos primers casos, la simple interposició del recurs suspendrà automàticament l'executivitat l'acte. La suspensió s'alçarà una vegada es resolga el recurs.

    Article 28

    Són nuls de ple dret els actes dels òrgans col·legials que es donen alguns dels següents supòsits: els manifestament contraris a la Llei; els adoptats amb notòria incompetència; aquells el contingut dels quals siga impossible o constitutiu de delicte; els dictats prescindint totalment i absolutament del procediment legalment establit per a això o de les normes que contenen les regles essencials per a la formació de la voluntat dels òrgans col·legiats i aquells previstos amb tal caràcter en la legislació bàsica estatal. Les juntes de Govern hauran, en tot cas, formular recurs contra els actes de l'Assemblea que estimen nuls de ple dret.

    Article 29

    Els col·legis d'advocats i el Consell Valencià de Col·legis d'Advocats, com a corporacions de dret Públic, estan subjectes al dret administratiu, en quant exercisquen potestats públiques. La resta de la seua activitat es regeix pel dret privat.

    Article 30

    Els actes i resolucions dictats pel Consell, en exercici de les seues funcions administratives, seran directament recurribles en reposició en el termini d'un mes, comptador des de la notificació d'aquestes. El recurs haurà de ser resolt i notificat en terme de tres mesos. Transcorregut aquest termini sense haver-se resolt i notificat, es considerarà denegat per silenci administratiu i podrà interposar-se, en tot cas, recurs contenciós administratiu.

    Article 31

    Els actes definitius dels òrgans dels col·legis, i els de tràmit, que produïsquen indefensió o determinen la impossibilitat de continuar el procediment, seran impugnables davant del Consell Valencià, amb caràcter previ a la via contenciosa administrativa.

    Títol IV

    Règim econòmic i forma de control de les despeses

    Article 32. Els recursos econòmics del Consell seran els següents:

    a) Els procedents de les quotes aprovades pel Ple.

    b) La participació que corresponga en la quota que els col·legis d'advocats d'aquest Consell aporten al Consell General de l'Advocacia Espanyola i altres ingressos del mateix.

    c) El producte de certificats, dictàmens o impresos de caràcter professional que puguen establir-se.

    d) Les contraprestacions que puga percebre pels serveis que preste.

    e) Les subvencions que puga percebre per a atendre els serveis d'assistència jurídica i torn d'ofici.

    f) Les subvencions, donacions i llegats, així com qualsevol altra quantitat que el Consell puga rebre.

    Article 33

    Les despeses que ocasione el funcionament del Consell seran sufragades a través de les aportacions econòmiques que realitzaran els col·legis, que seran proporcionals al nombre de col·legiats residents de cada col·legi. L'import de les aportacions i la periodicitat del seu abonament serà fixat pel ple del Consell Valencià de Col·legis d'Advocats.

    Disposició addicional

    En el supòsit que haja d'alterar-se el nombre de representants d'algun dels col·legis, es procedirà a modificar la composició del Consell Valencià de Col·legis d'Advocats, conforme als criteris de proporcionalitat establits en l'article 9 dels presents estatuts.

    Disposició final