RESOLUCIÓ de 20 de maig de 1999, del secretari general de la Conselleria de Presidència, per la qual s'acorda la inscripció en el Registre de Col·legis Professionals i Consells Valencians de Col·legis Professionals del Col·legi de Procuradors d'Elx.



Publicat en:  DOGV núm. 3559 de 12.08.1999
Número identificador:   1999/X6813
Referència Base de Dades:  2621/1999
 
  • Anàlisi documental

    Origen de disposició: Conselleria Presidència;SG Presidència de la Generalitat
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Col·legis professionals
    Descriptors:
      Temàtics: col.legi professional, professió comercial, reglament intern , òrgan col.legiat


  • RESOLUCIÓ de 20 de maig de 1999, del secretari general de la Conselleria de Presidència, per la qual s'acorda la inscripció en el Registre de Col·legis Professionals i Consells Valencians de Col·legis Professionals del Col·legi de Procuradors d'Elx. [1999/X6813]

    Vist l'expedient d'inscripció registral instruït a instància del senyor Luis Miguel Alacid Baño, en nom i representació i com a secretari del Col·legi de Procuradors d'Elx , en què sol·licita la inscripció d'aquest en el Registre de Col·legis Professionals i de Consells Valencians de Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana, en base als següents:

    Fets

    Primer

    Que el senyor Emigdio Tormo Ródenas, com a degà del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx, va presentar el 30 d'abril 1987 la sol·licitud d'inscripció en el Registre de Col·legis Professionals i de Consells Valencians de Col·legis Professionals, de l'esmentat Col·legi.

    Segon

    Que la dita sol·licitud anava acompanyada únicament dels estatuts, per la qual cosa, des del Servei encarregat de la tramitació de l'expedient, en dues ocasions, 12 de maig de 1987 i 21 de gener de 1988, se'ls va requerir perquè aportaren la resta de documentació necessària per a la inscripció registral; requeriment que mai no va ser complimentat.

    Tercer

    Que el 18 de desembre de 1998, i pel secretari del Col·legi, es tornà a sol·licitar la inscripció registral, aportant uns nous estatuts del col·legi, adaptats a la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana, i després de ser requerit pel servei competent, també la documentació necessària.

    Quart

    Que s'ha rebut informe favorable, de la Conselleria de Benestar Social, que havia sigut sol·licitat per ser la competent en tot el que afecta els continguts propis de la professió de procurador.

    Cinqué

    El text annex dels estatuts del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx, objecte d'inscripció, queda incorporat íntegrament a la present Resolució, donant-se ací per reproduït.

    Fonaments de dret

    Primer

    Que els estatuts contenen totes les determinacions exigides en l'article 10 de la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana, de Consells i Col·legis Professionals.

    Segon

    Que han sigut aprovats amb els requisits i formalitats previstos en dit article, i s'ha aportat la documentació exigida pel Decret 17/1987, de 13 d'abril, del president de la Generalitat Valenciana, per a la seua inscripció registral.

    Tercer

    Que l'expedient ha sigut tramitat per la secretària general de la Conselleria de Presidència, competent per així disposar-ho l'article 6.1 de la Llei 6/1997, de 4 de desembre, a través del Servei d'Entitats Jurídiques, en virtut de les atribucions que té conferides pels decrets 4/1997 i 30/1997, de 26 de febrer, sobre assignació de competències a la Presidència i a les conselleries, i de Presidència, respectivament, en la redacció donada a aquest últim per l'article únic del Decret 106/1998, de 21 de juliol, i tot això, en relació amb el Decret 123/1986, de 20 d'octubre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel que es crea el Registre de Col·legis Professionals i Consells Valencians de Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana.

    Vistos l'article 36 de la Constitució i l'article 31.22 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana; la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana, de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana; la Llei 2/1974, de 13 de febrer, de Col·legis Professionals, amb les seues modificacions posteriors, en els seus preceptes bàsics; i altres disposicions complementàries, resolc:

    Inscriure en la Secció Primera del Registre de Col·legis Professionals i Consells Valencians de Col·legis Professionals, assignant-li el número vuitanta-u a l'Il·lustre Col·legi de Procuradors d'Elx.

    Contra aquesta resolució, que posa fi a la via administrativa se podrà interposar, potestativament, recurs de reposició davant el mateix òrgan que ha dictat l'acte, en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà de la seua notificació, o bé recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de València, o davant del Jutjat del Contenciós Administratiu en la circumscripció del qual tinga el demandant el seu domicili, en el termini de dos mesos, comptador des de l'endemà de la seua notificació. Tot això de conformitat amb allò establit en els articles 116 i 117, de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, del Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, i en els articles 8, i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, Reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, sense perjudici que s'utilitze qualsevol altra via que es considere adient.

    València, 20 de maig de 1999.– El secretari general: Jorge Lamparero Lázaro.

    Títol I

    Del col·legi, la seua organització i govern

    Capítol I

    Del Col·legi

    Article 1. De la corporació professional

    El Col·legi de Procuradors d'Elx, el constituiran els actualment col·legiats, i els qui, reunint en el successiu les condicions exigides per les lleis i disposicions vigents, sol·liciten i obtinguen la seua incorporació al mateix, segons aquests estatuts.

    El seu domicili es fixa en l'actualitat a Elx, plaça dels Reis Catòlics, 10-1r, sense perjudici del possible canvi d'aquest, per acord de la Junta de Govern, sent igualment el seu número d'identificació fiscal CIF núm. Q-0363008-D.

    Article 2. De la circumscripció territorial

    La circumscripció territorial del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx serà la que corresponga al partit judicial d'Elx, en que podrà actuar el procurador davant de qualsevol òrgan circumscrit a dit partit.

    Article 3. De les funcions del Col·legi

    Són funcions pròpies d'aquest Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx, a fi d'aconseguir els seus objectius, les següents:

    a) Vetlar per l'ètica professional i el respecte als drets dels ciutadans, així com exercir la jurisdicció disciplinaria en matèries professionals i col·legials.

    b) Obtenir l'adequada defensa dels interessos i drets de la professió de procurador dels tribunals.

    c) Portar un rigorós ordre en el repartiment dels processos civils i causes penals dels litigants amb dret a justícia gratuïta o dels qui, sense ser-ho, sol·liciten que se'ls nomene procurador d'ofici.

    d) Prestar col·laboració als òrgans consultius de l'administració, quan aquesta ho requerisca.

    e) Perseguir l'intrusisme i la competència deslleial entre els col·legiats.

    f) Organitzar activitats i serveis comuns de caràcter professional, cultura, assistencial, lúdic, esportiu, de previsió, i anàlegs, que siguen d'interés per als col·legiats.

    g) Proposar, a l'òrgan superior que corresponga, les normes sobre drets, quan aquests no s'acrediten en forma d'aranzels o de tarifes.

    h) Emetre informes o dictàmens en procediments judicials en què es discutisquen qüestions relatives a drets professionals i evacuar les consultes que d'aquest caràcter els plantegen els col·legiats.

    i) Intervenir com a mediadors en els conflictes que, per motius professionals, se susciten entre col·legiats.

    j) Aprovar els seus pressupostos i regular i fixar les aportacions dels col·legiats.

    k) Totes aquelles funcions que es referisquen a l'interés professional i que s'encaminen al compliment d'objectius col·legials.

    L'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx tindrà i exercitarà les funcions específiques que es determinen en el vigent Estatut del Consell General dels Il·lustres Col·legis de Procuradors dels Tribunals de la Comunitat Valenciana i del Consell General dels Il·lustres Col·legis de Procuradors dels Tribunals d'Espanya.

    Capítol II

    Dels òrgans rectors i del règim econòmic del Col·legi

    Secció primera

    De les juntes generals

    Article 4. De les juntes generals

    Les juntes generals es constitueix per la reunió dels membres del Col·legi de Procuradors d'Elx, citats en forma, per a tractar, deliberar i decidir sobre els assumptes que siguen inclosos en l'ordre del dia de cada convocatòria instada per la Junta de Govern, i són el suprem òrgan de govern del Col·legi.

    Correspon a l'Assemblea General:

    a) La lectura i aprovació de l'acta anterior.

    b) La ressenya i informe que farà el degà de les qüestions importants succeïdes durant l'any anterior al Col·legi d'Elx, en relació amb aquest i amb la professió.

    c) L'examen, discussió i votació del balanç o compte general d'ingressos i despeses de l'any anterior.

    d) L'aprovació del pressupost d'ingressos i despeses per a l'any corrent.

    e) Qualsevol altra proposta que formule la Junta de Govern i que s'incloga en l'ordre el dia de la convocatòria, tret de les que en aquests estatuts es reserven a la Junta de Govern.

    f) L'elecció i renovació dels llocs de la Junta de Govern quan procedisca.

    g) Resoldre sobre l'adquisició, alienació o gravamen dels béns immobles del Col·legi d'Elx.

    h) Aprovar o denegar la modificació total o parcial dels estatuts del Col·legi d'Elx.

    i) El vot de censura a la Junta de Govern o a algun dels seus membres.

    j) La determinació de la quantia de les quotes col·legiales d'ingrés, ordinàries i extraordinàries i els consums mínims de segells d'acceptació.

    k) Adoptar els acords sobre unió o fusió amb altres col·legis de procuradors, segregació i dissolució.

    l) Els precs i preguntes.

    En les assemblees generals extraordinàries només podrà tractar-se assumpte o assumptes d'interés del Col·legi, per als quals hagen sigut convocades. A aquest efecte, es farà constar en la convocatòria els punts que hi haja a resoldre'

    Quan la Junta Extraordinària tinga per objecte la modificació d'aquests estatuts, o es debatisca la segregació, fusió o dissolució del Col·legi, haurà de convocar-se amb vint dies, si més no, d'antelació, i es facilitarà amb la convocatòria còpia de les modificacions proposades.

    Article 5. Classes de juntes generals

    Les juntes generals es constituiran amb caràcter ordinari o amb caràcter extraordinari.

    La Junta General Ordinària se celebrarà una vegada a l'any, en la data que siga acordada per la Junta de Govern, dins del primer trimestre de cada exercici.

    Les juntes generals extraordinàries se celebraran quan hi haja acord en tal sentit de la Junta de Govern, adoptat per la seua iniciativa o per la sol·licitud d'un nombre de 10 Col·legiats, amb expressió dels temes sobre els quals interessa que la Junta General delibere.

    En aquest últim cas, la Junta de Govern decidirà la convocatòria de forma que la Junta General Extraordinària es constituïsca dins dels trenta dies següents a què haguera tingut entrada en la secretària la sol·licitud de la seua celebració.

    Igualment, els acords de fusió, segregació i dissolució, requeriran per a poder ser adoptats el quòrum d'assistència de la meitat més u dels col·legiats, amb dret a vot i l'aprovació per la majoria absoluta dels presents.

    No caldrà acord de dissolució quan ho impose directament la Llei, de conformitat amb allò que s'ha disposat en la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana.

    Article 6. Temari o ordre del dia de les juntes generals

    La Junta General Ordinària tindrà el temari o ordre del dia que s'indica en els estatuts del Consell General dels Il·lustres Col·legis de Procuradors dels Tribunals de la Comunitat Valenciana i/o Consell General dels Il·lustres Col·legis de Procuradors dels Tribunals d'Espanya.

    El temari o ordre del dia de les juntes generals extraordinàries vindrà determinat, en cada cas, per allò que s'ha decidit per la Junta de Govern en adoptar l'acord de convocatòria per pròpia iniciativa o a sol·licitud del nombre de col·legiats que figura en l'article anterior.

    Article 7. Tràmits de convocatòria a les juntes Generals

    Les convocatòries a les juntes generals es faran per comunicacions escrites personals a cada col·legiat i per fixació d'anunci en la seu col·legial.

    Les comunicacions expressaren el lloc, dia i hora de constitució de la Junta General. En una mateixa comunicació podran contenir-se citacions a primera i, si fa el cas, segona convocatòria, havent de mitjançar entre una i una altra un període de temps mínim de mitja hora.

    Les comunicacions contindran també, necessàriament, l'ordre del dia sobre el qual deliberarà i decidirà la Junta General.

    Les comunicacions hauran d'estar en poder dels col·legiats amb cinc dies naturals d'antelació, a la data en què la Junta General haja de quedar constituïda.

    Article 8. Lloc de constitució de les juntes generals

    Les juntes generals se celebraran preferentment als locals que siguen seu del Col·legi, però la Junta de Govern podrà decidir la celebració en qualsevol un altre lloc, dins del partit judicial.

    Article 9. Constitució de les juntes generals

    Les Juntes Generals quedaren constituïdes en primera convocatòria quan estiguen presents la meitat més u dels col·legiats. I en segona convocatòria es procedirà la constitució qualsevol que siga el nombre de col·legiats assistents.

    Article 10. Presidència i secretària de la Junta General

    La Presidència de les juntes generals correspondrà al degà del Col·legi de Procuradors d'Elx, i la secretària a qui tinga tal càrrec en la Junta de Govern.

    Article 11. Direcció de les juntes generals

    La Presidència de les juntes generals dirigirà els debats que es despleguen en la seu i cuidarà del manteniment de l'ordre dins d'aquesta, establirà torns d'intervencions i els tancara, concedirà i retirarà l'ús de la paraula i acordarà sobre el sistema de votació que haja de ser seguit en cada punt.

    Les votacions, sempre que es referisquen a persones, seran secretes.

    Article 12. Adopció d'acords en les juntes generals

    a) Els acords en el si de les juntes generals s'adoptaran per majoria de vot entre els col·legiats assistents. Els acords, legalment presos, són obligatoris per a tots els col·legiats.

    b) En el supòsit d'empat, dirimirà, amb vot de qualitat, la Presidència.

    c) El vot del col·legiat és personal, si bé podrà ser delegat en un altre col·legiat, davant de la secretària del Col·legi, fins a dues hores abans de la celebració de la Junta. Com a excepció, s'admet el vot per correu per a l'elecció de membres de la Junta de Govern, amb subjecció a les següents formalitats:

    1. Caldrà sol·licitar en la Secretaria del Col·legi el vot per correu.

    2. Se li facilitarà una papereta de vot oficial, així com l'oportú sobre.

    3. Es reomplirà sense esmena. Si en tinguera cap, es considerarà vot nul.

    4. Hi haurà de rebre's dit vot amb dues hores d'antelació a la celebració de l'Assemblea, en la Secretaria del Col·legi.

    5. El qui haguera mostrat la seua intenció d'utilitzar aquesta forma de vot, i complit els tràmits anteriors, no podrà utilitzar la forma del vot personal en l'Assemblea.

    d) La votació podrà ser:

    1r. Ordinària.

    2n. Secreta.

    La votació ordinària podrà realitzar-se, per decisió de la Presidència, primer els qui aproven, després els qui desaproven i finalment, els qui s'abstinguen. El president ordenarà el recompte pel secretari si tinguera dubtes del resultat o si, fins i tot després de publicat aquest, el deu per cent dels col·legiats assistents ho reclamaren.

    La votació secreta serà per papereta. Es procedirà a votar nominalment pels col·legiats, per ordre alfabètic, dipositant les paperetes en la urna situada a tal efecte. Podrà variar-se l'ordre alfabètic o per número de col·legiat.

    e) Cada col·legiat exercent o no exercent tindrà dret a un vot.

    f) Les votacions per a l'elecció de membres de la Junta de Govern i la moció de censura seran, en tots els casos, secretes i nominals.

    g) El recompte de vots es realitzarà una vegada finalitzada la votació pel president, amb dos interventors que podran designar els col·legiats.

    h) Les paperetes dipositades en les urnes seran extretes d'aquestes una a una i el president d'urna donarà lectura, en veu alta, al seu contingut.

    i) Acabat l'escrutini, el degà president o qui el substituesca farà públic el resultat.

    j) Les impugnacions no suspenen l'executivitat dels acords adoptats.

    Secció segona

    De la Junta de Govern

    Article 13. De la composició de la Junta de Govern

    Per al bon règim i direcció del Col·legi de procuradors d'Elx existirà una Junta de Govern, formada per un degà president, un vicedegà, un secretari, un vicesecretari, un tresorer i un vocal.

    Tots aquests càrrecs s'exerciren a títol honorífic, gratuïts i obligatoris per una elecció.

    Article 14. Requisits per a l'acompliment de càrrecs en la Junta de Govern

    Per a exercir qualsevol càrrec en la Junta de Govern són exigibles els següents requisits:

    a) L'exercici ininterromput de la professió en el partit Judicial d'Elx, durant un temps mínim de cinc anys.

    b) No haver sofert correcció disciplinaria, llevat dels supòsits de rehabilitació.

    Article 15. Excepcions de representar gratuïtament i de les llistes de torns d'ofici

    a) El degà president, el secretari, el tresorer, estaran exempts de l'obligació de representar els litigants, amb dret a justícia gratuïta en els assumptes civils i criminals, per virtut del nomenament d'ofici durant el temps de l'acompliment dels seus càrrecs.

    b) Tots els col·legiats, durant el primer any de la seua incorporació, no figuraran en les llistes del torn d'ofici.

    c) Els col·legiats amb despatx en liquidació.

    Article 16. Vacants de la Junta de Govern

    Quan per defunció, dimissió o qualsevol altra causa, quedaren vacants un o més càrrecs de la Junta de Govern, aquests seran coberts interinament pels restants membres de la mateixa junta, per ordre d'antiguitat.

    Article 17. Reunions de la Junta de Govern i requisits per a la seua constitució

    La Junta de Govern es reunirà, si més no, una vegada al mes, prèvia convocatòria pel degà cursada amb l'antelació necessària, perquè es trobe en poder dels seus components, quaranta-vuit hores abans de la data fixada per a la sessió, llevat que raons d'urgència justifiquen la convocatòria en qualsevol temps que les circumstàncies exigisquen.

    En la convocatòria haurà d'expressar-se el lloc, dia i hora en què haurà de celebrar-se la sessió i l'ordre del dia.

    Seran vàlides les sessions de la Junta de Govern en què, fins i tot sense haver sigut convocada en forma, assistisquen la totalitat dels seus membres.

    Perquè la Junta de Govern puga deliberar i prendre acords en segona convocatòria, serà suficient que concórreguen a la reunió quatre dels seus components, entre ells el degà o qui reglamentàriament el substituïsca.

    Els acords s'adoptaren per majoria de vots i, en cas d'empat, decidirà el vot del president.

    Article 18. Temps d'exercici de càrrecs en la Junta de Govern

    Els càrrecs de la Junta de Govern del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx s'exerciran per un període de quatre anys.

    Els qui tinguen un càrrec en la Junta de Govern podran ser reelegits per al mateix càrrec o designats per a càrrec distint, però en tal cas l'interessat podrà declinar el nomenament.

    Article 19. De les atribucions de la Junta de Govern

    La Junta de Govern del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx tindrà totes les atribucions que vénen establides per a aquest òrgan en l'estatut del Consell General de Procuradors de la Comunitat Valenciana i les que se li reconeguen en el present Estatut, en concordança amb allò que s'ha disposat en l'Estatut del Consell General dels il·lustres col·legis de procuradors d'Espanya

    Correspon a la Junta de Govern:

    1. Resoldre les sol·licituds d'incorporació al Col·legi.

    2. Vetlar perquè tots els col·legiats complisquen puntualment la legalitat vigent, els presents estatuts, els acords que per virtut del mateix es prenguen en les juntes, així com les disposicions de Govern que siguen concernents i les que dictaren els tribunals i Autoritats judicials.

    3. Vigilar amb el major zel que els col·legiats exercisquen el seu càrrec amb decòrum, diligència i probitat necessàries per a contribuir al bon nom de la corporació.

    4. Atendre en tot moment el decòrum professional, defensant els seus valors permanents, amb empara immediata el col·legiat si en ells és ofés, però, alhora, amb l'obligada correcció disciplinària en les infraccions que cometera.

    5. Resoldre, segons corresponga, les reclamacions que pels col·legiats es puguen fer a la corporació.

    6. Nomenar entre els col·legiats, si les circumstàncies ho aconsellaren, les comissions que calguen per al bon règim i acompliment dels assumptes que el Col·legi convinga.

    7. Disposar els pagaments de les quantitats que al col·legi puguen correspondre per qualsevol concepte; recaptar les quotes amb què han de contribuir els col·legiats, l'exacció de les multes que se'ls imposen, l'import dels segells d'acceptació o altres ingressos i el reintegrament de les despeses de la corporació.

    8. Disposar allò més convenient als interessos del Col·legi, respecte a la situació o inversió dels seus fons, a proposta del tresorer, donant compte d'allò que ha acordat l'Assemblea General i ordenar la cobrança de les quantitats que corresponguen al Col·legi per qualsevol concepte.

    9. Nomenar, acomiadar i corregir disciplinàriament, conforme a la legislació laboral al personal dependent del Col·legi, així com nomenar i deixar sense efecte el nomenament d'oficials habilitats, previ expedient, i expedir l'acreditació d'aquests.

    10. Acordar les convocatòries de les assemblees generals ordinàries i extraordinàries, aquesta última bé per decisió de la Junta de Govern, bé a instància dels col·legiats, en la forma i termes previstos en l'article 7 d'aquests estatuts.

    11. Proposar a l'Assemblea General, per a la seua resolució, tots aquells assumptes i temes que puguen incidir en l'interés professional i en els fins i conveniència del Col·legi.

    12. Subscriure totes les exposicions, evacuar informes, resoldre consultes i autoritzar els certificats i documents que competisquen al Col·legi i hagen sigut sol·licitats.

    13. Incoar expedients disciplinaris, imposant sancions als col·legiats, si així procedira.

    14. Acudir en aquells casos que la importància de l'assumpte i la complexitat del qual així el requeriren; als assessoraments lletrats que hi haguera menester, o als propis col·legiats que estigueren en condicions d'informació, sense que per aquests es puga fer excusa, sense perjudici de la seua deguda retribució.

    15. Instar i promoure, per les vies reglamentàries, prop del Govern i òrgans competents de l'administració, qualsevol petició legal en benefici de la professió i els col·legials.

    16. Establir relació de cooperació amb la resta corporacions professionals i amb les administracions públiques. A tal efecte, la Junta podrà subscriure els oportuns convenis de cooperació.

    17. Executar els acords adoptats per les assemblees generals.

    18. Cuidar que se celebre anualment la festa en honor de la nostra Senyora de l'Assumpció, patrona del Col·legi.

    19. Elaborar i sotmetre a l'aprovació de l'Assemblea General els pressupostos anuals i l'estat de comptes.

    20. Recaptar, distribuir i administrar els fons del Col·legi.

    21. Proposar a l'Assemblea General la inversió o disposició del patrimoni, si es tractara d'immobles.

    22. Exercir totes les altres facultats, funcions i prerrogatives que li atribueixen les disposicions en vigor i els presents Estatuts.

    Article 20. De la renovació de la Junta de Govern

    La renovació de la Junta de Govern es farà cada quatre anys, cessant en els càrrecs, la primera vegada, el vocal, el vicedegà i secretari, i la segona el vicesecretari, el tresorer i el degà, i així successivament.

    Article 21. Procediment de celebració d'eleccions

    Procedirà la celebració d'eleccions, per als càrrecs de la Junta de Govern, en els supòsits de renovació, conforme al que es determina en l'article antecedent i en el cessament en l'acompliment del seu càrrec, per qualsevol causa d'algun membre de la Junta de Govern, abans de l'expiració del termini per al qual va ser elegit.

    En el cas de renovació l'elecció es farà dins de la Junta General Ordinària que, conforme a allò que s'ha disposat en l'article 5 d'aquest Estatut, ha de constituir-se en el primer trimestre de cada exercici.

    Quan es tracte de cobrir la vacant produïda pel cessament anticipat en l'acompliment del seu càrrec per algun Membre de la Junta de Govern, l'elecció procedirà en Junta General Extraordinària, que haurà de ser convocada a l'efecte dins de les trenta dies següents de produir-se la vacant, i el designat tindrà el càrrec pel temps que restara en el seu acompliment, de qui haguera cessat amb anticipació.

    Article 22. Procediment electoral

    Convocades eleccions podran, els qui aspiren a l'acompliment de càrrecs en la Junta de Govern i reunisquen els requisits legalment exigibles a l'efecte, formular la seua candidatura, mitjançant comunicació al degà, havent d'obrar les candidatures en la Secretaria del Col·legi, quinze dies abans de l'assenyalat per a l'elecció.

    Verificada per la Junta de Govern la proclamació de candidats, es posarà aquesta en coneixement dels col·legiats a deu dies d'anticipació al començament de les eleccions.

    L'elecció es farà pel sistema de bitllets i en llistes obertes, resultant designat per a cada càrrec qui haguera obtingut major nombre de vots. Els empats en aquesta elecció es decidiran a favor dels col·legiats més antics.

    La Mesa per a l'elecció la formaran el degà president, el secretari i el col·legiat més recent de la corporació que assistisca, que exercirà de secretari escrutador.

    Article 23. Presa de possessió dels membres electes de la Junta de Govern

    Els elegits per a l'acompliment de qualsevol càrrec en la Junta de Govern prendran possessió dins de la Junta General en que foren designats, si estigueren presents i, en cas contrari, en el transcurs de la primera reunió que realitze la Junta de Govern després de l'elecció.

    Immediatament de realitzada una elecció es donarà coneixement d'ella al Consell General dels Il·lustres Col·legis de Procuradors d'Espanya, al Consell General dels il·lustres col·legis de Procuradors de la Comunitat Valenciana, als òrgans jurisdiccionals de la circumscripció de la corporació i als presidents del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana i de la il·lustríssima Audiència Provincial d'Alacant i, a més a més, a totes les autoritats i corporacions que procedisquen a judici del Deganat.

    Article 24. Dietes dels membres de la Junta de Govern

    Els membres de la Junta de Govern tindran dret, per assistència a les juntes de Govern del Col·legi, juntes de Govern del Consell General de procuradors de la Comunitat Valenciana o juntes nacionals, a unes dietes per a despeses, l'import de les quals es fixarà en els pressupostos anuals de cada exercici.

    Capítol III

    Del degà del Col·legi de procuradors d'Elx

    Article 25. Del degà del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx

    El degà del Col·legi de procuradors dels tribunals d'Elx serà la cap de la Junta de Govern i del Col·legi, la representació de la qual assumirà, i se li deu consideració i respecte.

    Tindrà les atribucions, facultats i missions concretes que vénen recollides en l'Estatut General de Procuradors dels Tribunals d'Espanya i en l'Estatut del Consell General de Procuradors de la Comunitat Valenciana, i les que es reconeguen en el present Estatut.

    Li incumbeix, en general, fomentar i mantenir entre tots els col·legiats relacions de germandat i companyonia i la tutela dels drets del Col·legi i dels seus membres i, a més a més, són atribucions d'aquest les següents facultats:

    1r. Convocar i presidir totes les juntes i comissions.

    2n. Dirigir les discussions, fent que es guarden l'ordre i el decòrum degut.

    3r. Obrir, tancar i suspendre les sessions.

    4t. Gestionar tot allò que convinga a l'interés del Col·legi, i reclamar la cooperació de la Junta de Govern i General.

    5é. Representar al Col·legi davant de totes les autoritats i tribunals, i autoritzar els informes i comunicacions que hagen de cursar-se.

    6é. Vigilar, amb especial interés, el bon comportament dels col·legiats, pel decòrum de la corporació. I estarà facultat per a ordenar, si fa el cas, la incoació de l'oportú expedient, sobre el qual resoldrà la Junta de Govern.

    7é. Nomenar entre els col·legiats les comissions que calguen per al bon acompliment dels assumptes que interessen a aquest o que li competesquen.

    8é. Visar els lliuraments, càrrecs i certificats que s'expedisquen per secretària.

    9é. Portar el Llibre de llicències, on s'anotarà les que els col·legiats obtinguen, segons allò que s'ha disposat en la Llei Orgànica del Poder Judicial i Estatut General vigents.

    10é. Suspendre i nomenar interinament els dependents del Col·legi, donant compte immediatament a la Junta de Govern.

    Capítol IV

    Del vicedegà del Col·legi de procuradors

    dels tribunals d'Elx

    Article 26. Del vicedegà del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx

    Correspon al vicedegà substituir el degà en totes les funcions, en els casos d'absència, dimissió, malaltia o mort, i evacuar els informes que li confien, així com assumir per delegació qualsevol funció que li siga encomanada pel degà o la Junta de Govern.

    Capítol V

    Del tresorer del Col·legi de procuradors

    dels tribunals d'Elx

    Article 27. Del tresorer del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx

    És missió del tresorer recaptar i custodiar els fons del Col·legi, verificant els pagaments que hagen sigut disposats i autoritzats estatutàriament, duent els llibres de comptabilitat que calguen per al bon funcionament de la Tresoreria.

    Són atribucions del tresorer les següents:

    1r. Gestionar i proposar tot allò que s'estime adient per a la bona marxa administrativa i inversió dels fons. Aquests hauran de ser depositats en l'establiment que designe la Junta de Govern.

    2n. Portar els llibres necessaris per a les anotacions dels ingressos i despeses que afecten la Caixa del Col·legi.

    3r. Cobrar totes les quantitats que, per qualsevol concepte, hagen d'ingressar com a fons de la corporació.

    4t. Donar compte el degà de les morositats que observe en els pagaments.

    5é. Pagar tots els lliuraments que s'expedisquen per Secretaria, una vegada que hagen sigut degudament firmats pel degà.

    6é. Autoritzar amb la seua firma els càrrecs, lliuraments i rebuts que signifiquen moviment en els fons del Col·legi.

    7é. Donar compte mensualment a la Junta de Govern de l'estat de fons del Col·legi.

    8é. Formar i lliurar el compte general documentat de cada exercici econòmic, que haurà de rendir a la Junta de Govern, prèviament a la celebració de la Junta General Ordinària, per a la seua aprovació.

    9é. Als quinze dies de cessar en el seu càrrec, també haurà de rendir compte justificat de la seua gestió, donant compte el degà perquè informe a la Junta de Govern i quan siga emés passarà a la Junta General Ordinària per a la seua definitiva aprovació. Igualment lliurarà, davant de la Junta de Govern, els fons i efectes que pertanguen al Col·legi i tinga en el seu poder, al tresorer que li succeïsca, formant-hi l'oportú inventari.

    10. Confeccionar el pressupost de l'exercici següent, per a sotmetre'l a aprovació en la Junta General Ordinària.

    Capítol VI

    Del vocal del Col·legi de procuradors

    dels tribunals d'Elx

    Article 28. Dels vocals del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx.

    El vocal col·laborarà en la direcció de la corporació mitjançant la seua participació en la Junta de Govern i mitjançant l'acompliment de les funcions que li siga encomanat per la pròpia Junta o pel degà.

    Li correspon igualment:

    1r. Cuidar dels llibres de la biblioteca, formant l'oportú catàleg d'aquests.

    2n. Recopilar les disposicions legals o estatutàries que afecten l'exercici de la professió, així com les emanades del Consell General.

    Capítol VI

    Del secretari del Col·legi de procuradors

    dels tribunals d'Elx

    Article 29. Del secretari del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx

    És missió del secretari assumir la direcció del personal empleat al Col·legi, assenyalant les funcions a realitzar per cadascú d'ells; rebre i tramitar els escrits, oficis i documents; lliurar els certificats que sol·liciten els col·legiats i altres persones; portar el torn d'ofici i els llibres que es consideren precisos per al bon funcionament administratiu del Col·legi i, si més no, els que exigisca l'Estatut General de Procuradors dels Tribunals d'Espanya, a més a més correspon al secretari:

    1r. Assistir a totes les juntes de Govern i generals que se celebren, autoritzant les seues actes i esborrany d'aquestes, les quals s'estendran en el llibre corresponent una vegada aprovades.

    2n. Portar el llibres referents a expedients d'assumptes i personals, així com la correspondència rebuda i despatxada.

    3r. Portar el torn dels oficis que per al repartiment li passen, anotant-lo en els llibres que crega necessari.

    4t. Dirigir la confecció de l'expedient que reflectisca l'historial de cada col·legiat, incorporant a aquest els documents que considere pertinents.

    5é. Exercir la direcció i control dels serveis administratius del Col·legi.

    6é. Acompanyar el degà, o qui el substituïsca, sempre que exercisca actes del Col·legi i reclamen la seua companyia.

    7é. Exercirà, a més a més, les tasques i funcions que li siguen encomanades pel degà o per la Junta de Govern.

    Capítol VIII

    Del vicesecretari del Col·legi de procuradors

    dels tribunals d'Elx

    Article 30. Del vicesecretari del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx

    Correspon al vicesecretari substituir el secretari en totes les funcions, en els casos d'absència, dimissió, malaltia o mort; evacuar els informes que li confien, així com assumir per delegació qualsevol funció que li siga encomanada pel degà o la Junta de Govern.

    Capítol IX

    Del règim econòmic del Col·legi de procuradors

    dels tribunals d'Elx

    Secció primera

    Dels recursos econòmics del Col·legi

    Article 31. Dels ingressos o recursos del Col·legi

    L'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx, per a l'atenció de les seues necessitats, el compliment dels seus fins i el sosteniment i finançament de les seues instal·lacions i serveis, podran rebre ingressos ordinaris i extraordinaris de qualsevol de les fonts que s'indiquen tot seguit i de les que figuren en els Estatuts del Consell General de Procuradors de la Comunitat Valenciana i/o Consell General dels Il·lustres Col·legis de Procuradors d'Espanya.

    Són ingressos ordinaris:

    a) La quota d'entrada que, a la seua incorporació, han de satisfer els col·legiats, la quantia dels quals serà establida per la Junta General, sent en l'actualitat 500.000 pessetes.

    b) Les quotes col·legiales que hagen d'abonar-se pel procuradors, tant exercents com no exercents, en la manera, tipus i quantia assenyalats per la Junta General, tret dels jubilats per edat reglamentària o invalidesa, sent en l'actualitat 60.000 pessetes.

    c) Aquelles quantitats que, per al nomenament d'oficial habilitat primer, segon o tercer, fixe la Junta General, sent en l'actualitat 25.000 pessetes per cada oficial habilitat.

    d) Els rendiments de béns i drets de patrimoni col·legial. L'import dels interessos o dividends que meriten els comptes corrents, llibretes d'estalvi, certificats de diposite i títols de valors en què el Col·legi haja pogut situar en cada moment els seus fons patrimonials.

    e) El producte de la venda de segells d'Acceptació que, obligatòriament, adheriran els procuradors incorporats al Col·legi en totes les actuacions judicials i d'acord amb les quanties assenyalades per la Junta de Govern.

    Són ingressos extraordinaris:

    a) Les subvencions i donatius procedents de l'Estat, corporacions públiques i entitats privades.

    b) Els béns que a títol hereditari, o per qualsevol una altra causa, s'incorporen al patrimoni del Col·legi.

    c) Qualsevol quantitat que, en el successiu, acorde la Junta General per a cobrir el dèficit de qualsevol exercici o d'una despesa extraordinària.

    d) Les multes que s'imposen als col·legiats, en virtut de correccions disciplinàries.

    e) Qualsevol quantitat que el Col·legi perceba per serveis prestats.

    f) Qualsevol altre que és i que no tinguera caràcter ordinari.

    Article 32. De les despeses del Col·legi

    a) L'import del sou i altres emoluments que perceben o puguen percebre els empleats al seu servei.

    b) Els d'adquisició de llibres i subscripcions per a serveis del Col·legi, despeses d'escriptori, impremta i representació.

    c) Els que es causen amb motiu de la celebració de les festes patronals en honor de Nostra Senyora de l'Assumpció, o qualsevol altre acte lúdic o d'interés col·legial.

    d) L'import de qualsevol obra que siga necessària o convenient per a la deguda conservació o millora de les instal·lacions, efectes i mobiliari del Col·legi.

    e) L'import de les quantitats que hagen de satisfer al Consell General i a la Mutualitat de Previsió, en tots aquells casos en què es troba reglamentàriament establit o s'acorde en el futur.

    f) Totes aquelles despeses que es produïsquen per l'abonament als col·legiats dels beneficis establits en l'article 34 i 35 d'aquest Estatut.

    g) Qualsevol altra despesa extraordinària, o no prevista, que acorde la Junta General o de Govern.

    Secció segona

    Dels pressupostos col·legials

    Article 33. Dels pressupostos ordinaris

    En relació amb les despeses de sosteniment de les instal·lacions i serveis del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx i als ingressos per a l'atenció de tals despeses, es redactarà per la Junta de Govern el pressupost anual, iniciat el dia 1 de gener i conclòs el dia 31 de desembre de cada exercici, en què s'especificarà, en estats separats, les despeses i/o inversions a efectuar i les fonts d'ingressos.

    Els projectes de pressupostos seran elevats per a la seua aprovació a la Junta General Ordinària de l'exercici en què han de tindre vigència, i la liquidació de dits pressupostos, amb el compte general de despeses i ingressos i el balanç de situació s'aprovaran en la Junta General ordinària de l'exercici següent al de la seua vigència.

    Article 34. Dels pressupostos extraordinaris

    Per a l'atenció de necessitats o inversions especials, per la seua quantia o per la seua naturalesa, la Junta de Govern podrà elaborar projectes de pressupostos extraordinaris i sotmetre'ls a l'aprovació de la Junta General, convocada amb caràcter extraordinari.

    Els pressupostos extraordinaris tindran el mateix esquema establit en l'article antecedent per als ordinaris, però amb referència a la necessitat o inversió que justifique la seua aprovació.

    Capítol X

    Dels beneficis de caràcter econòmic social

    Secció primera

    Dels beneficis de caràcter social

    Article 35. Dels beneficis de caràcter econòmic social

    Per la Junta General s'establiran els supòsits i circumstàncies per les quals es concediran als col·legiats auxilis, ajudes i beneficis de caràcter econòmics.

    Les quanties de dits beneficis s'acomodaran per la Junta de Govern, periòdicament, a la situació econòmica de la Tresoreria del Col·legi, podent augmentar-se o disminuir-se, i fins i tot arribar a la supressió total de tals prestacions.

    Són requisits indispensables per a tindre dret a aquests beneficis:

    a) Estar donat d'alta al Col·legi de Procuradors d'Elx, com exercent. La Junta de Govern determinarà el temps que, de forma ininterrompuda, haja de romandre amb aquest caràcter d'exercent, per a obtenir cada una de les ajudes que s'establisca, estant establit en l'actualitat el termini de cinc anys.

    b) Que es trobe al corrent del pagament de les quotes col·legiales i dels segells d'acceptació d'apoderament.

    c) Haver obtingut segells col·legials per la quantia mínima que la Junta de Govern haja establit per a cada exercici econòmic.

    d) Qualsevol altre requisit que la Junta de Govern estime necessari complimentar per a l'obtenció de cada benefici concret.

    Secció segona

    Dels beneficis de caràcter social

    Article 36. Dels beneficis de caràcter social

    L'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx té establit unes ajudes, en concepte de jubilació, a què tenen dret tots els procuradors que arriben als 65 anys i porten incorporats a l'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx un mínim de 10 anys, de forma ininterrompuda.

    L'Il·lustre Col·legi de Procuradors d'Elx subscriurà, per a tots els col·legiats, una pòlissa de Jubilació pel mateix import per a cada col·legiat. Les quanties de dits beneficis s'acomodaran per la Junta de Govern, a la situació econòmica de la Tresoreria del Col·legi.

    Així mateix, i per als col·legiats que superen els mínims establits per la Junta de Govern en el consum de pòlisses d'acceptació, fixats en l'actualitat en 250.000. pessetes anuals, el capital que excedisca dita quantitat es destinarà un percentatge a un Pla de Jubilació Individualitzat per a aquest Col·legi.

    L'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx ingressarà la quantitat de 10.000. pessetes anuals en dita pòlissa per a tots els col·legiats, depenent de la situació econòmica de la Tresoreria del Col·legi, podent augmentar-se o disminuir-se, precisant en aquest últim cas l'aprovació posterior de la Junta General.

    Són requisits indispensables per a tindre dret a aquests beneficis:

    a) Estar donat d'alta al Col·legi de Procuradors d'Elx, com exercent o no exercent. La Junta de Govern determinarà el temps que, de forma ininterrompuda, haja de romandre amb aquest caràcter, per a obtenir l'ajuda, establit en l'actualitat en 10 anys.

    b) Que es trobe al corrent del pagament de les quotes col·legials i dels segells d'acceptació d'apoderament.

    c) Haver complit els seixanta-cinc anys d'edat.

    d) Qualsevol un altre requisit que la Junta de Govern estime necessari complimentar per a l'obtenció de dit benefici.

    Títol II

    Dels membres del Col·legi de procuradors

    dels tribunals d'Elx

    Capítol I

    Dels membres de la corporació, de les classes

    de col·legiats, dels requisits i tràmits

    d'incorporació i de les baixes

    Article 37. Dels membres del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx

    Són membres del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx els qui, amb concurrència dels requisits i amb tinença de la capacitat legal exigibles, sol·liciten i obtenen la seua incorporació a les llistes col·legials per a l'exercici de la Procuradoria romanent en aquesta, amb exercici o sense de la professió.

    Article 38. De les classes de Col·legiats

    En l'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx existiran dues classes o categories de col·legiats, formades respectivament pels qui exercisquen la professió i pels qui, havent-la exercit com a membres de la corporació, causen baixa en dit exercici i manifesten el seu desig de continuar incorporats en les llistes col·legials com a no exercents.

    En l'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals, es portaren dues llistes separades per a la inscripció en elles dels col·legiats exercents i dels col·legiats no exercents.

    Amb independència de les categories de col·legiats exercents i de col·legiats no exercents, existirà la categoria de col·legiat d'honor, formada per aquells persones que siguen creditores a tal distinció pels seus rellevants mèrits i/o serveis en favor del Col·legi o de la Procuradoria en general, segons acord en forma de la Junta General, a proposta de la de Govern.

    Article 39. Sol·licitud d'incorporació a l'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx.

    Els qui desitgen la seua incorporació a l'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx el sol·licitaran, mitjançant instància dirigida al Sr. Degà, la qual s'acompanyarà dels documents següents:

    a) Certificat d'acta d'inscripció de naixement.

    b) Certificat del registre central de penats i rebels.

    c) Ser llicenciat en dret i posseir el títol de procurador dels tribunals.

    d) Ser de nacionalitat espanyola o de la d'alguns dels estats membres de la Comunitat Europea, acompanyant fotocòpia del Document Nacional d'Identitat o targeta de residència.

    e) Declaració jurada de no haver sigut processat ni condemnat segons els casos que estableix l'article 7.a, capítol I, títol II de l'Estatut General de Procuradors.

    f) Declaració jurada de no estar sotmés en cap de les incompatibilitats que estableix l'article 8a, capítol I, títol II de l'Estatut General de Procuradors.

    g) Alta en l'Impost d'Activitats Econòmiques.

    h) Resguard d'haver ingressat en la Tresoreria del Col·legi la quota d'ingrés que en el moment de la sol·licitud estiga fixada per l'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx.

    i) Resguard d'haver satisfet la quantitat de tres mil pessetes, per drets d'ús de taula de despatx.

    j) La constitució de la fiança en la quantia previnguda, prestada davant d'aquest Col·legi i de la manera que es determine.

    k) L'ingrés en la Mutualitat de Previsió de Procuradors d'Espanya.

    Article 40. Tramitació dels expedients d'incorporació

    La Junta de Govern del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx resoldrà els expedients d'incorporació en el termini de 15 dies, comptadors des de la recepció de la sol·licitud.

    Si oferira algun inconvenient la incorporació del sol·licitant a l'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx; es posarà en coneixement de l'interessat per escrit, el qual podrà interposar recurs davant del Consell General dels Il·lustres Col·legis de Procuradors dels Tribunals d'Espanya en el termini de 15 dies.

    Article 41. Prestació de jurament

    Acordada la incorporació del sol·licitant, la Junta de Govern instarà de l'Òrgan Jurisdiccional perquè assenyale el dia i hora per a la prestació del jurament o promesa, a què es refereix l'Estatut del Consell General de Procuradors de la Comunitat i/o Consell General dels Il·lustres Col·legis de Procuradors d'Espanya, a celebrar als mesos de gener i juliol. Complit el requisit, el degà ordenarà la inscripció del nou col·legiat en les llistes del Col·legi, i entregarà al nou col·legiat un exemplar dels Estatuts del Col·legi.

    Article 42. Perduda de la condició de col·legiat

    La condició de col·legiat es perdrà per concurrència d'alguna de les causes previstes en l'article 35 de l'Estatut General de Procuradors dels Tribunals d'Espanya, sent d'aplicació en l'Il·lustre Col·legi d'Elx tot allò que s'ha disposat en l'indicat precepte i en els concordants de dit Estatut General, en quant a baixes per conseqüència de sanció.

    a) A petició pròpia, formulada davant de la Junta de Govern del Col·legi de procuradors d'Elx.

    b) Per jubilació o impossibilitat física, acreditada degudament en expedient, en què serà oïda l'interessat.

    c) Per haver causat baixa al Col·legi, com a conseqüència de sanció imposada en expedient disciplinari.

    d) Per haver sigut condemnat en causa criminal a la pena d'inhabilitació absoluta o especial o de suspensió de l'exercici de la seua professió, mentre no obtinguera la seua rehabilitació.

    Article 43. Passe de la condició de col·legiat exercent a la de no exercent i viceversa

    Els col·legiats inscrits en la llista d'exercents podran – en causar baixa en l'exercici de la professió – romandre integrats en l'Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx, amb la categoria de no exercent, per acord de la Junta de Govern, bastant per a això la petició per escrit en tal sentit el degà.

    Els col·legiats inscrits com no exercents, que es reincorporen a l'exercici de la professió, podran sol·licitar del degà el pas a la situació d'exercents, però acreditaran a l'efectuar la sol·licitud que han produït alta en l'Impost sobre Activitats Econòmiques i que han constituït la fiança exigible i declararan expressa i solemnement que no estan sotmesos en causa d'incompatibilitat per a l'exercici de la Procuradoria, així com certificat d'antecedents penals i rebels.

    D'ofici, la Junta de Govern acordara el pas de col·legiats de la situació d'exercents a la de no exercents, en els supòsits i conforme als tràmits previstos en l'article 9 de l'Estatut General de Procuradors dels Tribunals d'Espanya.

    Capítol II

    Dels drets i les obligacions dels col·legiats

    Article 44. Dels drets generals dels procuradors dels tribunals d'Elx

    Són drets generals de procuradors dels tribunals tots els que vénen establits en l'Estatut del Consell General de Procuradors de la Comunitat i/o Consell General dels Il·lustres Col·legis de Procuradors d'Espanya i amb l'abast previst en aquest.

    Article 45. Dels drets particulars dels membres del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx

    Els membres del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx rebran del Col·legi el respecte que són creditors i l'auxili i la correcció necessaris per a garantir el compliment de les seues funcions.

    Els membres del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx trobaran en el degà, i en la Junta de Govern, suport, consell i col·laboració quan el precisen i demanen, dins i com a conseqüència de l'esperit de solidaritat, germandat i companyonia que ha de presidir la vida de la corporació i les relacions en el seu si.

    En especial, són drets dels membres del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx:

    a) Usar de les instal·lacions i serveis col·legials de forma ordenada i amb acatament de les normes d'utilització dictades pel degà i/o per la Junta de Govern.

    b) Usar l'escut col·legial.

    c) Obtenir documents acreditatius de la seua inscripció en les llistes col·legials.

    d) Obtenir certificats acreditatius de la seua pertinença al Col·legi i de la seua situació en aquest.

    e) Obtenir certificats acreditatius dels acords de les Juntes Generals i dels de Govern.

    f) Rebre les comunicacions, circulars, butlletins i publicacions que siguen editats pel Col·legi, abonant, quan corresponga i segons acord de la Junta de Govern, la taxa o preu establit.

    g) Obtenir distinció o menció col·legial quan complisca, respectivament, 25 i 50 anys d'incorporació com col·legiat exercent.

    h) Assistir a tots els actes, reunions, commemoracions i funcions que siguen organitzats amb caràcter general pel Col·legi.

    i) Assistir, amb veu i amb vot, a les juntes generals ordinàries i extraordinàries que siguen convocades.

    j) A la protecció i empara del Col·legi en les seues funcions professionals.

    k) Als beneficis de caràcter econòmic continguts en el present Estatut, sempre que reunisquen els requisits establits en aquest.

    l) Poden proposar al Col·legi les reformes que estimen convenients en ordre al millor desenvolupament corporatiu d'aquell, o que puguen redundar en benefici de l'administració de Justícia.

    m) Poden consultar a la Junta de Govern i tindran dret a exigir d'ella la corresponent contestació en els següents casos:

    1) Sobre interpretació dels aranzels de procuradors, que en cada moment es troben vigents.

    2) Sobre la procedència de pagament de bestretes i drets que han de figurar en el compte de l'assumpte judicial del procurador en Exercici.

    3) Sobre qualsevol altres qüestions dubtoses o fets que afecten l'exercici de la professió.

    Article 46. De les obligacions generals dels procuradors dels tribunals

    Són obligacions generals de Procuradors dels tribunals, totes les establides en l'Estatut del Consell General de procuradors de la Comunitat Valenciana, en concordança amb l'Estatut general dels il·lustres Col·legis de procuradors d'Espanya.

    1) Els procuradors dels tribunals del Col·legi d'Elx tindran sempre present que el seu deure fonamental és el col·laborar amb els òrgans jurisdiccionals, en la noble funció pública de l'administració de la Justícia.

    2) Els col·legiats extremaren l'atenció i la diligència en la defensa dels interessos dels seus representats, i observaren, tanmateix, tracte de la màxima consideració i cortesia amb la part contrària.

    3) Els col·legiats actuaren amb honradesa, lleialtat i veracitat en les seues relacions amb l'òrgan jurisdiccional i amb els seus companys, clients i lletrats.

    4) Cap col·legiat podrà oferir els seus serveis amb rebaixa dels drets aranzelaris corresponents, considerant-se aquests oferiments contra el decòrum i la dignitat professional.

    5) Cap col·legiat gestionarà per a adquirir la representació dels clients que ja tinguen procurador.

    6) El procurador, abans d'encarregar-se d'assumptes en què intervinguera un altre, i sempre que tinguera coneixement d'això, ho comunicarà al company que tinga la representació, per si existira motiu fonamentat que impedira decorosament acceptar-lo.

    7) Tampoc no podrà el col·legiat prestar la seua firma a cap persona que per si mateixa gestione assumptes judicials, ni facilitar notícies d'aquells en què intervinga un altre company.

    8) Els col·legiats, amb les excepcions establides, tenen l'obligació de representar gratuïtament els litigants amb dret a justícia gratuïta amb el mateix zel i activitat que a qualsevol altre client, en els assumptes que li corresponguen per torn.

    9) Cap col·legiat podrà acceptar, en concepte de litigant amb dret a justícia gratuïta, cap representació en actuacions, en nom d'un client en què ja estiguera personat un altre company, de pagament, si aquest no estiguera totalment liquidat dels seus drets i bestretes.

    Tots els Col·legiats queden igualment obligats a no acceptar representació de pagament si un altre company haguera ostentat la representació en el mateix assumpte, en concepte de litigant amb dret a justícia gratuïta, fins tant no li hagen sigut abonats els seus drets.

    10) Així mateix, el procurador que substituïsca a un altre en un procediment, vindrà obligat a satisfer-lo el saldo del compte d'avançaments i drets que acredite, a l'efecte de la qual requerirà al company per que en el termini de huit dies li present el mencionat compte. Si transcorregut dit acabe, no l'haguera efectuat, el procurador el posarà en coneixement del Col·legi, per que aquest requerisca al company, i si transcorregut huit dies del requeriment efectuat pel Col·legi, el Col·legiat no presenta el seu compte, el procurador que substituïsca quedarà rellevat del seu pagament.

    Cas d'estimar el compte excessiu, dipositarà el seu import al col·legi, dins del termini fixat per al seu pagament, a l'objecte de procedir a la seua regulació.

    11) Queda prohibit l'anunci o difusió dels serveis professionals, directament o a través de qualsevol mig publicitari.

    12) Cap procurador podrà en absolut intervenir en la gestió d'assumptes que estiguen encomanats a un altre, ni donar cap notícia referent als mateixos, sense demanar i obtenir prèviament el consentiment d'aquell que porta la representació.

    13) A més a més, són també del procurador els qui específicament estableix en l'Estatut General de Procuradors de la Comunitat Valenciana, en concordança amb l'Estatut General dels Il·lustres Col·legis de Procuradors d'Espanya.

    La infracció dels preceptes continguts en els paràgrafs anteriors, portarà com a conseqüència la sanció del procurador previ expedient disciplinari amb audiència de l'interessat.

    Article 47. De les obligacions particulars dels membres del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx

    Els membres del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx rendiran a la corporació la consideració i respecte a què és creditora per la seua tradició, pel seu prestigi i pels fins que d'aquesta, els quals són contemplats en el present Estatut.

    Els membres del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx guardaran el major respecte al degà, tenint-lo per cap del Col·legi, i acataran les decisions i criteris adoptats, segons les seues respectives competències, pel degà, per la Junta de Govern i per les juntes generals.

    Els membres del Col·legi de Procuradors d'Elx s'esforçaran en el manteniment del vincle de solidaritat i de companyonia, evitant les discòrdies, les deslleialtats i la competència il·lícita.

    En especial, són obligacions dels membres del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx:

    a) Contribuir a l'alçament de les càrregues col·legials o mutuals en els terminis establits, pagant les quotes ordinàries i extraordinàries que estiguen vigents i adherint, en els procediments en què corresponguen, les pòlisses que resultaren procedents.

    b) Cuidar de les instal·lacions col·legials, evitant la seua deterioració.

    c) Respectar al personal al servei del Col·legi, guardant en les seues relacions un tracte considerat i cortès sense impossibilitar, o sense dificultar, el compliment pel citat personal de les seues especifiques funcions.

    d) Estaran obligats a assistir a les juntes generals, ordinàries o extraordinàries que se celebren i, en cas de no poder fer-lo, hauran de justificar-ho per escrit, expressant la causa de la impossibilitat.

    e) Tots els col·legiats tenen l'obligació d'exercir els càrrecs i comissions que se'ls confie en els assumptes d'incumbència o interés del Col·legi.

    f) Facilitar l'ajuda i la col·laboració que els siguen demanades pel degà o per la Junta de Govern, per a actuacions o estudis concrets.

    Article 48. Dels drets generals de Procuradors dels tribunals

    Són drets generals dels procuradors dels tribunals tots els que vénen establits en l'Estatut del Consell General de Procuradors de la Comunitat Valenciana, en concordança amb l'Estatut General dels Il·lustres Col·legis de Procuradors d'Espanya i en les lleis generals, que seran exercitats en la forma i amb l'abast previst en els expressats Estatuts i en la indicada legislació.

    Capítol III

    De les llicències per a absentar-se

    Article 49. De les llicències

    El procurador està obligat a residir en el partit o demarcació territorial del Tribunal davant del qual exercisca la professió, no podent absentar-se sense l'autorització del degà del Col·legi, llevat que l'absència és per temps no superior a quinze dies, en el cas de la qual bastaria la comunicació prèvia al degà del Col·legi, amb determinació del procurador o procuradors que el substituïsquen durant l'absència, havent de constar la conformitat i el respecte de dits substituts.

    Quan l'absència és superior a quinze dies, caldrà que se sol·licite autorització al degà, qui tramitarà la petició i acceptació dels substituts, que s'acompanyarà a la mateixa i, una vegada concedida, la comunicarà a l'autoritat judicial corresponent.

    Article 50. De la forma de reintegrar-se

    Conclosa la llicència, el procurador haurà de reintegrar-se a la seua residència, comunicant-ho seguidament al degà del Col·legi, i per aquest a les autoritats judicials que van concedir dita llicència, entenent-se en un altre cas que abandona l'exercici de la professió. En tal supòsit, i previ expedient en què l'interessat serà oït, la Junta de Govern comunicarà al mateix i a l'autoritat judicial el cessament en dit exercici, no podent tornar a la professió de procurador en un termini de tres anys.

    Contra aquest acord podrà interposar l'interessat recurs d'alçada, amb subjecció al règim establit en la Llei de Procediment Administratiu.

    Article 51. De les substitucions

    Quan concórrega justa causa que impossibilite el procurador per a assistir a la pràctica de diligències, actuacions judicials, firma d'escrits i, en general, per a realitzar qualsevol acte propi de la seua funció en els assumptes en què aparega personat, podrà ser substituït per un altre procurador del mateix col·legi o oficial habilitat, que reunisca les condicions establides per les normes vigents, sense més requisit que l'acceptació del substitut, manifestada en l'assistència a les diligències i actuacions, en la firma d'escrits o en la formalització de l'acte professional que es tracte.

    Article 52. Substitució per malaltia

    En el supòsit de malaltia sobtada, sense prèvia designació de substitut, el degà del Col·legi, tan prompte tinga coneixement del fet, designarà entre els procuradors del mateix Col·legi a aquell o aquells que interinament substituïsquen el malalt, comunicant dita designació als tribunals o jutjats corresponents.

    Article 53. Mort

    Ocorreguda la mort d'algun col·legiat, el degà designarà una Comissió, presidida per ell mateix, pel vicedegà o persona en qui aquell delegue, perquè se present a la família del finat, oferint-li els seus serveis, si estigueren en exercici. Si dita família acceptara l'oferiment, la Comissió nomenada liquidarà els comptes pendents amb els fons que li facilite aquella, en els assumptes del procurador mort i practicarà les altres gestions convenients.

    La Comissió cuidarà de retirar, si ho hi haguera, els documents que té ena poder del procurador mort, que haguera de reintegrar-se als jutjats, tribunals, lletrats o interessats.

    Article 54. Cessament

    El procurador cessarà en l'exercici de la professió:

    a) A petició pròpia, formulada davant de la Junta de Govern del Col·legi.

    b) Per jubilació o impossibilitat física, acreditada degudament en expedient en què serà oït l'interessat.

    c) Per haver causat baixa al Col·legi, com a conseqüència de sanció imposada en expedient disciplinari.

    d) Per haver sigut condemnat en causa criminal a la pena d'inhabilitació absoluta o especial, o de suspensió de l'exercici de la seua professió, mentre no obtinguera la seua rehabilitació.

    Article 55. El cessament del procurador en la representació

    El cessament del procurador en la representació es regirà per les lleis substantives i processals.

    Títol III

    De la jurisdicció disciplinària

    Capítol únic

    De les correccions disciplinàries

    Article 56. De la responsabilitat disciplinaria dels membres del Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx

    Els membres del Col·legi de Procuradors d'Elx quedaran subjectes a responsabilitat disciplinària quan incórreguen en infracció dels seus deures professionals.

    La responsabilitats en vies disciplinàries, sense perjudici de les facultats que en matèria corresponguen a l'autoritat judicial, seran depurades per la Junta de Govern, llevat del supòsit previst en l'Estatut del Consell General de Procuradors de la Comunitat Valenciana.

    Les sancions disciplinàries que s'imposen s'anotaran en l'expedient personal del Col·legiat sancionat.

    Article 57. Sobre qualificació i tipificació de faltes, sancions aplicables, procediment sancionador, recursos, prescripcions i rehabilitacions

    En les matèries enunciades en l'epígraf d'aquest article serà d'aplicació allò que disposa l'Estatut General de Procuradors de la Comunitat Valenciana.

    Títol IV

    Del règim jurídic dels actes i del seu impugnació

    de la jurisdicció disciplinària

    Capítol únic

    De les impugnacions

    Article 58. Dels recursos contra els acords de la Junta de Govern.

    1. Els acords emanats de la Junta de Govern podran ser objecte de recurs ordinari davant del Consell Autonòmic, dins del termini d'un mes, comptador a partir de l'endemà en què s'haguera adoptat o, si fa el cas, notificat als col·legiats o persones als qui afecte.

    2. El recurs serà presentat davant de la Junta de Govern que va dictar l'acord, el qual haurà d'elevar-se, amb els seus antecedents i informe que procedisca, al Consell Superior de Procuradors dels Tribunals de la Comunitat Valenciana, dins dels quinze dies següents a la data de presentació. El Consell Autonòmic, amb els informes previs que estime pertinents, haurà de dictar resolució.

    3. Aquells acords que afectaren a situacions personals hauran de ser notificats als interessats.

    Article 59. Dels recursos contra els acords de les juntes generals

    Els acords de les assemblees generals podran ser recorreguts per la Junta de Govern o per qualsevol col·legiat a qui li afecte personalment, davant del Consell Autonòmic, en el termini d'un mes, comptador des de la seua adopció.

    Article 60. Validesa dels acords presos en Junta de Govern o General i els seus efectes

    Els actes dictats per l'Assemblea General i la Junta de Govern es presumeixen vàlids i produiran efectes des que van ser acordats o notificats, si en ells no es disposa una altra cosa.

    La interposició de recurs corporatiu davant del Consell Autonòmic no suspèn l'eficàcia dels acords, tret dels casos següents:

    A) Quan la Junta de Govern interpose recurs contra acord de l'Assemblea General fundat en la concurrència d'una causa de nul·litat de ple dret, excepte que es tracte de l'elecció de càrrecs col·legials.

    B) Quan es recórrega una sanció disciplinària.

    C) Quan ho acorde el Consell Superior de Procuradors dels Tribunals de la Comunitat Valenciana, si així ho preveuen els seus Estatuts.

    En els dos primers casos, la simple interposició del recurs suspendrà automàticament l'executivitat l'acte. La suspensió s'alçarà una vegada es resolga el recurs.

    Article 61. Nul·litat dels acords

    Són nuls de ple dret els actes dels òrgans col·legials en què es donen alguns dels següents supòsits:

    Els manifestament contraris a la Llei; els adoptats amb notòria incompetència; aquells el contingut dels quals siga impossible o siga constitutiu de delicte; els dictats prescindint totalment i absolutament del procediment legalment establit amb aqueix objecte o de les normes que contenen les regles essencials per a la formació de la voluntat dels òrgans col·legiats i aquells previstos amb tal caràcter en la legislació bàsica estatal.

    La Junta de Govern haurà de formular, en tot cas, recurs contra els actes nuls de l'Assemblea que estime nuls de ple dret.

    Article 62. Dels recursos contenciosos administratius

    Els actes emanats de la Junta de Govern, en quant estiguen subjectes al dret administratiu, una vegada esgotats els recursos corporatius, podran ser recorreguts directament davant de la jurisdicció contenciosa administrativa.

    DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

    Queda derogat l'Estatut d'aquest Col·legi de Procuradors dels Tribunals d'Elx que va ser aprovat en Junta General Extraordinària, del dia 23 de juny de 1998.