ORDRE 16/2016, de 20 de maig, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual es regulen les proves d'accés a cicles formatius de grau mitjà i grau superior corresponents a la Formació Professional del sistema educatiu en l'àmbit de gestió de la Comunitat Valenciana.



Publicat en:  DOGV núm. 7789 de 24.05.2016
Número identificador:   2016/3675
Referència Base de Dades:  003561/2016
 
  • Anàlisi jurídica

  • Anàlisi documental

    Origen de disposició: Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Educació


  • ORDRE 16/2016, de 20 de maig, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual es regulen les proves d'accés a cicles formatius de grau mitjà i grau superior corresponents a la Formació Professional del sistema educatiu en l'àmbit de gestió de la Comunitat Valenciana. [2016/3675]

    Índex

    Preàmbul

    Article 1. Objecte

    Article 2. Disposicions generals

    Article 3. Requisits de participació

    Article 4. Termini d'inscripció

    Article 5. Estructura i continguts de la prova d'accés als cicles formatius de grau mitjà

    Article 6. Exempcions en la prova d'accés als cicles de grau mitjà



    Article 7. Estructura i continguts de la prova d'accés als cicles formatius de grau superior

    Article 8. Exempcions en la prova d'accés als cicles formatius de grau superior

    Article 9. Coordinació

    Article 10. Comissions avaluadores

    Article 11. Conservació de la documentació

    Article 12. Avaluació i qualificació de les proves

    Article 13. Certificació i efectes

    Article 14. Reserva de plaça i matrícula

    Article 15. Adaptacions per a aspirants amb discapacitat

    Article 16. Reclamacions

    Article 17. Recursos d'alçada

    Disposició addicional primera. Règim aplicable a l'alumnat que ha superat un programa de garantia social o un programa de qualificació professional inicial experimental a la Comunitat Valenciana

    Disposició addicional segona. Règim aplicable a l'alumnat que ha superat un programa de garantia social o un programa de qualificació professional inicial experimental a la Comunitat Valenciana i el primer nivell d'un programa de qualificació professional inicial

    Disposició addicional tercera. Règim aplicable a les parts o als apartats superats o exempts amb anterioritat a l'entrada en vigor d'aquesta ordre.

    Disposició addicional quarta. Participació en comissions avaluadores

    Disposició addicional cinquena. Règim específic per als participants que estiguen en possessió del títol de Tècnic de Formació Professional



    Disposició addicional sisena. Incidència a les dotacions de despesa

    Disposició transitòria primera. Qualificacions en les proves d'accés a cicles de grau mitjà de l'any 2016

    Disposició transitòria segona. Qualificacions en les proves d'accés a cicles de grau superior de l'any 2016

    Disposició derogatòria única. Derogació normativa

    Disposició final primera. Compliment de l'ordre

    Disposició final segona. Entrada en vigor





    PREÀMBUL



    La Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, defineix, en el capítol V del títol I, els aspectes més rellevants de la Formació Professional en el sistema educatiu, i disposa que podran cursar la Formació Professional de grau mitjà i la de grau superior els que, respectivament, posseïsquen el títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria o el de Batxiller. Així mateix, l'article 41 de la mateixa llei, en els apartats 2 i 3, preveu l'accés a la Formació Professional d'aquells aspirants que, tot i no tindre els requisits acadèmics, superen una prova d'accés regulada per les administracions educatives.

    Les proves d'accés als cicles formatius de Formació Professional constitueixen una de les mesures que faciliten a les persones la continuïtat en l'educació i la formació, concretament a aquelles que per alguna raó van abandonar el sistema educatiu sense cap titulació o amb una titulació insuficient per a continuar els estudis, de manera que possibiliten a les persones interessades cursar estudis de Formació Professional sense reunir els requisits acadèmics d'accés.

    L'organització de les proves d'accés constitueix un compromís amb l'aprenentatge al llarg de la vida, alhora que contribueix a evitar l'abandonament escolar i fomentar el desenvolupament personal eliminant obstacles que puguen impedir la continuació d'estudis.

    En l'àmbit de la Comunitat Valenciana, l'article 53 de la Llei Orgànica 5/1982, d'1 de juliol, de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, en l'apartat 1 indica que és de competència exclusiva de la Generalitat la regulació i l'administració de l'ensenyament en tota la seua extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats, sense perjuí del que disposen l'article 27 de la Constitució Espanyola i les lleis orgàniques que, d'acord amb l'apartat 1 de l'article 81 d'aquella, el despleguen; de les facultats que atribueix a l'Estat el número 30 de l'apartat 1 de l'article 149 de la Constitució Espanyola, i de l'alta inspecció necessària per al seu compliment i garantia. Al seu torn l'apartat 2 assenyala que la Generalitat, en l'exercici de les seues competències, garantirà el dret de tots els ciutadans a una formació professional adequada, a la formació permanent i als mitjans apropiats d'orientació professional que els permeten una elecció fundada de carrera, ocupació o professió.



    D'altra banda, les proves d'accés s'han regit fins ara per l'Ordre de 31 de març de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regulen les proves d'accés a cicles formatius corresponents a la Formació Professional Inicial del sistema educatiu en l'àmbit de gestió de la Comunitat Valenciana.

    El Reial Decret 1147/2011, de 29 de juliol, pel qual s'estableix l'ordenació general de la Formació Professional del sistema educatiu, va modificar l'accés als cicles formatius de Formació Professional de grau mitjà i grau superior, incorporant noves condicions d'accés i modificant les proves d'accés a aquests cicles formatius.

    Per mitjà de l'Ordre 46/2012, de 12 de juliol, de la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació, per la qual es regulen determinats aspectes de l'ordenació de la Formació Professional del sistema educatiu a la Comunitat Valenciana, es va procedir a introduir en la normativa pròpia de la Comunitat Valenciana els aspectes normatius modificats pel Reial Decret 1147/2011, de 29 de juliol, mencionats anteriorment.



    Respecte a les modificacions introduïdes per l'Ordre 46/2012, de 12 de juliol, en referència a les proves d'accés als cicles formatius de grau mitjà i de grau superior, així com als cursos preparatoris d'aquestes proves, s'han produït dos ajornaments de l'aplicació de les mesures contingudes en la norma esmentada. L'article 5 del Reial Decret Llei 14/2012, de 20 d'abril, de mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l'àmbit educatiu, va posposar aplicar-les al curs escolar 2014/2015, i la disposició addicional sisena del Reial Decret 127/2014, de 28 febrer, pel qual es regulen aspectes específics de la Formació Professional Bàsica dels ensenyaments de Formació Professional del sistema educatiu, s'aproven catorze títols professionals bàsics, se'n fixen els currículums bàsics i es modifica el Reial Decret 1850/2009, de 4 de desembre, sobre expedició de títols acadèmics i professionals corresponents als ensenyaments establits en la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, va diferir-ne l'aplicació al curs acadèmic 2015/2016.



    Així mateix, la Llei Orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la millora de la qualitat educativa, ha establit noves condicions d'accés i admissió als cicles formatius que hauran d'entrar en vigor el curs 2016/2017.

    D'acord amb tota la normativa anteriorment exposada, és procedent desplegar en l'àmbit de la Comunitat Valenciana les proves d'accés a cicles formatius de Formació Professional del sistema educatiu incorporant-hi les noves condicions d'accés i admissió.



    En virtut del que s'ha exposat anteriorment, vista la proposta de la directora general de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial de 18 de maig de 2016, amb l'informe previ del Consell Valencià de la Formació Professional, conforme el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i en exercici de les competències que em confereixen l'article 28.e de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i el Decret 155/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport,





    ORDENE



    Article 1. Objecte

    L'objecte d'aquesta ordre és regular les proves d'accés a cicles formatius de Formació Professional de grau mitjà i superior a la Comunitat Valenciana d'acord amb el que disposa el Reial Decret 1147/2011, de 29 de juliol.



    Article 2. Disposicions generals

    2.1. La direcció general competent convocarà, almenys una vegada l'any, proves d'accés a tots els cicles formatius de Formació Professional del sistema educatiu que s'impartisquen a la Comunitat Valenciana en el moment de la convocatòria.

    2.2. A aquestes proves podran concórrer els qui no reunisquen els requisits acadèmics d'accés directe establits en la normativa específica sobre admissió de l'alumnat. Les persones que acrediten estar en possessió d'un títol de Tècnic de Formació Professional podran presentar-se a les proves d'accés a cicles formatius de grau superior, i el resultat de la prova únicament es tindrà en compte a l'efecte de l'admissió a cicles formatius de grau superior quan s'opte per participar en el procés d'admissió per la quota corresponent a prova d'accés i altres vies d'accés.



    2.3. Els alumnes que no hagen superat les proves d'accés o les proves que puguen formar part dels procediments d'admissió, o que desitgen elevar les qualificacions obtingudes, podran repetir-les en convocatòries successives, amb la sol·licitud prèvia.

    En la convocatòria posterior, l'alumnat podrà sol·licitar l'exempció d'alguna part o apartat de les proves regulades en la present ordre o realitzar-la completa. En tot cas, la nota que es comptarà en els processos d'admissió serà la més alta, que haurà de ser acreditada per la persona interessada.

    2.4. Així mateix, l'alumnat exempt de les proves o d'alguna part o apartat de les proves podrà optar a la realització de tota la prova o d'una part o apartat. En qualsevol cas la nota que es comptarà en els processos d'admissió serà la més alta, que haurà de ser acreditada per la persona interessada.

    2.5. En cada convocatòria es fixarà la data, l'horari de realització i la duració de cada una de de les proves, així com els centres públics on tindran lloc.

    2.6. Les persones interessades presentaran, en el termini previst en la convocatòria i als centres que es determinen, la sol·licitud d'inscripció acompanyada d'una declaració responsable del fet que no compleixen els requisits d'accés directe.

    2.7. Aquelles persones que estiguen en possessió del títol de Tècnic de Formació Professional podran presentar-se a les proves d'accés a cicles formatius de grau superior, i el resultat de la prova únicament es tindrà en compte a l'efecte de l'admissió, cas en què no presentaran la declaració responsable mencionada en l'apartat anterior.

    2.8. Tots els requisits que s'hagen de complir per a poder presentar-se a la prova o per a estar exempts de tota la prova o d'alguna part s'han de considerar referits a la data que s'especifique en la convocatòria, i la puntuació obtinguda quedarà condicionada a la justificació en aquesta data.



    Article 3. Requisits de participació

    3.1. Per a concórrer a la prova d'accés a cicles formatius de grau mitjà es requerirà tindre, com a mínim, dèsset anys complits l'any de realització de la prova.

    3.2. Per a concórrer a la prova d'accés a cicles formatius de grau superior es requerirà tindre, com a mínim, dènou anys complits l'any de realització de la prova, excepte en el supòsit d'aquelles persones que estiguen en possessió del títol de Tècnic de Formació Professional que hauran de tindre com a mínim 18 anys complits l'any de realització de la prova.



    Article 4. Termini d'inscripció

    El període d'inscripció a les proves d'accés per a cicles formatius de grau mitjà i superior serà el que a aquest efecte s'establisca en la convocatòria.



    Article 5. Estructura i continguts de la prova d'accés als cicles formatius de grau mitjà

    5.1. La prova d'accés a cicles formatius de grau mitjà serà comuna per a tots els cicles, i l'aspirant haurà d'acreditar que posseeix els coneixements i les habilitats suficients per a cursar amb aprofitament els ensenyaments respectius.

    5.2. La prova s'estructurarà en tres parts:

    5.2.1. Part lingüística: versarà sobre coneixements de Llengua i Literatura (Castellana o Valenciana) i Llengua Estrangera (Anglés), i constarà de dos apartats:

    a) Llengua i Literatura (Castellana o Valenciana),

    b) Llengua Estrangera (Anglés).

    5.2.2. Part social: versarà sobre coneixements de Ciències Socials, Geografia i Història.

    5.2.3. Part cientificomatematicotècnica: versarà sobre coneixements de Matemàtiques, Ciències Naturals i Tractament de la Informació i Competència Digital, i constarà de tres apartats:

    a) Matemàtiques,

    b) Ciències Naturals,

    c) Tractament de la Informació i Competència Digital.

    5.3. Els continguts de referència corresponents a cada un dels apartats seran els currículums vigents de l'Educació Secundària Obligatòria a la Comunitat Valenciana.



    Article 6. Exempcions de la prova d'accés als cicles de grau mitjà



    6.1. Estaran exempts de realitzar la prova d'accés als cicles de grau mitjà:

    a) Els qui hagen superat el curs de formació específic d'accés directe a cicles de grau mitjà.

    b) Els qui hagen superat la prova d'accés a la universitat per a majors de 25 anys.

    c) Els qui hagen superat la prova d'accés a la Formació Professional de grau superior en qualsevol de les opcions.

    d) Els qui hagen superat el primer nivell d'un programa de qualificació professional inicial.

    En aquests casos, la preinscripció podrà realitzar-se directament en el cicle formatiu que es vulga cursar, i a aquest efecte haurà d'aportar-se la documentació acreditativa en el període que establisca la normativa sobre admissió de l'alumnat i s'hi podrà accedir per la quota reservada a l'alumnat procedent de la prova d'accés a cicles formatius de Formació Professional. La qualificació que s'assignarà serà la que conste en el certificat corresponent si s'ha superat la prova d'accés a la universitat o la prova d'accés a Formació Professional de grau superior, i un 5 en el cas d'haver superat el primer nivell d'un programa de qualificació professional inicial.

    6.2. Estaran exempts de la part lingüística o, si és el cas, de l'apartat corresponent:

    a) Els qui hagen superat tota la prova, la part lingüística o l'apartat del qual sol·licita l'exempció en convocatòries anteriors.

    b) Els qui hagen superat l'àmbit de comunicació del cicle 2, nivell 2 d'educació de persones adultes.

    c) Els qui hagen superat el mòdul lingüisticosocial del primer nivell en un programa de qualificació professional inicial a la Comunitat Valenciana.

    d) Els qui hagen superat les matèries corresponents en l'Educació Secundària Obligatòria.

    e) Els qui hagen superat l'àmbit lingüístic i social d'un programa de diversificació curricular.

    f) Els qui, estant exempts de tota la prova, segons s'especifica en el punt 6.1, opten per presentar-s'hi.

    6.3. Estaran exempts de la part social:

    a) Els qui hagen superat tota la prova o la part social en convocatòries anteriors.

    b) Els qui hagen superat l'àmbit de ciències socials del cicle 2, nivell 2 d'educació de persones adultes.

    c) Els qui hagen superat el mòdul lingüisticosocial del primer nivell en un programa de qualificació professional inicial a la Comunitat Valenciana.

    d) Els qui hagen superat la matèria corresponent en l'Educació Secundària Obligatòria.

    e) Els qui hagen superat l'àmbit lingüístic i social d'un programa de diversificació curricular.

    f) Els qui, estant exempts de tota la prova, segons s'especifica en el punt 6.1, opten per presentar-s'hi.

    6.4. Estaran exempts de la part cientificomatematicotècnica o, si és el cas, de l'apartat corresponent:

    a) Els qui hagen superat tota la prova, la part cientificomatematicotècnica o l'apartat del qual sol·liciten l'exempció en convocatòries anteriors.

    b) Els qui hagen superat l'àmbit cientificotecnològic del cicle 2, nivell 2 d'educació de persones adultes.

    c) Els qui hagen superat el mòdul cientificomatemàtic del primer nivell en un programa de qualificació professional inicial a la Comunitat Valenciana.

    d) Els qui hagen superat les matèries corresponents en l'Educació Secundària Obligatòria.

    e) Els qui hagen superat els àmbits científic i pràctic d'un programa de diversificació curricular.

    f) Els qui estiguen en possessió d'un certificat de professionalitat de nivell 1 o superior.

    g) Els qui tinguen una experiència laboral d'almenys l'equivalent a un any a jornada completa.

    h) Els qui hagen superat dos mòduls relacionats amb una unitat de competència d'un títol de grau mitjà.

    i) Els qui, estant exempts de tota la prova, segons s'especifica en el punt 6.1, opten per presentar-s'hi.

    6.5. Les exempcions previstes en els apartats anteriors del present article seran acumulables.

    6.6. Les persones interessades en les exempcions a què fan referència els apartats 6.2, 6.3 i 6.4 del present article hauran de fer-ho constar en la sol·licitud d'inscripció i adjuntar-hi la documentació que ho acredite o el compromís de presentar-la en el termini marcat en la convocatòria de la prova.



    Article 7. Estructura i continguts de la prova d'accés als cicles formatius de grau superior

    7.1. Aquesta prova constarà de dos parts:

    a) Part comuna, que té com a objectiu apreciar la maduresa i idoneïtat dels candidats per a seguir amb èxit els estudis de Formació Professional de grau superior, així com la seua capacitat de raonament i d'expressió escrita. Constarà de quatre apartats:

    a1) Llengua i Literatura (Castellana o Valenciana),

    a2) Llengua Estrangera (Anglés),

    a3) Matemàtiques,

    a4) Tractament de la Informació i Competència Digital.

    b) Part específica, que té com a objectiu valorar les capacitats de base referents al camp professional de què es tracte i versarà sobre els coneixements bàsics de les matèries de Batxillerat que faciliten la connexió amb cada cicle formatiu de grau superior.

    Hi haurà tres opcions, segons el cicle a què es vulga accedir, i, en cada una, el candidat triarà dos de les tres matèries que el formen.



    Les opcions seran:

    A) Humanitats i Ciències Socials, les matèries del qual seran Història, Economia i Geografia.

    B) Tecnologia, les matèries del qual seran Dibuix Tècnic, Tecnologia Industrial, i Física i Química.

    C) Ciències, les matèries del qual seran Física, Biologia i Ciències de la Terra, i Química.

    Els cicles als quals permeten l'accés cada una d'aquestes opcions es publicaran mitjançant una resolució al començament de cada curs escolar.

    7.2. Els continguts de les matèries sobre les quals versaran les proves seran els corresponents als currículums vigents de les modalitats de Batxillerat a la Comunitat Valenciana.



    Article 8. Exempcions en la prova d'accés als cicles formatius de grau superior

    8.1. Estaran exempts de realitzar la prova d'accés als cicles de grau superior els qui hagen superat la prova d'accés a la universitat per a majors de 25 anys.

    En aquest cas, la preinscripció podrà realitzar-se directament en el cicle formatiu que es vulga cursar, i a aquest efecte haurà d'aportar-se la documentació acreditativa en el període que establisca la normativa sobre admissió de l'alumnat i s'hi podran accedir per la quota reservada a l'alumnat procedent de la prova d'accés a cicles formatius de Formació Professional. Si l'opció de la part específica triada està vinculada a les famílies professionals relacionades amb la branca de coneixement que permet accedir als mateixos estudis universitaris per als quals l'aspirant va superar la prova d'accés a la universitat, la qualificació serà l'obtinguda aquesta prova; en els altres casos, la qualificació global serà de 5.

    8.2. Estaran exempts de la realització de la part comuna de la prova o, si és el cas, de l'apartat corresponent:

    a) Els qui hagen superat tota la prova o la part o l'apartat dels quals sol·liciten l'exempció en convocatòries anteriors.

    b) Els qui hagen superat les matèries del Batxillerat que integren la part comuna o l'apartat corresponent.

    c) Els qui, estant exempts de tota la prova, segons s'especifica en el punt 8.1, opten per presentar-s'hi.

    8.3. Estaran exempts de la realització de la part específica de la prova o, si és el cas, de l'apartat corresponent:

    a) Els qui hagen superat tota la prova o les matèries corresponents a aquesta part de la prova o l'apartat dels quals sol·liciten l'exempció en convocatòries anteriors.

    b) Els qui hagen superat les matèries del Batxillerat que integren la part específica o l'apartat corresponent.

    c) Els qui estiguen en possessió d'un certificat de professionalitat corresponent a una qualificació professional d'almenys el nivell 2 d'una família professional de les establides per a l'opció per la qual es presenten.

    d) Els qui tinguen una experiència laboral d'almenys l'equivalent a un any a jornada completa en el camp professional d'una família professional de les establides per a l'opció per la qual es presenten.

    e) Els qui hagen superat dos mòduls relacionats amb una o diverses unitats de competència d'un títol de grau superior relacionat amb l'opció per la qual es presenten.

    f) Per a l'accés a cicles formatius de la família professional d'Activitats Físiques i Esportives, els qui acrediten, per mitjà d'un certificat de la secretaria autonòmica competent en matèria d'esport, ser esportistes d'elit (nivells A i B) de la Comunitat Valenciana o tindre la condició d'esportistes d'alt nivell, segons el que estableix el Reial Decret 1467/97 de 19 de setembre.

    g) Els qui, estant exempts de tota la prova, segons s'especifica en el punt 8.1, opten per presentar-s'hi.

    8.4. Les exempcions previstes en els apartats anteriors del present article seran acumulables.

    8.5. Les persones interessades en les exempcions a què fan referència els apartats 2 i 3 del present article hauran de fer-ho constar en la sol·licitud d'inscripció i adjuntar-hi la documentació que ho acredite o el compromís de presentar-la en el termini marcat en la convocatòria de la prova.



    Article 9. Coordinació

    9.1. Les direccions territorials amb competències en matèria d'educació designaran un inspector d'educació encarregat de la coordinació del procés de desenvolupament de les proves en cada província.

    Les seues funcions seran:

    a) Convocar i dirigir les reunions que siguen necessàries amb els directors dels centres docents on s'hagen de realitzar les proves.

    b) Supervisar-ne el desenvolupament.

    c) Atendre les consultes que realitzen els centres docents sobre el tema.

    9.2. La direcció general competent en matèria de formació professional convocarà els inspectors coordinadors a les reunions conjuntes necessàries per a organitzar el desenvolupament harmònic de les proves a les tres províncies.



    Article 10. Comissions avaluadores

    10.1. En cada centre es constituirà una comissió avaluadora formada per un president, un secretari i almenys tres professors del centre amb prou coneixements per a valorar les proves, que s'encarregarà de l'avaluació i la qualificació.

    10.2. Les comissions avaluadores seran nomenades pel director del centre.

    10.3. La relació dels membres de la comissió avaluadora es publicarà en el tauler d'anuncis del centre docent on es realitze la prova d'accés.

    10.4. Els membres de les comissions avaluadores estan subjectes a les causes d'abstenció i recusació que preveu la legislació vigent en matèria de procediment administratiu.

    10.5. Les comissions avaluadores tindran les funcions següents:

    a) Organitzar i realitzar les proves en coordinació amb el servei amb competències en matèria de formació professional del sistema educatiu i l'inspector designat per la direcció territorial.

    b) Comprovar que les persones aspirants compleixen els requisits necessaris i, si és el cas, resoldre els dubtes que puguen sorgir.

    c) Resoldre les sol·licituds d'exempció.

    d) Corregir i qualificar les proves.

    e) Omplir l'acta i publicar les llistes provisionals i definitives dels resultats.

    f) Resoldre, en primera instància, les reclamacions, d'acord amb la normativa que regula l'exercici del dret de reclamació de qualificacions considerades incorrectes.

    g) Comprovar en qualsevol moment del procés la identitat de les persones aspirants i, en cas de detectar l'incompliment de qualsevol dels requisits, excloure la persona aspirant de les proves.



    Article 11. Conservació de la documentació

    Els centres on s'hagen constituït les comissions avaluadores, a través de les seues secretaries, conservaran durant els tres mesos següents a la finalització del procés tota la documentació generada, sense perjuí que les actes de les proves d'accés i una còpia del certificat emés a les persones que hagen superat la prova o una part de la prova s'hagen de conservar de forma permanent.

    En cas de reclamacions i/o recursos, la documentació es conservarà fins que es resolguen.



    Article 12. Avaluació i qualificació de les proves

    12.1. Una vegada corregides les proves, les comissions avaluadores procediran a qualificar-les seguint el procés següent:



    a) Per a la prova d'accés al grau mitjà:

    – Es calcularà la mitjana aritmètica ponderada amb dos decimals de les notes de Llengua i Literatura (Castellana o Valenciana) i de Llengua Estrangera (Anglés), que tindran un pes de 8 i 2 respectivament, que serà la nota de la part lingüística.

    – La nota de la part social serà la corresponent a la del seu únic apartat, que tindrà un pes de 10.

    – Es calcularà la mitjana aritmètica ponderada amb dos decimals de les notes de Matemàtiques, Ciències Naturals i Tractament de la Informació i Competència Digital, que tindran un pes de 5, 3 i 2 respectivament, que serà la nota de la part cientificomatematicotècnica.

    b) Per a la prova d'accés al grau superior:

    – Es calcularà la mitjana aritmètica ponderada amb dos decimals de les notes de Llengua i Literatura (Castellana o Valenciana), Matemàtiques, Llengua Estrangera (Anglés) i Tractament de la Informació i Competència Digital, que tindran un pes de 3,5, 3,5, 2 i 1 respectivament, que serà la nota de la part comuna.

    – Es calcularà la nota de la part específica amb la mitjana aritmètica amb dos decimals de les notes de les dos optatives de l'opció que s'haja triat.

    12.2. La nota final serà la mitjana aritmètica amb dos decimals de les tres parts de la prova en el cas de la prova d'accés al grau mitjà i de les dos parts en la prova d'accés al grau superior, si bé la nota final només podrà calcular-se quan la nota de cada una de les parts de la prova siga igual o superior a 4.

    Si la nota final és igual o superior a 5, la prova es considerarà superada.

    12.3. La concessió d'exempcions d'alguna part o apartat de la prova d'accés es realitzarà de la manera següent:

    a) Si per a sol·licitar l'exempció es presenta un certificat acadèmic que inclou la nota mitjana, es prendrà aquesta amb un màxim de dos decimals com a nota de la part o apartat exempt. No obstant això, si el certificat que dóna dret a l'exempció prové del que regula l'article 6.1 in fine d'aquesta ordre respecte als programes de qualificació professional inicial, la qualificació serà de 5.

    b) Si el certificat que dóna dret a l'exempció té una nota literal, la conversió es realitzarà segons la taula d'equivalències següent:

    Suficient: 5,5

    Bé: 6,5

    Notable: 8

    Excel·lent: 10

    – Si el certificat que dóna dret a l'exempció no té una nota o el motiu de l'exempció és la pràctica laboral o qualsevol altra circumstància que no comporta una nota, la qualificació serà de 5.

    12.4. No obstant el que disposa l'article 12.2, relatiu al càlcul de la nota final, en successives convocatòries a què es presente la persona interessada per a millorar qualificacions, només podrà sol·licitar l'exempció d'aquella part la nota de la qual siga igual o superior 5, i en aquest cas la persona interessada haurà de realitzar l'examen de tots els apartats que componen aquesta part per a poder millorar-ne la nota. Així mateix, només podrà sol·licitar-se l'exempció d'un apartat quan la seua qualificació siga igual o superior a 5.

    12.5. En aquells casos en què el certificat acadèmic que incloga la nota mitjana haja comportat l'exempció de tota la prova en el seu conjunt o d'una part de la prova i no hi haja desglossament o correspondència amb els apartats de la prova o de la part, es considerarà que la qualificació correspon a tots i cada un dels apartats que la integren de manera individualitzada, excepte per al cas previst en l'article 6.1 in fine respecte als programes de qualificació professional inicial, en què la qualificació de cada apartat serà de 5. Així mateix, i en el cas previst en l'article 8.1, si l'opció de la part específica triada està vinculada a les famílies professionals relacionades amb la branca de coneixement que permet accedir als mateixos estudis universitaris per als quals l'aspirant va superar la prova d'accés a la universitat, la qualificació serà l'obtinguda en aquesta prova; en els altres casos, la qualificació global serà de 5. Així mateix, si el certificat acadèmic que ha comportat l'exempció de tota la prova en el seu conjunt o d'una part completa no inclou la nota mitjana, o el motiu de l'exempció de la part és la pràctica laboral, es considerarà que la qualificació és de 5 en tots i cada un dels apartats afectats.



    12.6. La comissió avaluadora estendrà una acta d'avaluació provisional en què figuraran la qualificació de cada una de les parts o, si és el cas, dels apartats, i la qualificació final, si és procedent.



    Article 13. Certificació i efectes

    13.1. El titular de la secretaria del centre públic on es realitzen les proves d'accés expedirà un certificat a les persones que les hagen superades, amb l'expressió de la nota obtinguda en cada apartat i part, així com de la nota final.

    13.2. La superació de la prova d'accés als cicles formatius de Formació Professional del sistema educatiu tindran validesa com a requisit d'accés en tot el territori nacional.

    13.3. La superació de la prova d'accés serà vàlida també perquè les persones que no hagen obtingut plaça puguen sol·licitar l'admissió en els cicles formatius en procediments d'admissió posteriors, conservant la nota que figure en el certificat de superació.

    13.4. De la mateixa manera, s'expediran certificats a les persones que hagen superat alguna part o apartat de la prova, amb la indicació de la nota obtinguda, perquè se'ls puga eximir de l'examen en successives convocatòries de proves d'accés.

    13.5. La superació de la prova d'accés de grau mitjà donarà accés a qualsevol cicle de grau mitjà de Formació Professional i així constarà en el certificat corresponent.

    13.6. La superació de la prova d'accés de grau superior donarà accés a qualsevol cicle de grau mitjà i als cicles de grau superior vinculats, si bé les preferències d'accés, pel fet d'estar vinculades a l'opció triada, figuraran en el certificat corresponent.



    Article 14. Reserva de plaça i matrícula

    14.1. La superació de la prova d'accés o l'exempció no donarà dret a l'admissió directa de l'alumnat.

    Per a poder matricular-se en un cicle formatiu, l'alumnat haurà de presentar la sol·licitud d'admissió en el centre en què vulga cursar el cicle formatiu en el període que s'establisca a aquest efecte.

    14.2. Els centres reservaran per a aquest alumnat la quota corresponent de les places disponibles del cicle.



    Article 15. Adaptacions per a aspirants amb discapacitat

    1. Els aspirants que presenten algun tipus de discapacitat que exigisca condicions específiques per al desenvolupament de les proves hauran de manifestar-ho en la sol·licitud d'inscripció i aportar la documentació justificativa de les causes que motiven la petició per mitjà d'un certificat oficial de minusvalidesa emés per l'organisme acreditat corresponent, en què s'informe de les característiques de la discapacitat o trastorn que afecta l'aspirant, juntament amb la proposta dels recursos addicionals que es consideren oportuns.

    2. Els centres educatius receptors d'aquestes sol·licituds remetran, el mateix dia de la recepció, una còpia de les sol·licituds i de la documentació, així com un informe del secretari de la comissió avaluadora, assessorat pel departament d'orientació sobre la possibilitat d'atenció sol·licitada, a la direcció territorial amb competències en matèria d'educació corresponent, que tindrà en compte aquesta circumstància a fi de determinar les adaptacions necessàries i informarà de les que, si és el cas, hauran de realitzar-se a la persona interessada i a la comissió avaluadora corresponent.



    Article 16. Reclamacions

    1. Les persones interessades, o els seus pares o representants legals, quan siguen menors d'edat, podran presentar reclamacions contra la llista provisional de persones admeses, contra la resolució provisional d'exempcions, contra la resolució provisional de proves adaptades i contra la qualificació provisional de les proves d'accés.

    Les reclamacions hauran de presentar-se en la secretaria dels centres docents on es realitzen els exàmens i es dirigiran al president del tribunal.

    2. La publicació de les llistes i de les resolucions provisionals i definitives tindran efectes de comunicació a les persones reclamants.



    3. Els terminis per a aquestes reclamacions s'especificaran en cada convocatòria.



    Article 17. Recursos d'alçada

    Contra la llista definitiva de persones admeses, la resolució definitiva d'exempcions, la resolució definitiva de proves adaptades i les qualificacions definitives de les proves d'accés, es podrà interposar un recurs d'alçada en el termini d'un mes, comptat a partir de l'endemà de la publicació de la llista definitiva corresponent, davant del director territorial amb competències en matèria d'educació, segons el que disposa la normativa reguladora del procediment administratiu comú.







    DISPOSICIONS ADDICIONALS



    Primera. Règim aplicable a l'alumnat que ha superat un programa de garantia social o un programa de qualificació professional inicial experimental a la Comunitat Valenciana

    L'alumnat que haja superat un programa de garantia social o un programa de qualificació professional inicial experimental a la Comunitat Valenciana i complisca els requisits per a realitzar la prova d'accés als cicles formatius de grau mitjà, disposarà d'una puntuació de partida que se sumarà a l'obtinguda en la prova; aquesta puntuació s'obtindrà multiplicant pel coeficient 0,1 la nota mitjana amb dos decimals del programa de garantia social o del programa de qualificació professional inicial experimental.







    Segona. Règim aplicable a l'alumnat que ha superat un programa de garantia social o un programa de qualificació professional inicial experimental a la Comunitat Valenciana i el primer nivell d'un programa de qualificació professional inicial

    L'alumnat que, excepcionalment i amb la deguda autorització de la Inspecció Educativa, després d'haver cursat un programa de garantia social o un programa de qualificació professional inicial experimental a la Comunitat Valenciana, haja cursat i superat el primer nivell d'un programa de qualificació professional inicial, podrà obtindre únicament l'exempció de la prova d'accés als cicles de grau mitjà sense acumular el percentatge previst per al cas de la superació d'un programa de garantia social o un programa de qualificació professional inicial experimental a la Comunitat Valenciana.



    Tercera. Règim aplicable a parts o apartats superats o exempts amb anterioritat a l'entrada en vigor d'aquesta ordre

    1. Les qualificacions d'aquelles parts de la prova superades o exemptes amb anterioritat a l'entrada en vigor d'aquesta ordre es podran fer valdre en les proves que es convoquen encara que la part corresponent haja incorporat nous apartats o modificat continguts d'algun apartat.

    Així mateix, qui tinga superada o exempta la part sociolingüística de la prova d'accés al grau mitjà, tindrà superada o exempta la part lingüística i la part social amb la mateixa qualificació.

    2. Al seu torn, les qualificacions dels apartats superats o exempts amb anterioritat a l'entrada en vigor d'aquesta ordre es podran fer valdre en les proves que es convoquen quan la seua denominació i continguts siguen coincidents i també en el cas de l'apartat de Tractament de la Informació i Competència Digital, que substitueix l'apartat de Tecnologia.

    3. En el cas que en el moment de l'entrada en vigor d'aquesta ordre hi haja persones interessades que ja hagen superat o tinguen exempta alguna part de les proves d'acord amb la normativa prèvia i vulguen optar per millorar la seua qualificació, caldrà que s'ajusten al següent:

    3.1. Per al cas de les proves d'accés a cicles de grau mitjà:



    a) Aquells qui tinguen superada o exempta la part sociolingüística prevista per la normativa anterior i opten per millorar la qualificació de la nova part lingüística o d'algun dels seus apartats, necessàriament hauran de realitzar l'examen de l'apartat de Llengua Estrangera (Anglés).

    b) Aquells qui tinguen superada o exempta la part sociolingüística prevista per la normativa anterior, podran optar per millorar la qualificació de la nova part social i el seu únic apartat.

    c) Aquells qui tinguen superada o exempta la part cientificomatematicotècnica prevista per la normativa anterior, podran optar per millorar la qualificació de tota la part o d'algun/s apartat/s.

    3.2. Per al cas de les proves d'accés a cicles de grau superior:



    a) Aquells qui tinguen superada o exempta la part comuna prevista per la normativa anterior i opten per millorar la qualificació de la nova part comuna, necessàriament hauran de realitzar l'examen de l'apartat de Tractament de la Informació i Competència Digital.

    b) Aquells qui tinguen superada o exempta la part específica prevista per la normativa anterior, podran optar per millorar la qualificació de tota la part o d'algun/s apartat/s.

    4. En el cas que en el moment de l'entrada en vigor d'aquesta ordre hi haja persones interessades que ja hagen superat o tinguen exempt algun apartat de les proves d'acord amb la normativa prèvia i vulguen optar per millorar la seua qualificació, podran fer-ho si l'apartat és coincident i també en el cas de l'apartat de Tecnologia, substituït per l'apartat de Tractament de la Informació i Competència Digital.



    Quarta. Participació en comissions avaluadores

    La participació en les comissions avaluadores de les proves d'accés a cicles formatius serà considerada mèrit als efectes que determinen les normes reguladores de reconeixement a la tasca docent.



    Cinquena. Règim específic per als participants que estiguen en possessió del títol de Tècnic de Formació Professional

    Els participants en les proves d'accés que estiguen en possessió del títol de Tècnic de Formació Professional podran presentar-se a les proves d'accés a cicles de grau superior, i en aquest cas la qualificació del títol de Tècnic serà la que també corresponga a la part específica i tots els seus apartats quan el títol de Tècnic pertanga a la família professional que es corresponga amb l'opció de la part específica per a l'accés a cicles de grau superior, sense perjuí que puguen optar per millorar la qualificació de la part específica o qualssevol apartats. No obstant això, hauran de realitzar i superar la part comuna, així com la part específica, en el cas que el títol de Tècnic de Formació Professional pertanga a una família professional que no es corresponga amb l'opció de la part específica per a l'accés a cicles de grau superior.





    Sisena. Incidència en les dotacions de despesa

    La implementació i el posterior desplegament d'aquesta ordre no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de despesa assignada a aquesta conselleria i, en tot cas, haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials de la conselleria competent per raó de la matèria.





    DISPOSICIONS TRANSITÒRIES



    Primera. Qualificacions en les proves d'accés a cicles de grau mitjà de l'any 2016

    1. En les proves d'accés a cicles formatius de grau mitjà de l'any 2016, la qualificació de la prova es realitzarà tenint en compte les especificacions següents:

    Els exàmens corresponents a Llengua i Literatura (Castellana o Valenciana), Llengua Estrangera (Anglés), Ciències Socials: Geografia i Història, Matemàtiques, Ciències Naturals i Tractament de la Informació i Competència Digital es qualificaran de 0 a 10 punts.

    La nota de la part lingüística serà la corresponent a la qualificació obtinguda en Llengua i Literatura (Castellana o Valenciana), que s'incrementarà 0,15 punts exclusivament si la qualificació de l'apartat Llengua Estrangera (Anglés) és igual o superior a 5.

    La nota de la part social serà la corresponent a la qualificació obtinguda en Ciències Socials: Geografia i Història.

    La nota de la part cientificomatematicotècnica serà la mitjana aritmètica de les qualificacions de Matemàtiques i Ciències Naturals, que s'incrementarà 0,15 punts exclusivament si la qualificació de l'apartat Tractament de la Informació i Competència Digital és igual o superior a 5.

    2. En tot cas, la nota de cada part, apartat i/o la nota final mai podrà ser superior a 10 punts.



    Segona. Qualificacions en les proves d'accés a cicles de grau superior de l'any 2016

    1. En les proves d'accés a cicles formatius de grau superior de l'any 2016, la qualificació de la part comuna es realitzarà de la manera següent:

    Els exàmens corresponents a Llengua i Literatura (Castellana o Valenciana), Matemàtiques, Llengua Estrangera (Anglés) i Tractament de la Informació i Competència Digital es qualificaran de 0 a 10 punts.

    La nota de la part comuna serà la mitjana aritmètica ponderada amb dos decimals de les notes de Llengua i Literatura (Castellana o Valenciana), Matemàtiques i Llengua Estrangera (Anglés), que tindran un pes de 4,4 i 2, respectivament. La nota de la part comuna s'incrementarà 0,15 punts exclusivament si la qualificació de l'apartat Tractament de la Informació i Competència Digital és igual o superior a 5.

    2. En tot cas, la nota d'algun apartat, de la part comuna i/o la nota final mai podrà ser superior a 10 punts.





    DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



    Única. Derogació normativa

    1. Queda derogada l'Ordre de 31 de març de 2009, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regulen les proves d'accés a cicles formatius corresponents a la Formació Professional Inicial del sistema educatiu en l'àmbit de gestió de la Comunitat Valenciana.

    2. Així mateix, queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al que disposa la present ordre.





    DISPOSICIONS FINALS



    Primera. Compliment de l'ordre

    Es faculta la direcció general competent en matèria de Formació Professional del sistema educatiu per a dictar les resolucions necessàries per al compliment del que disposa la present ordre.



    Segona. Entrada en vigor

    Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de publicar-se en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



    València, 20 de maig de 2016



    El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport,

    VICENT MARZÀ IBÁÑEZ