Val / Cas

LLEI 5/2002, de 19 de juny, de la Generalitat Valenciana, de Creació del Consell Valencià d'Universitats i de la Comissió Valenciana d'Acreditació i Avaluació de la Qualitat en el Sistema Universitari Valencià.

Publicat en:   DOGV núm. 4279 de 26.06.2002
Entrada en vigor :   26.06.2002
Origen disposició :   Presidencia de la Generalitat
Referència Base de Dades:   2789/2002
Número identificador:   2002/6950
Estat :   Vigent
Data de fi de Vigència:  
Compendi :   Enllaç al Compendi
 

Permalink ELI:

https://dogv.gva.es/va/eli/es-vc/l/2002/06/19/5/con/
Seleccionar redacció :


TEXT CONSOLIDAT

 

Versió vigent: 14.02.2007 -

 

Llei 5/2002, de 19 de juny, de la Generalitat Valenciana, de Creació del Consell Valencià d'Universitats i de la Comissió Valenciana d'Acreditació i Avaluació de la Qualitat en el Sistema Universitari Valencià.

 

(DOGV núm. 4279 de 26.06.2002) Ref. 2789/2002

 

Sia notori i manifest a tots els ciutadans que les Corts Valencianes han aprovat, i jo, d'acord amb el que establixen la Constitució i l'Estatut d'Autonomia, en nom del Rei, promulgue la llei següent:

 

 

PREÀMBUL

 

El sistema universitari valencià ha experimentat en els últims anys un procés de vertebració que ha sigut paral·lel a l'increment de l'oferta d'ensenyances i de centres universitaris i a l'augment de la qualitat docent i investigadora.

Intensificar la vertebració i aconseguir noves metes de qualitat constituïxen objectius bàsics de la política universitària de la Generalitat perquè el servici públic de l'ensenyança superior rendisca els millors fruits a la societat valenciana com a destinatària última del servici esmentat.

L'ampliació de les competències de les comunitats autònomes i de les universitats introduïda per la Llei Orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'Universitats, fa aconsellable una redefinició dels òrgans de coordinació interuniversitària existents a la Comunitat Valenciana, per a aconseguir una major operativitat en el seu funcionament i una major representativitat de la comunitat universitària i de la societat.

En exercici de la competència plena de la Generalitat en la regulació i administració de l'ensenyança, reconeguda per l'article 35 de l'Estatut d'Autonomia, la present llei instituïx el Consell Valencià d'Universitats com a òrgan consultiu de l'administració i de coordinació del sistema universitari valencià, capaç d'assegurar un contacte àgil i permanent entre els poders públics i les universitats, d'una banda, i entre les mateixes universitats, d'una altra, que propicie la coordinació d'esforços i la cooperació entre estes, dins el màxim respecte a l'autonomia de cada una reconeguda per l'article 27.10 de la Constitució, i a les seues peculiaritats pròpies.

El Consell Valencià d'Universitats integra i harmonitza en un únic òrgan de coordinació els distints vessants, acadèmics i socials, del sistema universitari valencià i s'obri a la participació de representants dels agents socials i econòmics i dels estudiants de les universitats valencianes.

A fi de facilitar una major agilitat en el seu funcionament, la present llei configura, al si del Consell, dos comissions permanents, la Comissió Acadèmica i la Comissió de Coordinació, amb les funcions que el ple del Consell Valencià d'Universitats o el seu reglament els atribuïsca.

La present llei instituïx també la Comissió Valenciana d'Acreditació i Avaluació de la Qualitat en el sistema universitari valencià, com a òrgan autonòmic d'avaluació externa que assumix les funcions establides a l'efecte per la Llei Orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'Universitats.

Amb la creació de l'òrgan esmentat es facilita a les universitats valencianes l'instrument necessari per al compliment dels requisits legals en matèria de contractació de professorat establits per la Llei Orgànica d'Universitats, però s'aprofundix també en la cultura de l'avaluació com el mitjà més adequat per a la millora de la qualitat en totes les àrees de l'activitat universitària.

La Comissió Valenciana d'Acreditació i Avaluació de la Qualitat es configura no sols com un instrument útil per a impulsar i desenrotllar polítiques de qualitat per part de les mateixes universitats valencianes, sinó també per a obtindre i canalitzar un flux constant d'informació a la societat, com a destinatària dels servicis universitaris, en un marc de transparència que estimule la millora del rendiment d'estos servicis. Al mateix temps, l'òrgan d'acreditació i avaluació esmentat ha de servir als poders públics per a la correcta definició de polítiques universitàries de qualitat, molt especialment quant al finançament del sistema universitari valencià.

La vinculació entre el Consell Valencià d'Universitats i la Comissió Valenciana d'Acreditació i Avaluació de la Qualitat proporciona els elements de coordinació necessaris perquè les universitats valencianes desenrotllen programes i aconseguisquen objectius de qualitat comuns, quedant garantida, en tot cas, la independència del citat òrgan per al desenrotllament de les seues funcions.

La present llei institucionalitza, en definitiva, els mecanismes de coordinació, acreditació i avaluació del sistema universitari valencià a la recerca de la major eficàcia i eficiència del servici públic de l'ensenyança superior i amb l'aspiració que els recursos que la societat valenciana hi destina servisquen per a aconseguir les més altes metes de qualitat i d'excel·lència.

 

 

CAPÍTOL I. El Consell Valencià d'Universitats [1]

Derogat

 

 

CAPÍTOL II. La Comissió Valenciana d'Acreditació
i Avaluació de la Qualitat 
[2]

Derogat

 

 

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

 

1. Les avaluacions i les acreditacions fetes pels òrgans d'avaluació de les altres comunitats autònomes, en matèria competència de la Comissió Valenciana d'Acreditació i Avaluació de la Qualitat, tindran efecte a la Comunitat Valenciana amb l'homologació prèvia per part de la comissió valenciana.

2. Malgrat el que hi ha disposat en l'apartat anterior, a proposta de la Comissió Valenciana d'Acreditació i Avaluació de la Qualitat, la conselleria competent en matèria d'universitats podrà subscriure acords de col·laboració amb els òrgans d'avaluació de les altres comunitats autònomes, a l'efecte de concretar l'eficàcia recíproca de les avaluacions i les acreditacions que es facen en l'àmbit de les respectives competències.

3. La Comissió Valenciana d'Acreditació i Avaluació de la Qualitat podrà incloure en els comitès d'avaluació a què es fa referència en l'article 17 avaluadors de l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i l'Acreditació, dels organismes d'avaluació de les comunitats autònomes o de la Comissió Nacional Avaluadora de l'Activitat Investigadora.

 

 

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

 

Primera

1. El Consell Valencià d'Universitats es constituirà en els sis mesos següents a l'entrada en vigor de la present llei. Les competències atribuïdes per esta llei al Consell Valencià d'Universitats seran exercides per l'actual Consell Interuniversitari de la Comunitat Valenciana fins que no es constituïsca aquell.

2. La Comissió Valenciana d'Acreditació i Avaluació de la Qualitat es constituirà dins dels quinze dies següents a la data de publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana dels últims nomenaments.

3. [3]Derogat

 

Segona

La Comissió Organitzadora de la Prova d'Accés a la Universitat i la Comissió de Preinscripció Universitària, creades pel Decret 20/2000, de 8 de febrer, del Govern Valencià, pel qual es creen els òrgans de gestió dels processos d'accés als estudis universitaris, dependran funcionalment del Consell Valencià d'Universitats a partir del moment de la seua constitució.

 

 

DISPOSICIONS DEROGATÒRIES

 

1. Queden derogats la Llei 3/1985, de 9 de març, de la Generalitat Valenciana, de coordinació interuniversitària de la Comunitat Valenciana; el Decret 19/2000, de 8 de febrer, del govern valencià, mitjançant el qual es crea el Consell Assessor del Sistema Universitari Valencià, i totes les disposicions de rang igual o inferior que s'oposen o contradiguen el que hi ha disposat en aquesta llei.

2. Sense perjudici del que hi ha establert en la disposició transitòria primera, el Consell Interuniversitari de la Comunitat Valenciana continuarà en funcions fins a la constitució del Consell Valencià d'Universitats.

 

 

DISPOSICIONS FINALS

 

Primera

S'autoritza el Govern Valencià a dictar totes les disposicions que siguen necessàries per al desplegament i execució del que disposa la present llei.

 

Segona

La present llei entrarà en vigor el mateix dia de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

 

Per tant, ordene que tots els ciutadans, tribunals, autoritats i poders públics als quals pertoque, observen i facen complir esta llei.

 

 

València, 19 de juny de 2002

 

 

El president de la Generalitat Valenciana,

EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO

 

 

 



[1]  Capítol I derogat per la Disposició Derogatòria de la Llei 4/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de Coordinació del Sistema Universitari Valencià. (DOGV núm. 5449 de 13.02.2007) Ref. Base de dades 1943/2007.

[2]  Capítol II derogat per la Disposició Derogatòria de la Llei 5/2006, de 25 de maig, de la Generalitat, de Creació de l'Agència Valenciana d'Avaluació i Prospectiva (AVAP) (DOGV núm. 5267 de 26.05.2006) Ref. Base de dades 2887/2006.

[3]  Apartat derogat per la Disposició Derogatòria de la Llei 6/2004, de 13 de juliol, de Modificació de la Llei 5/2002, de 19 de juny, de Creació del Consell Valencià d'Universitats i de la Comissió Valenciana d'Acreditació i Avaluació de la Qualitat en el Sistema Universitari Valencià. (DOGV núm. 4797 de 14.07.2004) Ref. Base de dades 3189/2004.