DECRET 38/2023, de 24 de març, del Consell, de regulació de les característiques de les paperetes, sobres i la resta de material electoral a utilitzar en les eleccions a les entitats locals menors



Publicat en:  DOGV núm. 9565 de 30.03.2023
Número identificador:   2023/3257
Referència Base de Dades:  003305/2023
 
  • Anàlisi jurídica

  • Anàlisi documental

    Origen de disposició: Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Eleccions
    Descriptors:
      Temàtics: eleccions, administració local, organització electoral, papereta de votació , monografies


  • DECRET 38/2023, de 24 de març, del Consell, de regulació de les característiques de les paperetes, sobres i la resta de material electoral a utilitzar en les eleccions a les entitats locals menors [2023/3257]

    Preàmbul



    La Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general, estableix en l'article 199, apartat primer, que «el règim electoral dels òrgans de les entitats locals d'àmbit territorial inferior al municipi serà el que establisquen les lleis de les comunitats autònomes que les instituïsquen o les reconeguen, que, en tot cas, hauran de respectar el que es dispose en la Llei reguladora de les bases del règim local. En el seu defecte, serà el que prevegen els nombres següents d'aquest article».



    La Llei orgànica 5/1982, d'1 de juliol, d'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana regula la competència en règim local en el Títol IV, article 49.1.8.ª, i en el seu Títol VIII.

    Aquests competències autonòmiques són desenvolupades per la Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de règim local de la Comunitat Valenciana, que regula les entitats locals menors en el Títol IV, i recull en el Capítol III la seua organització i funcionament. Aquesta llei va ser objecte de modificació mitjançant la Llei 9/2019, de 23 de desembre, de la Generalitat, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat que modificà parcialment la Llei 8/2010, de 23 de juny, de règim local de la Comunitat Valenciana, amb la finalitat de, tal com es diu al seu preàmbul, «aclarir aspectes puntuals del procés d'elecció dels membres de la junta veïnal de les entitats locals menors de la Comunitat Valenciana, referent a la junta veïnal de les entitats locals menors i la presentació de candidatures, amb l'objectiu de corregir les disfuncions pràctiques detectades en el procés electoral 2019 en relació a la proclamació de candidatures».



    En concret, la Llei 9/2019, en el seu article 25, va modificar parcialment els articles 65 i 66 de la Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de règim local de la Comunitat Valenciana, mitjançant els quals es regula el sistema electoral de les entitats locals menors. Així, aquest decret, conforme a la modificació introduïda per la Llei 9/2019, suprimeix expressament la inclusió de suplents en la llista de persones candidates, tant per a entitats locals menors amb població igual o inferior a 250 habitants com per a les que superen els 250 habitants.

    Així mateix, era necessari revisar el text i la totalitat dels impresos previstos en els annexos, per la qual cosa s'han introduït nous articles amb l'objectiu de millorar la seua redacció i sistemàtica, adaptant el seu text al llenguatge inclusiu, realitzant una nova codificació que facilite la seua identificació i introduint determinats models específics d'alguns impresos.

    El nou decret incorpora també el principi bàsic d'impuls de la plena incorporació de les tecnologies de la informació i la comunicació a l'activitat administrativa, facilitant, en eixe sentit, l'obtenció de determinats models d'impresos via electrònica.

    Per la seua banda, el Decret 24/2009, de 13 de febrer, del Consell, sobre la forma, l'estructura i el procediment d'elaboració dels projectes normatius de la Generalitat, estableix en el seu article 3.4 que «Les disposicions modificatives hauran d'utilitzar-se amb caràcter restrictiu, havent de primar l'aprovació d'una nova disposició sobre el manteniment de la norma originària i les seues posteriors modificacions.», per la qual cosa i amb la finalitat de disposar d'un text normatiu de caràcter complet amb el text adaptat a la modificació de la Llei 8/2010 i els impresos actualitzats, és indispensable l'aprovació d'un nou decret.



    Aquest decret és coherent amb els principis de bona regulació establits en l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. En concret, en virtut dels principis de necessitat i eficàcia, aquest decret es justifica per raó d'interés general, com ara la regulació de determinats aspectes del material electoral relatiu al procés d'elecció dels membres de la junta veïnal de les entitats locals menors de la Comunitat Valenciana, i d'eficàcia, ja que amb l'aprovació d'un nou decret s'aconsegueix establir de forma clara per a totes les entitats locals menors les característiques de les paperetes, sobres i la resta de material electoral a utilitzar en les eleccions, essent aquest decret l'instrument més adequat per garantir la seua consecució.



    Al seu torn, s'ha d'assenyalar que en la seua tramitació s'ha observat el principi de transparència, en haver sigut informat per la Comissió Mixta de Cooperació entre la Generalitat i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, d'acord amb el que es preveu en l'article 3 del Decret 12/2016 de 12 de febrer, del Consell, pel qual es regula la citada comissió, i en haver sigut sotmés al tràmit d'al·legacions a la Presidència i a la resta de conselleries del Consell.

    Finalment, es compleix amb el principi de seguretat jurídica i proporcionalitat, atés que aquest nou decret incorpora de manera coherent i estable les modificacions introduïdes en la Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de règim local de la Comunitat Valenciana, i conté la regulació imprescindible que en l'àmbit autonòmic concerneix el material electoral relatiu al procés d'elecció dels òrgans de les entitats locals d'àmbit territorial inferior al municipi, sense que la seua aplicació establisca noves càrregues administratives.

    En conseqüència, a proposta de la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, d'acord amb el disposat en l'article 28.1 c) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, oït el Consell Jurídic Consultiu, prèvia deliberació del Consell, en la reunió de 24 de març de 2023,





    DECRETE



    Article 1. Objecte

    1. És objecte d'aquest decret aprovar els models i característiques tècniques de les paperetes de votació, sobres de votació i actes i impresos que s'utilitzaran en les eleccions a les entitats locals menors, sense perjudici del que es disposa en els articles 19.1 g) i 70.1 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general.

    2. La utilització d'aquests impresos serà obligatòria en tots els tràmits i operacions del procés electoral per a les entitats locals menors.



    3. La Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de règim local de la Comunitat Valenciana, estableix, en l'article 66, dos sistemes electorals en funció del nombre d'habitants, amb la qual cosa l'ajuntament del municipi al qual pertany cada entitat local menor optarà per la versió que corresponga segons els models que es recullen en els annexos d'aquest decret.



    Article 2. Paperetes de votació

    1. Les paperetes de votació que s'utilitzaran en les eleccions a les entitats locals menors seran les establides en l'annex I d'aquest decret, sense perjudici de les competències atribuïdes en l'article 70.1 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general, a les juntes electorals de zona quant a l'aprovació del model oficial i a la seua verificació posterior.

    2. S'estableixen dos models de paperetes en funció del nombre d'habitants de l'entitat local menor, depenent de si és superior a 250 habitants o si té una població igual o inferior a 250 habitants.

    3. Les paperetes seran de color verd clar i impreses per una sola cara.

    4. En les entitats locals menors amb una població igual o inferior a 250 habitants, les diferents candidatures hauran de constar d'esquerra a dreta i de dalt a baix en la papereta, d'acord amb l'ordre de presentació d'aquestes davant la junta electoral de zona.

    5. Conforme al que s'estableix en els articles 65 i 66 de la Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de règim local de la Comunitat Valenciana, es presentarà una llista amb un nombre màxim de candidats i candidates, que la compondran tres, cinc o set membres en funció del nombre d'habitants de l'entitat local menor.



    Article 3. Elaboració de les paperetes

    1. Amb la finalitat de confeccionar les paperetes de votació, les diferents llistes de candidats i candidates que es presenten a les eleccions a les entitats locals menors hauran d'entregar a l'ajuntament del municipi al qual pertanyen, en suport informàtic, el logotip o el símbol oficial utilitzat en la candidatura, que coincidirà exactament amb el presentat a les juntes electorals de zona corresponents en l'imprés de presentació d'aquesta llista de candidats i candidates i candidatures.



    2. Els ajuntaments del municipi al qual pertany cada entitat local menor hauran de:

    a) Confeccionar les paperetes, d'acord amb els models i les especificacions tècniques que conté l'Annex I d'aquest decret, amb el text en els dos idiomes oficials de la Comunitat Valenciana, a excepció de les dades relatives als candidats i les candidates, que es consignaran seguint la grafia i l'ordre de les llistes proclamades per les respectives juntes electorals de zona.

    b) Presentar a la junta electoral de zona, abans de la impressió de les paperetes corresponents a l'entitat local menor, una mostra final d'aquestes, per a procedir a la seua homologació.

    c) Garantir el nombre suficient de paperetes en la mesa o les meses electorals. Per això, s'hauran d'imprimir un mínim del 100% del cens electoral de cada entitat local menor.

    d) Remetre, una vegada elaborades les paperetes, cinc exemplars a la conselleria amb competència en matèria de processos electorals, i els fitxers informàtics amb els logotips o els símbols oficials utilitzats.



    e) Subministrar les primeres paperetes confeccionades a les delegacions provincials de l'Oficina del Cens Electoral corresponents, per a la votació per correu.

    3. Les juntes electorals de zona remetran, una vegada homologades les paperetes, a la conselleria amb competència en matèria de processos electorals, una còpia dels exemplars de presentació de llistes de candidats i candidates, segons els models de l'Annex III d'aquest decret.



    Article 4. Sobres de votació

    1. Els sobres de votació que s'utilitzaran en les eleccions a les entitats locals menors seran els establits en l'Annex II i seran del mateix color que les paperetes de votació.

    2. Els sobres seran confeccionats per la conselleria amb competència en matèria de processos electorals, amb el text en els dos idiomes oficials de la Comunitat Valenciana, sense perjudici de la competència de les juntes electorals de zona quant a la verificació de l'ajust del contingut del sobre al model oficial.

    3. Els primers sobres de votació que es confeccionen seran subministrats per la conselleria amb competència en matèria de processos electorals a les delegacions provincials de l'Oficina del Cens Electoral corresponents, per a la votació per correu.

    4. La resta dels sobres de votació els facilitarà el mateix òrgan abans del dia de la votació en número suficient i es posaran a la disposició de la presidència de les meses electorals a través de les juntes electorals de zona corresponents.



    Article 5. Impresos i actes

    Els impresos i les actes que s'utilitzaran en les eleccions a les entitats locals menors seran els establits en els Annexos III, IV, V i VI d'aquest decret, sense perjudici del que s'estableix en l'article 19.1 g) de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general.





    Article 6. Adequació temporal

    En totes les paperetes, els sobres i la resta de documentació electoral que contenen els annexos d'aquest decret, a continuació de la referència «Eleccions a les entitats locals menors», amb el mateix tamany i tipus de lletra, haurà d'indicar-se, de manera expressa, l'any que corresponga al de la celebració del procés electoral.



    Article 7. Format electrònic

    La Generalitat impulsarà l'ús del format electrònic en la documentació electoral buscant una major simplicitat en la gestió material dels processos electorals.





    DISPOSICIONS ADDICIONALS



    Primera. Incidència pressupostària

    L'aplicació i el desenvolupament d'aquest decret no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cadascun dels capítols de despesa assignats al departament de la Generalitat competent per raó de la matèria i, en tot cas, haurà de ser atesa amb els mitjans personals i materials d'aquest.



    Segona. Excepció per causes de força major

    Les paperetes, els sobres i la resta de documentació electoral es confeccionaran conformement a les característiques i les condicions d'impressió previstes en aquest decret. No obstant això, excepcionalment i per raons de força major, podrà utilitzar-se un tipus de paper diferent al previst en les especificacions tècniques, prèvia aprovació per la junta electoral de zona.





    DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



    Única. Derogació normativa

    1. Queda derogat el Decret 8/2019, d'1 de febrer, del Consell, pel qual es regulen les característiques de les paperetes, sobres i resta de material electoral a utilitzar en les eleccions a les entitats locals menors.



    2. Així mateix, queden derogades totes les disposicions de rang igual o inferior que s'oposen al que disposa aquest decret.





    DISPOSICIONS FINALS



    Primera. Normativa supletòria

    Respecte dels impresos, els sobres i la resta de material electoral que no apareixen entre els regulats en aquest decret, s'utilitzaran els models establits en el Reial decret 605/1999, de 16 d'abril, de regulació complementària dels processos electorals, amb les adaptacions necessàries derivades de l'ús del valencià en els processos electorals a les entitats locals menors, i de les especialitats establides en la Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de règim local de la Comunitat Valenciana.





    Segona. Habilitació

    S'autoritza la persona titular de la conselleria competent en matèria de processos electorals per a dictar els actes i les disposicions que requerisquen l'aplicació, el desenvolupament i l'execució d'aquest decret, així com per a modificar el contingut dels seus annexos.



    Tercera. Entrada en vigor

    Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



    València, 24 de març de 2023



    El President de la Generalitat,

    XIMO PUIG I FERRER



    La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública,

    GABRIELA BRAVO SANESTANISLAO