DECRET 63/2013, de 24 de maig, del Consell, de modificació del Decret 263/1997, de 14 d'octubre, del Consell, pel qual es regula la pesca artesanal del polp.



Publicat en:  DOGV núm. 7032 de 27.05.2013
Número identificador:   2013/5493
Referència Base de Dades:  005134/2013
 
  • Anàlisi jurídica

  • Anàlisi documental

    Origen de disposició: Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Caça i pesca
    Descriptors:
      Temàtics: indústria pesquera, regulació de la pesca, pesca marítima, mol.lusc, pesca tradicional


  • DECRET 63/2013, de 24 de maig, del Consell, de modificació del Decret 263/1997, de 14 d'octubre, del Consell, pel qual es regula la pesca artesanal del polp. [2013/5493]

    PREÀMBUL



    La pesca artesanal del polp és exercida per xicotetes embarcacions dedicades a l'activitat d'arts menors, que alternen esta activitat de la pesca del polp amb la de les arts de fons. Esta modalitat de pesca ha adquirit cada vegada més interés en els últims anys fins a convertir-se actualment en una de les principals espècies pesqueres, en termes de biomassa i valor econòmic.

    La regulació actualment vigent en la matèria, està continguda en la Llei 9/1998, de 15 de desembre, de la Generalitat, de Pesca Marítima de la Comunitat Valenciana; el Decret 263/1997, de 14 d'octubre, del Consell, pel qual es regula la pesca artesanal del polp, modificat pel Decret 195/2008, de 5 de desembre, del Consell; i l'Orde APA/973/2002, de 23 d'abril, per la qual es va establir un pes mínim per al polp capturat en aigües exteriors del litoral mediterrani peninsular i es va prohibir la seua pesca recreativa en aigües exteriors del calador mediterrani d'Andalusia.

    Estes normes establixen els períodes de veda i les limitacions d'esforç per a la pràctica d'esta modalitat, així com la grandària mínima de les captures, tot això establit basant-se en l'experiència del sector pesquer.

    El desenrotllament recent de tecnologies que permeten multiplicar el rendiment de les embarcacions d'arts menors dedicades a esta modalitat de marisqueig ha condicionat la necessitat de revisar la normativa vigent basant-se en dades científiques, buscant maximitzar les possibilitats de desenrotllament d'esta pesqueria, sense posar-ne en perill la sostenibilitat.

    Els estudis realitzats han confirmat que es tracta d'una espècie de ràpid creixement i cicle anual. Molt pocs exemplars arriben als dos anys d'edat i la seua curta vida acaba normalment després de la reproducció. Les captures són totalment dependents de la descendència de la generació de l'any anterior.

    La reproducció se centra a la primavera, encara que s'estén des de febrer a novembre depenent de les condicions ambientals, i és entre setembre i novembre quan la majoria d'individus jóvens s'incorporen a la pesqueria.

    Les captures d'esta espècie fluctuen de forma natural molt intensa d'uns anys a altres, ja que tot el seu cicle vital depén fortament de les condicions climàtiques i ambientals que es donen en cada any, però actualment no s'observen signes de sobreexplotació.

    Així mateix, la tipologia del fons influïx considerablement en el comportament i els desplaçaments de l'espècie, i en la seua capturabilitat per diferents arts, cosa que justifica que hi haja diferències en els models d'explotació pesquera entre els distints ports de la Comunitat Valenciana, i especialment entre els de la zona nord, amb predomini de fons sedimentaris, i els de la zona sud, on abunden els fons rocosos i praderies de fanerògames.

    La clau per a la conservació de l'espècie és aconseguir que tots els anys un volum suficient d'exemplars arriben a reproduir-se en compte de ser capturats. Ja que les femelles coven els ous en coves i buits, els fons amb relleus actuen com a reserva de reproductors, i el més important és limitar la sobrepesca sobre els juvenils que es recluten a la tardor, per a afavorir la reproducció primaveral.



    Vistes les conclusions dels estudis realitzats sobre esta espècie, s'entén que és factible reduir els períodes de veda per al catúfol, i ajustar-los per a millorar les possibilitats de reproducció i creixement inicial de l'espècie, considerant les diferències geogràfiques, però mantenint, en tot cas, la talla mínima de captura i les limitacions d'esforç per embarcació i tripulants.

    El seguiment científic de les captures, esforços i rendiments en pròximes campanyes serà necessari per a confirmar que la pesqueria es manté en bon estat d'explotació, i aportarà criteris científics per a realitzar els ajustos convenients de les mesures aplicades.

    Així, en l'exercici de la competència exclusiva de l'article 49.1.17a de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana i l'article 148.1.11a de la Constitució Espanyola, i després d'haver sigut consultades les federacions provincials de confraries de pescadors i la resta d'organismes afectats, en virtut dels articles 18.f i 43 de la Llei del Consell, a proposta del conseller de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 24 de maig de 2013,



    DECRETE



    Article únic. Modificació dels períodes de veda

    Es modifica l'apartat 1 de l'article 4 del Decret 263/1997, de 14 d'octubre, del Consell, pel qual es regula la pesca artesanal del polp, que queda redactat en els termes que figuren en l'annex del present decret.





    DISPOSICIÓ ADDICIONAL



    Única. Incidència pressupostària

    El compliment i posterior desplegament d'este decret no podrà tindre cap incidència en la dotació dels capítols de gasto assignats a la conselleria competent en pesca marítima en la data de la seua publicació i, en tot cas, hauran de ser atesos amb els mitjans personals i materials de la conselleria esmentada.



    DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



    Única. Derogació normativa

    Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o inferior que s'oposen al que disposa este decret.



    DISPOSICIONS FINALS



    Primera. Autorització per al seu desplegament

    S'autoritza la persona titular de la conselleria competent en pesca marítima perquè adopte les disposicions necessàries per al desplegament, aplicació i compliment d'este decret.



    Segona. Entrada en vigor

    Este decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



    València, 24 de maig de 2013



    El president de la Generalitat,

    ALBERTO FABRA PART



    El conseller de Presidència i

    Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua,

    JOSÉ CÍSCAR BOLUFER





    ANNEX

    Nova redacció de l'apartat 1 de l'article 4

    del Decret 263/1997, de 14 d'octubre, del Consell,

    pel qual es regula la pesca artesanal del polp



    Article 4, apartat 1

    «1. S'establix una veda temporal per a la pesca artesanal del polp en els períodes de cada any següents:

    a) Província marítima d'Alacant: del 15 juliol al 14 desembre, ambdós inclosos.

    b) Província marítima de Castelló: del 15 de febrer al 15 de juny, ambdós inclosos.

    c) Província marítima de València: del 15 juliol al 14 de desembre, ambdós inclosos».