DECRET 164/1998, de 6 d'octubre, del Govern Valencià, sobre reconeixement de distintius de qualitat d'obres, de productes i de serveis utilitzats en l'edificació.



Publicat en:  DOGV núm. 3354 de 20.10.1998
Número identificador:   1998/A8740
Referència Base de Dades:  2384/1998
 
  • Anàlisi jurídica

    Data d'entrada en vigor: 21.10.1998
    Data de fi de vigència: 12.04.2015
    Notes: L'objecte de la norma és regular el reconeixement dels serveis utilitzats en l'edificació, mitjançant la concessió de determinats distintius.
    Aquesta disposició està afectada per:
      Derogada per:
  • Anàlisi documental

    Origen de disposició: Conselleria Obres Públiques, Urbanisme i Transports
    Grup temàtic: Reglamentació, Legislació
    Matèries: Arquitectura i habitatge
    Descriptors:
      Temàtics: reglamentació de la construcció, control de qualitat, indústria de la construcció, marca de qualitat


  • DECRET 164/1998, de 6 d'octubre, del Govern Valencià, sobre reconeixement de distintius de qualitat d'obres, de productes i de serveis utilitzats en l'edificació. [1998/A8740]

    La complexitat pròpia del sector de l'edificació fa necessària la regulació per part de l'administració de les actuacions orientades a la millora de la qualitat dels edificis, a fi d'assegurar uns nivells adequats de seguretat i benestar als ciutadans usuaris d'aquests.

    La Generalitat Valenciana, dins de la seua política de qualitat en edificació, va aprovar el Decret 107/1991, de 10 de juny, del Govern Valencià, pel qual es regula el control de qualitat de l'edificació d'habitatges i la seua documentació, així com el seu desplegament mitjançant l'Ordre de 30 de setembre de 1991, que establí el Llibre de Control de Qualitat en Obres d'Edificació d'Habitatges, conegut com a Lc/91, en el qual se sistematitza la recepció de productes de construcció.

    Als productes de construcció inclosos en els reglaments vigents, promulgats per les administracions amb competències en matèria d'edificació, se'ls exigeix el compliment d'un conjunt d'especificacions tècniques -requisits reglamentaris- que s'estableixen per referència a normes. Aquestes especificacions s'estableixen amb la finalitat de garantir que els dits productes siguen idonis per a l'ús a què es destinen, i, per consegüent, que les obres a què s'incorporen, projectades i construïdes d'acord amb allò que s'ha establit en els citats reglaments, complisquen els requisits essencials que, en cada cas, els siguen aplicables.

    Els productes se subministren a l'obra acompanyats de la documentació que s'estableix en cada reglament i s'ha de complementar, en determinats casos, bé siga mitjançant els corresponents assajos, bé mitjançant un certificat de conformitat amb els requisits reglamentaris que es prescriguen per a tals productes.

    L'existència al mercat d'una diversitat de marques, segells, distintius i certificats de conformitat i de qualitat, d'ara endavant distintius, per a productes de construcció, aconsellen que es definisca i s'establisca l'equivalència entre els dits distintius i el certificat de la conformitat amb el compliment dels requisits reglamentaris que li siguen aplicables.

    D'altra banda i en allò que s'ha referit a edificació d'habitatges, la Generalitat Valenciana ha establit, mitjançant el Decret 286/1997, de 25 de novembre, del Govern Valencià, les Normes d'Habitabilitat, Disseny i Qualitat d'Habitatge, en les qual es preveu que l'administració afavorisca la implantació de distintius per a diferenciar la qualitat de les obres.

    Es fa necessari, per tant, el reconeixement per part de l'administració dels distintius que, complint amb les suficients condicions, siguen eficaços a l'efecte de la vigent normativa de qualitat d'edificació.

    De conformitat amb l'anterior, a proposta del conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, prèvia deliberació del Govern Valencià, en la reunió del dia 6 d'octubre de 1998

    DECRETE

    Article 1. Finalitat i naturalesa

    La finalitat del present decret és regular el reconeixement de tot tipus de distintius, marques de conformitat o segells de qualitat, d'ara endavant distintius, l'objecte del qual siguen les obres, els productes o els serveis dins de l'àmbit de l'edificació. Els distintius hauran de certificar, respecte al fi d'aquests, la conformitat amb els requisits reglamentaris continguts en les disposicions que li siguen aplicables. La garantia individual de les obres, els productes o els serveis, correspon al fabricant.

    El reconeixement oficial d'un distintiu de qualitat suposa l'acceptació expressa, per la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports, de l'adequació del procediment que segueix una entitat de certificat per a concedir el distintiu. Aquests distintius es consideraran com a oficialment reconeguts, a l'efecte de l'aplicació dels reglaments de qualitat d'edificació en l'àmbit de competències de la Generalitat Valenciana, per a la recepció de productes o serveis a les obres de construcció, així com per al foment de la qualitat de les pròpies obres.

    La Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports tramitarà, si és procedent, la inscripció en el Registre General de Distintius de Qualitat Reconeguts, a l'efecte de l'abast del reconeixement del distintiu a tot el territori espanyol i en les condicions que li foren aplicables.

    Article 2. Requisits de l'entitat de certificat

    Serà condició necessària per al reconeixement d'un distintiu que l'entitat de certificat que el concedisca reunisca els següents requisits:

    1. Disponibilitat de personal, així com dels mitjans i l'equip necessaris.

    2. Competència tècnica i integritat professional del personal.

    3. Imparcialitat quant a les seues actuacions de certificat i la realització de la vigilància prevista en les disposicions reguladores, dels membres del personal dirigent i del personal tècnic, respecte a tots els mitjans, els grups o les persones directament o indirectament interessats en l'àmbit dels productes d'edificació.

    4. Respecte del secret professional i confidencialitat per part del personal.

    5. Contractació d'una assegurança de responsabilitat civil, en la quantia que es determine en les disposicions reguladores del distintiu, que l'administració haurà d'aprovar. La quantia podrà ser en funció del nombre o les característiques de les obres, els productes o els serveis certificats.

    Article 3. Sol·licitud i equivalència del reconeixement

    Tota entitat de certificat que tinga establit un distintiu de qualitat d'obres, productes o serveis per a l'edificació, podrà instar el reconeixement d'aquest en les condicions de la present disposició i de les seues normes de desenvolupament, mitjançant la corresponent sol·licitud i la seua documentació.

    Es podran reconéixer, mitjançant aquest decret, els distintius establits per entitats de certificat, la seu principal de les quals estiga situada al territori de la Comunitat Valenciana, i caldrà ajustar-se per al reconeixement d'altres a allò que s'ha disposat en el següent paràgraf.

    No caldrà sol·licitar el reconeixement, que s'entén com ja concedit, d'aquells distintius que hagen sigut reconeguts o homologats pel Ministeri de Foment, o inscrits en el Registre General de Distintius de Qualitat Reconeguts. La Generalitat Valenciana informarà permanentment dels distintius reconeguts a l'efecte d'aquest decret.

    Article 4. Aprovació i validesa del reconeixement

    En vista de la sol·licitud, la seua documentació i els informes de verificació de les condicions establits en aquest decret i ordres de desplegament, la Direcció General d'Arquitectura i Habitatge resoldrà sobre la seua concessió. La decisió adoptada es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. En la resolució s'indicarà l'abast del reconeixement a l'efecte de l'aplicació dels reglaments de qualitat d'edificació.

    La validesa de reconeixement del distintiu serà per un període d'un any natural, i es podrà prorrogar per igual període totes les vegades que ho sol·licite l'entitat de certificat. La pròrroga s'haurà de sol·licitar com a mínim tres mesos abans de la caducitat del reconeixement i es concedirà una vegada s'haja comprovat el compliment de les condicions per al seu reconeixement. Si no és així, es denegarà la pròrroga.

    Podrà cancel·lar-se el reconeixement del distintiu abans del venciment del termini, bé d'ofici o a instància de tercers, en el cas d'incomplir-se les condicions per al dit reconeixement.

    Article 5. Seguiment del reconeixement

    L'entitat de certificat que concedisca el distintiu es comprometrà a facilitar a la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports informació sobre els resultats dels controls inicials i dels periòdics de manteniment que es realitzen segons les disposicions reguladores del distintiu. Així mateix, informarà sobre les incidències es produïsquen en el seguiment, en particular les altes, les baixes i la variació en els tipus d'inspecció o de control.

    La Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports podrà exigir a l'entitat de certificat que personal de la dita Conselleria assistisca a la supervisió o acompanye en les visites d'inspecció que s'hi realitzen, i que podran realitzar verificacions de contrast. En cas d'incidències, es comunicaran a l'entitat que atorga el distintiu, perquè actue segons les seues disposicions. Si no se solucionen les incidències, s'incoarà expedient per a la retirada del reconeixement al distintiu.

    DISPOSICIONS FINALS

    Primera

    Es faculta el conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports per a dictar les disposicions de desplegament del present decret.

    Segona

    Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la data de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

    València, 6 d'octubre de 1998

    El president de la Generalitat Valenciana,

    EDUARDO ZAPLANA HERNANDEZ-SORO

    El conseller d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports,

    JOSÉ RAMON GARCIA ANTON