Decret 62/1993, de 17 de maig, del Govern Valencià, pel qual s'estableix el currículum dels ensenyaments d'Art Dramàtic i es regulen les proves d'accés a aquests estudis.



Publicat en:  DOGV núm. 2034 de 28.05.1993
Referència Base de Dades:  1218/1993
 
  • Anàlisi jurídica

    Data d'entrada en vigor: 29.05.1993
    Notes: Vigent fins a la implantació generalitzada del Decret 48/2011, de 6 de maig, del Consell, pel qual s’establix l’ordenació de les ensenyances artístiques superiors i es determina el marc normatiu per a la implantació dels plans d’estudis corresponents als títols oficials de graduat o graduada en les diferents ensenyances artístiques superiors, en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.
    Aquesta disposició està afectada per:
      Afectada per:
      Corregida per:
      Modificada per:
  • Anàlisi documental

    Origen de disposició: Conselleria Cultura, Educació i Ciència
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Educació
    Descriptors:
      Temàtics: programa d'ensenyament, legislació escolar, educació artística


  • Decret 62/1993, de 17 de maig, del Govern Valencià, pel qual s'estableix el currículum dels ensenyaments d'Art Dramàtic i es regulen les proves d'accés a aquests estudis.

    PREAMBUL

    Per primera vegada en el context d'una reforma del sistema educatiu, s'aborda la regulació extensa dels ensenyaments d'Art Dramàtic, atenent el creixent interès social manifestat singularment per l'increment notabilíssim de la seua demanda. Aquests ensenyaments estan molt arrelats a la Comunitat Valenciana, i els seus orígens es remunten a la creació de la universitat a València. Una tasca incessant que ha donat fruit augmentant i enriquint la vida teatral valenciana, de forma que la quasi totalitat de l'activitat teatral està directament o indirectament influïda i relacionada amb la nostra escola superior i són molts el noms il·lustres nascuts en la Comunitat Valenciana que han engrandit el món de les arts escèniques.

    La Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, va possibilitar al moment oportú, per mitjà del Pla Experimental, l'actualització d'aquests ensenyaments que avui fa realitat la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu.

    Aquesta llei regula els ensenyaments d'Art Dramàtic, els quals comprendran un sol gran de caràcter superior i tindran una titulació equivalent amb caràcter general a llicenciat universitari. La llei disposa que correspon a les administracions educatives establir el currículum d'aquests ensenyaments, del qual hauran de formar part els ensenyaments mínims regulats pel Govern en el Reial Decret 754/1992, de 26 de juny, per a tot l'Estat, cosa que garanteix una formació comuna i la validesa dels títols corresponents. Així mateix, l'article 44 de l'esmentada llei habilita el Govern per a regular la prova d'accés a aquests estudis.

    El Reial Decret 754/1992, de 26 de juny, estableix els aspectes bàsics del currículum dels ensenyaments d'art dramàtic i l'estructura en tres especialitats que reflecteixen els diversos. sectors que necessiten una qualificació professional de nivell superior. Les tres especialitats abracen els tres grans àmbits en què aquest art es pot expressar: el de la Direcció d'Escena i Dramatúrgia, el de l'Escenografia, i el de la Interpretació. Alhora, les especialitats de Direcció d'Escena i Dramatúrgia i la d'Interpretació s'organitzen en diferents opcions, que permeten aprofundir més en determinats camps, d'acord amb una qualificació més específica de l'alumne. Així, en la primera especialitat, els alumnes podran aprofundir la direcció escènica o bé les diverses facetes de la dramatúrgia. A l'especialitat d'Interpretació, les diferents opcions es defineixen depenent de les necessitats formatives dels diferents perfils professionals - teatre de text, gestual, de manipulació d'objectes i musical- en què es pot plasmar la diversitat del fet interpretatiu teatral.

    La llei orgànica esmentada formula quina haurà de ser la finalitat d'aquests ensenyaments: la consecució d'una formació artística de qualitat i la qualificació dels futurs professionals. Amb aquesta finalitat són coherents els objectius i els continguts que estableix aquest decret, en els quals destaca l'equilibri entre els coneixements teòrics, el desenvolupament de les destreses tècniques i l'aprehensió dels principis estètics i culturals que determinen el fenomen artístico- dramàtic, per ser els aspectes essencials en la fonamentació i l'estímul de la capacitat creativa, com també en el desenvolupament de les capacitats específiques que proporcionen un nivell formatiu d'acord amb les necessitats de l'opció de l'especialitat cursada.

    D'acord amb aquest objectiu general, sempre vinculat a la finalitat professional dels ensenyaments, s'accentua el caràcter pràctic de la formació i, especialment, la realització de projectes específics mitjançant els quals s'apliquen els diversos coneixements adquirits en el procés formatiu, i s'estableix una vinculació més gran del centre amb el món del teatre, considerat com a objecte d'ensenyament i aprenentatge i com a recurs pedagògic de primer ordre.

    Dins d'aquests principis generals, es pretén plantejar una concepció oberta i flexible del currículum que permeta als professors elaborar projectes i programacions que realitzen en la pràctica les virtualitats del currículum establert. Aquesta elaboració ha de referir-se principalment a la metodologia didàctica, a les línies generals d'avaluació, a la programació pròpia de cada professor, que recollirà els processos didàctics que es proposà realitzar a classe, i, si escau, a la distribució de continguts per cursos.

    D'altra banda, aquest decret desplega el Reial Decret 754/1992, de 26 de juny, en relació amb les proves d'accés als estudis d'Art Dramàtic en els dos supòsits que preveu la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, el primer referit als aspirants que tenen el títol de Batxiller, els quals hauran de demostrar, a més de la maduresa i els coneixements propis dels nivells educatius cursats, aptituds específiques per a realitzar la corresponent opció d'especialitat dels ensenyaments d'Art Dramàtic. El segon, de caràcter excepcional, per als que hi accedeixen sense complir el mencionat requisit acadèmic, que hauran de demostrar no sols aptituds sinó també la possessió de les habilitats específiques de l'opció d'especialitat sol·licitada.

    Per això, a proposta del Conseller de Cultura, Educació i Ciència, i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 17 de maig de 1993,

    DECRETE

    Article primer

    Aquest decret, que s'aplicarà en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, estableix el currículum dels ensenyaments d'Art Dramàtic d'acord amb l'article 4.3 de la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu, integrant el que disposa el Reial Decret 754/1992, de 26 de juny, que estableix els aspectes bàsics del currículum i regula la prova d'accés d'aquests ensenyaments.

    Article segon

    Els ensenyaments d'Art Dramàtic comprenen un grau únic de caràcter superior i la seua duració és de quatre cursos acadèmics.

    Article tercer

    Els ensenyaments d'Art Dramàtic tindran com a finalitat la formació de professionals, pedagogs i investigadors del fet teatral i de les altres àrees de la comunicació que emanen d'aquest.

    Article quart

    1. A l'efecte del que disposa aquest decret s'entén per currículum dels ensenyaments d'Art Dramàtic el conjunt d'objectius, continguts, mètodes pedagògics i criteris d'avaluació que han de regular la pràctica docent.

    2. El currículum dels estudis d'Art Dramàtic s'estructura en les especialitats següents:

    - Interpretació

    - Direcció d'Escena i Dramatúrgia

    - Escenografia

    3. L'especialitat d'Interpretació consta de les quatre opcions següents, referents a perfils professionals distints, de les quals l'alumnat haurà de cursar una:

    Opció A. Orientada a la formació d'intèrprets, que aprofundirà els àmbits on el textual constitueix l'instrument expressiu fonamental.

    Opció B. Orientada a la formació d'intèrprets, que aprofundirà els àmbits on el cas constitueix l'instrument expressiu fonamental.

    Opció C. Orientada a la formació d'intèrprets, que aprofundirà els àmbits on la manipulació d'objectes constitueix l'element expressiu fonamental.

    Opció D. Orientada a la formació d'intèrprets, que aprofundirà els àmbits on el cant, la dansa i la música constitueixen els elements expressius fonamentals.

    4. L'especialitat de Direcció d'Escena i Dramatúrgia consta de les dues opcions següents, referents a dos perfils professionals distints, de les quals l'alumnat haurà de cursar una:

    Opció A. Orientada a la formació de directors d'escena.

    Opció B. Orientada a la formació d'especialistes en dramatúrgia i en teoria del fet teatral.

    Article cinqué

    1. Els ensenyaments d'Art Dramàtic corresponents a l'especialitat d'Interpretació contribuiran al desenvolupament de les capacitats següents:

    a) Utilitzar les diferents tècniques interpretatives per a analitzar, crear el personatge i integrar-lo en l'espectacle.

    b) Dominar la concentració, la memòria sensorial i els reflexos mitjançant l'ús de tècniques específiques.

    c) Aplicar les tècniques que permeten ampliar les possibilitats tímbriques i fer una emissió correcta de la veu.

    d) Interioritzar el conflicte dramàtic.

    e) Dominar els conceptes de ritme, moviment, harmonia, equilibri, espai i temps, imprescindibles per a l'expressió teatral.

    f) Conèixer les tècniques específiques teòrico- pràctiques que concedeixen el teatre poètic i en vers.

    g) Dominar la dicció i la musicalitat de la llengua.

    h) Aplicar la imaginació i la intuïció i dominar la improvisació com a tècnica per a la creació de personatges.

    i) Dominar les tècniques d'auto- control a través de la relaxació.

    j) Relacionar els factors socials, estètics i literaris que configuren i sustenten la història del fet teatral.

    k) Utilitzar les diferents formes d'expressió a través del cos i de la veu.

    l) Conèixer les diferents modalitats d'interpretació.

    m) Conèixer i valorar la dansa com a expressió artística i executar alguna de les seues manifestacions.

    n) Conèixer les tècniques integrades del fet escènic, com són el maquillatge, la il·luminació, l'escenografia, la indumentària, etc.

    2. Els ensenyaments d'Art Dramàtic corresponents a l'especialitat de Direcció d'Escena i Dramatúrgia contribuiran al desenvolupament de les capacitats següents:

    a) Conèixer els factors socials, estètics i literaris que fonamenten i sustenten la història del fet teatral.

    b) Conèixer a fons les diferents escoles i tècniques de direcció escènica.

    c) Utilitzar amb sentit crític les tècniques de la literatura comparada, la visualització i l'anàlisi de diferents espectacles.

    d) Conèixer els diferents estils artístics i demostrar sensibilitat estètica en el tractament i la interpretació.

    e) Comprendre l'espai escènic com un tot on s'articulen els elements humans i tècnics del fet teatral.

    f) Conèixer les tècniques que intervenen en el fet teatral: il·luminació, escenografia, vestuari, caracterització, etc.

    g) Utilitzar les tècniques d'interpretació com a aplicació directa a la direcció d'actors.

    h) Dominar la dramatúrgia de la proposta teatral

    i) Utilitzar les tècniques de l'anàlisi de text.

    j) Utilitzar els coneixements adquirits per a la creació de textos originals, la realització de versions i d'adaptacions.

    k) Valorar el món dels signes que intervenen en el fet teatral i la importància que tenen en la comprensió del text i la seua realització escènica.

    l) Demostrar, des de la perspectiva del director d'escena i del dramaturg, considerats com a creadors autònoms, la capacitat imaginativa, creativa i reflexiva pròpies de l'especialitat.

    m) Dominar les tècniques, els mètodes i els sistemes que faculten per a una rigorosa tasca d'investigació.

    n) Conèixer la producció de l'espectacle teatral.

    3. Els ensenyaments d'Art Dramàtic corresponents a l'especialitat d'Escenografia contribuiran al desenvolupament de les capacitats següents:

    a) Dominar les tècniques espacials imprescindibles per a la realització del projecte escenogràfic.

    b) Conèixer i aplicar el sentit del color i la forma al servei d'una determinada proposta dramàtica.

    c) Dominar les nocions de ritme, equilibri, harmonia, moviment i espai, com a elements bàsics de la creació escenogràfica.

    d) Dominar les diferents tendències i escoles escenogràfiques.

    e) Demostrar sensibilitat estètica, creativitat i imaginació des de la consideració de l'escenògraf com a creador autònom.

    f) Conèixer els aspectes teòrics i pràctics dels diferents elements que intervenen en l'espai escènic: il·luminació, so, vestuari, caracterització, etc.

    g) Dominar els diferents gèneres dramàtics per a la recreació escenogràfica.

    h) Conèixer i situar els diversos estils artístics i les diferents concepcions estètiques.

    i) Saber aplicar les modernes tècniques que sostenen la creació escenogràfica, cine, vídeo, disseny per ordinador, etc.

    j) Relacionar els factors socials, estètics i literaris que configuren i sustenten la història del fet teatral.

    k) Valorar la qualitat i la resistència dels materials aplicables a l'espai escènic.

    l) Conèixer la producció de l'espectacle teatral.

    Article sisè

    1. Les assignatures de les diverses especialitats, la distribució per cursos i, si escau, la seua correspondència amb les matèries que estableix el Reial Decret 754/1992, de 26 de juny, apareixen a l'annex I d'aquest decret.

    2. Els continguts i el temps lectiu total corresponent a les assignatures apareixen a l'annex II.

    3. La classificació de les assignatures en pràctiques, teòrico- pràctiques i tècniques, a l'efecte que preveu l'article 37 del Reial Decret 389/1992, de 15 d'abril, que estableix els requisits mínims dels centres que imparteixen ensenyaments artístics, apareixen a l'annex III.

    Article seté

    1. Les escoles superiors d'Art Dramàtic concretaran i completaran el currículum dels ensenyaments que estableix aquest decret mitjançant l'elaboració del corresponent projecte curricular.

    2. El projecte curricular inclourà la distribució per cursos dels objectius, continguts, i criteris d'avaluació i inclourà també els programes de cada assignatura.

    3. En l'elaboració del projecte curricular es tindrà en compte la coordinació entre les assignatures d'un mateix àmbit de coneixements i la interrelació de les assignatures que configuren cada especialitat, per a la consecució dels objectius que estableix aquest decret.

    4. Els professors realitzaran programacions de la seua activitat docent d'acord amb el currículum i el projecte curricular de centre.

    Article vuitè

    1. L'avaluació de l'alumnat es basarà en la consecució dels objectius que estableix aquest decret i dels que amb caràcter específic figuren en el projecte curricular del centre.

    2. L'avaluació serà contínua i diferenciada en cada una de les assignatures que constitueixen el currículum. Tindrà, a més, un caràcter integrador en relació amb el futur perfil professional de l'alumne.

    3. La qualificació negativa en tres o més assignatures impedirà la promoció d'un alumne al curs superior. Si no correspon la promoció al curs següent, l'alumne es matricularà únicament en les assignatures pendents.

    4. Els alumnes disposaran d'un límit de quatre convocatòries per a superar cada assignatura, sense que en cap cas la permanència de l'alumne en el centre puga excedir sis cursos.

    Article novè

    1. Per a l'accés als ensenyaments d'Art Dramàtic caldrà estar en possessió del títol de Batxiller, d'acord amb el que disposa l'article 44.1 de la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, i superar la prova específica corresponent a l'especialitat per què s'opte, que regula l'article 11 d'aquest decret.

    2. No obstant el que preveu l'apartat anterior, serà possible accedir. a aquests ensenyaments sense posseir els requisits acadèmics mencionats, sempre que l'aspirant tinga fets els 20 anys, no haja superat el Batxillerat o estudis equivalents i demostre les aptituds i habilitats específiques per a cursar els ensenyaments d'Art Dramàtic amb aprofitament, mitjançant la superació de la prova corresponent a l'especialitat per. la qual opte, que regula l'article 13 d'aquest decret.

    Article deu

    1. Les proves d'accés respondran a l'oferta educativa de les escoles superiors d'Art Dramàtic i es convocaran per aquestes durant el mes de setembre. Correspondrà al director la designació dels tribunals, formats per un president i quatre vocals, professors del centre i especialistes en les matèries incloses en la prova, els quals fixaran els seus continguts i qualificaran els corresponents exercicis.

    2. Cada sol·licitant disposarà d'un màxim de tres convocatòries per a superar la prova d'accés.

    Article onze

    La prova d'accés als estudis d'Art Dramàtic a què es refereix l'article 9.1 constarà de dos exercicis:

    a) El primer exercici serà escrit, comú a totes les especialitats, i consistirà en l'anàlisi d'un fragment d'una obra dramàtica. Així mateix es podran proposar preguntes sobre aquest text.

    Aquest exercici tindrà per objectiu avaluar la maduresa i els coneixements de l'aspirant per mitjà de la comprensió de conceptes, la utilització del llenguatge, la capacitat per a relacionar i sintetitzar, i també l'anàlisi del text des de la perspectiva del gènere teatral en què s'emmarque, de les característiques més importants que defineixen aquest gènere i dels aspectes històrics, socials i artístics relacionats amb l'obra.

    b) El segon exercici, específic de cada especialitat que ofereixen les escoles superiors d'Art Dramàtic, serà de caràcter pràctic i tindrà com a objectiu:

    - En l'especialitat d'Interpretació, avaluar les aptituds artístiques en relació amb les capacitats vocals, corporals i interpretatives de l'aspirant.

    En aquest exercici l'aspirant haurà d'exposar diversos textos prèviament memoritzats. En l'avaluació de l'exercici el tribunal tindrà en compte les capacitats expressives i corporals de l'aspirant.

    - En l'especialitat de Direcció d'Escena i Dramatúrgia, avaluar les aptituds artístiques de l'aspirant respecte al fet multidisciplinar, artístic i tècnic de la direcció escènica i de la dramatúrgia.

    L'exercici consistirà en l'anàlisi d'un text teatral i la proposta de la traducció escènica. El tribunal valorarà les capacitats d'anàlisi i síntesi de l'aspirant, i la seua creativitat amb el fet dramàtic.

    - En l'especialitat d'Escenografia, avaluar les aptituds tècnico- artístiques de l'aspirant, que permeten el posterior desenvolupament de la seua capacitat artística.

    L'exercici constarà de dos apartats:

    a) Realització d'un dibuix del natural. El tribunal valorarà la fidelitat en la representació, la qualitat del grafisme i la precisió i l'acabat del treball.

    b) Realització d'un esbós escenogràfic, acompanyat d'un text explicatiu, a partir d'un text literari proposat pel tribunal. El tribunal valorarà les capacitats creatives de l'aspirant en relació amb el fet escènic.

    En acabar el segon exercici de qualsevol especialitat, el tribunal podrà realitzar preguntes per completar l'avaluació de les aptituds específiques que ha d'acreditar l'aspirant.

    Article dotze

    1. Cada exercici dels esmentats en l'article anterior tindrà caràcter eliminatori i es qualificaran de 0 a 10 punts. Per a superar-lo caldrà una puntuació mínima de 5 punts.

    2. La qualificació global de la prova serà la mitjana aritmètica de les puntuacions obtingudes en els dos exercicis.

    Article tretze

    1. La prova d'accés als estudis d'Art Dramàtic a què es refereix l'article 9.2 verificarà que el candidat té les habilitats necessàries per a cursar estudis d'Art Dramàtic, posseeix les aptituds i les destreses adequades a l'especialitat corresponent, i és capaç d'executar-les en la pràctica.

    2. Aquesta prova d'accés constarà de dos exercicis:

    a) Primer exercici, consistent en l'exposició oral per l'aspirant dels treballs i activitats que ha realitzat en l'àrea de l'especialitat corresponent, seguit d'un debat amb el tribunal en què aquest podrà formular les preguntes que considere oportunes per a l'adequada avaluació de la maduresa intel·lectual, de la formació teatral i de les activitats realitzades. Per a la realització d'aquest exercici, els aspirants hauran d'aportar prèviament una memòria justificativa dels treballs i activitats que han fet.

    b) Segon exercici, d'índole pràctica:

    - En l'especialitat d'Interpretació, tindrà com a objectiu avaluar les aptituds i habilitats artístiques de l'aspirant en relació amb les exigències vocals i corporals de la interpretació.

    L'exercici consistirà en la interpretació de diversos fragments dramàtics. El tribunal valorarà les habilitats interpretatives, expressives i corporals de l'aspirant.

    - En l'especialitat de Direcció d'Escena i Dramatúrgia, tindrà com a objectiu avaluar les aptituds i habilitats creatives de l'aspirant respecte al fet multidisciplinar, artístic i tècnic de la direcció escènica i de la dramatúrgia.

    En aquest exercici l'aspirant haurà de compondre un text dramàtic a partir d'una situació imaginària plantejada pel tribunal i proposar-ne una traducció escènica. El tribunal valorarà les habilitats expressives i creatives de l'aspirant en relació amb el fet dramàtic.

    - En l'especialitat d'Escenografia, tindrà com a objectiu avaluar les aptituds i habilitats creatives de l'aspirant, respecte al fet multidisciplinar, artístic i tècnic de la posada en escena.

    En aquest exercici l'aspirant haurà de realitzar un esbós escenogràfic, acompanyat d'un text explicatiu, a partir d'un fragment dramàtic proposat pel tribunal. En aquesta prova es valoraran les habilitats creatives de l'aspirant en relació amb el fet escènic.

    A l'acabament de l'exercici, en qualsevol de les especialitats, el tribunal podrà realitzar preguntes per completar l'avaluació de les aptituds específiques que ha d'acreditar l'aspirant.

    Article catorze

    1. Cada exercici dels esmentats en l'article anterior tindrà caràcter eliminatori i es qualificaran de 0 a 10 punts. Per superar-lo caldrà una puntuació mínima de 5 punts.

    2. La qualificació global de la prova serà la mitjana aritmètica de les puntuacions obtingudes en els dos exercicis.

    Article quinze

    Cada curs acadèmic la Direcció Territorial de Cultura i Educació determinarà les places disponibles en cada especialitat, d'acord amb la capacitat de l'Escola Superior d'Art Dramàtic i amb les necessitats dels diferents sectors professionals.

    Article setze

    1 Quan la demanda de places en alguna especialitat siga superior a la disponibilitat de llocs del centre, es consideraran prioritàriament les sol·licituds dels que superen les proves en el centre i únicament quan resten places disponibles podran adjudicar-se als que les superen en un centre distint.

    2. El centre atendrà les sol·licituds a què es refereix l'apartat anterior d'acord amb les qualificacions obtingudes en les proves d'accés a l'especialitat corresponent.

    Article disset

    D'acord amb l'article 45.1 de la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu, qui haurà superat els ensenyaments d'Art Dramàtic tindrà dret al títol superior d'Art Dramàtic, en què constarà l'especialitat cursada, que serà equivalent amb caràcter general al títol de llicenciat universitari.

    DISPOSICIONS ADDICIONALS

    Primera

    Els alumnes que hagen superat el Curs d'Orientació Universitària del sistema educatiu anterior a la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu, o el Batxillerat experimental aprovat per l'Ordre Ministerial de 21 d'octubre de 1986, o estudis equivalents, tindran reconeguts els mateixos drets, a l'efecte d'accés als ensenyaments d'Art Dramàtic, que qui tinga el títol de Batxiller a què es refereix l'article 9.1 d'aquest decret.

    Segona

    D'acord amb l'article 45.2 de la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència fomentarà convenis amb les universitats a fi de facilitar l'organització d'estudis de tercer cicle destinats als titulats superiors d'Art Dramàtic.

    Tercera

    La Conselleria de Cultura, Educació i Ciència adoptarà les mesures oportunes per a l'adaptació del currículum a les necessitats de l'alumnat amb minusvàlues. En tot cas, aquestes adaptacions respectaran en l'essencial els objectius que fixa aquest decret.

    Quarta

    En els ensenyaments d'Art Dramàtic regulats en aquest decret no existirà la modalitat de matrícula lliure amb exàmens anuals de fi de curs.

    DISPOSICIO TRANSITORIA

    Durant el període d'implantació dels ensenyaments que regula la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu, i d'acord amb l'apartat segon de la disposició addicional tercera del Reial Decret 754/1992, de 26 de juny, els ensenyaments propis de l'Escola Superior d'Art Dramàtic de València són els d'Interpretació, opció textual, i de Direcció d'Escena i Dramatúrgia en l'opció orientada a la formació de directors d'escena.

    DISPOSICIO DEROGATORIA

    A l'entrada en vigor d'aquest decret quedaran derogades totes les normes de rang igual o inferior que s'hi oposen.

    DISPOSICIO FINAL

    S'autoritza el Conseller de Cultura, Educació i Ciència perquè adopte les disposicions necessàries per a la interpretació, el desplegament i l'aplicació d'aquest decret, que entrarà en vigor l'endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

    València, 17 de maig de 1993.

    El President de la Generalitat Valenciana,

    JOAN LERMA I BLASCO

    El Conseller de Cultura, Educació i Ciència

    ANDREU LOPEZ I BLASCO

    ANNEX I

    Assignatures del currículum d'Art Dramàtic, distribució per cursos i adscripció a les matèries

    Especialitat: Interpretació

    Opció A

    Assignatures Matèries

    Primer curs

    Interpretació I Interpretació

    Expressió corporal I Moviment

    Dansa I Moviment

    Ortofonia I Veu

    Música I Música

    Literatura dramàtica I Teoria teatral

    Història del teatre Teoria teatral

    Anàlisi de textos Teoria teatral

    Segon curs

    Interpretació II Interpretació

    Expressió corporal II Moviment

    Dansa II Moviment

    Esgrima I Moviment

    Ortofonia II Veu

    Dicció i expressió oral I Veu

    Cant I Veu

    Música II Música

    Literatura dramàtica II Teoria teatral

    Teoria i història de l'art I Teoria i història de l'art

    Tercer curs

    Interpretació III Interpretació

    Dansa III Moviment

    Esgrima II Moviment

    Mim i pantomima Moviment

    Dicció i expressió oral II Veu

    Tècnica del vers Veu

    Cant II Veu

    Teoria i història de l'art II Teoria i història de l'art

    Dramatúrgia I Teoria teatral

    Quart curs

    Interpretació IV Interpretació

    Moviment Moviment

    Tècniques de la ven Veu

    Dramatúrgia II Teoria teatral

    Caracterització

    Indumentària

    Opció B

    Primer curs

    Interpretació I Interpretació

    Expressió corporal I Moviment

    Acrobàcia I Acrobàcia

    Ortofonia Veu

    Música I Música

    Teoria de la pantomima Pantomima

    Literatura dramàtica Teoria teatral

    Història del teatre Teoria teatral

    Segon curs

    Interpretació II Interpretació

    Mim I Mim

    Expressió corporal II Moviment

    Acrobàcia II Acrobàcia

    Dansa I Moviment

    Esgrima I Esgrima

    Dicció i expressió oral Veu

    Música II Música

    Teoria i història de l'art Teoria i història de l'art

    Tercer curs

    Interpretació III Interpretació

    Mim II Mim

    Pantomima I Pantomima

    Expressió corporal III Moviment

    Dansa II Moviment

    Esgrima II Esgrima

    Cant I Veu

    Música III Música

    Dramatúrgia I Teoria teatral

    Quart curs

    Mim III Mim

    Pantomima II Pantomima

    Cant II Veu

    Música IV Música

    Dramatúrgia II Teoria teatral

    Caracterització

    Indumentària

    Opció C

    Primer curs

    Interpretació I Interpretació

    Tècniques i materials I Tècniques i materials

    Expressió corporal Moviment

    Acrobàcia I Moviment

    Ortofonia Veu

    Literatura dramàtica Teoria teatral

    Història del teatre Teoria teatral

    Teoria escènica I Teoria escènica

    Segon curs

    Interpretació II Interpretació

    Interpretació amb objectes I Interpretació amb objectes

    Tècniques i materials II Tècniques i materials

    Acrobàcia II Moviment

    Pantomima I Moviment

    Dansa Moviment

    Dicció i expressió oral I Veu

    Cant Veu

    Música II Música

    Teoria escènica II Teoria escènica

    Tercer curs

    Interpretació III Interpretació

    Interpretació amb objectes II Interpretació amb objectes

    Tècniques i materials III Tècniques i materials

    Pantomima II Moviment

    Tècniques corporals Moviment

    Dicció i expressió oral II Veu

    Tècnica del vers Veu

    Teoria i història de l'art Teoria i història de l'art

    Dramatúrgia Teoria teatral

    Teoria i pràctica de l'escriptura dramàtica Teoria teatral

    Quart curs

    Interpretació amb objectes III Interpretació amb objectes

    Tècniques i materials IV Tècniques i materials

    Dramatúrgia (teatre d'objectes) Teoria teatral

    Introducció a la direcció escènica Direcció

    Iniciació a l'escenografia

    Iniciació a la producció

    Opció D

    Primer curs

    Interpretació I Interpretació

    Expressió corporal Moviment

    Dansa I Dansa

    Ortofonia Veu

    Música I Música

    Cant I Cant

    Literatura dramàtica I Teoria teatral

    Història del teatre Teoria teatral

    Segon curs

    Interpretació II Interpretació

    Dansa II Dansa

    Acrobàcia Moviment

    Esgrima Moviment

    Dicció i expressió oral I Veu

    Música II Música

    Cant II Cant

    Literatura dramàtica II Teoria teatral

    Teoria i història de l'art Teoria i història de l'art

    Tercer curs

    Interpretació en el musical I Interpretació en el musical

    Dansa III Dansa

    Mim i pantomima Moviment

    Dicció i expressió oral II Veu

    Tècnica del vers Veu

    Cant III Cant

    Repertori I

    Història de la música i del teatre líric

    Dramatúrgia musical I

    Quart curs

    Interpretació en el musical II Interpretació en el musical

    Moviment Moviment

    Cant IV Cant

    Repertori II Cant

    Dramatúrgia musical II

    Caracterització

    Indumentària

    Especialitat: Direcció d'Escena i Dramatúrgia

    Opció A

    Primer curs

    Anàlisi de textos Dramatúrgia

    Literatura dramàtica I Literatura dramàtica

    Història de la posada en escena Direcció escènica

    Interpretació Teoria i pràctica de la interpretació

    Teoria de la interpretació Teoria i pràctica de la interpretació

    Història de les arts de Història de les arts de

    l'espectacle l'espectacle

    Teoria i història de l'art

    Música I

    Segon curs

    Teoria i pràctica dramatúrgia Dramatúrgia

    Literatura dramàtica II Literatura dramàtica

    Pràctiques de direcció actoral Pràctiques de direcció escènica i actoral

    Espai escènic I Espaí escènic

    Estètica Estètica

    Història de la música i del teatre líric Història de les arts de l'espectacle

    Música II

    Tercer curs

    Direcció escènica I Direcció escènica

    Pràctiques de direcció escènica I Pràctiques de direcció escènica i actoral

    Semiologia teatral Dramatúrgia

    Introducció a la sociologia Dramatúrgia

    Espai escènic II Espaí escènic

    Iniciació a la il·luminació teatral

    Història del moble i de les arts decoratives

    Indumentària

    Quart curs

    Direcció escènica II Direcció escènica

    Pràctiques de direcció escènica II Direcció escènica

    Seminaris

    Iniciació a l'espai sonor

    Caracterització

    Iniciació a la producció

    Opció B

    Primer curs

    Teoria de l'escriptura dramàtica Escriptura dramàtica

    Teoria i tècnica de la crítica teatral Dramatúrgia

    Metodologia de la investigació Dramatúrgia

    Anàlisi de textos I Anàlisi de textos

    Literatura dramàtica I Literatura dramàtica

    Teoria de la interpretació Teoria de la interpretació

    Història de les arts de l'espectacle Història de les arts de l'espectacle

    Teoria i història de l'art

    Música I

    Segon curs

    Teoria i pràctica de la escriptura dramàtica I Escriptura dramàtica

    Teoria i pràctica dramatúrgica Dramatúrgia

    Taller de crítica I Dramatúrgia

    Anàlisi de textos II Anàlisi de textos

    Literatura dramàtica II Literatura dramàtica

    Espai escènic

    Estètica Estètica

    Història de la música i del teatre líric Història de les arts de l'espectacle

    Música II

    Tercer curs

    Teoria i pràctica de l'escriptura dramàtica II Escriptura dramàtica

    Taller de crítica II Dramatúrgia

    Semiologia teatral Dramatúrgia

    Introducció a la sociologia Dramatúrgia

    Anàlisi de textos III Anàlisi de textos

    Literatura dramàtica III Literatura dramàtica

    Direcció escènica Direcció escènica

    Història del pensament

    Quart curs

    Pràctiques d'escriptura dramàtica Escriptura dramàtica

    Pràctiques de dramatúrgia Dramatúrgia

    Taller de crítica III Dramatúrgia

    Adaptació textual Escriptura dramàtica

    Literatura dramàtica IV Literatura dramàtica

    Especialitat: Escenografia

    Primer curs

    Espai escènic I Espai escènic

    Perspectiva I Teoria de la percepció visual i perspectiva

    Percepció visual Teoria de la percepció visual i perspectiva

    Tècniques escèniques I Tècniques escèniques

    Dibuix artístic I Tècniques gràfiques

    Història de l'escenografia i de les arts de Història de l'escenografia i de les arts de

    l'espectacle l'espectacle

    Dramatúrgia I Dramatúrgia

    Literatura dramàtica

    Teoria i història de l'art I

    Segon curs

    Espai escènic II Espai escènic

    Perspectiva II Teoria de la percepció visual i perspectiva

    Tècniques escèniques II Tècniques escèniques

    Dibuix artístic II Tècniques gràfiques

    Dibuix tècnic Tècniques gràfiques

    Il·luminació I Il·luminació

    Dramatúrgia II Dramatúrgia

    Història del vestit Caracterització i indumentària

    Teoria i història de l'art II

    Tercer curs

    Espai escènic III Espai escènic

    Tècniques escèniques III Tècniques escèniques

    Noves tecnologies aplicades Tècniques gràfiques

    al disseny escenogràfic

    Il·luminació II Il·luminació

    Figurinisme Caracterització i indumentària

    Caracterització Caracterització i indumentària

    Història del moble i de les arts decoratives Caracterització i indumentària

    Iniciació a la producció

    Quart curs

    Espai escènic IV Espai escènic

    Tècniques escèniques IV Tècniques escèniques

    Estètica Estètica

    Introducció a la direcció

    ANNEX II

    Contingut de les assignatures i temps lectiu

    total del currículum d'Art Dramàtic

    - Especialitat: Interpretació

    Opció A

    - Anàlisi de textos:

    Estudi dels elements normals, contextuals, etc. que componen el text literari.

    Temps lectiu total: 60 hores.

    - Cant:

    Estudi de la tècnica del cant, desenvolupant tots els elements que hi intervenen: col·locació del cos, respiració, ressonància, fonació, articulació, projecció, afinació i interpretació musical. Repertori del teatre musical.

    Temps lectiu total: 180 hores.

    - Caracterització:

    Estudi pràctic de les diverses solucions i recursos del maquillatge teatral que permeten la creació d'un personatge.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Dansa:

    Estudi pràctic de les tècniques de l'expressió dansada. Diferents escoles.

    Temps lectiu total: 180 hores.

    - Dicció i expressió oral:

    Fonètica. Teoria i pràctica de la correcta pronunciació de l'idioma i mètodes d'entrenament de la veu com a vehicle d'expressió teatral. La veu com a instrument creatiu aplicat a la interpretació.

    Temps lectiu total: 180 hores.

    - Dramatúrgia:

    Metodologia i tècnica de l'anàlisi dels diversos llenguatges que conformen el teatre, amb especial atenció a l'anàlisi textual i en directa relació amb la tasca actoral. Estudi de les diverses obres que han marcat l'evolució del teatre, d'Aristòtil a l'establiment de la semiologia teatral.

    Temps lectiu total: 180 hores.

    - Esgrima:

    Formació física de l'actor tenint en compte el caràcter vital i simbòlic del combat. Comprensió de les terminologies usades per a les diferents armes. Pràctica dels coneixements en l'escena teatral, coreografies i diferents enfrontaments en la lluita.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Expressió corporal:

    Entrenament bàsic del cos com a instrument actoral: desenvolupament de les seues possibilitats creatives i expressives.

    Temps lectiu total: 255 hores.

    - Història del teatre:

    Estudi de les tendències i dels moviments clau en la histèria del teatre: aspectes artístics, culturals i socials.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Indumentària:

    Estudi pràctic de les diferents solucions i recursos que permeten la creació d'un personatge a través de la indumentària.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Interpretació:

    Capacitació de l'alumne per a l'aprenentatge dels mecanismes (interns i externs) actorals i del procés de creació del personatge. Comprensió dels principis d'acció i de conflicte dramàtic. La improvisació com a aproximació a la creació del personatge. Exercicis d'estil. El vers com a llenguatge teatral.

    Temps lectiu total: 1140 hores.

    - Tècnica del vers:

    Estudi pràctic del teatre en vers des del segle XV fins avui, mitjançant la realització d'escenes fonamentals. Comparació dels diferents estils.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Tècniques de la veu:

    Aplicació de les diverses tècniques de la veu parlada, en tallers o projectes concrets. Entrenament individual i grupal.

    Temps lectiu total: 135 hores.

    - Literatura dramàtica:

    Estudi teòric del fenomen teatral des del punt de vista literari, abordant els principals textos teatrals en els seus tres aspectes bàsics:

    a) Moment històric en què es van crear.

    b) Esbrinament de la seua estructura dramàtica.

    c) Revisió dels diferents gèneres dramàtics i el seu recorregut històric.

    Temps lectiu total: 105 hores.

    - Mim i pantomima:

    Introducció al mim i a la pantomima: formació de l'habilitat general i cultural plàstica de l'actor. El moviment fragmentat i coordinat del cos. Diferents tipus de màscares i l'ús apropiat en escena. Els estats anímics, les emocions i els sentiments. Estudi de la Comèdia de l'Art. Adquisició de les bases de la pantomima il·lusòria. Introducció a la tècnica de la interpretació en pantomima.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Música:

    Procediments del llenguatge musical (ritme, melodia i harmonia) encaminats al món de la comprensió i creació musical, utilitzant el treball de grup per iniciar l'alumne en tots els elements constitutius del món sonor, des de la pràctica instrumental més elemental i la seua grafia, fins a les formes bàsiques d'interpretació i creació.

    Temps lectiu total: 180 hores.

    - Ortofonia:

    Estudi teòrico- pràctic de les tècniques d'entrenament de la veu. Educació de la veu parlada i cantada. Tècniques d'articulació i emissió.

    Temps lectiu total: 225 hores.

    - Moviment:

    Aplicació de les diverses tècniques del moviment en tallers o projectes concrets. Entrenament individual i grupal.

    Temps lectiu total: 135 hores.

    - Teoria i història de l'art:

    Iniciació teòrico- pràctica de l'alumne en l'anàlisi de les formes artístiques a partir de l'estudi detallat de diferents obres, autors i estils. Ensenyar a «veure». Nocions de ritme, forma, proporció, composició, equilibri, moviment, llum, color, etc., per a aconseguir un domini dels elements significatius i expressius de l'obra que permeten realitzar una anàlisi de continguts sociològics i mentals. Valoració de l'aspecte merament documental de l'obra. Nocions d'estètica com a reveladora de gustos.

    Temps lectiu total: 105 hores.

    Opció B

    - Acrobàcia:

    Desenvolupament de les qualitats físiques de l'actor i el seu condicionament físico- psíquic general. Adquisició d'hàbits tècnics. Aprenentatge i domini d'acrobàcies bàsiques aplicades al fet teatral.

    Temps lectiu total: 120 hores.

    - Cant:

    Estudi de la tècnica del cant desenvolupant tots els elements que hi intervenen: col·locació del cos, respiració, ressonància, fonació, articulació, projecció, afinació i interpretació musical. Repertori del teatre musical.

    Temps lectiu total: 180 hores.

    - Caracterització:

    Estudi pràctic de les diferents solucions i recursos del maquillatge teatral que permeten la creació d'un personatge.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Dansa:

    Estudi pràctic de les tècniques de l'expressió dansada. Diferents

    Temps lectiu total: 135 hores.

    - Dicció i expressió oral:

    Fonètica. Teoria i pràctica de la correcta pronunciació de l' idioma i mètodes d'entrenament de la veu com a vehicle d'expressió teatral. La veu com a instrument creatiu aplicat a la interpretació.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Dramatúrgia:

    Metodologia i tècnica de l'anàlisi dels diversos llenguatges que conformen el teatre, amb especial atenció a l'anàlisi textual i en directa relació amb la tasca actoral. Estudi de les diferents obres que han marcat l'evolució del teatre, d'Aristòtil a l'establiment de la semiologia teatral.

    Temps lectiu total: 180 hores.

    - Esgrima:

    Formació física de l'actor tenint en compte el caràcter vital i simbòlic del combat. Comprensió de les terminologies usades per a les diferents armes. Pràctica dels coneixements en l'escena teatral, coreografies i diferents enfrontaments en la lluita.

    Temps lectiu total: 120 hores.,

    - Expressió corporal:

    Entrenament bàsic del cos com a instrument actoral: desenvolupament de les seues possibilitats creatives i expressives.

    Temps lectiu total: 240 hores.

    - Història del teatre:

    Estudi de les tendències i moviments clau en la història del teatre: aspectes artístics, culturals i socials.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Indumentària:

    Estudi pràctic de les diferents solucions i recursos que permeten la creació d'un personatge a través de la indumentària.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Interpretació:

    Capacitació de l'alumne per a l'aprenentatge dels mecanismes (interns i externs) actorals i del procés de creació del personatge. Comprensió dels principis d'acció i de conflicte dramàtic. La improvisació com a aproximació a la creació del personatge. Exercicis d'estil. El vers com a llenguatge teatral.

    Temps lectiu total: 495 hores.

    - Literatura dramàtica:

    Estudi teòric del fenomen teatral des del punt de vista literari, abordant els principals textos teatrals en els seus tres aspectes bàsics:

    a) Moment històric en què es van crear.

    b) Esbrinament de la seua estructura dramàtica.

    c) Revisió dels diferents gèneres dramàtics i el seu recorregut històric.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Mim:

    Estudi i coneixement del cos i concatenació de plans corporals. Diferents tipus de màscares i l'ús apropiat en escena. Els estats anímics, les emocions i els sentiments. Estudi de la Comèdia de l'Art.

    Temps lectiu total: 600 hores.

    - Música:

    Procediments del llenguatge musical (ritme, melodia i harmonia) encaminats al món de la comprensió i la creació musical, utilitzant el treball de grup per a iniciar l'alumne en tots els elements constitutius del món sonor, des de la pràctica instrumental més elemental i la seua grafia, fins a les formes bàsiques d'interpretació i creació.

    Temps lectiu total: 330 hores.

    - Ortofonia:

    Estudi teòrico- pràctic de les tècniques d'entrenament de la ven. Educació de la ven parlada i cantada. Tècniques d'articulació i emissió.

    Temps lectiu total: 150 hores.

    - Pantomima:

    Formació de l'habilitat general i cultural plàstica de l'actor. El moviment fragmentat i coordinat del cos. Adquisició de les bases de la pantomima il·lusòria. Introducció a la tècnica d'interpretació en pantomima.

    Temps lectiu total: 420 hores.

    - Teoria de la pantomima:

    Teoria dramàtica. Histèria de la pantomima des dels grecs fins als temps moderns. Estils. Dramatúrgia i regles d'un mim- drama.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Teoria i història de l'art:

    Iniciació teòrico- pràctica de l'alumne en l'anàlisi de les formes artístiques a partir de l'estudi detallat de diferents obres, autors i estils. Ensenyar a «veure». Nocions de ritme, forma, proporció, composició, equilibri, moviment, llum, color, etc., per a aconseguir un domini dels elements significatius i expressius de l'obra que permeten realitzar una anàlisi de continguts sociològics i mentals. Valoració de l'aspecte merament documental de l'obra. Nocions d'estètica com a reveladora de gustos.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    Opció C

    - Acrobàcia:

    Desenvolupament de les qualitats físiques de l'actor i el seu condicionament físico- psíquic general. Adquisició d'hàbits tècnics. Aprenentatge i domini d'acrobàcies bàsiques aplicades al fet teatral.

    Temps lectiu total: 120 hores.

    - Cant:

    Estudi de la tècnica del cant desenvolupant tots els elements que hi intervenen: col·locació del cos, respiració, ressonància, fonació, articulació, projecció, afinació i interpretació musical. Repertori del teatre musical.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Dansa:

    Estudi pràctic de les tècniques de l'expressió dansada. Diferents escoles.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Dicció i expressió oral:

    Fonètica. Teoria i pràctica de la correcta pronunciació de l'idioma i mètodes d'entrenament de la veu com a vehicle d'expressió teatral. La veu com a instrument creatiu aplicat a la interpretació.

    Temps lectiu total: 180 hores.

    - Dramatúrgia:

    Metodologia i tècnica de l'anàlisi dels diversos llenguatges que conformen el teatre, amb especial atenció a l'anàlisi textual i en directa relació amb la tasca actoral. Estudi de les diferents obres que han marcat l'evolució del teatre, d'Aristòtil a l'establiment de la semiologia teatral.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Dramatúrgia (teatre d'objectes):

    Metodologia i tècnica de l'anàlisi dels diversos llenguatges que conformen el teatre d'objectes. Estudi de les diferents obres que han marcat l'evolució del teatre d'objectes.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Expressió corporal:

    Entrenament bàsic del cos com a instrument actoral: desenvolupament de les seues possibilitats creatives i expressives.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Història del teatre:

    Estudi de les tendències i moviments clau en la histèria del teatre: aspectes artístics, culturals i socials.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Iniciació a l'escenografia:

    Aproximació a la ciència i al mètode de l'escenari i de l'espai teatral com a element dinàmic i plurifuncional de la representació teatral.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Iniciació a la producció:

    Estudi teòric dels mecanismes artístico- empresarials de la creació d'un espectacle. Introducció a la legislació vigent. Coneixement de tots els elements que intervenen en el fet escènic i la seua organització.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Interpretació:

    Capacitació de l'alumne per a l'aprenentatge dels mecanismes (interns i externs) actorals i del procés de creació del personatge. Comprensió dels principis d'acció i de conflicte dramàtic. La improvisació com a aproximació a la creació del personatge. Exercicis d'estil. El vers com a llenguatge teatral.

    Temps lectiu total: 315 hores.

    - Interpretació amb objectes:

    Preparació de l'alumne per a la correcta manipulació de l'objecte com a element expressiu, des de les tècniques tradicionals fins a les d'avantguarda. Capacitació de l'alumne per a concretar els diferents coneixements en un projecte que englobe tots els apartats necessaris per a l'organització de l'espectacle.

    Temps lectiu total: 5 10 hores.

    - Introducció a la direcció:

    Estudi de la concepció, desenvolupament i evolució de l'espectacle, i també de les diferents metodologies i tècniques de la posada en escena.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Literatura dramàtica:

    Estudi teòric del fenomen teatral des del punt de vista literari, abordant els principals textos teatrals en els tres aspectes bàsics:

    a) Moment històric en què es van crear.

    b) Esbrinament de la seua estructura dramàtica.

    c) Revisió dels diferents gèneres dramàtics i el seu recorregut històric.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Música:

    Procediments del llenguatge musical (ritme, melodia i harmonia) encaminats al món de la comprensió i la creació musical, utilitzant el treball de grup per a iniciar l'alumne en tots els elements constitutius del món sonor, des de la pràctica instrumental més elemental i la seua grafia, fins a les formes bàsiques d'interpretació i creació.

    Temps lectiu total: 180 hores.

    - Teoria i pràctica de l'escriptura dramàtica:

    Estudi i aplicació dels diferents models teòrics per a la creació textual dramàtica i dramatització de textos no teatrals.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Ottofonia:

    Estudi teòrico- pràctic de les tècniques d'entrenament de la ven. Educació de la ven parlada i cantada. Tècniques d'articulació i emissió.

    Temps lectiu total: 135 hores.

    - Pantomima:

    Introducció a la pantomima: formació de l'habilitat general i cultural plàstica de l'actor. El moviment fragmentat i coordinat del cos. Adquisició de les bases de la pantomima il·lusòria. Introducció a la tècnica d'interpretació en pantomima.

    Temps lectiu total: 150 hores.

    - Tècnica del vers:

    Estudi pràctic del teatre en vers des del segle XV fins avui, mitjançant la realització d'escenes fonamentals. Comparació dels diferents estils.

    Temps lectiu total: 60 hores.

    - Tècniques corporals:

    Tècniques de moviment, agilitat i control corporal destinades a la manipulació de l'objecte.

    Temps lectiu total: 60 hores.

    - Tècniques i materials:

    Capacitació per al domini de les tècniques de representació convencionals i auxiliars del disseny. Coneixement de les tècniques de tractament de materials com a pas previ a la investigació.

    Temps lectiu total: 675 hores.

    - Teoria i història de l'art:

    Iniciació teòrico- pràctica de l'alumne en l'anàlisi de les formes artístiques a partir de l'estudi detallat de diferents obres, autors i estils. Ensenyar a «veure». Nocions de ritme, forma, proporció, composició, equilibri, moviment, llum,, color, etc., per a aconseguir un domini dels elements significatius i expressius de l'obra que permeten realitzar una anàlisi de continguts sociològics i mentals. Valoració de l'aspecte merament documental de l'obra. Nocions d'estètica com a reveladora de gustos.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Teoria escènica:

    Estudi dels diferents sistemes expressius que configuren el llenguatge teatral, i també el coneixement de les regles que permeten transmetre'l.

    Temps lectiu total: 135 hores.

    Opció D

    - Acrobàcia:

    Desenvolupament de les qualitats físiques de l'actor i el seu condicionament físico- psíquic general. Adquisició d'hàbits tècnics. Aprenentatge i domini d'acrobàcies bàsiques aplicades al fet teatral.

    Temps lectiu total: 60 hores.

    - Cant:

    Estudi de la tècnica del cant desenvolupant tots els elements que hi intervenen: col·locació del cos, respiració, ressonància, fonació, articulació, projecció, afinació i interpretació musical.

    Temps lectiu total: 315 hores.

    - Caracterització:

    Estudi pràctic de les diferents solucions i recursos del maquillatge

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Dansa:

    Estudi pràctic de les tècniques de l'expressió dansada. Diferents escoles.

    Temps lectiu total: 360 hores.

    - Dicció i expressió oral:

    Fonètica. Teoria i pràctica de la correcta pronunciació de l'idioma i mètodes d'entrenament de la veu com a vehicle d'expressió teatral. La veu com a instrument creatiu aplicat a la interpretació.

    Temps lectiu total: 180 hores .

    - Indumentària:

    Estudi pràctic de les diferents solucions i recursos de la indumentària que permeten la creació del personatge.

    . Temps lectiu total: 90 hores.

    - Dramatúrgia musical:

    Introducció a la Dramatúrgia: metodologia i tècnica de l'anàlisi dels diversos llenguatges que conformen el teatre. Dramatúrgia musical: anàlisi de l'estructura interna de la composició musical i la seua correspondència amb la narrativa dramàtica en el procés de la posada en escena del teatre musical.

    Temps lectiu total: 180 hores.

    - Esgrima:

    Formació física de l'actor tenint en compte el caràcter vital i simbòlic del combat. Comprensió de les terminologies usades per a les diferents armes. Pràctica dels coneixements en l'escena teatral, coreografies i diferents enfrontaments en la lluita.

    Temps lectiu total: 75 hores.

    - Expressió corporal:

    Entrenament bàsic del cos com a instrument actoral: desenvolupament de les seues possibilitats creatives i expressives.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Història de la música i del teatre líric:

    Estudi dels moviments i les tendències clau en la història de la música. Evolució històrica dels diversos gèneres del teatre musical: òpera, sarsuela, cabaret alemany, musical americà, revista espanyola, etc.

    Temps lectiu total: 60 hores.

    - Interpretació:

    Capacitació de l'alumne per a l'aprenentatge dels mecanismes (interns i externs) actorals i del procés de creació del personatge. Comprensió dels principis d'acció i de conflicte dramàtic. La improvisació com a aproximació a la creació del personatge. Exercicis d'estil. El vers com a llenguatge teatral.

    Temps lectiu total: 480 hores.

    - Interpretació en el musical:

    Coneixement pràctic de la utilització de la música en un context dramàtic i de les seues tècniques d'expressió. Desenvolupament de la creativitat des de la perspectiva musical. Elaboració i composició a partir dels materials dramàtics creats.

    Temps lectiu total: 5 10 hores.

    - Literatura dramàtica:

    Estudi teòric del fenomen teatral des del punt de vista literari, abordant els principals textos teatrals en els tres aspectes bàsics:

    a) Moment històric en què es van crear.

    b) Esbrinament de la seua estructura dramàtica.

    c) Revisió dels diferents gèneres dramàtics i el seu recorregut històric.

    Temps lectiu total: 105 hores.

    - Mim i pantomima:

    Introducció al mim i a la pantomima: formació de l'habilitat general i cultural plàstica de l'actor. El moviment fragmentat i coordinat del cos. Diferents tipus de màscares i l'ús apropiat en escena. Els estats anímics, les emocions i els sentiments. Estudi de la Comèdia de l'Art. Adquisició de les bases de la pantomima il·lusòria. Introducció a la tècnica de la interpretació en pantomima.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Música:

    Procediments del llenguatge musical (ritme, melodia i harmonia) encaminats al món de la comprensió i la creació musical, utilitzant el treball de grup per a iniciar l'alumne en tots els elements constitutius del món sonor, des de la pràctica instrumental mes elemental i la seua grafia, fins a les formes bàsiques d'interpretació i creació.

    Temps lectiu total: 240 hores.

    Ortofonia:

    Estudi teòrico- pràctic de les tècniques d'entrenament de la veu. Educació de la veu parlada i cantada. Tècniques d'articulació i emissió.

    Temps lectiu total: 135 hores.

    - Repertori:

    Estudi teòric i pràctic dels fragments fonamentals de la histèria del teatre musical en els diferents vessants: òpera, sarsuela, music hall, cabaret, musical americà...

    Temps lectiu total: 225 hores.

    - Moviment:

    Aplicació de les diverses tècniques del moviment en tallers o projectes concrets de teatre musical. Entrenament individual i grupal.

    Temps lectiu total: 135 hores.

    - Teoria i història de l'art:

    Iniciació teòrico- pràctica de l'alumne en l'anàlisi de les formes artístiques a partir de l'estudi detallat de diferents obres, autors i estils. Ensenyar a «veure». Nocions de ritme, forma, proporció, composició, equilibri, moviment, llum, color, etc., per a aconseguir un domini dels elements significatius i expressius de l'obra que permeten realitzar una anàlisi de continguts sociològics i mentals. Valoració. de l'aspecte merament documental de l'obra. Nocions d'estètica com a reveladora de gustos.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Tècnica del vers:

    Estudi pràctic del teatre en vers des del segle XV fins avui, mitjançant la realització d'escenes fonamentals. Comparació dels diferents estils.

    Temps lectiu total: 60 hores.

    - Història del teatre:

    Estudi de les tendències i moviments clau en la histèria del teatre: aspectes artístics, culturals i socials.

    Temps lectiu total: 75 hores.

    Especialitat: Direcció d'Escena i Dramatúrgia

    Opció A

    - Anàlisi de textos:

    Estudi dels elements formals, contextuals, etc. que componen el text literari.

    Temps lectiu total: 135 hores.

    - Caracterització:

    Funció i significat dels elements i tècniques que s'han d'aplicar a la transformació física de l'actor.

    Temps lectiu total: 45 hores.

    - Direcció escènica:

    Estudi de la concepció, desenvolupament i evolució de l'espectacle, i també de les diferents metodologies i tècniques de la posada en escena.

    Temps lectiu total: 270 hores.

    - Espai escènic:

    Estudi de les lleis de l'espai aplicades a una determinada representació teatral, plantejant les diverses possibilitats d'organització i utilització de l'espai visual. Narrativa de l'espacial. Creació d'espai dramàtic.

    Temps lectiu total: 225 hores.

    - Estètica:

    Teoria i fonament de les arts. Estudi de la histèria del pensament estètic i de les idees estètiques.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Història de la música i del teatre líric:

    Estudi dels moviments i les tendències clau en la història de la música, aprofundint especialment l'evolució del teatre líric.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Història de la posada en escena:

    Origen del director d'escena i el seu posterior desenvolupament i definició a través de la història del teatre. Estudi detallat de les tendències de direcció escènica del segle XX: corrents, estils, poètica.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Història de les arts de l'espectacle:

    Estudi de les arrels i del desenvolupament teòric i estètic de les diferents formes de l'espectacle a través de la història.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Història del moble i de les arts decoratives:

    Funció i significat del moble i dels objectes decoratius en la posada en escena teatral. Estudi cronològic, estils, formes de construcció, etc.

    Temps lectiu total: 60 hores.

    - Indumentària:

    Funció i significat de les diferents solucions i recursos que permeten la creació d'un personatge a través de la indumentària.

    Temps lectiu total: 60 hores.

    - Iniciació a la il·luminació teatral:

    Estudi dels conceptes bàsics sobre la funció, significat i integració dramàtica del fenomen de la llum en una posada en escena.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Iniciació a la producció:

    Estudi teòric dels mecanismes artístico- empresari als de la creació d'un espectacle. Introducció a la legislació vigent. Coneixement de tots els elements que intervenen en el fet escènic i la seua organització.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Iniciació a l'espai sonor:

    Tecnologia, funció i significat dels elements musicals í sonors en la posada en escena.

    Temps lectiu total: 45 hores.

    - Introducció a la Sociologia:

    Conceptes bàsics de la història social i la seua projecció en el fet teatral com a instrument de treball per als directors d'escena, dramaturgs i teatròlegs.

    Temps lectiu total: 60 hores.

    - Literatura dramàtica:

    Estudi teòric del fenomen teatral des del punt de vista literari, abordant els principals textos teatrals en els tres aspectes bàsics:

    a) Moment històric en què es van crear.

    b) Esbrinament de la seua estructura dramàtica.

    c) Revisió dels diferents gèneres dramàtics i el seu recorregut històric.

    Temps lectiu total: 225 hores.

    - Música:

    Procediments del llenguatge musical (ritme, melodia i harmonia) encaminats al món de la comprensió i la creació musical.

    Temps lectiu total: 180 hores.

    - Pràctiques de direcció actoral:

    Estudi dels processos de plantejament i resolució d'unitats dramàtiques amb personatges i conducció de la interpretació dels actors.

    Temps lectiu total: 270 hores.

    - Pràctiques de direcció escènica:

    Aplicació artística de les diferents disciplines de la posada en escena mitjançant el procés complet de concepció, planificació, producció, assaig i muntatge d'un espectacle.

    Temps lectiu total: 630 hores.

    - Interpretació:

    Introducció a l'anàlisi i la interpretació d'escenes des d'un punt de vista actoral, a fi que el director conega d'una forma pràctica les diferents tècniques i els possibles problemes actorals amb què s'haurà d'enfrontar.

    Temps lectiu total: 135 hores.

    - Seminaris:

    Cursos monogràfics sobre teatre líric, music hall, realització televisiva, noves tecnologies, direcció de doblatge, etc.

    Temps lectiu total: 270 hores.

    - Semiologia teatral:

    Estudi de la teoria del signe aplicada al fet escènic.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Teoria de la interpretació:

    Estudi de la tècnica actoral i dels diferents mètodes de creació i construcció del personatge.

    Temps lectiu total: 135 hores.

    - Teoria i història de l'art:

    Iniciació teòrico- pràctica de l'alumne en l'anàlisi de les formes artístiques a partir de l'estudi detallat de diferents obres, autors i estils. Ensenyar a «veure». Nocions de ritme, forma, proporció, composició, equilibri, moviment, llum, color, etc., per a aconseguir un domini dels elements significatius i expressius de l'obra que permeten realitzar una anàlisi de continguts sociològics i mentals. Valoració de l'aspecte merament documental de l'obra.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Teoria i pràctica dramatúrgica:

    Metodologia, tècnica i pràctica de l'anàlisi dels diferents llenguatges que configuren l'espectacle.

    Temps lectiu total: 135 hores.

    Opció B

    - Adaptació textual:

    Pràctiques de reorganització de relats, concentració dramàtica, interpolacions d'escenes i altres modificacions textuals en les diferents fases de la plasmació escènica.

    Temps lectiu total: 135 hores.

    - Anàlisi de textos:

    Estudi dels elements formals, contextuals, etc. que componen el text literari.

    Temps lectiu total: 345 hores.

    - Direcció escènica:

    Estudi de la concepció, desenvolupament i evolució de l'espectacle, i també de les diferents metodologies i tècniques de la posada en escena.

    Temps lectiu total: 180 hores.

    - Espai escènic:

    Estudi de les lleis de l'espai aplicades a una determinada representació teatral, plantejant les diverses possibilitats d'organització i utilització de l'espai visual. Narrativa de l'espacial. Creació d'espai dramàtic.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Estètica:

    Teoria i fonament de les arts. Estudi de la història del pensament estètic i de les idees estètiques.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Història de la música i del teatre líric:

    Estudi dels moviments i les tendències clau en la història de la música, aprofundint especialment l'evolució del teatre líric.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Histèria de les arts de l'espectacle:

    Estudi de les arrels i del desenvolupament teòric i estètic de les diferents formes de l'espectacle a través de la histèria.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    -.Història del pensament:

    Estudi dels grans corrents del pensament polític, econòmic, filosòfic i social i de la seua plasmació en el fet teatral a través de la història.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Introducció a la Sociologia:

    Conceptes bàsics de la història social i la seua projecció en el fet teatral com a instrument de treball per als directors d'escena, dramaturgs i teatròlegs.

    Temps lectiu total: 60 hores.

    - Literatura dramàtica:

    Estudi teòric del fenomen teatral des del punt de vista literari, abordant els principals textos teatrals en els tres aspectes bàsics:

    a) Moment històric en què es van crear.

    b) Esbrinament de la seua estructura dramàtica.

    c) Revisió dels diferents gèneres dramàtics i el seu recorregut històric.

    Temps lectiu total: 360 hores.

    - Metodologia de la investigació:

    Estudi de les tècniques i mètodes aplicables en la investigació científica.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Música:

    Procediments del llenguatge musical (ritme, melodia i harmonia) encaminats al món de la comprensió i la creació musical.

    Temps lectiu total: 180 hores.

    - Pràctiques d'escriptura dramàtica:

    Creació textual dramàtica i dramatització de textos no teatrals a partir de l'aplicació dels diferents models teòrics.

    Temps lectiu total 270 hores.

    - Pràctiques de dramatúrgia:

    Aplicació dels coneixements dramàtics adquirits a un treball específic de posada en escena en col·laboració amb un director.

    Temps lectiu total: 270 hores.

    - Semiologia teatral:

    Estudi de la teoria del signe aplicada al fet escènic.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Taller de crítica:

    Exercicis pràctics de crítica sobre espectacles concrets, tant des del punt de vista literari com en la posada en escena.

    Temps lectiu total: 315 hores.

    - Teoria de l'escriptura dramàtica:

    Estudi dels diferents models teòrics per a la creació textual dramàtica i la dramatització de textos no teatrals.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Teoria de la interpretació:

    Estudi de la tècnica actoral i dels diferents mètodes de creació i construcció del personatge.

    Temps lectiu total: 135 hores.

    - Teoria i història de l'art:

    Iniciació teòrico- pràctica de l'alumne en l'anàlisi de les formes artístiques a partir de l'estudi detallat de diferents obres, autors i estils. Ensenyar a «veure». Nocions de ritme, forma, proporció, composició, equilibri, moviment, llum, color, etc., per a aconseguir un domini dels elements significatius i expressius de l'obra que permeten realitzar una anàlisi de continguts sociològics i mentals. Valoració de l'aspecte merament documental de l'obra.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Teoria i pràctica de l'escriptura dramàtica:

    Estudi i aplicació pràctica dels diferents models teòrics per a la creació textual dramàtica i la dramatització de textos no teatrals.

    Temps lectiu total: 315 hores.

    - Teoria i pràctica dramatúrgica:

    Metodologia, tècnica i pràctica de l'anàlisi dels diferents llenguatges que configuren l'espectacle.

    Temps lectiu total: 135 hores.

    - Teoria i tècnica de la crítica teatral:

    Revisió i aprofundiment dels elements conceptuals i estètics imprescindibles per a abordar una correcta crítica del fet teatral, tant des del punt de vista literari com de la posada en escena.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    Especialitat: Escenografia

    - Caracterització:

    Desenvolupament pràctic dels elements i les tècniques que s'han d'aplicar a la transformació corporal de l'actor.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Dibuix artístic:

    Dibuix de línia i de taca. Dibuix del natural. El color. Tècniques i aplicacions.

    Temps lectiu total: 225 hores.

    - Dibuix tècnic:

    Estudi dels sistemes dièdric, cònic i axonomètric. Aplicacions.

    Temps lectiu total: 135 hores.

    - Dramatúrgia:

    Metodologia i tècnica de l'anàlisi dels diversos llenguatges que configuren l'espectacle, amb especial atenció a l'anàlisi textual.

    Temps lectiu total: 180 hores.

    - Espai escènic:

    Estudi de les lleis de l'espai aplicades a una determinada representació teatral, plantejant les diverses possibilitats d'organització i utilització de l'espai visual. Narrativa de l'espacial. Creació d'espais dramàtics. Projecte d'espai escènic: síntesi dels coneixements de l'espai escènic com a factor global de l'espectacle, potenciant la creativitat, la investigació i l'experimentació.

    Temps lectiu total: 720 hores.

    - Estètica:

    Teoria i fonament de les arts. Estudi de la histèria del pensament estètic i de les idees artístiques.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Figurinisme:

    Estudi de les diferents solucions i recursos, en relació amb la indumentària, que permeten la creació d'un personatge dramàtic.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Història de l'escenografia i de les arts de l'espectacle:

    Estudi de las arrels i del desenvolupament teòrico- estètic de les diferents formes de l'espectacle a través de la història: teatre, òpera, sarsuela, circ...

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Història del moble i de les arts decoratives:

    Revisió i aprofundiment dels diferents estils i modes del mobiliari i de tots els elements decoratius en la seua evolució a través de la història que han d'il·lustrar una posada en escena i situar-la convenientment.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Història del vestit:

    Revisió històrica de l'evolució del vestuari i la seua vinculació directa amb una proposta dramàtica.

    Temps lectiu total: 90 hores,

    - Il·luminació:

    Estudi de la naturalesa de la llum i del llenguatge lumínic. La seua funció expressiva i significat dramàtic. Modificació de l'espai escènic a través del llenguatge de la llum. Estudi de les tècniques d'il·luminació i procediments de muntatge. La moderna tecnologia aplicada a la il·luminació escènica. Projecte d'il·luminació: síntesi dels coneixements de la il·luminació per a arribar al procés de creació d'un disseny de llum a partir de la metodologia general de l'escenografia.

    Temps lectiu total: 210 hores.

    - Iniciació a la producció:

    Estudi teòric dels mecanismes artístico- empresarials de la creació d'un espectacle. Introducció a la legislació vigent. Coneixement de tots els elements que intervenen en el fet escènic i la seua organització.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Introducció a la direcció:

    Estudi de la concepció, desenvolupament i evolució de l'espectacle, i també de les diferents metodologies i tècniques de la posada en escena.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Literatura dramàtica:

    Estudi teòric del fenomen teatral des del punt de vista literari, abordant els principals textos teatrals en els tres aspectes bàsics:

    a) Moment històric en què es van crear.

    b) Esbrinament de la seua estructura dramàtica.

    c) Revisió dels diferents gèneres dramàtics i el seu recorregut històric.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Noves tecnologies aplicades al disseny escenogràfic:

    Disseny assistit per ordinador. Modernes tècniques de disseny en relació amb l'escenografia.

    Temps lectiu total: 180 hores.

    - Percepció visual:

    Estudi de les teories i lleis de la percepció. Conceptes bàsics i problemes aplicats a l'escenografia.

    Temps lectiu total: 90 hores.

    - Perspectiva:

    Descripció de l'objecte des del punt de vista artístico- il·lusori. Representació del projecte escenogràfic (planta, secció i alçat). Estudi dels conceptes espacials en arquitectura escènica.

    Temps lectiu total: 180 hores.

    - Tècniques escèniques:

    Coneixement teòrico- pràctic dels conceptes, tècniques i processos de construcció escenogràfica. Anàlisi i investigació de materials. Tècniques de reproducció reals i a escala. Aplicació de les tècniques escèniques en la realització d'un projecte.

    Temps lectiu total: 720 hores.

    - Teoria i història de l'art:

    Iniciació teòrico- pràctica de l'alumne en l'anàlisi de les formes artístiques a partir de l'estudi detallat de diferents obres, autors i estils. Ensenyar a «veure». Nocions de ritme, forma, proporció, composició, equilibri, moviment, llum, color, etc., per a aconseguir un domini dels elements significatius i expressius de l'obra que permeten realitzar una anàlisi de continguts sociològics i mentals. Valoració de l'aspecte merament documental de l'obra.

    Temps lectiu total: 150 hores.

    ANNEX III

    Classificació de les assignatures

    Especialitat: Interpretació

    Opció A

    Pràctiques

    Anàlisi de textos

    Cant

    Dansa

    Dicció i expressió oral

    Esgrima

    Expressió corporal

    Interpretació

    Tècniques de la veu

    Mim i pantomima

    Moviment

    Música

    Ortofonia

    Teòrico- pràctiques / Tècniques

    Caracterització

    Dramatúrgia

    Història del teatre

    Indumentària

    Literatura dramàtica

    Teoria i història de l'art

    Opció B

    Pràctiques

    Acrobàcia

    Cant

    Dansa

    Dicció i expressió oral

    Esgrima

    Expressió corporal

    Interpretació

    Mim

    Música

    Ortofonia

    Pantomima

    Teòrico- pràctiques / Tècniques

    Caracterització

    Dramatúrgia

    Història del teatre

    Indumentària

    Literatura dramàtica

    Teoria de la pantomima

    Teoria i història de l'art

    Opció C

    Pràctiques

    Acrobàcia

    Cant

    Dansa

    Dicció i expressió oral

    Expressió corporal

    Interpretació

    Interpretació amb objectes

    Música

    Ortofonia

    Pantomima

    Tècnica del vers

    Tècniques corporals

    Tècniques i materials

    Teòrico- pràctiques / Tècniques

    Dramatúrgia

    Dramatúrgia (Teatre d'objectes)

    Història del teatre

    Iniciació a l'escenografia

    Iniciació a la producció

    Introducció a la direcció

    Literatura dramàtica

    Teoria i pràctica de l'escriptura dramàtica

    Teoria i història de l'art

    Teoria escènica

    Opció D

    Pràctiques

    Acrobàcia

    Cant

    Dansa

    Dicció i expressió oral

    Esgrima

    Expressió corporal

    Interpretació

    Interpretació en el musical

    Mim i pantomima

    Moviment

    Música

    Ortofonia

    Repertori

    Tècnica del vers

    Teòrico- pràctiques / Tècniques

    Caracterització

    Dramatúrgia musical

    Història de la música i del teatre líric

    Història del teatre

    Indumentària

    Literatura dramàtica

    Teoria i història de l'art

    Especialitat: Direcció d'Escena i Dramatúrgia

    Opció A

    Pràctiques

    Anàlisi de textos

    Direcció escènica

    Espai escènic

    Indumentària

    Interpretació

    Música

    Pràctiques de direcció actoral

    Pràctiques de direcció escènica

    Seminaris

    Teòrico- pràctiques / Tècniques

    Caracterització

    Estètica

    Història de la música i del teatre líric

    Història de la posada en escena

    Història de les arts de l'espectacle

    Història del moble i de les arts decoratives

    Iniciació a la il·luminació teatral

    Iniciació a la producció

    Iniciació a l'espai sonor

    Introducció a la Sociologia

    Literatura dramàtica

    Semiologia teatral

    Teoria de la interpretació

    Teoria i història de l'art

    Teoria i pràctica dramatúrgica

    Opció B

    Pràctiques

    Adaptació textual

    Anàlisi de textos

    Direcció escènica

    Espai escènic

    Música

    Pràctiques d'escriptura dramàtica

    Pràctiques de dramatúrgia

    Taller de crítica

    Teòrico- pràctiques / Tècniques

    Estètica

    Història de la música i del teatre líric

    Història de les arts de l'espectacle

    Història del pensament

    Introducció a la Sociologia

    Literatura dramàtica

    Metodologia de la investigació

    Semiologia teatral

    Teoria de l'escriptura dramàtica

    Teoria de la interpretació

    Teoria i història de l'art

    Teoria i pràctica de l'escriptura dramàtica

    Teoria i pràctica dramatúrgica

    Teoria i tècnica de la crítica teatral

    Especialitat: Escenografia

    Pràctiques

    Dibuix artístic

    Dibuix tècnic

    Espai escènic

    Noves tecnologies aplicades al disseny escenogràfic

    Percepció visual

    Perspectiva

    Tècniques escèniques

    Teòrico- pràctiques / Tècniques

    Caracterització

    Dramatúrgia

    Estètica

    Figurinisme

    Història de l'escenografia i de les arts de l'espectacle

    Història del moble i de les arts decoratives

    Història del vestit

    Il·luminació

    Iniciació a la producció

    Introducció a la direcció

    Literatura dramàtica

    Teoria i història de l'art