Decret 43/1990, de 26 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel que es fa una redacció nova del reglament d'organització i funcionament del Consell Valencià de Cultura.



Publicat en:  DOGV núm. 1283 de 11.04.1990
Referència Base de Dades:  0926/1990
 
  • Anàlisi jurídica

    Data d'entrada en vigor: 11.04.1990
    Data de fi de vigència: 05.05.1993
    Notes: Decret pel que es fa una redacció nova del reglament d'organització i funcionament del Consell Valencià de Cultura. - Vegeu Llei de la Generalitat Valenciana 12/1985 de 30 d'octubre de creació del Consell Valencià de Cultura, (DOGV núm. 302).
    Aquesta disposició afecta:
      Deroga:
      Desenvolupa o complementa:
    Aquesta disposició està afectada per:
      Derogada per:
  • Anàlisi documental

    Origen de disposició: Presidència de la Generalitat
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Organització de l'administració
    Descriptors:
      Temàtics: reglament intern , Consell Valencià de Cultura


  • Decret 43/1990, de 26 de febrer, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel que es fa una redacció nova del reglament d'organització i funcionament del Consell Valencià de Cultura.

    La Llei de la Generalitat Valenciana 12/1985, de 30 d'octubre, va crear el Consell Valencià de Cultura com a Institució de la Generalitat Valenciana d'acord amb allò que estableix l'article 25 de l'Estatut d'autonomia de la Comunitat Valenciana.

    Pel Decret 172/1986, de 29 de desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, fou aprovat el Reglament d'Organització i Funcionament del Consell Valencià de Cultura.

    El funcionament intern del Consell Valencià de Cultura des de la constitució n'ha evidenciat la necessitat d'introduir una sèrie de modificacions en el Reglament esmentat, i d'acord amb l'article 21 de la Llei 12/1985, de 30 d'octubre, aquestes han de ser aprovades pel Govern Valencià sempre i quan s'ajusten a la Llei indicada i d'altres normes que hi siguen d'aplicació.

    En atenció d'aquests motius, a proposta del Consell Valencià de Cultura i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat Valenciana en sessió celebrada el dia 26 de febrer de 1990,

    DECRETE:

    Article únic

    S'aprova el Reglament d'Organització i Funcionament del Consell Valencià de Cultura, en els termes que assenyala l'annex d'aquest decret.

    DISPOSICIO DEROGATORIA

    Queda derogat el Decret 172/1986, de 29 de desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual fou aprovat el Reglament d'Organització i Funcionament del Consell Valencià de Cultura.

    DISPOSICIO FINAL

    Aquest decret entrarà en vigor el mateix dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

    València, 26 de febrer de 1990.

    El President de la Generalitat Valenciana,

    JOAN LERMA I BLASCO

    ANNEX

    Reglament d'organització i funcionament del Consell Valencià de Cultura

    TITOL I

    Estructura del Consell Valencià de Cultura

    CAPITOL PRIMER

    Nomenament i estatut dels membres del Consell

    Article 1r

    El Consell Valencià de Cultura és una institució pública que forma part de les institucions que integren la Generalitat Valenciana. Està composta per vint-i-un membres, nomenats pel President de la Generalitat Valenciana, i escollits pels dos terços de les Corts Valencianes, entre persones de prestigi rellevant o mèrits intel·lectuals reconeguts dins l'àmbit cultural valencià, que siguen proposades pels grups parlamentaris.

    Elevat al President de la Generalitat Valenciana el resultat de l'elecció, aquest procedirà al nomenament dels membres del Consell Valencià de Cultura i a ordenar-ne la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

    CAPITOL SEGON

    Condicions d'elegibilitat i règim d'incompatibilitats

    Article 2n

    Les condicions d'elegibilitat i règim d'incompatibilitats dels membres del Consell Valencià de Cultura estan indicades en l'article nové de la Llei de la Generalitat Valenciana 12/1985, de 30 d'octubre, del Consell Valencià de Cultura:

    «Per poder ser escollit membre del Consell Valencià de Cultura caldrà ser major d'edat i no estar sotmès en cap causa d'incompatibilitat».

    Article 3r

    Un. La condició de membre del Consell Valencià de Cultura és incompatible amb:

    1. La de Diputat de les Corts Valencianes.

    2. La de Diputat o Senador de les Corts Generals o la de membre d'Assemblea o Parlament Autonòmic.

    3. La de membre del Govern d'Espanya o de qualsevol de les comunitats autònomes.

    4. La de membre de les Corporacions Locals.

    5. L'exercici de funcions directives en partits polítics, sindicats de treballadors o associacions empresarials.

    6. La de personal al servei del Consell Valencià de Cultura.

    Dos. No podran ser elegits per les Corts Valencianes per formar part del Consell Valencià de Cultura aquells en qui concórrega qualsevol de les causes d'incompatibilitat que preveu l'apartat anterior.

    Tres. Si després de l'elecció o nomenament algun membre del Consell Valencià de Cultura incorria en causa d'incompatibilitat, cessarà ineludiblement com a membre del Consell.

    CAPITOL TERCER

    Independència i inamobilitat

    Article 4t

    El Consell Valencià de Cultura exercirà les comeses amb autonomia orgànica i funcional, d'acord amb la naturalesa jurídica, per tal de garantir-ne l'objectivitat i la independència.

    Seran directrius inspiradores de l'activitat del Consell Valencià de Cultura, a més del respecte a la Constitució i a l'Estatut d'autonomia, l'objectivitat, la veracitat i la imparcialitat de les informacions i propostes, d'acord amb criteris històrics i científics, i també el respecte a la llibertat d'expressió i de pensament, a la creativitat cultural lliure i el respecte al pluralisme cultural i lingüístic de la societat valenciana.

    Article 5é

    La seu oficial del Consell Valencià de Cultura serà a la ciutat de València, sense perjudici que es puguen celebrar sessions en qualsevol municipi de la Comunitat Valenciana.

    CAPITOL QUART

    Funcions del Consell Valencià de Cultura

    Article 6é

    El Consell Valencià de Cultura és la institució consultiva i assessora de les institucions públiques valencianes en aquelles matèries específiques que afecten la cultura de la Comunitat Valenciana. L'article cinqué de la Llei del Consell Valencià de Cultura estableix:

    «l. Específicament, són funcions del Consell Valencià de Cultura:

    a) Evacuar els informes o dictàmens i realitzar els estudis que li siguen sol·licitats per les institucions públiques de la Comunitat Valenciana.

    b) Informar sobre aquells avantprojectes normatius que per ser rellevants li siguen consultats.

    c) Proposar al President de la Generalitat Valenciana la distinció d'aquelles persones, entitats o institucions que se n'hagen fet mereixedores pel seu treball o per la provada dedicació a l'estudi, a la defensa o a la promoció de la cultura valenciana.

    d) Elaborar i elevar al Consell de la Generalitat Valenciana una memòria anual on, a més d'exposar les seues activitats durant l'exercici, s'arrepleguen les observacions o recomanacions pertinents per a la defensa i promoció de la llengua i la cultura valenciana en qualsevol de les seues manifestacions.

    e) Aquelles altres que el President de la Generalitat Valenciana, les Corts Valencianes o el Govern Valencià li encomanen.

    2. Per a dur a terme aquestes funcions de manera adequada, el Consell Valencià de Cultura, per mitjà del President, podrà sol·licitar de les institucions culturals, o d'aquelles persones que considere convenient, els antecedents, els informes o la documentació que necessite.

    3. Sotmesos a informe o dictamen del Consell Valencià de Cultura avantprojectes legislatius o normatius, i transcorreguts dos mesos des de la sol·licitud corresponent sense que el Consell s'hi hagués pronunciat expressament, s'entendrà que compten amb el parer favorable de la institució i que aquesta no té cap objecció a formular-hi».

    I l'article sisé:

    «Correspon al Consell Valencià de Cultura, de manera especial, emetre l'informe al qual fa referència la disposició addicional segona de l'Estatut d'autonomia de la Comunitat Valenciana, sobre l'avantprojecte corresponent de la norma estatal que regula la situació de l'Arxiu de la Corona d'Aragó.

    Transcorreguts dos mesos des que li fos sol·licitat l'informe sense que el Consell Valencià de Cultura s'hi hagués pronunciat, s'entendrà que l'avantprojecte compta amb el parer favorable de la Institució i que aquesta no té cap objecció a formular-hi».

    CAPITOL CINQUE

    Durada del càrrec, renovació i pèrdua de la condició de membre del Consell

    Article 7é

    Els membres del Consell Valencià de Cultura seran nomenats per un període de sis anys consecutius, sense perjudici del que disposa la disposició transitòria tercera de la Llei del Consell Valencià de Cultura. Poden ser elegits de nou.

    Article 8é

    Per tal d'assegurar la continuïtat en les actuacions del Consell Valencià de Cultura, aquells membres el termini de nomenament del quals haja expirat continuaran exercint les seues funcions fins a la presa de possessió dels membres nous.

    Article 9é

    El President del Consell Valencià de Cultura romandrà en el seu mandat durant sis anys a partir de la primera sessió constitutiva de la institució.

    Article 10

    La condició de membre del Consell Valencià de Cultura es perdrà per qualsevol dels motius següents:

    1. Per defunció.

    2. Per renúncia.

    3. Per expiració del període per al qual s'obtingué el nomenament.

    4. Per incapacitat declarada mitjançant resolució judicial ferma.

    5. Per incórrer en causa d'incompatibilitat.

    6. Per haver estat condemnat, mitjançant sentència ferma, a pena que comporte com a accessòria la inhabilitació professional o politica.

    CAPITOL SISE

    Organs del Consell Valencià de Cultura

    Article 11

    El Consell Valencià de Cultura es regeix per òrgans col·legiats i unipersonals.

    Són òrgans del govern del Consell Valencià de Cultura:

    1. El Ple del Consell.

    2. La Comissió de Govern.

    3. El President.

    Secció Primera

    El Ple i les seues funcions

    Article 12

    El Ple del Consell Valencià de Cultura és l'òrgan decisori màxim de la institució.

    Totes les qüestions que afecten la cultura valenciana quedaran reservades a la decisió del Ple del Consell.

    Article 13

    Corresponen al Ple del Consell les competències següents:

    a) Elaborar el Reglament d'Organització i Funcionament, i també les possibles modificacions d'aquest, i elevar-lo perquè s'aprove al Consell de la Generalitat Valenciana.

    b) Aprovar la memòria anual.

    c) Aprovar l'avantprojecte de despeses de la institució perquè siga tramesa al Govern Valencià, i també els de les possibles modificacions i el de la liquidació.

    d) Aprovar els dictàmens i informes que ha d'emetre la institució a l'efecte del que disposen els articles cinqué i sisé de la Llei del Consell Valencià de Cultura.

    e) Proposar al President de la Generalitat Valenciana la distinció a aquelles persones, entitats o institucions que, pel seu treball o provada dedicació a l'estudi, a la defensa o a la promoció de la cultura valenciana se n'hagen fet creditores.

    f) Aprovar els plans o programes d'actuació per a cada exercici econòmic.

    g) Constituir les comissions o ponències d'acord amb el que preveu l'article vint-i-dos de la Llei del Consell Valencià de Cultura, i designar els components i presidents d'aquestes.

    h) Aprovar el règim ordinari de sessions i, si escau, el de les reunions de les comissions o ponències.

    i) Designar i cessar els representants del Consell Valencià de Cultura en aquells organismes o en les entitats que legalment i reglamentària corresponga.

    j) Proposar al Consell de la Generalitat Valenciana l'aprovació de la plantilla de personal al servei de la institució i també l'estructura orgànica d'aquesta.

    k) Qualsevol altres que li atribuesca la Llei del Consell Valencià de Cultura i aquest Reglament d'Organització i Funcionament.

    l) Aquelles altres que el President de la Generalitat Valenciana, les Corts Valencianes o el Govern Valencià li encomanen.

    Article 14

    El Consell Valencià de Cultura, a iniciativa de la majoria absoluta dels membres presents, i a fi de vetllar per la defensa i promoció dels valors culturals i lingüístics valencians, podran elaborar aquells informes o dictàmens que considere adients.

    Article 15

    Entre les competències governatives atribuïdes al Ple del Consell cal assenyalar l'elecció del Vice-president, del Secretari i dels quatre membres de la Comissió de Govern; la verificació del compliment de les causes de cessament i d'incompatibilitats previstes per la Llei del Consell Valencià de Cultura; la constitució de les comissions o ponències i el nomenament dels presidents d'aquestes; la proposta de la plantilla del personal; l'aprovació del pressupost, i també la fiscalització i liquidació d'aquest.

    El Ple exerceix, finalment, la potestat reglamentària que la Llei del Consell Valencià de Cultura li atribueix.

    Article 16

    Per a la validesa de les deliberacions del Ple del Consell i de la Comissió de Govern s'exigirà l'assistència de la majoria absoluta dels membres integrants, entre els quals haurà d'estar necessàriament el President i el Secretari o els qui actuen en nom d'ells segons que disposa l'article 15 de la Llei de Procediment Administratiu.

    Els acords s'adoptaran per majoria simple dels assistents, llevat dels casos previstos en aquest reglament. En cas d'empat, el President ho dirimirà mitjançant vot decisori.

    Hom entendrà que hi ha majoria simple quan els vots positius superen els negatius, sense comptar les abstencions, el vots en blanc i els nuls.

    Els membres de la institució podran formular vots particulars raonats en cas de discrepància amb l'acord majoritari.

    Article 17

    El Consell Valencià de Cultura es reunirà en sessions ordinàries i extraordinàries. Les sessions ordinàries tindran lloc d'acord amb el calendari que, anualment, presente el President al Ple perquè s'aprove i després siga publicat.

    En qualsevol cas, el Ple del Consell s'haurà de reunir trimestralment en un dels darrers deu dies del mes que corresponga. Serà convocat pel President, indicant-ne la data i l'hora. En cas que no ho fes, el Consell es reunirà automàticament el darrer dia hàbil.

    S'haurà de convocar sessió extraordinària del Ple del Consell o de la Comissió de Govern quan ho decidesca el President, o a proposta raonada d'una tercera part dels membres de l'òrgan corresponent.

    Poden assistir a les reunions, amb veu però sense vot, després de la decisió de l'òrgan col·legiat corresponent i davant d'aquest, aquelles persones que, per la seua erudició i competència provada, hagen estat convocades pel President per a informar sobre els assumptes sotmesos a l'estudi i a la consideració de la Institució.

    Article 18

    En cas de vacant d'algun membre del Consell Valencià de Cultura per una de les causes establertes en l'article 10 d'aquest Reglament, el President ho comunicarà, en un termini breu, al President de la Generalitat Valenciana i al President de les Corts Valencianes perquè puguen cobrir aquesta vacant pel procediment previst en l'article 7é de la Llei del Consell Valencià de Cultura.

    El membre nou del Consell, qualsevol que siga la data de la incorporació, s'entendrà, a l'efecte de l'expiració del seu càrrec, com si hagués iniciat la condició de membre en la mateixa data que els altres membres del Consell, i, en conseqüència, es sotmetrà als mateixos terminis d'expiració del seu càrrec.

    Secció Segona La Comissió de Govern

    Article 19

    La Comissió de Govern està integrada pel President, el Vice-president, el Secretari i quatre membres del Consell elegits mitjançant llista oberta per majoria absoluta de vots dels membres integrants del Consell Valencià de Cultura.

    Els càrrecs de la Comissió de Govern seran elegits cada tres anys, llevat del President, en la primera sessió plenària, i podran ser reelegits.

    Article 20

    Són competències de la Comissió de Govern:

    a) Elaborar l'avantprojecte anual de despeses.

    b) Elaborar el projecte de Memòria anual.

    c) Dirigir i controlar l'execució del pressupost del Consell Valencià de Cultura i preparar-ne la liquidació.

    d) Determinar la tramitació dels escrits i les peticions adreçades a la institució.

    e) Exercir les facultats ordinàries en matèria de contractació administrativa, dins els límits legals i pressupostaris.

    f) Disposar les despeses pròpies dels serveis del Consell, dins els límits legals i pressupostaris.

    g) Resoldre aquelles qüestions que el President sotmeta a la seua consideració i no estiguen atribuïdes al Ple del Consell.

    h) Qualsevol altra que li atribuesca la Llei del Consell Valencià de Cultura o aquest Reglament d'Organització i Funcionament, i aquelles altres que no estiguen atribuïdes a un òrgan específic.

    Secció Tercera

    El President del Consell Valencià de Cultura i les seues competències

    Article 21

    El President de la Generalitat Valenciana nomenarà i cessarà per Decret el President del Consell Valencià de Cultura entre els seus membres, amb l'audiència prèvia d'aquests.

    Article 22

    Les competències del President són:

    a) La representació legal de la institució.

    b) Convocar, fixar l'ordre del dia, presidir i moderar les sessions.

    c) Dirigir tots els seus organismes i les seues dependències.

    d) Ordenar els pagaments.

    e) Vetllar pel compliment dels acords del Ple i de la Comissió de Govern.

    f) Totes les altres facultats de règim intern o d'administració que no estiguen atribuïdes al Ple del Consell o a la Comissió de Govern.

    El Vice-president substituirà el President en cas de vacant, absència o malaltia i a més exercirà les facultats que aquell li delegue. En cas de defunció o incapacitat del President, s'aplicarà el que preveu l'article 18 d'aquest reglament.

    Article 23

    Correspon al President exercir les funcions directives ordinàries i, principalment, fixar l'ordre del dia del Ple. Haurà d'incloure-hi les propostes de la Comissió de Govern, de les Comissions Permanents i també aquelles altres avalades per petició, si més no, d'un terç dels membres del Consell i trameses amb anterioritat a la reunió de la Comissió de Govern immediatament anterior al Ple. També li correspon fixar l'ordre del dia de la Comissió de Govern i de les Comissions Permanents, bé a iniciativa pròpia o bé a petició de la majoria dels membres presents.

    Article 24

    El Vice-president i el Secretari del Consell Valencià de Cultura seran elegits, a proposta del President, entre els membres de la institució, amb l'audiència d'aquests, i amb la deliberació prèvia del Ple i per majoria absoluta dels presents.

    Article 25

    Corresponen al Secretari del Consell Valencià de Cultura o, si hi manca, qui els substituesca, les funcions següents:

    a) Cursar les convocatòries de les sessions del Ple del Consell i de la Comissió de Govern, amb el corresponent ordre del dia i la documentació.

    b) Estendre en el dos idiomes oficials les actes de les sessions, i autoritzar-les amb el vist-i-plau del President.

    c) Expedir les certificacions d'actes, els acords, els dictàmens i informes i les còpies d'aquests, amb el vist-i-plau del President.

    d) Portar els llibres d'actes del Ple del Consell i de la Comissió de Govern.

    Aquests llibres podran ser formats mitjançant la recopilació de fulls numerats i mecanografiats.

    e) Estendre les certificacions d'assistència a petició dels interessats.

    f) Estendre les certificacions d'assistència per a acreditar la meritació dels efectes econòmics corresponents.

    g) Portar un Registre de disposicions legals que afecten el Consell Valencià de Cultura i un altre de les resolucions recaigudes en els expedients sotmesos a la seua consulta.

    h) Formar i custodiar els expedients individuals del personal al servei del Consell Valencià, de Cultura.

    i) Proposar la distribució del personal entre els diferents serveis del Consell, vigilar l'assistència al treball i al compliment d'aquest, i també el manteniment de la disciplina.

    j) Actuar de ponent davant la Comissió de Govern o el Ple del Consell en els assumptes relatius a personal.

    k) Tenir compte del Registre d'Entrades i d'Eixides d'expedients i de la distribució adequada d'aquests, recordant a les comissions o ponències el compliment dels terminis acordats i demanant la devolució dels expedients.

    l) Tenir compte de la policia de l'edifici on tinga la seu el Consell Valencià de Cultura, del mobiliari i dels béns.

    ll) Gestionar l'execució pressupostària i els documents comptables i de pagament.

    TITOL II

    Funcionament del Consell Valencià de Cultura

    CAPITOL PRIMER

    Constitució del Consell

    Article 26

    Segons l'article seté de l'Estatut d'autonomia de la Comunitat Valenciana, els dos idiomes oficials del Consell Valencià de Cultura són el valencià i el castellà.

    Els membres del Consell podran fer ús indistintament dels dos idiomes.

    Tots els escrits del Consell Valencià de Cultura podran ser bilingües.

    Article 27

    El Consell Valencià de Cultura iniciarà les sessions a partir de la data de la constitució, que tindrà lloc el dia, l'hora i el lloc assenyalats per la convocatòria.

    La sessió constitutiva estarà presidida pel President nomenat.

    El President declararà oberta la sessió. El Secretari, o si de cas hi manca qui el substituesca, farà la lectura de la convocatòria i de la llista de membres electes.

    Tot seguit es procedirà a l'elecció del Vice-president, del Secretari i dels altres membres de la Comissió de Govern que foren cessats per expiració del seu govern.

    Realitzades totes les actuacions anteriors, el President del Consell Valencià de Cultura lliurarà als membres que no la tinguessen la credencial justificativa corresponent de la seua condició.

    Article 28

    Concloses les votacions, i després d'omplir els llocs els escollits com a Vice-president i Secretari, el President declararà constituït el Consell Valencià de Cultura, i clourà tot seguit la sessió.

    La constitució del Consell Valencià de Cultura serà comunicada al President de la Generalitat Valenciana.

    CAPITOL SEGON

    Dels membres del Consell Valencià de Cultura

    Article 29

    Els membres del Consell Valencià de Cultura tindran dret a assistir, amb veu i vot, a les sessions del Ple del Consell i a les comissions a què pertanyen. Podran assistir sense vot a aquelles comissions previstes en els articles 35 i següents d'aquest Reglament.

    Els membres del Consell Valencià de Cultura podran formar part d'una o més comissions.

    Article 30

    El Ple del Consell i la Comissió de Govern, per al compliment mes escaient de les funcions consultives i assessores davant les Institucions públiques de la Generalitat i l'Administració Local Valenciana, i en aquelles matèries específiques que afecten la cultura i llengua de la Comunitat Valenciana, tindran, per mitjà del President, la facultat d'aconseguir de les Administracions Públiques les dades, els informes o els documents relacionats amb les matèries objecte d'atenció.

    Article 31

    Els membres del Consell Valencià de Cultura tindran dret a les dictes, a les despeses de locomoció i a les assistències que siguen indispensables per a complir les funcions de manera eficaç i digna.

    La Comissió de Govern fixarà, cada any, la quantia i les modalitats d'aquestes, dins les consignacions pressupostàries corresponents.

    També es proveirà d'una assegurança de viatges i desplaçaments a favor d'aquells membres que ho necessitassen en el compliment de les seues funcions.

    CAPITOL TERCER

    Dels deures dels membres del Consell Valencià de Cultura

    Article 32

    Els membres del Consell Valencià de Cultura tenen el deure d'assistir a totes les sessions del Ple, de la Comissió de Govern, de les comissions i de les ponències de les quals formen part.

    A desembre de cada any la Comissió de Govern donarà compte a la Presidència de la Generalitat Valenciana, a la Presidència de les Corts Valencianes i als Portaveus dels Grups Parlamentaris de les presències i absències, justificades o no, dels membres del Consell, perquè es preveja tot allò que més convinga sobre açò.

    Article 33

    Els membres del Consell Valencià de Cultura estan obligats a observar la cortesia que cal i a respectar les normes establertes en aquest Reglament per al bon ordre i la disciplina interna, i també a no divulgar les actuacions que, segons que disposa aquell, puguen tenir excepcionalment el caràcter de reservades.

    CAPITOL QUART

    De les Comissions

    Article 34

    El Ple del Consell, a proposta del President, d'acord amb la Comissió de Govern, o a iniciativa de la tercera part dels membres d'aquest, aprovarà les Comissions permanents, no previstes en l'article següent, o temporals que considere oportunes, segons preveu l'article vint-i-dos de la Llei del Consell Valencià de Cultura.

    Article 35

    Tindran el caràcter de Comissions permanents, sense perjudici d'altres que puguen ser creades en un temps futur, les següents.

    a) Comissió de Reglament.

    b) Comissió del Llegat Històric i Artístic.

    c) Comissió de Promoció dels Valors Culturals.

    Tindran el caràcter de comissions temporals aquelles que siguen creades per a finalitats concretes. Aquestes comissions temporals seran extingides a la finalització del treball encomanat.

    Article 36

    Cadascuna d'aquestes Comissions haurà d'estar presidida per un President que haurà de ser membre del Consell i elegit per aquest, per majoria simple, atenent-se a l'especialitat de l'elegible.

    Article 37

    Les Comissions estaran integrades pel President i pels membres que, a proposta d'aquest, aprove el Ple del Consell, i, al seu si, serà designat un Secretari. Podrà assistir el Secretari del Consell Valencià de Cultura, amb veu però sense vot.

    Article 38

    Sense menyscapte de les competències que corresponen al Ple del Consell a fi d'aprovar els dictàmens i els informes emesos per les comissions, aquestes coneixeran aquelles matèries que li foren sotmeses, i en particular les següents:

    La Comissió de Reglament interpretarà aquest, a instàncies del Ple, de qualsevol comissió o de qualsevol dels seus membres.

    La Comissió del Llegat Històric i Artístic tindrà al seu càrrec la posada al dia de la situació del patrimoni cultural valencià, en les facetes i manifestacions diverses d'aquest.

    La Comissió de Promoció dels Valors Culturals, d'acord amb la realitat cultural valenciana, tindrà, entre altres objectius, promoure i informar sobre aspectes culturals que siguen considerats convenients.

    Article 39

    Les comissions seran convocades pels seu president, per iniciativa pròpia o a petició de la majoria simple dels membres de la comissió.

    El President del Consell podrà convocar, i també presidir, qualsevol comissió, encara que solament tindrà vot en aquelles de les quals forme part.

    Les deliberacions de les comissions requeriran per a la validesa l'assistència de, si més no, la meitat més u dels membres, entre els quals haurà d'estar el president o el secretari o els qui hi actuen en nom d'ells.

    Els acords s'adoptaran per majoria simple dels assistents. En cas d'empatament el president d'aquestes ho dirimirà mitjançant vot decisori. Els dictàmens o informes de les comissions portaran la signatura de qui va presidir la sessió on s'haguessen aprovat i la del secretari actuant.

    Article 40

    Les comissions, en l'exercici de les seues competències, hauran de concloure la tramitació de l'informe o dictamen corresponent en el termini fixat per Ple del Consell que, si fos necessari, podrà prorrogar-lo, llevat dels casos prevists en els articles cinqué, apartat tercer, i sisé de la Llei del Consell Valencià de Cultura.

    Article 41

    Les comissions no podran ser convocades alhora que el Ple del Consell.

    Article 42

    Les comissions, mitjançant el President del Consell, podran aconseguir la informació o documentació que necessiten de les instàncies corresponents, en el marc de la Generalitat Valenciana. Si les autoritats requerides no facilitaven en el termini previst les informacions o documentacions sol·licitades, el President del Consell Valencià de Cultura podrà manifestar-ne queixa davant l'autoritat immediata superior de l'òrgan afectat, per tal que es prenguen les mesures pertinents.

    Article 43

    Les comissions, mitjançant el President del Consell, podran sol·licitar la presència d'aquelles persones d'erudició i provada competència per raó de la matèria objecte del debat, perquè informen dels aspectes sobre els quals foren consultats.

    Article 44

    Tant les comissions permanents com les temporals s'hauran de constituir durant els deu dies següents a la creació.

    Article 45

    Cada comissió elevarà al Ple del Consell, articulats i motivats com cal, els dictàmens o informes que, en el seu si, s'haguessen elaborat, perquè s'aproven.

    Article 46

    El President del Consell està facultat per a ordenar el debat sobre els dictàmens emesos per cada comissió, concedir la paraula i fixar la durada de les intervencions.

    Article 47

    Les conclusions aprovades pel Ple del Consell seran comunicades al President de la Generalitat Valenciana i, posteriorment, publicades en la Memòria del Consell. Igualment es procedirà amb els vots particulars.

    Article 48

    El Ple del Consell haurà de posar a disposició de les Comissions els mitjans materials suficients perquè puguen complir la funció prevista en aquest Reglament.

    Article 49

    Les Institucions públiques de la Comunitat Valenciana podran demanar del Consell Valencià de Cultura informes o dictàmens sobres aquelles matèries específiques que afecten la cultura i la llengua valencianes.

    CAPITOL CINQUE

    El Ple del Consell Valencià de Cultura

    Article 50

    El Ple del Consell és l'òrgan superior del Consell Valencià de Cultura.

    La convocatòria en correspon al President, bé siga a iniciativa pròpia, bé a petició raonada d'un terç dels membres.

    Article 51

    Solament tindran accés al saló de sessions, a més dels membres del Consell, els funcionaris al servei d'aquest i els qui estiguen autoritzats pel President.

    Article 52

    Us sessions del Ple del Consell poden ser obertes o, excepcionalment, reservades.

    Seran reservades quan ho demane un terç dels membres, o a iniciativa del President d'acord amb la Comissió de Govern. Declarada reservada la sessió, s'obrirà el debat sobre els informes tramesos per les comissions i s'elevaran els corresponents acords al President de la Generalitat Valenciana per a la tramitació adequada.

    Article 53

    Tenint en compte la importància i la delicadesa dels temes a tractar pel Ple del Consell en sessió reservada, per a la validesa dels acords caldrà el vot afirmatiu d'almenys nou dels membres presents, i dirimirà, en cas d'empatament, el President mitjançant vot decisori.

    Article 54

    De les sessions del Ple del Consell i de les Comissions s'estendrà acta que contindrà una llista succinta de les matèries debatudes, persones participants, i també les incidències i els acords adoptats. Tot això podent utilitzar els mitjans auxiliars, personals i tècnics que calguen.

    Signaran l'acta el Secretari i el President, bé siga del Ple del Consell o de la comissió corresponent.

    Les actes seran aprovades en la sessió següent del Ple o comissió si no hi havia esmenes. Si les hi ha, presentades per escrit, una vegada incloses en les actes corresponents, seran aprovades en la pròxima sessió.

    En cas de tractar-se d'actes de sessions reservades, aquestes no podran ser consultades més que per les persones interessades, amb l'autorització prèvia de la Comissió de Govern.

    CAPITOL SISE

    De l'ordre del dia

    Article 55

    L'ordre del dia del Ple del Consell serà fixat pel President d'acord amb la Comissió de Govern o a petició d'un terç dels membres.

    L'ordre del dia de les comissions serà fixat pel president d'aquestes, informant el President del Consell Valencià de Cultura, o d'acord amb la majoria simple dels membres de l'esmentada comissió.

    La Presidència del Consell podrà decidir, d'acord amb la Comissió de Govern, que per raons d'urgència s'incloga en l'ordre del dia un assumpte determinat no previst amb anterioritat a la convocatòria del Ple.

    Les sessions del Ple del Consell i les de les comissions, si no havien debatut tot el contingut de l'ordre del dia, continuaran en reunió o reunions posteriors, sense perjudici del que disposa l'article 16 d'aquest Reglament.

    Article 56

    Hom comunicarà d'ofici al President de la Generalitat Valenciana i al Conseller del Govern Valencià, el Departament del qual tinga assignades les competències en matèria de cultura, els convocatòries de la Comissió de Govern i del Ple, amb l'ordre del dia, per tal que assistesquen, si ho desitgen.

    Article 57

    L'ordre del dia, tant del Ple del Consell com de les comissions, podrà ser alterat a proposta del President, d'acord amb la Comissió de Govern en el primer cas i, en el segon, d'acord amb la majoria simple dels membres de la comissió corresponent. També pot ser alterat. l'ordre del dia del Ple del Consell a proposta d'un terç dels membres.

    En qualsevol cas, amb anterioritat a l'inici de la sessió.

    CAPITOL SETE

    Dels debats

    Article 58

    Cap debat, en el Ple del Consell Valencià de Cultura, ni en el si de les comissions, no podrà començar sense que prèviament s'haja distribuït, almenys amb quaranta-vuit hores d'antelació, la documentació o els dictàmens que hagen de servir-hi de base

    Article 59

    Durant els debats, cada membre del Consell, o de la comissió corresponent, sol·licitarà del President permís per a intervenir-hi. Aquest concedirà la paraula per ordre de petició i per l'espai de temps que considere escaient.

    Cap membre no podrà ser interromput quan parle, sinó pel President per a advertir-li que ha esgotat el temps, per a cridar-lo a la qüestió o a l'ordre.

    Qualsevol membre podrà renunciar a la paraula sol·licitada, amb la comunicació prèvia al President corresponent.

    Els membres del Govern Valencià podran fer ús de la paraula, bé en el Ple del Consell o en el si de la comissió corresponent, sempre que ho sol·liciten, sense perjudici de la facultat que, en relació amb l'ordre dels debats, correspon al President del Consell o d'una comissió.

    Article 60

    Tot membre del Consell Valencià de Cultura tindrà dret a replicar o contestar les al·lusions personals que li foren fetes al llarg d'un debat, bé siga en el si del Ple del Consell o d'una comissió, i això durant el temps que li indique el President.

    Article 61

    Qualsevol membre del Consell podrà sol·licitar del President, prèviament a les sessions, la lectura de les normes o els documents que considere més escaients per a il·lustració de la matèria objecte d'aquestes.

    Article 62

    El President del Ple del Consell o el de cadascuna de les comissions, en virtut de la facultat que té per a ordenar els debats i les votacions, podrà reduir el nombre i variar el temps de les intervencions dels membres, o d'aquelles altres persones que foren convocades per a intervenir i informar sobre el tema objecte del debat.

    Article 63

    La Presidència del Ple del Consell o el de cadascuna de les comissions podrà acordar el tancament d'una discussió quan considere que un assumpte ha estat suficientment debatut.

    També podrà acordar-lo a instàncies d'un terç dels membres del Ple del Consell.

    CAPITOL VUITE

    De les votacions

    Article 64

    Les deliberacions del Ple del Consell i de la Comissió de Govern en requeriran per a la validesa l'assistència, almenys, de la meitat més un dels membres, entre els quals haurà d'estar, necessàriament, el President i el Secretari o els qui hi actuen en nom d'ells, d'acord amb allò que estableix l'article 16 d'aquest Reglament.

    La comprovació del quòrum es durà a terme al començament de les deliberacions i de cada votació. En cas que no hi hagués, es posposarà la votació a una sessió posterior.

    Article 65

    Els acords del Ple del Consell i de la Comissió de Govern s'adoptaran per la majoria simple dels assistents, i dirimirà els empataments el President mitjançant vot decisori, sense perjudici de les majories especials que estableix aquest Reglament.

    El vot de cada membre es personal i indelegable.

    Article 66

    No es podran interrompre les votacions per cap motiu, no es concedirà l'ús de la paraula a cap membre, ni es podrà entrar ni abandonar el saló de reunions sense el permís de la Presidència.

    Article 67

    Totes les votacions, tant del Ple del Consell com de la Comissió de Govern i de les comissions, podran ser secretes si ho sol·licita algun dels membres, tant si es tracta de sessions obertes com reservades.

    Article 68

    Quan per circumstàncies excepcionals ocorregués empatament en alguna votació, el dirimirà el vot decisori del President.

    CAPITOL NOVE

    De la publicitat del treballs del Ple del Consell, de la Comissió de Govern i de les comissions

    Article 69

    En la Memòria anual del Consell Valencià de Cultura hauran de ser reproduïdes integralment totes les intervencions, incidències i acords adoptats per les comissions, la Comissió de Govern i el Ple del Consell, llevat d'aquells que hagen revestit el caràcter de reservades, i en aquest cas l'acta corresponent serà custodiada pel Secretari i no podrà ser consultada sense el consentiment de la Presidència, oïda la Comissió de Govern.

    Article 70

    El President, d'acord amb la Comissió de Govern, adoptarà aquelles mesures pertinents per a facilitar als mitjans de comunicació la informació sobre les activitats dels diferents òrgans del Consell Valencià de Cultura. També podrà concedir les credencials adequades als diferents mitjans de comunicació per tal que puguen accedir als locals on es porten a terme els debats, bé siguen del Ple del Consell, de la Comissió de Govern o de les comissions, perquè puguen demanar les informacions pertinents.

    CAPITOL DESE

    De l'ordre dels debats

    Article 71

    Els membres del Consell Valencià de Cultura podran ser privats d'algun o de tots els drets en els supòsits següents:

    1. Quan s'incorregués en el que expressen els apartats 4,5 i 6 de l'article 10 d'aquest Reglament.

    2. Quan trencàs el deure de secret establert en els articles 33, 52 y 53 d'aquest Reglament.

    Article 72

    El President del Consell Valencià de Cultura, segons l'article 33, podrà prohibir a algun membre l'assistència a una o vàries sessions del Ple del Consell, de la Comissió de Govern o de les comissions, i establirà la durada de les sancions.

    Article 73

    El President del Consell Valencià de Cultura, d'acord amb la Comissió de Govern, també podrà establir la suspensió temporal de la condició de membre del Consell Valencià de Cultura quan pertorbàs greument el funcionament de les sessions del Ple del Consell, de la Comissió de Govern o de qualssevol altres comissions.

    Article 74

    El President del Ple del Consell, o el de les comissions pertinents, podrà cridar a la qüestió aquells membres que no es centrassen en el tema a debatre, i podrà, en cas de reiteració, retirar la paraula al membre intervenent.

    Article 75

    El President o els presidents, segons els casos, cridarà a l'ordre aquells membres que, en les seues intervencions, no s'ajustassen a les normes de cortesia que cal i quan el seu comportament entorpís l'eficàcia de les deliberacions.

    Article 76

    El President o els presidents podran adoptar sancions en cas que un membre del Consell no fes cas a les seues indicacions, després de cridar-lo per tres vegades consecutives a l'ordre. En cas que l'intervinent no atengués el requeriment del President, aquest podrà prohibir-li l'assistència a la sessió, pregant-li que abandone el recinte, i podra adoptar també altres sancions previstes en aquest Reglament.

    Article 77

    El President o els presidents, en totes les sessions, vetllaran pel manteniment de l'ordre.

    Article 78

    El President del Consell Valencià de Cultura en podrà exigir el recte compliment de les tasques i la cortesia que cal als membres.

    TITOL III

    El procediment del Consell Valencià de Cultura

    Article 79

    Tot informe o dictamen estarà precedit d'una exposició de motius i de l'articulat o punts essencials en què es vertebra.

    Article 80

    El projecte o la proposta d'un informe iniciarà el procés presentant-se en la Presidència del Consell Valencià de Cultura. Aquesta, d'acord amb la Comissió de Govern, el trametrà a la comissió corresponent si n'hi hagués, o si era creada amb aquesta finalitat. En el si de la comissió es nomenarà una ponència perquè, en el termini previst per la presidència corresponent, elabore el dictamen preceptiu que, una vegada discutit en el si de la comissió i aprovat, serà tramés al President del Consell Valencià de Cultura perquè, després de les deliberacions en la Comissió de Govern, se sotmeta a l'acord del Ple del Consell.

    Tots els acords hauran d'estar signats pel president i el secretari de les comissions o del Ple del Consell, o els qui els substituesquen.

    Article 81

    La Presidència del Consell Valencià de Cultura, oïda la Comissió de Govern, trametrà l'informe o dictamen a qui ho va sol·licitar, incloent-hi els vots particulars, si així ho permet el membre que els haja emès.

    DISPOSICIONS ADDICIONALS

    Primera

    Aquest Reglament, una vegada aprovat pel Consell de la Generalitat Valenciana, vigirà el mateix dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

    Segona

    La reforma d'aquest Reglament s'iniciarà pel Consell Valencià de Cultura que, amb l'acord previ del Ple del Consell per majoria absoluta, proposarà al Consell de la Generalitat Valenciana les modificacions de l'esmentat Reglament.