Reforma de l'article 130 del Reglament de les Corts Valencianes.



Publicat en:  DOGV núm. 9803 de 06.03.2024
Número identificador:   2024/1929
Referència Base de Dades:  002082/2024
 
  • Anàlisi jurídica

  • Anàlisi documental

    Origen de disposició: Corts Valencianes
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Normes institucionals bàsiques
    Descriptors:
      Temàtics: reglament intern, Parlament regional, procediment parlamentari, comissió parlamentària, comissió permanent, igualtat de tracte, igualtat home-dona , Corts Valencianes


  • Reforma de l'article 130 del Reglament de les Corts Valencianes.

    [2024/1929]

    Ple de les Corts Valencianes



    El Ple de les Corts Valencianes, en la sessió realitzada el dia 28 de febrer de 2024, ha debatut la proposta de reforma de l'article 130 del Reglament de les Corts Valencianes, presentada pel grup parlamentari Vox Cortes Valencianas (RE número 10.646, BOCV 43), pel procediment de lectura única.

    Finalment, el Ple de les Corts Valencianes, en virtut d'allò establert en l'article 21.1 de l'Estatut d'Autonomia i en la disposició final segona del Reglament de les Corts Valencianes, en la reunió de 29 de febrer de 2024, ha aprovat la següent





    Reforma de l'article 130 del Reglament de les Corts Valencianes



    Preàmbul



    La iniciativa legislativa popular es configura, segons el que es disposa en la Llei 10/2017, d'11 de maig, per la qual es regula la iniciativa legislativa popular davant les Corts Valencianes, com «el dret de la ciutadania valenciana i de la societat civil organitzada a l'exercici de la iniciativa legislativa popular davant les Corts com a institució participativa valenciana, en desenvolupament de l'article 26.2 de l'Estatut d'autonomia de la Comunitat Valenciana, com a expressió del dret fonamental dels valencians i les valencianes a la participació en els assumptes públics prevista en l'article 23.1 de la Constitució espanyola i el dret a la participació política consagrat en l'article 9.4 de l'Estatut d'autonomia».

    A més, en la llei reguladora de la iniciativa legislativa popular s'indica, mitjançant la disposició addicional segona, que el Reglament de les Corts Valencianes s'ha d'adaptar a les previsions indicades en el termini màxim de tres mesos de l'entrada en vigor de la llei. Un manament clarament ignorat pel fet que han transcorregut més de sis anys des de l'aprovació i no se n'ha portat a terme l'actualització.





    Article únic. Modificació de l'article 130

    L'article 130 del Reglament de les Corts Valencianes queda redactat com segueix:

    «Article 130

    1. Les proposicions de llei d'iniciativa legislativa popular es poden exercir atenent el que es preceptua en la llei que regula la iniciativa legislativa popular de la Comunitat Valenciana.

    2. Les proposicions de llei d'iniciativa popular seran examinades per la Mesa de les Corts Valencianes a l'efecte de verificar el compliment dels requisits legalment establits. Si els compleixen, la tramitació s'ajustarà al que es preveu en l'article anterior per a les proposicions de llei.»



    DISPOSICIÓ FINAL



    Entrada en vigor

    Aquesta disposició entrarà en vigor l'endemà de ser publicada en el Butlletí Oficial de les Corts Valencianes.



    Palau de les Corts Valencianes

    29 de febrer de 2024



    Llanos Massó Linares,

    La presidenta



    Víctor Soler Beneyto,

    El secretari primer