ACORD de 25 de novembre de 2015, del Ple de les Corts, pel qual s'aprova la reforma del Reglament de les Corts.



Publicat en:  DOGV núm. 7670 de 02.12.2015
Número identificador:   2015/9754
Referència Base de Dades:  009392/2015
 
  • Anàlisi jurídica

  • Anàlisi documental

    Origen de disposició: Corts Valencianes
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Normes institucionals bàsiques
    Descriptors:
      Temàtics: reglament intern, Parlament regional, procediment parlamentari, comissió parlamentària, comissió permanent, igualtat de tracte, igualtat home-dona , Corts Valencianes


  • ACORD de 25 de novembre de 2015, del Ple de les Corts, pel qual s'aprova la reforma del Reglament de les Corts. [2015/9754]

    El Ple de les Corts, en la sessió realitzada el dia 25 de novembre de 2015, ha debatut la proposició de reforma dels articles 3, 5, 37, 41, 45, 50 i 178 del Reglament de les Corts.



    Finalment, el Ple de les Corts, en virtut d'allò establert en l'article 21.1 de l'Estatut d'Autonomia i en la disposició final segona del Reglament de les Corts, ha aprovat la següent Reforma del Reglament de les Corts:



    Article 1

    Modificació de l'article 3 del Reglament de les Corts, la redacció del qual quedarà com segueix:

    «Article 3

    Les Corts aplicaran en totes les seues actuacions i activitats una política d'igualtat d'homes i dones de forma transversal. Els òrgans de la cambra hauran de comptar amb una composició paritària d'homes i dones mitjançant els mecanismes que preveu el present reglament.»





    Article 2

    Modificació de l'article 5 del Reglament de les Corts, la redacció del qual quedarà com segueix:

    «Article 5

    Realitzades les eleccions a les Corts, i una vegada proclamades les persones que siguen diputats i diputades electes, aquestes es reuniran en sessió constitutiva en el dia, l'hora i el lloc assenyalats en el decret de convocatòria de les eleccions, d'acord amb el que hi ha preceptuat en l'article 23.4 de l'Estatut d'Autonomia. El lletrat o lletrada major informarà del compliment pels diputats o diputades de la presentació de la declaració d'activitats i de béns. Igualment, a l'efecte de constituir la Mesa d'Edat, informarà de la identitat del diputat o la diputada de major edat, que ostentarà la presidència de la Mesa, així com del diputat més jove i de la diputada més jove, que l'assistiran en qualitat de secretari i secretària respectivament.»



    Article 3

    Modificació de l'article 37 del Reglament de les Corts, la redacció del qual quedarà com segueix:

    «Article 37

    1. Els diputats i diputades podran presentar a la Mesa candidatures per a la presidència de les Corts. Cada diputat i diputada podrà votar una candidatura, i resultarà elegit o elegida qui obtinga la majoria absoluta. Si no n'hi haguera, es repetirà la votació entre les dos candidatures que s'hagen acostat més a la majoria, i resultarà elegida la que obtinga més vots. En cas d'empat es repetirà l'elecció, i si l'empat persisteix després de quatre votacions, es considerarà elegida la candidatura que forme part de la llista més votada en les eleccions.



    2. Per a l'elecció de les dos vicepresidències, els diputats i diputades podran presentar a la Mesa diverses candidatures tancades compostes necessàriament per dues persones de diferent sexe. Cada diputat o diputada podrà votar una de les candidatures presentades. Realitzat l'escrutini, s'ordenaran les candidatures segons el nombre de vots rebuts. Resultarà triada per a la vicepresidència primera la persona de la candidatura més votada d'un sexe diferent a la presidència de la Mesa. Per a la vicepresidència segona resultarà elegida la persona de la segona candidatura més votada de sexe diferent al de la persona que ocupe la vicepresidència primera.

    3. Per a l'elecció de les dos secretaries, els diputats i diputades podran presentar a la Mesa candidatures tancades compostes necessàriament per dues persones de diferent sexe. Cada diputat o diputada podrà votar una de les candidatures presentades. Realitzat l'escrutini, s'ordenaran les candidatures segons el nombre de vots rebuts. Resultarà triada per a la secretaria primera la persona de la candidatura més votada d'un sexe diferent a la vicepresidència segona de la Mesa. Per a la secretaria segona resultarà elegida la persona de la segona candidatura més votada de sexe diferent al de la persona que ocupe la secretaria primera.



    4. Si en alguna votació es produeix un empat, es resoldrà segons el que disposa l'apartat 1 d'aquest article.»



    Article 4

    Modificació de l'article 41 del Reglament de les Corts, la redacció del qual quedarà com segueix:

    «Article 41

    1. Les comissions, amb les excepcions que s'estableixen en aquest reglament, elegeixen, entre els membres d'aquestes, una mesa, composta per una persona que exercirà la presidència, una persona que exercirà la vicepresidència i una persona que exercirà la secretaria.

    2. Per a la presidència de la mesa, els grups parlamentaris podran presentar a la mesa candidatures per a ostentar el càrrec. Cada diputat i diputada podrà votar una candidatura i resultarà elegit o elegida qui obtinga la majoria absoluta dels membres de la comissió. Si cap persona no obtinguera en la primera votació la susdita majoria, es repetirà l'elecció entre les dos persones que hagen assolit els majors resultats i quedarà elegit qui obtinga més vots.

    3. El vicepresident o vicepresidenta i el secretari o secretària s'elegiran simultàniament. Els grups parlamentaris podran presentar candidatures tancades compostes necessàriament per dues persones de diferent sexe. Cada diputat o diputada podrà votar una de les candidatures presentades. Realitzat l'escrutini, s'ordenaran les candidatures segons el nombre de vots rebuts. Resultarà triada per a la vicepresidència la persona de la candidatura més votada d'un sexe diferent a la presidència de la mesa. Per a la secretaria resultarà elegida la persona de la segona candidatura més votada de sexe diferent al de la persona que ocupe la vicepresidència.

    4. En cas d'empat, en qualsevol d'aquestes votacions, sense perjudici del que hi ha establert en l'apartat 2 a l'efecte de la majoria absoluta, es resoldrà a favor de la persona candidata que pertanya a la llista electoral més votada.

    5. En absència del secretari o la secretària, n'exercirà les funcions la persona membre de la comissió pertanyent al mateix grup parlamentari o, si escau, qui acorde la comissió entre els seus membres.»





    Article 5

    Modificació de l'article 45.1 del Reglament de les Corts Valencianes («De les comissions permanents legislatives»):

    Cal modificar el punt 1.2:

    1.2. Justícia, Governació i Administració Local.

    Cal modificar el punt 1.8:

    1.8. Política Social i Ocupació.

    Cal afegir un punt nou 1.11:

    1.11. Polítiques d'Igualtat de Gènere i del Col·lectiu LGTBI.

    Cal afegir un punt nou 1.12:

    1.12. Radiotelevisió Valenciana i de l'Espai Audiovisual.



    Article 6

    Modificació de l'article 45.2 del Reglament de les Corts Valencianes («De les comissions permanents no legislatives»), afegint un punt nou:

    2.7. Comissió de Drets Humans.



    Article 7

    Modificació de l'article 50, modificant el punt 1 i afegint un punt nou:

    Punt 50.1

    Després de: «Afers Europeus»;

    Cal afegir: «i Comissió de Drets Humans».

    Punt nou

    «50.3. Sense perjudici del que hi ha establert en l'apartat 1 d'aquest article, les iniciatives parlamentàries de caràcter no legislatiu que afecten qüestions de drets humans o altres temes que entren en l'àmbit competencial de la Comissió Permanent No Legislativa de Drets Humans que es presenten subscrites per tots els grups parlamentaris i que, de forma expressa, en sol·liciten el tràmit a l'empara d'aquest article, seran de tramitació immediata. La Mesa de les Corts haurà de decidir sobre l'admissibilitat i, si escau, trametre-la directament a aquesta comissió i convocar, alhora, d'acord amb la presidència d'aquesta, la reunió perquè es puga substanciar.



    Article 8

    Modificació del primer apartat de l'article 178 del Reglament de les Corts, la redacció del qual quedarà com segueix:

    «Article 178

    1. Cada grup parlamentari podrà proposar un nombre màxim de candidats o candidates que corresponga als llocs a cobrir. Les propostes hauran de garantir una composició paritària de dones i homes.»





    Palau de les Corts. València, 25 de novembre de 2015.– El president: Enric Morera i Català. El secretari primer: Emilio Argüeso Torres.