Ficha docv

Ficha docv









DECRET LLEI 5/2023, de 16 de març, del Consell, d'aprovació de les mesures necessàries per a la concessió d'ajudes destinades a impulsar un nou model econòmic de la indústria audiovisual en matèria de producció d'obres cinematogràfiques i obres audiovisuals en territori valencià. [2023/3015]

(DOGV núm. 9557 de 20.03.2023) Ref. Base de dades 002834/2023




PREÀMBUL



El sector audiovisual té un gran impacte socioeconòmic en els territoris en què desenvolupa la seua activitat. El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme informa del paper clau que exerceix la indústria audiovisual en l'economia espanyola (https://www.investinspain.org/content/icex-invest/es/sectors/audiovisual.html), ja que Espanya és el sisé país de la Unió Europea en nombre de títols produïts i el cinqué en hores de producció. És una indústria considerada pel Govern espanyol com de caràcter estratègic pel seu caràcter global, la capacitat que té de generar ocupació i el seu potencial de modernització gràcies a la digitalització. Els equips de professionals, les solucions avançades, la diversitat de localitzacions i els incentius fiscals atrauen cada vegada més rodatges internacionals al nostre país, que se sumen al gran nombre de produccions nacionals. També aporta dades econòmiques molt significatives: es va quantificar el mercat potencial de producció de sèries de ficció entre 2020 i 2021 en quasi 4.300 milions d'euros en ingressos, amb rellevants aportacions al PIB, a la creació de llocs de treball i a la recaptació fiscal.



La Comunitat Valenciana compta amb un territori, una societat i una base econòmica molt apropiats per a desenvolupar amb èxit i assentar permanentment un important negoci audiovisual. El seu clima i els seus paisatges naturals, rurals i urbans ofereixen amplíssimes possibilitats per al sector audiovisual. Les seues infraestructures i serveis ofereixen facilitats per a un desenvolupament econòmic del qual pot formar part una activitat audiovisual de pes. La potència del seu sector turístic seria un suport per a l'activitat audiovisual i, al mateix temps, es veuria afavorida per aquest. I la indústria i artesania valencianes ofereixen, així mateix, la possibilitat d'importants contribucions a l'audiovisual. Cal afegir que serveis públics, com són la seguretat i les emergències, els de mobilitat o els de salut, ofereixen unes rellevants garanties i facilitats per a les produccions audiovisuals.

No és excessiu dir que la Comunitat Valenciana té una base natural, humana, professional, industrial, artística, de coneixements, turística i de serveis que ofereix al sector audiovisual tot el necessari per a consolidar-se, créixer i convertir-se en un dels elements d'un model econòmic més sòlid, variat i de qualitat. Aquest fet significa més ocupació i millor. Les estimacions sobre l'impacte econòmic de la producció cinematogràfica assenyalen que més de la meitat de la seua despesa es destina a sous i salaris, que van a l'economia domèstica, i també són destacables la despesa en serveis i activitats del mateix sector i en hostaleria.



A la Comunitat Valenciana el sector audiovisual es caracteritza per la reduïda grandària mitjana de les seues empreses i per la reducció de la seua dimensió respecte de la situació anterior a la crisi que va començar en 2008. Així ho exposen els informes de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) sobre el sector audiovisual valencià, disponibles en https://argos.gva.es/va/web/prospectiva/cercador-de-documents?355138325=355138328. Assenyalen que en 2019 el sector audiovisual valencià estava format per 780 empreses (7,8 % del total del sector a Espanya), xifra un 5,1 % inferior a l'anterior a la crisi que des de 2008 va afectar fortament el sector audiovisual valencià. S'adverteix clarament que aquest sector té un pes inferior al que seria raonable considerades les potencialitats existents.

El gran impacte de la pandèmia de Covid-19 i el posterior colp que ha suposat i suposa actualment la guerra a Ucraïna per a tota l'economia poden haver alentit la recuperació del sector audiovisual valencià i retallat el seu desenvolupament. La constatació de tot això permet considerar que aquest sector requereix un estímul, un suport que li permeta aproximar-se al nivell de les capacitats de la societat valenciana en aquest àmbit. La millora en la quantitat i qualitat de la producció audiovisual valenciana produiria una professionalització del sector superior, induiria inversions i crearia ocupacions. El foment, per tant, del sector audiovisual ha de tindre uns efectes de creixement econòmic i social molt positius.

També ha de considerar-se que l'audiovisual és un sector que ha experimentat transformacions molt importants en els últims anys per l'impacte de les noves tecnologies de la informació i les comunicacions, internet, la creixent competència i els canvis en els hàbits dels consumidors. Entre altres, la producció audiovisual té un efecte important en el desenvolupament econòmic i la creació de riquesa i ocupació, tant pel seu impacte directe com pels seus efectes indirectes i induïts en altres sectors. La competència en aquest sector no es dona únicament entre les empreses i professionals, també es dona un creixent interés entre les administracions operants en diversos territoris per oferir possibilitats i suports a la implantació del sector audiovisual, considerant que, a més de l'efecte immediat (el que produeix la despesa de les produccions), n'hi ha un de mediat de gran importància: la consolidació i el creixement del sector empresarial radicat en el territori, perquè si bé es tracta d'una indústria amb vocació internacional, la seua base tecnològica i professional radica en llocs concrets, que es beneficien especialment d'aquesta activitat. Per la qual cosa es convoquen ajudes al sector audiovisual, en diferents formats i amb diferent abast, tant pel Govern d'Espanya com per les comunitats autònomes i per altres administracions i entitats, i hi ha també un programa cofinançat per la Unió Europea per a l'enfortiment de la indústria cinematogràfica i audiovisual.



La Generalitat vol contribuir al creixement sectorial audiovisual i, amb això, impulsar el model productiu valencià que fomente el desenvolupament de les capacitats i els recursos disponibles. Això forma part d'una política estratègicament dirigida a aconseguir un canvi estructural que aporte enriquiment qualitatiu i quantitatiu a l'economia valenciana. Amb aquesta finalitat, es pretén atraure agents nacionals i estrangers que aporten a la indústria audiovisual valenciana el seu coneixement i recursos tècnics en les pràctiques més avançades de la indústria audiovisual internacional.

La rapidesa amb la qual evoluciona el sector audiovisual —vinculat a la digitalització—, la seua competitivitat, i la necessitat que les empreses d'aquest sector planifiquen la seua activitat disposant amb antelació suficient de la informació necessària sobre possibilitats de finançament, de manera que puguen triar la Comunitat Valenciana com a escenari per a almenys una part del seu treball en 2023, en combinació amb els problemes que enfrontem després de la pandèmia de Covid-19 i l'actual —i terrible— guerra a Ucraïna, amb els efectes d'incertesa econòmica derivats, configuren una situació en què l'actuació dels poders públics ha de ser molt àgil.

Aquesta iniciativa s'emmarca en el foment d'un model econòmic per a la Comunitat Valenciana més productiu, més modern i més social. Es tracta de donar un impuls a l'activitat industrial audiovisual que espera obtindre un creixement d'aquesta perquè aconseguisca una presència significativa en l'àmbit nacional i internacional, perquè el mercat audiovisual és en bona part global. També es tracta de millorar les oportunitats i capacitats professionals de l'audiovisual valencià, augmentar el nivell de qualitat perquè siga competitiu, consolidar empreses i treballs i afavorir el seu creixement. Aquesta subvenció es dirigeix a atraure talent nacional o estranger, a facilitar la transmissió de coneixements i processos, a augmentar la professionalització i capacitació tècnica del sector i a promoure sinergies que potencien la indústria audiovisual valenciana. Per la qual cosa, entre els aspectes que cal valorar, estan la quantia de la despesa que produirà el projecte a la Comunitat Valenciana i la participació d'equips tècnics, equips artístics i empreses de serveis per al rodatge i la postproducció que tinguen residència o domicili fiscal en aquesta Comunitat.

Així mateix, l'objectiu cultural de la present disposició és notori i manifest. El sector audiovisual compleix una funció molt important en el desenvolupament de qualsevol societat, tant per la seua capacitat d'oferir serveis i contribuir al desenvolupament dels ciutadans (cultural i social), com per la seua contribució en termes econòmics a l'activitat i l'ocupació. El sector audiovisual és element vertebrador i de cohesió del territori, és transmissor de la cultura i la llengua en el seu àmbit d'influència, és canal de transmissió d'informació i coneixement, és espai d'entreteniment i de trobada entre les persones.

El sector audiovisual és part essencial de la cultura europea i genera creixement de la creativitat i de les economies locals, amb la qual cosa es converteix en una font d'ocupació, així ho ha declarat la Unió Internacional del Cinema (associació comercial internacional que representa operadors de cinema i associacions nacionals de 39 territoris europeus) el 19 d'abril de 2022.

La diversitat cultural i lingüística és intrínseca a la Unió Europea i els seus valors fonamentals. Contribueix al floriment de la creativitat, la llibertat creativa, els intercanvis culturals, i la varietat i qualitat de l'oferta cultural i artística per a tots els europeus. Promou la comprensió mútua i el respecte de les cultures i les llengües i constitueix un patrimoni compartit, una riquesa, una fortalesa i una característica distintiva de les relacions dins d'Europa i amb la resta del món.



Aquesta iniciativa fomenta la mobilitat i els intercanvis entre professionals, empreses i artistes del mitjà audiovisual —part importantíssima de la cultura i de la creació europees— en l'àmbit nacional i internacional, dona suport a l'accés a la cultura i la creació i circulació d'obres culturals a Europa i el món, i reforça un sector d'activitat valencià de notable rellevància amb la promoció de la riquesa cultural. Aquesta actuació impulsa la presència de la personalitat i cultura valenciana en el sector.

S'inclou, així mateix, en el decret llei, una disposició addicional per a la reducció temporal de l'import de determinades taxes en matèria d'atenció social durant el període impositiu 2023. La motivació que fonamenta la urgència i inclusió d'aquest precepte és la següent:

L'1 de gener de 2023, va entrar en vigor el Decret llei 19/2022, de 30 de desembre, del Consell, com una més de les mesures incloses dins de la resposta valenciana davant de l'emergència energètica i lluita contra la inflació agrupades sota la denominació de Pla REACTIVA. En el seu article segon es va aprovar una reducció temporal de l'import de les taxes pròpies i preus públics de la Generalitat, en els termes següents:



1. Serà aplicable una bonificació del deu per cent sobre les taxes reportades durant el període comprés entre el dia 1 de gener i el 31 d'agost de 2023, els dos inclosos, regulades en les disposicions següents:

a) Llei 20/2017, de 28 de desembre, de taxes, amb excepció de les regulades en el capítol III del seu títol XIV en matèria d'ensenyament universitari, i les taxes i preus públics dependents de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport.

b) Llei 10/1997, de 16 de desembre, de taxes per inspeccions i controls sanitaris d'animals i els seus productes.

c) Llei 1/1999, de 31 de març, de tarifes portuàries.

d) Llei 2/2014, de 13 de juny, de ports de la Generalitat, i aquelles concessions anteriors a aquesta llei.

2. Serà aplicable un descompte del deu per cent de la quantia que cal abonar pels preus públics la meritació dels quals es produïsca en el període comprés des del des del dia 1 de gener i el 31 d'agost de 2023, els dos inclosos.

3. La bonificació a què fa referència l'apartat 1 s'aplicarà:

– En les taxes regulades mitjançant tipus de quantia fixa, fins a la quantitat que resulte d'aplicar el coeficient 0,9 a l'import de la quota íntegra reportada.

– En la resta de taxes, sobre la quota resultant de minorar la quota íntegra amb les bonificacions, deduccions, millores i contraprestacions que resulten aplicables.

En el títol V de la Llei 20/2017, de 28 de desembre, de taxes, es regulen les taxes en matèria d'atenció social. En particular, els seus dos primers capítols regulen la Taxa per la Prestació d'Atenció Residencial i la Taxa per la Prestació del Servei d'Habitatge Tutelat, els fets imposables de les quals consisteixen en la realització d'aquestes activitats en algun dels centres de la xarxa de centres i serveis públics i concertats dependents de la Generalitat.

Un tret comú a les dues taxes periòdiques és que el període impositiu coincideix amb l'any natural, excepte en els supòsits en els quals l'inici o cessament dels serveis compresos en el fet imposable no coincidisca amb el primer o l'últim dia d'aquest període, i que la meritació es produeix l'últim dia del període impositiu. L'exigibilitat de la quota o quantitat que cal ingressar es produeix, no obstant això, amb anterioritat a la meritació, per dotzenes parts, mitjançant rebuts emesos en els vint primers dies del mes immediat següent a la finalització de cada mes natural (art. 5.1-3 i 5.2-3 de la Llei 20/2017).

A pesar que durant el període de vigència de la bonificació les persones usuàries dels esmentats serveis hauran d'ingressar la part proporcional de les taxes, el fet que, amb caràcter general, la seua meritació vaja a produir-se el 31 de desembre de 2023 impedirà que aquestes gaudisquen de la bonificació que preveu el Decret llei 19/2022, la qual cosa origina un efecte no desitjat de falta d'equitat en relació amb altres taxes de meritació instantània o el període impositiu de les quals finalitze abans del 31 d'agost de 2023.

Constitueix un dels propòsits del present decret llei establir una regla especial de càlcul de la quota íntegra consistent en una bonificació del 10 % de la seua quantia amb la finalitat que, en el seu còmput anual, la quantia de la taxa que han d'abonar els que no resulten beneficiaris del Decret llei 19/2022 siga equivalent a l'import que haja resultat de l'aplicació durant 8 dels 12 mesos de l'any 2023 de la bonificació que preveu aquest decret llei.

Així mateix, amb la finalitat que totes les persones destinatàries dels serveis gravats amb les taxes gaudisquen de les bonificacions en el mateix període de temps, amb independència de quina siga la seua data de meritació, s'hi introdueix una regla addicional d'exigibilitat en virtut de la qual aquesta rebaixa haurà de ser traslladada a l'usuari en els rebuts girats entre març i octubre, atés que els rebuts expedits pels mesos de gener i febrer no preveuen l'aplicació de cap bonificació.

Respecte a la competència del Consell per a aprovar tant l'articulat del decret llei com les bases, contingudes en el annexo, cal assenyalar el següent:

– Les bases (publicades com a annex) no tenen rang legal, com s'assenyala expressament en la disposició final primera del Decret llei, titulada «manteniment del caràcter reglamentari».

– I les successives convocatòries correspondran a la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital (disposició final segona).

– L'actuació correspon bàsicament a l'àmbit material de competències de dues conselleries (Educació, Cultura i Esport; Hisenda i Model Econòmic) i el projecte de Decret llei atribueix facultats a la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital (vegeu la disposició final segona «Habilitació») conforme a l'art. 28 de la Llei del Consell, segons el qual les persones titulars de les conselleries tenen entre les seues funcions aquelles «altres facultats que els atribuïren les lleis, els reglaments, el Consell o el President de la Generalitat». Així, la proposta al Consell es formula per les persones titulars de les tres conselleries afectades: dos tenen competència material, l'altra perquè en virtut del decret llei rebrà l'atribució de competències en relació amb aquesta mena de subvencions.

– La competència de les persones titulars de les conselleries per a aprovar les bases reguladores i convocar les subvencions ve referida al «àmbit dels seus departaments» i a «els seus respectius àmbits» (art. 160.2 i 3 Llei 1/2015). Però en aquest cas les competències materials són -en lo fonamental– de dues conselleries i s'atribueixen funcions a una tercera. És aplicable l'art. 21 de la Llei del Consell, que atribueix a aquest òrgan l'exercici de competències executives i reglamentàries no atribuïdes expressament a altres òrgans. Així mateix, l'art. 25 de la mateixa Llei atribueix al Consell competències de coordinació i programació en matèries sectorials comunes a diversos departaments. I, finalment, el Consell té la competència per a aprovar bases reguladores i fins i tot concedir subvencions per raons d'interés públic, social, econòmic o humanitari (art. 160.1 Llei 1/2015), raons d'interés públic, social i econòmic que es donen també, afegint-se la nota d'urgència, en aquest Decret llei.

Es regula el Decret llei en l'article 44.4 de l'Estatut d'Autonomia, segons el qual, el Consell, en casos d'extraordinària i urgent necessitat, podrà dictar disposicions legislatives provisionals per mitjà de decrets llei sotmesos a debat i votació en les Corts, atenent el que preceptua l'article 86 de la Constitució.

La jurisprudència del Tribunal Constitucional ha donat suport en nombroses ocasions a l'aprovació de disposicions de caràcter socioeconòmic mitjançant l'instrument normatiu del decret llei en aquells casos en els quals s'aprecie una motivació explícita i raonada de la necessitat i urgència de la mesura. En primer lloc, la necessitat de la norma s'ha afirmat en els casos de conjuntures econòmiques problemàtiques que exigeixen una ràpida resposta, és a dir, el Tribunal Constitucional ha entés que la figura del decret llei representa un instrument constitucionalment vàlid en situacions concretes dels objectius governamentals que, per raons difícils de preveure, requerisquen una acció normativa immediata en un termini més breu que el requerit per la via normal o pel procediment d'urgència per a la tramitació parlamentària de lleis.

La necessitat del decret llei ha sigut afirmada en els casos de conjuntures econòmiques problemàtiques que exigeixen una ràpida resposta, com és el cas. La justificació de l'ús d'aquest instrument es fonamenta també en una àmplia jurisprudència del Tribunal Constitucional, els requisits de la qual es donen en aquest cas. Així, el Tribunal Constitucional, en les sentències 6/1983, de 4 de febrer, f. 5; 11/2002, de 17 de gener, f. 4; 137/2003, de 3 de juliol, f. 3, i 189/2005, de 7 de juliol, f. 3, ha vinculat la utilització d'aquesta mena de disposició a la solució d'una situació concreta que, dins dels objectius de l'òrgan emissor, i per raons difícils de preveure, requereix una acció normativa immediata en un termini més breu que el que es requereix per la via normal o pel procediment d'urgència per a la tramitació parlamentària de les lleis. En concret, la doctrina constitucional que conté la STC 61/2018 (EDJ 2018/505168), que recull la jurisprudència anterior més rellevant, indica que l'ús del decret llei és adequat en situacions que s'han qualificat de «conjuntures econòmiques problemàtiques».



L'article 39.1 del Decret 24/2009, de 13 de març, sobre la forma, l'estructura i el procediment d'elaboració dels projectes normatius de la Generalitat, estableix que el procediment d'elaboració d'un projecte normatiu s'iniciarà mitjançant resolució del conseller competent per raó de la matèria, en la qual s'indicarà l'objecte de regulació i l'òrgan o els òrgans superiors o directius als quals s'encomana la tramitació. L'aprovació dels decrets llei correspon al Consell, estableix l'article 44 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana. El debat i la votació sobre la convalidació o derogació d'un decret llei es realitzarà en el Ple de les Corts, o de la Diputació Permanent, abans dels trenta dies següents a la seua promulgació, estableix l'art. 141 del Reglament de les Corts Valencianes.



Aquest procediment no suposa cap minva en les garanties de publicitat i concurrència. La publicitat es veurà augmentada pel fet de ser aprovades mitjançant un decret llei. I el procediment per a la concessió d'aquestes subvencions és el de concurrència competitiva, de plenes garanties, per la qual cosa, a més d'aprovar les bases reguladores, es realitzaran amb posterioritat les corresponents convocatòries públiques a les qual podran concórrer les empreses amb projectes que complisquen els requisits i competiran per a obtindre les millors puntuacions que decidiran la concessió de les subvencions.

Aquest projecte de decret llei s'articula sobre els principis de necessitat, eficàcia, eficiència, proporcionalitat, seguretat jurídica i transparència de l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. En virtut dels principis de necessitat i eficàcia, aquest decret llei es justifica per raons d'interés general, ja que pretén fomentar una activitat econòmica, com és l'audiovisual, amb importants efectes qualitatius i quantitatius sobre la nostra estructura econòmica. I, tot això, amb la rapidesa que la situació requereix. Cal assenyalar també que aquest decret llei no afecta l'ordenament de les institucions bàsiques de l'Estat, els drets, deures i llibertats de la ciutadania regulats en el títol I de la Constitució, el règim de les comunitats autònomes ni el dret electoral general.



Per tot això, concorren les circumstàncies d'extraordinària i urgent necessitat que estableix l'article 44.4 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana com a pressupostos habilitants per a recórrer a l'instrument jurídic del decret llei.

D'acord amb el Decret 5/2019, de 16 de juny, del president de la Generalitat, pel qual es determinen el nombre i la denominació de les conselleries, i les seues atribucions, corresponen a la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic les competències en model econòmic i a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport la competència en matèria de cultura. I, per motius d'eficiència en la gestió d'aquesta subvenció, s'atribueixen competències per al desplegament d'aquest decret llei i per a la gestió de la subvenció a la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, possibilitat prevista per l'art. 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell.

En la tramitació del projecte de decret llei, s'ha seguit el procediment que estableix l'article 42 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i el Decret 24/2009, de 13 de febrer, del Consell, sobre la forma, l'estructura i el procediment d'elaboració dels projectes normatius de la Generalitat, i s'han emés els informes preceptius. Per la urgència en l'aprovació d'aquesta norma, s'exceptuen els tràmits de consulta pública i d'audiència pública, de conformitat amb l'art. 133.4 de la Llei 39/2015, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Per tot el que s'ha exposat, i en virtut del que estableix l'article 44 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, i l'article 58 de la Llei 5/1983, de la Generalitat, del Consell, a proposta conjunta del conseller d'Hisenda i Model Econòmic, de la consellera d'Educació, Cultura i Esport, i de la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, i prèvia deliberació del Consell, en la reunió del dia 16 de març de 2023,





DECRETE



Article 1. Objecte i finalitat

El present decret llei té per objecte l'aprovació de les mesures necessàries per a impulsar la indústria audiovisual i l'ocupació del sector dins del territori valencià, mitjançant l'establiment de subvencions de concurrència competitiva, la creació d'una línia per al seu finançament en la Llei 9/2022, de 30 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2023, a fi de crear la línia oportuna per al seu, i establir una excepció en el règim de pagaments anticipats que preveu l'article 171 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions per a aquestes subvencions.



Article 2. Bases reguladores

S'aproven les bases reguladores per a la concessió de les subvencions, mitjançant el procediment de concurrència competitiva, destinades a l'impuls de la indústria audiovisual i l'ocupació del sector dins del territori valencià a través del finançament de projectes de producció, inclosa la postproducció, d'obres cinematogràfiques i obres audiovisuals de nacionalitat espanyola o estrangera en les quals s'incórreguen despeses de producció, inclosa la postproducció, en el territori de la Comunitat Valenciana.

El contingut complet de les bases reguladores que són objecte d'aprovació s'incorpora com a annex al present decret llei.



Article 3. Finançament

1. L'import de les ajudes és a càrrec dels fons propis de la Generalitat i s'imputaran a la línia de subvenció de concurrència competitiva que es crea mitjançant la modificació de la Llei 9/2022, de 30 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2023, que s'efectua en l'article 5 del present decret llei.

La quantia global màxima que es destinarà al finançament de les ajudes ascendirà a 6.500.000 €, distribuïts en les anualitats 2023, 2024 i 2025.

La quantia corresponent a l'anualitat 2023 és de 2.500.000 euros, mentre que les corresponents a les anualitats 2024 i 2025 ascendiran a 3.500.000 € i 500.000 €, respectivament, si bé es trobaran condicionades a l'existència de crèdit adequat i suficient per a atendre-les en les corresponents lleis de pressupostos de la Generalitat per als respectius exercicis pressupostaris.

2. Aquest import global podrà ser incrementat fins a un màxim de 10.000.000 €, en cas que concórrega algun dels supòsits que preveu l'article 11.2 del Decret 77/2019, de 7 de juny, del Consell, de regulació del procediment de gestió del pressupost de la Generalitat.



3. L'efectivitat de la quantia addicional màxima queda condicionada a la declaració de disponibilitat del crèdit a conseqüència de les circumstàncies assenyalades en l'esmentat article 11.2 del Decret 77/2019, de 7 de juny, del Consell, i, si és el cas, prèvia aprovació de la modificació pressupostària procedent en un moment anterior a la resolució de la concessió de la subvenció. En cas que es produïsquen uns augments sobrevinguts en el crèdit disponible que possibiliten una resolució complementària de la concessió de la subvenció, s'hi podran incloure sol·licituds que, fins i tot complint tots els requisits, no hagen sigut beneficiàries en un primer moment per haver-se esgotat el crèdit.

Article 4. Modificació de la Llei 9/2022, de 30 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2023

1. Es modifica la Llei 9/2022, de 30 de desembre, de Pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2023, mitjançant la inclusió de la línia de subvenció que es detalla a continuació, en el pressupost de la Secció 21 «Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital», aplicació pressupostària 21.01.01.542.10.7.



Codi: S1290 Denominació: impuls d'un nou model econòmic de la producció audiovisual

Import: 2.500.000 Beneficiaris previstos: empreses productores del sector audiovisual

Modo de concessió: Concurrència competitiva Descripció: Foment de la producció d'obres audiovisuals i obres cinematogràfiques en el territori de la Comunitat Valenciana

Publicar dades: si Aportació G.V: 2.500.000

Aportació externa:





2. Per al finançament d'aquestes ajudes es minoren els crèdits consignats en l'aplicació pressupostària 20.01.00.612.60.7, en la quantia d'1.500.000 euros, que suposen la supressió de la línia de transferència T1290000 de l'Annex de transferències i subvencions de capital del programa 612.60 «Despeses diverses». Així mateix, es minoren els crèdits consignats en l'aplicació pressupostària 21.03.03.121.50.2, en la quantia d'1.000.000 d'euros.

3. Per al millor compliment de la finalitat perseguida per les ajudes, resulta necessari que s'exceptue l'aplicació del règim general de deslliurament de les subvencions que preveu l'article 171 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions. A aquest efecte es modifica l'apartat 2 de l'article 44 de la llei 9/2022, de 30 de desembre, de Pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2023, afegint-li una nova lletra n) en els següents termes:

«2. En l'àrea d'educació les subvencions següents:

/…/

n) Les subvencions de naturalesa corrent o de capital que tinguen per objecte l'impuls de la indústria audiovisual i l'ús del sector dins del territori valencià a través del finançament de projectes de producció d'obres cinematogràfiques i obres audiovisuals en les quals s'incórreguen despeses de producció en el territori de la Comunitat Valenciana, podran lliurar-se anticipadament fins a un 35 per cent de l'import corresponent a cada anualitat, una vegada concedides.»





DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Reducció temporal de l'import de determinades taxes en matèria d'atenció social durant el període impositiu 2023

Quan es produïsca la seua meritació entre l'1 de setembre i el 31 de desembre de 2023, la quota íntegra de la Taxa per Atenció Residencial i de la Taxa per Habitatge Tutelat, regulades en els capítols I i II del títol V de la Llei 20/2017, de 28 de desembre, de taxes, es bonificarà en el 10 % en la part proporcional que resulte exigible durant els vint primers dies dels mesos de març a octubre.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Manteniment del caràcter reglamentari

Les disposicions contingudes en les bases reguladores de la concessió de les subvencions que conté l'annex mantindran el seu rang reglamentari i podran ser modificades i substituïdes per noves bases mitjançant ordre de la persona titular de la conselleria competent en matèria d'innovació.



Segona. Habilitació

Pel que fa a les ajudes destinades a la indústria audiovisual s'habilita a la persona titular de la Conselleria competent en matèria d'innovació per a adoptar les mesures necessàries, així com per a dictar totes les instruccions que siguen necessàries, per a l'execució del que es disposa en el present decret llei.

Així mateix, serà la competent per a la gestió de les ajudes i l'execució de tots els actes que siguen necessaris per a la instrucció i resolució del procediment, incloent-hi la seua revocació i reintegrament, així com per a la realització de les convocatòries basades en les bases aprovades mitjançant el present decret llei.

Tot això, sense perjudici que puga delegar l'exercici de les corresponents competències en altres òrgans de la mateixa conselleria.





Tercera. Entrada en vigor

Aquest decret llei entrarà en vigor l'endemà de ser publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 16 de març de 2023



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER



El conseller d'Hisenda i Model Econòmic,

ARCADI ESPAÑA GARCÍA



La consellera d'Educació, Cultura i Esport,

RAQUEL TAMARIT IRANZO



La consellera d'Innovació, Universitats,

Ciència i Societat Digital,

JOSEFINA BUENO ALONSO





ANNEX

Bases reguladores de la convocatòria d'ajudes destinades a impulsar nous models econòmics de la indústria audiovisual en matèria de producció d'obres cinematogràfiques i obres audiovisuals en territori valencià.



Primera. Objecte

Aquestes bases regulen la concessió d'ajudes destinades a l'impuls de la indústria audiovisual i l'ocupació del sector dins del territori valencià a través del finançament de projectes de producció, incloent-hi la postproducció, d'obres cinematogràfiques i obres audiovisuals de nacionalitat espanyola o estrangera en ocasió de les quals s'incórrega en despeses al territori de la Comunitat Valenciana.



Segona. Modalitat. Finançament de les ajudes i plurianualitat

1. Les ajudes es concediran en forma de subvencions a fons perdut.



2. Les ajudes que regulen aquestes bases es convocaran anualment, tindran caràcter pluriennal i comprendran tres exercicis pressupostaris. Es finançaran amb càrrec a les corresponents línies pressupostàries incloses en les lleis de pressupostos de la Generalitat que s'aproven per a cada exercici.

3. La quantia global màxima de les ajudes es determinarà en la convocatòria corresponent, que també determinarà la forma de distribució per anualitats.

4. La quantia màxima que es pot concedir està limitada a les necessitats financeres del projecte en el moment de la sol·licitud conformement al pla de finançament presentat. Els projectes que no tinguen necessitats financeres per estar ja finançats per altres ajudes o ingressos corresponents al mateix projecte no podran obtindre ajuda, o únicament podran obtindre l'ajuda necessària per a cobrir la part de finançament que no estiga coberta per altres fonts.



Tercera. Marc normatiu

1. Aquestes bases reguladores es regeixen pel Reglament 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea (Reglament d'ajudes de la Unió Europea); la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (en endavant, LGS o Llei general de subvencions); el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (en endavant, RLGS o Reglament de la Llei general de subvencions); la Llei 55/2007, de 28 de desembre, del cinema i la seua normativa de desplegament (Llei del cinema); la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions (en endavant, LHPS); la Llei 1/2022, de 13 d'abril, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana; la Llei 1/2006, de 19 d'abril, del sector audiovisual; la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques; la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, i la resta de disposicions d'aplicació general, així com la resta de normativa comunitària aplicable en la matèria.



1. Aquestes bases reguladores no estan previstes en l'actual Pla estratègic de subvencions de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, perquè responen a una necessitat nova i imprevista que requereix una atenció urgent, tal com es posa de manifest en el decret llei pel qual s'aproven. No obstant això, no afecten el compliment de l'esmentat pla estratègic ni interfereixen en la seua execució, i es compleix el que disposa l'article 8.1 de la Llei general de subvencions.



1. En particular, les ajudes objecte d'aquestes bases reguladores són compatibles amb el mercat interior conformement a l'article 107, apartat 3, del tractat, i queden exemptes de l'obligació de notificació que preveu l'article 108, apartat 3, del Tractat de funcionament de la Unió Europea, d'acord amb el que estableix el Reglament d'ajudes de la Unió Europea.



Quarta. Principis, requisits generals i compatibilitat

1. Les subvencions que regulen aquestes bases, quant a la concessió i l'execució, es basaran en els principis que estableix l'article 8 de la Llei 38/2003 (LGS), de publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no-discriminació, eficàcia en el compliment dels objectius fixats per l'administració concedent i eficiència en l'assignació i utilització dels recursos públics, així com els que estableix la Llei 1/2022, de 13 d'abril, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana.

2. El procediment de concessió d'aquestes ajudes es tramitarà en règim de concurrència competitiva, de conformitat amb els articles 163 i 164 i següents de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

3. Podran accedir a aquestes ajudes les empreses de producció audiovisual que estiguen desenvolupant projectes d'obres cinematogràfiques o obres audiovisuals nacionals o estrangeres que suposen un impuls al sector econòmic i productiu valencià i a l'ocupació en incórrer en la seua producció, incloent-hi la postproducció, en una despesa en el territori de la Comunitat Valenciana d'almenys 2.000.000 d'euros. En qualsevol cas, el cost global de producció haurà de ser, almenys, de 4.000.000 d'euros.

4. Tal com estableix l'article 54.4 final del Reglament d'ajudes de la Unió Europea, aquest requisit de despesa mínima en l'activitat de producció al territori de la Comunitat Valenciana mai podrà superar el 50 % del pressupost de producció global. A més, la base de càlcul no podrà sobrepassar el 80 % del pressupost global de la producció.



5. A l'efecte de complir el requisit establit en l'apartat 3 d'aquesta base, es consideraran despeses realitzades a la Comunitat Valenciana les detallades en l'apartat corresponent d'aquestes bases.



6. A l'efecte d'aquestes ajudes, s'aplicarà la definició d'obres cinematografies i obres audiovisuals que recull l'article 4 de la Llei 55/2007, de 28 de desembre, del cinema, incloent-hi llargmetratges i curtmetratges cinematogràfics, i pel·lícules i sèries de televisió, siguen en format de ficció o documental, així com els projectes d'animació que s'enquadren dins de les categories anteriors.

7. No tindran accés a aquestes ajudes les obres cinematogràfiques o audiovisuals:

a) produïdes directament per operadors de televisió o altres prestadors de serveis de comunicació audiovisual; o

b) finançades íntegrament per administracions públiques; o

c) que tinguen un contingut essencialment publicitari i les de propaganda política; o

d) que hagen obtingut la qualificació de pel·lícula X; o

e) que vulneren o no respecten la normativa sobre cessió de drets de propietat intel·lectual; o

f) que, per sentència ferma s'hagen declarat en algun aspecte constitutives de delicte; i/o

g) produïdes per empreses amb deutes laborals, d'acord amb el que s'estableix en la normativa aplicable.

8. Les ajudes regulades per aquestes bases seran compatibles amb altres possibles subvencions o ajudes, sempre que l'import total de l'ajuda, aïlladament o en concurrència amb subvencions o ajudes d'altres administracions públiques o d'altres ens públics o privats, no supere el 50 % del pressupost de la producció de l'obra cinematogràfica o l'obra audiovisual.

No obstant això, el límit d'intensitat referit en el paràgraf anterior podrà augmentar fins al 60 % en cas que l'obra cinematogràfica o audiovisual que es presente a aquestes ajudes siga una producció transfronterera finançada per més d'un estat membre de la Unió Europea i en la qual participen productors de més d'un estat membre de la Unió Europea.

Addicionalment, s'exceptuen del límit d'intensitat previst en aquesta disposició les obres cinematogràfiques o audiovisuals que puguen tindre la consideració d'obra audiovisual difícil, en els termes que preveu el Reial decret 1084/2015, de 4 de desembre, pel qual es desplega la Llei 55/2007, de 28 de desembre, del cinema.

9. Igualment, perquè una obra cinematogràfica o audiovisual puga accedir a aquestes ajudes, haurà de quedar justificat el seu caràcter com a tal d'acord amb els criteris que estableix la base novena.



Cinquena. Beneficiaris

1. Dins dels límits pressupostaris i d'acord amb les condicions i els criteris que estableixen aquestes bases, podran ser beneficiaris de les ajudes que preveu aquest decret les empreses productores dedicades a la producció audiovisual, incloent-hi agrupacions d'interés econòmic, que estiguen inscrites o hagen presentat la sol·licitud d'inscripció corresponent, en el moment de la sol·licitud de l'ajuda, en el Registre administratiu d'empreses audiovisuals de la Comunitat Valenciana o en el Registre administratiu d'empreses cinematogràfiques i audiovisuals de l'Institut de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals, o en qualsevol altre registre administratiu d'empreses audiovisuals del territori espanyol, així com qualsevol empresa productora nacional de tercers estats de la Unió Europea que estiguen habilitades als seus països d'origen per a dur a terme activitats de producció audiovisual i, en tots els casos, tinguen un establiment permanent en el territori espanyol. A més, hauran de complir els requisits establits en l'LGS, així com en l'RLGS i en l'LHPS.



2. No en podrà ser beneficiari qui haja sigut objecte de la sanció consistent en la pèrdua de la possibilitat d'obtindre subvencions per l'incompliment de qualsevol normativa, així com qui incórrega en algun dels supòsits que preveu l'article 13, apartats 2, 3 i 3 bis, de la Llei 38/2003, de 17 de novembre.

3. En cas de coproduccions nacionals o internacionals, els coproductors en designaran un com a beneficiari, sempre que complisca els requisits aplicables a aquest efecte. Els coproductors seran responsables solidàriament del compliment d'aquestes bases.



Sisena. Obligacions dels beneficiaris

1. A més de les obligacions que estableixen l'article 14 i concordants de l'LGS, les contingudes en aquestes bases i les que es puguen preveure en la resolució de concessió o en les convocatòries respectives, són obligacions dels beneficiaris de l'ajuda les següents:

a) Acreditar davant de l'entitat concedent la realització de l'activitat, així com el compliment dels requisits i les condicions que determinen la concessió o el gaudi de la subvenció.

b) No trobar-se en cap circumstància prevista en l'article 13 de l'LGS.

c) Conservar els documents justificatius de l'aplicació dels fons rebuts, incloent-hi els documents electrònics, mentre puguen ser objecte de les actuacions de comprovació i control.

d) Sotmetre's a les actuacions de comprovació i control financer que es duen a terme en relació amb l'objecte i la destinació de la subvenció concedida, d'acord amb el que estableixen l'article 46 de l'LGS i el capítol III del títol X de l'LHPS.

e) Comunicar l'obtenció de qualsevol altra subvenció, ajuda, ingrés o recurs procedent de qualsevol administració o ens públic o privat i concedits per a la mateixa finalitat que la prevista en la convocatòria corresponent. Aquesta comunicació s'ha d'efectuar, mitjançant una declaració responsable, només se'n tinga coneixement i, en tot cas, amb anterioritat a la justificació de l'aplicació que es done als fons percebuts.



f) Complir les obligacions de publicitat que preveu la Llei 1/2022, de 13 d'abril, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana.



g) Justificar la subvenció en els termes i els terminis que preveuen aquestes bases.

h) Reintegrar els fons percebuts en els supòsits que preveu l'article 37 de l'LGS, i d'acord amb el que estableix l'article 172 de la Llei LHIS.

i) No estar subjectes a una ordre de recuperació pendent després d'una decisió prèvia de la Comissió Europea que haja declarat il·legal i incompatible amb el mercat interior una ajuda a l'entitat beneficiària, ni estar en crisi conformement al que es disposa en la normativa europea.

j) Disposar dels llibres comptables, els registres diligenciats i la resta de documents degudament auditats en els termes exigits per la legislació mercantil i sectorial aplicable al beneficiari en cada cas, així com tots els estats comptables i els registres específics que exigisquen les bases reguladores de les subvencions, a fi de garantir l'exercici adequat de les facultats de comprovació i control.



k) Qualsevol altra obligació dimanant de la normativa estatal, autonòmica i comunitària que siga directament aplicable.

2. Els requisits i les obligacions, tant generals com específics, exigits a les entitats beneficiàries es podran acreditar mitjançant una declaració responsable del seu representant legal, sense perjudici que puguen ser objecte de requeriment d'acreditació fefaent.

3. En atenció a l'objecte, les condicions i la finalitat de la subvenció, es reflectiran les obligacions de la persona beneficiària a què es refereix l'article 14 de l'LGS. Les persones beneficiàries hauran de donar una publicitat adequada al caràcter públic del finançament de l'activitat, la inversió o l'actuació, d'acord amb el que disposen l'article 18, punt 4, de l'LGS i les circumstàncies i les condicions que preveu la Llei 1/2022, de 13 d'abril, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana. Aquestes mesures podran consistir, entre altres, en la inclusió dels logotips institucionals de la Generalitat, així com llegendes relatives al finançament públic, en cartells, plaques commemoratives, materials impresos, mitjans electrònics, o audiovisuals, o bé en esments realitzats en mitjans de comunicació. En aquest sentit, tot el material gràfic i audiovisual publicitari que es realitze (cartells, fullets, pancartes, DVD, CD, i la resta de documentació i material utilitzat) indicaran que l'activitat subvencionada es realitza en col·laboració amb la Generalitat, i les inclusions o els esments que es realitzen en les pàgines web oficials per a donar repercussió a les activitats incorporaran els logotips institucionals que facilite la Generalitat.



Setena. Despeses subvencionables

1. A l'efecte d'aquestes bases, s'entendran com a despeses subvencionables les despeses a incórrer per l'empresa beneficiària que constituïsquen cost de la producció, incloent-hi la postproducció, de l'obra cinematogràfica o audiovisual nacional o estrangera fins a la consecució de la còpia estàndard o el màster digital de la referida obra cinematogràfica o audiovisual subvencionada, realitzades al territori de la Comunitat Valenciana, en l'àmbit temporal que s'indique en cada convocatòria, tenint en compte el següent:

1.1. Es consideraran despeses de producció, incloent-hi la postproducció, realitzades a la Comunitat Valenciana les següents:

a) Les despeses associades a serveis que s'efectuen des de la Comunitat Valenciana, quan qui els preste tinga el domicili fiscal en aquesta comunitat.

b) Les despeses corresponents a adquisicions de béns utilitzats en la producció objecte de la subvenció i realitzades a persones o entitats que tinguen el domicili fiscal en aquest territori.

c) Les despeses d'amortització derivades d'elements de l'immobilitzat material o intangible, quan la seua utilització efectiva es produïsca a la Comunitat Valenciana i qui realitze el lliurament tinga el domicili fiscal en aquest territori. En el cas que els béns s'utilitzen parcialment a la comunitat esmentada, s'entendrà realitzada a la Comunitat Valenciana la despesa en proporció al grau d'utilització en aquest territori.



1.2. No obstant el que disposa l'apartat anterior, es consideraran realitzades a la Comunitat Valenciana les despeses que s'especifiquen a continuació:

a) Les despeses derivades del pagament de salaris de treballadors en règim laboral, quan els treballs o els serveis es presten a la Comunitat Valenciana. En el cas que els treballs o els serveis es presten parcialment en el territori esmentat, només s'entendran com a despeses realitzades a la Comunitat Valenciana les incorregudes en aquest territori en ocasió de la part de la producció que es realitza a la Comunitat Valenciana.



En el cas de teletreball, es consideraran despeses realitzades a la Comunitat Valenciana quan la persona que teletreballa tinga el domicili fiscal a la comunitat esmentada.

b) Les despeses derivades de subministraments d'aigua, gas o electricitat, quan es realitze des de la Comunitat Valenciana la posada a la disposició de l'adquirent, entenent com a tal el lloc en el qual està situat el comptador o la connexió de servei.

c) Les despeses relacionades amb la cessió d'ús o l'arrendament de béns immobles, quan aquests béns radiquen a la Comunitat Valenciana.



d) Les despeses d'hostaleria i restauració, quan el servei es preste en establiments situats a la Comunitat Valenciana.

El que disposa aquesta lletra d no resultarà aplicable a les despeses corresponents a serveis prestats per empreses de servei d'àpats.

1.3. Els criteris de localització establits en els apartats anteriors seran aplicables a les despeses realitzades per la productora, així com a les despeses que siguen objecte de subcontractació.

1.4. Els tributs abonats efectivament per l'entitat beneficiària. En cap cas es consideren despeses subvencionables els impostos indirectes quan siguen susceptibles de recuperació o compensació ni els impostos personals sobre la renda.



Huitena. Quantia de les subvencions

1. L'import de l'ajuda serà el 25 % de la despesa local qualificable en territori valencià per cada projecte, sempre que es complisquen els requisits de despesa mínima a la Comunitat Valenciana i les intensitats que s'estableixen aquestes bases.

2. L'import de l'ajuda s'atorga per obra cinematogràfica o obra audiovisual; una mateixa empresa productora pot sol·licitar l'ajuda per a un màxim de dues obres cinematogràfiques o audiovisuals en una mateixa convocatòria.

3. Sense perjudici d'això, l'import màxim d'ajudes que pot percebre cada empresa beneficiària en cada convocatòria no podrà ser, en cap cas, superior a 1.500.000 euros, sempre que aquest import no excedisca els límits previstos en les bases.

4. Les quanties de les ajudes i els límits previstos en aquesta disposició estaran subjectes, en tot cas, als límits d'intensitat que fixen aquestes bases.



Novena. Caràcter de les obres cinematogràfiques o audiovisuals

Per a poder accedir a les ajudes regulades en les presents Bases les obres cinematogràfiques o audiovisuals presentades hauran d'acreditar el seu caràcter cultural mitjançant l'expedició del corresponent certificat cultural per part de l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals, que s'expedirà sempre que concórreguen, almenys, dos dels següents requisits:

a) Tinga com a versió original qualsevol de les llengües oficials a Espanya. En el cas de les coproduccions amb empreses estrangeres, el llargmetratge podrà tindre com a cap versió original de les llengües oficials de la unió europea.

b) El contingut estiga ambientat principalment a Espanya.

c) El contingut tinga relació directa amb la literatura, la música, la dansa, l'arquitectura, la pintura, l'escultura, i en general amb les expressions de la creació artística.

d) El guió siga adaptació d'una obra literària preexistent.

e) El contingut tinga caràcter biogràfic, o en general reflectisca fets o personatges de caràcter històric, sense perjudici de les adaptacions lliures pròpies d'un guió cinematogràfic.

f) El contingut incloga principalment relats, fets o personatges mitològics o llegendaris que puguen considerar-se integrats en qualsevol patrimoni o tradició cultural del món.

g) Permeta un millor coneixement de la diversitat cultural, social, religiosa, ètnica, filosòfica o antropològica.

h) El contingut estiga relacionat amb assumptes o temàtiques que formen part de la realitat social, cultural o política espanyola, o amb incidència sobre aquests.

i) En el relat cinematogràfic, un dels protagonistes o diversos dels personatges secundaris estiguen directament vinculats amb aqueixa mateixa realitat social, cultural o política espanyola.

j) Es dirigisca específicament a un públic infantil o juvenil i continga valors concordes amb els principis i fins de l'educació recollits en la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, o la norma que en el seu cas la substituïsca, modificada per la Llei orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la Millora de la Qualitat Educativa.



Desena. Procediment de convocatòria i òrgans competents

1. El procediment de concessió d'aquestes ajudes es durà a terme mitjançant una convocatòria anual, i les subvencions que es concedisquen a la seua empara tindran caràcter pluriennal i abastaran tres exercicis pressupostaris, d'acord amb els requisits que estableix l'article 166 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

1. Els òrgans competents són:

a) El procediment s'iniciarà d'ofici mitjançant la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de la convocatòria corresponent aprovada per una ordre dictada per la persona titular de la conselleria competent en matèria d'innovació. El text íntegre de les convocatòries es remetrà a la Base de dades nacional de subvencions i un extracte d'aquesta en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



b) L'ordenació i la instrucció del procediment correspondrà a la sotssecretaria de la conselleria competent en matèria d'innovació.

c) L'òrgan que determinen les convocatòries o, en defecte d'això, l'òrgan instructor, serà l'encarregat del seguiment del compliment dels objectius de les ajudes.

d) La resolució del procediment de concessió correspon a la persona titular de la conselleria competent en matèria d'innovació.



Onzena. Presentació de les sol·licituds

1. El termini de presentació de les sol·licituds serà de trenta dies naturals i s'iniciarà l'endemà de publicació de la convocatòria corresponent en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

2. L'incompliment del termini esmentat donarà lloc a la no admissió de la sol·licitud.

3. Totes les sol·licituds i la documentació han de presentar-se per via telemàtica a través del registre electrònic accessible des de la pàgina web que s'indique en la convocatòria.

4. Les sol·licituds es formalitzaran en el model que s'habilite i s'hi adjuntarà la documentació expressada en l'apartat següent d'aquestes bases.

5. Les sol·licituds, juntament amb la resta de documentació que haja d'acompanyar-les, es presentaran únicament a través d'aquesta seu electrònica accedint amb la clau de representació. La presentació de la documentació esmentada es durà a terme d'acord amb el que estableix la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



Dotzena. Documentació

1. Documentació general:

a) Les sol·licituds realitzades per empreses amb domicili fiscal a Espanya han d'adjuntar la documentació següent:

– En cas que l'empresa sol·licitant no es trobe inscrita en el Registre d'empreses audiovisuals de la Comunitat Valenciana, en el Registre administratiu d'empreses cinematogràfiques i audiovisuals de l'Institut de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals o en algun dels registres administratius d'empreses cinematogràfiques o audiovisuals del territori espanyol, i llevat que se n'autoritze la consulta per part de l'Administració:

i. Fotocòpia compulsada del DNI o passaport de la persona que actue com a representant de l'empresa productora, així com document acreditatiu d'estar facultat per a exercir la representació, conformement a l'article 5 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

ii. NIF de l'empresa productora.

iii. Fotocòpia compulsada de l'escriptura de constitució, així com d'aquells actes jurídics que han d'inscriure's en el Registre Mercantil, d'acord amb el que s'estableix en els articles 94 i següents del Reial decret 1784/1996, de 19 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament del Registre Mercantil o, en el cas de sol·licitants establits en altres estats membres de la Unió Europea, document equivalent acreditatiu de l'existència d'aquesta entitat conformement a la legislació aplicable.



– En cas que l'empresa sol·licitant es trobe inscrita en el Registre d'empreses audiovisuals de la Comunitat Valenciana, en el Registre administratiu d'empreses cinematogràfiques i audiovisuals de l'Institut de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals o en algun dels registres administratius d'empreses cinematogràfiques o audiovisuals del territori espanyol:

i. Declaració responsable de l'administrador de l'empresa productora en la qual se certifique que la documentació esmentada es troba depositada en l'expedient corresponent a l'empresa del Registre administratiu d'empreses audiovisuals de la Comunitat Valenciana o en el Registre administratiu d'empreses cinematogràfiques i audiovisuals de l'Institut de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals, en què es declare també la vigència d'aquesta i que les dades contingudes en l'expedient esmentat no han patit cap variació.

a) Les sol·licituds realitzades per empreses amb domicili fiscal en un estat membre de la Unió Europea han d'adjuntar la documentació següent:

i. Declaració responsable de l'administrador de l'empresa productora en la qual se certifique que l'empresa està habilitada per a dur a terme activitats de producció a la Unió Europea, a més d'aportar tota la documentació acreditativa necessària a aquest efecte.

2. Documentació administrativa:

a) En cas de coproduccions, acord dels coproductors de designació d'un d'ells com a beneficiari, assumint la responsabilitat solidària i indistinta del compliment d'aquestes bases per tots ells.



b) Declaració responsable de les subvencions, les ajudes, els ingressos o els recursos sol·licitats, percebuts o concedits i pendents de percepció per altres administracions o institucions públiques i privades per a la mateixa finalitat i que financen les activitats subvencionades, amb la justificació documental de la quantia.

c) Dades bancàries, número de compte, agència i nom de l'entitat on el sol·licitant desitge rebre l'ajuda en cas que es concedisca. És necessari que el titular del compte corrent siga l'empresa sol·licitant de la subvenció.

d) Declaració responsable de l'empresa sol·licitant de compliment de la normativa sobre integració laboral de persones amb discapacitat, o, si és el cas, l'exempció d'aquesta obligació, d'acord amb el que disposa l'article 7 de la Llei 11/2008, de 10 d'abril, de la Generalitat Valenciana, sobre l'Estatut de les Persones amb Discapacitat (DOGV 4479, d'11.04.2003) i en el Decret 279/2004, de 17 de desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regulen mesures dels procediments de contractació administrativa i de concessió de subvencions per al foment de l'ocupació de les persones amb discapacitat.

e) Declaració responsable de no concórrer en cap de les prohibicions per a obtindre la condició de beneficiari especificades en el punt 2 de l'article 13 de la Llei general de subvencions i, en particular, que no és deutora de la Generalitat Valenciana d'obligacions per reintegrament de subvencions.

f) Acreditació de l'empresa sol·licitant d'estar donada d'alta en l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE), mitjançant la presentació de l'alta, i, si és el cas, de l'últim rebut sobre l'IAE, o, en el cas de sol·licitants establits en altres estats membres de la Unió Europea, document equivalent.

g) Autorització o oposició perquè l'òrgan instructor puga comprovar o recaptar d'altres òrgans, administracions o proveïdors d'informació per mitjans electrònics, la informació sobre el compliment de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social. En cas d'oposició, el sol·licitant haurà d'aportar els certificats acreditatius corresponents amb una vigència de sis mesos comptats a partir de la data de presentació de la sol·licitud.

h) Acreditació del compliment dels terminis de pagament que preveu la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials, tal com preveu l'article 13.3 bis de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

3. Documentació de l'obra cinematogràfica o obra audiovisual:

a) En el cas de coproduccions, ha d'aportar-se una còpia compulsada del contracte de coproducció.

b) Acreditació, per part de l'empresa productora, de tindre la titularitat corresponent o les cessions de drets de propietat intel·lectual o les autoritzacions necessàries dels corresponents titulars de drets per a dur a terme la producció, incloent-hi, si és el cas, la postproducció, de l'obra cinematogràfica o obra audiovisual per a la qual se sol·licita l'ajuda.



c) Sinopsi del guió (màxim: 10 folis).

d) Historial professional de l'empresa productora sol·licitant o, si és el cas, de la societat que fa l'encàrrec de producció.

e) Pressupost de la producció i pla de despeses. Determinació de la inversió i despesa local que es realitzarà a la Comunitat Valenciana, en què es detallarà, del pressupost total: els contractes de prestació de serveis i subministrament de béns, els contractes de treball que cal subscriure, el nombre de pernoctacions en hotels de la Comunitat Valenciana, i despeses, en general, que es realitzaran, en el territori de la Comunitat Valenciana o des d'aquest, en ocasió de l'obra audiovisual, amb la indicació de l'import previst per conceptes i anualitats. Indicació expressa de la distribució prevista per anualitats de la despesa local a incórrer, dins dels tres anys de vigència de la convocatòria. Tenint en compte que el màxim que pot incloure's en cada anualitat és del cinquanta per cent del total de la despesa local qualificable previst.

f) Pla de finançament raonat i degudament documentat mitjançant l'aportació, si és el cas, dels contractes o els acords subscrits a aquest efecte, amb referència especial a les aportacions, les subvencions o les ajudes sol·licitades i, si és el cas, d'altres administracions o institucions públiques o privades del cost en què s'incorrerà a la Comunitat Valenciana.

g) Pla de comercialització de l'obra cinematogràfica o l'obra audiovisual.

h) Pla de rodatge, amb la indicació del temps de rodatge, les dates i les localitzacions.

i) Composició de l'equip tècnic i artístic, amb la presentació d'escrits de coneixement i interés per part dels principals components d'aquests equips o els contractes formalitzats amb aquests. Trajectòria professional de l'equip creatiu (director, guionista, director de fotografia, compositor de la música) i del productor executiu.

j) Empreses de serveis que participen en el projecte de producció.



k) Còpies de contractes de comercialització de drets a tercers, incloent-hi —entre altres— canals de televisió i plataformes audiovisuals.



l) Justificació de la concurrència dels requisits definitoris del caràcter de l'obra cinematogràfica o obra audiovisual que es produïsca en territori de la Comunitat Valenciana d'acord amb els criteris establits en la base novena.

m) Fitxa resum del projecte audiovisual omplida i signada.



n) Autobaremació dels mèrits al·legats objecte de valoració segons els criteris objectius establits en la base setzena, segons model normalitzat disponible en la seu electrònica que s'identifique en la convocatòria.



o) Declaracions responsables de l'empresa sol·licitant sobre els següents extrems:

– Autobaremació realitzada, segons el que s'assenyala en l'apartat n anterior.

– Caràcter de l'obra cinematogràfica o obra audiovisual que es produeix en el territori de la Comunitat Valenciana d'acord amb els criteris establits en la base novena.

– Auditoria verda. Acreditativa de l'aplicació de mesures de sostenibilitat per a la producció de l'obra subvencionada.

– Pressupost i pla de despeses segons el que s'assenyala en l'apartat e precedent.

4. Qualsevol eventualitat o modificació que es produïsca en el projecte presentat haurà de ser comunicada a la sotssecretaria de la conselleria competent en matèria d'innovació en el termini de cinc dies hàbils des que es produïsca. A la vista de la modificació plantejada, dels criteris per a la concessió de l'ajuda i de la resta de les condicions que s'establisquen en la convocatòria corresponent, la comissió de valoració referida seguidament, a través de l'òrgan instructor, confirmarà, revocarà o modificarà l'ajuda concedida. L'acceptació de la modificació requerirà, en tot cas, que no es perjudiquen drets de tercer.



5. El projecte formulat i la resta de documentació acreditativa d'aspectes que han de ser objecte de valoració s'ha d'aportar en el termini de presentació de sol·licituds i no es requerirà posteriorment ni tindrà validesa cap document vinculat a aquests que es presente amb data posterior a l'últim dia de termini de presentació de sol·licituds.



6. Finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, els sol·licitants no podran aportar cap documentació dirigida a acreditar aquests mèrits, i en cas que s'aporte, no es tindrà en consideració a l'efecte del còmput de criteris d'atorgament.

7. El contingut d'informació falsa o que no es corresponga amb la realitat suposa la no valoració d'aquesta i és motiu de desestimació de la sol·licitud en la resolució dictada per l'òrgan competent o, si és el cas, de revocació de la subvenció ja concedida, sense perjudici de l'aplicació de les sancions que hi corresponguen.

8. Les persones sol·licitants autoritzen la Generalitat per a fer amb els projectes subvencionats accions de promoció o activitats que es consideren necessàries per a la difusió i promoció.



Tretzena. Procediment de concessió

1. El procediment de concessió es regirà pel que s'estableix per als procediments de concurrència competitiva en l'article 163 de l'LHPS i s'iniciarà d'ofici mitjançant la publicació de la convocatòria anual en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

1. La comissió de valoració, a través de l'òrgan instructor, podrà requerir als interessats totes les dades i acreditacions que considere necessàries per a la deguda qualificació de les despeses objecte de la subvenció.

2. Les fases d'atorgament de la subvenció són:

a) Comprovació de la documentació: en primer lloc, la Comissió Tècnica de Valoració comprovarà que la documentació que acompanya la sol·licitud acredita que el projecte i l'entitat sol·licitant compleixen els requisits establits en aquestes bases i, en particular, els requisits de despesa mínima a la Comunitat Valenciana. En aquesta fase haurà d'assegurar-se i comprovar que el projecte compleix amb els criteris culturals establits en la Base Novena en compliment del que es disposa en l'article 54.2 del Reglament UE núm. 651/2014 de la Comissió de 17 de juny de 2014.

b) Assignació de la subvenció: una vegada conclosa la primera fase, la Comissió Tècnica de Valoració avaluarà els projectes que l'hagen superada.

c) La dotació econòmica es distribuirà entre els beneficiaris per ordre seguint la puntuació obtinguda i contindrà resolució expressa de l'import que es percebrà per cada anualitat per cadascun dels projectes.





Catorzena. Ordenació i instrucció procediment

1. L'òrgan competent per a l'ordenació i instrucció del procediment de les ajudes és la sotssecretària de la conselleria competent en matèria d'innovació, que, en qualsevol moment del procediment, podrà, d'ofici, acordar totes les actuacions necessàries per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades en virtut de les quals ha de pronunciar-se la resolució.

2. Si la sol·licitud no inclou totes les dades exigides o falta alguna documentació especificada en les bases, s'instarà l'empresa sol·licitant perquè en el termini de 10 dies hàbils esmene aquests defectes, amb l'advertiment que, en el cas de no fer-ho, se la considerarà desistida en la seua petició. L'esmena de la sol·licitud s'haurà de fer mitjançant tràmit electrònic a través de la seu electrònica (https://innova.gva.es/va/web/subsecretaria-innova/procediments).

3. En tot cas, l'òrgan instructor podrà requerir els sol·licitants perquè proporcionen qualsevol informació aclaridora que resulte necessària per a la gestió d'aquesta.

4. Si la sol·licitud no incloguera totes les dades exigides, no seran tinguts en compte els documents no aportats i no esmenats amb requeriment previ.

5. El contingut d'informació falsa o que no es corresponga amb la realitat en el projecte podrà suposar la revocació de la subvenció concedida amb audiència prèvia de l'empresa sol·licitant.

6. Segons l'article 22.4 del Reglament de la Llei general de subvencions, la presentació de la sol·licitud de subvenció comporta l'autorització del sol·licitant perquè l'òrgan instructor puga obtindre de manera directa l'acreditació de les circumstàncies previstes en els articles 18 i 19 del mateix reglament a través de certificats telemàtics.



7. Finalitzat el termini de presentació de sol·licituds, els sol·licitants no podran aportar cap documentació dirigida a acreditar els seus mèrits, i en cas que s'aporte no es tindrà en consideració a l'efecte del còmput dels criteris d'atorgament.

8. No obstant això, presentada la sol·licitud i abans de dictar-se la resolució de concessió d'aquestes ajudes, els sol·licitants podran notificar canvis sobre el projecte presentat per causa de força major degudament argumentats. En aquests casos la comissió tècnica de valoració podrà informar motivadament l'arxiu de la sol·licitud.

9. Les notificacions es cursaran per via electrònica a través de l'adreça electrònica habilitada de la persona jurídica.

10. Les notificacions s'entendran practicades o rebutjades en els termes que assenyalen els articles 40, 41 i 43 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i la legislació complementària. En aquest sentit, si transcorren 10 dies naturals sense que s'accedisca al seu contingut, s'entendrà que la notificació ha sigut rebutjada i es considerarà realitzat el tràmit de la notificació.

11. La comprovació de l'existència de dades que no s'ajusten a la realitat podrà comportar, en funció de la seua transcendència, la denegació de la subvenció sol·licitada, sense perjudici de les restants responsabilitats que pogueren derivar-se d'aquesta circumstància.

12. La comissió tècnica de valoració, a la vista de les sol·licituds presentades i després de l'estudi dels respectius projectes per als quals se sol·licita ajuda, haurà d'emetre un informe la puntuació del qual quedarà reflectida en l'acta corresponent, en què s'haurà de concretar el resultat de l'avaluació, d'acord amb els criteris de valoració que recullen aquestes bases i la prelació de sol·licituds presentades, que indique els sol·licitants que es proposen provisionalment com a beneficiaris, així com la distribució per anualitats, d'acord amb el pla de despeses presentat per l'empresa, de la subvenció.

13. En cas d'empat, tindran preferència els sol·licitants de projectes que acrediten, juntament amb la sol·licitud, la contractació de persones amb discapacitat, segons el que preveu l'article 6.1 del Decret 279/2014, de 17 de desembre, del Consell de la Generalitat, pel qual es regulen mesures en els procediments de contractació administrativa i de concessió de subvencions per al foment de l'ocupació de les persones amb discapacitat. En aquests casos, la contractació d'aquestes persones ha de mantindre's, almenys, fins que acabe el desenvolupament de l'activitat per a la qual es concedeix la subvenció.

14. Si persisteix l'empat, caldrà ajustar-se a la major puntuació atorgada en l'apartat de despesa a la Comunitat Valenciana.

15. Finalment, i en defecte d'això, caldrà ajustar-se a l'ordre de presentació en el registre electrònic, tenint en compte la data i l'hora.

16. Les actes de la comissió tècnica de valoració es publicaran en la pàgina web (https://innova.gva.es/va/web/subsecretaria-innova/procediments)

17. L'òrgan instructor, a la vista de l'expedient i de l'acta de la comissió tècnica de valoració, emetrà un informe en què conste que de la informació que té en el seu poder es desprén que les persones beneficiàries compleixen tots els requisits necessaris per a accedir a les subvencions i, en virtut d'aquesta, efectuarà la proposta de resolució provisional, degudament motivada, que es publicarà en el web https://innova.gva.es/va/web/subsecretaria-innova/procediments i es concedirà un termini de deu dies hàbils per a presentar, si és el cas, al·legacions.





Quinzena. Comissió tècnica de valoració

1. Per a la valoració de les sol·licituds es constituirà una comissió tècnica de valoració nomenada per la persona titular de la conselleria competent en matèria d'innovació que elevarà la seua proposta de resolució motivada a l'òrgan, incloent-hi prelació de les sol·licituds per puntuació obtinguda i de la quantia de la subvenció, amb la següent composició:

(i) Presidència: la persona titular de la sotssecretaria de la conselleria competent en matèria d'innovació, o persona empleada pública en la qual delegue.

(ii) Vocalies: quatre persones empleades públiques pertanyents als subgrups A1 i A2 de qualssevol administracions públiques omargenes personal amb categoria equivalent del sector públic instrumental de la Generalitat, designades per la sotssecretaria de la conselleria competent en matèria d'innovació.

(iii) Secretaria: serà designada per la presidència entre les vocalies de la comissió.

2. La comissió de valoració té facultats per a fer, per mitjà dels seus membres, quantes comprovacions estimen necessàries per a la millor avaluació dels projectes presentats. La informació sol·licitada haurà de ser merament aclaridora i en cap cas podrà suposar la incorporació o esmena de mèrits que no estigueren degudament acreditats per l'interessat abans de finalitzar el termini de sol·licitud. Sense perjudici d'això, podrà desestimar la documentació que no es considere prou acreditativa dels extrems continguts en aquesta.



3. La comissió tècnica de valoració podrà sol·licitar quants informes estime necessaris per a resoldre, així com ser assistida per persones expertes que tinguen un perfil professional o competència tècnica d'acord amb la matèria objecte de l'ajuda o d'agències d'avaluació.

En particular, podrà sol·licitar els informes que puguen resultar necessaris per a una adequada valoració de la concurrència dels requisits definitoris del caràcter de l'obra cinematogràfica o obra audiovisual d'acord amb els criteris establits en la base novena.

4. La comissió tècnica de valoració, amb l'objectiu de disposar de la millor informació en la valoració dels projectes, podrà fer una avaluació presencial o telemàtica a la qual podran acudir els representants de les empreses productores, en cas que fora necessari.

5. La comissió tècnica de valoració quedarà vàlidament constituïda amb la presència de les persones que ocupen la presidència i la secretaria i de la meitat almenys dels seus membres, d'acord amb el que estableix l'article 17.2 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

6. En el que no preveu el punt anterior, la comissió haurà d'ajustar el seu funcionament al que estableix, sobre òrgans col·legiats de les diferents administracions públiques, l'article 15 i següents de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

7. Atenent el que estableix l'objectiu 2, mesura 2.1 del III Pla d'igualtat de dones i homes de l'Administració de la Generalitat Valenciana, per a la constitució d'aquesta comissió es procurarà una presència equilibrada de dones i homes.

8. La comissió tècnica de valoració s'ajustarà al que s'estableix en aquestes bases reguladores. El nomenament dels seus vocals es farà públic a través del web:

https://innova.gva.es/va/web/subsecretaria-innova/procediments

9. Qualsevol comunicació dels sol·licitants o dels interessats en els projectes presentats amb vocals de la comissió tècnica de valoració sobre els seus projectes amb la finalitat d'aportar-hi apreciacions, sense haver sigut requerit formalment per a fer-ho per la comissió, comportarà l'exclusió del projecte de la convocatòria i l'arxiu de la corresponent sol·licitud, sense perjudici de qualsevol altra responsabilitat que es puga derivar d'aquesta comunicació.



Setzena. Criteris objectius de valoració de projectes

1. Les subvencions seran concedides, d'acord amb els principis de publicitat, transparència, objectivitat, igualtat i no discriminació, per mitjà del procediment de concurrència competitiva, a les entitats sol·licitants que complisquen els requisits establits i realitzen les activitats objecte de subvenció.

2. L'avaluació s'haurà de fer exclusivament sobre la informació aportada pel sol·licitant en la fase d'admissió de sol·licituds.

3. Havent-se complit els criteris establits en aquestes bases, la comissió de valoració procedirà a la valoració dels següents criteris:



1a fase: la Comissió de Valoració valorarà si el projecte i l'entitat sol·licitant compleixen els requisits establits en aquestes bases i, en particular, els requisits de despesa mínima a la Comunitat Valenciana d'acord amb el que estableixen aquestes bases. En aquesta fase haurà d'assegurar-se i comprovar que el projecte compleix amb els criteris culturals establits en la Base Novena en compliment del que es disposa en l'article 54.2 del Reglament UE núm. 651/2014 de la Comissió de 17 de juny de 2014.

2a fase: havent verificat la comissió de valoració la concurrència dels requisits de la primera fase, la comissió de valoració avaluarà els projectes que hagen superat la primera fase d'acord amb els següents criteris:

a) Despesa a la Comunitat Valenciana: fins a 45 punts, que s'assignaran d'acord amb el percentatge que represente la despesa que es farà a la Comunitat Valenciana en la fase de producció, incloent-hi la postproducció del projecte. Amb aquesta finalitat, la despesa subvencionable del projecte es determinarà a partir de l'import total dels costos del projecte que tinguen la consideració de subvencionables establits en aquestes bases i en la corresponent convocatòria.



Despesa total de la producció a la Comunitat Valenciana Ponderació

> 10.000.000 € 45

10.000.000 € – > 9.000.000 € 35

9.000.000 € – > 8.000.000 € 30

8.000.000 € – > 7.000.000 € 25

7.000.000 € – > 6.000.000 € 20

6.000.000 € – > 5.000.000 € 15

5.000.000 € – > 4.000.000 € 12

4.000.000 € – > 3.000.000 € 10

3.000.000 € – 2.000.000 € 7





b) Criteris socioeconòmics: fins a 55 punts.

i. Participació d'equips tècnics amb residència o domicili fiscal a la Comunitat Valenciana. Fins a 15 punts. S'assignaran 0,5 punts per tècnic que s'acredite que participa en el projecte i 2 punts per cada cap d'equip. 

ii. Participació d'equips artístics amb residència o domicili fiscal a la Comunitat Valenciana. Fins a 5 punts. S'assignarà un punt per cada intèrpret professional valencià que s'acredite que participa en el projecte, excloent-ne figuració. En el cas d'animació, s'assignaran 0,5 punts per cada intèrpret valencià de doblatge que s'acredite que participa en el projecte. 

iii. Contractació d'empreses de prestació de serveis audiovisuals per al rodatge o la postproducció amb residència o domicili fiscal a la Comunitat Valenciana: empreses de lloguer d'equipaments per a rodatge (càmeres, il·luminació, grues, grups electrògens, platós, material de so), empreses de servei d'àpats, empreses de transport, empreses de postproducció d'imatge, d'efectes especials, d'animació o efectes visuals/òptics, empreses de so (so directe, doblatge, postproducció, subtitulació), de vestuari i de decorats Fins a 10 punts. S'assignaran dos punts per empresa que es contracte.

iv. Si la productora o una de les coproductores és una empresa productora amb residència o domicili fiscal a la Comunitat Valenciana inscrita en el Registre d'empreses audiovisuals de la Comunitat Valenciana amb almenys 3 anys d'antiguitat en la data que finalitze el termini de sol·licitud, se li assignaran 10 punts.

v. Participació de la dona: fins a 12 punts.

S'assignarà 1 punt per cada lloc de responsabilitat que assumisquen dones en l'equip implicat en la producció, incloent-hi la postproducció, de l'obra cinematogràfica o obra audiovisual. En el cas que una mateixa dona assumisca més d'un lloc de responsabilitat en l'obra, se li sumarà 1 punt per cadascun d'aquests llocs a la puntuació que li corresponga en primer lloc, sempre que l'assumpció d'aquests llocs quede degudament acreditada. En cas de coparticipació masculina, la puntuació serà proporcional a la quantitat de dones, sempre que tots els copartícips tinguen el mateix nivell de responsabilitat.



vi. Tindre empleada en l'empresa o incorporar al projecte, almenys, una persona amb discapacitat amb un grau igual o superior al 33 % reconegut per l'organisme competent: 1 punt.

vii. Incorporar al projecte, almenys, una persona amb un contracte en pràctiques: fins a 2 punts. S'assignarà un punt per persona contractada.

4. Tots els contractes que es presenten per a la valoració hauran de referir-se necessàriament al projecte d'obra cinematogràfica o audiovisual per al qual se sol·licita l'ajuda.

5. En aquesta fase, l'empresa sol·licitant, si ho ha demanat expressament, podrà defensar davant la comissió de valoració els seus projectes en una exposició que durarà un màxim de 15 minuts. Així mateix, durant tot el procés de valoració, la comissió de valoració podrà sol·licitar la compareixença de les entitats amb la finalitat de solucionar dubtes o confirmar aspectes del projecte presentat a la convocatòria.

6. A cada projecte se li assignarà una puntuació total, amb un màxim de 100 punts.

7. La comissió de valoració procedirà llavors a repartir la subvenció entre els projectes que superen la puntuació mínima de 50 punts per ordre de puntuació obtinguda, segons la base quarta relativa al càlcul de la quantia d'ajuda establit i fins a cobrir el muntant total de la partida pressupostària assignada, en funció dels punts obtinguts, emetent a aquest efecte un dictamen que serà vinculant.



8. Els projectes que superen la puntuació mínima de 50 punts però que no siguen proposats per la comissió, per haver quedat esgotat el pressupost amb els quals els precedeixen en l'ordre de major a menor puntuació, constituiran una llista de reserva que podrà obtindre l'ajuda en cas que els proposats en un primer moment decaiguen, per qualsevol raó, en el seu dret. La crida dels projectes en llista de reserva s'efectuarà igualment de major a menor puntuació obtinguda.



Dessetena. Resolució de concessió

1. Després de l'avaluació i l'examen dels expedients completats i fins a l'esgotament del crèdit disponible per a cada convocatòria, de conformitat amb el pressupost de la Generalitat Valenciana per a l'exercici corresponent o les seues modificacions, la comissió de valoració emetrà un informe en el qual es concrete el resultat de l'avaluació efectuada. Aquest informe determinarà els projectes seleccionats, així com l'import de l'ajuda que individualment s'haja assignat a cadascun d'aquests, distribuït en cadascuna de les anualitats.

2. Tractant-se d'una convocatòria plurianual, s'haurà de desglossar en aquest informe, i d'acord amb la planificació presentada, l'import que es percebrà en cada anualitat de conformitat amb les despeses qualificables en què es preveja incórrer cada any per part del beneficiari en el seu pla de despeses. Tenint en compte que com a màxim es podrà percebre en una mateixa anualitat el 50 % de l'import total de l'ajuda. En tot cas, d'acord amb el que preveu l'article 31 de l'LGS, s'estableix la possibilitat que les despeses d'aquest exercici que superen el 50 % s'acumulen a les despeses de l'exercici següent, sempre dins de la disponibilitat pressupostària.

3. Vist l'informe de la Comissió de Valoració, la Sotssecretaria de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciències i Societat Digital, com a òrgan instructor, formularà proposta de resolució provisional, que serà exposada en la seu electrònica [https://innova.gva.es/va/web/subsecretaria-innova/procediments] atorgant un termini de deu dies des de la seua publicació perquè les persones proposades manifesten la seua acceptació o renúncia a la subvenció. Hauran de manifestar la seua acceptació de la subvenció presentant el corresponent escrit a través de la seu electrònica, i hauran de realitzar l'alta de les seues dades identificatives i bancàries de conformitat amb la resolució de 16 de juny de 2022, del conseller d'Hisenda i Model Econòmic, per la qual s'aprova la implementació del sistema informàtic PROPER i es regulen les actuacions administratives automatitzades de la Intervenció de la Generalitat Valenciana, d'acord amb el que es preveu en l'Ordre 2/2022, de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, que regula les actuacions o tràmits d'alta, modificació i baixa de les dades personals identificatives i bancaris de les persones físiques i jurídiques que es relacionen econòmicament amb la Generalitat. En cas de no aportar la documentació requerida dins del termini establit en aquest apartat, es considerarà que es renuncia a la subvenció concedida.

4. Transcorregut el termini de 10 dies assenyalat, elevarà proposta de resolució definitiva a la persona titular de la Conselleria de competent en matèria d'innovació, qui resoldrà la concessió de l'ajuda.

5. La resolució de concessió de les ajudes fixarà expressament la quantia i incorporarà, si és el cas, les condicions, obligacions i determinacions accessòries a què ha de subjectar-se el beneficiari d'aquestes. I en concret, haurà d'incloure els següents apartats:

a) La relació dels sol·licitants als quals es concedeix la subvenció en la qual figure la identificació de l'actuació, així com la desestimació expressa de les restants sol·licituds.

b) Quantia d'ajuda concedida i despeses subvencionables, determinant l'import per a cadascuna de les anualitats de vigència de la subvenció, condicionat a l'existència de crèdit adequat i suficient en el pressupost de la Generalitat.

c) Condicions generals i les condicions particulars de concessió de l'ajuda.

d) Mètode de pagament i, si és el cas, les garanties que s'han de presentar per al pagament anticipat de les ajudes.

e) Termini de presentació de la documentació justificativa de la subvenció.

f) Publicitat de l'ajuda concedida.

g) Règim de recursos

La resolució es notificarà mitjançant la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, que substituirà la notificació individual de la resolució, d'acord amb el que estableix la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

6. La resolució de concessió de les ajudes es farà per a cada convocatòria amb expressió del conjunt de projectes beneficiaris i sol·licituds rebutjades, així com el procediment d'acceptació de les ajudes concedides. Les resolucions de concessió seran publicades en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana d'acord amb l'article 18 de la Llei general de subvencions.

Aquesta resolució haurà de ser dictada i publicada en el termini màxim de 2 mesos a partir de la data de finalització del termini per a presentar les sol·licituds, d'acord amb la convocatòria corresponent.

7. En el cas que algun beneficiari no procedira a l'acceptació de l'ajuda concedida en el termini establit a aquest efecte, es produïra alguna renúncia o es revocara alguna subvenció, podrà disposar-se de la quantitat resultant per a aquesta mateixa convocatòria en els termes establits en l'apartat 8 de la base setzena o, en defecte d'això, per a la següent convocatòria.

8. Si, transcorregut el termini de resolució i notificació, l'òrgan competent per a resoldre no haguera notificat aquesta resolució, els interessats estaran legitimats per a entendre desestimades per silenci administratiu les seues sol·licituds de concessió de l'ajuda, tot això sense perjudici de l'obligació de resoldre expressament que incumbeix l'Administració.

9. Contra la resolució del procediment de concessió, que posa fi a la via administrativa, es podrà interposar, potestativament, recurs de reposició davant l'òrgan que la va dictar, en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la seua notificació.

Sense perjudici de l'anterior, contra la resolució del procediment de concessió i, si és el cas, contra la resolució del recurs potestatiu de reposició, cal interposar recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos a comptar del següent al de la seua notificació, d'acord amb el que disposa l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la jurisdicció contenciosa administrativa.



Dihuitena. Justificació de la despesa

1. Les empreses beneficiàries de l'ajuda hauran de justificar la totalitat de les despeses incorregudes a la Comunitat Valenciana mitjançant la seua acreditació documental, d'acord amb el que estableixen aquestes bases, i presentar tota la documentació necessària davant la sotssecretaria de la conselleria competent en matèria d'innovació.

2. L'acreditació del cost de la producció, o de la participació en aquesta en el cas de coproducció, així com el cost incorregut a la Comunitat Valenciana, es durà a terme mitjançant l'elaboració d'un informe motivat. Aquest informe haurà d'incloure una memòria en la qual s'especificaran les activitats desenvolupades per l'entitat peticionària i per persones o entitats subcontractades, així com un detall dels imports incorreguts a la Comunitat Valenciana en els quals incorrerà l'empresa beneficiària.

3. Tractant-se de projectes la realització dels quals es duga a terme en règim de coproducció amb altres entitats, s'haurà de presentar amb caràcter anual una única sol·licitud per projecte, subscrita per totes aquestes, designant-se una de les entitats participants a l'efecte d'assumir les funcions d'interlocució, relació i notificació necessàries. L'informe motivat haurà d'incloure la determinació de les activitats i el pressupost que farà cadascuna de les entitats participants.

4. L'informe motivat al qual es refereixen els apartats anteriors serà avaluat per l'òrgan instructor.

5. A aquest efecte, podrà requerir a les entitats sol·licitants quanta documentació i informació considere necessària per a l'adequada comprensió, tramitació i avaluació de la sol·licitud presentada.

6. La falta de justificació de les despeses incorregudes a la Comunitat Valenciana, del cost de producció i del compliment del que estableixen aquestes bases en el termini indicat en la convocatòria corresponent determinarà la pèrdua del dret al cobrament o el reintegrament de l'ajuda concedida.

7. La justificació s'haurà de fer mitjançant compte justificatiu amb informe d'auditoria de revisió del cost de la producció, fet per auditors inscrits en el Registre oficial d'auditors de comptes, que es regirà pel que disposen les normes de procediment previstes en la legislació vigent en matèria d'auditories, i, en tot cas, conforme als articles 30 i 31 de l'LGS. La despesa derivada de l'informe d'auditoria tindrà la condició d'una despesa indirecta subvencionable.

8. Les factures han de complir el que disposa el Reial decret 1619/2012, de 30 de novembre, pel qual s'aprova el reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació (BOE 289, 01.12.2012) i altra normativa vigent. En les factures i altres documents acreditatius de despesa del beneficiari ha de constar com a únic destinatari l'entitat beneficiària, i no s'admetran les factures emeses a entitats o persones interposades en nom de la beneficiària, ni els pagaments efectuats per aquestes entitats o persones que no siguen les beneficiàries.



9. En cas de justificació mitjançant una transferència bancària, s'han d'aportar les còpies dels resguards de les transferències efectuades. En el concepte de la transferència ha de constar el nom del projecte. Igualment, s'haurà d'aportar una còpia de l'extracte bancari del càrrec en compte corresponent a l'operació justificada. Si una mateixa transferència engloba diverses factures, s'haurà d'aportar una relació detallada d'aquestes. Si el mètode de pagament és un xec o un pagaré, el document justificatiu consistirà en un justificant de rebut, signat i segellat pel proveïdor, en què ha d'especificar-se la factura o la documentació justificativa de la despesa a què correspon el pagament i la seua data, el número i la data del xec o la data del venciment del pagaré, i davall de la signatura ha d'aparéixer el nom i el NIF de la persona que signa, així com una còpia de l'extracte bancari del càrrec en compte corresponent a l'operació justificada. Totes les despeses superiors a 300 euros s'han d'efectuar mitjançant una transferència bancària, un xec o un pagaré. En cas de pagaments en efectiu, fins a 300 euros, el document justificatiu consistirà en: justificant de rebut, signat i segellat pel proveïdor, en què ha d'especificar-se la factura o la documentació justificativa de la despesa a què correspon el pagament i la seua data, i davall de la signatura ha d'aparéixer el nom i el NIF de la persona que signa.





Denovena. Pagament de les ajudes

1. El pagament d'aquestes ajudes s'efectuarà mitjançant transferència bancària tenint en compte les dades de domiciliació bancària aportades, i es farà amb comprovació prèvia de la justificació que els beneficiaris presenten via telemàtica, mitjançant compte justificatiu, exigint-se per a l'últim pagament informe d'auditor de comptes inscrit com a exercent en el Registre oficial d'auditors de comptes dependent de l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes, que es regirà conforme a les normes de procediment previstes en la legislació vigent en matèria d'auditories audiovisuals i legislació en matèria de subvencions. La despesa derivada de l'informe d'auditoria tindrà la condició d'una despesa indirecta subvencionable.

2. Una vegada s'haja verificat que la justificació de les ajudes per part de les persones beneficiàries, presentada dins del termini i en la forma escaient, s'ajusta al que es disposa en aquestes bases s'iniciaran els tràmits dirigits al pagament d'aquestes.

3. Es podran fer pagaments anticipats de conformitat amb el que disposa l'article 171 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions o, si és el cas, les lleis de pressupostos de la Generalitat per a cada convocatòria. Els pagaments anticipats suposaran lliuraments de fons amb caràcter previ a la justificació, com a finançament necessari per a poder dur a terme les actuacions inherents a la subvenció, aportant-se garanties. L'import màxim de pagament anticipat per cada anualitat serà d'un 35 % sobre l'import concedit en aquesta.

4. Es podran fer abonaments a compte que podran suposar la realització de pagaments fraccionats que respondran al ritme d'execució de les accions subvencionades, abonant-se per quantia equivalent a la justificació presentada, i sempre que la naturalesa i característiques de les accions permeta aquest fraccionament a l'efecte del seu pagament.

5. En tot cas, haurà d'haver-hi una coherència entre els abonaments i el ritme d'execució de les accions subvencionades i de les anualitats.



6. Les garanties en cas de pagaments anticipats consistiran en un aval bancari per import del 100 % de la quantitat anticipada.

7. No obstant això, en virtut del que preveu l'article 171.1 de l'LHIS, no podrà fer-se el pagament de la subvenció si la persona beneficiària no es troba al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries i amb la Seguretat Social o tinga la condició de subjecte deutor per resolució de procedència de reintegrament. Aquestes circumstàncies podran comportar la pèrdua del dret al cobrament de l'ajuda.

8. En virtut del que disposa l'article 13.3 bis de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, no podran obtindre la condició de beneficiari les empreses que incomplisquen els terminis de pagament previstos en la Llei 3/2004, de 29 de desembre, per la qual s'estableixen mesures de lluita contra la morositat en les operacions comercials. Aquesta circumstància s'ha d'acreditar per part de les societats que, d'acord amb la normativa comptable, puguen presentar compte de pèrdues i guanys abreujat, mitjançant la presentació de declaració responsable, i, per a la resta de les societats, mitjançant certificació, emesa per un auditor inscrit en el Registre oficial d'auditors de comptes, en els termes fixats en l'esmentat article 13.3 bis.

9. Les empreses beneficiàries de les ajudes de caràcter plurianual previstes en aquestes bases han de:

a) Fins al 30 de novembre de la primera anualitat: justificar les despeses realitzades en la producció per un import, com a mínim, igual a la part de la subvenció fixada per a aquesta anualitat. A aquest efecte, es computaran, en aquesta anualitat, les despeses realitzades pels coproductors acreditats. En aquest últim cas, s'ha d'aportar, juntament amb la justificació, el contracte de coproducció, si no es va presentar juntament amb la sol·licitud de l'ajuda. Les empreses beneficiàries també podran presentar un aval bancari per l'import de la subvenció adjudicada per a l'anualitat en qüestió o que garantisca únicament l'import de l'anualitat que no es justifique amb les despeses realitzades. L'aval tindrà una duració indefinida, i mantindrà la vigència fins que, una vegada presentada l'auditoria del total de despeses per l'import d'aquesta anualitat, certifique l'extinció de l'obligació garantida i la cancel·lació de l'aval. L'import de cada anualitat es minorarà si les despeses acreditades són inferiors a l'import concedit per a l'any en qüestió.

b) Fins al 30 de novembre de la segona anualitat: les empreses beneficiàries han de justificar les despeses realitzades en la producció per un import, com a mínim, igual a la part de la subvenció fixada per a l'anualitat en qüestió. A aquest efecte, es computaran, en aquesta anualitat, les despeses realitzades pels coproductors acreditats. No obstant això, a aquest efecte de justificació, les empreses beneficiàries també podran presentar un aval bancari per l'import de la subvenció adjudicada per a l'anualitat en qüestió o que garantisca únicament l'import de l'anualitat que no es justifique amb les despeses realitzades. L'aval tindrà una duració indefinida, i mantindrà la vigència fins que, una vegada presentada l'auditoria del total de despeses per l'import d'aquesta anualitat, certifique l'extinció de l'obligació garantida i la cancel·lació de l'aval. L'import de cada anualitat es minorarà si les despeses acreditades són inferiors a l'import concedit per a l'any en qüestió.

c) Fins al 31 d'octubre de la tercera anualitat: si no ho han fet ja en els exercicis anteriors, hauran de presentar la documentació següent:

i. Compte justificatiu amb informe d'auditoria, en què s'acredite el cost total de la producció i es justifiquen les despeses subvencionables realitzades d'acord amb el pressupost presentat en el projecte. L'informe haurà de reflectir la despesa local realitzada a la Comunitat Valenciana, que haurà de ser igual a l'import de l'ajuda o a aquella que s'haja compromés a realitzar segons el projecte presentat i les dades facilitades. En el cas de coproduccions, han de diferenciar-se les aportacions realitzades per cada una de les empreses coproductores, així com les diferents subvencions rebudes per a la producció de l'obra.

ii. Declaració responsable actualitzada sobre subvencions sol·licitades, percebudes o concedides i pendents de percepció per altres administracions o institucions públiques per a la mateixa finalitat, en què es justifique documentalment la quantia d'aquestes, o bé declaració que la informació facilitada sobre aquest tema en la sol·licitud no ha patit variacions des de la data en què es va presentar.

iii. Declaració responsable d'haver fet les contractacions tècniques i artístiques corresponents al desenvolupament de l'activitat objecte de la subvenció, complint les cotitzacions a la Seguretat Social i l'abonament de les retribucions, segons el que s'haja pactat, i d'abonar les factures corresponents en el cas de serveis artístics o tècnics que han prestat persones acollides al règim d'autònoms, d'acord amb els contractes subscrits.

iv. Declaració responsable del compliment del que es preveu en els convenis laborals vigents amb professionals del sector audiovisual (actors, figurants, tècnics) en la producció subvencionada.

v. En cas de constitució d'una AIE en la qual participe l'empresa beneficiària, l'auditoria ha de reflectir tant les despeses realitzades per aquesta empresa beneficiària com les aportacions econòmiques realitzades a l'AIE, la suma de les quals haurà de ser, almenys, igual a l'import de l'ajuda concedida. En aquest cas, juntament amb el compte justificatiu, s'ha d'aportar l'escriptura de constitució de l'AIE, llevat que s'haja aportat juntament amb la sol·licitud.

vi. Certificat cultural expedit per l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals, previst en la Base Novena.

10. Tota la documentació justificativa ha de presentar-se telemàticament.

11. Els crèdits pressupostaris afectes a cada convocatòria, disposats i no pagats per falta de justificació o perquè aquesta és insuficient, seran anul·lats, amb la qual cosa el beneficiari perdrà el dret a percebre la subvenció assignada a l'anualitat en qüestió. La falta de justificació de dues anualitats comportarà la revocació de tota l'ajuda.

12. Els justificants que s'aporten han de pertànyer a despeses realitzades que es referisquen, inequívocament, a la producció subvencionada i que estiguen dins dels terminis marcats per la convocatòria, i complint els terminis i les excepcions previstes en l'Ordre ECD/2784/2015, de 18 de desembre, per la qual es regula el reconeixement del cost d'una pel·lícula i la inversió del productor o normativa vigent.



13. S'impulsarà el pagament íntegre de l'última anualitat de l'ajuda que preveja la resolució de concessió corresponent, sempre que s'haja verificat que el compte justificatiu i altra documentació s'ajusten al que es disposa en aquestes bases i altra normativa d'aplicació.



14. Podran concedir-se ampliacions de termini per a la justificació de les ajudes previstes en aquesta ordre, sempre que estiguen prou motivades i puguen imputar-se a l'exercici pressupostari corresponent.



15. La falta de justificació de les despeses en la forma i dins dels terminis previstos en aquesta ordre determinarà la pèrdua del dret al cobrament de l'ajuda concedida i l'anul·lació del crèdit corresponent.



16. D'acord amb el que preveu l'article 171.1 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, no podrà realitzar-se el pagament de la subvenció mentre l'empresa beneficiària no es trobe al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social o tinga la condició de subjecte deutor per resolució de procedència de reintegrament. Aquestes circumstàncies poden comportar la pèrdua del dret al cobrament de l'ajuda.





Vintena. Obligacions relatives a la justificació de les ajudes pels beneficiaris

a) Les produccions han de justificar almenys el pressupost corresponent en què quede reflectit que s'ha complit la intensitat màxima d'ajudes conforme a la normativa vigent i que almenys l'import de l'ajuda concedida correspon a despesa local a la Comunitat Valenciana.



b) Han de comunicar la data d'inici i finalització del rodatge.

c) S'ha de fer constar en els títols de crèdit de la producció audiovisual i en la publicitat i propaganda d'aquesta la col·laboració de la Generalitat, amb la incorporació del seu logotip segons el manual d'identitat corporativa, inclòs en la pàgina web https://innova.gva.es/es/web/subsecretaria-innova/procediments

d) Sense perjudici de l'anterior, les persones jurídiques beneficiàries que perceben ajudes per un import superior a 10.000 euros han de donar-li publicitat, en la seua pàgina web, fent al·lusió a l'import de l'ajuda i el projecte al qual es destina. Tot això, de conformitat amb el que es preveu en la Llei 1/2022, de 13 d'abril, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana.

e) Quan no siga possible dur a terme l'activitat per a la qual haja sigut concedida o quan no puga complir les condicions previstes en aquestes bases i en l'article 14 de l'LGS, l'empresa beneficiària ha de comunicar la renúncia mitjançant un escrit motivat que s'ha de presentar telemàticament.

f) El rodatge de la producció haurà de dur-se a terme dins del període a què es refereix la convocatòria.

g) En cas de no haver-se rodat entre aquestes dates, es podrà revocar l'ajuda concedida.

h) Ha de justificar-se l'aplicació de la subvenció sotmetent-se a les actuacions de control financer a les quals es refereix l'article 113 de l'LHPS per als beneficiaris de subvencions amb càrrec als pressupostos de la Generalitat.

i) Les empreses beneficiàries han de complir el que es disposa en els convenis vigents amb professionals del sector audiovisual (actors, figurants, tècnics) i qualsevol conveni que siga aplicable. La inobservança acreditada dels convenis esmentats podrà donar lloc a la revocació i el reintegrament de l'ajuda percebuda.

j) Les persones beneficiàries han de trobar-se al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.

k) Auditoria verda. Les empreses beneficiàries de les ajudes han de presentar, en l'última fase de justificació, un informe sobre les mesures de sostenibilitat adoptades per l'empresa per a la producció de l'obra subvencionada.

l) La persona beneficiària està obligada a presentar la justificació del compliment de les condicions imposades i de la consecució dels objectius previstos en l'acte de concessió de la subvenció.

m) Han d'acreditar, davant de l'entitat concedent, la realització de l'activitat, així com el compliment dels requisits i les condicions que determinen la concessió o el gaudi de la subvenció.

n) Han de conservar els documents justificatius de l'aplicació dels fons rebuts, inclosos els documents electrònics, mentre puguen ser objecte de les actuacions de comprovació i control.

o) Han de sotmetre's a les actuacions de comprovació i control financer que es duen a terme en relació amb l'objecte i la destinació de la subvenció concedida, d'acord amb el que estableix l'article 46 de l'LGS, i el capítol III del títol X de l'LHPS.

p) Han de comunicar l'obtenció de qualssevol altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos procedents de qualsevol administració o ens públic o privat i concedits per a la mateixa finalitat que la prevista en la convocatòria corresponent. Aquesta comunicació s'ha d'efectuar, mitjançant declaració responsable, només se'n tinga coneixement, i, en tot cas, amb anterioritat a la justificació de l'aplicació que es done als fons percebuts.

q) Han de complir les obligacions de publicitat previstes en la Llei 1/2022, de 13 d'abril, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana.

r) Serà necessari que justifiquen la subvenció en els termes i terminis previstos en aquest decret.

s) Han de procedir a reintegrar els fons percebuts en els supòsits previstos en l'article 37 de l'LGS, i d'acord amb el que estableix l'article 172 de la Llei LHIS.

t) Han de disposar dels llibres comptables, registres diligenciats i la resta de documents degudament auditats en els termes exigits per la legislació mercantil i sectorial aplicable al beneficiari en cada cas, així com tots els estats comptables i registres específics que exigisquen les bases reguladores de les subvencions, a fi de garantir l'exercici adequat de les facultats de comprovació i control.



u) Els beneficiaris podran subcontractar les activitats previstes fins a un percentatge del 100 % de la subvenció concedida, amb ple sotmetiment al que disposa l'article 29 de la Llei general de subvencions.



v) Les empreses beneficiàries hauran d'entregar una primera còpia de la producció a l'Institut Valencià de Cultura, Direcció Adjunta d'Audiovisuals i Cinematografia, Arxiu Fílmic, Parc Tecnològic, C/ Leonardo da Vinci, 20, 46980 Paterna (València). Atés que la convocatòria té la finalitat de fomentar una activitat d'utilitat pública o interés social, els lliuraments es realitzen amb duració indefinida i per al compliment dels fins de conservació i difusió del patrimoni audiovisual valencià.



a) Versions. En tot cas, una vegada realitzada la qualificació de la pel·lícula s'entregarà una còpia de la pel·lícula qualificada, així com el certificat de qualificació. La versió en el certificat de qualificació haurà de ser la de la versió original conforme s'haja declarat en el projecte presentat.

Si la versió original no anara en cap de les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana (valencià i castellà) però l'audiovisual subvencionat tinguera el seu corresponent doblatge al valencià o al castellà, també s'entregaria la pel·lícula en aquesta o aquestes corresponents versions.

b) Materials.

1r En el cas que tot el procés es realitze mitjançant sistemes electrònics, el material per a preservació s'entregarà en el sistema, format i suport de més qualitat emprats en la producció:

– Per a qualitats 2K o superiors s'entregarà el DCDM i el DCP sense encriptació.

– Per a qualitats HD s'entregarà cinta HD SR o disc dur amb els arxius amb una profunditat de bit no inferior a 8 bits.

– Per a qualitats PAL, s'entregarà Betacam Digital.

Si en alguna fase del procés de producció i/o difusió intervé el sistema fotoquímic, es podrà entregar l'interpositiu, l'internegatiu o el negatiu original més el negatiu de so sincronitzat corresponents a la versió definitiva de la producció en lloc de la còpia d'exhibició.



En tots els casos en els quals s'aporte material fotoquímic de preservació s'entregarà a més DCP sense encriptació.

En cas que la versió original de la producció no siga cap de les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana s'entregarà a més la banda negra de subtítols o el fitxer per a la inserció dels subtítols.



2n Així mateix, s'entregarà informació tècnica de les qualitats, formats i suports emprats al llarg de tot el procés, segons el model que podrà emplenar-se a través de la web de l'Institut Valencià de Cultura: URL:

http://ivac.gva.es/plantillafomento/index.php.

Per a l'accés a aquesta web es precisa d'usuari i password que serà facilitat, a petició dels interessats, pels tècnics de l'Arxiu Fílmic de l'Institut Valencià de Cultura.



Vint-i-unena. Modificació i reintegrament

1. Qualsevol alteració de les condicions que s'han tingut en compte per a la concessió de la subvenció podrà donar lloc a la modificació de la resolució.

2. En tot cas, l'obtenció concurrent de subvencions o ajudes atorgades per altres administracions o ens públics o privats pel mateix concepte podrà determinar la minoració de l'ajuda concedida en la mesura que siga necessària perquè la suma total de les ajudes no supere el cost de l'activitat desenvolupada i intensitats màximes previstes en aquestes bases reguladores.

3. A l'efecte de control dels límits exposats anteriorment, s'exigirà a les entitats sol·licitants una declaració responsable en què s'indiquen totes les subvencions que tinguen concedides o sol·licitades per al mateix objecte.

4. L'Administració farà una comprovació exhaustiva de les dades a què es refereixen aquestes declaracions responsables, d'acord amb el que estableix l'article 6 del Decret 165/2010, de 8 d'octubre, del Consell, pel qual s'estableixen mesures de simplificació i de reducció de càrregues administratives en els procediments gestionats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic.

5. Constitueix un supòsit de pèrdua del dret al cobrament de la subvenció i, si és el cas, de reintegrament d'aquesta, el fet que la quantitat concedida en concepte de subvenció es destine a la realització d'una activitat o al compliment d'una finalitat prohibida en el títol VI de la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana.

6. Donaran lloc a l'obligació de reintegrar, totalment o parcialment, les quantitats percebudes, així com l'exigència de l'interés de demora des de la data del pagament de la subvenció fins que es procedisca al reintegrament, els casos recollits en l'article 37 de la Llei general de subvencions, de conformitat amb els articles 91, 92 i 93 del seu reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

7. En la tramitació del procediment es garantirà, en tot cas, el dret d'audiència de la persona interessada.

8. El que disposen els apartats anteriors es pot aplicar sense perjudici de la possible qualificació dels fets com a infracció administrativa i de la incoació del procediment sancionador, d'acord amb els articles 52 i següents de la Llei general de subvencions, i 173 i següents de l'LHPS.



9. La persona titular de la sotssecretària de la conselleria competent en matèria d'innovació és l'òrgan competent per a la resolució dels expedients de reintegrament que siguen pertinents.



Vint-i-dosena. Seguiment i control de les ajudes i pla de control



1. Es durà a terme un pla de control de la realització de l'activitat subvencionada, mitjançant la comprovació i el control de la documentació de caràcter econòmic, justificativa de l'import concedit, que, a aquest efecte, s'ha establit en aquestes bases com a aportació preceptiva per les entitats beneficiàries per al pagament de la subvenció, de conformitat amb el que estableix l'article 169 de la Llei 1/2015, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.



2. El pla preveurà els possibles tipus de control que cal efectuar: administratius, sobre el terreny, a posteriori i de qualitat, així com els criteris de selecció de la mostra i el percentatge mínim d'ajuda que cal controlar sobre el total pagat en la línia pressupostària corresponent, de conformitat amb les intensitats màximes indicades.

3. Els controls administratius es duran a terme fonamentalment mitjançant la comprovació i el control de la documentació de caràcter econòmic, justificativa de l'import concedit, i de la memòria d'actuació justificativa relativa a l'activitat subvencionada, que, a aquest efecte, s'ha establit en aquesta ordre de bases com a aportació preceptiva per la persona beneficiària per al pagament de l'ajuda.



Vint-i-tresena. Tractament de dades de caràcter personal

Les subvencions objecte d'aquestes bases requereixen el tractament de dades personals de les persones sol·licitants de la subvenció i entitats col·laboradores, en els termes següents:

a) Responsable del tractament: Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, amb domicili a l'avinguda Claude Combaldieu, s/n, 03008 Alacant; adreça electrònica de contacte:

protecciodedadesinnovacio@gva.es.

b) Categoria i origen de les dades que s'han de tractar: dades personals identificatives, de contacte i de qualsevol altra naturalesa que siguen recollides a través de formularis, consulta a plataformes autonòmiques d'interoperabilitat (PAI) o a altres administracions públiques, en cas que no hi haja oposició a aquesta consulta, i la documentació que entreguen les i els sol·licitants i representants legals. Si la documentació presentada conté dades de terceres persones, prèviament a la comunicació d'aquestes dades a la Conselleria, els sol·licitants i els representants legals han d'informar-les del tractament de les seues dades per part de la Conselleria, en els termes previstos en aquest precepte.

c) Finalitats del tractament i base jurídica: amb base jurídica en el compliment d'una missió realitzada en interés públic, l'exercici de poders públics i en el compliment de les obligacions legals segons les bases reguladores d'aquesta convocatòria i altres normes aplicables, incloent-hi les que regulen el tràmit electrònic, les dades personals es tractaran per a tramitar i gestionar la subvenció. En compliment dels principis de publicitat i transparència, les subvencions concedides es publicaran, segons el que corresponga, en el web de la Conselleria, a l'efecte de notificar, en el portal de transparència de la Generalitat Valenciana i en el Sistema Nacional de Publicitat de Subvencions, amb indicació, segons cada cas, de la convocatòria, el programa i el crèdit pressupostari al qual s'imputen, el beneficiari o beneficiària, la quantitat concedida i la finalitat de la subvenció.

d) Persones destinatàries de les dades: les dades personals es podran comunicar tant a la PAI, per a comprovar les dades de sol·licitants o les situacions socioeconòmiques previstes per a la baremació, com a altres administracions i institucions públiques, entre les quals hi ha, sense caràcter limitador, els òrgans de caràcter autonòmic, local, estatal i de la UE, els òrgans judicials i el Ministeri Fiscal, el Tribunal de Comptes, les Corts Valencianes, la Sindicatura de Comptes, la IGAE, el Defensor del Poble, el Síndic de Greuges, l'Agència Valenciana Antifrau, el delegat de Protecció de Dades i altres tercers subjectes de dret privat amb interés legítim i/o dret d'accés en el procediment.

e) Totes les dades sol·licitades per mitjà del formulari de sol·licitud, així com la documentació vinculada, són necessàries per a poder tramitar la sol·licitud. La falta de comunicació d'aquestes dades a la Conselleria comportarà les conseqüències que preveu l'ordenament jurídic.

f) Termini de conservació de dades: les dades personals es conservaran durant el temps necessari per a complir la finalitat per a la qual s'han recollit i pels terminis que estableixen les normes vigents per a complir les obligacions i les responsabilitats legals, i se suprimiran d'acord amb el que es preveu en la normativa d'arxius i documentació.

g) Drets: la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, limitació en el tractament, portabilitat i no ser objecte d'una decisió basada únicament en el tractament automatitzat, mitjançant les vies següents:

i. Tràmit electrònic que es pot consultar en la pàgina web de la Conselleria, en l'apartat http://innova.gva.es/va/proteccio-de-dades.

ii. Enviant la petició a qualsevol de les adreces postals següents: avinguda Jean Claude Combaldieu, s/n, 03008 Alacant, o avinguda de Campanar, 32, 46015 València.

iii. De manera presencial en el registre de la Conselleria situat en les adreces anteriors. L'exercici dels drets requereix la identificació inequívoca de la persona interessada o del seu representant.



h) Dret a reclamar davant de l'autoritat de control: la persona interessada pot presentar una reclamació davant de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (www.aepd.es) si considera que no s'han atés els seus drets o s'ha vulnerat el tractament de les seues dades personals.

Prèviament, pot contactar amb el delegat o la delegada de Protecció de Dades de la Generalitat Valenciana a través de dpd@gva.es o dirigir-se al passeig de l'Albereda, 16, 46010 València.

Aquestes ajudes estaran subjectes a la normativa vigent en matèria de protecció de dades actuant en aquest sentit segons el que es disposa en el Reglament (UE) 2016/679, del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE (Reglament general de protecció de dades) i a la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.





Vint-i-quatrena. No necessitat de notificació a la Comissió Europea

Les ajudes previstes en aquesta ordre no estan sotmeses a l'obligatorietat de notificació a la Comissió Europea, en la mesura que no suposen un avantatge econòmic per a una empresa ni incorren en el falsejament de la competència que afecta els intercanvis comercials entre els estats membres de la Unió Europea. Aquestes ajudes, per tractar-se d'ajudes per a obres audiovisuals, s'acullen a l'article 54 del Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (DO L 187, de 26.6.2014), modificat pel Reglament (UE) núm. 2017/1084, de la Comissió, de 14 de juny de 2017, pel qual es modifica el Reglament (UE) núm. 651/2014, quant a infraestructures portuàries i aeroportuàries, els llindars de notificació per a les ajudes a la cultura i la conservació del patrimoni i per a les ajudes a infraestructures esportives i recreatives multifuncionals, així com els règims d'ajudes de funcionament de finalitat regional, i pel qual es modifica el Reglament (UE) núm. 702/2014, pel que fa al càlcul dels costos subvencionables (DOUE L 156 de 20.6.2017); també modificat pel Reglament (UE) 2020/972 de la Comissió, de 2 de juliol de 2020, pel qual es modifiquen el Reglament (UE) núm. 1407/2013, pel que fa a la seua pròrroga, i el Reglament (UE) núm. 651/2014, pel que fa a la seua pròrroga i els ajustos pertinents (DOUE L 215 de 07.07.2020), i pel Reglament (UE) núm. 2021/1237, de la Comissió, de 23 de juliol de 2021, pel qual es modifica el Reglament (UE) núm. 651/2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del tractat (DOUE L 270 de 29.07.2021). D'ara en avant, ens referirem al Reglament (UE) núm. 651/2014 i a les modificacions aprovades en aquest en 2017, 2020 i 2021 com a RGEC. A l'efecte de l'article 7 de l'RGEC es determina que, a l'efecte del càlcul de la intensitat de l'ajuda i dels costos subvencionables, totes les xifres emprades s'entendran abans de qualsevol deducció fiscal o altres càrregues. Els costos subvencionables s'hauran d'avalar mitjançant proves documentals clares, específiques i actualitzades. A l'efecte de l'article 8 RGEC, es fa constar que aquestes ajudes són compatibles amb altres ajudes d'estat, i s'estableix que les ajudes estatals exemptes en virtut d'aquesta ordre no s'acumularan amb ajudes de minimis relatives als mateixos costos subvencionables si aquesta acumulació dona lloc a una intensitat d'ajuda superior a la que s'estableix en el capítol III del reglament. Es tindran en compte, a més, les intensitats màximes d'ajuda previstes en el Reial decret 1090/2020, de 9 de desembre, pel qual es modifica el Reial decret 1084/2015, de 4 de desembre, pel qual es desenvolupa la Llei 55/2007, de 28 de desembre, del cine, en el qual es fixen criteris nous per a la identificació de determinades obres com a «obres audiovisuals difícils» a l'efecte de l'esmentat article 54 del Reglament 651/2014, de la Comissió.





Vint-i-cinquena. Incompliments, criteris de graduació, responsabilitat i règim sancionador

1. La Conselleria es reserva, igualment, la possibilitat de modificar o deixar sense efecte la subvenció, en cas d'incompliment d'alguna de les obligacions imposades a les persones beneficiàries, en els terminis i les condicions assenyalades, per a la qual cosa es tindrà sempre en compte el principi de proporcionalitat a què es refereix l'article 17.3.n de la Llei 38/ 2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

2. Les infraccions i sancions es resoldran de conformitat amb el que disposen aquestes bases reguladores i la normativa vigent sobre subvencions.

3. És procedent el reintegrament de les quantitats percebudes en els casos establits en aquestes bases.



.

Mapa web