Ficha docv

Ficha docv









ACORD de 22 de febrer de 2023, del Ple del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, pel qual s'aproven les bases i el programa que han de regir la convocatòria dels processos selectius, pel sistema d'oposició, de les places de lletrats i lletrades, incloses en l'oferta d'ocupació pública per a 2023, del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana. [2023/2613]

(DOGV núm. 9557 de 20.03.2023) Ref. Base de dades 002849/2023


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana
    Grup temàtic: Ocupació pública
    Descriptors:
      Temàtics: ofertes d'ocupació pública i oposicions, Grup A, subgrup A1. Titulació universitària de grau



En compliment del que preveuen els articles 37.1.c del text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic (d'ara en avant, TREBEP), aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, i 188.2.c de la Llei de la Generalitat Valenciana 4/2021, de 16 d'abril, de la funció pública valenciana (en acrònim, LFPV), el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana (en acrònim, CJCCV) ha negociat amb les organitzacions sindicals més representatives en l'àmbit de la Generalitat Valenciana, les condicions per al desenvolupament de la seua oferta d'ocupació pública per a l'any 2023, relativa als processos de selecció, pel sistema d'oposició, de les places de lletrats i lletrades del Consell Jurídic Consultiu.

En sessió celebrada el 22 de febrer de 2023, el Ple del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, per majoria dels seus membres integrants, ha adoptat el següent





ACORD



S'aproven les bases i el programa que han de regir la convocatòria dels processos selectius de les places de lletrats i lletrades incloses en l'oferta d'ocupació pública per a 2023 del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, aprovada pel Ple en la sessió celebrada el 15 de febrer de 2023, amb el contingut que ha sigut acordat amb les organitzacions sindicals més representatives en l'àmbit de la Generalitat en la reunió de la taula negociadora celebrada el dia 20 de febrer de 2023.





Bases que han de regir la convocatòria dels processos selectius, pel sistema d'oposició, de les places del cos de lletrats i lletrades del Consell Jurídic Consultiu, incloses en l'oferta d'ocupació pública per a 2023, aprovada per acord del Ple del CJCCV en sessió de 15 de febrer de 2023



1. Objecte de la convocatòria

Aquesta convocatòria ordinària té per objecte la selecció de personal, mitjançant el sistema d'oposició, per a cobrir les places vacants del cos de lletrats i lletrades del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana (CJCCV), incloses en la vigent relació de llocs de treball del CJCCV, pel torn lliure general i persones amb diversitat funcional.



D'acord amb el que assenyala l'Acord del Ple del Consell del CJCCV, de 15 de febrer, pel qual s'aprova l'oferta d'ocupació pública (OOP) de 2023 (DOGV 9542/27.02.2023), es reserva una plaça per a persones amb diversitat funcional.

En tot cas, si la plaça reservada al contingent de persones amb diversitat funcional resulta deserta, s'acumularà al torn lliure general.

En execució de l'OOP, si finalitzat el procés selectiu queda desert algun dels llocs oferits, podrà el lloc vacant incorporar-se a la següent convocatòria prevista en la mencionada OOP.



2. Requisits per a participar en l'oposició

Podrà concórrer qui reunisca els requisits següents:

1. Ser major de 16 anys i tindre la nacionalitat espanyola o ser nacional d'un estat membre de la Unió Europea o nacional d'aquells estats als quals, en virtut de tractats internacionals celebrats per la Unió Europea i ratificats per Espanya, siga aplicable la lliure circulació de treballadors en els termes en què aquesta es trobe definida en el Tractat Constitutiu de la Unió Europea.

Així mateix podran participar el cònjuge, descendents i descendents del cònjuge dels avantdits nacionals, sempre que no estiguen separats de dret, siguen menors de 21 anys o majors d'aquesta edat que visquen a les seues expenses.

2. Posseir la llicenciatura o grau en Dret.

3. No patir malaltia o limitació física o psíquica que siga incompatible amb l'acompliment de les corresponents funcions.

4. No trobar-se inhabilitat per a l'acompliment de funcions públiques.

5. Podran optar als llocs reservats per a persones amb diversitat funcional aquelles persones aspirants que acrediten un grau de diversitat funcional igual o superior al 33 % i que ho formulen expressament en la sol·licitud de participació.

Les persones aspirants hauran d'indicar en la sol·licitud la casella corresponent, si escau, si opten per la reserva de diversitat funcional. Si no s'indica se les assignarà d'ofici al torn lliure general.

Els requisits anteriors hauran de complir-se el dia de la finalització del termini de presentació de sol·licituds i mantindre's fins al moment de la presa de possessió com a funcionari de carrera al servei del Consell Jurídic Consultiu.

L'Administració podrà requerir, en qualsevol moment, a les persones aspirants a fi que acrediten el compliment dels requisits exigits per a la seua participació, així com la veracitat de qualsevol dels documents que hagen d'aportar en aquest procés selectiu.

Si els requisits no són acreditats o els documents no són aportats en el termini dels deu dies hàbils següents a la notificació del requeriment, la persona aspirant podrà quedar exclosa del procés selectiu.



En tot allò que no preveu aquesta convocatòria s'aplicaran subsidiàriament les normes establides amb caràcter general per a l'ingrés en la Funció Pública Valenciana.



3. Presentació de sol·licituds

El termini per a la presentació de sol·licituds serà de vint dies hàbils, comptadors a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Les persones que desitgen participar en l'oposició hauran de presentar la seua sol·licitud, conformement al model normalitzat que es publica com a annex I.

Juntament amb la sol·licitud s'aportarà:

Fotocòpia del DNI.

Fotocòpia del títol de llicenciatura o grau en Dret de la persona sol·licitant, o certificat de pagament dels drets d'expedició del títol o de qualsevol altre certificat expedit per la universitat acreditatiu de la possessió d'aquell.

Fotocòpia del certificat acreditatiu del grau de discapacitat o diversitat funcional de l'organisme oficial competent.

Les sol·licituds de participació en el procés selectiu, que es consideraran formulades en termini sempre que es presenten en el termini de vint dies hàbils des de la publicació d'aquesta resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, es presentaran bé presencialment en el registre d'entrada de la seu del Consell Jurídic Consultiu, plaça Sant Nicolau, número 2, de València (codi postal 46001), bé en el Registre Electrònic del Punt General d'Accés dirigit al CJCCV, a través de la pàgina web https://rec.redsara.es/, indicant com a organisme destinatari el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, o en qualsevol de les oficines previstes en l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

L'òrgan tècnic de selecció establirà per a les persones discapacitades que així ho facen constar en la instància, les adaptacions necessàries per a la realització de les proves. A aquest efecte, les persones interessades hauran de formular la petició corresponent en la sol·licitud de participació en aquesta oposició, així com acreditar el grau de discapacitat mitjançant certificació de l'organisme oficial competent.

Si en el desenvolupament de les proves se susciten dubtes raonables a l'òrgan tècnic de selecció respecte a la compatibilitat funcional d'un aspirant, podrà sol·licitar el corresponent dictamen de la Comissió Mixta de Discapacitats, i en aquest cas la persona aspirant podrà participar condicionalment en el procés selectiu, i quedarà en suspens la resolució definitiva sobre l'admissió o exclusió de les proves fins a la recepció del dictamen.





4. Admissió d'aspirants

Expirat el termini de presentació de sol·licituds, la Presidència del Consell Jurídic publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la relació provisional de persones sol·licitants admeses i excloses; distingirà, si escau, entre aquelles que accedeixen pel contingent de reserva per a diversitat funcional, i s'obrirà un termini de 10 dies hàbils per a reclamacions i esmena de defectes formals.

Transcorregut aquest termini, vistes les al·legacions i, si escau, esmenats els defectes, es dictarà una resolució que eleve a definitiva la relació de persones admeses i excloses i distingirà, si escau, entre aquelles que accedeixen pel contingent de reserva per a diversitat funcional. En aquesta mateixa resolució s'establirà la composició de l'òrgan tècnic de selecció, aquesta es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i s'obrirà un termini de 10 dies hàbils per a al·legar causes de recusació o abstenció.

Cada membre de l'òrgan tècnic de selecció, a la vista de la llista definitiva de persones sol·licitants admeses per a participar en el procés selectiu, haurà de signar la declaració escrita de no trobar-se incurs en cap de les causes d'abstenció previstes en la legislació aplicable. Si concorre alguna d'aquelles circumstàncies s'abstindrà d'intervindre en el procediment i ho comunicarà al president de l'òrgan tècnic de selecció perquè resolga el que considere procedent.

La publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana servirà de notificació a l'efecte d'impugnacions i recursos.



5. Exercicis

L'oposició constarà dels exercicis següents, de caràcter obligatori tots ells:

Primer. Consistent a desenvolupar per escrit, en un temps màxim de sis hores, tres temes entre els triats a l'atzar per l'òrgan tècnic de selecció entre els del programa recollit en l'annex II, de la manera següent: dos temes corresponents al bloc de dret constitucional i autonòmic i un tema corresponent al bloc de dret comunitari europeu.



Una vegada conclosos els exàmens seran introduïts en un sobre tancat i quedaran sota la custòdia de l'òrgan tècnic de selecció, el qual convocarà les persones aspirants per a la lectura pública dels temes que hagen desenvolupat, i l'ordre s'iniciarà per la lletra que consta en la base sisena.

L'òrgan tècnic de selecció podrà formular preguntes aclaridores sobre els temes exposats. Una vegada llegit el primer tema o transcorreguts deu minuts des de l'inici de la lectura, l'òrgan tècnic de selecció podrà decidir que la persona aspirant abandone la prova per estimar el seu contingut notòriament insuficient.

Segon. Consistent a exposar oralment, durant un temps màxim d'una hora, cinc temes, trets a l'atzar per la persona aspirant, entre els del programa que figura en l'annex II, de les parts corresponents a Dret administratiu (tres temes), a Dret civil i dret mercantil (un tema) i a Dret processal, penal i financer (un tema).



L'exposició de cadascun dels temes no podrà ser inferior a 10 minuts.

Per a preparar l'exposició oral del segon exercici es concedirà a cada opositor o opositora un temps de 10 minuts.

Tercer. Consistent en el despatx d'un o diversos expedients dels que poden ser sotmesos a consulta del Consell Jurídic, en un termini màxim de huit hores ininterrompudes. Durant la realització d'aquesta prova les persones aspirants romandran incomunicades, i podran consultar els textos legislatius, sense comentaris ni jurisprudència, que estimen convenient.

Cada opositor o opositora haurà de proveir-se dels seus propis textos.

Els escrits seran llegits públicament per la persona aspirant, qui haurà de contestar a les observacions que, si escau, li dirigisquen els membres de l'òrgan tècnic de selecció.



6. Qualificació dels exercicis

En la qualificació dels exercicis es tindran en compte els criteris següents:

En relació amb el primer exercici es tindrà en compte: la claredat i precisió en l'exposició; el desenvolupament de tots els punts que conformen els temes a exposar; la citació de preceptes legals; la citació de doctrina i jurisprudència, i l'ajust en l'exposició oral al contingut dels temes.

En el segon es tindrà en compte: la claredat i precisió en l'exposició; el desenvolupament de tots els punts que conformen els temes a exposar; la citació de preceptes legals; la citació de doctrina i jurisprudència, i l'ajust en l'exposició oral al contingut dels temes i en el compliment del temps mínim de cada exercici.

Respecte del tercer exercici s'atendrà la capacitat de raonament sobre el tema sotmés a dictamen; la precisió i exactitud en les respostes; la claredat expositiva i l'expressió escrita; la normativa aplicada, i la jurisprudència citada.

Cada membre de l'òrgan tècnic de selecció assistent al desenvolupament dels respectius exercicis valorarà cada aspirant segons els criteris prèviament fixats per l'òrgan tècnic de selecció. La puntuació que es concedirà serà de 0 a 10 punts, i l'aspirant haurà d'obtindre per a superar cada exercici un mínim de 5 punts.

Per a realitzar el còmput de la puntuació obtinguda per l'aspirant en cada exercici s'exclouran les puntuacions màxima i mínima, sense que en cap cas puguen ser excloses més d'una màxima i una altra mínima; se sumaran els punts consignats en totes les restants i el total es dividirà pel nombre de puntuacions computades. El quocient obtingut constituirà la qualificació de cada exercici.

La qualificació final dels aspirants que superen les tres proves vindrà determinada per la suma de les obtingudes en cadascuna d'elles, que es faran públiques al final de cada sessió, en el tauler d'anuncis i en la pàgina web del Consell Jurídic Consultiu.

En cas d'empat entre dos o més opositors en les seues qualificacions finals, es donarà preferència a qui haja obtingut major nota en el segon exercici.

En cas de persistir l'empat, si fora entre persones de diferent sexe, es dirimirà a favor del sexe femení en cas que estiga infrarepresentat dins del col·lectiu de persones que formen part del cos de lletrats, objecte d'aquesta convocatòria, en la data de la seua publicació.



Finalment, si encara persistira l'empat, aquest es dirimirà per ordre alfabètic del primer cognom de les persones aspirants empatades, conforme el resultat del sorteig al qual es refereix la base sisena.



7. Desenvolupament dels exercicis

Les oposicions començaran en un termini no inferior a quatre mesos ni superior a dotze mesos, comptador des de l'endemà de la publicació de la present resolució.

En el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana es publicarà, amb un mes d'antelació, la data i el lloc de celebració del primer exercici.



Es procedirà a assignar a cadascun dels aspirants un número correlatiu segons l'ordre alfabètic dels seus cognoms, que es determinarà per sorteig el dia de la celebració del primer exercici i quedarà determinat l'ordre d'intervenció dels opositors.

L'ordre d'actuació determinat segons les regles anteriors serà el que se seguirà per a totes les proves selectives que no puguen realitzar-se en un mateix acte, incloent-hi la lectura del tercer exercici.

Després de la celebració del sorteig es publicarà en el tauler d'anuncis i en la pàgina web del Consell Jurídic Consultiu l'ordre d'actuació de les persones aspirants, amb indicació de les que intervindran en la primera sessió oral.

Les publicacions en el tauler d'anuncis i en la pàgina web del Consell Jurídic Consultiu previstes en la present resolució serviran com a notificació amb caràcter general.

Les persones opositores seran cridades, per la seua ordre d'intervenció, per la persona que ostente la secretaria de l'òrgan tècnic de selecció, i prèviament a la realització de cada exercici hauran d'identificar-se mitjançant DNI o passaport.

En el segon exercici, l'opositor o opositora insacularà el nombre de temes que corresponguen a cada part del programa, segons s'especifica en la base cinquena, excepte en aquella part del programa que trie, en la qual podrà insacular un tema més, per a, d'aquesta manera poder eliminar un dels temes extrets, a la seua elecció. En tot cas, l'elecció de la part del programa haurà de realitzar-se per l'opositor amb caràcter previ, és a dir, amb anterioritat a la insaculació dels temes.

Entre el primer i el segon exercici haurà d'haver-hi un temps mínim de set dies hàbils i un màxim de quinze dies hàbils.

Acabat cadascun dels dos primers exercicis, l'òrgan tècnic de selecció publicarà en el tauler d'anuncis i en la pàgina web del Consell Jurídic Consultiu la llista completa de qualificacions i assenyalarà la data de començament del següent. Una vegada finalitzats aquests exercicis, dins del termini de cinc dies hàbils se celebrarà l'últim exercici, excloent, en tot cas, el mes d'agost.

Tots els exercicis tindran caràcter eliminatori i podran realitzar-se en qualsevol de les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana.

L'exercici es gravarà si ho sol·licita l'opositor o opositora.



8. Aspirants seleccionats per a ocupar les places convocades.

Conclòs el tercer exercici l'òrgan tècnic de selecció publicarà en el tauler d'anuncis i en la pàgina web del Consell Jurídic els següents extrems, diferenciant, si escau, les persones aspirants que accedeixen pel torn lliure general i les que accedeixen pel contingent de diversitat funcional:

a) La puntuació atorgada a les persones aspirants presentades a l'últim exercici.

b) La relació ordenada per qualificació final obtinguda dels opositors o opositores seleccionats, amb indicació així mateix de la puntuació obtinguda en cadascuna de les proves.

Si el nombre d'aspirants que hagueren superat totes les proves excedira del nombre de places convocades s'adjudicaran aquestes als dos opositors que hagueren obtingut major puntuació final, de tal manera que, en cap cas, podran seleccionar-se ni nomenar-se com a lletrats o lletrades del Consell Jurídic Consultiu un nombre major de persones que el de places convocades.

La Presidència del Consell Jurídic Consultiu, a proposta de l'òrgan tècnic de selecció de l'oposició, haurà de publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la relació ordenada de les persones aspirants seleccionades, així com el requeriment a aquells perquè en el termini de vint dies hàbils comptadors des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana aporten els documents necessaris per a poder ser nomenats com a lletrats o lletrades del Consell.



Acomplit el requeriment en el termini establit, la Presidència del Consell Jurídic Consultiu, a proposta de l'òrgan tècnic de selecció de l'oposició publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la Resolució de nomenament dels funcionaris o funcionàries de carrera del grup A1 de titulació en el cos de lletrats i lletrades del Consell Jurídic Consultiu.



9. Òrgan tècnic de selecció

L'òrgan tècnic de selecció estarà integrat per les cinc persones titulars següents, que ostentaran la titularitat de la Presidència, la Secretaria i tres vocalies, i haurà de designar-se el mateix nombre de persones suplents:

• La lletrada major del Consell Jurídic Consultiu, que presidirà l'òrgan tècnic de selecció.

• Un lletrat o lletrada que siga funcionari o funcionària del cos de lletrats i lletrades del Consell Jurídic Consultiu per ordre d'antiguitat.

• Un lletrat o lletrada del Consell d'Estat o d'un Consell Consultiu autonòmic.

• Un advocat o advocada de la Generalitat, designat o designada per l'advocat o advocada general de la Generalitat.

• Un advocat o advocada de l'Estat designat per l'advocat o advocada de l'Estat en cap a la Comunitat Valenciana.

Com a secretària actuarà la cap del Servei de Personal del CJCCV.

Tots els membres de l'òrgan tècnic de selecció tindran veu i vot, excepte la secretària, qui només tindrà veu.

Serà suplent de la lletrada major, en cas d'absència, el lletrat o lletrada del cos de lletrats i lletrades del Consell Jurídic Consultiu que siga membre titular en aquest òrgan tècnic de selecció.

L'òrgan tècnic de selecció, a l'efecte d'indemnitzacions per assistència a les sessions, es regirà pel que estableixen les bases d'execució del pressupost del Consell Jurídic, aprovades per acord de 25 de gener de 2023, del Ple del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana.

L'òrgan tècnic de selecció queda facultat per a aplicar, interpretar i suplir, si escau, les precedents bases.





10. Borsa d'ocupació

D'acord amb el que disposen els articles 34 i 35 del Decret del Consell 3/2017, de 13 de gener, pel qual s'aprova el Reglament de selecció, provisió de llocs de treball i mobilitat del personal de la funció pública valenciana, que preveu la constitució de borses d'ocupació temporal, es crea la borsa d'ocupació temporal, amb una vigència de dos anys.



Podrà formar part de la borsa d'ocupació temporal el personal aspirant que, havent participat en les proves d'accés al cos, haja aprovat algun exercici.

Les crides es realitzaran respectant l'ordre de prelació que vindrà determinat per la suma de la puntuació obtinguda en els exercicis superats per l'aspirant.



11. Recursos

Contra la present resolució, que esgota la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que l'ha dictada en el termini d'un mes o, directament, un recurs contenciós administratiu, davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos, tots dos comptadors des de l'endemà de la seua publicació.



Contra el present acord, que esgota la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que ha dictat l'acte contra el qual es recorre, en el termini d'un mes o, directament, un recurs contenciós administratiu, davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos, tots dos comptadors des de l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 6 de març de 2023.– La presidenta del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana: Margarita Soler Sánchez.



ANNEX II

Programa de les oposicions



Dret constitucional i autonòmic

Tema 1. La Constitució de 1978. Sistemàtica i estructura. Característiques generals de la Constitució. La Constitució com a norma jurídica. La reforma constitucional en el dret espanyol.

Tema 2. Els valors constitucionals superiors i els principis en la Constitució. L'Estat en la Constitució: l'Estat social i democràtic de dret.

Tema 3. La monarquia parlamentària com a forma política de l'Estat. Les funcions constitucionals del rei. La ratificació. L'ordre de successió. La regència. La tutela del rei.

Tema 4. El president del Govern. El Govern: la seua composició. Nomenament i cessament. Les funcions del Govern: La funció normativa, la funció política i la funció administrativa.

Tema 5. Les Corts Generals. El Congrés de Diputats. El Senat. Relacions entre les dues cambres. La Diputació Permanent.

Tema 6. Les funcions de les Corts Generals: La funció legislativa. La funció de control. Funcions financeres. Funcions econòmiques. Altres funcions.

Tema 7. El Poder judicial. El Consell General del Poder Judicial. Altres òrgans. La independència i actuació judicials. El jurat. Els tribunals consuetudinaris i tradicionals: especial referència al Tribunal de les Aigües.

Tema 8. Principis constitucionals de l'organització territorial de l'Estat. Les comunitats autònomes: la seua naturalesa. Els estatuts d'Autonomia: naturalesa i contingut.

Tema 9. La distribució de competències entre l'Estat i les comunitats autònomes. Tipologia competencial. El bloc de la constitucionalitat. L'article 150 de la Constitució. Les clàusules de prevalença i supletorietat. Els decrets de traspàs.

Tema 10. Relacions entre l'Estat i les comunitats autònomes. Control de l'Estat sobre les comunitats autònomes. Règim bàsic de finançament autonòmic.

Tema 11. Els drets fonamentals i les llibertats públiques en la Constitució. La seua eficàcia, garantia i límits. El Defensor del Poble. La suspensió dels drets.

Tema 12. El principi i dret fonamental a la igualtat; especial referència a la igualtat de gènere i la seua garantia en el nostre Dret. Dret a la vida i a la integritat física i moral; especial referència a la protecció contra la violència de gènere. Dret a la llibertat ideològica i religiosa. Dret a la llibertat i a la seguretat. L'habeas corpus. Llibertats de residència i desplaçament.

Tema 13. Dret a l'honor, a la intimitat i a la pròpia imatge. Inviolabilitat del domicili. Secret de les comunicacions. La protecció de dades. Llibertats d'expressió i informació. Conflicte entre aquests drets.



Tema 14. Dret de reunió. Dret d'associació; especial referència als partits polítics. Dret de sindicació i llibertat sindical. Dret de vaga.

Tema 15. Drets de participació en els assumptes públics. Dret a l'educació i llibertat d'ensenyament. Dret de petició.

Tema 16. Drets dels ciutadans. Els principis rectors de la política social i econòmica. Deures constitucionals, especial referència al deure tributari i als principis que el regeixen.

Tema 17. La defensa jurídica de la Constitució: sistemes. El Tribunal Constitucional: naturalesa. Les seues funcions. Disposicions comunes sobre procediment. Postulació processal. Regles sobre els actes d'iniciació, desenvolupament i terminació dels processos constitucionals.

Tema 18. Procediments de declaració d'inconstitucionalitat. Disposicions generals. Les sentències en aquests procediments: les modalitats i efectes. El recurs d'inconstitucionalitat. La qüestió d'inconstitucionalitat.

Tema 19. Recurs d'empara constitucional. Casos en què procedeix i requisits processals: l'especial transcendència constitucional. Tramitació del recurs. La sentència d'empara i els efectes. La suspensió de l'acte impugnat.

Tema 20. Conflictes constitucionals. Conflictes positius i negatius amb les comunitats autònomes. Impugnació de disposicions i resolucions de les comunitats autònomes. Idea dels conflictes en defensa de l'autonomia local. Conflictes entre òrgans constitucionals de l'Estat. Declaració prèvia d'inconstitucionalitat dels tractats internacionals.



Tema 21. El dret a l'autogovern del poble valencià: la seua justificació. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana: precedents i procés d'elaboració. Els seus caràcters generals. La reforma de l'Estatut.



Tema 22. Les disposicions generals de l'Estatut. La denominació de la Comunitat Valenciana. Els símbols de la Comunitat Valenciana: el seu desenvolupament legislatiu. La llengua pròpia i la normalització lingüística. L'Acadèmia Valenciana de la Llengua: composició, estructura i funcions. Els drets dels valencians i valencianes.

Tema 23. L'organització del sistema d'autogovern de la Comunitat Valenciana: la Generalitat. El president de la Generalitat: el seu estatus jurídic. Les funcions del president de la Generalitat. L'estatut dels expresidents de la Generalitat.

Tema 24. El Consell: la seua estructura, procés de formació i funcions. La Llei del Consell. Estatut i funcions dels consellers. La responsabilitat dels membres del Consell.

Tema 25. Règim Electoral General. La Llei Electoral Valenciana: el cos electoral. Inelegibilitat. Administració electoral. Convocatòria d'eleccions. Presentació i proclamació de candidats. La campanya electoral.

Tema 26. Les Corts Valencianes: Composició. L'estatut dels diputats de les Corts Valencianes. El mandat de les Corts Valencianes: la dissolució. Organització de les Corts Valencianes: els seus òrgans. La Diputació Permanent. Les funcions de les Corts Valencianes. La funció legislativa: La iniciativa legislativa i el procés d'elaboració i aprovació de les lleis. La funció de control. La funció pressupostària. Altres funcions.

Tema 27. El Consell València de Cultura. La Sindicatura de Comptes. El Síndic de Greuges. El Comité Econòmic i Social.

Tema 28. El Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana: naturalesa jurídica i règim legal. Composició del Consell Jurídic Consultiu. L'organització i estructura del Consell Jurídic Consultiu. Les competències del Consell Jurídic Consultiu. El funcionament del Consell Jurídic Consultiu.

Tema 29. El sistema competencial de la Comunitat Valenciana. Les matèries de competència exclusiva de la Generalitat. Les facultats compartides: matèries de desenvolupament legislatiu i matèries d'execució autonòmica de la legislació de l'Estat.

Tema 30. L'ordenament jurídic valencià: el seu control. La relació entre el dret valencià i el dret de l'Estat: els principis de jerarquia i de competència. La regla de prevalença i el valor supletori del dret de l'Estat.



Dret comunitari europeu

Tema 1. El procés històric d'integració europea des dels seus orígens. El Tractat de la Unió Europea. El Tractat de Funcionament de la Unió Europea.

Tema 2. La Unió Europea: estructura, caràcters i objectius. Les relacions entre la Unió Europea, els seus estats membres i els seus pobles: els principis de la Unió. La cooperació reforçada. La distribució de competències, i els principis de subsidiarietat, proporcionalitat i suficiència de mitjans.

Tema 3. La Comissió: composició, funcionament i competències. El control de l'activitat de la Comissió.

Tema 4. El Consell: composició, funcionament i competències. El Parlament Europeu: composició, funcionament i competències.

Tema 5. El finançament de la Unió Europea. Ingressos i despeses. Procediment pressupostari: elaboració i execució. El control pel Tribunal de Comptes. El Banc Central Europeu.

Tema 6. L'ordenament jurídic de la Unió Europea: principis i característiques essencials. L'eficàcia directa i la primacia del dret comunitari. Les seues relacions amb els ordenaments estatals i autonòmics.



Tema 7. Les fonts de l'ordenament jurídic de la Unió Europea. Tractats constitutius, directives, reglaments, decisions, recomanacions, dictàmens. Els actes atípics de les institucions comunitàries.

Tema 8. L'organització del sistema jurisdiccional i la seua competència consultiva. El recurs per incompliment del Dret comunitari.

Tema 9. El control jurisdiccional de la legalitat comunitària: recurs d'anul·lació; recurs per omissió; l'excepció d'il·legalitat. El recurs per responsabilitat extracontractual. Les qüestions prejudicials.



Tema 10. La lliure circulació de mercaderies i la lliure circulació de capitals. La lliure circulació de persones i de treballadors. El dret d'establiment i la lliure prestació de serveis.

Tema 11. El mercat i la defensa de la competència a la Unió Europea. La política comercial comuna: aranzels i mesures de salvaguarda.



Tema 12. La dimensió política de la Unió Europea: els drets humans i llibertats fonamentals; la ciutadania de la Unió; la política exterior i de seguretat comuna; els assumptes de justícia i interior.



Dret administratiu

Tema 1. L'Administració Pública. Activitat administrativa i activitat política. Ciències de l'administració i dret administratiu. Els principals models (el common law i el règim administratiu).

Tema 2. L'administració pública com a subjecte. La personalitat jurídica i els òrgans administratius. Classes d'administració pública. Classes d'òrgan administratiu.

Tema 3. L'Administració General de l'Estat; organització i funcionament. Especial referència a l'administració perifèrica de l'Estat.



Tema 4. L'autonomia local. Classificació de les entitats integrants de l'Administració local.

Tema 5. L'ajuntament i la seua capitalitat. El terme municipal: alteracions i partions. El padró municipal. Els drets del veí.

Tema 6. L'estatut dels regidors. Organització i funcionament de l'ajuntament, especialment el funcionament del Ple. Competències de l'alcalde i del Ple.

Tema 7. La província i el seu territori. Organització i funcionament. Competències del president i del Ple.

Tema 8. El sector públic institucional i empresarial de l'Estat i de les corporacions locals. Tipologia, organització i funcionament. Les administracions independents. La denominada Administració corporativa.

Tema 9. Transparència i bon govern. Dret d'accés a la informació pública. Règim jurídic de la transparència en l'activitat administrativa.



Tema 10. L'activitat de servei públic: concepte i caràcters. Dret dels ciutadans a l'establiment de serveis públics. Formes de prestació. La Unió Europea i l'evolució del concepte de servei públic.

Tema 11. L'activitat de foment. Ajudes i subvencions públiques: règim jurídic. Incidència de la Unió Europea.

Tema 12. La policia administrativa i l'activitat d'ordenació i limitació. Reglamentació d'activitats privades i desregulació. Autoritzacions i concessions. Les comunicacions prèvies a l'Administració.



Tema 13. La potestat expropiatòria. Concepte i fonament. Els subjectes i el procediment. Garanties.

Tema 14. La responsabilitat patrimonial de les administracions públiques i altres formes de cobertura patrimonial: les prestacions de la Seguretat Social i la celebració per l'Administració de contractes d'assegurança. Les indemnitzacions especials per raó del servei.

Tema 15. Requisits perquè procedisca declarar la responsabilitat patrimonial de l'Administració: concepte de lesió; relació de causalitat; imputació. Responsabilitat concurrent de les administracions públiques.



Tema 16. La legitimació activa per a reclamar i el subjecte lesionat. Danys causats per activitat material. Danys causats per activitat formal de l'Administració: actes i reglaments. Inactivitat administrativa i responsabilitat.

Tema 17. Procediment administratiu en matèria de responsabilitat patrimonial: inici, desenvolupament i terminació. Tramitació simplificada del procediment.

Tema 18. Classes de reparació. Criteris de quantificació. Actualització de valors i interessos de demora. Responsabilitat patrimonial d'autoritats i personal al servei de les administracions públiques.

Tema 19. La responsabilitat patrimonial de l'estat legislador. La responsabilitat patrimonial per incompliment de Dret comunitari.



Tema 20. El principi de legalitat i les potestats administratives; la desviació de poder. Classes de potestats. Discrecionalitat i arbitrarietat. Discrecionalitat i conceptes jurídics indeterminats.

Tema 21. El procediment administratiu. Evolució històrica. Significat del procediment com a garantia i com a privilegi. L'objectivitat en la tramitació: abstenció i recusació.

Tema 22. El concepte tècnic d'interessat, capacitat d'obrar i representació. Els drets específics de l'interessat en el procediment administratiu.

Tema 23. Termes i terminis. Còmput dels terminis. Inici del procediment: d'ofici i a sol·licitud de l'interessat. Les mesures provisionals.



Tema 24. Desenvolupament del procediment. Ordenació i actes d'instrucció. La prova i els informes. L'audiència i la informació pública.

Tema 25. La finalització del procediment: unilateral i convencional. L'obligació de resoldre i el silenci administratiu.

Tema 26. Formes normals i anormals de terminació del procediment: resolució, desistiment, renúncia i caducitat. La motivació de l'acte administratiu.

Tema 27. Executivitat i efectes de l'acte administratiu. La suspensió d'efectes. La notificació i publicació. L'execució forçosa i els seus mitjans.

Tema 28. La presumpció de legalitat de l'acte administratiu. Nul·litat de ple dret i anul·labilitat. Les irregularitats no invalidants.



Tema 29. La revisió d'actes nuls de ple dret: procediment i límits. Declaració de lesivitat dels actes anul·lables. Revocació d'actes i rectificació d'errors.

Tema 30. Els recursos administratius: concepte i principis generals. El recurs administratiu d'alçada i el de reposició. El recurs extraordinari de revisió. Les reclamacions economicoadministratives.



Tema 31. Els contractes administratius: evolució històrica. Contractes subjectes a regulació harmonitzada. Contractes administratius i contractes privats de l'Administració. Els convenis de col·laboració: àmbit d'aplicació.

Tema 32. Els principis de la contractació administrativa. Les administracions públiques i l'àmbit subjectiu de la legislació de contractació del sector públic. L'aptitud per a contractar amb les administracions públiques: capacitat d'obrar, prohibicions de contractar, solvència econòmica o financera i solvència tècnica o professional, i la classificació.

Tema 33. Preparació de contractes de les administracions públiques. La tramitació ordinària, d'urgència i d'emergència. Els plecs i l'expedient de contractació. Les garanties a prestar.

Tema 34. Els procediments d'adjudicació dels contractes de les administracions públiques. El procediment obert, el procediment restringit, el procediment negociat i el diàleg competitiu. Els contractes menors.

Tema 35. Perfecció i formalització del contracte. Les modificacions dels contractes: especialment, la modificació de l'objecte. La cessió del contracte i la subcontractació. Extinció del contracte: compliment, resolució i invalidesa.

Tema 36. El contingut del contracte. Compliment i execució. Pagament del preu i la seua revisió. Tècniques de garantia de l'equilibri economicofinancer. Les prerrogatives contractuals de l'Administració.

Tema 37. El contracte administratiu d'obra. El contracte de concessió d'obra pública.

Tema 38. El contracte administratiu de concessió de serveis públics. El contracte administratiu de subministrament. El contracte de serveis. El contracte administratiu especial. El contracte mixt.

Tema 39. Els béns patrimonials de l'Administració: concepte, adquisició, utilització i protecció.

Tema 40. Els béns de domini públic: concepte i naturalesa jurídica. Elements subjectius: administracions titulars. Elements objectius: béns integrants. Element finalista: l'afectació i la seua dinàmica; mutacions i desafectació.

Tema 41. Règim d'utilització i de protecció del domini públic. Els béns comunals: règim jurídic.

Tema 42. El domini públic hidràulic. Evolució històrica. Distribució de competències entre l'Estat i les comunitats autònomes. El Consell Nacional de l'Aigua. Els organismes de conca i les comunitats d'usuaris.

Tema 43. Els principis generals de la Llei d'aigües. Béns integrants del domini públic hidràulic. La planificació hidrològica. L'ús i aprofitament de les aigües continentals. La protecció del domini públic hidràulic. Els aiguamolls.

Tema 44. El domini públic marítim. Evolució històrica. Distribució de competències entre l'Estat i les comunitats autònomes. Els principis generals de la Llei de costes.

Tema 45. Béns integrants del domini públic marítim. Ús i aprofitament. La protecció especialment la partió i el Registre de la propietat.



Tema 46. El domini públic portuari; referència a la normativa de la Comunitat Valenciana. La pesca; referència a la normativa de la Comunitat Valenciana.

Tema 47. L'urbanisme: evolució històrica. L'estatut constitucional del dret de propietat privada. La distribució constitucional de competències en matèria d'ordenació del territori i urbanisme.

Tema 48. La planificació urbanística. Classes de plans i procediment d'elaboració; especial referència a la normativa de la Comunitat Valenciana. Classificació i qualificació del sòl, especial referència a la normativa de la Comunitat Valenciana.

Tema 49. La gestió del sòl: sistemes d'execució; l'agent urbanitzador; especial referència a la normativa de la Comunitat Valenciana.



Tema 50. El deure d'edificació i el de conservació; la declaració de ruïna. La rehabilitació d'edificacions. Els patrimonis públics del sòl i el dret de superfície. Referències a la normativa de la Comunitat Valenciana. La disciplina urbanística.

Tema 51. Els espais naturals protegits. Distribució de competències entre l'Estat i les comunitats autònomes. Règim jurídic. Especial referència a la normativa de la Comunitat Valenciana. L'avaluació d'impacte ambiental i les activitats qualificades. Especial referència a la normativa de la Comunitat Valenciana.

Tema 52. El patrimoni històric. Distribució de competències entre l'Estat i les comunitats autònomes. Règim jurídic. Especial referència a la normativa de la Comunitat Valenciana.

Tema 53. L'eliminació de residus i la contaminació acústica: especial referència a la normativa de la Comunitat Valenciana.

Tema 54. El dret a la protecció de la salut i l'Administració sanitària: especial referència a la normativa de la Comunitat Valenciana. Els drets del pacient i la seua protecció.

Tema 55. L'ordenació administrativa de l'agricultura i la ramaderia: especial referència a la normativa de la Comunitat Valenciana.

Tema 56. L'ordenació administrativa del comerç i les superfícies comercials: especial referència a la normativa de la Comunitat Valenciana.

Tema 57. La protecció dels consumidors i usuaris: especial referència a la normativa de la Comunitat Valenciana.

Tema 58. Administració Pública i benestar social. La protecció dels menors i els discapacitats. La mediació familiar. El voluntariat.



Tema 59. L'ordenació administrativa del turisme: especial referència a la normativa de la Comunitat Valenciana.

Tema 60. L'ordenació administrativa dels espectacles públics. El cinema i les arts escèniques. Especial referència a la normativa de la Comunitat Valenciana.

Tema 61. La hisenda de la Generalitat. Règim jurídic i pressupostari. La Intervenció. Tresoreria i deute públic. L'Institut Valencià de Finances. L'ordenació del sistema creditici i financer. Les caixes d'estalvis.

Tema 62. El règim jurídic de la funció pública. Evolució històrica. Principis constitucionals: igualtat, mèrit i capacitat en l'ingrés i permanència; l'objectivitat en l'exercici.

Tema 63. Classes de personal al servei de l'Administració Pública. Cossos i escales. La planificació de l'ocupació i les relacions de llocs de treball.

Tema 64. Els sistemes de selecció d'empleats públics: especial referència a la normativa de la Comunitat Valenciana. El contingut de l'estatut funcionarial: drets individuals i col·lectius.

Tema 65. Les situacions dels funcionaris. El règim d'incompatibilitats i el disciplinari. Especial referència a les normes de la Comunitat Valenciana.



Dret civil i Dret mercantil

Dret civil

Tema 1. El subjecte de la relació jurídica. La persona. La persona física. Naixement i extinció de la personalitat. Capacitat jurídica i capacitat d'obrar. Els estats civils. Principals circumstàncies modificatives de la capacitat d'obrar de les persones físiques.

Tema 2. La persona jurídica. Desenvolupament històric del concepte. Teories sobre la seua naturalesa. Classificació. Règim legal.

Tema 3. La representació jurídica. Representació voluntària, legal i necessària. Autocontractació.

Tema 4. Objecte de la relació jurídica. Les coses. Classes. Parts integrants, pertinences i parts accessòries. Els béns: classificació, especialment els béns mobles i immobles.

Tema 5. Els drets patrimonials. Drets de crèdit i drets reals. El dret real: concepte i classes. El domini. Concepte i naturalesa. Les facultats dominicals. Límits i limitacions.

Tema 6. L'adquisició del domini. Maneres. Ocupació. Donació. Prescripció adquisitiva. Accessió. La teoria del títol i la manera en el dret espanyol. La tradició. Pèrdua del domini.

Tema 7. La comunitat de béns. Naturalesa. El condomini. Sistemes romà i germànic. Les comunitats pro indiviso, especialment la propietat horitzontal. Drets reals de gaudi.

Tema 8. Les servituds. Concepte i classes. Constitució, modificació i extinció. Contingut. Servituds personals: comunitat i servitud. Servituds legals.

Tema 9. Drets reals de garantia. La peça. Peces especials. Peça sense desplaçament i hipoteca mobiliària. La hipoteca: concepte, caràcters i classes. Extensió objectiva de la hipoteca.

Tema 10. Els principis hipotecaris. El Registre de la Propietat. Organització. Títols i drets inscriptibles. Finca hipotecària. Efectes dels títols no inscrits. Assentaments registrals. Classes i efectes.

Tema 11. L'obligació: concepte i naturalesa. Deute i responsabilitat. Constitució de la relació obligatòria: fonts de les obligacions. Característiques i classes de la prestació. Classes d'obligacions.

Tema 12. Compliment normal de les obligacions. El pagament. Formes especials de pagament. Compliment anormal de les obligacions: causes i efectes. Règim de la indemnització de danys i perjudicis.

Tema 13. La modificació de les obligacions. La subrogació. La transmissió del crèdit i del deute. La cessió del contracte. L'alteració de les circumstàncies i la seua incidència en la relació obligatòria. L'extinció.

Tema 14. El contracte. Requisits essencials. Sistemes de contractació. Generació, perfecció i efectes del contracte. El contracte en favor de tercer. Classificació dels contractes. Precontractes.

Tema 15. La compravenda. Concepte, naturalesa i classes. Elements. Obligacions del venedor. El sanejament. Obligacions del comprador. Compravendes especials. Retractes convencional i legal: la permuta.

Tema 16. L'arrendament. Concepte i naturalesa. Classificació general dels arrendaments. L'arrendament de coses. L'arrendament de serveis. L'arrendament d'obra. Arrendaments rústics. Arrendaments urbans.

Tema 17. El contracte de mandat i de comissió. El préstec: les seues modalitats. El depòsit i les seues classes. L'hostalatge.



Dret mercantil

Tema 18. Fonts del dret mercantil. La protecció dels consumidors. Dret autonòmic i dret comunitari. Les condicions generals de la contractació.

Tema 19. El comerciant individual. La capacitat mercantil. El contracte de societat. La societat mercantil. Classes. Societat col·lectiva. Societat comanditària. Societats civils amb forma mercantil.

Tema 20. La societat anònima: concepte i caràcters. El capital social. L'acció i la qualitat de soci. Drets de l'accionista. Fundació de la societat anònima. Òrgans. Transformació, fusió, dissolució i liquidació de la societat.

Tema 21. La societat de responsabilitat limitada.

Tema 22. La comptabilitat de les operacions mercantils. Règim jurídic de l'Auditoria de Comptes. El Registre Mercantil. Organització. Principis registrals.

Tema 23. El mercat de valors: organització i funcionament. Valors negociables. Operacions borsàries.

Tema 24. Títols valor: concepte i classes. La lletra de canvi. L'emissió o gir de la lletra. L'endós. La provisió de fons i la seua cessió. L'acceptació i l'aval de la lletra de canvi. El pagament de la lletra. Les accions canviàries.

Tema 25. El xec. El pagaré. La carta ordre de crèdit. Les targetes de crèdit.

Tema 26. L'obligació mercantil. Teoria general. Contractes mercantils. Contracte de compte corrent. La compravenda mercantil. Compravendes especials. Contracte de lísing. Transferència de crèdits no endosables.

Tema 27. Operacions bancàries. El descompte. L'aval bancari.

Tema 28. El transport terrestre mercantil. Contracte de transport. Transport de coses i responsabilitat del portador. Transport de persones. Transport marítim.

Tema 29. L'assegurança. Principis generals. Assegurances de persones. Fons de pensions. Assegurances de danys: les seues modalitats. La reassegurança.

Tema 30. El règim concursal. Principis generals. La sol·licitud del concurs i la seua declaració. La fase comuna del concurs. La qualificació. El conveni i el seu compliment. La fase de liquidació. La conclusió del concurs.

Tema 31. Dret de la competència econòmica. La defensa de la competència. Disciplina de la competència deslleial.

Tema 32. La regulació espanyola de la propietat industrial. Convenis internacionals. Règim de patents d'invenció, models d'utilitat i dibuixos i models industrials. Règim de protecció dels signes distintius.



Dret processal, penal i financer

Dret processal

Tema 1. La jurisdicció contenciosa administrativa. Àmbit subjectiu i objectiu del control judicial de les administracions públiques. Els òrgans de la jurisdicció contenciosa administrativa i la seua competència.

Tema 2. Les parts del procés contenciós administratiu: capacitat, legitimació, representació i defensa. L'objecte del recurs contenciós administratiu: l'activitat administrativa impugnable i les pretensions.



Tema 3. El procediment contenciós administratiu en primera o única instància: inici, desenvolupament i terminació. El procediment abreujat. Els procediments especials davant la jurisdicció contenciosa administrativa.

Tema 4. El caràcter revisor de la jurisdicció contenciosa administrativa. Els mitjans de prova davant la jurisdicció contenciosa administrativa i la seua valoració. Mesures cautelars i execució de les sentències.



Tema 5. El règim de recursos en la jurisdicció contenciosa administrativa. Recursos contra provisions i actuacions. El recurs ordinari d'apel·lació. El recurs de cassació davant la jurisdicció contenciosa administrativa.

Tema 6. El recurs de cassació per a la unificació de la doctrina davant la jurisdicció contenciosa administrativa. El recurs de cassació en interés de la llei. El recurs de revisió.

Tema 7. Els processos civils declaratius: inici, desenvolupament i terminació. Recursos procedents.

Tema 8. L'execució de les resolucions judicials i les mesures cautelars en el procés civil.

Tema 9. El procés judicial criminal: inici, desenvolupament i terminació. Recursos procedents.

Tema 10. El procés judicial laboral: inici, desenvolupament i terminació. Recursos procedents.



Dret Penal

Tema 11. El principi de legalitat: contingut. Efectes de la infracció del principi de legalitat. Irretroactivitat de les normes sancionadores. Analogia in peius i proporcionalitat.

Tema 12. La reserva legal i l'article 25.1 de la Constitució. La col·laboració reglamentària. Lleis en blanc i lleis de remissió. La crida a la col·laboració reglamentària en el dret sancionador.

Tema 13. La tipificació de les infraccions, les sancions i la seua execució. El grau de tipificació. La tipificació indirecta. L'incompliment de la tipificació legal.

Tema 14. La culpabilitat i la potestat sancionadora de l'administració: evolució històrica. La culpabilitat de les persones jurídiques. L'error. La solidaritat. La presumpció d'innocència. Autoria i responsabilitat.

Tema 15. El concepte de delicte i les seues classes en el Codi Penal. Les circumstàncies modificatives de la responsabilitat criminal.

Tema 16. Els delictes relatius a l'ordenació del territori i la protecció del patrimoni històric i del medi ambient.

Tema 17. La prevaricació dels funcionaris públics. Abandó de destinació i omissió del deure d'impedir i perseguir delictes. La desobediència i denegació d'auxili. La infidelitat en la custòdia de documents i la violació de secrets. Les falsedats documentals.

Tema 18. El suborn i el tràfic d'influències. La malversació. Els fraus i exaccions il·legals. Les negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics i els abusos en l'exercici de la seua funció.



Tema 19. Els delictes comesos pels funcionaris contra les garanties constitucionals. Els delictes contra l'ordre públic. Els delictes contra la hisenda pública i la seguretat social.

Tema 20. La responsabilitat civil derivada dels delictes i de les faltes; la responsabilitat subsidiària de les administracions públiques.



Dret financer

Tema 21. La hisenda pública: concepte. Els drets i obligacions de contingut econòmic. La gestió de la hisenda pública.

Tema 22. Les fonts del dret financer. La Llei General Tributària i la Llei General Pressupostària. Lleis tributàries. Reglaments tributaris. Altres fonts.

Tema 23. Els ingressos públics. Les seues classes. Principis constitucionals en matèria tributària. Ingressos patrimonials de l'Estat. Patrimoni de l'Estat i patrimoni nacional. Rendiments de les societats estatals i dels organismes autònoms.

Tema 24. Els tributs. Impostos, taxes i contribucions especials. Concepte i classes. La relació jurídica tributària. El subjecte passiu. Contribuents, substituts i responsables. Domicili. Identificació fiscal.

Tema 25. El fet imposable. Els seus elements. Naturalesa i fonament. La base imposable i la seua estimació. Base liquidable. Tipus de gravamen. Deute tributari. Les liquidacions tributàries. Extinció de l'obligació tributària.

Tema 26. Infraccions tributàries. Naturalesa jurídica. Les sancions. La reclamació econòmica administrativa.

Tema 27. Impost sobre la renda de les persones físiques: règim general. Règim de transparència, estimació objectiva singular, retencions, declaració simplificada, fraccionament de pagament. Impost sobre el patrimoni de les persones físiques.

Tema 28. Impost sobre successions i donacions. Impost sobre transmissions: operacions i actes jurídics documentats. Impost sobre transmissions: operacions societàries. Impost sobre el valor afegit: règim general. Impost sobre el valor afegit: règims especials.



Tema 29. Les hisendes locals. Principis. Règim general. Ingressos. La Intervenció General de l'Administració de l'Estat. La comptabilitat pública. Comptes de l'Estat i dels organismes autònoms. El Tribunal de Comptes.

Mapa web