Ficha docv

Ficha docv









ACORD de 5 d'agost de 2022, del Consell, pel qual es modifiquen les retribucions dels llocs de metge o metgessa coordinadors CICU, i s'estableix una nova regulació per al programa específic de productivitat per activitat addicional fora de la jornada ordinària habitual de treball del personal mèdic i d'infermeria SAMU, aprovat per Acord del Consell de 5 de maig de 2017. [2022/7636]

(DOGV núm. 9406 de 17.08.2022) Ref. Base de dades 007410/2022






El Pla director del Sistema d'Atenció Sanitària d'Urgències (SASU) de la Comunitat Valenciana, després de l'Acord del Consell de 13 de maig de 1991, va originar la reforma dels serveis d'urgències extrahospitalàries, dotant a la població de la Comunitat Valenciana de serveis especialitzats en l'atenció a les urgències i les emergències, creant unitats de Suport Vital Avançat o «Servei d'Ajuda Mèdica Urgent» (SAMU) i Centres d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU), que van ser regulats en l'Ordre d'11 de juliol de 2000, de la Conselleria de Sanitat, donant lloc al seu desenvolupament organitzatiu en matèria de mitjans personals dels serveis d'urgències extrahospitalària, creant les categories de metge, ats/dui, conductor – portalliteres del SAMU i locutor de CICU, per Decret 149/2002, de 10 de setembre, del Govern Valencià.

És necessari continuar aprofundint en l'evolució del Servei d'Emergències Sanitàries, actualitzant els perfils professionals, reconeixent les característiques laborals pròpies dels recursos que donen resposta l'atenció a les urgències i emergències sanitàries, en un desenvolupament normatiu que reculla les necessitats actuals del sistema per a garantir la qualitat en l'assistència sanitària i un reconeixement específic dels recursos d'emergències sanitàries. Donada la criticitat del servei es prenen, mitjançant aquest acord, les primeres mesures de caràcter retributiu més urgents per a procurar una millor cobertura en l'assistència a les urgències i emergències sanitàries.

L'actual model d'assistència sanitària urgent extrahospitalària en la Comunitat Valenciana està basat en la coordinació dels recursos sanitaris, per a donar resposta a les urgències i emergències sanitàries. Nucli d'aquest model és el centre de coordinació sanitari i els recursos assistencials d'emergències extrahospitalàries distribuïts pel territori. Així doncs, el CICU és el responsable de la gestió i coordinació permanent, les 24 hores del dia, dels recursos assistencials d'urgències i emergències de la Conselleria de Sanitat i es coordina amb els centres de gestió i coordinació de recursos d'emergències no sanitaris (Centre Coordinació Emergències Generalitat, policies, bombers, Protecció Civil, Guàrdia Civil, etc.). Així mateix, té encomanada la gestió i coordinació de tots els recursos sanitaris propis, concertats i privats en situació d'emergència i catàstrofe.

En el CICU desenvolupen el seu treball els metges coordinadors CICU que assumeixen la responsabilitat de la presa de decisions de tot el personal CICU i controlen l'activitat global i funcionament dels recursos assistencials gestionats per aquest. A més, els metges coordinadors CICU són els facultatius de referència, de suport i prenen les decisions clíniques en els recursos sanitaris que no disposen de metge. Per l'augment gradual de la demanda en CICU, per les noves funcionalitats que estan previstes instaurar per a afavorir la telemedicina, i per la responsabilitat i especialització en la gestió de la demanda sanitària, és necessari adequar la remuneració dels llocs de metges/metgesses coordinadors, fins al moment molt semblant a la de metge/metgessa SAMU, per a assumir aqueixes responsabilitats diferenciades, de manera semblant a la d'un cap de secció facultativa.

D'altra banda, per a poder assegurar la cobertura de tots els torns en els recursos d'emergències, donat l'augment d'activitat assistencial, l'augment de les unitats SAMU, i la necessitat de substituir el 100 % del personal de les unitats SAMU, juntament amb l'escassetat actual de metges i l'especialització necessària dels professionals d'emergències/urgències extrahospitalàries, és necessari modificar el programa especial de productivitat fins ara vigent, regulat per Acord del Consell de 5 de maig de 2017 (DOGV 23), per a propiciar una major disponibilitat de personal que pot accedir a ell, fent-lo a més, retributivament més atractiu.

Quant a les retribucions del personal al servei de les institucions sanitàries dependents de la Conselleria de sanitat, l'article 53 de la llei 11/2000, de 28 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d'organització de la Generalitat, n'atribueix la modificació al Consell.

Respecte a l'activitat addicional, pot integrar-se en el complement de productivitat, que tal com estableix la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut marc del Personal Estatutari dels Serveis de Salut en el seu article 43.2.c està destinat a retribuir, entre altres coses, la participació del personal en programes o activitats concretes que, amb caràcter general, es tracta d'activitats dutes a terme fora de la seua jornada ordinària i d'atenció continuada, la qual cosa justifica la necessitat d'establir unes retribucions específiques directament vinculades a la realització efectiva de les activitats previstes. Les successives lleis de pressupostos de la Generalitat, actualment l'article 35.2 de la Llei 8/2021, de 30 de desembre (DOGV 31), estableixen que la seua fixació i concreció ser realitzarà per Acord del Consell, així com la necessitat de prèvia existència de dotació pressupostària.

En el mateix sentit, el capítol III del Decret 91/2021, de 2 de juliol, del Consell (DOGV 19), de regulació del sistema d'incentivació retributiva del personal gestionat per la conselleria competent en sanitat, estableix un marc per a l'establiment d'aquests programes específics de productivitat, així com tipifica en la seua disposició transitòria única el citat Acord del Consell de 5 de maig de 2017, com a pertanyent a aquesta categoria.

En virtut de quant antecedeix, previs els tràmits pertinents, havent sigut negociat en la Mesa Sectorial de Sanitat, i a proposta del conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, el Consell, amb la deliberació prèvia en la sessió de 5 d'agost de 2022.





ACORDA



Primer

Modificar les retribucions dels llocs de «metge/metgessa coordinador/a CICU» d'acord amb la taula que acompanya com a annex I.



Segon

Aprovar el programa específic de productivitat per a la realització d'activitat addicional en l'àmbit CICU/SAMU que s'acompanya com a annex II, deixant sense efecte el programa específic de productivitat per activitat addicional fora de la jornada ordinària habitual de treball del personal mèdic i d'infermeria SAMU, aprovat per Acord del Consell de 5 de maig de 2017 (DOGV 23).



Tercer

Facultar la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de sanitat per a dictar els actes administratius necessaris per a l'execució del que es disposa en el present acord.



Quart

Les retribucions fixades en aquest acord faran efecte econòmics a partir de l'endemà de la publicació.



Cinqué

Ordenar-ne la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 5 d'agost de 2022,



La consellera secretària accidental

MIREIA MOLLÀ HERRERA











ANNEX II

Programa específic de productivitat per a la realització d'activitat addicional en l'àmbit CICU/SAMU.



Primer. Objecte i àmbit d'aplicació

L'objecte del present acord és establir i regular el programa específic de productivitat per a la realització d'activitat addicional en l'àmbit CICU/SAMU fora de la jornada ordinària habitual de treball del personal estatutari de les categories metge/metgessa SAMU i infermer/a SAMU, així com del personal mèdic coordinador/a CICU, del Servei d'Emergències Sanitàries de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Així mateix, també podrà participar en la prestació d'aquest programa personal estatutari d'altres categories de personal facultatiu i d'infermeria, incloent personal amb nomenament d'atenció continuada, que compte amb formació acreditada en urgències i emergències.





Segon. Condicions generals del programa

1. La participació del personal en el programa tindrà caràcter voluntari, i es realitzarà addicionalment a la jornada habitual de treball.



2. El personal que participe en aquestes activitats haurà de tindre resultats adequats, almenys iguals al rendiment habitual o normal, durant la jornada laboral ordinària.

3. La participació del personal en el programa es realitzarà de manera equitativa entre els professionals voluntaris que complisquen els requisits.



Tercer. Supòsit en el qual escau l'aplicació del programa

Escaurà l'aplicació del present programa davant la manca puntual de personal de la pròpia plantilla, quan no puga realitzar-se la compensació horària d'aquest torn addicional entre el personal del seu àmbit ni haja sigut possible trobar personal de substitució.

En cap cas procedirà l'abonament d'aquest concepte quan no haja sigut esgotada la jornada ordinària establida, bé en termes anuals, bé respecte als torns habituals en un determinat període de meritació. A tal fi, al final de l'exercici podrà portar-se a efecte la liquidació corresponent.

L'assignació d'un d'aquests torns de treball addicionals entre el personal del CICU/SAMU es realitzarà de manera que no interferisca amb el descans després d'un torn de treball ordinari ni amb la prestació del següent.

De la mateixa manera, en el cas que es preste per personal d'altres àmbits assistencials, no podrà interferir ni modificar el treball assignat en la seua pròpia unitat, ni limitar el descans mínim entre jornades de treball que resulte d'aplicació.



Quart. Remuneració de l'activitat

1. La retribució per participació en aquest programa té la naturalesa de complement de productivitat al qual es refereix l'article 43.2.c de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut Marc del Personal Estatutari dels serveis de salut.

2. La retribució a percebre pel personal que participa en aquest programa s'estableix en 30,19 euros/hora en llocs de metge/metgessa coordinador/a CICU i metge/metgessa SAMU; i 20,28 euros/hora en llocs d'infermeria SAMU. Les hores prestades per aquest concepte dins de la franja nocturna es computaran aplicant el mateix coeficient de bonificació del treball nocturn que l'establit per a la jornada ordinària, retribuint-se la quantitat total d'hores resultants. La quantia/hora d'aquesta activitat addicional en dissabtes, diumenges i festius s'incrementarà en 2 euros, i la de festius especials serà el doble que l'establida en dia ordinari, segons el següent quadre:



Denominació Ordinari Dissabte, diumenge i festiu Festius especials

€ / hora

Metge/metgessa coord. CICU

Metge/metgessa SAMU 30,19 32,19 60,38

Infermer/a SAMU 20,28 22,28 40,56





3. Aquest programa tindrà una dotació pressupostària anual màxima de 3.236.759,84 euros.

4. Les retribucions establides i la dotació pressupostària anual d'aquest programa previstos en els dos paràgrafs anteriors patiran en cada exercici les variacions establides, amb caràcter general, per a les retribucions dels empleats públics en la corresponent Llei de pressupostos de la Generalitat.

5. La meritació del complement tindrà caràcter mensual, i es farà efectiva en el mes següent a la seua realització.



Cinqué. Naturalesa del temps de treball prestat

El temps de treball prestat inclòs en el present programa tindrà el caràcter de prolongació voluntària de la jornada ordinària general establida. En conseqüència, haurà de respectar-se la durada màxima del temps de treball setmanal en el còmput que corresponga, així com també s'hi aplicaran les regles generals de descans entre jornades de treball i les seues excepcions, tot això d'acord amb el que es preveu en la directiva 2003/88/CE, de 4 de novembre, sobre ordenació del temps de treball.

Mapa web