Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 20 de juny de 2022, de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, de mesures de formació exigides en el Reial decret 637/2021, de 27 de juliol, pel qual s'estableixen les normes bàsiques d'ordenació de les granges avícoles, i per la qual s'anul·la la Resolució de 13 de maig de 2022, de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, de mesures de formació exigides en el Reial decret 637/2021, de 27 de juliol, pel qual s'estableixen les normes bàsiques d'ordenació de les granges avícoles. [2022/6079]

(DOGV núm. 9375 de 05.07.2022) Ref. Base de dades 006051/2022






L'article 4.1 del Reial decret 637/2021, de 27 de juliol, exposa que: «El responsable de l'aplicació de les mesures i els requisits en matèria de bioseguretat, sanitat animal i higiene del present reial decret i de les obligacions contingudes en els articles 10 i 24 del Reglament (UE) núm. 2016/429, del Parlament Europeu i del Consell, de 9 de març de 2016, és el titular de l'explotació o el titular dels animals, d'acord amb el que estableix l'article 16 de la Llei 8/2003, de 24 d'abril.»



L'article 4.2 del Reial decret 637/2021, de 27 de juliol, exposa que: «El titular de l'explotació s'assegurarà que totes les persones que treballen amb les aus tinguen una formació adequada i suficient, d'acord amb els principis següents:

a) Totes les persones que treballen amb les aus hauran de tindre un mínim de formació de 20 hores sobre les matèries i el contingut mínim que figura en l'annex IV, en un termini màxim de sis mesos comptats des de la data d'inici del seu treball en l'explotació, sense perjudici del que estableix la normativa específica en matèria de benestar animal i tractaments biocides.

No obstant això, les autoritats competents de les comunitats autònomes podran eximir d'aquest requisit els treballadors que puguen demostrar un mínim de tres anys d'experiència pràctica en treballs relacionats amb la cria d'aus, que garantisca un coneixement mínim en les matèries a què s'ha fet referència en el paràgraf anterior, sense perjudici del que estableix la normativa específica de benestar animal en el cas d'explotacions de pollastres destinats a la producció de carn.»

L'article 6 del Reial decret 692/2010, de 20 de maig, pel qual s'estableixen les normes mínimes per a la protecció dels pollastres destinats a la producció de carn i es modifica el Reial decret 1047/1994, de 20 de maig, relatiu a les normes mínimes per a la protecció de jònecs, estableix:

«1. El titular de l'explotació s'assegurarà que totes les persones que treballen amb les aus en aquesta tinguen una formació adequada i suficient, d'acord amb els principis recollits en l'article 4.2 del Reial decret 637/2021, de 27 de juliol, pel qual s'estableixen les normes bàsiques d'ordenació de les granges.

2. El titular de l'explotació o, si escau, l'entitat integradora, haurà de posar a la disposició de totes les persones que treballen amb les aus els cursos de formació a què fa referència aquest apartat i que contindran informació relativa als temes que figuren en l'annex IV.

3. Correspon a l'autoritat competent aprovar, si escau, els cursos de formació amb caràcter previ a la seua realització, i controlar-ne posteriorment l'execució. Finalitzat el curs, s'atorgarà a qui l'haja superat un certificat reconegut per l'autoritat competent en el qual conste que ha realitzat un curs de formació d'aquest tipus, certificat que tindrà efectes en tot el territori nacional.»

A més, l'annex IV del Reial decret 692/2010, de 20 de maig, estableix per a les explotacions de pollastres de carn que: «Els cursos de formació previstos en l'article 6.2, hauran d'abordar, a més de la informació continguda en l'annex IV Reial decret 637/2021, de 27 de juliol, pel qual s'estableixen les normes bàsiques d'ordenació de les granges, els temes continguts en els annexos I i II d'aquesta norma.»

Atés que és necessari establir l'exempció del requisit de formació d'acord amb el Reial decret 637/2021, de 27 de juliol, a les persones amb una acreditada experiència en el treball amb el bestiar avícola i la forma d'acreditació de l'exempció, així com l'acreditació de la formació del requisit de formació en treballadors no eximits d'aquesta per part del titular de l'explotació avícola.

Atés que es fa necessari valorar el requisit d'autorització prèvia dels cursos de formació d'acord amb el Reial decret 692/2010, de 20 de maig, es procedeix a anul·lar la Resolució de 13 de maig de 2022, de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, de mesures de formació exigides en el Reial decret 637/2021, de 27 de juliol, pel qual s'estableixen les normes bàsiques d'ordenació de les granges avícoles, i a substituir-la per aquesta resolució.

La Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, d'acord amb el que s'estableix en el Decret 105/2019, de 5 de juliol, del Consell, pel qual estableix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, i el Decret 176/2020, de 30 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, és competent en matèria de seguretat i control de mitjans de producció agrària, i escoltades les organitzacions professionals agràries, resol:



Primer

S'eximeix del requisit de formació exigit en l'article 4.2 del Reial decret 637/2021, de 27 de juliol, els treballadors que puguen demostrar un mínim de tres anys d'experiència pràctica en treballs relacionats amb la cria de bestiar avícola amb anterioritat a la data d'entrada en vigor del Reial decret 637/2021, de 27 de juliol.



Segon

L'acreditació de l'experiència pràctica de l'apartat anterior es realitzarà mitjançant una de les documentacions següents:

a) La titularitat d'explotació avícola de persones físiques en el Registre d'explotacions Ramaderes (d'ara en avant REGA) amb una antiguitat de com a mínim tres anys.

b) La representativitat com a administrador de persones jurídiques titulars d'explotacions avícoles en el Registre d'Explotacions Ramaderes (REGA) amb una antiguitat de tres anys.

c) Les persones que treballen amb bestiar avícola hauran de presentar: 1. Còpia del contracte que acredite la relació laboral i la dedicació. 2. Nòmina. 3. Còpia dels documents: relació nominal de treballadors (RNT) i relació de liquidació de cotitzacions (RLC). 4. Desglossament de seguretat social a càrrec de l'empresa per a cada empleat. 5. Si és el cas, presentació de factures de prestació de serveis tècnics i els justificants bancaris de pagament corresponents.



Tercer

El titular de l'explotació avícola s'assegurarà que totes les persones que treballen amb bestiar avícola en l'explotació tinguen una formació adequada i suficient mitjançant el pla de formació d'empresa; per a això, acreditarà la formació mitjançant la contractació de cursos a entitats externes o l'organització de cursos mitjançant la contractació del professorat. De tot això, haurà d'acreditar documentalment la realització efectiva de la formació del personal de l'explotació.



Quart

En el cas dels titulars i treballadors de les explotacions dedicades a pollastres de carn, els cursos de formació a què es fa referència en l'apartat tercer d'aquesta resolució hauran d'estar d'acord amb el que es disposa en l'article 6 i l'annex IV del Reial decret 692/2010, de 20 de maig.



Cinqué

Els serveis veterinaris oficials, dins dels programes de control per a comprovar el compliment de les condicions i els requisits establits en el Reial decret 637/2021, de 27 de juliol, dins del marc de les competències de ramaderia adscrites a la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Pesca que són de competència veterinària, verificaran d'acord amb la present resolució la formació de les persones que treballen amb bestiar avícola.



Sisé

Amb independència de l'acreditació de la formació o de l'exempció de l'acreditació establida en l'article 4.2.a del Reial decret 637/2021, de 27 de juliol, de manera addicional, el titular de l'explotació s'assegurarà que totes les persones que treballen amb les aus realitzen, de manera periòdica i, en tot cas, almenys una vegada cada cinc anys, cursos d'adequació dels coneixements als avanços tècnics de l'activitat, basats en les matèries incloses en l'annex IV de l'esmentat reial decret, amb una duració mínima de 10 hores.



Seté

A partir de l'entrada en vigor d'aquesta resolució queda anul·lada la Resolució de 13 de maig de 2022, de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, de mesures de formació exigides en el Reial decret 637/2021, de 27 de juliol, pel qual s'estableixen les normes bàsiques d'ordenació de les granges avícoles, i se substitueix per aquesta resolució.

La present resolució no posa fi a la via administrativa i contra aquesta pot interposar-se, en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la seua notificació o publicació, un recurs d'alçada davant el secretari autonòmic d'Agricultura i Desenvolupament Rural, de conformitat amb el que es disposa en els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, de 10 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



València, 20 de juny de 2022.– El director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca: Antonio Quintana Martínez.

Mapa web