Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 14 de juny de 2022, del conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual es creen i regulen, com a grups de treball, la Comissió Interdisciplinar Supradepartamental i els comités interdisciplinaris interdepartamentals per a la implantació, seguiment i avaluació de la nova Estratègia en Salut Cardiovascular del Sistema Nacional de Salut a la Comunitat Valenciana. [2022/5701]

(DOGV núm. 9367 de 22.06.2022) Ref. Base de dades 005649/2022




Antecedents i fonaments de dret

Les malalties cardiovasculars han anat guanyant importància en la salut de la població fins a convertir-se en la primera causa de mort. Malgrat això, la mortalitat provocada per aquest grup de malalties és progressivament descendent, la qual cosa comporta a continuar avançant en la millora de la salut cardiovascular.

Segons les dades de l'Estratègia de Cardiopatia Isquèmica, aprovada en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut de 22 d'octubre de 2007, la incidència a Espanya de la Cardiopatia Isquèmica (CI) l'any 2019 era de 361,4 nous casos per cada 100.000 habitants, i és molt més elevada en homes (463,4) que en dones (263,6). La taxa d'incidència de la CI s'incrementa de manera significativa amb l'edat, ja que en el tram d'edat d'entre 50 a 69 anys la taxa d'incidència global era de 485,5, mentre que per a edats de 70 i més anys era de 1.415,4, més elevada en homes (1.773,2) que en dones (1.160,6). La prevalença de CI a Espanya en els últims 10 anys ha crescut gradualment, del 2,8 % en 2009 al 3,3 % en 2019, sent del 4,2 % en el cas dels homes i del 2,4 % de les dones. En les pròximes dècades s'espera que continue la tendència creixent de la prevalença de la CI com a conseqüència, en part, de l'envelliment poblacional. En 2019 s'estima que la CI causava prop d'1 milió de defuncions a la Unió Europea, la qual cosa representava el 48,5 % de les morts per ECV. A Espanya, aquest mateix any les morts per CI eren de 29.247 persones, la qual cosa suposava el 25,1 % del total de morts per ECV.

L'Estratègia en Salut Cardiovascular del Sistema Nacional de Salut (ESCAV), d'ara en avant l'Estratègia, aprovada en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut el 27 d'abril de 2022 està enfocada en la salut cardiovascular poblacional, i busca no sols disminuir la prevalença i/o incidència de les patologies relacionades, sinó aconseguir el major nivell de salut possible en les persones, i evolucionar a un canvi de paradigma enfront de les estratègies centrades en l'abordatge de patologies.

Respon a la necessitat d'incorporar noves perspectives sobre la salut cardiovascular, on a més de limitar l'impacte d'aquestes malalties, eviten la seua aparició considerant tots els factors implicats en la salut cardiovascular, des dels determinants socials, en particular el gènere, l'educació de la salut dels pacients o la capacitació del personal sanitari, així com la necessitat de millorar el diagnòstic precoç, juntament amb la importància de la prevenció o la rehabilitació.

L'objectiu general de l'Estratègia és reduir la incidència, morbiditat i mortalitat, així com previndre la discapacitat per a aconseguir una millora de la qualitat de vida i del benestar tant dels pacients com de les seues famílies. Per tant, ha d'estar centrada en les necessitats de la persona i el seu entorn, posant especial èmfasi en les inequitats en salut, i estant orientada a millorar la salut de la ciutadania.

Per l'anteriorment exposat, i a fi d'implementar la nova Estratègia en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, de manera que es garantisca la coordinació i el compliment dels objectius establits, és necessària la creació i constitució, com a grups de treball, d'una Comissió Interdisciplinària i de comités interdisciplinaris, integrats per experts de diferents perfils professionals que intervenen en la salut cardiovascular.



Amb la finalitat de crear i regular, com a grups de treball, la Comissió Interdisciplinària Supradepartamental per a la Salut Cardiovascular i els comités interdisciplinaris interdepartamentals per a la salut cardiovascular a la Comunitat Valenciana, i en virtut de les competències que m'atribueix el Decret 105/2019, de 5 de juliol del Consell, pel qual s'estableix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, modificat pel Decret 184/2020, de 13 de noviembre; el Decret 185/2020, de 16 de novembre, de 2020, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, i l'Ordre 3/2022, de 22 d'abril, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, pel qual es desenvolupa el Decret 185/2020, de 16 de novembre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, resolc:



Primer. Objecte

La present resolució té per objecte:

1. Crear, com a grup de treball, la Comissió Interdisciplinària Supradepartamental per a la Salut Cardiovascular a la Comunitat Valenciana, d'ara endavant la comissió.

2. Crear, com a grups de treball, els següents comités interdisciplinaris interdepartamentals per a la Salut Cardiovascular a la Comunitat Valenciana, d'ara endavant els comités.

a) Comité interdisciplinari interdepartamental de Cardiopatia Isquèmica.

b) Comité interdisciplinari interdepartamental Insuficiència Cardíaca.

c) Comité interdisciplinari interdepartamental de Valvulopaties.

d) Comité interdisciplinari interdepartamental d'Arrítmies.

3. Regular les funcions i composició de la comissió i dels comités





Segon. Coordinació

La comissió estarà coordinada per la conselleria amb competències en matèria de sanitat, a través de la direcció general amb competències en matèria d'assistència sanitària, per una persona designada per la persona titular d'aquesta.

La coordinació de cadascun dels grups de treball dels comités serà competència de la persona designada per la direcció general amb competències en matèria d'assistència sanitària per a participar en l'elaboració de la nova Estratègia del SNS en els grups de treball de Cardiopatia Isquèmica, Insuficiència Cardíaca, Valvulopaties i Arrítmies.





Tercer. Composició

1. Els membres dels grups de treball que integren la comissió i els comités seran designats per la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de sanitat, a proposta de la persona titular de la direcció general amb competències en matèria d'assistència sanitària.



2. Els membres dels grups de treball seran designats per un període de dos anys, excepte els que ho siguen per raó de càrrec que cessaran quan cessen en el càrrec.

3. La comissió estarà integrada per:

a) Les persones designades per la persona titular de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a proposta de la persona titular de la direcció general amb competències en matèria d'assistència sanitària i que han participat en l'elaboració de la nova Estratègia del SNS en els grups de treball de Cardiopatia Isquèmica, Insuficiència Cardíaca, Valvulopaties i Arrítmies.

b) La persona titular de la subdirecció general amb competències en matèria d'atenció primària o persona de la seua subdirecció en qui delegue amb rang de cap de servei.

c) La persona titular de la subdirecció general amb competències en matèria d'atenció hospitalària o persona de la seua subdirecció en qui delegue amb rang de cap de servei.

d) La persona titular de la subdirecció general amb competències en matèria de farmàcia i productes sanitaris o persona de la seua subdirecció en qui delegue amb rang de cap de servei.

e) La persona titular de la subdirecció general amb competències en matèria de promoció de la salut i prevenció o persona de la seua subdirecció en qui delegue amb rang de cap de servei.

f) La persona titular del servei amb competències en matèria de planificació i organització del sistema d'urgències i emergències sanitàries o persona en qui delegue.

g) La persona titular del servei amb competències en matèria d'investigació sanitària amb funcions atribuïdes d'investigació i innovació en salut o persona en qui delegue.

h) Una persona de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública amb competències en matèria de gestió de la Unitat d'Igualtat o persona en qui delegue.

i) Les persones que propose la comissió esmentada i siguen nomenades, per a aquelles situacions que ho requerisquen, en qualitat d'expertes.

3. Cadascun dels quatre comités estarà integrat per:

a) Comité interdisciplinari interdepartamental de Cardiopatia Isquèmica

– La persona que ha participat en l'elaboració de la nova Estratègia del SNS en el grup de treball de Cardiopatia Isquèmica.

– Una persona responsable d'una de les unitats d'Hemodinàmica dels hospitals del Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana.



– Una persona responsable d'un dels serveis de Cardiologia dels hospitals del Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana.



– Una persona especialista en Cardiologia que, a més, tinga perfil investigador.

– Una persona responsable d'un dels serveis de Cirurgia Cardíaca dels hospitals del Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana.



– Una persona responsable d'un dels serveis d'Urgència Hospitalària dels hospitals del Sistema Sanitari Públic de la Comunita t Valenciana.

– Una persona responsable d'un dels Serveis de Medicina Intensiva dels hospitals del Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana.



– Dues persones responsables d'una de les direccions de Centres d'Atenció Primària dels departaments de salut del Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana, una amb perfil d'infermeria i una altra de medicina.

– Les persones que propose el comité esmentat, i siguen nomenades, per a aquelles situacions que ho requerisquen, en qualitat d'expertes.

b) Comité interdisciplinari interdepartamental Insuficiència Cardíaca

– La persona que ha participat en l'elaboració de la nova Estratègia del SNS en el grup de treball d'Insuficiència Cardíaca.

– Una persona responsable d'una de les unitats d'Insuficiència Cardíaca dels hospitals del Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana.

– Una persona especialista en Cardiologia amb experiència en Insuficiència cardíaca.

– Una persona especialista en Medicina Interna amb experiència en

Insuficiència Cardíaca.

– Una persona responsable d'un dels Serveis d'Urgència Hospitalària dels hospitals del Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana.

– Una persona responsable d'un dels Serveis de Nefrologia dels hospitals del Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana.

– Una persona professional d'Infermeria d'una de les unitats d'Insuficiència Cardíaca dels hospitals del Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana.

– Dues persones responsables d'una de les direccions de Centres d'Atenció Primària dels departaments de salut del Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana, una amb perfil d'infermeria i una altra de medicina.

– Les persones que propose aquest comité, i siguen nomenades, per a aquelles situacions que ho requerisquen, en qualitat d'expertes.

c) Comité interdisciplinari interdepartamental de Valvulopaties

– La persona que ha participat en l'elaboració de la nova Estratègia del SNS en el grup de treball de Valvulopaties.

– Una persona responsable d'una de les unitats d'Hemodinàmica dels hospitals del Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana.



– Una persona responsable d'un dels Serveis de Cardiologia dels hospitals del Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana.



– Una persona especialista en Cardiologia amb experiència en Valvulopaties i que, a més, tinga perfil investigador.



– Una persona responsable d'un dels serveis de Cirurgia Cardíaca dels hospitals del Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana.



– Una persona responsable d'una de les direccions de Centres d'Atenció Primària dels departaments de salut del Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana, amb perfil de medicina.

– Una persona especialista en Geriatria amb experiència en valoració de risc sobre cirurgia i intervencionisme en valvulopaties.

– Les persones que propose aquest comité, i siguen nomenades, per a aquelles situacions que ho requerisquen, en qualitat d'expertes.

d) Comité interdisciplinari interdepartamental d'Arrítmies

– La persona que ha participat en l'elaboració de la nova Estratègia del SNS en el grup de treball d'Arrítmies.

– Una persona responsable d'una de les unitats d'Arrítmies dels hospitals del Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana.

– Una persona especialista en Cardiologia amb experiència en Arrítmies Cardíaques.

– Una persona responsable d'un dels Serveis d'Urgència Hospitalària dels hospitals del Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana.

– Una persona responsable dels serveis de Medicina Intensiva dels hospitals del Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana.

– Dues persones responsables d'una de les direccions de Centres d'Atenció Primària dels departaments de salut del Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana, una amb perfil d'infermeria i una altra de medicina.

– Les persones que propose aquest comité, i siguen nomenades, per a aquelles situacions que ho requerisquen, en qualitat d'expertes.

4. L'acceptació i participació com a integrant en el grup de treball serà voluntària i no comportarà cap contraprestació.



Quart. Funcionament

1. El grup de treball que integra la comissió es reunirà, com a mínim, dues vegades a l'any, i amb caràcter extraordinari a petició de la majoria dels membres, sempre que hi haja una causa motivada.

2. Els grups de treball que integren els comités es reuniran, com a mínim, una vegada al trimestre, i amb caràcter extraordinari a petició de la majoria dels membres, sempre que hi haja una causa motivada.

3. La convocatòria i l'ordre del dia de cada reunió, juntament amb la documentació necessària, seran remesos, per la persona que n'assumisca la coordinació, als membres amb una antelació mínima de quaranta-huit hores, excepte en els casos d'urgència justificada.



Cinqué. Funcions

1. Són funcions del grup de treball que integra la comissió les següents:

a) Impulsar la implantació de l'Estratègia en el Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana.

b) Realitzar el seguiment i avaluació de l'Estratègia, mitjançant l'anàlisi de les memòries anuals dels comités.

c) Proposar als comités l'establiment de mesures de millora detectades després de realitzar l'anàlisi del seguiment i avaluació de l'Estratègia.

d) Establir i mantindre la necessària coordinació amb el ministeri competent en matèria de sanitat.

2. Són funcions dels grups de treballs que integren els comités les següents:

a) Implantar l'Estratègia en el Sistema Sanitari Públic de la Comunitat Valenciana.

b) Establir protocols de coordinació entre els diferents departaments de salut, serveis i nivells assistencials per a la millora de la salut cardiovascular de la ciutadania i garantir-hi l'accés en condicions d'equitat.



c) Realitzar el seguiment i avaluació de l'Estratègia, mitjançant l'elaboració de memòries anuals.

d) Implantar les mesures de millora detectades després de realitzar l'anàlisi del seguiment i avaluació de l'Estratègia per a l'adequat desenvolupament d'aquesta.

e) Qualsevol altra que els puga encomanar la comissió



Sisé. Producció d'efectes

La present resolució serà aplicable l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i deixa sense efectes aquelles resolucions de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que s'oposen a la present resolució.



València, 14 de juny de 2022.– El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública: Miguel Mínguez Pérez.

Mapa web