Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ 13 de maig de 2022, de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, de mesures de formació exigides en el Reial decret 306/2020, d'11 de febrer, pel qual s'estableixen normes bàsiques d'ordenació de les granges porcines intensives, i es modifica la normativa bàsica d'ordenació de les explotacions de bestiar porcí extensiu. [2022/4296]

(DOGV núm. 9348 de 26.05.2022) Ref. Base de dades 004472/2022


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Ramaderia i animals
    Descriptors:
      Temàtics: sector agrari, explotació agrària





L'article 4.1 del Reial decret 306/2020, d'11 de febrer, exposa que: «El responsable del compliment de les mesures i dels requisits en matèria de bioseguretat i sanitat animal d'aquest reial decret i de les obligacions contingudes en l'article 10 i 24 del Reglament (UE) núm. 2016/429 del Parlament Europeu i del Consell, de 9 de març de 2016, és el titular de l'explotació o el titular dels animals, d'acord amb el que estableix l'article 16 de la Llei 8/2003, de 24 d'abril, de sanitat animal.»



L'article 4.4 del Reial decret 306/2020 d'11 de febrer exposa que: «El titular de l'explotació s'ha d'assegurar que totes les persones que treballen amb bestiar porcí en l'explotació tinguen una formació adequada i suficient, d'acord amb els principis següents:

a) Totes les persones que treballen amb bestiar porcí hauran de tindre un mínim de formació de 20 hores, sobre les matèries i contingut mínim que figuren en l'annex III, en un termini màxim de 6 mesos comptadors des de la data d'inici del seu treball en l'explotació, sense perjudici del que estableix la normativa específica en matèria de benestar animal i tractaments amb biocides.

No obstant això, les autoritats competents de les comunitats autònomes podran eximir d'aquest requisit els treballadors que puguen demostrar un mínim de 3 anys d'experiència pràctica en treballs relacionats amb la cria de bestiar porcí, que garantisca un coneixement mínim en les matèries referides en el paràgraf anterior.»

Atés que és necessari establir l'exempció del requisit de formació d'acord amb el Reial decret a les persones amb una experiència acreditada en el treball amb el bestiar porcí i la forma d'acreditació de l'exempció, així com l'acreditació de la formació del requisit de formació en treballadors no eximits d'aquesta per part del titular de l'explotació porcina.

La Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, d'acord amb el que s'estableix en el Decret 105/2019, de 5 de juliol, del Consell, pel qual s'estableix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, i el Decret 176/2020, de 30 d'octubre, del Consell d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica és competent en matèria de seguretat i control de mitjans de producció agrària, i després d'oïdes les organitzacions professionals agràries, resol:



Primer

S'eximeixen del requisit de formació els treballadors que puguen demostrar un mínim de 3 anys d'experiència pràctica en treballs relacionats amb la cria de bestiar porcí amb anterioritat a la data d'entrada en vigor del Reial decret 306/2020, d'11 de febrer.



Segon

L'acreditació de l'experiència pràctica de l'apartat anterior s'haurà de realitzar mitjançant una de les documentacions següents:

a) La titularitat d'explotació porcina de persones físiques en el registre d'explotacions ramaderes (d'ara en avant REGA) amb una antiguitat d'almenys 3 anys.

b) La representativitat com a administrador de persones jurídiques titulars d'explotacions porcines en el registre d'explotacions ramaderes (REGA) amb una antiguitat de tres anys.

c) Les persones que treballen amb bestiar porcí hauran de presentar: 1. Còpia del contracte que acredite la relació laboral i la dedicació. 2. Nòmina. 3. Còpia dels documents: Relació nominal de treballadors (RNT) i relació de liquidació de cotitzacions (RLC). 4. Desglossament de la Seguretat Social a càrrec de l'empresa per a cada empleat. 5. Si escau, presentació de factures de prestació de serveis tècnics i els justificants bancaris de pagament corresponents.



Tercer

El titular de l'explotació porcina s'ha d'assegurar que totes les persones que treballen amb bestiar porcí en l'explotació tinguen una formació adequada i suficient mitjançant el pla de formació d'empresa; per a això haurà d'acreditar la formació mitjançant la contractació de cursos a entitats externes o l'organització de cursos mitjançant la contractació del professorat. De tot això haurà d'acreditar documentalment la realització efectiva de la formació i la certificació corresponent.





Quart

Els serveis veterinaris oficials dins dels programes de control per a comprovar el compliment de les condicions i dels requisits establits en el Reial decret 306/2020, d'11 de febrer, dins del marc de les competències de ramaderia adscrites a la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Pesca que són de competència veterinària, verificaran d'acord amb aquesta resolució la formació de les persones que treballen amb bestiar porcí.



Cinqué

Amb independència de l'acreditació de la formació o de l'exempció de l'acreditació establida en l'article 4.4 a) del Reial decret 306/2020, d'11 de febrer, de manera addicional, el titular de l'explotació s'ha d'assegurar que tots els treballadors en contacte amb bestiar porcí realitzen, de manera periòdica i en tot cas, almenys, una vegada cada cinc anys cursos d'adequació dels coneixements als avanços tècnics de l'activitat, basats en les matèries incloses en l'annex III del reial decret esmentat, amb una duració mínima de 10 hores.



Contra aquesta resolució, que no posa fi a la via administrativa, pot interposar-se, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la notificació o publicació, un recurs d'alçada davant el secretari autonòmic d'Agricultura i Desenvolupament Rural, de conformitat amb el que es disposa en els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, de 10 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.





València, 13 de maig de 2022.– El director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca: Antonio Quintana Martínez.

Mapa web