Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 17 de gener de 2022, de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, per la qual es convoca la sisan edició dels Premis Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb Perspectiva de Gènere. [2022/382]

(DOGV núm. 9260 de 20.01.2022) Ref. Base de dades 000509/2022


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica;Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
    Grup temàtic: Premis



És voluntat del Govern Valencià transversalitzar les polítiques per a la igualtat efectiva de dones i homes. La perspectiva de gènere proporciona una via d'aproximació a l'hora d'abordar d'una manera més integradora el disseny de les polítiques públiques en matèria d'urbanisme, mobilitat, paisatge, habitatge i arquitectura. Així, la perspectiva de gènere proporciona noves eines d'interpretació de la realitat, incloent-hi l'espai públic i, per tant, noves estratègies d'intervenció. El context polític i de transformació actual, que demana més participació ciutadana en la presa de decisions, obri una gran oportunitat per a reformular la nostra relació amb el territori i la ciutat, tant als edificis com als espais de transició entre l'àmbit privat i el públic, als espais urbans i al paisatge. Cal també considerar les noves necessitats de mobilitat, que hauran de preveure la sostenibilitat i l'atenció a la diversitat. La complexitat i diversitat de les noves realitats urbanes requereix tindre en compte l'ús diferent que de l'espai públic i privat fan els homes i les dones, les necessitats de les activitats reproductives i la seua visibilitat als espais públics. Per això, és necessari aportar coneixement i instruments, presentar experiències innovadores que ajuden a formular estratègies de dissenys per a regenerar els nostres espais i donar-los un caire més amable, acollidor i amb més qualitat de vida.



L'article 31 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, arreplega el deure per part de les administracions públiques de tindre en compte la perspectiva de gènere per al disseny de la ciutat, de les polítiques urbanes i del planejament urbanístic. Igualment, la Llei 9/2003, de la Generalitat, per a la igualtat efectiva entre dones i homes, explicita que els poders públics valencians adoptaran les mesures apropiades per a modificar els patrons socioculturals de conducta assignats d'acord amb el gènere, amb la finalitat d'eliminar els prejuís, els usos i els costums de qualsevol índole basats en la idea d'inferioritat o en funcions estereotipades de dones i homes contràries al principi d'igualtat.

La Nova Agenda Urbana de l'ONU (Quito 2016), sobre l'habitatge i el desenvolupament urbà sostenible, reorienta la manera com es planifiquen, es dissenyen, es financen, es desenvolupen, s'administren i es gestionen les ciutats i els assentaments humans. Entre els objectius que es persegueixen hi ha: «assolir la igualtat de gènere i l'empoderament de totes les dones i les xiquetes, a fi d'aprofitar plenament la seua contribució vital al desenvolupament sostenible (...) assegurant la participació plena i efectiva de les dones i la igualtat de drets en totes les esferes i en els llocs de lideratge en tots els àmbits d'adopció de decisions (...) i eliminant totes les formes de discriminació, violència i assetjament contra les dones i les xiquetes en espais públics i privats».



Aquests són principis que informen l'acció d'aquests departaments.

D'altra banda, la modificació de la LOTUP, Llei d'ordenació del territori, urbanisme i paisatge, incorpora l'enfocament de gènere en matèria d'urbanisme i ordenació del territori per tal de fer efectiu el principi d'igualtat d'homes i dones. L'annex XII de la llei, Criteris i regles per a la planificació amb perspectiva de gènere, fixa en el punt 1 Urbanisme per a les persones: 1.1. Els plans, els programes i els projectes urbanístics han de respondre a les necessitats bàsiques de totes les persones tenint en compte la seua diversitat. Les ciutats, el paisatge, la mobilitat, els espais públics, els accessos, els habitatges, han de reflectir i facilitar les diferents esferes de la vida: la productiva, la reproductiva, la social o la política i la personal. Igualment han de possibilitar els diferents usos i necessitats que les persones amb les seues diversitats requereixen.»

Amb l'objectiu de facilitar l'aplicació de la perspectiva de gènere al fet urbà, seguint el mandat de la LOTUP, s'ha elaborat la Guía para incorporar la perspectiva de género en actuaciones urbanas:

També s'ha publicat recentment el llibre que compila les aportacions a la jornada «Gènere i habitatge», amb la finalitat d'aterrar el discurs a les propostes concretes i palpables, contribuint així al desenvolupament d'unes ciutats inclusives que, des d'una visió interseccional donen resposta no sols a les demandes de les dones, sinó també a problemes universals: https://www.five.es/tienda-ive/genero-y-vivienda/



Conscients de la importància de difondre els projectes guanyadors dels premis, s'ha publicat el Portal de Perspectiva de Gènere, on es pot accedir als projectes, així com als materials que la Generalitat ha elaborat per a impulsar la perspectiva de gènere, i a diversos documents d'interés en la matèria:

https://politicaterritorial.gva.es/va/web/perspectiva-de-genero/inici

Per a motivar i reconéixer les accions o mesures encaminades a aconseguir-ho, la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat convoquen la sisena edició dels Premis Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb Perspectiva de Gènere.

En virtut de les facultats que ens confereixen l'article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i els articles 4 i 11 del Decret 5/2019, de 16 de juny, del president de la Generalitat, pel qual es determinen el nombre i la denominació de les conselleries, i les seues atribucions, resolem:



Primer. Objecte

L'objecte d'aquesta resolució és convocar per a l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana la sisena edició dels Premis Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb Perspectiva de Gènere.



Segon. Aspirants

Es convoquen:

– els ajuntaments

– les organitzacions

– les institucions

– les universitats

– les associacions

– els col·lectius

– les persones investigadores

que hagen desenvolupat accions a favor d'integrar la perspectiva de gènere en els entorns habitats, urbans i rurals, en els espais de relació entre l'espai privat i el públic, en el paisatge i en la mobilitat;



– professionals dels mitjans de comunicació

– persones divulgadores

que hagen difós aquelles actuacions objecte dels premis.



Tercer. Accions objecte del guardó

Als ajuntaments, a les institucions, a les organitzacions, a les ONG, a les associacions, als col·lectius, als integrants de la comunitat universitària i a les persones investigadores, divulgadores i professionals dels mitjans de comunicació se'ls premiarà:

– les mesures i iniciatives encaminades a promoure la perspectiva de gènere en la transformació urbana i en la millora física i social dels edificis i entorns dels nostres barris, pobles i ciutats:

– plans de mobilitat amb perspectiva de gènere

– normatives i procediments administratius que incloguen perspectiva de gènere

– concursos d'idees per a regeneració urbana i/o paisatgística amb perspectiva de gènere

– iniciatives tendents a l'equitat de gènere en nomenclàtors de vies públiques i recuperació de la memòria de les dones en l'entorn

– guies o recomanacions per a la implantació de la perspectiva de gènere en el model urbà

– activitats reivindicatives i d'empoderament de l'espai públic



– projectes i iniciatives per garantir el dret de les dones a la seguretat en l'espai públic

– processos participatius en la presa de decisions en el disseny de les intervencions

– treballs acadèmics de recerca en les matèries objecte de la convocatòria

– disseny d'habitatges amb perspectiva de gènere, projectes d'arquitectura i urbans amb mirada inclusiva

– projectes cartogràfics que incloguen perspectiva de gènere

– senyalística igualitària, equipaments i mobiliari urbà, disseny igualitari de parcs infantils

– disseny igualitari de parcs saludables per a persones majors, etc.

Una condició és que les iniciatives no hagen sigut objecte de cap premi o reconeixement, entenent-se premis relacionats amb la perspectiva de gènere, amb anterioritat a la finalització del termini d'aquesta convocatòria.



Quart. Categories

S'estableixen les categories següents:

1. Premi per a ajuntaments de menys de 5.000 habitants.

2. Premi per a ajuntaments entre 5.000 i 20.000 habitants.

3. Premi per a ajuntaments de més de 20.000 habitants.

4. Premi per a institucions, universitats, organitzacions, associacions i col·lectius.

5. Premi per a treballs acadèmics de recerca.

6. Premi per a professionals dels mitjans de comunicació i/o persones divulgadores.



Cinqué. Sol·licituds i termini d'inscripció

Les sol·licituds o candidatures es dirigiran a la secretaria tècnica dels premis i s'enviaran per correu postal o electrònic a les adreces:



Unitat d'Igualtat de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat

Correu: igualtat_cptopm@gva.es

Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat

Ciutat Administrativa 9 d'Octubre, torre 1, carrer de la Democràcia, número 77, 46018 València.

Les sol·licituds es presentaran en format PDF o paper, en funció de la modalitat d'enviament triat.

La data límit de recepció de les candidatures serà el 8 de febrer de 2022.

El procediment i formulari estan disponibles en:

https://www.gva.es/va/inicio/procedimientos?id_proc=18406 (valencià)

https://www.gva.es/es/inicio/procedimientos?id_proc=18406 (castellà)



Sisé. Sol·licitud de participació

Cada acció serà descrita en la sol·licitud de participació, que contindrà els camps d'informació següents, en funció de la categoria a la qual s'opte:

1. Categoria premis per a ajuntaments, en les tres categories.

a) Dades del municipi

Nom del municipi

Nombre d'habitants

Adreça

Persona de contacte / càrrec en l'ajuntament

Telèfon de contacte

Correu electrònic de contacte

b) Accions presentades

Per a cada acció presentada s'aportarà la informació següent:

Descripció: breu descripció de l'acció

Equip tècnic participant

Impacte per raó de gènere: atenent els principis generals de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, i, en concret, l'article 31, Polítiques urbanes, d'ordenació territorial i d'habitatge.

Aplicació dels principis recopilats al Set per a introduir la perspectiva de gènere en el procés urbà, de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, disponible en l'enllaç següent:



http://politicaterritorial.gva.es/documents/168489756/0/SET_cas_link.pdf/0cf2c19d-e679-4c10-810a-fea0dd4fb484

Aplicació de la Guía para incorporar la perspectiva de género en actuaciones urbanas:

Benefici de millora de l'espai: descripció quantitativa o qualitativa dels efectes positius de l'acció en termes de polítiques urbanes, d'ordenació del territori, de paisatge i de mobilitat i valoració de l'acceptació per part de la societat de l'acció presentada.

Difusió mediàtica: explicació de la promoció en els mitjans de comunicació de l'acció en qüestió (notícies de premsa, xarxes socials, falques de ràdio, etc.).

Reportatge fotogràfic que il·lustre les accions; fotografies que podran ser dobles quan el que pretenguen indicar siga la diferència d'estat entre abans i després.

Certificat de veracitat: declaració signada per la persona responsable de la secretaria de l'ajuntament en què s'indique que tot el que arreplega la fitxa és cert i que correspon a la tasca realitzada en el període elegible dels premis.

2. Categoria premis per a institucions, organitzacions, associacions i col·lectius

a) Dades de l'organització / institució / associació / col·lectiu

Nom de l'entitat

Tipus d'entitat

Adreça

Persona de contacte / càrrec

Telèfon de contacte

Correu electrònic de contacte

b) Accions presentades

Per a cada acció presentada s'aportarà la informació següent:

Descripció: breu descripció de l'acció

Impacte per raó de gènere: atenent els principis generals de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes i, en concret, l'article 31, Polítiques urbanes, d'ordenació territorial i d'habitatge.

Aplicació dels principis recopilats al Set per a introduir la perspectiva de gènere en el procés urbà, de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, disponible en l'enllaç següent:



http://politicaterritorial.gva.es/documents/168489756/0/SET_cas_link.pdf/0cf2c19d-e679-4c10-810a-fea0dd4fb484

Aplicació de la Guía para incorporar la perspectiva de género en actuaciones urbanas:

Benefici de millora de l'espai: descripció quantitativa o qualitativa dels efectes positius de l'acció en termes de polítiques urbanes, d'ordenació del territori, de paisatge i de mobilitat i valoració de l'acceptació per part de la societat de l'acció presentada.

Reportatge fotogràfic que il·lustre les accions; fotografies que podran ser dobles quan el que pretenguen indicar siga la diferència d'estat entre abans i després.

Declaració de veracitat: declaració signada per la persona que ostente la representació legal de l'organització, institució, associació o col·lectiu, en què s'indique que tot el que arreplega la fitxa és cert i que correspon a la tasca realitzada en el període elegible dels premis.



3. Categoria premis per a professionals dels mitjans de comunicació i/o persones divulgadores

a) Dades de la candidatura

Nom

Indicar si és professional, equip de professionals o divulgadora

Nom del mitjà de comunicació / mitjà de divulgació

Persona de contacte / càrrec

Telèfon de contacte

Correu electrònic de contacte

b) Treball presentat

Descripció del treball o acció desenvolupada

Si es tracta d'un treball publicat, cal aportar-ne una còpia. Si és molt extens, se n'haurà de presentar una còpia en format digital.

4. Categoria premis per a treballs acadèmics de recerca

a) Dades de la candidatura

Nom de la persona investigadora

Títol del treball

Institució acadèmica on s'ha desenvolupat el treball

Dades de contacte:

Telèfon de contacte

Correu electrònic de contacte

b) Treball presentat

Descripció del treball

Còpia del treball. Si és molt extens, se n'haurà de presentar una còpia en format digital.



Seté. Presentació de candidatures al jurat

Durant el mes de febrer i abans de la celebració del 8 de Març, la secretaria tècnica dels premis avaluarà les candidatures presentades.



Una vegada avaluades totes les candidatures, la secretaria tècnica presentarà un dossier a cada un dels membres del jurat, que contindrà:

1. L'avaluació preliminar de totes les candidatures presentades.

2. Còpia de la documentació de totes les sol·licituds rebudes.

Aquest dossier serà la documentació de treball a partir de la qual el jurat procedirà a l'elecció de les candidatures guanyadores en cada una de les categories i subcategories.



Huité. El jurat

Està presidit pel vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat. La secretaria tècnica dels premis assumeix la secretaria del jurat.

Així mateix, integren el jurat:

La persona titular de la Direcció General d'Habitatge i Regeneració Urbana o la persona en qui delegue;

La persona titular de la Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció o la persona en qui delegue;

La persona titular de la Direcció General de Política Territorial i Paisatge o la persona en qui delegue;

La persona titular de la Direcció General d'Urbanisme o la persona en qui delegue;

La persona titular de la Direcció General d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible o la persona en qui delegue;

La directora general de l'Institut Valencià de les Dones,

Representant de la unitat d'Igualtat de les conselleries,

Representant de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies,



Representant d'associacions de dones d'àmbit autonòmic,

I una persona experta, pionera en l'aplicació de la perspectiva de gènere a qüestions espacials, designada per la presidència del jurat.

El jurat es reunirà amb anterioritat a la setmana del Dia Internacional de les Dones per a elegir les candidatures guanyadores de cada una de les categories. En cas d'empat en les votacions, la presidència tindrà vot de qualitat.

En la composició del jurat es respectarà el principi de paritat de dones i homes, en els termes establits en la Llei orgànica 3/2007, per a la igualtat efectiva de dones i homes.



Nové. Convocatòria dels finalistes

Les candidatures seleccionades com a guanyadores pel jurat rebran, abans de la celebració de la setmana del Dia Internacional de les Dones, la comunicació i la invitació per a assistir a la cerimònia de lliurament dels Premis Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb Perspectiva de Gènere.

La resta de candidatures presentades rebran un comunicat d'agraïment i també la invitació per a assistir a la cerimònia de lliurament dels premis.



Deu. Comunicació de guanyadors i premis

El lliurament dels premis de la sisena edició dels Premis Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb Perspectiva de Gènere es realitzarà en un acte que tindrà lloc durant la setmana de celebració del Dia Internacional de les Dones.

Es concediran els premis següents:

1. Premi que reconeixerà el municipi de menys de 5.000 habitants que haja destacat en els aspectes d'aquesta convocatòria, amb menció a l'equip tècnic del projecte.

2. Premi que reconeixerà el municipi entre 5.000 i 20.000 habitants que haja destacat en els aspectes d'aquesta convocatòria, amb menció a l'equip tècnic del projecte.

3. Premi que reconeixerà el municipi de més de 20.000 habitants que haja destacat en els aspectes d'aquesta convocatòria, amb menció a l'equip tècnic del projecte.

4. Premi que reconeixerà la institució, la universitat, l'organització, l'associació o el col·lectiu que hagen destacat en els aspectes d'aquesta convocatòria.

5. Premi que reconeixerà el o la professional dels mitjans de comunicació i/o la persona divulgadora pel treball que haja destacat en els aspectes d'aquesta convocatòria.

6. Premi que reconeixerà el treball acadèmic de recerca que haja destacat en els aspectes d'aquesta convocatòria.

Les candidatures premiades en cada categoria rebran un diploma oficial acreditatiu del premi, així com el dret a utilitzar indefinidament el logotip dels premis que mostre la categoria i el premi que han rebut, així com l'any en què ho han fet.

La Conselleria es reserva el dret d'atorgar premis compartits dins de cada categoria, així com d'atorgar mencions especials dins de cada categoria, o de deixar vacant una d'aquestes en el cas que el jurat estime que cap de les candidatures és mereixedora del premi en qüestió.





Onze. Drets i obligacions

1. Els participants s'obliguen a cedir a la Generalitat els drets d'explotació corresponents a l'eventual edició dels materials lliurats en les sol·licituds, que, en cas que resulten premiats, es publicaran en el Portal de Perspectiva de Gènere. De la mateixa manera, la Generalitat podrà utilitzar, per si mateixa o a través de terceres persones, físiques o jurídiques, de la forma que estime més convenient per als seus interessos, qualsevol de les imatges o elements que formen aquesta edició.



2. Així mateix, els participants s'obliguen a assumir les responsabilitats que pogueren resultar de la utilització dels textos, imatges i altres elements creatius aportats per aquests en la realització del treball i la propietat dels quals siga de terceres persones o entitats alienes a la present convocatòria.



Dotze. Acceptació de bases

La presentació de la sol·licitud implica l'acceptació de les bases de la present convocatòria.



València, 17 de gener de 2022.– El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica: Héctor Illueca Ballester. El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat: Arcadi España García.

Mapa web