Ficha docv

Ficha docv









DECRET 40/2022 d'8 d'abril, del Consell, pel qual s'estableix per a la Comunitat Valenciana el currículum del cicle formatiu de grau superior corresponent al títol de Tècnic o Tècnica Superior de Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal [2022/3431]

(DOGV núm. 9323 de 22.04.2022) Ref. Base de dades 003345/2022


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Conselleria d'Educació, Cultura i Esport
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Educació
    Descriptors:
      Temàtics: monografies



Índex

Preàmbul

Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

Article 2. Currículum

Article 3. Organització i distribució horària

Article 4. Mòduls professionals: Formació en centres de treball i Projecte de ramaderia i assistència en sanitat animal

Article 5. Espais i equipament

Article 6. Professorat

Article 7. Docència en anglés

Article 8. Autonomia dels centres

Article 9. Requisits dels centres per a impartir aquests ensenyaments

Article 10. Avaluació, promoció i acreditació

Article 11. Adaptació als diversos tipus i destinataris de l'oferta educativa

Disposició addicional primera. Acreditació del professorat de centres privats o públics de titularitat diferent de l'Administració educativa



Disposició addicional segona. Incidència en les dotacions de despesa

Disposició derogatòria única. Derogació normativa

Disposició final primera. Aplicació i desenvolupament

Disposició final segona. Entrada en vigor

Annex I. Mòduls professionals

Annex II. Seqüenciació i distribució horària setmanal dels mòduls professionals

Annex III. Professorat

Annex IV. Currículum dels mòduls professionals: Anglés tècnic I-S i II-S

Annex V. Espais mínims

Annex VI. Titulacions acadèmiques requerides per a impartir els mòduls professionals que conformen el cicle formatiu en centres de titularitat privada o d'altres administracions diferents de l'educativa.







PREÀMBUL



L'Estatut d'autonomia de la Comunitat Valenciana estableix, en l'article 53, que és de competència exclusiva de la Generalitat la regulació i l'administració de l'ensenyament en tota la seua extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats, en l'àmbit de les seues competències, sense perjudici del que disposa l'article 27 de la Constitució espanyola i les lleis orgàniques que, d'acord amb l'apartat primer de l'article huitanta-u, la despleguen.

Una vegada aprovat i publicat en el Boletín Oficial del Estado el Reial decret 1585/2012, de 23 de novembre, pel qual s'estableix el títol de Tècnic Superior en Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal i es fixen els seus ensenyaments mínims, els continguts bàsics dels quals representen el 55 per cent de la duració total del currículum d'aquest cicle formatiu, establida en 2.000 hores, en virtut del que es disposa en l'article 10, apartats 1 i 2, de la Llei orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les qualificacions i de la formació professional; en els articles 6.2, 6.3, 39.4 i 39.6 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, i en el capítol I del títol I del Reial decret 1147/2011, de 29 de juliol, pel qual s'estableix l'ordenació de la formació professional del sistema educatiu, és necessari, tenint en compte els aspectes definits en la normativa esmentada anteriorment, establir el currículum complet d'aquests nous ensenyaments de Formació Professional inicial vinculats al títol esmentat en l'àmbit d'aquesta comunitat autònoma, ampliant i contextualitzant els continguts dels mòduls professionals, respectant el perfil professional d'aquest, per a donar resposta als reptes i a les circumstàncies actuals del sistema educatiu i laboral.

Aquesta norma s'ha elaborat de manera coherent, amb la normativa estatal, de la Unió Europea i la de la Comunitat Valenciana, amb la intenció de mantindre un marc normatiu estable, predictible, integrat i clar, donant compliment amb això al principi de seguretat jurídica.



Es completa així, eficaçment i eficientment, el marc legal establit pel Reial decret 1585/2012, de 23 de novembre, que estableix l'esmentat títol i els seus ensenyaments mínims, introduint la regulació adequada i imprescindible, que estableix les obligacions necessàries a fi d'atendre l'objectiu que es pretén aconseguir, seguint el principi de proporcionalitat.

En aplicació del principi de transparència, s'ha donat publicitat a la iniciativa normativa i als documents propis del procés d'elaboració, s'ha sotmés l'expedient a informació i audiència pública, i s'ha publicat l'anunci corresponent en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana en compliment de l'article 133 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



S'ha prestat especial atenció a les àrees prioritàries definides per la disposició addicional tercera de la Llei orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les qualificacions i de la formació professional, mitjançant la definició de continguts de prevenció de riscos laborals, que permeten que tot l'alumnat puga obtindre el certificat de Tècnic o Tècnica en Prevenció de Riscos Laborals, nivell bàsic, expedit d'acord amb el que disposa el Reial decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s'aprova el reglament dels serveis de prevenció i s'incorpora en el currículum la formació en llengua anglesa per a facilitar la seua mobilitat professional a qualsevol país europeu.

Aquest currículum requereix una concreció posterior en les programacions que l'equip docent ha d'elaborar, les quals han d'incorporar el disseny d'activitats d'aprenentatge i el desenvolupament d'actuacions flexibles que, en el marc de la normativa que regula l'organització dels centres, possibiliten adequacions particulars del currículum en cada centre docent d'acord amb els recursos disponibles, sense que, en cap cas, implique la supressió d'objectius que afecten la competència general del títol.

Fent ús de les competències de l'article 53 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, oït el Consell Valencià de Formació Professional, consultats els agents socials, a proposta del conseller d'Educació, Cultura i Esport, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 8 de abril de 2022,





DECRETE



Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

1. Aquest Decret del Consell té per objecte establir el currículum del cicle formatiu de grau superior vinculat al títol de Tècnic o Tècnica superior en Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal, tenint en compte les característiques socioproductives, laborals i educatives de la Comunitat Valenciana. A aquest efecte, la identificació del títol, el perfil professional que està expressat per la competència general, les competències professionals, personals i socials i la relació de qualificacions i, si és el cas, les unitats de competència del Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals, i també l'entorn professional i la prospectiva del títol en el sector o sectors són els que es defineixen en el títol de Tècnic o Tècnica Superior de Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal, determinat en el Reial decret 1585/2012, de 23 de març, pel qual s'estableix aquest títol i els seus ensenyaments mínims.



2. El que es disposa en aquesta Decret del Consell serà aplicable en els centres docents que desenvolupen els ensenyaments del cicle formatiu de grau superior de Tècnic o Tècnica Superior en Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal, situats en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.



Article 2. Currículum

1. La duració total del currículum d'aquest cicle formatiu, incloent-hi tant la càrrega lectiva dels seus mòduls professionals com la càrrega lectiva reservada per a la docència en anglés, és de 2.000 hores.

2. Els objectius generals d'aquest cicle, els mòduls professionals i els objectius d'aquests mòduls professionals, expressats en termes de resultats d'aprenentatge i els criteris d'avaluació d'aquest, així com les orientacions pedagògiques, són els que s'estableixen per a cada un en el Reial decret 1585/2012, de 23 de novembre.

3. Els continguts i la càrrega lectiva completa d'aquests mòduls professionals s'estableixen en l'annex I d'aquest Decret del Consell.



Article 3. Organització i distribució horària

La impartició dels mòduls professionals d'aquest cicle formatiu, quan s'oferisca en règim presencial ordinari, s'organitzarà en dos cursos acadèmics. La seqüenciació en cada curs acadèmic, la càrrega lectiva completa i la distribució horària setmanal es concreten en l'annex II d'aquest Decret del Consell.



Article 4. Mòduls professionals: Formació en centres de treball i Projecte de ramaderia i assistència en sanitat animal

1. El mòdul professional de Formació en centres de treball es farà, amb caràcter general, el tercer trimestre del segon curs.

2. El mòdul professional de Projecte de ramaderia i assistència en sanitat animal consistirà en la realització individual d'un projecte de caràcter integrador i complementari de la resta dels mòduls professionals que componen el cicle formatiu, que es presentarà i defensarà davant d'un tribunal format per professorat de l'equip docent del cicle formatiu. Es desenvoluparà, amb caràcter general, durant l'últim trimestre del segon curs, i podrà coincidir amb la realització del mòdul professional de Formació en centres de treball. El desenvolupament i el seguiment d'aquest mòdul haurà de compaginar la tutoria individual i col·lectiva, i l'avaluació, per ser de caràcter integrador i complementari de la resta dels mòduls que componen el cicle formatiu, quedarà condicionada a l'avaluació positiva d'aquests.



Article 5. Espais i equipament

1. Els espais mínims que han de reunir els centres educatius per a permetre el desenvolupament dels ensenyaments d'aquest cicle formatiu, en compliment de la normativa sobre prevenció de riscos laborals així com la normativa sobre seguretat i salut en el lloc de treball, són els que estableix l'annex V d'aquest Decret del Consell.

2. Els espais formatius establits els poden ocupar diversos grups d'alumnat que cursen el mateix cicle o altres cicles formatius o etapes educatives i no necessàriament s'han de diferenciar mitjançant tancaments.

3. L'equipament, a més d'incloure el que és necessari i suficient per a garantir l'adquisició dels resultats d'aprenentatge i la qualitat de l'ensenyament a l'alumnat segons el sistema de qualitat adoptat, haurà de complir les condicions següents:

a) Els equips, màquines i material anàleg que es faça servir disposaran de la instal·lació necessària perquè funcionen correctament, i compliran les normes de seguretat i de prevenció de riscos i totes les altres que siguen aplicables.

b) La quantitat i les característiques de l'equipament dependran del nombre d'alumnat a fi de permetre l'adquisició dels resultats d'aprenentatge, i es tindran en compte els criteris d'avaluació i els continguts que s'inclouen en cada un dels mòduls professionals que s'impartisquen en els espais mencionats.



Article 6. Professorat

1. Els aspectes referents a les especialitats del professorat amb atribució docent en els mòduls professionals del cicle formatiu de grau superior en Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal, indicats en el punt 2 de l'article 2 d'aquest Decret del Consell, segons el que preveu la normativa estatal de caràcter bàsic, són els que s'estableixen actualment en l'annex III A) del Reial decret 1585/2012, de 23 de novembre, i en l'annex III d'aquest Decret del Consell es determinen les especialitats i, si és el cas, els requisits de formació inicial del professorat amb atribució docent en el mòdul professional d'Anglés tècnic inclòs en l'article 7.



2. Per tal de garantir la qualitat d'aquests ensenyaments, per a poder impartir els mòduls professionals que conformen el cicle formatiu, el professorat dels centres docents no pertanyents a l'Administració educativa, ubicats en l'àmbit territorial de la Comunitat, han de tindre la corresponent titulació acadèmica que s'indica en l'annex VI d'aquest Decret del Consell i a més acreditar la formació pedagògica i didàctica a què fa referència l'article 100.2 de la LOE. La titulació acadèmica universitària requerida s'adaptarà a la seua equivalència de grau/màster universitari.

En tot cas, s'exigirà que els ensenyaments conduents a les titulacions esmentades engloben els objectius dels mòduls professionals i, si aquests objectius no hi estan inclosos, a més de la titulació haurà d'acreditar-se, mitjançant certificació, una experiència laboral d'almenys tres anys en el sector vinculat a la família professional, fent activitats productives en empreses relacionades implícitament amb els resultats d'aprenentatge.

3. En relació al professorat especialista haurà de posseir els requisits indicats en els apartats 3, 4 i 5 de l'article 12 del mencionat Reial decret 1585/2012, de 23 de novembre, en el cas de la competència docent atribuïda al professor especialista.



Article 7. Docència en anglés

1. Amb la finalitat que l'alumnat conega la llengua anglesa, en els vessants oral i escrit, que li permeta resoldre situacions que impliquen la producció i comprensió de textos relacionats amb la professió, conéixer els avanços d'altres països, fer propostes d'innovació en l'àmbit professional i facilitar la mobilitat a qualsevol país europeu, el currículum d'aquest cicle formatiu incorpora la llengua anglesa de manera integrada en dos dels mòduls professionals que componen la totalitat del cicle formatiu.

2. Aquests mòduls els impartirà de manera voluntària el professorat amb atribució docent en aquests que, a més, posseïsca l'habilitació lingüística en anglés d'acord amb la normativa aplicable a la Comunitat Valenciana. A fi de garantir que l'ensenyament en anglés s'impartisca en els dos cursos acadèmics del cicle formatiu de manera continuada, s'han de triar mòduls professionals dels dos cursos i els mòduls susceptibles de ser impartits en llengua anglesa són els que estan relacionats amb les unitats de competència incloses en el títol.

3. Com a conseqüència de la major complexitat que suposa la transmissió i recepció d'ensenyaments en una llengua diferent de la materna, els mòduls professionals impartits en llengua anglesa incrementaran la seua càrrega horària lectiva en tres hores setmanals per al mòdul que s'impartisca en el primer curs i dues hores per al que es desenvolupe durant el segon curs. A més, el professorat que impartisca aquests mòduls professionals tindrà assignades en el seu horari individual tres hores setmanals de les complementàries al servei del centre per a la preparació d'aquests.

4. Si no es compleixen les condicions indicades, amb caràcter excepcional i de manera transitòria, els centres autoritzats per a impartir el cicle formatiu, en el marc general del seu projecte educatiu concretaran i desenvoluparan el currículum del cicle formatiu incloent un mòdul d'Anglés tècnic en cada curs acadèmic, la llengua vehicular del qual serà l'anglés, amb una càrrega horària de tres hores setmanals en el primer curs i dues hores setmanals en el segon curs. El currículum d'aquests mòduls d'Anglés tècnic es concreta en l'annex IV.



Article 8. Autonomia dels centres

1. Els centres educatius tindran, d'acord amb la legislació aplicable en cada cas, l'autonomia pedagògica necessària, d'organització i de gestió econòmica per al desenvolupament dels ensenyaments i per a adaptar-los a les característiques concretes de l'entorn socioeconòmic, cultural i professional.

2. En el marc general del projecte educatiu i en funció de les característiques de l'entorn productiu, els centres autoritzats per a impartir el cicle formatiu han de concretar i desenvolupar el currículum mitjançant l'elaboració del projecte curricular del cicle formatiu i de les programacions didàctiques de cada un dels mòduls professionals, en els termes establits en aquest Decret del Consell, i han de potenciar o crear la cultura de prevenció de riscos laborals als espais on s'impartisquen els diversos mòduls professionals, així com una cultura de respecte ambiental, treball de qualitat fet d'acord amb les normes de qualitat, creativitat, innovació i igualtat de gèneres.

3. La conselleria amb competències en aquests ensenyaments de Formació Professional afavorirà l'elaboració de projectes d'innovació, així com de models de programació docent i de materials didàctics, que faciliten al professorat el desenvolupament del currículum.

4. Els centres, en l'exercici de l'autonomia que els ha sigut concedida, podran adoptar experimentacions, plans de treball, formes d'organització o ampliació de l'horari escolar en els termes que establisca la conselleria amb competències en aquests ensenyaments de Formació Professional, sense que, en cap cas, s'imposen aportacions a l'alumnat ni exigències per a aquesta.



Article 9. Requisits dels centres per a impartir aquests ensenyaments

Tots els centres de titularitat pública o privada situats en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana que oferisquen ensenyaments conduents a l'obtenció del títol de Tècnic o Tècnica superior en Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal, s'han d'ajustar al que s'estableix en la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, i en les normes que la despleguen, i, en tot cas, hauran de complir els requisits que s'estableixen en l'article 46 del Reial decret 1147/2011, de 29 de juliol, a més del que s'estableix en el Reial decret 1585/2012, de 23 de novembre i en les normes que el despleguen.



Article 10. Avaluació, promoció i acreditació

Per a l'avaluació, promoció i acreditació de la formació establida en aquest Decret del Consell s'atendran les normes que dicte expressament la conselleria amb competències en aquests ensenyaments de Formació Professional.



Article 11. Adaptació als diversos tipus i destinataris de l'oferta educativa

La conselleria amb competències en aquests ensenyaments de Formació Professional podrà fer ofertes formatives d'aquest cicle formatiu adaptades a les necessitats específiques de col·lectius desfavorits o en risc d'exclusió social i adequar-ne els ensenyaments a les característiques dels diversos tipus d'oferta educativa a fi d'adaptar-se a les característiques dels destinataris.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Acreditació del professorat de centres privats o públics de titularitat diferent de l'Administració educativa

1. El professorat dels centres de titularitat privada o de titularitat pública d'una altra administració diferent de l'educativa que, en la data d'entrada en vigor d'aquest Decret del Consell, no tinga els requisits acadèmics exigits en l'article 6 d'aquest Decret del Consell podrà impartir els mòduls professionals corresponents que conformen aquest currículum si es troba en algun dels supòsits següents:



a) Professorat que haja impartit docència, sempre que dispose, per a fer-ho, dels requisits acadèmics requerits, durant un període de dos cursos acadèmics complets, o, a falta d'això, dotze mesos en períodes continus o discontinus, dins dels quatre cursos anteriors a l'entrada en vigor d'aquest Decret del Consell, en el mateix mòdul professional inclòs en un cicle formatiu emparat per la LOGSE que siga objecte de la convalidació establida en l'annex IV del Reial decret 1585/2012, de 23 de novembre. L'acreditació docent corresponent podrà sol·licitar-se durant un any després de l'entrada en vigor d'aquest Decret del Consell.



b) Professorat que dispose d'una titulació acadèmica universitària i de la formació pedagògica i didàctica requerida, i, a més, acredite una experiència laboral de tres anys com a mínim en el sector vinculat a la família professional, i es realitzaran activitats productives o docents en empreses relacionades implícitament amb els resultats d'aprenentatge del mòdul professional.

2. El procediment que s'ha de seguir per a obtindre l'acreditació docent establida en aquesta disposició addicional serà el següent:

El professorat que considere que reuneix els requisits necessaris, ho sol·licitarà a la direcció territorial amb competències en educació, i adjuntarà la documentació següent:

– Fotocòpia compulsada del títol acadèmic oficial.

– Documents justificatius de complir els requisits indicats en l'apartat a o b) d'aquesta disposició addicional.

3. La persona titular de la direcció territorial, amb l'informe previ del seu Servei d'Inspecció d'Educació, elevarà una proposta de resolució davant de l'òrgan administratiu competent en matèria d'ordenació d'aquests ensenyaments de Formació Professional, de la conselleria amb competències en matèria d'educació, que dictarà una resolució individualitzada sobre aquest tema. Contra aquesta resolució, la persona interessada podrà presentar un recurs d'alçada en el termini d'un mes des que siga notificada davant de la secretaria autonòmica de la qual depenga el mencionat òrgan administratiu competent, punt que haurà de constar en la resolució mencionada. Aquests resolucions quedaran inscrites en un registre creat amb aquesta finalitat.



Segona. Incidència en les dotacions de despesa

La implementació i el desplegament posterior d'aquest Decret del Consell s'haurà d'atendre amb els mitjans personals i els materials de la conselleria competent en aquests ensenyaments de Formació Professional, en la quantia que prevegen els pressupostos anuals corresponents.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al que estableix aquesta norma.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Aplicació i desenvolupament

S'autoritza a qui tinga la titularitat de la conselleria competent en matèria educativa per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries per a l'aplicació i el desplegament del que disposa aquest Decret del Consell.



Segona. Entrada en vigor

Aquest Decret del Consell entrarà en vigor l'endemà de ser publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València,8 d'abril de 2022



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER



El conseller d'Educació, Cultura i Esport

VICENT MARZÀ I IBÁÑEZ





ANNEX I

Mòduls professionals



1. Mòdul professional: Organització i control de la reproducció i cria.

Codi: 1274.

Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació:

1. Supervisa el maneig de reproductors i la seua adaptació a l'explotació analitzant procediments i protocols d'actuació.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha controlat la selecció de races autòctones que ofereixen garanties reproductores.

b) S'ha registrat l'entrada de nous reproductors en l'explotació.



c) S'ha programat el control dels factors que incideixen en la fase reproductiva de cada espècie.

d) S'han organitzat les tasques d'exercitació dels sementals en funció de l'espècie.

e) S'ha verificat l'aprenentatge i entrenament dels sementals en la recol·lecció de semen.

f) S'han controlat les operacions d'extracció i preparació del semen.



g) S'ha programat, preparat i vigilat el transport de les espècies de femelles reproductores que així ho requerisquen.

h) S'ha controlat el procés de certificació en ramaderia ecològica en el maneig de reproductors.

i) S'han organitzat els recursos humans i materials en el maneig de reproductors.

j) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de producció ramadera ecològica, la de sanitat i benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

2. Organitza i controla les operacions de rezel i de detecció de zel relacionant les tècniques, els mitjans i els mètodes amb les característiques de les espècies i el pla de reproducció.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha realitzat la ubicació dels sementals.

b) S'ha assignat el semental en funció de l'espècie.

c) S'ha assignat el nombre de femelles per mascle en l'aparellament natural.

d) S'ha organitzat el programa d'aparellament natural.

e) S'han organitzat els lots de femelles per a, si és el cas, estimular o sincronitzar els zels.

f) S'ha supervisat el maneig de mascles en les tasques de rezel.

g) S'han detectat les femelles que estan en zel.

h) S'han realitzat els registres de control i seguiment de les operacions executades.

i) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de producció ramadera ecològica, la de sanitat i benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

3. Elabora i aplica el pla de cobriments analitzant la finalitat productiva de l'explotació.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha analitzat el nombre d'animals i les seues característiques en l'elaboració del pla de cobriments.

b) S'han verificat els registres de zels.

c) S'han realitzat tècniques d'inseminació artificial.

d) S'ha realitzat l'aparellament natural.

e) S'ha controlat el registre de cobriments, tant de femelles com de sementals.

f) S'ha supervisat el maneig de cobriments en ramaderia ecològica.



g) S'han organitzat els recursos humans i els materials en els treballs de cobriments.

h) S'han aplicat la normativa ambiental, la de producció ramadera ecològica, la de sanitat i benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

4. Organitza i controla l'estat i el maneig del període de gestació i part caracteritzant els protocols d'actuació.

Criteris d'avaluació:

a) S'han registrat les femelles que estan prenyades.

b) S'han registrat les repeticions a zel, femelles buides i avortaments.

c) S'ha organitzat el maneig de femelles cobertes.

d) S'ha controlat el trasllat i la ubicació de les femelles pròximes al part.

e) S'ha realitzat un control rutinari de les femelles més pròximes al part.

f) S'ha descrit l'actuació davant d'un part.

g) S'han realitzat les cures posteriors al part.

h) S'han anotat les incidències del part i s'han registrat els naixements.

i) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de producció ramadera ecològica, la de sanitat i benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

5. Supervisa les operacions de maneig en femelles i cries en període de lactància valorant els mètodes, les tècniques i els protocols d'actuació.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha controlat la conducta de les cries acabades de nàixer.

b) S'ha descrit l'encalostrament de les cries acabades de nàixer.

c) S'ha examinat el braguer de les mares.

d) S'ha controlat la lactància artificial i natural.

e) S'ha verificat l'estat general de les cries de manera rutinària.

f) S'ha supervisat, si és el cas, el comportament maternal.

g) S'ha controlat el pesatge i, si és el cas, altres pràctiques zootècniques inicials.

h) S'ha integrat la mare i la cria en el ramat, en les espècies que així ho requerisquen.

i) S'ha verificat el maneig i l'aproximació progressiva a les cries de les espècies que ho necessiten.

j) S'ha supervisat el procés integral de cria en ramaderia ecològica.



k) S'han organitzat els recursos humans i els materials en els treballs de maneig de femelles i cries.

l) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de producció ramadera ecològica, la de sanitat i benestar animal, la de seguretat alimentària i la de prevenció de riscos laborals.

6. Gestiona el programa alimentari de reproductors i relaciona les espècies amb les seues necessitats i les exigències productives.

Criteris d'avaluació:

a) S'han descrit les matèries primeres alimentàries.

b) S'ha controlat la provisió i l'emmagatzematge de les matèries primeres alimentàries.

c) S'han calculat les racions alimentàries.

d) S'ha manejat i controlat la maquinària de conservació, preparació i distribució d'aliments.

e) S'ha supervisat l'estat dels animals segons l'alimentació.



f) S'han controlat les operacions de maneig del programa alimentari.



g) S'han supervisat els procediments de conversió de ramaderia convencional a ecològica i de certificació ecològica.

h) S'han organitzat els recursos humans i els materials en els treballs de gestió del programa alimentari.

i) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de producció ramadera ecològica, la de sanitat i benestar animal, la de seguretat alimentària i la de prevenció de riscos laborals.

7. Supervisa i organitza la producció làctia analitzant les característiques de les espècies, les tècniques i els protocols d'actuació.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha descrit l'anatomia del braguer.

b) S'ha analitzat la fisiologia de la producció làctia segons l'espècie.



c) S'ha descrit la sala de munyir i la lleteria.

d) S'ha explicat el procés de munyiment mecànic.

e) S'ha realitzat la presa de mostres de control de la llet.

f) S'ha registrat la producció de cada animal.

g) S'han supervisat els procediments de certificació ecològica.

h) S'han organitzat els recursos humans i els materials en els treballs de producció làctia.

i) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de producció ramadera ecològica, la de sanitat i benestar animal, la de seguretat alimentària i la de prevenció de riscos laborals.

Continguts:

a) Supervisió del maneig de reproductors i adaptació a l'explotació:



Selecció de sementals en races autòctones. Garanties reproductores. Característiques segons l'espècie. Importància de les races autòctones en ramaderia ecològica.

Registres d'entrada de reproductors nous. Emplenament. Control de la documentació d'entrada.

Fases reproductives en diverses espècies. Control de factors reproductius. Mètodes de maneig, farmacològics i altres. Diferències específiques. Estacionalitat de la reproducció.

Programa d'exercicis per a sementals. Diferències entre espècies. Importància en cavalls.

Entrenament i aprenentatge dels sementals. Fases. Poltres o maniquins.

Operacions d'extracció de semen. Diferències entre espècies. Vagines artificials, maneig i muntatge. Preparació de dosis seminals. Dilució. Productes per a la dilució. Controls de temperatura i humitat. Valoració seminal. Refrigeració. Preparació de palletes.

Transport de reproductores. Exigències segons les espècies. Preparació i vigilància. Documentació.

Maneig de reproductors en ramaderia ecològica. Certificació. Passos que s'han de seguir.

Organització dels recursos humans i materials. Distribució de tasques.

Normativa ambiental, de ramaderia ecològica, de sanitat i benestar animal i de prevenció de riscos laborals.

b) Organització i control de les operacions de rezel i de detecció de zel:

Ubicació de sementals. Necessitats en funció de l'espècie. Característiques generals.

Assignació del semental o sementals. Valoració d'índexs productius, morfològics.

Selecció de sementals per catàleg. Índex de selecció.

Organització de l'aparellament natural. Relació del nombre de femelles per semental. Diferències entre espècies.

Lotificació de femelles. Estimulació i sincronització de zels. Mètodes artificials. Hormones via vaginal, intravenosa i altres.

Mètodes naturals d'estimulació del zel. Maneig de mascles en el rezel. Comportament segons l'espècie.

Detecció de femelles en zel. Sistemes. Registres de control i seguiment en les operacions de detecció de zel.

Normativa ambiental, de producció ramadera ecològica, de sanitat i benestar animal i de prevenció de riscos laborals.

c) Elaboració i aplicació del pla de cobriments:

Anàlisi del bestiar existent. Característiques. Nombre de femelles per mascle. Diferències entre espècies i races.

Registres del zel. Verificació. Relació amb el pla d'aparellament o inseminació segons l'espècie.

Inseminació artificial. Aplicació de dosis seminals. Tècniques. Diferències entre espècies.

L'aparellament natural. Control de l'aparellament sense ajuda. L'aparellament dirigit.

Registre de cobriments. Nombre de salts per mascle. Nombre de femelles muntades per mascle i espècie.

Maneig de cobriments en ramaderia ecològica. L'encreuament triple (F2). Diferències entre espècies. Adequació a la disponibilitat d'aliments.

Organització dels recursos humans i materials. Distribució de tasques.

Normativa ambiental, de producció ramadera ecològica, de sanitat i benestar animal i de prevenció de riscos laborals.

d) Organització i control de l'estat i el maneig del període de gestació i part:

Comprovació del prenyat de les femelles. Tècniques de camp: detecció de prenyat per palpació abdominal i per avaluació del desenvolupament del braguer; verificació del «no retorn a l'estre» i altres.

Retorn del zel. Causes. Registre. Avortaments i mortalitat embrionària.

Organització de femelles cobertes i prenyades. Objectius productius. Diferències específiques i d'explotació.

Maneig de femelles prenyades. Control. Ubicació de femelles pròximes al part. Diferències específiques.

Assistència al part. Ajudes específiques segons l'espècie. Actuacions davant de parts normals i distòcics.

Cures posteriors al part. Comprovació de la placenta. Verificació de l'estat tèrmic. Separació de cries.

Registre de les incidències i anomalies. Registre de naixements.

Normativa ambiental, de producció ramadera ecològica, de sanitat i benestar animal i de prevenció de riscos laborals.

e) Supervisió de les operacions de maneig en femelles i cries en període de lactació:

Control de cries nounades. Conducta. Anomalies comunes segons l'espècie.

Verificació de l'encalostrament en mamífers. Importància dels calostres.

Comprovació de l'estat del braguer. Problemes possibles. Mastitis. Agalàxia.

Control de la lactància artificial i natural. Dispositius de subministrament. Lactoreemplaçants.

Control de l'estat de les cries. Mesures específiques segons les espècies.

Acceptació de la cria per part de la mare. Particularitats segons les espècies. Afillament.

Pesatge, escornatge i escuament i altres pràctiques zootècniques. Necessitats segons l'espècie i requeriments sanitaris.

Integració de mare i cria en el ramat. Especificacions.

Maneig especial de cries. Necessitats d'aproximació. Els poltres i les seues necessitats.

Procés integral de cria en ramaderia ecològica. Temps de permanència de la cria amb la mare.

Organització dels recursos humans i materials. Distribució de tasques.

Normativa ambiental, de producció ramadera ecològica, de sanitat i benestar animal, de seguretat alimentària i de prevenció de riscos laborals.

f) Gestió del programa alimentari de reproductors:

Descripció de matèries primeres alimentàries. Requeriment segons les espècies.

Control de la provisió i l'emmagatzematge de les matèries primeres alimentàries. Dimensionament de l'espai en funció de l'espècie.

Càlcul de les racions alimentàries dels sementals i femelles reproductores. Aportació de les necessitats energètiques i proteiques. Suplements vitamínics i minerals. Ús de les noves tecnologies.

Maneig i control de la maquinària de conservació, preparació i distribució d'aliments. Característiques en funció del tipus d'explotació i d'espècies.

L'alimentació dels sementals i les reproductores. Estat segons les espècies. Programa alimentari. Control d'operacions. Maneig segons les espècies.

Conversió de ramaderia convencional a ramaderia ecològica. Aprofitament racional dels recursos alimentaris.

Organització dels recursos humans i materials. Distribució de tasques.

Normativa ambiental, de producció ramadera ecològica, de sanitat i benestar animal, de seguretat alimentària i de prevenció de riscos laborals.

g) Supervisió i organització de la producció làctia: El braguer. Anatomia. Diferències segons l'espècie.

La fisiologia de la producció làctia. Composició de la llet segons l'espècie. Control d'estrés.

La sala de munyir. Tipus. Adequació segons l'espècie. La lleteria. Conservació de la llet. Particularitats.

El munyiment mecànic. Maquinària. Rutina de munyiment. Particularitats.

Control de la llet. Presa de mostres

Registre de la producció unitària. Ús de les tecnologies de la informació i de la comunicació.

Procediments de certificació de llet ecològica. Elements que s'han de tindre en compte.

Organització dels recursos humans i materials. Distribució de tasques.

Normativa ambiental, de sanitat i benestar animal, de seguretat alimentària i de prevenció de riscos laborals.



2. Mòdul professional: Gestió de la producció animal.

Codi: 1275

Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació:

1. Organitza i supervisa les operacions de maneig dels animals de recria i d'acevall analitzant les seues característiques i els protocols d'actuació.

Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat les races de les principals espècies destinades per a la producció de carn.

b) S'ha valorat la seua aptitud per a la producció de carn.

c) S'han descrit cronològicament les actuacions que s'han de realitzar en el control de recepció i en l'adequació dels animals quan arriben a l'explotació.

d) S'han controlat els paràmetres prefixats que determinen el compliment dels objectius i el cronograma de treball.

e) S'han controlat els processos de càrrega, descàrrega i transport d'animals.

f) S'han establit els lots de recria i d'acevall.

g) S'han coordinat i organitzat els recursos humans i materials.



h) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de sanitat i benestar animal, la de seguretat alimentària i la de prevenció de riscos laborals.



2. Controla, sota la supervisió del veterinari, el compliment del programa sanitari dels animals de recria i d'acevall caracteritzant les malalties.

Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat les malalties principals que afecten els animals de recria i d'acevall.

b) S'han descrit les pautes generals en la detecció i el seguiment d'animals malalts.

c) S'han descrit les actuacions indicades en la normativa per als animals en quarantena o situats en el llatzeret.

d) S'ha controlat l'emmagatzematge i la conservació dels medicaments.

e) S'ha aplicat el període de supressió abans del sacrifici.

f) S'han supervisat i elaborat fitxes i comunicats de treball.

g) S'han coordinat i organitzat els recursos humans i materials.



h) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de sanitat i benestar animal, la de seguretat alimentària i la de prevenció de riscos laborals.



3. Controla el programa d'alimentació dels animals de recria i d'acevall analitzant les necessitats nutritives per a la producció.

Criteris d'avaluació:

a) S'han caracteritzat els aliments per a acevall i recria.

b) S'han elaborat racions alimentàries segons les fórmules establides.

c) S'ha verificat l'administració i distribució de racions alimentàries.

d) S'han supervisat i emplenat les fitxes d'elaboració i distribució de racions alimentàries.

e) S'han coordinat i organitzat els recursos humans i materials.



f) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de sanitat i benestar animal, la de seguretat alimentària i la de prevenció de riscos laborals.



4. Organitza i supervisa les operacions de maneig d'aus caracteritzant els processos productius avícoles.

Criteris d'avaluació:

a) S'han caracteritzat les espècies avícoles d'interés zootècnic.

b) S'han analitzat els sistemes d'identificació d'aus.

c) S'han supervisat les operacions de control d'aus i ous en arribar aquests a l'explotació.

d) S'ha organitzat l'explotació avícola per lots.

e) S'ha supervisat el compliment del programa sanitari de les aus de cria, recria, acevall o ponedores.

f) S'han elaborat racions alimentàries per a aus.

g) S'ha supervisat l'administració i distribució de racions.

h) S'han coordinat i organitzat els recursos humans i materials.



i) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de sanitat i benestar animal, la de seguretat alimentària i la de prevenció de riscos laborals.



5. Controla i supervisa les operacions de recollida i maneig d'ous relacionant les tècniques amb la destinació final del producte.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha analitzat la qualitat de l'ou per a incubació o per a consum.



b) S'ha controlat el maneig d'ous per a incubació.

c) S'han controlat les operacions de transport i maneig d'ous per a consum.

d) S'han programat i supervisat les operacions de control sobre els pollastres nounats.

e) S'han supervisat les fitxes i els registres de recollida, transport, emmagatzematge o incubació d'ous, així com del naixement i de l'expedició de pollastres.

f) S'ha supervisat el maneig dels equips de transport, emmagatzematge o incubació, així com naixedores i sales d'expedició de pollastres.

g) S'han coordinat i organitzat els recursos humans i materials.



h) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de sanitat i benestar animal, la de seguretat alimentària i la de prevenció de riscos laborals.



6. Organitza i supervisa les operacions de producció de carn i altres produccions ramaderes ecològiques interpretant les normes i els protocols establits.

Criteris d'avaluació:

a) S'han supervisat i controlat les operacions de maneig dels animals per a la seua adaptació al sistema de producció ecològica.

b) S'han controlat les operacions d'alimentació del bestiar en producció ecològica.

c) S'han supervisat les operacions de maneig del pasturatge.

d) S'han controlat les operacions de cria, recria i acevall, segons l'espècie.

e) S'han analitzat les operacions de recollida, classificació, transport i emmagatzematge d'ous i pollets ecològics.

f) S'han supervisat les operacions de control de l'estat sanitari del bestiar ecològic.

g) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de producció ramadera ecològica, la de sanitat i benestar animal, la de seguretat alimentària i la de prevenció de riscos laborals.

Continguts:

Organització i supervisió de les operacions de maneig dels animals de recria i d'acevall: Espècies mamíferes en producció animal. Races autòctones i selectes. Característiques anatòmiques i fisiològiques d'interés zootècnic. Exterior de l'animal.

Paràmetres d'aptitud càrnia: aptituds i orientacions productives. Biotip carnisser. Interpretació d'índexs tecnicoeconòmics. Comportament animal: caràcter i temperament.

Operacions de recepció i d'adequació. Documentació en recepció i expedició d'animals. Sistemes d'aïllament i quarantena quan arriben els animals a l'explotació.

Objectius i cronograma de treball. Control de punts crítics. Fitxes, informes de treball i registres. Traçabilitat.

Processos de càrrega, descàrrega i transport d'animals. Condicions dels animals durant el transport.

Lotificació dels animals. Agrupament segons l'espècie, raça, sexe, edat i destinació productiva.

Coordinació i organització dels recursos humans i materials.

Normativa ambiental, de sanitat i benestar animal, de seguretat alimentària i de prevenció de riscos laborals.

Control del compliment del programa sanitari dels animals de recria i d'acevall:

Malalties que afecten els animals de recria i d'acevall. Classificació. Identificació. Malalties infeccioses i parasitàries. Malalties del metabolisme i la nutrició. Enverinaments, intoxicacions i toxiinfeccions.



Signes i símptomes de malalties i altres alteracions. Campanyes de sanejament ramader. Agrupacions de defensa sanitària. Classificació sanitària.

Protocols per a animals en quarantena. Condicions dels animals. Llatzerets.

Emmagatzematge i conservació dels medicaments. Registre de medicaments. Eliminació selectiva.

Període de supressió. Registre de tractaments. Residus de compostos farmacològicament actius. Presa de mostres.

Fitxes i informes de treball. Disseny i elaboració.Coordinació i organització dels recursos humans i materials.

Normativa ambiental, de sanitat i benestar animal, de seguretat alimentària i de prevenció de riscos laborals.

Control del programa d'alimentació dels animals de recria i d'acevall:

Aliments per a l'acevall i la recria. Criteris de classificació. Bases d'aliments segons l'espècie, la raça i l'orientació productiva. Matèries primeres, pinsos, additius. Valor nutritiu dels aliments. Digestibilitat dels aliments. Valor energètic. Valor biològic de les proteïnes.

Ració: concepte i característiques. Necessitats nutritives. Taules de necessitats i de composició d'aliments. Mètodes de càlcul. Bases del racionament. Ús de les tecnologies de la comunicació i la informació.



Administració i distribució de racions. Equips de preparació, mescla i distribució. Característiques i importància de l'aigua en l'alimentació. Organització de les pesades i sistemes de control de consum d'aliments.



Fitxes d'elaboració i distribució de racions. Emplenament. Registre. Coordinació i organització dels recursos humans i materials.



Normativa ambiental, de sanitat i benestar animal, de seguretat alimentària i de prevenció de riscos laborals.

Organització i supervisió de les operacions de maneig d'aus:

Espècies avícoles d'interés zootècnic. Aus: característiques generals. Aptituds i orientacions productives, especialització i rusticitat. Estirps principals del bestiar avícola de posta i carn. Especificitats anatòmiques i fisiològiques de les aus.

Identificació aviària: sistemes i registres. Identificació amb anelles metàl·liques. Sistemes, equips i tècniques de maneig d'aus. Sistemes d'immobilització d'aus. Causes d'estrés.

Operacions de control d'aus i ous. Tipus i sistemes. Pràctiques zootècniques autoritzades. Sexat de pollastres.

Organització de l'explotació avícola. Lotificació de grups aviaris.



Organització i establiment de programes de posta. Control de pes de ponedores. Covera: prevenció, influència de la periodicitat en la recollida d'ous. Organització i establiment de programes d'engreixament: guany diari, índex de transformació i rendiment carni.



Organització i establiment de programes de cria per a aus de reposició.

Programes sanitaris en avicultura. Programa de buit sanitari. Calendari. Equips. Malalties associades al procés productiu. Organització tasques sanitàries rutinàries. Registre de tractaments. Període de supressió. Detecció d'aus malaltes. Triatge.

Alimentació en aus. Tipus d'aliments en aus. Aliments concentrats: pinsos compostos per a ponedores, per a enceball. Pinsos d'iniciació i acabament. Subproductes agroindustrials utilitzats en alimentació avícola. Altres elements de la ració: correctors vitamínics minerals. Importància de l'aigua en l'alimentació d'aus. Racions.



Elaboració i distribució de racions. Equips. Procediment. Coordinació i organització dels recursos humans i materials.

Normativa ambiental, de sanitat i benestar animal, de seguretat alimentària i de prevenció de riscos laborals.

Control i supervisió de les operacions de recollida i manipulació d'ous:

Anatomia i fisiologia de l'aparell reproductor de mascles i femelles. L'ou. Estructura i composició de l'ou. Qualitat de l'ou de consum: grossària de la closca, resistència al trencament, consistència del rovell, coloració o pigmentació. Ous defectuosos i avariats.

Operacions prèvies a la incubació. Incubació: pes de l'ou, control d'incubabilitat i paràmetres ambientals. Planta i màquina incubadora.



Recollida i transport d'ous en l'explotació. Classificació d'ous segons la destinació. Manipulació. Condicionament d'ous abans de comercialitzar-los. Neteja, desinfecció i emmagatzematge d'ous. Condicionament d'instal·lacions.

Pollastres nounats. Atencions i cures especials. Comunicacions i informes de treball. Registres.

Equips de transport, emmagatzematge o incubació, naixedores i sales d'expedició de pollastres. Classificació. Selecció. Ús. Manteniment.

Coordinació i organització dels recursos humans i materials.

Normativa ambiental, de sanitat i benestar animal, de seguretat alimentària i de prevenció de riscos laborals.

Organització i supervisió de les operacions de producció de carn i altres produccions ramaderes ecològiques:

Adaptació dels animals al sistema de producció ecològica. Conversió d'explotacions de ramaderia tradicional a ecològica. Estratègies de transició. Recursos naturals, materials i humans disponibles. Bioestructura. Tecnoestructura.

Alimentació del bestiar en producció ecològica. Elecció i aprovisionament. Condicionament i conservació dels aliments. Pinsos ecològics.



Pasturatge. Aprofitament a dent. Qualitat nutricional de la pastura i el farratge. Tècniques i sistemes de pasturatge. Mallada. Transhumància. Guarets. Erms. Restollades. Conservació del medi. Importància del pasturatge per a la conservació de l'entorn i de la biodiversitat.

Races autòctones. Produccions principals. Maneig de l'enceball. Agrupació per lots.

Recollida, classificació, transport i emmagatzematge d'ous i pollets ecològics. Neteja i desinfecció. Avaluació de la qualitat de l'ou.



Estat sanitari del bestiar ecològic. Prevenció. Inspecció i observació dels animals. Resistència natural. Rusticitat. Races autòctones. Homeopatia, fitoteràpia, acupuntura i altres teràpies alternatives. Fàrmacs autoritzats en ramaderia ecològica. Residus i períodes de supressió. Aplicació de tractaments. Aïllament i quarantena.

Normativa ambiental, de producció ramadera ecològica, de sanitat i benestar animal, de seguretat alimentària i de prevenció de riscos laborals.



3. Mòdul professional: Gestió de la recria de cavalls.

Codi: 1276

Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació:

1. Planifica i supervisa la fase de deslletament, i interpreta els protocols i el pla productiu de l'explotació.

Criteris d'avaluació:

a) S'han organitzat lots de deslletament.

b) S'ha determinat el moment òptim per a realitzar el deslletament dels poltres.

c) S'han controlat les operacions requerides segons el tipus i mètode de deslletament.

d) S'ha comprovat l'estat general dels poltres i de les egües durant aquesta fase.

e) S'han descrit els tractaments preventius que han de rebre els poltres i les egües en aquesta fase, que no requerisquen medicaments veterinaris.

f) S'han controlat les operacions d'identificació animal específiques per a èquids, diferents de l'electrònica.

g) S'han organitzat i coordinat els recursos humans i materials.



h) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de sanitat i benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

2. Controla el maneig i l'estat de les egües en els dies posteriors al deslletament analitzant l'estat dels animals i els protocols d'actuació.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha supervisat la conducta de les egües després de la separació dels poltres.

b) S'ha controlat el trasllat de les egües.



c) S'ha controlat la reintegració de les egües en el ramat.

d) S'ha revisat l'estat sanitari de les egües explicant-se la funció del facultatiu veterinari.

e) S'ha adaptat l'alimentació de les egües a les noves condicions.



f) S'han organitzat i coordinat els recursos humans i materials.



g) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de sanitat i benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

3. Supervisa els mitjans tècnics en la fase de recria del poltre, i descriu les etapes i les condicions zootècniques.

Criteris d'avaluació:

a) S'han establit les condicions que han de reunir les instal·lacions per a la recria.

b) S'han revisat els allotjaments equins.

c) S'han comprovat els mitjans, els equips i les instal·lacions per a aquesta fase.

d) S'ha establit el pla d'alimentació en aquesta fase.

e) S'han supervisat les operacions d'alimentació en la recria.

f) S'han organitzat i coordinat els recursos humans i materials.



g) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de sanitat i benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

4. Controla el període d'amansiment dels poltres relacionant les tècniques i els mitjans amb les característiques individuals de cada animal i la destinació en la seua fase adulta.

Criteris d'avaluació:

a) S'han inspeccionat les condicions del lloc en què es realitzarà l'amansiment.

b) S'ha supervisat l'aproximació progressiva al poltre.

c) S'ha determinat el moment per a iniciar l'amansiment.

d) S'han comprovat els mitjans i materials utilitzats en l'amansiment.

e) S'han supervisat les operacions d'amansiment.

f) S'ha valorat la influència de l'amansiment en el comportament posterior i en el maneig del poltre.

g) S'ha efectuat la primera selecció de poltres seguint els criteris establits.

h) S'ha gestionat la documentació de control de la fase de recria.

i) S'han organitzat i coordinat els recursos humans i els materials.



j) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de sanitat i benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

5. Supervisa l'adaptació dels poltres a la fase de recria, i analitza els mitjans, els mètodes i les tècniques.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha controlat la incorporació dels poltres a la recria.

b) S'ha valorat l'acomodació dels poltres a la nova situació.

c) S'han elaborat les racions per als poltres conforme a les necessitats dels animals en aquest període.

d) S'ha examinat l'estat sanitari dels poltres, i s'ha explicat la funció del facultatiu veterinari.

e) S'ha controlat la higiene i les cures bàsiques.

f) S'ha supervisat l'administració de tractaments preventius que no requerisquen medicaments veterinaris.

g) S'ha registrat la informació corresponent a cada animal.

h) S'han organitzat i coordinat els recursos humans i els materials.



i) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de sanitat i benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

Continguts:

a) Planificació i supervisió de la fase de deslletament:

Agrupació d'egües prenyades en lots de deslletaments. Criteris d'agrupació. Avantatges i inconvenients de la producció ramadera per lots.

Deslletament: tipus, fases i pautes que s'han de seguir. Moment òptim: adequació a l'estat del poltre i al pla productiu de l'explotació.

Operacions de deslletament. Protocol d'actuació. Preparació i manteniment de les instal·lacions. Maneig de les egües i els poltres en aquesta fase. Influència del deslletament en el desenvolupament del poltre. Problemes i patologies del deslletament. Prevenció de malalties.

Observació i exploració d'estat general de les egües i de les egües prenyades: estat dels braguers, comportament i símptomes de malaltia. Actuació en cada cas. Informe i col·laboració amb el tècnic o la tècnica veterinaris.

Tractaments preventius. Desparasitació i profilaxi vacunal. Calendari.

Adequació a la situació epidemiològica de la zona i a la normativa.



Col·laboració amb el tècnic o la tècnica veterinaris.

Tècniques i mètodes d'identificació convencional i electrònica d'èquids: tatuatge, marcatge a foc, amb nitrogen líquid, implantació de microxips

electrònics i altres. Registre d'animals: procediment d'inscripció i documentació associada. Bases de dades relacionades.

Recursos humans i materials: requeriments de mà d'obra i d'instal·lacions i altres mitjans. Coordinació d'equips de treball. Assignació de tasques.

Gestió integral dels residus generats en la fase d'amansiment de manera sostenible i respectuosa amb el medi.

Normativa ambiental, de sanitat i benestar animal i de prevenció de riscos laborals.

b) Control i maneig de l'estat de les egües després del deslletament:

Conducta postdeslletament de les egües: alteracions del comportament associades a aquesta fase. Mesures correctores i actuació en cada cas.

Trasllat i reintegració de les egües al ramat: preparació de les instal·lacions, trasllat i maneig del període d'adaptació. Problemes principals en aquest període. Evitació de situacions d'estrés. Seguretat per a operaris i operàries i animals.

Estat sanitari de les egües. Índex i recuperació de massa corporal. Eixugada i desinfecció del braguer. Alteracions i patologies més freqüents.

Alimentació de les egües en la fase de deslletament: valor nutritiu i composició de la ració. Matèries primeres emprades i complements alimentaris. Consum d'aigua. Subministrament d'aigua i aliments.

Recursos humans i materials: requeriments de mà d'obra, d'instal·lacions i d'altres mitjans. Coordinació d'equips de treball. Assignació de tasques.

Gestió integral dels residus generats en la fase d'amansiment de manera sostenible i respectuosa amb el medi.

Normativa ambiental, de sanitat i benestar animal i de prevenció de riscos laborals.

c) Supervisió dels mitjans tècnics en la fase de recria:

Instal·lacions de recria: sestadors, verderes, corraletes i altres. Tancaments: especificacions per a èquids. Instal·lacions i equipament per a la distribució de l'aliment i l'aigua. Importància de la recria en llibertat: exercici i relació amb altres poltres.

Allotjaments equins. Tipus d'estabulació. Boxs.

Comprovació i revisió de mitjans, equipament i instal·lacions. Fitxes tècniques.

Calendari de revisions.

Alimentació dels poltres. Valor nutritiu i composició de la ració.



Consum d'aigua. Influència de l'alimentació en el creixement del poltre.

Subministrament de pinsos i farratges: procediment i mitjans utilitzats.

Precaucions que s'han d'observar. Importància del consum d'aquests aliments.

Recursos humans i materials: requeriments de mà d'obra, d'instal·lacions i d'altres mitjans. Assignació de tasques.

Gestió integral dels residus generats en la fase d'amansiment de manera sostenible i respectuosa amb el medi.

Normativa ambiental, de sanitat i benestar animal i de prevenció de riscos laborals.

d) Control del període d'amansiment dels poltres:

Instal·lacions per a l'amansiment de poltres: condicions que han de reunir.

Aproximació progressiva al poltre: acostament, tocament, col·locació de la cabeçada, cabestrejat i maneig del ronsal.

Amansiment dels poltres: moment òptim i operacions segons la raça, l'edat i el sexe dels animals. Seguretat per a animals i operaris i operàries. Adequació de les condicions del recinte i del maneig per a evitar situacions d'estrés. Adaptació al ritme de treball de l'explotació.

Mitjans i materials emprats en l'amansiment. Revisió periòdica.



Influència de les operacions d'amansiment en el comportament.



Maneig posterior.

Primera selecció de poltres segons la destinació assignada en fase adulta. Criteris que s'han de considerar: valor dels progenitors, aproximació als estàndards racials o de l'explotació, actituds incipients i altres.

Ompliment i gestió de la documentació de control. Fitxes de control.

Recursos humans i materials: requeriments de mà d'obra, d'instal·lacions i d'altres mitjans. Coordinació d'equips de treball. Assignació de tasques.

Gestió integral dels residus generats en la fase d'amansiment de manera sostenible i respectuosa amb el medi.

Normativa ambiental, de sanitat i benestar animal i de prevenció de riscos laborals.

e) Supervisió de l'adaptació dels poltres a la fase de recria:

Control de la incorporació dels poltres a la recria. Formació de ramats de recria: separació per sexes o altres característiques.

Acomodació dels poltres a les instal·lacions de recria, als nous hàbits i a la resta d'animals. Maneig per ramats. Problemes més freqüents.

Adequació de les condicions del recinte i del maneig per a evitar situacions d'estrés.

Elaboració de racions de recria. Alimentació de poltres de recria: subministrament d'aigua i aliments. Preparació, revisió i manteniment dels equipaments i altres mitjans. Importància del pasturatge. Influència de l'alimentació en el creixement i el desenvolupament corporal.

Estat sanitari dels poltres. Observació i exploració: comportament dels poltres, els símptomes de malaltia i altres alteracions. Actuació en cada cas. Informe i col·laboració amb el tècnic o la tècnica veterinaris.



Control de la higiene i cures bàsiques. Neteja i desinfecció dels allotjaments.

Tractaments preventius: desparasitació i profilaxi vacunal. Calendari.

Adequació a la situació epidemiològica de la zona i a la normativa.



Col·laboració amb el tècnic o la tècnica veterinaris.

Registre d'informació. Ompliment i registre de la documentació de control de la fase de recria: fitxes individuals i registres d'explotació. Ús de les tecnologies de la informació i la comunicació.



Recursos humans i materials: requeriments de mà d'obra, d'instal·lacions i d'altres mitjans. Coordinació d'equips de treball. Assignació de tasques laborals.

Gestió integral dels residus generats en la fase d'amansiment de manera sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

Normativa ambiental, de sanitat i benestar animal i de prevenció de riscos.



4. Mòdul professional: Organització i supervisió del domatge i maneig d'èquids.

Codi: 1277.

Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació:

1. Planifica i supervisa els treballs de desbravament analitzant els protocols d'actuació.

Criteris d'avaluació:

a) S'han seleccionat els poltres per al desbravament, segons l'edat, el sexe i el grau de desenvolupament.

b) S'han planificat els treballs de desbravament.

c) S'han comprovat les instal·lacions i el material per al desbravament.

d) S'ha valorat l'actuació de l'operari o operària en l'acostament al poltre.

e) S'ha supervisat la col·locació i l'adaptació dels equips al poltre.



f) S'ha avaluat l'adaptació i el nivell d'aprenentatge del poltre.

g) S'han elaborat fitxes de registre de dades per al control del desbravament.

h) S'han organitzat els recursos humans i els materials en els treballs de desbravament.

i) S'ha aplicat la normativa de benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

2. Programa i supervisa els treballs de domatge a la corda relacionant les tècniques i els materials amb cadascuna de les fases del treball.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha avaluat la idoneïtat del poltre per a l'inici del domatge.

b) S'ha comprovat la idoneïtat de les instal·lacions, els materials i els equips.

c) S'han controlat les tècniques bàsiques de domatge a la corda.

d) S'ha valorat l'adaptació del poltre a les fases de domatge.

e) S'ha verificat el nivell d'aprenentatge del poltre abans de ser muntat.

f) S'han organitzat els recursos humans i els materials en els treballs de domatge a la corda.

g) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

3. Supervisa la muntada inicial de poltres i interpreta les tècniques i els mètodes de domatge.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha comprovat que el poltre està llest per a treballar la muntada.

b) S'han controlat les fases de la muntada d'un poltre.

c) S'han supervisat els exercicis realitzats en la muntada inicial.

d) S'han caracteritzat les tècniques d'iniciació a la muntada d'un poltre.

e) S'ha controlat el nivell de sotmetiment i d'aprenentatge del poltre.

f) S'han elaborat i emplenat fitxes de control dels diferents treballs.

g) S'han organitzat els recursos humans i els materials en els treballs de muntada de poltres.

h) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de sanitat i benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

4. Organitza i supervisa la presentació del bestiar equí en exhibicions i concursos relacionant les tècniques amb les condicions del concurs.

Criteris d'avaluació:

a) S'han valorat les característiques que ha de reunir l'exemplar per a la presentació.

b) S'ha supervisat la preparació i l'entrenament de l'animal per a aquests esdeveniments.

c) S'ha organitzat l'adequació de les instal·lacions i l'aclimatació dels animals.

d) S'ha comprovat la documentació dels animals.

e) S'han supervisat els equips i material seleccionats.

f) S'han interpretat els reglaments dels diferents tipus de concursos.



g) S'ha verificat el condicionament estètic de l'animal i del presentador o de la presentadora.

h) S'ha comprovat que la presentació s'ha realitzat segons el protocol del concurs.

i) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

5. Controla el maneig dels èquids destinats a finalitats recreatives, laborals i esportives analitzant les tècniques.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha controlat l'estat físic de l'animal.

b) S'ha supervisat el transport dels animals.

c) S'han valorat les característiques de les instal·lacions, l'equipament i els materials.

d) S'han caracteritzat les actuacions en el maneig dels èquids per a fins recreatius, de treball i esportius.

e) S'ha supervisat la documentació.

f) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

Continguts:

a) Planificació i supervisió dels treballs de desbravament:

Desbravament de poltres. Criteris de selecció. Edat, sexe i grau de desenvolupament.

Planificació dels treballs de desbravament. Actuacions que s'han de realitzar segons les característiques del poltre.

Instal·lacions i materials. Característiques. Criteris de selecció.

Acostament al poltre. Actuacions de l'operari o operària. Avaluació.

Col·locació i adaptació dels equips al poltre. Reaccions del poltre.



Possibles lesions. Supervisió del protocol de maneig dels equips.



Valoració del nivell d'aprenentatge del poltre. Criteris: concentració del poltre, mals hàbits i altres.

Elaboració de registres de control. Emplenament. Ús de les tecnologies de la informació i la comunicació; programari específic i/o adaptat.



Recursos humans i materials. Distribució de tasques.

Normativa de benestar animal i de prevenció de riscos laborals.

b) Programació i supervisió dels treballs de doma a la corda:

Avaluació del poltre. Idoneïtat per a la doma. Característiques segons les espècies i races: morfològiques i de caràcter.

Instal·lacions, materials i equipament per a la doma. Idoneïtat. Quadres corregudes i boxs individuals. Sestadors amb coberta, verderes i corraletes. Serretes, cabeçades, filets, mossos, cingles, cingles d'adornament, protectors de dors, regnes, arnesos i altres.

Tècniques bàsiques de doma. Adaptació del poltre. Col·locació i adaptació dels diferents equips, treballs a la corda o regnes llargues, treballs d'arrossegament lleuger per a poltres orientats a l'enganxament. Locomoció: al pas, al trot, al galop, salts i carreres, fons i tir.

Verificació de l'aprenentatge. Comportament en la premuntada. Diferències segons les races.

Organització dels recursos humans i materials. Distribució de tasques.

Normativa ambiental, de sanitat i benestar animal i de prevenció de riscos laborals.

c) Supervisió de la muntada inicial de poltres:

Comprovació del poltre per a muntar-lo. Indicis i característiques que determinen la idoneïtat. Diferències entre races.

Fases de muntada de poltres. Col·locació dels equips de muntada. Adaptació.

Ajudes naturals i artificials. Objectius de la muntada inicial. Verificació.

Exercicis en la muntada inicial. Tècniques. Suport de pes. Inici del pas, trot i galop. Arrossegament per a equins de tir.

Sotmetiment i aprenentatge del poltre. Característiques segons les races i les espècies.

Fitxes de control. Elaboració i emplenament. Programari específic o adaptat.

Organització dels recursos humans i materials. Distribució de tasques.

Normativa ambiental, de sanitat i benestar animal i de prevenció de riscos laborals.

d) Organització i supervisió de la presentació del bestiar equí en exhibicions i concursos:

Característiques morfològiques i caràcter dels exemplars per a la presentació. Criteris avaluables.

Preparació i entrenament. Organització. Supervisió. Tècniques.

Adequació de les instal·lacions i l'equipament. Aclimatació dels animals a les instal·lacions. Condicions ambientals i alteracions relacionades.

Documentació dels animals i de l'explotació. Fulls d'inscripció.



Certificats veterinaris i altres.

Equips i materials seleccionats. Supervisió. Criteris de selecció.



Reglament dels diversos tipus de concursos i exhibicions. Criteris de valoració i penalització. Funcions dels jutges i dels organitzadors del concurs.

Verificació del condicionament estètic de l'animal. Indumentària del presentador o presentadora segons el tipus d'esdeveniment. Protocols. Adequació al tipus d'esdeveniment.

Tipus de presentació segons el protocol del concurs o exhibició.

Normativa ambiental, de benestar animal i de prevenció de riscos laborals.

e) Control del maneig dels èquids destinats a finalitats recreatives, laborals i esportives:

Estat físic de l'animal. Característiques. Condició física i grau d'entrenament. Anomalies de l'estat físic.

Transport d'animals. Supervisió. Mitjans. Senyalització. Embarcament i desembarcament d'èquids. Condicions de transport. Elements de protecció per a l'èquid. Requisits del transportista.

Característiques de les instal·lacions, l'equipament i els materials. Tipus.

Conservació i manteniment. Condicionament. Supervisió de la col·locació de l'obstacle en la pista.

Maneig d'èquids per a finalitats recreatives, laborals i esportives.

Ensinistrament per al salt. Seqüència de salt. Iniciació al tir. Enganxament i tipus d'enganxaments. Treballs de camp i agrícoles a la Comunitat Valenciana; tir, arrossegament i altres modalitats.

Documentació tècnica. Elaboració i emplenament.

Normativa ambiental, de benestar animal i de prevenció de riscos laborals.



5. Mòdul professional: Maquinària i instal·lacions ramaderes.

Codi: 1278

Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació:

1. Controla i verifica les instal·lacions i el seu manteniment analitzant-ne les característiques i interpretant els manuals i plans d'ús.

Criteris d'avaluació:

a) S'han descrit les característiques de les instal·lacions.

b) S'ha establit i supervisat el pla de manteniment.

c) S'ha dissenyat un diari de manteniment i d'incidències per al registre de les operacions realitzades.

d) S'han revisat els diferents allotjaments on se situa el bestiar i les condicions d'accessibilitat.

e) S'han controlat la preparació i el maneig dels equips de neteja, desinfecció, desinsectació i desratització.

f) S'han supervisat les instal·lacions elèctriques, les de subministrament d'aigua, les de control ambiental i les dels sistemes de vigilància del bestiar.

g) S'ha aplicat la normativa de sanitat i benestar animal i la de seguretat alimentària.

2. Programa i supervisa les tasques de manteniment de les màquines i equips interpretant les seues especificacions tècniques.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha analitzat la documentació tècnica i altres fonts d'informació disponibles.

b) S'han caracteritzat les màquines i els equips de les explotacions ramaderes i les seues operacions de manteniment.

c) S'ha comprovat el funcionament de les màquines i els equips.



d) S'ha elaborat el pla de manteniment preventiu de primer nivell a curt i mitjà termini.

e) S'han elaborat els informes sobre el cost del manteniment i de les reparacions bàsiques.

f) S'han elaborat les fitxes i els informes de treball.

g) S'han realitzat informes tècnics de diagnòstic d'avaries.

h) S'han coordinat i organitzat els recursos humans i materials en les tasques de manteniment de les màquines i els equipaments.

i) S'ha aplicat la normativa de sanitat i benestar animal.

3. Gestiona el taller d'una explotació ramadera analitzant els mitjans disponibles i les operacions que es realitzaran.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha organitzat el taller.

b) S'han calculat els materials de manteniment i reparació bàsica necessaris.

c) S'han avaluat les necessitats d'aprovisionament a curt i mitjà termini.

d) S'ha reconegut l'estat del material rebut.

e) S'ha realitzat l'apilament dels materials del taller.

f) S'han supervisat les condicions d'emmagatzematge i conservació de materials, estris i eines.

g) S'ha registrat i actualitzat la informació tècnica de subministraments i proveïdors.

h) S'ha revisat i dotat la farmaciola de primers auxilis.

i) S'han revisat els equips d'extinció d'incendis.

4. Elabora informes per a l'adquisició i substitució de la maquinària, equips i útils ramaders analitzant criteris tècnics i econòmics i el pla de producció de l'explotació.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha realitzat un registre periòdic dels temps d'operació de la maquinària.

b) S'han analitzat els costos d'utilització obtinguts al llarg de l'any.

c) S'han analitzat les ofertes de servei als preus de mercat.

d) S'han reconegut les necessitats de mecanització en funció del pla de producció.



e) S'ha analitzat la documentació tècnica i econòmica disponible en el mercat sobre màquines i equips.

f) S'ha realitzat el pla d'adquisició de màquines, equips i útils.



5. Aplica les mesures de prevenció de riscos, de seguretat personal i de protecció ambiental valorant les condicions de treball i els factors de risc.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha avaluat l'ordre i la neteja de les instal·lacions i els equips com a primer factor de seguretat.

b) S'han dissenyat plans d'actuació preventius i de protecció evitant les situacions de risc més habituals.

c) S'han fet servir les mesures de seguretat i de protecció personal i col·lectiva, previstes per a l'execució de les diferents operacions.

d) S'han manipulat materials, eines, màquines i equips de treball, i s'han evitat situacions de risc.

e) S'han elaborat organigrames de classificació dels residus, atenent la seua toxicitat, impacte mediambiental i posterior retirada selectiva.



f) S'ha aplicat la normativa de prevenció de riscos laborals i de protecció mediambiental en les operacions realitzades.

Continguts:

a) Control i verificació de les instal·lacions i el manteniment posterior:

Allotjaments ramaders. Característiques. Situació i orientació. Característiques de l'entorn i integració paisatgística. Materials utilitzats. Resistència i capacitat d'aïllament.

Allotjaments per a bestiar boví. Segons el tipus d'estabulació.

Característiques constructives i instal·lacions.

Allotjaments per a bestiar porcí. Per a reproductors, de transició (porcells i recria) i per a enceball. Tipus i característiques.

Allotjaments per a bestiar oví. Models de mallades. Engreixadors.

Característiques constructives. Materials més adequats i bioclimàtics.

Allotjaments per a bestiar caprí. Tipus segons els sistemes d'explotació. Models de cabrisses.

Allotjaments per a aus de carn i posta. Característiques constructives i tipus. Altres allotjaments.

Allotjaments per a altres espècies. Característiques constructives i tipus.

Instal·lacions per a aïllament i quarantena.

Instal·lacions d'emmagatzematge i conservació. Graners. Sitges. Magatzem de farratges secs. Cambres frigorífiques de conservació.

Instal·lacions d'emmagatzematge de maquinària i equipament. Instal·lacions d'emmagatzematge d'inputs. Altres instal·lacions.

Pla de manteniment de les instal·lacions. Periodicitat de les operacions.

Avaries més freqüents.

Diari de manteniment i d'incidències. Registre d'operacions.

Revisió i diagnosi dels allotjaments. Manteniment i conservació.



Condicions d'accessibilitat del bestiar. Característiques. Estat de conservació.

Neteja, desinfecció, desinsectació i desratització. Equipament i materials:

Components, regulació, manteniment.

Paràmetres ambientals. Circulació de l'aire. Nivell de pols. Temperatura.

Humitat relativa de l'aire. Concentració de gasos. Nivell d'il·luminació. Altres.

Instal·lació elèctrica. Distribució de baixa tensió. Enllumenat. Panells solars fotovoltaics.

Elements de protecció i mesura. Motors elèctrics.

Instal·lacions de calefacció, ventilació i climatització. Calefactors i instal·lacions de gas. Humectadors i ventiladors. Condicionament forçat. Calefacció per panells solars tèrmics.

Instal·lació de subministrament d'aigua. Depòsits. Grups de bombament. Xarxa.

Abeuradors. Filtres. Altres components. Equips de desinfecció.

Instal·lacions per a l'emmagatzematge i l'eliminació de residus.

Gestió de residus de l'explotació ramadera. Minimització de l'impacte ambiental dels residus. Risc de contaminació de les aigües. Aprofitament agrícola.

Aprofitament energètic de residus. Biogàs i generació elèctrica. Altres sistemes de tractament. Gestió de subproductes animals. Recollida, transport i emmagatzematge. Retirada a canyets. Tractament. Manteniment bàsic.

Substitució d'elements avariats o deteriorats. Sistemes de vigilància del bestiar.

Normativa de sanitat i benestar animal i de seguretat alimentària.

b) Programació i supervisió de les tasques de manteniment de les màquines i dels equips:

Documentació tècnica. Tipus. Altres fonts d'informació disponible. Interpretació.

Maquinària i equipament de preparació i distribució d'aliments per al bestiar. Operacions de manteniment. Freqüència.

Equipament per al maneig del fem. Càrrega de fem. Remolcs distribuïdors de fem. Regulacions i rendiments. Sistemes de tractament del fem líquid. Tancs distribuïdors de purins.

Control del funcionament de la maquinària i dels equips. Riscos. Elements de protecció de la maquinària i dels equips. Utilització responsable. Prevenció d'accidents i danys en l'ús de la maquinària i dels equips. Primers auxilis i situacions d'emergència.

Pla de manteniment preventiu. Manteniment de primer nivell a curt i mitjà termini. Característiques. Treballs de manteniment i reparacions bàsiques. Tipus. Manuals de manteniment. Lubrificants. Combustibles. Combustibles alternatius.

Pintures. Morters. Altres materials. Registre de les operacions.

Costos de manteniment i de reparacions bàsiques. Elaboració d'informes.

Fitxes i informes de treball. Disseny.

Informes tècnics de diagnòstic d'avaries.

Coordinació i organització dels recursos humans i materials en les tasques de manteniment de les màquines i els equipaments.

Normativa de sanitat i benestar animal i de seguretat alimentària.

c) Gestió del taller d'una explotació ramadera:

Organització del taller. Espais. Distribució. Equipament per a un taller agrari.

Operacions de preparació i manteniment de l'equipament de taller.



Equipament mòbil de manteniment. Recanvis i inputs.

Materials de manteniment i reparació bàsica. Freqüència d'intervenció.

Recanvis i implementacions necessàries. Càlcul de necessitats. Diari d'operacions.

Aprovisionament a curt i mitjà termini: adequació al pla productiu de l'explotació. Necessitats. Tràmits.

Estat del material rebut. Comprovació.

Apilament dels materials del taller. Gestió d'existències.

Condicions d'emmagatzematge i conservació de materials, estris i eines. Supervisió.

Informació tècnica de subministraments i proveïdors. Registre i actualització. Farmaciola de primers auxilis. Característiques. Components. Reposició. Freqüència.

Equipament d'extinció d'incendis. Revisió. Freqüència.

d) Elaboració d'informes per a l'adquisició i la substitució de maquinària, equipament i estris ramaders:

Registre periòdic dels temps d'operació de la maquinària. Aplicació pràctica. Periodicitat.

Costos d'utilització. Càlcul. Costos fixos i variables.

Ofertes de servei als preus de mercat. Anàlisi i comparació.



Necessitats de mecanització. Parc de maquinària d'una explotació ramadera. Càlcul de necessitats. Criteris per a l'adquisició o la substitució d'equips. Temps de treball. Capacitat de treball. Anàlisi de rendiments. Grau i cost d'utilització. Llindars de rendibilitat i de substitució. Incidència en la resta del parc de maquinària i en el cost per unitat de producció.

Documentació tecnicoeconòmica de màquines i equipament. Anàlisi. Elaboració d'informes.

Pla d'adquisició i substitució de màquines, equipament i estris. Elaboració d'informes tecnicoeconòmics. Rendibilitat de la inversió. Finançament i cost de l'operació. Costos d'adquisició i costos de funcionament.

e) Prevenció de riscos laborals i protecció mediambiental:

Identificació de riscos.

Determinació de les mesures de prevenció de riscos laborals.

Normativa de prevenció de riscos laborals en les operacions de manteniment de maquinària.

Factors i situacions de risc.

Factors físics de l'entorn de treball.

Factors químics de l'entorn de treball.

Sistemes de seguretat aplicats a les màquines i l'equipament.

Seguretat en el taller.

Mitjans i equips de protecció individual.

Prevenció i protecció col·lectiva.

Fitxes de seguretat.

Normativa reguladora de la gestió de residus.

Classificació i emmagatzematge de residus.

Tractament i recollida de residus.

Compliment de la normativa de prevenció de riscos laborals.

Compliment de la normativa de protecció ambiental.

Mètodes/normes d'ordre i neteja.

Compromís ètic amb els valors de conservació i defensa del patrimoni ambiental i cultural de la societat. Gestió ambiental.



6. Mòdul professional: Sanejament ramader.

Codi: 1279

Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació:

1. Gestiona l'agenda de treball per a programes sanitaris interpretant els protocols establits.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha identificat l'estat sanitari de l'explotació i s'ha explicat la funció del personal facultatiu veterinari.

b) S'han caracteritzat els animals objecte dels programes vacunals i antiparasitaris, segons el programa sanitari elaborat pel veterinari o veterinària corresponent, l'espècie ramadera i les condicions sanitàries de l'explotació.

c) S'han anotat les actuacions que s'han de realitzar per al desenvolupament dels programes sanitaris.

d) S'han descrit els canals de comunicació en les notificacions a les explotacions.

e) S'han registrat les dades obtingudes de les visites a l'explotació.



f) S'han utilitzat les tecnologies de la informació i la comunicació.



g) S'ha aplicat la normativa de prevenció de riscos laborals.

2. Col·labora en el desenvolupament de programes sanitaris preventius en les explotacions ramaderes descrivint el procés d'aplicació.

Criteris d'avaluació:

a) S'han organitzat els mitjans per a l'aplicació de programes sanitaris.

b) S'han aplicat els tractaments d'eixugada en explotacions lleteres sota supervisió veterinària.

c) S'han preparat i aplicat repel·lents o productes per a desinsectació, i s'ha explicat la funció del personal facultatiu veterinari en el cas que siguen medicaments.

d) S'han preparat les vacunes perquè les aplique el personal facultatiu veterinari.

e) S'han aplicat els tractaments medicamentaris col·lectius, i s'ha explicat la funció del personal facultatiu veterinari.

f) S'ha planificat i realitzat el buit sanitari dels allotjaments ramaders.

g) S'han registrat i notificat els períodes de supressió dels medicaments veterinaris prescrits.

h) S'han eliminat, segons el protocol, els residus sanitaris, els envasos i altres materials de rebuig per a ser processats.

i) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de seguretat alimentària, la de sanitat i benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.



3. Recull mostres biològiques, ambientals i de pinsos i realitza anàlisis ràpides descrivint els materials i les tècniques emprades.

Criteris d'avaluació:

a) S'han preparat els recipients, els tubs i altres materials establits per a la presa de les mostres.

b) S'ha manejat o immobilitzat l'animal per a l'extracció de la mostra.

c) S'ha realitzat l'extracció de la sang i s'ha explicat la funció del personal facultatiu veterinari.

d) S'han pres mostres de femta, orina, aigua, llet, pinso o animals morts o sacrificats, i s'ha explicat la funció del personal facultatiu veterinari segons el mètode establit per a cada tipus de mostra.

e) S'han processat i s'han etiquetat les mostres.

f) S'han realitzat anàlisis ràpides de mostres per a remetre el resultat al personal facultatiu.

g) S'han registrat, manualment o mitjançant mitjans informàtics, els resultats de les anàlisis en l'historial de l'explotació.

h) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de seguretat alimentària, la de sanitat i benestar animal, i la de prevenció de riscos laborals.



4. Recull i processa les dades d'explotacions ramaderes analitzant la informació sanitària disponible.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha descrit la qualificació sanitària de les explotacions i s'ha explicat la funció del personal facultatiu veterinari.

b) S'han anotat les dades de les actuacions sanitàries.

c) S'han registrat els medicaments emprats indicant dosis, número de lot i dates de caducitat.

d) S'han recollit les dades dels resultats de les analítiques.

e) S'han reflectit les patologies presents en l'explotació i les indicacions del personal facultatiu veterinari.

f) S'han registrat les anomalies sanitàries detectades en l'explotació i les notificacions.

g) S'han elaborat informes i memòries.

h) S'ha aplicat la normativa de prevenció de riscos laborals.

5. Realitza estudis estadístics sanitaris en explotacions ramaderes relacionant-los amb els programes sanitaris aplicats.

Criteris d'avaluació:

a) S'han organitzat les dades.

b) S'han caracteritzat els principals mètodes informàtics per a l'anàlisi estadística.

c) S'han processat les dades mitjançant mètodes informàtics.

d) S'han elaborat informes per a la valoració per part del personal facultatiu.

e) S'ha elaborat una memòria de les activitats.

f) S'ha aplicat la normativa de prevenció de riscos laborals.

Continguts:

a) Gestió de l'agenda de treball per a programes sanitaris:

Identificació de l'estat sanitari.

Programes de vacunació i desparasitació ramaderes. Legislació sanitària animal. Documents.

Programes sanitaris ramaders. Agenda sanitària de l'explotació.

Actuacions sanitàries. Organització i temporalització de les actuacions sanitàries. Calendaris.

Canals de comunicació en les notificacions a les explotacions. Gestió de la informació sanitària. Comunicacions i notificacions. Mitjans i documentació.

Registres d'explotacions ramaderes. Requeriments i tràmits administratius. Instàncies i informació sobre registres. Creació de registres i arxius sanitaris: llibres d'explotació i llibre de visites. Mètodes de registre. Registre de grups i lots.

Registres informatitzats. Digitalització de registres zoosanitaris. Programari específic o adaptat.

Normativa de prevenció de riscos laborals.

b) Desenvolupament de programes sanitaris preventius: aplicació de programes sanitaris. Agrupacions de defensa ramadera.

Mitjans i mètodes.

Tractaments d'eixugada en boví lleter. Eixugada en oví i caprí.



Desinsectació d'explotacions ramaderes. Tècniques d'aplicació. Productes. Seguretat.

Vacunes animals. Preparació i conservació. Tipus de vacunes. Tècniques de vacunació. Suport al personal veterinari. Immunització animal: passiva i activa.

Tractaments medicamentaris autoritzats en explotacions animals.



Aplicació individual i col·lectiva. Tècniques d'aplicació. Seguiment del tractament. Tractaments de desparasitació. Normativa. Productes autoritzats. Tècniques d'aplicació.

Buit sanitari. Planificació. Temps i requisits.

Períodes de supressió de fàrmacs. Normativa.

Eliminació i processament de residus i envasos sanitaris. Punts de recollida. Perillositat ambiental.

Normativa ambiental, de seguretat alimentària, de sanitat i benestar animal i de prevenció de riscos laborals.

c) Recollida de mostres biològiques, ambientals i de pinsos i anàlisis ràpides: utensilis i envasos per a la recollida de mostres biològiques. Sondes, plaques, tubs i altres.

Maneig dels animals amb finalitats sanitàries. Protocols. Sogues, llaços, argolles nasals i altres.

Extracció de sang en animals. Protocols. Suport al personal veterinari. Paràmetres principals mesurats en sang. Proves i test serològics. Presa de mostres Processament i conservació de mostres. Expedició i transport. Mostres de llet. Recollida de mostres d'orina, femta i altres.



Paràmetres principals mesurats en orina i femta. Processament i etiquetatge de mostres. Codificació. Anàlisis ràpides en l'explotació ramadera. Test de detecció de mastitis.

Tipus de test. Tècniques de realització. Principals paràmetres mesurats en la llet. Anàlisis parasitològiques bàsiques. Registre dels resultats analítics. Registres de mostres. Mitjans i programes informàtics.

Normativa ambiental, de seguretat alimentària, de sanitat i benestar animal

i de prevenció de riscos laborals.

d) Recollida i processament de dades d'explotacions ramaderes: qualificació sanitària d'explotacions ramaderes. Particularitats per a les diferents espècies ramaderes.

Gestió de dades sobre les actuacions sanitàries.

Registres dels tractaments veterinaris en l'explotació: llibre d'explotació. Farmaciola. Medicaments autoritzats. Identificació de medicaments. Caducitat. Dosis. Calendari. Lots tractats.

Recollida, arxivament i tractament dels resultats analítics.

Història sanitària de l'explotació i dels animals. Elaboració d'historials sanitaris animals.

Registre d'entrada i eixida de personal en l'explotació. Registre de les incidències i anomalies.

Elaboració d'informes i memòries sanitàries en una explotació ramadera.

Models i formats. Informació bàsica i addicional. Mitjans informàtics.

Normativa ambiental, de seguretat alimentària, de sanitat i benestar animal i de prevenció de riscos laborals.

e) Realització d'estudis estadístics sanitaris en explotacions ramaderes:

Recopilació de dades. Protocols. Organització. Validesa.

Mètodes informàtics per a l'anàlisi estadística. Programes informàtics per a la gestió estadística.

Processament de dades.

Paràmetres estadístics amb interés zootècnic. Índexs de producció.



Índexs sanitaris.

Anàlisi de la informació. Elaboració de memòries i informes estadístics.

Models i formats.

Emplenament de parts informatius.

Normativa de prevenció de riscos laborals.



7. Mòdul professional: Assistència a l'atenció veterinària.

Codi: 1280

Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació:

1. Prepara la zona de treball, l'instrumental, els equips i altres mitjans per al desenvolupament de les tasques del personal facultatiu o auxiliar amb els animals interpretant els protocols.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha condicionat la zona de treball.

b) S'han organitzat l'instrumental, els equips i els materials.

c) S'ha comprovat l'estat de l'instrumental, dels equips i d'altres mitjans, després de la intervenció.

d) S'ha efectuat la reposició i el registre del material consumit.



e) S'han recollit i processat els residus generats.

f) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de sanitat animal i la de prevenció de riscos laborals.

2. Realitza tasques auxiliars en proves diagnòstiques i aplica tractaments, sota supervisió del personal facultatiu, analitzant les tècniques i les característiques de l'animal.

Criteris d'avaluació:

a) S'han utilitzat els mitjans de subjecció i immobilització d'animals.

b) S'ha preparat l'animal per a les proves diagnòstiques o l'aplicació de tractaments.

c) S'han preparat els equips i els materials per a diagnòstic.

d) S'ha realitzat la neteja i el manteniment de primer nivell dels equips.

e) S'ha disposat la medicació per a la seua aplicació.

f) S'ha realitzat la vigilància i observació de l'animal.

g) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de sanitat i benestar animal, i la de prevenció de riscos laborals.

3. Realitza tasques auxiliars en cures i intervencions quirúrgiques, sota supervisió del personal facultatiu veterinari, analitzant els procediments de treball i les instruccions.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha seguit el protocol establit per a accedir a la zona quirúrgica.



b) S'ha preparat del camp quirúrgic.

c) S'han descrit els tipus d'anestèsia.

d) S'ha preparat i verificat l'equip d'anestèsia.

e) S'ha proporcionat l'instrumental i els materials sol·licitats pel veterinari o veterinària.

f) S'ha vigilat l'animal durant la intervenció i en la reanimació.



g) S'ha realitzat l'embenatge de ferides.

h) S'ha realitzat el seguiment postoperatori de l'animal i s'ha explicat la funció del veterinari o veterinària.

i) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de sanitat i benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

4. Emplena la documentació relativa a procediments diagnòstics o terapèutics interpretant els protocols establits.

Criteris d'avaluació:

a) S'han organitzat les receptes veterinàries.

b) S'ha controlat la documentació originada pels tractaments veterinaris.

c) S'han processat els resultats del laboratori i d'altres proves diagnòstiques.

d) S'han preparat les comunicacions als propietaris dels animals.



e) S'han processat informàticament les actuacions realitzades pel personal veterinari.

f) S'ha aplicat la normativa de sanitat animal i la de prevenció de riscos laborals.

5. Supervisa els equips i materials dels vehicles de treball dels serveis veterinaris relacionant els mitjans requerits amb les tasques que es realitzaran.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha preparat la roba específica de treball.

b) S'han supervisat les condicions dels vehicles de treball.

c) S'han revisat els medicaments i altres productes que han d'integrar la farmaciola veterinària del vehicle de treball.

d) S'ha comprovat la ubicació i les condicions de transport dels medicaments, les eines i els equips veterinaris.

e) S'han revisat els aparells de conservació en fred adaptats per a vehicles.

f) S'ha comprovat la documentació per al desenvolupament de les activitats.

g) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de sanitat animal i la de prevenció de riscos laborals.

Continguts:

a) Preparació de la zona de treball, de l'instrumental, dels equips i d'altres mitjans: condicionament de la zona de treball: neteja i higiene; ordre i condicions de treball. Influència en la qualitat de l'atenció prestada. Precaucions específiques per a l'atenció sanitària en l'explotació ramadera.

Instrumental, equips i materials clinicoquirúrgics. Classificació i organització. Adequació al tipus d'acte clínic o quirúrgic que es realitze.



Neteja, desinfecció i esterilització de l'instrumental, dels equips i d'altres mitjans. Protocol que cal seguir després de la intervenció. Comprovació de l'estat i el funcionament. Manteniment de primer nivell. Emmagatzematge i conservació. Caixes i contenidors per a instrumental. Risc de malaltia per fòmits i instrumental clinicoquirúrgic.



Consumibles: control d'existències. Registre. Llistes de comandes i reposició. Adequació al ritme de treball o activitats realitzades. Ús de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Residus biològics i no biològics. Recollida i processament segons el tipus. Contenidors i altres mitjans per a la recollida i el processament de residus.

Normativa ambiental, de sanitat animal i de prevenció de riscos laborals.

b) Realització de tasques auxiliars en proves diagnòstiques i aplicació de tractaments: Mitjans i materials per a subjecció i immobilització d'animals: tècniques de subjecció no traumàtiques. Tècniques en funció de l'espècie i l'estat de l'animal. Informació que ha d'aportar el propietari. Interpretació del llenguatge gestual dels animals: indicadors d'intranquil·litat i inseguretat. Minimització de riscos per a animals i operaris.

Preparació de l'animal per a proves diagnòstiques o aplicació de tractaments: tècniques i protocols d'actuació. Consideracions per a animals grans i menuts. Estris, materials i productes emprats.

Equips i materials per a diagnòstic: ecògrafs, endoscopis, equips de radiologia, equips d'anàlisi, entre d'altres, i consumibles i accessoris per a aquests mitjans. Preparació, neteja i manteniment de primer nivell.



Preparació de la medicació: indicacions segons producte, via i mètode d'administració. Identificació del producte. Dosificació. Sistemes de control de la dosificació. Reconstitució. Mescles i dilucions. Preparació d'equips per a administrar la medicació.

Vigilància i observació de l'animal. Reaccions adverses en proves diagnòstiques i per l'administració de medicació. Intervencions en cas d'emergència.

Normativa ambiental, de sanitat animal i de prevenció de riscos laborals.

c) Realització de tasques auxiliars en cures i intervencions quirúrgiques: Protocols de neteja i desinfecció corporal. Estris i productes emprats. Roba i calçat especials per a l'àrea quirúrgica: bates, polaines i calçat especial, guants, capells i màscares, entre altres.



Preparació del camp quirúrgic: esquilada i rasura, neteja i desinfecció de la zona, entre altres. Aplicació de germicides. Estris, materials i productes emprats.

Tipus d'anestèsia: local, regional i general. Vies i mètodes d'administració. Fases de l'anestèsia. Preanestèsia. Hipnosi, sedació i tranquil·lització.

Equips d'anestèsia: preparació i verificació. Manteniment de primer nivell. Equips de ventilació.

Atenció a les instruccions del facultatiu durant la preparació i l'acte quirúrgic. Adequació al tipus d'intervenció.

Vigilància de l'animal durant la intervenció i la reanimació: observació de constants vitals. Procediment i instruments per a mesurar-les. Monitoratge. Interpretació de signes d'analgèsia i pèrdua de consciència. Reanimació i recuperació. Actuació davant d'emergències.



Tipus d'embenats. Aplicació: embenatge de les diverses zones corporals. Materials emprats.

Postoperatori: cures i seguiment. Problemes més freqüents en aquesta fase. Informe al personal veterinari.

Normativa ambiental, de sanitat i benestar animal i de prevenció de riscos laborals.

d) Emplenament de documents de procediments diagnòstics o terapèutics: Recepta veterinària: dades que ha de contindre. Sistemes d'ordenació: data, numeració i altres. Receptes especials. Psicotròpics i altres.

Documentació de tractaments veterinaris. Normes d'emplenament. Control. Dades que s'hi han d'incloure: data i naturalesa dels tractaments prescrits o administrats, dosis i duració del tractament, identificació dels animals tractats i temps d'espera.

Resultats del laboratori i d'altres proves diagnòstiques: processament i elaboració d'informes. Aplicacions informàtiques específiques.

Comunicació a les persones propietàries d'animals: procediment i mitjans utilitzats. Dades d'interés per a les persones propietàries de l'animal o de l'explotació.

Registre de les actuacions realitzades pel personal veterinari. Comptabilitat de les actuacions realitzades. Aplicacions informàtiques per al registre i processament de dades.

Normativa de sanitat animal i de prevenció de riscos laborals.

e) Supervisió dels equips i materials dels vehicles de treball dels serveis veterinaris: Equips personals de treball: calçat i vestimenta específica. Preparació. Neteja i desinfecció. Renovació: condicions i periodicitat.

Vehicles de treball. Neteja i desinfecció. Manteniment. Adaptació de vehicles de sèrie a l'atenció veterinària.

Farmaciola veterinària del vehicle de treball: relació de medicaments i altres productes. Composició. Classificació, verificació i reposició. Adequació a les tasques que s'han de dur a terme i al ritme de treball. Emplenament de la documentació de registre.

Emmagatzematge, transport i conservació dels medicaments, estris i equips veterinaris. Contenidors i altres mitjans. Precaucions especials amb els equips per a diagnòstic.

Aparells de conservació en fred adaptats per a vehicles. Comprovació i regulació dels sistemes de control. Manteniment de primer nivell.



Documentació per al desenvolupament de l'activitat: certificats veterinaris, fitxes i comunicats de treball, entre altres. Revisió i reposició.

Normativa ambiental, de sanitat animal i de prevenció de riscos laborals.



8. Mòdul professional: Bioseguretat.

Codi: 1281.

Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació:

1. Supervisa les mesures de bioseguretat en les explotacions ramaderes, centres veterinaris i nuclis zoològics analitzant els protocols d'actuació.

Criteris d'avaluació:

a) S'han caracteritzat les mesures que eviten la transmissió de malalties.

b) S'ha interpretat un plànol d'instal·lacions ramaderes.

c) S'han identificat els punts crítics d'entrada i disseminació de patògens.

d) S'han comprovat les condicions del perímetre de la instal·lació ramadera i la senyalització.

e) S'han identificat els riscos del trànsit de vehicles i de persones en l'explotació ramadera.

f) S'han supervisat els procediments de control d'accés a les instal·lacions.

g) S'ha controlat la proximitat a altres instal·lacions potencialment contaminants.

h) S'han registrat les dades.

i) S'ha supervisat el compliment del protocol de bioseguretat en centres veterinaris i nuclis zoològics.

j) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de sanitat animal i la de prevenció de riscos laborals.

2. Col·labora en el desenvolupament de programes de bioseguretat sobre els vectors biològics relacionant les tècniques de control i els protocols amb l'aplicació.

Criteris d'avaluació:

a) S'han comprovat els certificats sanitaris dels animals de repoblació o de reposició.

b) S'han identificat les mesures per a previndre l'entrada de vectors biològics.

c) S'han caracteritzat les mesures passives de control d'animals aliens a l'explotació.

d) S'han aplicat els programes de control de rosegadors.

e) S'han controlat les mesures higièniques que ha d'adoptar el personal, tant de l'explotació com forà.

f) S'han registrat les dades en el llibre de visites.

g) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de sanitat animal i la de prevenció de riscos laborals.

3. Col·labora en el desenvolupament de programes de bioseguretat sobre vectors inerts identificant els mètodes de control.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha caracteritzat la documentació de pinsos, farratges i altres aliments.

b) S'han descrit les tècniques de magatzematge i de manipulació i transport de pinsos, farratges i altres aliments, que impedisquen la seua contaminació.

c) S'ha comprovat la qualitat bacteriològica de l'aigua, i s'ha explicat l'actuació del personal facultatiu.

d) S'ha realitzat i comprovat la neteja i desinfecció dels materials i utensilis de l'explotació, de la clínica o del nucli zoològic.



e) S'ha supervisat la recepció i l'emmagatzematge dels materials del jaç.

f) S'ha identificat la documentació de neteja, desinfecció i desinsectació dels vehicles i dels allotjaments de transport d'animals.



g) S'ha verificat la instal·lació per a la neteja i la desinfecció de vehicles.

h) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de sanitat animal i la de prevenció de riscos laborals.

4. Supervisa la recollida, el tractament i l'eliminació de fems, purins i aigües residuals generats en l'explotació interpretant la normativa vigent i els protocols d'actuació.

Criteris d'avaluació:

a) S'han caracteritzat les tècniques de recollida i d'emmagatzematge de fems i purins.

b) S'ha verificat l'estat i la ubicació de les instal·lacions per a la recollida i el magatzematge.

c) S'ha comprovat la recollida de fems i purins.

d) S'han gestionat els sistemes de tractament i eliminació de purins.



e) S'han controlat els paràmetres analítics en el tractament de purins.

f) S'han registrat les dades.

g) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de sanitat animal i la de prevenció de riscos laborals.

5. Supervisa l'eliminació de cadàvers i restes d'animals analitzant la normativa vigent i els protocols.

Criteris d'avaluació:

a) S'han aplicat els procediments per a l'eliminació de cadàvers i restes d'animals.

b) S'han descrit les condicions de manteniment i ubicació dels contenidors per a cadàvers i restes d'animals.

c) S'ha comprovat la neteja i desinfecció del material i dels vehicles per a l'eliminació de cadàvers i restes d'animals.

d) S'han identificat els riscos associats a l'eliminació de cadàvers i restes d'animals.

e) S'han registrat les dades sobre l'emmagatzematge i l'eliminació de cadàvers i restes d'animals.

f) S'ha identificat la documentació exigida.

g) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de sanitat animal i la de prevenció de riscos laborals.

6. Supervisa l'execució de programes de neteja, desinfecció i desinsectació efectuada pel personal ramader i pel personal de centres veterinaris i nuclis zoològics relacionant les característiques de l'explotació amb l'eficàcia d'aquests.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha interpretat i aplicat el protocol d'actuació.

b) S'han determinat els punts crítics.

c) S'han identificat les característiques dels productes.

d) S'han realitzat demostracions d'aplicació i maneig de productes, equips i sistemes.

e) S'ha comprovat el registre sobre el programa de neteja, desinfecció i desinsectació.

f) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de producció ramadera ecològica, la de sanitat animal i la de prevenció de riscos laborals.

Continguts:

a) Mesures de bioseguretat:

Mesures preventives. Classificació. Tipologia.

Interpretació de plànols d'instal·lacions ramaderes. Simbologia.

Dependències. Criteris d'inspecció dels materials de construcció.



Bioseguretat. Anàlisi de perills i punts de control crítics. Concepte.



Disseminació de patògens. Tipus i característiques. Programes de

bioseguretat.

Perímetre de la instal·lació ramadera. Zona de seguretat. Condicions.

Senyalització. Finalitat. Tipus de senyals.

Riscos derivats del trànsit de vehicles i persones. Classificació.



Accés a les instal·lacions. Ubicació. Mesures de control.

Instal·lacions potencialment contaminants. Tipus. Riscos derivats de la proximitat.

Documentació i registre de dades. Ús de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Normativa de protecció ambiental, de sanitat animal i de prevenció de riscos laborals. Protocols de bioseguretat en centres veterinaris i nuclis zoològics.

b) Desenvolupament de programes de bioseguretat sobre vectors biològics:

Repoblació i reposició d'animals. Documentació sanitària. Riscos sanitaris.

Vectors biològics. Concepte. Classificació. Mesures preventives.

Riscos derivats de l'entrada d'animals. Mesures de control: passives o actives.

Control de rosegadors. Tècniques. Productes.

Visitants d'alt risc. Classificació. Mesures preventives aplicables a les visites. Personal de l'explotació. Mesures preventives. Formació i informació. Normes higièniques. Ús d'EPI.

Llibre de visites. Procediments de control de visites. Anotacions. Ús de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Normativa ambiental, de sanitat animal i de prevenció de riscos laborals.

c) Desenvolupament de programes de bioseguretat sobre vectors inerts:

Documentació de pinsos, farratges i altres aliments. Control de proveïdors.

Tècniques d'emmagatzematge i vies de contaminació de pinsos, farratges i altres aliments. Manipulació i transport.

Qualitat de l'aigua. Característiques. Control microbiològic. Registres.

Neteja i desinfecció en una explotació, centre veterinari o nucli zoològic. Equips i materials: components, regulació i manteniment.



Procediments de recepció i emmagatzematge dels materials del jaç.



Influència dels materials sobre els patògens. Certificat de control.



Verificació de la neteja i desinfecció dels vehicles i allotjaments de transport. Gàbies, caixes, contenidors i altres. Documentació.



Instal·lació per a la neteja i la desinfecció de vehicles. Comprovació de la ubicació i l'estat.

Normativa ambiental, de sanitat animal i de prevenció de riscos laborals.

d) Supervisió de la recollida, del tractament i de l'eliminació de fems, purins i aigües residuals:

Tècniques de recollida i emmagatzematge. Riscos de contaminació. Tipus segons el maneig.

Verificació de l'estat de les instal·lacions. Criteris d'ubicació i construcció.

Control de la recollida de fems i purins. Procediment. Mitjans i mètodes.

Sistemes de tractament i eliminació de purins. Tècniques. Eficàcia dels tractaments. Riscos de contaminació.

Paràmetres analítics en el tractament de purins. Control. Interpretació d'anàlisis.

Registres de dades. Ús de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Normativa ambiental, de sanitat animal i de prevenció de riscos laborals.

e) Supervisió de l'eliminació de cadàvers i restes d'animals:

procediment d'eliminació de cadàvers i restes d'animals. Tipus de residus i característiques. Tècniques d'eliminació. Procediments administratius. Terminis. Pràctiques prohibides i restringides.

Contenidors per a cadàvers i restes d'animals. Tipus. Característiques i materials de construcció. Ubicació. Manteniment.

Neteja i desinfecció de materials i vehicles per a cadàvers i restes d'animals. Tècniques.

Riscos derivats de l'eliminació de cadàvers i restes d'animals. Tipus de riscos: per al bestiar, les persones i el medi ambient.

Registre de dades. Ús de les tecnologies de la informació i la comunicació.

Documentació associada. Control. Emplenament.

Normativa ambiental, de sanitat animal i de prevenció de riscos laborals.

Normativa autonòmica i local.

f) Supervisió sobre programes de neteja, desinfecció i desinsectació:



Concepte de neteja, desinfecció i desinsectació. Protocols d'actuació.

Punts crítics. Presa de mostres Nivells admissibles de microorganismes.

Productes. Classificació. Instruccions d'ús. Eficàcia. Productes permesos en ramaderia ecològica. Característiques dels productes.

Aplicació de productes de neteja, desinfecció i desinsectació.

Dosificació. Equips. Sistemes.

Registres. Presa de dades.

Normativa ambiental, de producció ramadera ecològica, de sanitat animal i de prevenció de riscos laborals.



9. Mòdul professional: Gestió de centres veterinaris.

Codi: 1282.

Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació:

1. Distribueix les dependències i instal·lacions d'un centre veterinari analitzant els criteris tècnics i funcionals.

Criteris d'avaluació:

a) S'han caracteritzat els centres veterinaris.



b) S'han identificat les dependències del centre veterinari.

c) S'han descrit les instal·lacions i el mobiliari de cada dependència.

d) S'ha realitzat un croquis de la distribució de les dependències.

e) S'han optimitzat els espais per a afavorir la circulació del personal treballador i dels clients.

f) S'han senyalitzat les zones.

g) S'ha aplicat la normativa de prevenció de riscos laborals.

2. Controla i organitza el magatzematge i la conservació d'existències en un centre veterinari analitzant els sistemes i tècniques associades.

Criteris d'avaluació:

a) S'han caracteritzat i classificat les existències en un centre veterinari.

b) S'han caracteritzat els sistemes i equips de magatzematge i conservació.

c) S'han detallat les mesures i els mitjans de conservació especials d'aquells productes que els requereixen.

d) S'han distribuït les existències en el magatzem.

e) S'han controlat els paràmetres dels equips frigorífics.

f) S'ha realitzat l'inventari de les existències.

g) S'han identificat els protocols establits per a tramitar una comanda.

h) S'han comprovat les comandes i la documentació associada a la recepció.

i) S'han utilitzat eines informàtiques per a la gestió del magatzem en el centre veterinari.

j) S'ha aplicat la normativa ambiental i la de prevenció de riscos laborals.

3. Organitza les activitats de neteja i el manteniment de les instal·lacions i els equips del centre veterinari analitzant els protocols i els mètodes d'organització.

Criteris d'avaluació:

a) S'han caracteritzat les activitats de neteja, desinfecció, esterilització i manteniment de les instal·lacions i equips.

b) S'ha establit el pla de neteja.

c) S'han seleccionat els protocols sobre les tècniques, els utensilis i els productes per a la neteja, desinfecció i esterilització.

d) S'han organitzat els equips i els materials de neteja, desinfecció i esterilització propis del centre veterinari.

e) S'han comprovat la neteja i l'esterilització dels materials i dels utensilis.

f) S'ha establit el pla de manteniment de les instal·lacions i dels equips.

g) S'han organitzat els equips i els materials en les operacions de manteniment de les instal·lacions i els equips.

h) S'han controlat la recollida i retirada dels residus.

i) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de prevenció de riscos laborals i la de sanitat animal.

4. Realitza el servei d'atenció al client caracteritzant i aplicant els procediments associats.

Criteris d'avaluació:

a) S'han caracteritzat els productes o els serveis oferits pel centre veterinari.

b) S'han analitzat els catàlegs i els manuals de venda.

c) S'han aplicat tècniques de comunicació i assessorament al client en centres veterinaris.

d) S'ha seguit el protocol establit per a l'emplenament i l'arxivament de la documentació.

e) S'han atés les reclamacions, les queixes o els suggeriments relatius al servei prestat.

f) S'ha realitzat el seguiment del servei prestat.

g) S'han identificat els paràmetres de qualitat del servei d'atenció al client en els centres veterinaris.

5. Realitza pressupostos i registra, factura i cobra els serveis prestats analitzant els costos dels productes i serveis, així com els mitjans per a l'elaboració.

Criteris d'avaluació:

a) S'han utilitzat programes específics d'elaboració de pressupostos.

b) S'han caracteritzat els processos de facturació i cobrament.

c) S'ha aplicat la tarifa corresponent al servei prestat.

d) S'ha emplenat la factura indicant les dades més rellevants.



e) S'ha realitzat el cobrament de la factura identificant les diferents fórmules o formes de pagament.

f) S'ha relacionat la facturació amb els sistemes de gestió integrada.



g) S'ha realitzat el procés d'arqueig i tancament de caixa.

h) S'ha emplenat el comunicat de caixa corresponent.

Continguts:

a) Distribució de dependències i instal·lacions d'un centre veterinari:

Tipus de centres veterinaris. Consultoris veterinaris, clíniques veterinàries i hospitals veterinaris. Reglament per a l'exercici professional en clínica de xicotets animals. Tipus de dependències segons el centre veterinari. Consultoris veterinaris: sala de recepció, sala per a consulta i breus intervencions medicoquirúrgiques, entre altres. Clíniques veterinàries: sala de quiròfan, sala d'instal·lació radiològica i sala de laboratori, entre altres. Hospitals veterinaris: sala amb equip d'esterilització, sala d'aïllament, sala de personal, sala de prequiròfan i sala d'hospitalització, entre altres. Dependències addicionals: magatzem, perruqueria i altres.

Instal·lacions i mobiliari. Tipus, formes, estructura, funcionalitat i utilitats. Ubicació.

Distribució de dependències. Criteris tècnics, pràctics i de confortabilitat. Esquemes sobre el plànol. Optimització d'espais. Aplicacions informàtiques de disseny i distribució d'espais.

Senyalització de les zones. Finalitat. Mitjans i mètodes. Normativa de prevenció de riscos laborals.

b) Control i organització de l'emmagatzematge i conservació d'existències:

Existències en un centre veterinari. Tipus i característiques. Classificació. Medicaments, materials medicoquirúrgics, material de radiologia, gasos medicinals, materials per a esterilització i materials per a anàlisis bioquímiques i hematològiques, entre altres.

Sistemes i equips d'emmagatzematge i conservació. Característiques.

Mesures i mitjans de conservació especials segons els productes. Equips frigorífics i equips de climatització. Paràmetres que s'han de controlar.

Criteris d'ubicació i classificació d'existències. Senyalització i identificació.

Ubicació de les existències d'especial conservació. Control d'existències. Periodicitat. Inventaris. Fitxes de magatzem.

Protocols per a fer comandes. Procediments per a fer comandes de medicaments veterinaris.

Documentació associada a les comandes. Notes de lliurament, albarans i factures. Sistemes de comprovació i classificació.

Aplicacions informàtiques de gestió de magatzem en centres veterinaris. Normativa ambiental i de prevenció de riscos laborals.



c) Organització de les activitats de neteja i manteniment de les instal·lacions i equips del centre veterinari:

Tipus d'activitats de neteja, desinfecció i esterilització. Periodicitat.

Pla de neteja. Desenvolupament i elaboració. Operacions que s'han de realitzar, freqüència i responsable de la realització. Registre de les operacions.

Tècniques, utensilis i productes de neteja, desinfecció i esterilització. Selecció. Organització d'equips i materials. Supervisió del servei final. Elaboració d'informes.

Pla de manteniment d'instal·lacions i equips. Fitxes de registre de manteniment. Registre de les reparacions o substitucions. Compatibilitat amb els serveis oferits pel centre veterinari. Pla de calibratge/verificació dels equips. Operacions que s'han de realitzar, freqüència i responsable de la realització. Registre de les operacions o dels albarans de realització, segons siga procedent.

Equips i materials per a les operacions de manteniment. Característiques. Ús i criteris de selecció. Organització.

Recollida i retirada dels residus generats. Adequació al tipus de residu. Procediments i mitjans de recollida.

Normativa ambiental, de prevenció de riscos laborals i de sanitat animal.

d) Realització del servei d'atenció al client:

Característiques dels productes i serveis oferits per l'empresa. Medicaments veterinaris, aliments i altres. Serveis de consulta, cirurgia, hospitalització, urgències i altres. Exposició i mostra de qualitats al client.

Catàlegs i manuals de venda. Ús i interpretació. Altres fonts d'informació.

Tècniques de comunicació i assessorament al client. Tipologia del client. Conductes específiques de la clientela de centres veterinaris. Situacions especials d'atenció al client, com ara horaris nocturns, clientela tardana, situacions d'ansietat o nerviosisme i altres. Elements de la comunicació. Habilitats personals i socials que milloren la comunicació interpersonal. Comunicació verbal i no verbal. Imatge personal. Instruments de comunicació amb el client. Telefonia, correu postal, correu electrònic i altres. Ús i aplicacions.

Documentació en els centres veterinaris. Emplenament i arxivament de la documentació. Registre de citacions. Registre de dades de clients i pacients. Informes i històries clíniques. Suports documentals. Procediments d'ús. Un altre tipus de documents: formularis, passaport europeu i cartilla sanitària. Identificació animal i bases de dades relacionades. Sistemes informàtics de gestió de centres veterinaris.



Reclamacions, queixes o suggeriments del servei prestat. Legislació d'aplicació. Legislació de consum i de protecció de dades. Tècniques per a afrontar conflictes i reclamacions. Procediment de reclamacions. Fulls de reclamació. Nota interior per a la comunicació al superior jeràrquic. Informació que s'ha de registrar al centre veterinari.



Seguiment dels serveis prestats. Pautes d'actuació. Fidelització de clients. Mitjans i instruments. Millora del servei prestat.

Indicadors per al control de qualitat de l'establiment. Estàndards de servei. Valoració de la qualitat del servei prestat.

e) Realització de pressupostos, registre, facturació i cobrament dels serveis prestats:

pressupostos. Interpretació de la documentació. Programes informàtics i altres mitjans.

Facturació i cobrament. Etapes. Documentació associada. La factura. Emplenament. Dades necessàries. Mitjans de cobrament usuals.

Tarifes de preus de productes i serveis.

Formes de pagament. Entrades i eixides. Ingressos i despeses.

Facturació i sistemes de gestió integrada.

Etapes del procés d'arqueig i tancament de caixa. Llibres de caixa. Arqueig parcial i total.

Comunicat de caixa. Emplenament. Ús de les tecnologies de la informació i la comunicació.





10. Mòdul professional: Projecte de ramaderia i assistència en sanitat animal.

Codi: 1283

Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació:

1. Identifica necessitats del sector productiu i les relaciona amb projectes tipus que les puguen satisfer.

Criteris d'avaluació:

a) S'han classificat les empreses del sector per les seues característiques organitzatives i el tipus de producte o servei que ofereixen.

b) S'han caracteritzat les empreses tipus indicant l'estructura organitzativa i les funcions de cada departament.

c) S'han identificat les necessitats més sol·licitades a les empreses.



d) S'han valorat les oportunitats de negoci previsibles en el sector.



e) S'ha identificat el tipus de projecte requerit per a donar resposta a les demandes previstes.

f) S'han determinat les característiques específiques requerides en el projecte.

g) S'han determinat les obligacions fiscals, laborals i de prevenció de riscos, i les seues condicions d'aplicació.

h) S'han identificat possibles ajudes o subvencions per a la incorporació de les noves tecnologies de producció o de servei que es proposen.



i) S'ha elaborat el guió de treball que se seguirà per a l'elaboració del projecte.

2. Dissenya projectes relacionats amb les competències expressades en el títol, i inclou i desenvolupa les fases que els componen.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha recopilat informació relativa als aspectes que seran tractats en el projecte.

b) S'ha realitzat l'estudi de viabilitat tècnica d'aquest.

c) S'han identificat les fases o parts que componen el projecte i el seu contingut.

d) S'han establit els objectius que es pretenen aconseguir, i se n'ha identificat l'abast.

e) S'han previst els recursos materials i personals necessaris per a realitzar-lo.

f) S'ha realitzat el pressupost econòmic corresponent.

g) S'han identificat les necessitats de finançament per a posar-lo en marxa.

h) S'ha definit i elaborat la documentació necessària per al seu disseny.

i) S'han identificat els aspectes que s'han de controlar per a garantir la qualitat del projecte.

3. Planifica l'execució del projecte, i determina el pla d'intervenció i la documentació associada.

Criteris d'avaluació:

a) S'han seqüenciat les activitats i s'han ordenat segons les necessitats del desenvolupament.

b) S'han determinat els recursos i la logística necessaris per a cada activitat.

c) S'han identificat les necessitats de permisos i autoritzacions per a dur a terme les activitats.

d) S'han determinat els procediments d'actuació o execució de les activitats.

e) S'han identificat els riscos inherents a l'execució, i s'ha definit el pla de prevenció de riscos i els mitjans i equips necessaris.

f) S'han planificat l'assignació de recursos materials i humans i els temps d'execució.

g) S'ha fet la valoració econòmica que dona resposta a les condicions de la seua posada en pràctica.

h) S'ha definit i elaborat la documentació necessària per a l'execució.

4. Defineix els procediments per al seguiment i control en l'execució del projecte, i justifica la selecció de variables i instruments emprats.



Criteris d'avaluació:

a) S'ha definit el procediment d'avaluació de les activitats o intervencions.

b) S'han definit els indicadors de qualitat per a realitzar l'avaluació.

c) S'ha definit el procediment per a l'avaluació de les incidències que puguen presentar-se durant la realització de les activitats, la seua possible solució i el seu registre.

d) S'ha definit el procediment per a gestionar els possibles canvis en els recursos i en les activitats, incloent-hi el sistema de registre d'aquests.

e) S'ha definit i elaborat la documentació necessària per a l'avaluació de les activitats i del projecte.

f) S'ha establit el procediment per a la participació dels usuaris o clients en l'avaluació i s'han elaborat els documents específics.



g) S'ha establit un sistema per a garantir el compliment del plec de condicions del projecte, quan aquest existeix.

Continguts:

a) Identificació de necessitats del sector productiu i de l'organització de l'empresa:

Identificació de les funcions dels llocs de treball.

Estructura i organització empresarial del sector.

Activitat de l'empresa i ubicació en el sector.

Organigrama de l'empresa. Relació funcional entre departaments.



Tendències del sector: productives, econòmiques, organitzatives, d'ocupació i altres.

Procediments de treball en l'àmbit de l'empresa. Sistemes i mètodes de treball.

Determinació de les relacions laborals excloses i relacions laborals especials.

Conveni col·lectiu aplicable a l'àmbit professional. La cultura de l'empresa: imatge corporativa. Sistemes de qualitat i seguretat aplicables en el sector.

b) Disseny de projectes relacionats amb el sector:

Anàlisi de la realitat local, de l'oferta empresarial del sector a la zona i del context en el qual es desenvoluparà el mòdul professional de Formació en Centres de Treball.

Recopilació d'informació.

Estructura general d'un projecte.

Elaboració d'un guió de treball.

Planificació de l'execució del projecte: objectius, continguts, recursos, metodologia, activitats, temporalització i avaluació.

Viabilitat i oportunitat del projecte. Revisió de la normativa aplicable.

c) Planificació de l'execució del projecte: Seqüenciació d'activitats. Elaboració d'instruccions de treball. Elaboració d'un pla de prevenció de riscos. Documentació necessària per a la planificació de l'execució del projecte. Compliment de normes de seguretat i ambientals.

Indicadors de garantia de la qualitat del projecte.



d) Definició de procediments de control i avaluació de l'execució del projecte:

Proposta de solucions als objectius plantejats en el projecte i justificació de les seleccionades.



Definició del procediment d'avaluació del projecte. Determinació de les variables susceptibles d'avaluació. Documentació necessària per a l'avaluació del projecte. Control de qualitat de procés i producte final.

Registre de resultats.



11. Mòdul professional: Formació i orientació laboral.

Codi: 1284

Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació:

1. Selecciona oportunitats d'ocupació, identificant les diferents possibilitats d'inserció i les alternatives d'aprenentatge al llarg de la vida.



Criteris d'avaluació:

a) S'ha valorat la importància de la formació permanent com a factor clau per a l'ocupabilitat i l'adaptació a les exigències del procés productiu.

b) S'han identificat els itineraris formativoprofessionals relacionats amb el perfil professional del tècnic o tècnica superior en Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal.

c) S'han determinat les aptituds i actituds requerides per a l'activitat professional relacionada amb el perfil del títol.

d) S'han identificat els principals jaciments d'ocupació i d'inserció laboral per al tècnic o tècnica superior en Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal.

e) S'han determinat les tècniques utilitzades en el procés de cerca d'ocupació.

f) S'han previst les alternatives d'autoocupació en els sectors professionals relacionats amb el títol.

g) S'ha realitzat la valoració de la personalitat, aspiracions, actituds i formació pròpia per a la presa de decisions.

2. Aplica les estratègies del treball en equip, valorant-ne l'eficàcia i l'eficiència per a la consecució dels objectius de l'organització.

Criteris d'avaluació:

a) S'han valorat els avantatges del treball en equip en situacions de treball relacionades amb el perfil del tècnic o tècnica superior en Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal.

b) S'han identificat els equips de treball que poden constituir-se en una situació real de treball.

c) S'han determinat les característiques de l'equip de treball eficaç davant dels equips ineficaços.

d) S'ha valorat positivament la necessària existència de diversitat de rols i opinions assumits pels membres d'un equip.

e) S'ha reconegut la possible existència de conflicte entre els membres d'un grup com un aspecte característic de les organitzacions.



f) S'han identificat els tipus de conflictes i les seues fonts.

g) S'han determinat procediments per a la resolució del conflicte.



3. Exerceix els drets i compleix les obligacions que es deriven de les relacions laborals, i les reconeix en els diferents contractes de treball.



Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat els conceptes bàsics del dret del treball.

b) S'han distingit els principals organismes que intervenen en les relacions entre empresaris i treballadors.

c) S'han determinat els drets i les obligacions derivats de la relació laboral.

d) S'han classificat les principals modalitats de contractació, i s'han identificat les mesures de foment de la contractació per a determinats col·lectius.

e) S'han valorat les mesures establides per la legislació vigent per a la conciliació de la vida laboral i familiar.

f) S'han identificat les causes i els efectes de la modificació, la suspensió i l'extinció de la relació laboral.

g) S'ha analitzat el rebut de salaris i s'ha identificat els principals elements que l'integren.

h) S'han analitzat les diferents mesures de conflicte col·lectiu i els procediments de solució de conflictes.

i) S'han determinat les condicions de treball pactades en un conveni col·lectiu aplicable al sector relacionat amb el títol de tècnic o tècnica superior en Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal.

j) S'han identificat les característiques definitòries dels nous entorns d'organització del treball.

4. Determina l'acció protectora del sistema de la Seguretat Social davant de les diferents contingències cobertes, i identifica les classes distintes de prestacions.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha valorat el paper de la Seguretat Social com a pilar essencial per a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans.

b) S'han enumerat les diverses contingències que cobreix el sistema de Seguretat Social.

c) S'han identificat els règims existents en el sistema de Seguretat Social.

d) S'han identificat les obligacions d'empresari i treballador dins del sistema de Seguretat Social.

e) S'han identificat, en un supòsit senzill, les bases de cotització d'una persona treballadora i les quotes corresponents a la persona treballadora i empresària.

f) S'han classificat les prestacions del sistema de Seguretat Social, i s'han identificat els requisits.

g) S'han determinat les possibles situacions legals de desocupació.



h) S'ha realitzat el càlcul de la duració i quantia d'una prestació per desocupació de nivell contributiu bàsic.

5. Avalua els riscos derivats de la seua activitat analitzant les condicions de treball i els factors de risc presents en el seu entorn laboral.



Criteris d'avaluació:

a) S'ha valorat la importància de la cultura preventiva en tots els àmbits i activitats de l'empresa.

b) S'han relacionat les condicions laborals amb la salut del treballador.

c) S'han classificat els factors de risc en l'activitat i els danys que se'n deriven.

d) S'han identificat les situacions de risc més habituals en els entorns de treball del tècnic o tècnica superior en Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal.

e) S'ha determinat l'avaluació de riscos en l'empresa.

f) S'han determinat les condicions de treball amb significació per a la prevenció en els entorns de treball relacionats amb el perfil professional del tècnic o tècnica superior en Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal.

g) S'han classificat i descrit els tipus de danys professionals, amb especial referència a accidents de treball i malalties professionals, relacionats amb el perfil professional del tècnic o tècnica superior en Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal.

6. Participa en l'elaboració d'un pla de prevenció de riscos en una petita empresa, i identifica les responsabilitats de tots els agents implicats.

Criteris d'avaluació:

a) S'han determinat els principals drets i deures en matèria de prevenció de riscos laborals.

b) S'han classificat les diferents formes de gestió de la prevenció en l'empresa, en funció dels diferents criteris establits en la normativa sobre prevenció de riscos laborals.

c) S'han determinat les formes de representació dels treballadors en l'empresa en matèria de prevenció de riscos.

d) S'han identificat els organismes públics relacionats amb la prevenció de riscos laborals.

e) S'ha valorat la importància de l'existència d'un pla preventiu en l'empresa que incloga la seqüenciació d'actuacions que s'han de realitzar en cas d'emergència.

f) S'ha definit el contingut del pla de prevenció en un centre de treball relacionat amb el sector professional del tècnic o tècnica superior en Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal.

g) S'ha projectat un pla d'emergència i evacuació d'una empresa del sector.

7. Aplica les mesures de prevenció i protecció, i analitza les situacions de risc en l'entorn laboral del tècnic o tècnica superior en Ramaderia i Assistència en Sanitat Animal.

Criteris d'avaluació:

a) S'han definit les tècniques de prevenció i de protecció individual i col·lectiva que han d'aplicar-se per a evitar els danys en origen i minimitzar-ne les conseqüències en cas que siguen inevitables.

b) S'ha analitzat el significat i l'abast dels diferents tipus de senyalització de seguretat.

c) S'han analitzat els protocols d'actuació en cas d'emergència.



d) S'han identificat les tècniques de classificació de ferits en cas d'emergència on hi haja víctimes de diversa gravetat.

e) S'han identificat les tècniques bàsiques de primers auxilis que han de ser aplicades en el lloc de l'accident davant de diferents tipus de danys i la composició i ús de la farmaciola.

f) S'han determinat els requisits i condicions per a la vigilància de la salut del treballador i la seua importància com a mesura de prevenció.

Continguts:

a) Recerca activa d'ocupació:

Valoració de la importància de la formació permanent per a la trajectòria laboral i professional del tècnic o tècnica superior en Ramaderia i Assistència Veterinària.

Anàlisi dels interessos, les aptituds i les motivacions personals per a la carrera professional.

Identificació d'itineraris formatius relacionats amb el tècnic o tècnica superior en Ramaderia i Assistència Veterinària.

Responsabilització del propi aprenentatge. Coneixement dels requeriments i dels fruits previstos.

Definició i anàlisi del sector professional del títol de tècnic o tècnica superior en Ramaderia i Assistència Veterinària.

Planificació de la mateixa carrera: Establiment d'objectius laborals, a mitjà i llarg termini, compatibles amb necessitats i preferències.



Objectius realistes i coherents amb la formació actual i la projectada.

Procés de cerca d'ocupació en petites, mitjanes i grans empreses del sector.

Oportunitats d'aprenentatge i ocupació a Europa. Europass, Ploteus.

Tècniques i instruments de cerca d'ocupació.



Valoració de l'autoocupació com a alternativa per a la inserció professional.

El procés de presa de decisions.

Establiment d'una llista de comprovació personal de coherència entre pla de carrera, formació i aspiracions.

b) Gestió del conflicte i equips de treball:

valoració dels avantatges i inconvenients del treball d'equip per a l'eficàcia de l'organització.

Classes d'equips en el sector ramader segons les funcions que exerceixen.

Anàlisi de la formació dels equips de treball.

Característiques d'un equip de treball eficaç.

La participació en l'equip de treball. Anàlisi dels possibles rols dels integrants de l'equip.

Definició de conflicte: característiques, fonts i etapes del conflicte.



Mètodes per a la resolució o la supressió del conflicte: mediació, conciliació i arbitratge.

c) Contracte de treball:

El dret del treball.

Intervenció dels poders públics en les relacions laborals.

Anàlisi de la relació laboral individual.

Determinació de les relacions laborals excloses i relacions laborals especials.

Modalitats de contracte de treball i mesures de foment de la contractació.

Drets i deures derivats de la relació laboral.

Condicions de treball. Salari, temps de treball i descans laboral.



Modificació, suspensió i extinció del contracte de treball.

Representació dels treballadors.

Negociació col·lectiva com a mitjà per a la conciliació dels interessos de treballadors i empresaris.

Anàlisi d'un conveni col·lectiu que es pot aplicar a l'àmbit professional del tècnic o tècnica superior en Ramaderia i Assistència Veterinària.

Conflictes col·lectius de treball.

Nous entorns d'organització del treball: subcontractació i teletreball, entre altres.

Beneficis per a les persones treballadores en les organitzacions noves: flexibilitat i beneficis socials, entre altres.

d) Seguretat Social, ocupació i desocupació:

El sistema de la Seguretat Social com a principi bàsic de solidaritat social.

Estructura del sistema de la Seguretat Social.

Determinació de les principals obligacions d'empresaris i treballadors en matèria de Seguretat Social: afiliació, altes, baixes i cotització.



L'acció protectora de la Seguretat Social.

Classes, requisits i quantia de les prestacions.

Concepte i situacions objecte de protecció per desocupació.

Sistemes d'assessorament de les persones treballadores respecte als seus drets i deures

e) Avaluació de riscos professionals:

Importància de la cultura preventiva en totes les fases de l'activitat professional.

Valoració de la relació entre treball i salut.

Anàlisi i determinació de les condicions de treball.

El concepte de risc professional. Anàlisi de factors de risc.

L'avaluació de riscos en l'empresa com a element bàsic de l'activitat preventiva.

Anàlisi de riscos lligats a les condicions de seguretat.

Anàlisi de riscos lligats a les condicions ambientals.

Anàlisi de riscos lligats a les condicions ergonòmiques i psicosocials.

Riscos específics en el sector ramader i d'assistència veterinària.

Determinació dels possibles danys a la salut del personal treballador que poden derivar-se de situacions de risc detectades.

f) Planificació de la prevenció de riscos en l'empresa:

Drets i deures en matèria de prevenció de riscos laborals.

Responsabilitats en matèria de prevenció de riscos laborals.

Gestió de la prevenció en l'empresa.

Representació dels treballadors en matèria preventiva.

Organismes públics relacionats amb la prevenció de riscos laborals.

Planificació de la prevenció en l'empresa.

Plans d'emergència i d'evacuació en entorns de treball.

Elaboració d'un pla d'emergència en una petita o mitjana empresa del sector de la ramaderia i de l'assistència veterinària.

g) Aplicació de mesures de prevenció i protecció en l'empresa ramadera i d'assistència veterinària:

determinació de les mesures de prevenció i protecció individual i col·lectiva.

Protocol d'actuació davant d'una situació d'emergència.

Primers auxilis. Urgència mèdica. Conceptes bàsics.

Aplicació de tècniques de primers auxilis.

Formació dels treballadors en matèria de plans d'emergència.

Vigilància de la salut dels treballadors.





12. Mòdul professional: Empresa i iniciativa emprenedora

Codi: 1285

Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació:

1. Reconeix les capacitats associades a la iniciativa emprenedora i analitza els requeriments derivats dels llocs de treball i de les activitats empresarials.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha identificat el concepte d'innovació i la seua relació amb el progrés de la societat i l'augment en el benestar dels individus.

b) S'ha analitzat el concepte de cultura emprenedora i la seua importància com a font de creació d'ocupació i benestar social.

c) S'ha valorat la importància de la iniciativa individual, la creativitat, la formació i la col·laboració com a requisits indispensables per a tindre èxit en l'activitat emprenedora.

d) S'ha analitzat la capacitat d'iniciativa en el treball d'una persona que treballa en una petita i mitjana explotació ramadera.

e) S'ha analitzat el desenvolupament de l'activitat emprenedora d'un empresari o empresària que s'inicie en el sector ramader.

f) S'ha analitzat el concepte de risc com a element inevitable de tota activitat emprenedora.

g) S'ha analitzat el concepte d'empresari o empresària i els requisits i actituds necessaris per a desenvolupar l'activitat empresarial.

h) S'ha descrit l'estratègia empresarial i s'ha relacionat amb els objectius de l'empresa.

i) S'ha definit una determinada idea de negoci, en l'àmbit ramader, que servisca de punt de partida per a l'elaboració d'un pla d'empresa.



2. Defineix l'oportunitat de creació d'una petita empresa, valorant l'impacte sobre l'entorn d'actuació i incorporant valors ètics.



Criteris d'avaluació:

a) S'han descrit les funcions bàsiques que es realitzen en una empresa i s'ha analitzat el concepte de sistema aplicat a l'empresa.

b) S'han identificat els principals components de l'entorn general que envolta l'empresa, especialment l'entorn econòmic, social, demogràfic i cultural.

c) S'ha analitzat la influència en l'activitat empresarial de les relacions amb els clients, amb els proveïdors i amb la competència, com a principals integrants de l'entorn específic.

d) S'han identificat els elements de l'entorn d'una pime ramadera.

e) S'han analitzat els conceptes de cultura empresarial i imatge corporativa i la seua relació amb els objectius empresarials.

f) S'ha analitzat el fenomen de la responsabilitat social de les empreses i la seua importància com un element de l'estratègia empresarial.



g) S'ha elaborat el balanç social d'una empresa relacionada amb el sector ramader i s'han descrit els principals costos socials en què incorren aquests empreses, així com els beneficis socials que produeixen.



h) S'han identificat, en empreses relacionades amb el sector ramader, pràctiques que incorporen valors ètics i socials.

i) S'ha dut a terme un estudi de viabilitat econòmica i financera d'una pime relacionada amb el sector ramader.

3. Realitza activitats per a la constitució i posada en marxa d'una empresa; selecciona la forma jurídica, i identifica les obligacions legals associades.

Criteris d'avaluació:

a) S'han analitzat les diferents formes jurídiques de l'empresa.

b) S'ha especificat el grau de responsabilitat legal dels propietaris de l'empresa, en funció de la forma jurídica triada.

c) S'ha diferenciat el tractament fiscal establit per a les diferents formes jurídiques de l'empresa.

d) S'han analitzat els tràmits exigits per la legislació vigent per a la constitució d'una empresa.

e) S'ha realitzat una cerca exhaustiva de les diferents ajudes per a la creació d'empreses relacionades amb el sector ramader, en la localitat de referència.

f) S'ha inclòs en el pla d'empresa tot allò que té relació amb l'elecció de la forma jurídica, estudi de viabilitat economicofinancera, tràmits administratius, ajudes i subvencions.

g) S'han identificat les vies d'assessorament i gestió administrativa externes existents a l'hora de posar en marxa una pime.

4. Realitza activitats de gestió administrativa i financera d'una pime; identifica les principals obligacions comptables i fiscals, i emplena la documentació.

Criteris d'avaluació:

a) S'han analitzat els conceptes bàsics de comptabilitat, així com les tècniques de registre de la informació comptable.

b) S'han descrit les tècniques bàsiques d'anàlisi de la informació comptable, especialment pel que fa a la solvència, liquiditat i rendibilitat de l'empresa.

c) S'han definit les obligacions fiscals d'una empresa relacionada amb el sector ramader.

d) S'han diferenciat els tipus d'impostos en el calendari fiscal.

e) S'ha emplenat la documentació bàsica de caràcter comercial i comptable (factures, albarans, notes de comanda, lletres de canvi i xecs, entre altres) per a una pime del sector ramader i s'han descrit els circuits que aquesta documentació recorre en l'empresa.

f) S'han identificat els principals instruments de finançament bancari.

g) S'ha inclòs tota la documentació esmentada en el pla d'empresa.



Continguts:

a) Iniciativa emprenedora:

Innovació i desenvolupament econòmic. Principals característiques de la innovació en l'activitat ramadera i d'assistència veterinària (materials, tecnologia i organització de la producció, entre altres).

La cultura emprenedora com a necessitat social.

El caràcter emprenedor.

Factors clau dels emprenedors: iniciativa, creativitat i formació.



La col·laboració entre emprenedors.

L'actuació dels emprenedors com a empleats d'una empresa relacionada amb la ramaderia.

L'actuació dels emprenedors com a empresaris en el sector ramader.



El risc en l'activitat emprenedora.

Concepte d'empresari o empresària. Requisits per a l'exercici de l'activitat empresarial.

Objectius personals versus objectius empresarials.

Pla d'empresa: la idea de negoci en l'àmbit ramader.

Bones pràctiques de cultura emprenedora en l'activitat ramadera en l'àmbit local.

b) L'empresa i el seu entorn:

funcions bàsiques de l'empresa.

L'empresa com a sistema.

L'entorn general de l'empresa.

Anàlisi de l'entorn general d'una empresa ramadera.

L'entorn específic de l'empresa.

Anàlisi de l'entorn específic d'una empresa ramadera.

Relacions d'una empresa ramadera amb l'entorn.

Relacions d'una empresa ramadera amb el conjunt de la societat.

La cultura de l'empresa: imatge corporativa.

La responsabilitat social.

El balanç social.

L'ètica empresarial.

Responsabilitat social i ètica de les empreses del sector ramader.

c) Creació i posada en marxa d'una empresa del sector ramader o d'assistència veterinària:

Concepte d'empresa.

Tipus d'empresa.

La responsabilitat dels propietaris de l'empresa.

La fiscalitat en les empreses.

Elecció de la forma jurídica. Dimensió i nombre de socis.

Tràmits administratius per a la constitució d'una empresa.

Viabilitat econòmica i viabilitat financera d'una empresa ramadera.



Anàlisi de les fonts de finançament i elaboració del pressupost d'una empresa ramadera.

Ajudes, subvencions i incentius fiscals per a les pimes ramaderes.



Pla d'empresa: elecció de la forma jurídica, estudi de viabilitat econòmica i financera, tràmits administratius i gestió d'ajudes i subvencions.

d) Funció administrativa:

concepte de comptabilitat i nocions bàsiques.

Operacions comptables: registre de la informació econòmica d'una empresa.

La comptabilitat com a imatge fidel de la situació econòmica.

Anàlisi de la informació comptable.

Obligacions fiscals de les empreses.

Requisits i terminis per a la presentació de documents oficials.

Gestió administrativa d'una empresa ramadera o d'assistència veterinària.



13. Mòdul professional: Formació en centres de treball.

Codi: 1286

Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació:

1. Identifica l'estructura i organització de l'empresa, i les relaciona amb la producció i comercialització dels productes que obté.



Criteris d'avaluació:

a) S'ha identificat l'estructura organitzativa de l'empresa i les funcions de cada àrea d'aquesta.

b) S'ha comparat l'estructura de l'empresa amb les organitzacions empresarials tipus existents en el sector.

c) S'han identificat els elements que constitueixen la xarxa logística de l'empresa: proveïdors, clients, sistemes de producció i magatzematge, entre altres.

d) S'han identificat els procediments de treball en el desenvolupament de la prestació de servei.

e) S'han valorat les competències necessàries dels recursos humans per al desenvolupament òptim de l'activitat.

f) S'ha valorat la idoneïtat dels canals de difusió més freqüents en aquesta activitat.

2. Aplica hàbits ètics i laborals en el desenvolupament de la seua activitat professional, d'acord amb les característiques del lloc de treball i amb els procediments establits en l'empresa.

Criteris d'avaluació:

a) S'han reconegut i justificat:

–La disponibilitat personal i temporal necessària en el lloc de treball.

– Les actituds personals (puntualitat i empatia, entre altres) i professionals (ordre, neteja i responsabilitat, entre altres) necessàries per al lloc de treball.

– Els requeriments actitudinals davant de la prevenció de riscos en l'activitat professional.

– Els requeriments actitudinals referits a la qualitat en l'activitat professional.

– Les actituds relacionals amb l'equip de treball i amb les jerarquies establides en l'empresa.

– Les actituds relacionades amb la documentació de les activitats realitzades en l'àmbit laboral.

– Les necessitats formatives per a la inserció i reinserció laboral en l'àmbit científic i tècnic de les bones pràctiques professionals.

b) S'han identificat les normes de prevenció de riscos laborals i els aspectes fonamentals de la Llei de prevenció de riscos laborals d'aplicació en l'activitat professional.

c) S'han posat en marxa els equips de protecció individual segons els riscos de l'activitat professional i les normes de l'empresa.

d) S'ha mantingut una actitud de respecte al medi ambient en les activitats desenvolupades.

e) S'ha mantingut organitzat, net i lliure d'obstacles el lloc de treball o l'àrea corresponent al desenvolupament de l'activitat.

f) S'ha responsabilitzat del treball assignat, i s'ha interpretat i complit les instruccions rebudes.

g) S'ha establit una comunicació eficaç amb la persona responsable en cada situació i amb els membres de l'equip.

h) S'ha coordinat amb la resta de l'equip, i s'han comunicat les incidències rellevants que es presenten.

i) S'ha valorat la importància de la seua activitat i la necessitat d'adaptació als canvis de tasques.

j) S'ha responsabilitzat de l'aplicació de les normes i procediments en el desenvolupament del seu treball.

3. Fa tasques de gestió de centres veterinaris i assistència a l'atenció veterinària, segons les característiques del centre i seguint les instruccions del personal facultatiu veterinari.

Criteris d'avaluació:

a) S'han distribuït les dependències i instal·lacions del centre veterinari.

b) S'han organitzat i controlat les activitats d'un centre veterinari.



c) S'ha preparat la zona, l'instrumental i els equips de treball.

d) S'han realitzat tasques auxiliars en proves diagnòstiques, tractaments, cures i intervencions quirúrgiques.

e) S'ha emplenat la documentació i els registres sanitaris d'un centre veterinari.

f) S'ha supervisat la documentació i els equips dels vehicles de treball dels centres veterinaris.

g) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de sanitat i benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

4. Gestiona la bioseguretat i el sanejament ramader de les explotacions, analitzant la normativa vigent i els protocols.

Criteris d'avaluació:

a) S'han supervisat les mesures de bioseguretat en les explotacions.



b) S'han aplicat els programes de bioseguretat sobre vectors biològics i inerts.

c) S'ha supervisat la recollida, el tractament i l'eliminació de residus, cadàvers i restes d'animals procedents de l'explotació.

d) S'ha assessorat els ramaders i ramaderes en matèria d'aplicació de programes de bioseguretat i sanejament ramader.

e) S'ha gestionat l'agenda de treball per al desenvolupament de programes sanitaris preventius en les explotacions.

f) S'han recollit mostres biològiques, ambientals i de pinsos.

g) S'han realitzat anàlisis ràpides.

h) S'han recollit, processat i analitzat estadísticament dades sanitàries per a l'elaboració d'informes.

i) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de producció ramadera ecològica, la de sanitat i benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

5. Controla i organitza la reproducció i la cria en les explotacions ramaderes, i elabora un pla de producció segons l'espècie.



Criteris d'avaluació:

a) S'ha supervisat el maneig de reproductors i l'adaptació a l'explotació.

b) S'han organitzat i controlat les operacions de rezel i de detecció de zel.

c) S'ha elaborat i s'ha aplicat un pla de cobriments.

d) S'ha organitzat i controlat el maneig de la gestació i del part.



e) S'ha supervisat el període de lactació i la producció làctia.

f) S'ha gestionat el programa alimentari.

g) S'ha supervisat el procés integral de cria en ramaderia ecològica.



h) S'han aplicat la normativa ambiental, la de producció ramadera ecològica, la de sanitat i benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

6. Gestiona la producció de carn i altres productes ramaders, i aplica el pla de producció establit per l'empresa.

Criteris d'avaluació:

a) S'han organitzat i supervisat les operacions de maneig durant la recria i l'acevall dels animals.

b) S'ha supervisat l'estat sanitari dels animals sota la supervisió d'una persona facultativa veterinària.

c) S'ha controlat el programa d'alimentació durant la recria i l'acevall.

d) S'ha organitzat el maneig de la producció avícola.

e) S'han supervisat les operacions de recollida i maneig de pollets i ous.

f) S'ha organitzat i supervisat la producció ecològica de carn i altres productes ramaders.

g) S'ha aplicat la normativa ambiental, la de producció ramadera ecològica, la de sanitat i benestar animal, i la de prevenció de riscos laborals.

7. Gestiona la recria, el maneig i el domatge d'èquids i relaciona les tècniques i els materials amb cadascuna de les fases del treball.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha planificat i supervisat la fase de deslletament dels poltres.

b) S'ha controlat el maneig i l'estat de les egües durant el deslletament i els dies posteriors.

c) S'han supervisat els mitjans tècnics i l'adaptació dels poltres durant la fase de recria.

d) S'han planificat i supervisat les fases d'amansiment i el desbravament dels poltres.

e) S'han programat i supervisat els treballs de domatge a la corda i la muntada inicial dels poltres.

f) S'ha organitzat i supervisat la presentació del bestiar equí en exhibicions i concursos.

g) S'ha controlat el maneig dels èquids destinats a finalitats recreatives, laborals i esportives.

h) S'han aplicat la normativa ambiental, la de producció ramadera ecològica, la de sanitat i benestar animal i la de prevenció de riscos laborals.

Continguts:

a) Identificació de l'estructura i l'organització empresarial:

Estructura i organització empresarial del sector ramader.

Activitat de l'empresa i ubicació en el sector ramader.

Organigrama de l'empresa. Relació funcional entre departaments.



Organigrama logístic de l'empresa. Proveïdors, clientes i canals de comercialització.

Procediments de treball en l'àmbit de l'empresa. Sistemes i mètodes de treball.

Recursos humans en l'empresa: requisits de formació i de competències professionals, personals i socials associades als diferents llocs de treball.

Sistema de qualitat establit al centre de treball.

Sistema de seguretat establit al centre de treball.

b) Aplicació d'hàbits ètics i laborals:

Actituds personals: empatia, puntualitat.

Actituds professionals: ordre, neteja, responsabilitat i seguretat.



Actituds davant de la prevenció de riscos laborals i ambientals.

Jerarquia en l'empresa. Comunicació amb l'equip de treball.

Documentació de les activitats professionals: mètodes de classificació, codificació, renovació i eliminació.

Reconeixement i aplicació de les normes internes de l'empresa, instruccions de treball, procediments normalitzats de treball i altres.



c) Gestió de centres veterinaris i assistència a l'atenció veterinària:



Distribució de dependències i instal·lacions d'un centre veterinari: tipus de centres i dependències veterinàries. Reglament per a l'exercici professional en clínica d'animals menuts. Instal·lacions i mobiliari. Ubicació. Criteris tècnics, pràctics i de confortabilitat. Esquemes sobre el plànol. Optimització d'espais. Aplicacions informàtiques de disseny i distribució d'espais. Senyalització de les zones.

Activitats d'un centre veterinari: emmagatzematge i conservació de les existències. Medicaments, materials medicoquirúrgics. Inventaris. Fitxes de magatzem. Activitats de neteja i manteniment de les instal·lacions i equips del centre veterinari: desinfecció i esterilització. Periodicitat. Pla de neteja. Tècniques aplicades. Utensilis i productes de neteja, desinfecció i esterilització. Recollida i retirada dels residus generats. Realització de la venda de serveis i l'atenció al client.



Zona de treball. Condicionament: neteja i higiene, ordre i condicions de treball. Instrumental, equips i materials clinicoquirúrgics. Classificació i organització. Neteja, desinfecció i esterilització de l'instrumental, l'equipament i altres mitjans. Processament de residus.



Tasques auxiliars en proves diagnòstiques, tractaments, cures i intervencions quirúrgiques. Mitjans i materials per a subjecció i immobilització d'animals. Equips i materials per a diagnòstic: ecògrafs, endoscopis, equips de radiologia, equips d'anàlisis i altres. Preparació de la medicació. Dosificació. Vigilància i observació de l'animal. Reaccions adverses en proves diagnòstiques i per l'administració de medicació. Intervencions en cas d'emergència. Preparació del camp quirúrgic. Tipus d'anestèsia. Reanimació i recuperació. Tipus d'embenats. Aplicació. Postoperatori: cures i seguiment. Informe al personal veterinari.



Supervisió de la documentació i dels equips dels vehicles de treball. Emplenament de documents de procediments diagnòstics o terapèutics: la recepta veterinària i dades que ha de contindre. Sistemes d'ordenació. Resultats laboratorials i d'altres proves diagnòstiques: processament i elaboració d'informes. Aplicacions informàtiques específiques. Adaptació de vehicles de sèrie a l'atenció veterinària. Farmaciola veterinària del vehicle de treball.

Normativa de protecció ambiental, de prevenció de riscos laborals i de sanitat animal.

d) Gestió de la bioseguretat i del sanejament ramader:

Mesures de bioseguretat. Supervisió. Interpretació de plànols d'instal·lacions ramaderes i de programes de bioseguretat. Bioseguretat. Anàlisi de perills i punts de control crítics. Disseminació de patògens. Mesures preventives. Perímetre de la instal·lació ramadera. Zona de seguretat. Condicions. Senyalització.

Desenvolupament de programes de bioseguretat sobre vectors biològics: repoblació i reposició d'animals. Documentació sanitària. Vectors biològics. Mesures preventives. Riscos derivats de l'entrada d'animals. Desenvolupament de programes de bioseguretat sobre vectors inerts: documentació. Normes d'emmagatzematge i vies de contaminació de pinsos, farratges i altres aliments. Aigua de beguda. Control microbiològic. Registres. Procediments de recepció i d'emmagatzematge del jaç. Documentació dels vehicles i allotjaments de transport. Verificació de la neteja i la desinfecció. Instal·lació per a la neteja i la desinfecció de vehicles.

Recollida, tractament i eliminació de residus, cadàvers i restes d'animals. Control del tractament i eliminació de fem, purins i aigües residuals: tècniques de recollida i d'emmagatzematge. Riscos.

Assessorament sobre programes de neteja, desinfecció i desinsectació. Protocols d'actuació. Punts crítics. Presa de mostres Nivells admissibles de microorganismes. Registres. Productes permesos en ramaderia ecològica. Aplicació de productes de neteja, desinfecció i desinsectació.



Gestió de l'agenda de treball per al desenvolupament de programes sanitaris preventius. aplicació de programes sanitaris. Mitjans i mètodes. Agrupacions ramaderes. Immunització i vacunació. Buit sanitari. Planificació. Períodes de supressió de fàrmacs. Normativa.

Recollida i preparació de mostres biològiques, ambientals i de pinsos. Utensilis i envasos per a la recollida de mostres biològiques. Codificació i etiquetatge de mostres. Recollida i preparat de mostres de llet. Metodologia.

Realització d'anàlisis ràpides. Test de detecció de mastitis. Extracció de mostres de sang animal. Suport al personal veterinari. Paràmetres principals mesurats en sang. Recollida de mostres d'orina i femta. Paràmetres principals mesurats en orina i femta. Anàlisis parasitològiques bàsiques. Condicionament i transport de mostres biològiques.



Recollida, processament i anàlisi de dades. Llibre d'explotació. Elaboració d'historials sanitaris animals. Registre d'incidències i anomalies. Elaboració d'informes i memòries sanitàries d'una explotació ramadera. Mètodes informàtics per a l'anàlisi estadística. Paràmetres estadístics amb interés zootècnic.

Normativa ambiental, de producció ramadera ecològica, de sanitat i benestar animal, de seguretat alimentària i de prevenció de riscos laborals.

e) Control i organització de la reproducció i cria en explotacions ramaderes:

Registres d'entrada de reproductors nous. Emplenament. Fases reproductives en diverses espècies. Control de factors reproductius. Mètodes de maneig, farmacològics i altres. Operacions d'extracció de semen. Preparació de dosis seminals. Valoració seminal. Refrigeració. Preparació de palletes. Transport de reproductores. Organització dels recursos humans i materials.

Operacions de rezel i de detecció de zel. Organització i control. Ubicació de sementals. Assignació del semental o sementals. Valoració d'índexs productius i morfològics. Selecció de sementals per catàleg. Organització de l'aparellament natural. Lotificació de femelles. Estimulació i sincronització de zels. Mètodes naturals d'estimulació del zel. Maneig de mascles en el rezel. Detecció de femelles en zel.



Elaboració i aplicació del pla de cobriments. Anàlisi del bestiar existent. Característiques. Registres del zel. Verificació. Inseminació artificial. Aplicació de dosis seminals.

Organització i control del maneig de la gestació i del part. Comprovació del prenyat de les femelles. Tècniques de camp. Femelles buides. Avortaments. Organització de femelles cobertes i prenyades. Assistència al part. Cures posteriors al part. Comprovació de la placenta. Verificació de l'estat tèrmic. Separació de cries.

Supervisió del període de lactació i la producció làctia. Control i maneig de les cries. Conducta. Verificació de l'encalostrament en mamífers. Comprovació de l'estat del braguer. Control de la lactància artificial i natural. Dispositius de subministraments. Lactoreemplaçants. Pesatge, escornatge i escuament i altres pràctiques zootècniques. Integració de mare i cria en el ramat. Especificacions. El braguer. Anatomia i fisiologia. Maneig del munyiment. Sales de munyir i lleteries. Instal·lacions i manteniment.

Programa alimentari de reproductors. Matèries primeres alimentàries. Provisió i emmagatzematge. Càlcul de les racions alimentàries dels sementals i femelles reproductores. Suplements vitamínics i minerals. Maneig i control de la maquinària de conservació, preparació i distribució d'aliments. Alimentació de sementals i reproductores.



Procés integral de cria en ramaderia ecològica. Reproducció en ramaderia ecològica. Maneig de la cria, recria i enceball. Maneig de cobriments en ramaderia ecològica. Conversió de ramaderia convencional a ramaderia ecològica. Aprofitament racional dels recursos alimentaris. Munyiment en producció ecològica. Procediments de certificació de llet ecològica.

Recursos humans i materials.

Normativa ambiental, de producció ramadera ecològica, de sanitat i benestar animal, de seguretat alimentària i de prevenció de riscos laborals.

f) Gestió de la producció de carn i altres productes ramaders:

Organització i supervisió de les operacions de maneig dels animals de recria i d'acevall: Espècies mamíferes en producció animal. Paràmetres d'aptitud càrnia. Orientacions productives. Biotip carnisser. Operacions de recepció i d'adequació. Documentació en recepció i expedició d'animals. Sistemes d'aïllament i quarantena quan arriben els animals a l'explotació. Control de punts crítics. Traçabilitat. Processos de càrrega, descàrrega i transport d'animals. Lotificació.



Supervisió de l'estat sanitari. Malalties que afecten els animals de recria i d'acevall. Enverinaments, intoxicacions, toxiinfeccions. Signes i símptomes de malalties i altres alteracions. Campanyes de sanejament ramader. Llatzerets. Emmagatzematge i conservació de medicaments. Període de supressió. Registre de tractaments. Fitxes i informes de treball.

Control del programa d'alimentació dels animals de recria i d'acevall. Bases d'aliments segons l'espècie, la raça i l'orientació productiva. Matèries primeres, pinsos, additius. Valor nutritiu dels aliments. Digestibilitat. Valor energètic. Valor biològic de les proteïnes. Ració: concepte i característiques. Necessitats nutritives. Taules de necessitats i de composició d'aliments. Mètodes de càlcul. Administració i distribució de racions. Organització de les pesades i sistemes de control de consum d'aliments. Fitxes d'elaboració i distribució de racions.



Organització i supervisió de les operacions de maneig de la producció avícola. Espècies avícoles d'interés zootècnic. Principals estirps del bestiar avícola de posta i carn. Identificació aviària: sistemes i registres. Sistemes, equips i tècniques de maneig d'aus. Sistemes d'immobilització d'aus. Causes d'estrés. Operacions de control d'aus i ous. Organització de l'explotació avícola. Lotificació de grups aviaris. Organització i establiment de programes de posta. Covera. Organització i establiment de programes d'engreixament. Organització i establiment de programes de cria per a aus de reposició. Programes sanitaris en avicultura. Malalties associades al procés productiu. Organització de tasques sanitàries rutinàries. Alimentació en aus. Tipus d'aliments en aus. Subproductes agroindustrials utilitzats en alimentació avícola. Altres elements de la ració: correctors vitamínics minerals. Importància de l'aigua en l'alimentació d'aus. Racions.



Control i supervisió de les operacions de recollida i maneig d'ous. Anatomia i fisiologia de l'aparell reproductor de mascles i femelles. L'ou. Estructura i composició de l'ou. Qualitat de l'ou de consum. Ous defectuosos i avariats. Operacions prèvies a la incubació. Incubació: pes de l'ou, control d'incubabilitat i paràmetres ambientals. Planta i màquina incubadora. Recollida i transport d'ous en l'explotació. Classificació d'ous segons la destinació. Manipulació. Equips de transport, emmagatzematge o incubació, naixedores i sales d'expedició de pollastres. Ús. Manteniment. Normativa.



Adaptació dels animals al sistema de producció ecològica. Conversió d'explotacions de ramaderia tradicional a ecològica. Estratègies de transició. Alimentació del bestiar en producció ecològica. Pinsos ecològics. Pasturatge. Qualitat nutricional de la pastura i el farratge. Tècniques i sistemes de pasturatge. Conservació del medi. Recollida, classificació, transport i emmagatzematge d'ous i pollets ecològics. Transport, neteja i desinfecció. Estat sanitari del bestiar ecològic. Resistència natural. Races autòctones. Homeopatia, fitoteràpia, acupuntura i altres teràpies alternatives. Fàrmacs autoritzats en ramaderia ecològica. Residus i períodes de supressió.

Recursos humans i materials.

Normativa ambiental, de producció ramadera ecològica, de sanitat i benestar animal, de seguretat alimentària i de prevenció de riscos laborals.

g) Gestió de la recria, el maneig i la doma d'èquids:

Planificació i supervisió de la fase de deslletament. Agrupació d'egües prenyades en lots de deslletaments. Deslletament: tipus, fases i pautes a seguir. Moment òptim. Operacions de deslletament. Protocol d'actuació. Preparació i manteniment de les instal·lacions. Influència del deslletament en el desenvolupament del poltre. Observació i exploració d'estat general de les egües i de les egües prenyades. Tècniques i mètodes d'identificació convencional i electrònica d'èquids: tatuatge, marcatge a foc, amb nitrogen líquid, implantació de microxips electrònics i altres. Registre d'animals: procediment d'inscripció i documentació associada.

Control i maneig de l'estat de les egües després del deslletament. Conducta postdeslletament de les egües. Trasllat i reintegració de les egües al ramat. Seguretat per a operaris i operàries i animals. Estat sanitari de les egües. Índex i recuperació de massa corporal. Eixugada del braguer. Alteracions i patologies més freqüents. Alimentació de les egües en la fase de deslletament: valor nutritiu i composició de la ració. Consum d'aigua. Subministrament d'aigua i aliments.

Supervisió dels mitjans tècnics en la fase de recria: instal·lacions de recria. Tancaments. Instal·lacions i equipaments per a la distribució de l'aliment i de l'aigua. Allotjaments equins. Tipus d'estabulació. Boxs. Comprovació i revisió de mitjans, equipament i instal·lacions. Fitxes tècniques. Manteniment, neteja i desinfecció d'instal·lacions. Alimentació dels poltres. Valor nutritiu i composició de la ració. Consum d'aigua. Subministrament de pinsos i farratges. Elaboració de racions de recria. Alimentació de poltres de recria: subministrament d'aigua i aliments. Preparació, revisió i manteniment dels equipaments i altres mitjans. Estat sanitari dels poltres. Observació i exploració. Control de la higiene i cures bàsiques. Tractaments preventius: desparasitació i profilaxi vacunal.

Planificació i supervisió de les fases d'amansiment i desbravament dels poltres. Instal·lacions per a l'amansiment de poltres. Aproximació progressiva al poltre. Amansiment dels poltres: moment òptim i operacions segons la raça, l'edat i el sexe dels animals. Seguretat per a animals i operaris o operàries. Desbravament de poltres. Primera selecció de poltres segons la destinació assignada en fase adulta. Criteris que s'han de considerar:

Programació i supervisió dels treballs de doma a la corda. Instal·lacions i equipament. Tècniques de doma a la corda.

Organització i supervisió de la presentació del bestiar equí en exhibicions i concursos. Tipus d'exhibicions i concursos. Paràmetres valorats. Tècniques de presentació. Condicionament de cavalls. Emplenament i gestió de la documentació de control.

Control del maneig d'èquids destinats a finalitats recreatives, de treball i esportives. Transport. Equipament i materials. Recursos humans i materials.

Normativa ambiental, de producció ramadera ecològica, de sanitat i benestar animal, de seguretat alimentària i de prevenció de riscos laborals.

ANNEX III

Professorat



A. ATRIBUCIÓ DOCENT



Mòduls professionals Especialitat del professorat Cos

CV0003. Anglés tècnic I-S:

CV0004. Anglés tècnic II-S Anglés –Catedràtic d'Ensenyament Secundari

–Professor d'Ensenyament Secundari







B. FORMACIÓ INICIAL REQUERIDA AL PROFESSORAT DE CENTRES DOCENTS DE TITULARITAT PRIVADA O D'ALTRES ADMINISTRACIONS DIFERENTS DE L'EDUCATIVA



Mòduls professionals Requisits de formació inicial

CV0003. Anglés tècnic I-S

CV0004. Anglés tècnic II-S Els indicats per a impartir la matèria d'Anglés, d'Educació Secundària Obligatòria o Batxillerat, segons estableix el Reial decret 860/2010, de 2 de juliol, pel qual es regulen les condicions de formació inicial del professorat dels centres privats per a exercir la docència en els ensenyaments d'Educació Secundària Obligatòria o del Batxillerat (BOE núm.173, de 17.07.2010).















ANNEX IV

Currículum dels mòduls professionals: Anglés Tècnic I-S i II-S



1. Mòdul professional: Anglés tècnic I-S.

Codi: CV0003.

1.1. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació:

1. Reconeix informació professional i quotidiana continguda en tot tipus de discursos orals emesos per qualsevol mitjà de comunicació en llengua estàndard i interpreta amb precisió el contingut del missatge.



Criteris d'avaluació:

a) S'ha identificat la idea principal del missatge.

b) S'ha reconegut la finalitat de missatges radiofònics i d'un altre material gravat o retransmés pronunciat en llengua estàndard que identifiquen l'estat d'ànim i el to del parlant.

c) S'ha extret informació de gravacions en llengua estàndard relacionades amb la vida social, professional o acadèmica.

d) S'han identificat els punts de vista i les actituds del parlant.



e) S'han identificat les idees principals de declaracions i missatges sobre temes concrets i abstractes, en llengua estàndard i amb un ritme normal.

f) S'ha comprés detalladament el que se li diu en llengua estàndard, fins i tot en un ambient amb soroll de fons.

g) S'han extret les idees principals de conferències, xarrades i informes, i d'altres formes de presentació acadèmica i professional lingüísticament complexes.

h) S'ha pres consciència de la importància de comprendre globalment un missatge, sense entendre tots i cada un dels elements d'aquest.



2. Interpreta informació professional continguda en textos escrits complexos i n'analitza de manera comprensiva els continguts.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha llegit amb un alt grau d'independència, adaptant l'estil i la velocitat de la lectura a diferents textos i finalitats i utilitzant fonts de referència apropiades de forma selectiva.

b) S'ha interpretat la correspondència relativa a la seua especialitat, i s'ha captat fàcilment el significat essencial.

c) S'han interpretat, amb tots els detalls, textos extensos i de relativa complexitat, relacionats o no amb la seua especialitat, sempre que puga tornar a llegir les seccions difícils.

d) S'ha relacionat el text amb l'àmbit del sector a què es refereix.



e) S'ha identificat amb rapidesa el contingut i la importància de notícies, articles i informes sobre una àmplia sèrie de temes professionals i decideix si és oportú una anàlisi més profunda.

f) S'han realitzat traduccions de textos complexos utilitzant material de suport en cas necessari.

g) S'han interpretat missatges tècnics rebuts a través de suports telemàtics: correu electrònic, fax.

h) S'han interpretat instruccions extenses i complexes que estan dins de la seua especialitat.

3. Emet missatges orals clars i ben estructurats, analitza el contingut de la situació i s'adapta al registre lingüístic de l'interlocutor.



Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat els registres utilitzats per a l'emissió del missatge.

b) S'ha expressat amb fluïdesa, precisió i eficàcia sobre una àmplia sèrie de temes generals, acadèmics, professionals o d'oci, marcant amb claredat la relació entre les idees.

c) S'ha comunicat espontàniament, adoptant un nivell de formalitat adequat a les circumstàncies.

d) S'han utilitzat normes de protocol en presentacions formals i informals.

e) S'ha utilitzat correctament la terminologia de la professió.

f) S'han expressat i defensat punts de vista amb claredat, proporcionant explicacions i arguments adequats.

g) S'ha descrit i seqüenciat un procés de treball de la seua competència.

h) S'ha argumentat amb tot detall, l'elecció d'una determinada opció o procediment de treball triat.

i) S'ha sol·licitat la reformulació del discurs o part d'aquest quan s'ha considerat necessari.

4. Elabora documents i informes propis del sector o de la vida acadèmica i quotidiana, i relaciona els recursos lingüístics amb el propòsit d'aquest.

Criteris d'avaluació:

a) S'han redactat textos clars i detallats sobre una varietat de temes relacionats amb la seua especialitat, sintetitzant i avaluant la informació i els arguments procedents de diferents fonts.

b) S'ha organitzat la informació amb correcció, precisió, coherència i cohesió, sol·licitant i/o facilitant informació de tipus general o detallada.

c) S'han redactat informes destacant els aspectes significatius i oferint detalls rellevants que serveixen de suport.

d) S'ha emplenat documentació específica del seu camp professional.

e) S'han aplicat les fórmules establides i el vocabulari específic en la formalització de documents.

f) S'han resumit articles, manuals d'instruccions i altres documents escrits, utilitzant un vocabulari ampli per a evitar la repetició freqüent.



g) S'han utilitzat les fórmules de cortesia pròpies del document que s'ha d'elaborar.

5. Aplica actituds i comportaments professionals en situacions de comunicació i descriu les relacions típiques característiques del país de la llengua estrangera.

Criteris d'avaluació:

a) S'han definit els trets més significatius dels costums i els usos de la comunitat on es parla la llengua estrangera.

b) S'han descrit els protocols i normes de relació social propis del país.

c) S'han identificat els valors i creences propis de la comunitat on es parla la llengua estrangera.

d) S'han identificat els aspectes socioprofessionals propis del sector, en qualsevol tipus de text.

e) S'han aplicat els protocols i normes de relació social propis del país de la llengua estrangera.

f) S'han reconegut els marcadors lingüístics de la procedència regional.

1.2. Continguts

Anàlisi de missatges orals:

–Comprensió de missatges professionals i quotidians.

–Missatges directes, telefònics, radiofònics, enregistrats.

–Terminologia específica del sector.

–Idees principals i secundàries.

–Recursos gramaticals: temps verbals, preposicions, locucions, expressió de la condició i el dubte, ús de la veu passiva, oracions de relatiu, estil indirecte, verbs modals...

–Altres recursos lingüístics: acords i desacords, hipòtesis i especulacions, opinions i consells, persuasió i advertència.

–Diferents accents de llengua oral.

Interpretació de missatges escrits:

– Comprensió de missatges, textos, articles bàsics professionals i quotidians.

–Suports telemàtics: fax, correu electrònic, burofax.

–Terminologia específica del sector.

–Idees principals i idees secundàries.

–Recursos gramaticals: temps verbals, preposicions, phrasal verbs: I wish + passat simple o perfecte, I wish + would, If only; ús de la veu passiva, oracions de relatiu, estil indirecte, verbs modals...

–Relacions lògiques: oposició, concessió, comparació, condició, causa, finalitat, resultat...

–Relacions temporals: anterioritat, posterioritat, simultaneïtat.

Producció de missatges orals:

– Missatges orals:

–Registres utilitzats en l'emissió de missatges orals.

–Terminologia específica del sector.

–Recursos gramaticals: temps verbals, preposicions, phrasal verbs, locucions, expressió de la condició i dubte, ús de la veu passiva, oracions de relatiu, estil indirecte, verbs modals...

–Altres recursos lingüístics: acords i desacords, hipòtesis i especulacions, opinions i consells, persuasió i advertència.

– Fonètica. Sons i fonemes vocàlics i les seues combinacions, i sons i fonemes consonàntics i les seues agrupacions.

– Marcadors lingüístics de relacions socials, normes de cortesia i diferències de registre.

– Manteniment i seguiment del discurs oral.

– Presa, manteniment i cessió del torn de paraula.

– Suport, demostració d'enteniment, petició d'aclariment, etc.



– Entonació com a recurs de cohesió del text oral: ús dels patrons d'entonació.

Emissió de textos escrits:

– Expressió i emplenament de missatges i textos professionals i quotidians.

– Currículum i suports telemàtics: fax, correu electrònic, burofax.



– Terminologia específica del sector.

– Idea principal i secundàries.

– Recursos gramaticals: temps verbals, preposicions, phrasal verbs, verbs modals, locucions, ús de la veu passiva, oracions de relatiu, estil indirecte.

– Relacions lògiques: oposició, concessió, comparació, condició, causa, finalitat, resultat...

– Have something done.

– Nexes: although, even if, in spite of, despite, however, in contrast…

– Derivació: sufixos per a formar adjectius i substantius.

– Relacions temporals: anterioritat, posterioritat, simultaneïtat.

Coherència textual:

–Adequació del text al context comunicatiu.

– Tipus i format de text.

– Varietat de llengua. Registre.

– Selecció lèxica, d'estructures sintàctiques i de contingut rellevant.



– Inici del discurs i introducció del tema. Desenvolupament i expansió: exemplificació, conclusió i resum del discurs.

– Ús dels signes de puntuació.

Identificació i interpretació dels elements culturals més significatius dels països de llengua anglesa:

– Valoració de les normes socioculturals i protocol·làries en les relacions internacionals.

– Ús dels recursos formals i funcionals en situacions que requereixen un comportament socioprofessional a fi de projectar una bona imatge de l'empresa.

–Reconeixement de la llengua estrangera per a aprofundir en coneixements que siguen d'interés al llarg de la vida personal i professional.

–Ús de registres adequats segons el context de la comunicació, l'interlocutor i la intenció dels interlocutors.

1.3. Orientacions pedagògiques

Aquest mòdul conté la formació necessària per a exercir activitats relacionades amb el sector.

La gestió en el sector inclou el desenvolupament dels processos relacionats i el compliment de processos i protocols de qualitat; tot això, en llengua anglesa.

La formació del mòdul contribueix a aconseguir els objectius generals del cicle formatiu i la competència general del títol.

Les línies d'actuació en el procés d'ensenyament-aprenentatge que permeten aconseguir els objectius del mòdul versaran sobre:

–La descripció, anàlisi i aplicació dels processos de comunicació utilitzant l'anglés.

–La caracterització dels processos del sector en anglés.

–Els processos de qualitat en l'empresa, l'avaluació i la identificació i formalització de documents associats a la gestió en el sector.



–La identificació, l'anàlisi i els procediments d'actuació davant de situacions imprevistes (queixes, reclamacions...) en anglés.



2. Mòdul professional: Anglés Tècnic II– S

Codi: CV0004

2.1. Resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació.

1. Produeix missatges orals en llengua anglesa, en situacions habituals de l'àmbit social i professional de l'empresa i reconeix i aplica les normes pròpies de la llengua anglesa.

Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat missatges de salutacions, presentació i acomiadament, amb el protocol i les pautes de cortesia associades.

b) S'han utilitzat amb fluïdesa missatges proposats en la gestió de cites.

c) S'han transmés missatges relatius a justificació de retards, absències, o qualsevol altra eventualitat.

d) S'han emprat amb fluïdesa les expressions habituals per al requeriment de la identificació dels interlocutors.

e) S'han identificat missatges relacionats amb el sector.

2. Manté converses en llengua anglesa de l'àmbit del sector interpretant la informació de partida.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha utilitzat un vocabulari tècnic adequat al context de la situació.

b) S'han utilitzat els missatges adequats de salutacions, presentació, identificació i altres, amb les pautes de cortesia associades dins del context de la conversa.

c) S'han atés consultes directes telefònicament amb suposats clients i proveïdors.

d) S'han identificat la informació facilitada i els requeriments que ha realitzat l'interlocutor.

e) S'han formulat les preguntes necessàries per a afavorir i confirmar la percepció correcta del missatge.

f) S'han proporcionat les respostes correctes als requeriments i i a les instruccions que s'han rebut.

g) S'han fet les anotacions oportunes en anglés en cas de ser necessari.

h) S'han utilitzat les fórmules comunicatives més usuals utilitzades en el sector.

i) S'han comprés sense dificultat els punts principals de la informació.

j) S'ha utilitzat un accent adequat en les conversacions en anglés.



3. Emplena documents de caràcter tècnic en anglés reconeixent i aplicant les normes de la llengua anglesa.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha identificat un vocabulari d'ús general en la documentació pròpia del sector.

b) S'han identificat les característiques i dades clau del document.

c) S'han analitzat el contingut i la finalitat de diferents documents tipus d'altres països en anglés.

d) S'han emplenat documents professionals relacionats amb el sector.

e) S'han redactat cartes d'agraïment a proveïdors i clients en anglés.



f) S'han omplit documents d'incidències i reclamacions.



g) S'han recepcionat i remés correus electrònics i faxos en anglés amb les expressions correctes de cortesia, salutació i comiat.

h) S'han utilitzat les eines informàtiques en la redacció i emplenament dels documents.

4. Redacta documents de caràcter administratiu/laboral i reconeix i aplica les normes pròpies de la llengua anglesa i del sector.

Criteris d'avaluació:

a) S'ha identificat un vocabulari d'ús general en la documentació pròpia de l'àmbit laboral.

b) S'ha elaborat un currículum en el model europeu (Europass) o altres propis dels països de llengua anglesa.

c) S'han identificat borses d'ocupació en anglés accessibles per mitjans tradicionals i utilitzant les noves tecnologies.

d) S'han traduït ofertes d'ocupació en anglés.

e) S'ha redactat la carta de presentació per a una oferta d'ocupació.



f) S'han descrit les habilitats personals més adequades a la sol·licitud d'una oferta d'ocupació.

g) S'ha inserit un currículum en una borsa d'ocupació en anglés.



h) S'han redactat cartes de citació, rebuig i selecció per a un procés de selecció en l'empresa.

i) S'ha desenvolupat una actitud de respecte cap a les distintes formes d'estructurar l'entorn laboral.

j) S'ha valorat la llengua anglesa com a mitjà de relació i enteniment en el context laboral.

5. Interpreta textos, documents, converses, gravacions o altres en llengua anglesa relacionats amb la cultura general de negoci i empresa utilitzant les eines de suport més adequades.

Criteris d'avaluació:

a) S'han identificat les ferramentes de suport més adequades per a la interpretació i traduccions en anglés.

b) S'ha interpretat informació sobre l'empresa, el producte i el servei.

c) S'han interpretat estadístiques i gràfics en anglés sobre l'àmbit professional.

d) S'han aplicat els coneixements de la llengua anglesa a les noves tecnologies de la comunicació i de la informació.

e) S'ha valorat la dimensió de la llengua anglesa com a mitjà de comunicació base en la relació empresarial, tant europea com mundial.



2.2. Continguts

Missatges orals en anglés en situacions pròpies del sector:

–Recursos, estructures lingüístiques, lèxic bàsic i aspectes fonològics sobre: presentació de persones, salutacions i comiats, tractaments de cortesia, identificació dels interlocutors, gestió de cites, visites, justificació de retards o absències, allotjaments, mitjans de transport, horaris, actes culturals i anàlegs.

– Recepció i transmissió de missatges de forma presencial, telefònica o telemàtica.

– Sol·licituds i peticions d'informació.

– Convencions i pautes de cortesia en les relacions professionals: horaris, festes locals i professionals i adequació al llenguatge no verbal.



– Estils comunicatius formals i informals: la recepció i relació amb el client.

Conversa en llengua anglesa en l'àmbit de l'atenció al client:



–Recursos, estructures lingüístiques, lèxic i aspectes fonològics relacionats amb la contractació, l'atenció al client, les queixes i les reclamacions: documents bàsics. Formulació de disculpes en situacions delicades:

– Planificació d'agendes: concert, ajornament i anul·lació de cites.



– Presentació de productes/serveis: característiques de productes/serveis, mesures, quantitats, serveis i valors afegits, condicions de pagament, etc.

– Convencions i pautes de cortesia, relacions i pautes professionals, usades en l'atenció al client, extern i intern.

Emplenament de documentació administrativa i comercial en anglés:

– Interpretació de les condicions d'un contracte de compravenda.

– Emplenament de documentació comercial bàsica: propostes de comanda, albarans, factures proforma, factures, documents de transport, documents de pagament o d'altres.

– Recursos, estructures lingüístiques, i lèxic bàsic relacionats amb la gestió de comandes, contractació, intenció i preferència de compra, devolucions i descomptes.

Redacció de documentació relacionada amb la gestió laboral en llengua anglesa:

– Recursos, estructures lingüístiques i lèxic bàsic relacionats amb l'àmbit laboral: currículum en diversos models. Borses d'ocupació. Ofertes d'ocupació. Cartes de presentació.

– La selecció i contractació del personal: contractes de treball. Cartes de citació, admissió i rebuig en processos de selecció.

– L'organització de l'empresa: llocs de treball i funcions.

– Interpretació de textos amb eines de suport:

– Ús de diccionaris temàtics, correctors ortogràfics, programes de traducció automàtics aplicats a textos relacionats amb:

– La cultura d'empresa i objectius: diferents enfocaments.

– Articles de premsa específics del sector.

– Descripció i comparació de gràfics i estadística. Comprensió dels indicadors econòmics més habituals.

– Agenda. Documentació per a l'organització de cites, trobades i reunions. Organització de les tasques diàries.

– Consulta de pàgines web amb continguts econòmics en anglés amb informació rellevant per a l'empresa.



2.3. Orientacions pedagògiques.

Aquest mòdul conté la formació necessària per a exercir activitats relacionades amb el sector.

La gestió en el sector inclou el desenvolupament dels processos relacionats i el compliment de processos i protocols de qualitat; tot això, en llengua anglesa.

La formació del mòdul contribueix a aconseguir els objectius generals del cicle formatiu i la competència general del títol.

Les línies d'actuació en el procés d'ensenyament-aprenentatge que permeten aconseguir els objectius del mòdul versaran sobre:

–La descripció, anàlisi i aplicació dels processos de comunicació utilitzant l'anglés.

–La caracterització dels processos del sector en anglés.

–Els processos de qualitat en l'empresa, l'avaluació i la identificació i la formalització de documents associats a la gestió d'allotjament en anglés.

–La identificació, l'anàlisi i els procediments d'actuació davant de situacions imprevistes (queixes, reclamacions...) en anglés.





ANNEX V

Espais i equipaments mínims



Espais:



Espai formatiu Superfície m²

30 estudiants

Aula polivalent 60

Laboratori. 90

Taller. 150

Magatzem. 120

Guadaarnesos. 30

(*) Sala de munyir. 60

(*) Lleteria. 20

(*) (1) Allotjaments ramaders proveïts d'un espai (de 50 m²) per a atenció als animals, extracció de semen o inseminació artificial. 350

(*) Quiròfans per a animals grans i menuts.

(*) Instal·lació per a bestiar equí. 250





(*) Espai singular no necessàriament situat al centre de formació.



(1) Variable en funció de les espècies ramaderes





ANNEX VI

Titulacions acadèmiques requerides per a la impartició

dels mòduls professionals que conformen el cicle formatiu

en centres de titularitat privada o d'altres administracions

diferents de l'educativa



Mòduls professionals Titulacions

1277. Organització i supervisió del domatge i maneig d'èquids.

1278. Maquinària i instal·lacions ramaderes.

11280. Assistència a l'atenció veterinària.

11283. Projecte de ramaderia i assistència en sanitat animal. – Llicenciatura, Enginyeria, Arquitecte o el títol de Grau corresponent o altres títols equivalents.

– Diplomatura, Enginyeria Tècnica, Arquitectura Tècnica o títol de grau corresponent, o altres títols equivalents.

1274. Organització i control de la reproducció i cria.

1275. Gestió de la producció animal.

1276. Gestió de la recria de cavalls.

1279. Sanejament ramader.

1281. Bioseguretat.

1282. Gestió de centres veterinaris. – Llicenciatura, Enginyeria, Arquitecte o títol de Grau corresponent, o altres títols equivalents a l'efecte de docència.

1284. Formació i orientació laboral

1285. Empresa i iniciativa emprenedora –Llicenciatura, Enginyeria, Arquitectura o el títol de Grau corresponent, o aquells que hagen sigut declarats equivalents.

– Diplomatura en Ciències Empresarials.

– Diplomatura en Relacions Laborals.

– Diplomatura en Treball Social.

– Diplomatura en Educació Social.

– Diplomatura en Gestió i Administració Pública.

Mapa web