Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 2 de març de 2022, de la presidenta de l'Agència Valenciana de Protecció del Territori, d'assumpció de funcions en matèria de protecció de la legalitat urbanística per l'organisme autònom Agència Valenciana de Protecció del Territori. [2022/1915]

(DOGV núm. 9294 de 09.03.2022) Ref. Base de dades 001968/2022




L'article 291 del Decret 1/2021, del Consell, pel qual s'aprova el text refós de la Llei d'ordenació del territori, urbanisme i paisatge (TRLOTUP), regula la creació de l'Agència Valenciana de Protecció del Territori (Agència) com a organisme autònom de la Generalitat, amb personalitat jurídica pública, patrimoni i tresoreria propis i autonomia de gestió, per a l'exercici de les competències autonòmiques en matèria de protecció de la legalitat urbanística.

Els municipis podran delegar les seues competències pròpies en matèria de protecció de la legalitat urbanística, sobre sòl no urbanitzable en l'Agència, mitjançant l'aprovació pel Ple de l'Ajuntament de l'acord d'adhesió a aquesta. Des de la creació de l'Agència en 2019, 217 municipis s'han adherit formalment a aquesta.

L'article 299.1 de la mateixa disposició estableix que correspon a la secretaria autonòmica amb competència en matèria de territori i urbanisme ostentar la Presidència de l'Agència.

Tant el TRLOTUP com el Decret 52/2021, de 9 d'abril, del Consell, d'aprovació dels Estatuts de l'Agència Valenciana de Protecció del Territori, estableixen el procediment per a l'assumpció de competències de protecció de la legalitat urbanística per l'Agència. Aquest règim se sustenta en els següents



Fonaments de dret

1. L'exercici de la potestat de protecció de la legalitat urbanística, sancionadora i de restabliment de la legalitat urbanística per l'Agència es produirà en el moment en què així ho acorde la Presidència del Consell de Direcció, que determinarà la data concreta d'assumpció progressiva de les funcions de l'organisme (disposició addicional primera del Decret 52/2021).

2. A partir de la data de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) de la resolució de la presidenta d'assumpció de funcions, l'Agència serà la competent per a tramitar, resoldre i executar els expedients sancionadors i de restauració de la legalitat urbanística incoats amb anterioritat per la direcció general competent en urbanisme (disposició transitòria 28a.4 del TRLOTUP i disposició transitòria primera del Decret 52/2021).

3. Els ajuntaments que hagen adoptat l'acord d'adhesió continuaran exercint la seua competència, en els termes de l'article 288 del TRLOTUP, fins a la data de publicació de l'acord d'adhesió (disposició transitòria primera.3 del Decret 52/2021).

L'exercici efectiu de les competències per part de l'Agència estarà condicionat a la publicació en el DOGV dels acords d'adhesió. Aquesta publicació determinarà l'assumpció efectiva de la competència municipal per l'Agència (article 295.3 TRLOTUP). I, en aquest sentit, l'acord plenari d'adhesió incorpora al punt tercer de la seua part dispositiva, que l'Agència exercirà de manera efectiva les competències que mitjançant l'acord es deleguen, des de la data de publicació de l'acord d'adhesió.



4. Els ajuntaments seran els competents per a continuar amb la tramitació, resolució i execució dels expedients sancionadors o de restabliment de la legalitat urbanística que hagueren iniciat amb anterioritat a la data de publicació de l'acord d'adhesió (disposició transitòria segona del Decret 52/2021).

5. De l'anterior règim jurídic concloem que l'Agència assumeix la competència en matèria de protecció de la legalitat urbanística en els termes següents:

– De la Generalitat, en règim de concurrència amb els ajuntaments (art. 288 TRLOTUP). Aquesta competència és exercida actualment per la Direcció General d'Urbanisme. A partir de la data de la publicació d'aquesta resolució, els expedients incoats per aquest òrgan directiu continuaran la seua tramitació per l'Agència.

En aquests supòsits de concurrència autonòmica i municipal, iniciat per l'Agència l'exercici de la seua competència, el municipi haurà d'abstindre's de tota actuació respecte d'aquest assumpte des del moment en què reba l'oportuna comunicació i remetre a aquella les actuacions que fins a aquell moment hi haguera, si és el cas, desenvolupat. No obstant això, l'Ajuntament haurà de resoldre la sol·licitud de llicència instada, si escau, en la tramitació del procediment de restabliment de la legalitat urbanística, en exercici de la seua competència, comunicant el seu resultat a l'Agència.

– Dels ajuntaments adherits, en règim exclusiu, a partir de la data de la publicació en el DOGV dels acords d'adhesió. Els expedients iniciats pels ajuntaments adherits amb anterioritat a la data de publicació de l'acord d'adhesió, continuaran la seua tramitació, resolució i execució pels ajuntaments adherits (disposició transitòria segona del Decret 52/2021).

Per tant, els ajuntaments no han de donar trasllat a l'Agència dels expedients que hagueren iniciat amb anterioritat a la data de publicació en el DOGV de l'acord d'adhesió.

6. Segons l'article 1 dels Estatuts de l'Agència, la delegació municipal a aquesta en exclusiva de la competència de protecció de la legalitat urbanística respecte infraccions urbanístiques greus o molt greus en sòl no urbanitzable, comú o protegit, quant al seu abast temporal, serà el següent:

1. En tot cas, respecte a actes d'edificació o ús en sòl no urbanitzable que s'inicien a partir de la data de publicació en el DOGV de l'acord d'adhesió.

2. Quan així s'haja indicat expressament en l'acord plenari d'adhesió, respecte a actes d'edificació o ús en sòl no urbanitzable iniciades amb anterioritat a la data de publicació de l'acord d'adhesió respecte a les quals no s'haguera iniciat cap procediment administratiu municipal.



En virtut de l'anterior, resolc:



Primer

Acordar la posada en funcionament efectiu de l'Agència Valenciana de Protecció del Territori des de la publicació d'aquesta resolució en el DOGV.

D'acord amb la disposició transitòria primera dels Estatuts de l'Agència, a partir d'aquesta publicació, l'Agència serà la competent per a tramitar, resoldre i executar els expedients sancionadors i de protecció de la legalitat urbanística incoats amb anterioritat per la direcció general competent en urbanisme.



Segon

Declarar l'assumpció per l'Agència Valenciana de Protecció del Territori de les potestats autonòmiques de protecció de la legalitat urbanística respecte a infraccions greus o molt greus comeses en sòl no urbanitzable, comú o protegit, dels municipis que no s'han adherit a l'Agència, amb el caràcter de competència pròpia en concurrència amb la municipal.

Iniciat per l'Agència en aquests supòsits l'exercici de la seua competència, el municipi haurà d'abstindre's de tota actuació respecte d'aquest assumpte des del moment en què reba l'oportuna comunicació i remetre a l'administració autonòmica les actuacions que fins a aquell moment hi haguera, si és el cas, desenvolupat. No obstant respecte a actes d'edificació o ús en sòl no urbanitzable que s'inicien, l'Ajuntament haurà de resoldre la sol·licitud de llicència instada, si escau, en la tramitació del procediment de restabliment de la legalitat urbanística, en exercici de la seua competència, comunicant el seu resultat a l'Agència.

Els ajuntaments no adherits a l'Agència podran adherir-se a aquesta, mitjançant el tràmit telemàtic següent:

https://www.gva.es/es/inicio/procedimientos?id_proc=21702



Tercer

Declarar l'assumpció per part de l'Agència de l'exercici en exclusiva de la competència en matèria de protecció de la legalitat urbanística (en infraccions greus i molt greus) sobre sòl no urbanitzable respecte dels municipis que s'han adherit, des de la data de publicació de l'acord d'adhesió en el DOGV. L'abast temporal de la competència assumida serà el que es derive de cadascun dels acords plenaris d'adhesió.



En aquest sentit, amb caràcter general, l'Agència tramitarà els expedients de protecció de la legalitat urbanística corresponents a il·lícits comesos amb posterioritat a la publicació de l'acord d'adhesió del municipi corresponent.

No obstant això, si el municipi ha delegat expressament la seua competència en l'acord d'adhesió, l'Agència també tramitarà els expedients respecte d'il·lícits comesos amb anterioritat a la publicació de l'adhesió.

3.1. D'acord amb la disposició transitòria segona dels Estatuts de l'Agència, els ajuntaments que, amb anterioritat a la data de publicació de l'acord d'adhesió, van haver iniciat procediments sancionadors o de restabliment de la legalitat urbanística, seran els competents per a continuar amb la seua tramitació, resolució i execució.



3.2. D'acord amb el que es disposa en l'article 6.a dels Estatuts de l'Agència, els ajuntaments adherits han d'abstindre's d'incoar, tramitar i resoldre expedients sancionadors i de restauració de la legalitat urbanística en el sòl no urbanitzable del seu municipi, respecte a actes d'edificació o ús del sòl no urbanitzable que es comencen després de la publicació de l'adhesió a l'Agència o existents amb anterioritat a aquesta data, segons es derive dels corresponents acords d'adhesió plenaris.



3.3. A partir de la data de publicació de l'acord d'adhesió en el DOGV, els ajuntaments han de comunicar a l'Agència tots els actes d'edificació o ús del sòl dels quals tinga coneixement i que es duguen a terme en sòl no urbanitzable en el seu terme municipal, dels quals poguera derivar-se la comissió d'alguna mena d'infracció urbanística que poguera qualificar-se com a greu o molt greu i queden dins de l'àmbit competencial de l'Agència, segons els respectius acords plenaris d'adhesió.

De conformitat amb l'article 6.c dels Estatuts de l'Agència, l'ajuntament haurà de remetre a aquesta una acta de denúncia i inspecció signada per un inspector/a urbanístic/a, policia municipal o equivalent, d'acord amb el model que establisca l'Agència. Igualment, s'haurà d'enviar un informe tècnic subscrit pels serveis tècnics municipals, segons el model establit. Aquesta comunicació es farà mitjançant el tràmit telemàtic següent, que incorpora model normalitzat de denúncia i d'informe tècnic:

https://www.gva.es/va/proc19098



Quart

Indicar al director gerent de l'Agència que confirme les adhesions dels municipis que s'hi han adherit fins al moment, i que procedisca a la publicació en el DOGV, conforme amb el que s'estableix en l'article 295 del TRLOTUP.



Cinqué

Requerir als ajuntaments la col·laboració amb l'Agència en l'exercici efectiu de les seues funcions, d'acord amb l'article 7.c dels Estatuts d'aquella.

En concret, la policia local haurà de col·laborar en les actuacions que se li requerisquen per part de l'Agència, fonamentalment respecte a l'alçament d'actes i denúncies, les comprovacions de l'estat d'obres, l'exercici d'activitats i l'execució de labors de restauració, així com l'auxili en l'execució de les mesures cautelars que adopte l'Agència, entre les quals es troben la paralització i el precintament d'activitats en curs (article 6.e del Decret 52/2021).



Sisé

Indicar que en la data de la present resolució poden aprovar-se procediments de minimització d'impactes dels regulats en els articles 228 i següents del TRLOTUP, ja siguen procediments col·lectius a tramitar mitjançant un pla especial, o procediments individualitzats, a tramitar mitjançant una llicència de minimització de l'impacte territorial.

D'acord amb l'article 230.5 del TRLOTUP, els ajuntaments comunicaran a l'Agència les llicències de minimització de l'impacte territorial i les corresponents llicències d'ocupació, mitjançant el tràmit telemàtic següent:

https://www.gva.es/va/proc22348



València, 2 de març de 2022.– La secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge i presidenta de l'Agència Valenciana de Protecció del Territori: Immaculada Orozco Ripoll.

Mapa web