Ficha docv

Ficha docv









DECRET 200/2022, de 25 de novembre, del Consell, pel qual es regula la responsabilitat social en les entitats valencianes. [2022/11491]

(DOGV núm. 9485 de 07.12.2022) Ref. Base de dades 010966/2022




ÍNDEX



PREÀMBUL



CAPÍTOL I. Disposicions generals.

Article 1. Objecte

Article 2. Règim jurídic



CAPÍTOL II. Principis i valors de la responsabilitat social.

Article 3. Principis i valors socialment responsables

Article 4. Valors ètics

Article 5. Valors socials i laborals

Article 6. Valors ambientals

Article 7. Valors respecte d'I+D+i



CAPÍTOL III. La qualificació d'entitat valenciana socialment responsable.

Article 8. Subjectes sol·licitants de la qualificació d'entitat valenciana socialment responsable

Article 9. La memòria de responsabilitat social

Article 10. Sol·licitud de qualificació d'entitat valenciana socialment responsable

Article 11. Qualificació d'entitat valenciana socialment responsable



Article 12. Requisits i puntuació mínima per a la qualificació de les entitats que tinguen 50 o més persones en plantilla

Article 13. Requisits i puntuació mínima per a la qualificació d'entitats que tinguen menys de 50 persones en plantilla

Article 14. Sistema d'indicadors

Article 15. Compliment voluntari addicional



CAPÍTOL IV. El Registre d'entitats valencianes socialment responsables.

Article 16. Registre d'entitats valencianes socialment responsables



Article 17. Règim jurídic del Registre d'entitats valencianes socialment responsables

Article 18. Seccions del Registre d'entitats valencianes socialment responsables

Article 19. Renovació de la inscripció

Article 20. Homologació de les declaracions d'altres comunitats autònomes, de l'Administració General de l'Estat o per altres Estats o organitzacions internacionals, i, de les empreses que donen compliment a la Llei 11/2018.

Article 21. Cancel·lació de la inscripció

Article 22. Revocació de la qualificació i de la inscripció



CAPÍTOL V. L'auditoria social.

Article 23. Auditoria social

Article 24. Auditors socials



CAPÍTOL VI. La comissió mixta.

Article 25. Comissió mixta

Article 26. Competències de la comissió mixta



DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Incidència pressupostària.

Segona. Encàrrec de gestió.

Tercera. Protecció de dades de caràcter personal



DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa.





DISPOSICIONS FINALS

Primera. Autorització per al desplegament del Decret.

Segona. Entrada en vigor.



ANNEX I PUNTUACIONS MÀXIMES I MÍNIMES.

ANNEX II. SISTEMA D'INDICADORS PER Al REGISTRE D'ENTITATS VALENCIANES SOCIALMENT RESPONSABLES.







PREÀMBUL



I



La preocupació per avaluar i millorar l'impacte social i mediambiental de les organitzacions que articulen la societat, comença a prendre carta de naturalesa en la dècada dels setanta del segle passat, de manera que en 1970 se celebra per primera vegada el Dia de la Terra i en 1972, abans de la primera crisi del petroli, el Club de Roma difon l'informe sol·licitat al Massachusetts Institute of Technology, realitzat sota la direcció de la científica Donella Meadows, l'expressiu títol de la qual era «The Limits to Growth» (Els Límits del Creixement).



Malgrat la fita que va representar l'informe dirigit per Meadows, hi ha hagut que esperar diverses dècades perquè els països més desenvolupats hagen anat adquirint consciència sobre la inajornable sostenibilitat econòmica, social i mediambiental. De tal forma que és a partir dels anys 90 del segle passat, quan la sostenibilitat es converteix en una prioritat global i això obeeix a un altre informe liderat per la doctora i en aquell temps primera ministra noruega, Gro Harlem Brundtland, realitzat per a l'Organització de Nacions Unides, que va veure la llum en 1987 i en el qual apareix per primera vegada el concepte de desenvolupament sostenible. Un desenvolupament sostenible que quedarà encunyat des de llavors i que es definia com: «aquell que satisfà les necessitats del present sense comprometre les necessitats de les futures generacions». L'informe de la Comissió Brundtland, denominat «Our Common Future» (El Nostre Futur Comú), constitueix un referent fundacional del desenvolupament sostenible i en aquest apareixen els primers estàndards internacionals per a l'elaboració de memòries de sostenibilitat i s'inicia el desenvolupament de marcs institucionals que fomenten que les organitzacions assumisquen la seua responsabilitat social de manera proactiva.

Però serà a partir de la primera dècada del segle XXI quan diferents institucions internacionals, i molt especialment la Unió Europea, prenen consciència de la necessitat de desplegar marcs normatius que orienten accions, harmonitzen polítiques i regulen una sèrie d'obligacions dirigides a potenciar la responsabilitat social de les empreses, com a factor de compromís amb la sostenibilitat i com a element de diferenciació competitiva que marca una estratègia econòmica viable i compatible amb la regeneració social, econòmica i mediambiental dels espais en els quals exerceixen la seua funció productiva. En aquest context, el nombre d'entitats de tota índole que comencen a elaborar memòries de sostenibilitat ha crescut de manera exponencial, i ho continuarà fent en els pròxims anys en virtut del marc normatiu impulsat per la Unió Europea, encara que aquest fet es reprodueix a escala mundial per formar part de la necessària perdurabilitat dels espais i dels mitjans de producció.



En aquest marc és on encaixa la Llei 18/2018, de 13 de juliol, de la Generalitat, per al foment de la responsabilitat social, que aquest Decret desplega.

Podria dir-se que la citada norma valenciana seria l'avantsala d'un canvi de paradigma a Espanya pel que a la responsabilitat social empresarial es refereix. Primer, i, amb plena vigència des de l'1 de gener de 2022, la Llei 11/2018, prendria el testimoni en l'àmbit nacional.

Posteriorment, la proposta de Directiva sobre Govern Corporatiu en matèria de sostenibilitat (CSRD), per al desplegament de la qual s'ha publicat a l'abril de 2022, per a consulta pública el primer conjunt dels «European Sustainability Reporting Standards», preparats per l'EFRAG. La SEC estatunidenca un mes abans va fer públic el document «The Enhancement and Standardization of Climate-Related Disclosures for Investors«.

I per a finalitzar, fins ara, al costat de les anteriors, l'International Sustainability Standards Board (ISSB), de la Fundació IFRS, ja ha tret dos documents per a comentaris, que recolzen en TCFD i en els paràmetres de les normes del Sustainability Accounting Standards Board (SASB).





II



Conforme ha crescut la consideració i l'aplicació dels valors de la responsabilitat social, en paral·lel també s'han multiplicat els estàndards de referència que permeten elaborar memòries de sostenibilitat i d'indicadors que mesuren diferents aspectes de les diferents dimensions de la sostenibilitat: més de 1400 indicadors, més de 2000 esquemes d'informe i més de 650 institucions de qualificació, classificació i generació d'índexs de sostenibilitat, segons el Reporting Exchange que elabora el World Business Council for Sustainable Development.



El resultat és una proliferació de la informació disponible que, no obstant això, no sempre resulta d'utilitat per als usuaris d'aquesta. En la Proposta de Directiva del Parlament Europeu i del Consell per la qual es modifiquen la Directiva 2013/34/UE, la Directiva 2004/109/CE, la Directiva 2006/43/CE i el Reglament (UE) núm. 537/2014, pel que fa a la informació corporativa en matèria de sostenibilitat, es constata la insatisfacció dels grups d'interés de tota organització amb la informació que fins al moment llancen les memòries de sostenibilitat. En aquesta regulació s'advoca per reforçar la comparabilitat, la fiabilitat i la pertinència de la informació revelada en les memòries de sostenibilitat, sense que això vaja en detriment de la necessària especificitat que requereix cada entitat en el seu context particular.



Es tracta, per tant, d'assolir un equilibri entre la revelació d'informació idiosincràtica respecte de les estratègies i accions que les entitats emprenen per a assumir la seua responsabilitat davant la societat i la disponibilitat d'informació normalitzada, fiable i comparable, que mesure els resultats obtinguts. Aquesta necessària diferenciació entre el propòsit i orientació de l'entitat i l'acompliment resultant, es plasma en aquest Decret a través de l'exigència de tres requisits: la memòria de sostenibilitat, l'informe de verificació i un acompliment mínim que es mesura a partir d'un sistema d'indicadors que s'ha proposat.



En conseqüència, les entitats que sol·liciten la qualificació d'entitat valenciana socialment responsable, hauran de presentar una memòria de sostenibilitat que serà elaborada per la pròpia entitat i que pot basar-se en qualsevol dels models de referència existents, tant nacionals com internacionals. La memòria ha d'expressar la vinculació i compromís de l'entitat amb les polítiques de responsabilitat social i sostenibilitat, així com la posada en marxa de polítiques i plans d'acció i, al seu torn, plasmarà els resultats obtinguts a conseqüència de la seua implementació. Aquesta memòria ha de ser transparent, verificable i, a més, ha d'oferir una imatge completa i fiable, basada en informació pertinent i rellevant, alhora que idiosincràtica i ajustada al context i peculiaritats específiques de cada entitat.



L'auditoria de verificació, més enllà de les exigències legals, es constitueix com una eina útil per a la mateixa entitat, ja que ajuda al control intern i a la millora contínua en la gestió, incrementa la credibilitat de la informació proporcionada i reforça la seua imatge i reputació. Per a preservar el valor i la rellevància de l'informe de verificació, aquest ha de ser realitzat per una persona física, entitat o organisme independent i solvent que posseïsca experiència en la matèria.



Amb la finalitat d'avaluar l'acompliment en matèria de sostenibilitat, aquest Decret afig l'exigència d'una autoavaluació segons el sistema d'indicadors establit normativament. Els indicadors proposats es basen en les models de referència internacional, buscant el màxim comú denominador entre tots, sense renunciar per això a un sistema d'informació complet, que inclou totes les dimensions de la sostenibilitat.



Es busca una avaluació de l'acompliment basada en informació neutral i sobretot comparable de manera intersubjectiva i dinàmica. Així mateix, pretén ser una eina d'autoavaluació per a les entitats sol·licitants, en la mesura en què sintetitza informació rellevant per a la presa de decisions dels usuaris.

Quant al cost de generació d'aquesta informació, és mínim per a aquelles entitats que ja estaven obligades a elaborar memòries de sostenibilitat, atés que la informació requerida ja s'exigeix en els models de referència internacional que aquestes entitats utilitzen. Per a les entitats que no estan obligades per la legislació vigent, però que de manera voluntària desitgen reportar informació en matèria de sostenibilitat, el sistema d'indicadors que es proposa en aquest Decret els presenta una oportunitat per a generar informació ajustada als estàndards internacionals, neutral, comparable, proporcionada a la seua dimensió i eficient en termes de cost d'elaboració d'aquesta. D'igual manera, constitueix un punt de referència de mínims per a estructurar la seua memòria de sostenibilitat.

En definitiva, el Decret s'adapta a les tendències de futur apuntades des de la Unió Europea. En primer lloc, manté la necessària especificitat de la informació reflectida en la memòria de sostenibilitat, que ha de proporcionar una imatge completa i fidel de la manera en què cada entitat avalua els riscos suportats, els generats per impacte de la seua activitat, les polítiques i línies d'acció que s'han implementat o s'implementaran i els resultats derivats de la seua execució. En segon lloc, es fomenta la verificació raonable de la informació revelada en les memòries de sostenibilitat per part de tercers qualificats. Finalment, i en això radica la principal novetat d'aquest Decret, exigeix que les entitats mesuren el seu acompliment en matèria de sostenibilitat sobre la base d'un sistema d'indicadors que proporcione informació neutral i comparable. Aquest sistema de mesura permet establir uns nivells d'acompliment mínims perquè les entitats puguen ser inscrites en el Registre d'entitats valencianes socialment responsables (REVSR).



L'habilitació competencial per a dictar el present Decret es troba en els articles 19, 49, 1.3a, 1.12a, 1.24a, 1.26a, 1.27a, 1.35a, 51.1.1a, 52.1.1a de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.





III



La qualificació d'entitat socialment responsable és el resultat d'un procediment administratiu general que s'inicia amb la sol·licitud de les entitats interessades.

Juntament amb la sol·licitud els interessats han de presentar la memòria de sostenibilitat, l'auditoria de verificació social i una autoavaluació numèrica.

Les entitats sol·licitants hauran de relacionar-se amb la Generalitat a través de mitjans electrònics, tant si es tracta de persones jurídiques com físiques.

Amb aquest precepte es dona compliment al que es disposa en el número 3, de l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques perquè els sol·licitants sens dubte tenen accés i disponibilitat dels mitjans electrònics necessaris.

El reconeixement d'una entitat valenciana com socialment responsable implica la inscripció en el registre de l'entitat, sense necessitat d'ulterior sol·licitud, sistema que s'ha triat per a afavorir l'economia procedimental.

Encara que la qualificació i la inscripció tenen vocació de permanència, preveu la norma una renovació cada dos anys de la qualificació-inscripció, que sí que exigeix nova sol·licitud amb la finalitat de revisar el compliment de les obligacions que la mateixa entitat s'ha imposat i l'incompliment de les quals impedirà el manteniment de la inscripció.

La norma preveu la cancel·lació de la inscripció quan, en l'endemig dels terminis de renovació, l'entitat deixe de complir els requisits exigits per a la seua inscripció.

Finalment, la norma preveu també un procediment d'homologació de les declaracions efectuades per altres comunitats autònomes, per l'Administració General de l'Estat o per altres Estats o organitzacions internacionals, i, de les empreses que donen compliment a la Llei 11/2018, com a figura de tancament i coordinació amb tots aquells ens, autonòmics, nacionals i supranacionals que també efectuen declaracions d'aquesta naturalesa.

El Decret crea un sistema de criteris puntuables que es configura com el cor de la norma.

La Llei 18/2018, de 13 de juliol, per al foment de la responsabilitat social, va deixar per al desplegament reglamentari arbitrar un sistema d'indicadors que permeteren puntuar les memòries en un camp de l'economia sotmés a continus canvis, no només procedents de la comunitat científica, sinó també de la política reguladora de la Unió Europea.



Per això aquest Decret estableix una sèrie de principis als quals ha d'ajustar-se la redacció de la memòria, que ha de basar-se en algun dels models nacionals o internacionals generalment admesos.

La mesura per a resoldre quan una entitat és socialment responsable o no, es troba en els requisits i puntuació mínima de la memòria per a la qualificació de les empreses i entitats que s'estableixen en els seus articles 12, 13, i 15. Aquests requisits, que s'estructuren a partir de determinats aspectes en relació amb la grandària de les entitats, mesurats sobre la base del nombre dels seus treballadors, són complementats mitjançant un sistema d'indicadors a què fa referència l'article 14.



Estem davant la pedra angular de la norma, perquè aquests criteris recolzats en el sistema d'indicadors, que despleguen els aspectes regulats en l'article 21 de la Llei 18/2018, de 13 de juliol, són els que s'utilitzaran per a decidir si ens trobem o no davant una entitat socialment responsable i en conseqüència si caldrà declarar-la com a tal o no.



En definitiva el sistema d'indicadors es configura com la causa de l'acte administratiu de qualificació, de renovació, d'homologació d'una entitat valenciana com a socialment responsable, i més encara de la possible revocació de la inscripció.

El sistema d'indicadors és un treball elaborat al juny de 2020 per la Càtedra d'Empresa i Humanisme de la Universitat de València, a sol·licitud de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Ocupació, de la Generalitat Valenciana.

En ell, es defineix el marc conceptual i l'estructura bàsica de dimensions i subdimensions que el Registre d'entitats valencianes socialment responsables de la Comunitat Valenciana ha de tindre, i duu a terme una selecció específica d'indicadors de mesura d'aquestes dimensions.



En atenció al nombre d'empleats, el reconeixement de la condició d'entitat valenciana socialment responsable exigirà la superació de determinats llindars de compliment d'indicadors.

El procés es completarà amb un senzill sistema d'autoavaluació que permeta a les empreses autoavaluar-se, conéixer el seu estat de situació en matèria de responsabilitat social corporativa, i postular-se al reconeixement, si així ho desitgen i compleixen els indicadors mínims fixats.



En el cas de les empreses de menys de 50 empleats, de manera voluntària podran transformar el resultat de l'autoavaluació en la memòria de responsabilitat social que exigeix la norma, i ho podran fer manifestant la seua voluntat de forma totalment electrònica.

Disposaran a més de prototips d'autoajuda que incloguen models simplificats d'indicadors que puguen subscriure en línia, així com altres recursos explicatius sobre la manera de recaptar opinions de grups d'interés, entre molts altres.

Tractant-se de persones físiques o jurídiques de menys de 50 empleats que decidisquen usar el sistema d'autoavaluació abans descrit, no serà necessària l'auditoria social sempre que els sol·licitants presenten al mateix temps els documents que acrediten la veracitat de la seua avaluació o una qualificació responsable a aquest efecte.

Només a aquest efecte i en els supòsits referits, els sol·licitants podran elevar la memòria resultant del procés autoavaluatiu segons el sistema d'autoavaluació que s'habilite i publique a aquest efecte la Generalitat.

La finalitat que persegueix el sistema és proveir el sistema de qualificació i registre d'una eina de valoració substantiva que permeta comptar amb informació homogènia de les entitats inscrites, comprendre l'evolució de les organitzacions registrades en termes de responsabilitat social i, no menys important, comptar amb un sistema d'informació que permeta avaluar l'impacte de les polítiques de promoció de la responsabilitat social impulsades per les diferents administracions públiques.



Aquest sistema actua com a pedra de toc de la memòria i de la verificació.

El procediment a més és senzill: les entitats que desitgen ser reconegudes com a socialment responsables elaboren la seua memòria, que han d'acompanyar d'un informe d'auditoria de verificació a més d'una autoavaluació numèrica.

Tota aquesta informació ha de ser revisada, necessàriament a l'empara del sistema d'indicadors, i determinarà la qualificació d'una entitat com socialment responsable i en conseqüència provocarà la seua inscripció o no, en el Registre d'entitats valencianes socialment responsables.

Els tràmits per tant es redueixen a una sol·licitud acompanyada de memòria, informe d'auditoria de verificació i autoavaluació, un informe que revisa la informació rebuda, la proposta redactada i aprovada per la comissió mixta que es crea a aquest efecte, i la resolució definitiva, que porta aparellada, si és estimatòria, la inscripció de l'entitat en el Registre d'entitats valencianes socialment responsables.



El Decret preveu un encàrrec de gestió al Col·legi de Registradors de la Propietat, Mercantils i de Béns Mobles d'Espanya per a l'emissió d'un informe en el qual precisament es revisen la situació juridicoregistral dels sol·licitants, la memòria, l'auditoria i l'autoavaluació.



L'informe, que pot ser favorable o desfavorable, serveix de base per a la redacció de la proposta de resolució.

Aquesta col·laboració s'ha establit davant l'enorme potencial que la informació que manegen els registres mercantils i la preparació jurídica que els registradors mercantils posseeixen i podrà ampliar les seues tasques segons es vaja desenvolupant el procés de posada en marxa del Registre d'entitats valencianes socialment responsables.

El projecte naix amb la finalitat de complir amb l'exigència legal de desplegament del títol III de la Llei 18/2018, de 13 de juliol, per al foment de la responsabilitat social.

Es tracta, per tant, d'un reglament delegat i no independent o autònom. La regulació de la qualificació, renovació, homologació i revocació d'entitats valencianes socialment responsables, el Registre d'entitats valencianes socialment responsables i de l'auditoria de verificació social s'adequa als principis de bona regulació recollits en l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Es necessària per a desplegar el títol III de la Llei 18/2018, de 13 de juliol, de la Generalitat, per al foment de la responsabilitat social i compleix el principi de seguretat jurídica en establir de quina manera s'assoleix la condició d'entitat valenciana socialment responsable.

Garanteix la transparència de l'activitat administrativa de qualificació i inscripció per la manera de dur a terme l'activitat a través de les diverses funcions i potestats de les quals és titular la Generalitat, identificant l'òrgan competent, els procediments a emprar i els terminis de resolució.

I finalment compleix els principis d'eficàcia i eficiència en permetre un accés senzill de les entitats valencianes a la condició d'entitat socialment responsable, amb els beneficis que a cada moment establisquen les disposicions en vigor.

El Decret consta de 6 capítols, 26 articles, 3 disposicions addicionals, la disposició derogatòria i 2 disposicions finals.

El present Decret ha sigut sotmés a consulta pública; han sigut consultades les persones i associacions representatives de l'economia social i sostenible; totes les conselleries de la Generalitat i s'han emés tots els informes preceptius exigits per la normativa vigent.

Per això, de conformitat amb l'article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, a proposta del conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del 25 de novembre de de 2022,





DECRET

CAPÍTOL I

Disposicions generals



Article 1. Objecte

1. És objecte de la present disposició regular la qualificació, renovació, homologació i revocació d'entitats valencianes socialment responsables, el Registre d'entitats valencianes socialment responsables i l'auditoria social.

2. Aquest Decret serà aplicable a les empreses, incloent les cooperatives i entitats d'economia social, entitats, organitzacions públiques i privades, i treballadors i treballadores autònomes, que compten amb centres de treball, oficines o establiments en el territori de la Comunitat Valenciana.



Article 2. Règim jurídic

1. El present Decret desplega el títol III sobre la responsabilitat social en les entitats valencianes, de la Llei 18/2018, de 13 de juliol, de la Generalitat, per al foment de la responsabilitat social.

2. L'habilitació legal per a aquest desplegament es troba en els articles 21, 23, 24, 25 i en la disposició final primera de la Llei 18/2018, de 13 de juliol, de la Generalitat.





CAPÍTOL II

Principis i valors de la responsabilitat social



Article 3. Principis i valors socialment responsables

1. Les entitats valencianes socialment responsables, a més del compliment estricte de les obligacions legals vigents, hauran d'haver adoptat en el seu govern, gestió i en la seua estratègia empresarial o institucional la integració voluntària de principis i valors socialment responsables.



2. Els principis i valors socialment responsables es corresponen amb els aspectes ètics, socials i laborals, mediambientals i d'I+D+i, previstos en la Llei 18/2018, de 13 de juliol, de la Generalitat, per al foment de la responsabilitat social.



Article 4. Valors ètics

Per a considerar que una entitat valenciana socialment responsable compleix amb els valors ètics es tindran en compte les circumstàncies següents:

1. La seua plasmació en un codi ètic o instrument anàleg que reflectisca el compromís de l'entitat amb el bon govern corporatiu.

2. La implementació de programes d'observança o compliment previstos en l'article 31 bis del Codi Penal (compliance), o altres anàlegs, així com de la persona o persones encarregades de la seua supervisió.



3. L'existència de portals de transparència i de mecanismes interns d'integritat.

4. Les relacions de l'entitat amb altres empreses per a evitar pràctiques de competència deslleial.

5. La relació amb els seus proveïdors, en la qual es puga visualitzar l'aplicació de criteris ètics i de comerç just.

6. El respecte, la protecció i la defensa de la naturalesa i dels drets humans en la cadena de subministrament.

7. La participació en activitats de cooperació al desenvolupament.

8. La realització de projectes en la comunitat de caràcter cultural, esportiu, benèfic, lúdic o social.

9. La creació d'estructures de formació, càtedres o instituts d'estudi.

10. L'adopció de protocols i instruments per a garantir el compliment del principi de transparència en la contractació.



11. L'adhesió a mecanismes d'arbitratge o de mediació per a la resolució de conflictes sorgits amb els consumidors i usuaris.



Article 5. Valors socials i laborals

Per a considerar que una entitat valenciana socialment responsable compleix amb els valors socials i laborals es tindran en compte les circumstàncies següents:

1. La implicació de l'empresa en la millora del seu entorn.

2. La col·laboració amb el tercer sector.

3. La promoció del voluntariat.

4. El suport al treball de les entitats socials.

5. La participació en projectes socials que milloren la qualitat de vida de les persones més vulnerables.

6. La promoció de valors socials.

7. L'educació per a la salut.

8. La garantia d'un entorn laboral segur i saludable.

9. La realització d'accions de formació i actualització professional.



10. La disposició de plans d'igualtat.

11. La no discriminació i inclusió de la diversitat en totes les seues manifestacions.

12. La garantia d'igualtat retributiva entre dones i homes.

13. La inclusió de col·lectius en risc d'exclusió social.

14. L'estabilitat en l'ocupació.

15. La conciliació de la vida personal, laboral i familiar.

16. La corresponsabilitat entre dones i homes.



Article 6. Valors ambientals

Per a considerar que una entitat valenciana socialment responsable compleix amb els valors ambientals es tindran en compte les circumstàncies següents:

1. La realització o participació en accions dirigides a la protecció de la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic.

2. Les accions de l'entitat en favor de l'economia circular.

3. L'ús eficient, per part de l'entitat, dels recursos, instruments i productes mediambientalment sostenibles, així com d'energies renovables.

4. L'avaluació, per part de l'entitat, del cicle de vida i la prevenció de la contaminació.



5. El seu consum responsable i sostenible.



Article 7. Valors respecte d'I+D+i

1. Per a considerar que una entitat valenciana socialment responsable compleix amb els valors d'I+D+i es tindran en compte les accions de l'entitat, referides a la cultura innovadora socialment responsable, que es posen de manifest per mitjà del patrocini d'activitats d'I+D+i que estiguen dirigides a col·lectius vulnerables, tenint en compte el seu impacte sobre la salut, el benestar i la qualitat de vida de les persones.



2. Entre aquestes activitats s'inclouran aquelles tendents a promoure la inclusió digital com a factor d'inclusió social, aprofitant l'ús de les TIC per a millorar la qualitat de vida d'aquelles persones en risc d'exclusió, les seues relacions socials i les seues possibilitats de promoció, treballant pel desenvolupament d'una societat digital inclusiva basada en la igualtat d'oportunitats.





CAPÍTOL III

La qualificació d'entitat valenciana socialment responsable



Article 8. Subjectes sol·licitants de la qualificació d'entitat valenciana socialment responsable

1. Podran sol·licitar la qualificació d'entitat valenciana socialment responsable, els treballadors i treballadores autònoms, empreses i les organitzacions públiques i privades, que compten amb centres de treball, oficines o establiments en el territori de la Comunitat Valenciana.

2. Els treballadors i treballadores autònoms, empreses i les organitzacions públiques i privades, no podran incórrer en cap de les circumstàncies següents:

a) No estar al corrent en les seues obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.

b) Haver sigut condemnades, per sentència ferma, per un delicte d'administració deslleial, insolvència punible, delictes societaris, delictes de blanqueig de capitals, finançament del terrorisme, per delictes contra la Hisenda pública i la Seguretat Social, per delictes de prevaricació, suborn, tràfic d'influències, malversació de cabals públics, fraus i exaccions il·legals o per delictes urbanístics

c) Haver sigut condemnades, per sentència ferma, a la pena de pèrdua de la possibilitat d'obtindre subvencions o ajudes públiques.

d) Haver perdut la possibilitat de contractar amb l'Administració o realitzat una activitat que haja causat un mal significatiu contra el medi ambient, l'autoria del qual haja quedat establida per mitjà d'una resolució judicial o administrativa, fermes.

e) No haver complit amb les obligacions mercantils relatives al depòsit dels comptes anuals i a la legalització dels llibres obligatoris.



f) Haver sigut sancionades amb caràcter ferm per infracció greu en matèria d'integració laboral i d'igualtat d'oportunitats i no discriminació de les persones amb discapacitat o d'estrangeria, de conformitat amb el que s'estableix en la normativa vigent.



Article 9. La memòria de responsabilitat social

1. A l'efecte de ser declarades com a socialment responsables, les entitats valencianes hauran de presentar una memòria de responsabilitat social que reculla sistemàticament els seus resultats analítics, d'acord amb els criteris i valors expressats en aquest Decret.

2. La memòria s'ajustarà als principis següents:

a) Ser transparent i veraç.

b) Incloure opinions de grups d'interés.

c) Ser verificable, completa, rellevant i adequada al context organitzacional de l'entitat.

d) Ser precisa, neutral, comparable i clara.

3. La memòria a què es refereix aquest article haurà de basar-se en algun dels models nacionals o internacionals generalment admesos, sense perjudici que la Generalitat, per mitjà de la conselleria competent en economia sostenible, puga elaborar models o guies d'elaboració de les memòries que podran ser utilitzades per les entitats interessades.



4. La memòria haurà d'acompanyar-se d'un informe de l'auditoria social i d'una autoavaluació per a la qual podrà utilitzar-se una eina d'autodiagnòstic a la qual podrà accedir-se des de la web de la Generalitat.

5. Les entitats de menys de 50 treballadors que així ho desitgen, podran transformar el resultat de l'autoavaluació en la memòria de responsabilitat social. A aquesta memòria hauran d'acompanyar-se els documents que acrediten la correcció de la seua avaluació o una declaració responsable.



Article 10. Sol·licitud de qualificació d'entitat valenciana socialment responsable

1. Els treballadors i treballadores autònoms, empreses i les organitzacions públiques i privades hauran de presentar una sol·licitud en la qual s'expresse la seua voluntat de ser declarades com a socialment responsables.

2. La presentació de la sol·licitud de qualificació implicarà la sol·licitud d'inscripció en el Registre d'entitats valencianes socialment responsables.

3. Totes les entitats sol·licitants, siguen persones físiques o jurídiques, hauran de presentar les seues sol·licituds a la Generalitat per mitjans telemàtics, utilitzant per a això els registres electrònics habilitats a aquest efecte, a cada moment, per l'òrgan competent en Administració electrònica de la Generalitat.

4. Per a accedir al sistema, els sol·licitants hauran d'estar en possessió d'un certificat admés en la seu electrònica de la Generalitat o en la seu electrònica dels registres mercantils.

5. Els models de formularis per a les remissions dels documents dels procediments, així com les especificacions de format dels serveis web, seran els oferits en el Portal Corporatiu de la Generalitat i en la seu electrònica dels registres mercantils.



Article 11. Qualificació d'entitat valenciana socialment responsable



1. La qualificació d'entitat valenciana socialment responsable correspon a la direcció general competent en economia sostenible.

2. Per a l'obtenció de la qualificació d'entitat valenciana socialment responsable serà necessari assolir les puntuacions mínimes establides en aquest Decret. A aquest efecte, els sol·licitants avaluaran els seus resultats en termes de responsabilitat social i aportaran aquest resultat en una autoavaluació realitzada a partir del sistema d'indicadors de l'article 14.

3. S'emetrà informe sobre la memòria social presentada i l'autoavaluació realitzada a partir del sistema d'indicadors. L'informe s'emetrà en el termini d'un mes.

L'informe podrà ser:

a) Favorable. S'emetrà aquest informe si la memòria presentada i l'autoavaluació assoleixen una puntuació igual o superior dels valors mínims assenyalats en els articles 12 i 13, que podran ser completats per aplicació dels valors de l'article 15.

b) Desfavorable. S'emetrà aquest informe si la memòria presentada i l'autoavaluació no assoleixen la puntuació mínima assenyada en els articles 12 i 13, que podran ser completats per aplicació dels valors de l'article 15.

4. Emés l'informe s'elaborarà una proposta de resolució que haurà de ser notificada a les entitats sol·licitants, perquè puguen formular al·legacions.

5. El termini de resolució de les sol·licituds de qualificació serà de sis mesos i si no es resol expressament en aquest termini s'entendran desestimades.

6. La qualificació com a entitat socialment responsable implicarà la inscripció d'aquesta en el Registre d'entitats valencianes socialment responsables.

7. La qualificació d'entitat valenciana socialment responsable donarà lloc als beneficis previstos en la Llei 18/2018, de 13 de juliol, per al foment de la responsabilitat social.



Article 12. Requisits i puntuació mínima per a la qualificació de les entitats que tinguen 50 o més persones en plantilla

1. Per als aspectes ètics, seran matèries i elements a tindre en compte els següents:

a) La seua plasmació en un codi ètic o instrument anàleg que reflectisca el compromís de l'entitat amb el bon govern corporatiu.

b) La implementació de programes d'observança o compliment previstos en l'article 31 bis del Codi Penal (compliance), o altres anàlegs, així com de la persona o persones encarregades de la seua supervisió.



c) L'existència de portals de transparència i de mecanismes interns d'integritat.

d) La relació de l'entitat amb altres empreses o entitats per a evitar pràctiques de competència deslleial.

e) El sotmetiment a criteris ètics i de comerç just.

f) El respecte, protecció i la defensa de la naturalesa i dels drets humans en tota la cadena de subministrament.

g) La participació en actuacions de cooperació al desenvolupament.

h) La realització de projectes en la comunitat de caràcter cultural, esportiu, benèfic, lúdic o social, i la realització de projectes d'interés general per a la comunitat, directament o col·laborant amb entitats sense fins de lucre.

i) La creació d'estructures de formació, càtedres i instituts d'estudi.



j) L'adopció de protocols i instruments per a garantir el compliment del principi de transparència en la contractació.

k) L'adhesió a mecanismes de resolució arbitral o de mediació respecte de conflictes sorgits amb clients o consumidors o usuaris.

La valoració màxima que es podrà obtindre en aquest apartat serà de 37 punts, sent la mínima de 12 punts en el cas d'entitats entre 50 i 250 empleats i de 17 punts en el cas de les empreses i entitats de més de 250 empleats.

2. Per als aspectes socials i laborals, seran matèries i elements a tindre en compte els següents:

a) La implicació de l'empresa o entitat en la millora social del seu entorn.

b) La col·laboració amb el tercer sector.

c) La promoció del voluntariat.

d) El suport al treball de les entitats socials i de les entitats de l'economia social.

e) La participació en projectes socials que milloren la qualitat de vida de les persones més vulnerables.

f) La promoció de valors socials inclusius i l'educació per a la salut.



g) El compromís amb la igualtat de tracte i la no discriminació.

En aquest apartat la valoració màxima que es podrà aconseguir serà de 60 punts, sent la mínima de 21 punts en el cas d'entitats entre 50 i 250 empleats i de 30 punts en el cas de les empreses i entitats de més de 250 empleats.

3. Per als aspectes mediambientals, seran matèries i elements a tindre en compte els següents:

a) Les accions adoptades per a la protecció de la biodiversitat.

b) La lluita contra el canvi climàtic.

c) L'impuls de l'economia circular.

d) L'ús eficient dels recursos o aparells i productes sostenibles mediambientalment.

e) Les accions tendents a la prevenció de la contaminació, així com el consum responsable i sostenible.

f) L'impuls de les energies renovables.

En aquest apartat la valoració màxima serà de 38 punts, sent la mínima de 12 punts en el cas d'entitats entre 50 i 250 empleats i de 18 punts en el cas de les entitats de més de 250 empleats.

4. Per als aspectes d'I+D+i seran matèries i elements que hauran de ser tinguts en compte els aspectes de la cultura innovadora socialment responsable d'entitat a través de la realització o patrocini d'activitats d'I+D+i dirigides a col·lectius vulnerables, considerant el seu impacte en la salut, el benestar i la qualitat de vida de les persones.

En aquest apartat la valoració màxima serà de 15 punts, sent la mínima de 5 punts en el cas d'entitats entre 50 i 250 empleats i de 8 punts en el cas de les entitats de més de 250 empleats.

5. La puntuació màxima total dels apartats 1 a 4 serà de 150 punts. La puntuació mínima total dels apartats 1 a 4 serà de 50 punts en el cas d'entitats entre 50 i 250 empleats i de 73 punts en el cas de les entitats de més de 250 empleats.



Article 13. Requisits i puntuació mínima per a la qualificació de les entitats que tinguen menys de 50 persones en plantilla

1. A les entitats que tinguen entre 1 i 9 empleats se'ls aplicaran els mateixos criteris que a les entitats que tinguen 50 o més treballadors en plantilla, amb les excepcions següents:

a) En l'apartat relatiu als aspectes ètics, la puntuació màxima és de 9 punts, sent la puntuació mínima exigida de 4 punts.

b) En l'apartat relatiu als aspectes socials i laborals la puntuació màxima és de 19,5 punts, sent la puntuació mínima exigida de 9 punts.



c) En l'apartat relatiu als aspectes ambientals la puntuació màxima és de 21 punts, sent la puntuació mínima exigida de 9 punts.



d) I en el relatiu als aspectes corresponents a I+D+i la puntuació màxima és de 8 punts, sent la puntuació mínima exigida de 3 punts.



e) La puntuació màxima total dels apartats a) a d) és de 57,5 punts, sent la puntuació mínima exigida de 25 punts.

2. A les entitats que tinguen entre 10 i 49 empleats se'ls aplicaran els mateixos criteris que a les entitats que tinguen 50 o més treballadors en plantilla, amb les excepcions següents:

a) En l'apartat relatiu als aspectes ètics, la puntuació màxima és de 19,5 punts, sent la puntuació mínima exigida de 9 punts.

b) En l'apartat relatiu als aspectes socials i laborals la puntuació màxima és de 34 punts, sent la puntuació mínima exigida de 14 punts.



c) En l'apartat relatiu als aspectes ambientals la puntuació màxima és de 21 punts, sent la puntuació mínima exigida de 9 punts.



d) I en el relatiu als aspectes corresponents a I+D+i la puntuació màxima és de 13 punts, sent la puntuació mínima exigida de 4 punts.



e) La puntuació màxima total dels apartats a) a d) és de 87,5 punts, sent la puntuació mínima exigida de 36 punts.

3. Les puntuacions contingudes en aquest article i en l'anterior, es recullen en un quadre que figura com a annex I al present Decret.



Article 14. Sistema d'indicadors

1. Les puntuacions recollides en els articles anteriors responen al sistema d'indicadors per al Registre d'entitats valencianes socialment responsables que es recullen en l'annex II.

2. Per ordre de la persona titular de la Conselleria competent en economia sostenible, a proposta de la direcció general competent en aquesta matèria, es podran modificar els annexos del present Decret.

Article 15. Compliment voluntari addicional

De manera complementària als aspectes ètics, sociolaborals, mediambientals i els corresponents a I+D+i assenyalats en aquest Decret, les entitats sol·licitants d'inscripció en el Registre d'entitats valencianes socialment responsables, podran aportar en la memòria i en l'autoavaluació qualsevol altre factor o mèrit que resulte susceptible de valoració en l'àmbit de la responsabilitat social empresarial.



La puntuació extraordinària a què fa referència el paràgraf anterior podrà incrementar la puntuació màxima total fins a un màxim del 10 %.







CAPÍTOL IV

El Registre d'entitats valencianes socialment responsables



Article 16. Registre d'entitats valencianes socialment responsables



1. El Registre d'entitats valencianes socialment responsables és un registre públic de naturalesa administrativa i gratuït. Està adscrit a la conselleria amb competència en economia sostenible.

2. Té com a finalitat donar publicitat i informació sobre el caràcter socialment responsable de les entitats inscrites en aquest.

3. El contingut de cada inscripció, així com les dades que seran públics, s'establiran a través d'una ordre del conseller amb competències en economia sostenible.



Article 17. Règim jurídic del Registre d'entitats valencianes socialment responsables

1. Les entitats valencianes socialment responsables hauran de facilitar la documentació i informació necessàries per a permetre la gestió actualitzada del registre administratiu.

2. La direcció general amb competències en economia sostenible haurà de mantindre actualitzades les dades del registre. L'actualització de les dades serà efectiva l'endemà de la inscripció.

3. Correspon a la direcció general amb competències en economia sostenible la competència per a tramitar i resoldre la renovació, homologació, revocació i cancel·lació de la qualificació d'entitat socialment responsable.

4. L'accés a les dades públiques del Registre d'entitats socialment responsables serà general i gratuït, es regirà per la normativa de transparència i les dades que es deriven estaran disponibles en formats reutilitzables en el catàleg de dades obertes. Tot això tenint en compte el previst en els articles 5.3 i 15 de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, els articles 28 i 9 de la Llei 1/2022, de 13 d'abril, de la Generalitat, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana, el Reglament (UE) 2016/679 de protecció de dades i la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.



5. La direcció general amb competències en economia sostenible difondrà entre les entitats i institucions que es consideren interessades les dades públiques de l'esmentat registre.



Article 18. Seccions del Registre d'entitats valencianes socialment responsables

El Registre d'entitats valencianes socialment responsables constarà de tres seccions:

a) Secció 1ra. En aquesta s'inscriuran les administracions públiques, universitats i la resta dels organismes i entitats pertanyents al sector públic, així com les organitzacions, corporacions de dret públic, associacions privades i entitats de l'economia social.

b) Secció 2na. En aquesta s'inscriuran les empreses amb més de 50 persones en plantilla.

c) Secció 3ra. En aquesta s'inscriuran les treballadores i treballadors autònoms i les empreses amb fins a 50 persones en plantilla.



Article 19. Renovació de la inscripció

1. Transcorreguts dos anys des de la inscripció, les entitats declarades com a socialment responsables hauran de renovar biennalment la seua qualificació i inscripció mitjançant la presentació dels documents següents:

a) Nova memòria de responsabilitat social.

b) Informe de l'auditoria social.

c) Autoavaluació, en funció del sistema d'indicadors vigent.

2. S'emetrà informe sobre la nova memòria social presentada i l'autoavaluació.

L'informe s'emetrà en el termini d'un mes, i haurà de tindre qualsevol dels continguts establits en l'article 11.

3. Emés l'informe s'elaborarà una proposta de resolució que haurà de ser notificada a les entitats sol·licitants, perquè puguen formular al·legacions.

4. El termini de resolució de les sol·licituds de renovació serà de tres mesos i si no es resol expressament en aquest termini s'entendran desestimades.

5. La no presentació de la memòria, de l'informe de l'auditoria social, o de l'autoavaluació, portarà amb si la cancel·lació de la inscripció.





Article 20. Homologació de les declaracions d'altres comunitats autònomes, de l'Administració General de l'Estat o per altres Estats o organitzacions internacionals, i, de les empreses que donen compliment a la Llei 11/2018.

1. Les entitats que posseïsquen una qualificació atorgada per altres comunitats autònomes, per l'Administració General de l'Estat o per altres Estats o organitzacions internacionals, així com aquelles que a l'empara de la Llei 11/2018, de 28 de desembre, per la qual es modifica el Codi de Comerç, el text refós de la Llei de societats de capital, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2010, de 2 de juliol, i la Llei 22/2015, de 20 de juliol, d'auditoria de comptes, en matèria d'informació no financera i diversitat, hagen reportat la informació no financera juntament amb els seus comptes anuals, podran sol·licitar la seua homologació.



2. S'informarà sobre la sol·licitud d'homologació. L'informe haurà de tindre qualsevol dels continguts establits en l'article 11.

3. Emés l'informe, s'elaborarà una proposta de resolució que haurà de ser notificada a les entitats sol·licitants, perquè puguen formular al·legacions.

4. El termini de resolució de les sol·licituds d'homologació serà de sis mesos i si no es resolen expressament en aquest termini s'entendran desestimades.

5. La resolució d'homologació donarà lloc als beneficis previstos en la Llei 18/2018, de 13 de juliol, per al foment de la responsabilitat social.



Article 21. Cancel·lació de la inscripció

1. Les entitats que hagen sigut declarades com a socialment responsables podran sol·licitar la cancel·lació de la seua inscripció de manera voluntària.

2. La cancel·lació donarà lloc a la pèrdua dels beneficis previstos en la Llei 18/2018, de 13 de juliol, per al foment de la responsabilitat social.



Article 22. Revocació de la qualificació i de la inscripció

1. Són causes de revocació de la qualificació d'entitat socialment responsables les següents:

a) Dur a terme una conducta no adequada als principis i valors de la responsabilitat social, a què es refereix el capítol II d'aquest Decret. S'entendrà per conducta no adequada qualsevol acció o omissió incompatible amb els valors i principis continguts en la Llei 18/2018, de 13 de juliol, per al foment de la responsabilitat social.

b) Incompliment dels requisits exigits per a ser declarat socialment responsable.

c) La no renovació de la inscripció.

2. El procediment de revocació s'iniciarà d'ofici i se sol·licitarà informe a la comissió mixta, la qual haurà d'emetre'l en el termini d'un mes.

3. Emés l'informe, s'elaborarà una proposta de resolució que haurà de ser notificada a les entitats sol·licitants, perquè puguen formular al·legacions.

4. La revocació de la qualificació d'entitat socialment responsable portarà aparellada la cancel·lació de la inscripció en el Registre d'entitats valencianes socialment responsables i donarà lloc a la pèrdua dels beneficis previstos en la Llei 18/2018, de 13 de juliol, per al foment de la responsabilitat social.





CAPÍTOL V

L'auditoria social



Article 23. Auditoria social

1. La verificació del compliment dels valors de responsabilitat social de les entitats valencianes socialment responsable haurà de realitzar-se per mitjà d'una auditoria social externa, efectuada per una persona física, entitat o organisme independent que posseïsca experiència en auditories, verificació, certificació o normalització i compliment normatiu.

2. L'auditoria haurà d'estar signada almenys per una persona que posseïsca titulació superior.

3. En els casos dels treballadors i treballadores autònoms, així com de les entitats i empreses de menys de 50 treballadors en plantilla, l'informe de la memòria equivaldrà a l'auditoria social.



Article 24. Auditors socials

1. La conselleria competent en economia sostenible podrà elaborar un llistat d'auditors socials en el qual constaran les persones que així ho sol·liciten.

2. Aquest llistat tindrà caràcter merament informatiu a l'efecte que puga servir de referència a les entitats que desitgen obtindre la qualificació d'entitats valencianes socialment responsables.

3. La inclusió en el llistat d'auditors socials es realitzarà amb l'informe previ de la comissió mixta, que haurà d'emetre'l en el termini d'un mes.





CAPÍTOL VI

La comissió mixta



Article 25. Comissió mixta

1. Es crea una comissió mixta que estarà integrada per cinc vocals, dos designats entre professionals de reconegut prestigi en matèria de responsabilitat social, dues entre els funcionaris adscrits a la direcció general competent en economia sostenible i un entre els registradors mercantils. Entre aquests s'elegirà el president de la comissió.

2. Correspon a la persona titular de la direcció general competent en economia sostenible la designació dels vocals i el nomenament entre ells, del president.

3. Es garantirà una presència equilibrada de dones i homes, d'acord amb el que s'estableix en la disposició addicional primera de la Llei 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.



4. El nomenament dels vocals tindrà una duració de quatre anys i tindran dret a les indemnitzacions per raó del servei i gratificacions per serveis extraordinaris aplicables. Els membres de la comissió mixta, que formen part d'aquesta per raó del seu reconegut prestigi, percebran en concepte d'indemnització per desplaçament i assistència a les corresponents reunions que es convoquen, la quantitat de 300 € per cadascuna d'aquestes.

5. La persona titular de la direcció general competent en economia sostenible designarà entre els funcionaris adscrits a la seua direcció general, pertanyents a la comissió, un secretari de la comissió que tindrà veu però no vot.

6. La comissió es reunirà almenys una vegada al mes, sempre que existisquen assumptes a tractar.

7. Les dades de les persones que integren la comissió mixta seran tractades d'acord amb el que es disposa en la normativa vigent en matèria de protecció de dades, complint amb els principis relatius al tractament i amb el deure d'informar les persones interessades. Així mateix, les persones que formen part de l'òrgan tindran el deure de confidencialitat de la informació que coneguen en el desenvolupament de les seues funcions.

8. La direcció general competent en economia sostenible haurà de proporcionar als vocals que es vagen a nomenar, prèviament a l'aportació de les seues dades perquè formen part dels òrgans regulats en aquest Decret i de manera clara, la informació sobre protecció de dades d'acord amb l'obligació derivada dels articles 13 i 14 del Reglament (UE) 2016/679.



Article 26. Competències de la comissió mixta

Correspon a la comissió mixta:

a) L'emissió dels informes previstos en els articles 11, 19 i 20 d'aquest Decret, llevat que siguen emesos pel Col·legi de Registradors de la Propietat, Mercantils i de Béns Mobles d'Espanya en virtut del conveni d'encàrrec de gestió previst en la disposició addicional segona.



b) L'emissió dels informes previstos en els articles 22 i 24 d'aquest Decret.

c) La formulació de les propostes de resolució, previstes en aquest Decret.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Incidència pressupostària

L'aplicació i desplegament del que es disposa en aquest Decret no tindrà cap incidència en la dotació dels capítols de despesa assignats a la conselleria competent en economia sostenible i, en tot cas, haurà de ser atés amb els seus mitjans personals i materials.



Segona. Encàrrec de gestió

1. Es podrà formalitzar entre la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i el Col·legi de Registradors de la Propietat, Mercantils i de Béns Mobles d'Espanya un conveni d'encàrrec de gestió.

2. El conveni regularà l'emissió de l'informe de la memòria social, la presa de raó de les resolucions de qualificació, homologació i revocació, l'emissió de notes simples i la comunicació a la conselleria competent en economia sostenible de les incidències que advertisca el registrador mercantil relatives a la declaració de deutor fallit, revocació del CIF, insolvència provisional, baixa provisional en l'índex d'entitats de l'Agència Estatal Tributària, declaracions anàlogues de la Tresoreria de la Seguretat Social, la falta de depòsit de comptes o de legalització de llibres.

3. La retribució de les funcions atribuïdes en aquest Decret als registradors mercantils i de la propietat, s'efectuarà mitjançant aranzels registrals, per la qual cosa l'encàrrec no tindrà cost econòmic per a la Generalitat.



Tercera. Protecció de dades de caràcter personal

1. El tractament de dades personals que es realitze en compliment d'aquesta norma s'ajustarà al que es disposa en el règim jurídic europeu i estatal en matèria de protecció de dades de caràcter personal.

2. La subsecretaria de la conselleria responsable de les activitats de tractament de les dades de caràcter personal, garantirà:

a) L'aplicació dels principis de protecció de dades regulades en l'article 5 del Reglament (UE) 2016/679.

b) El compliment del deure d'informació de conformitat amb els articles 13 i 14 del Reglament (UE) 2016/679, amb totes aquelles persones interessades les dades de les quals siguen objecte de tractament de les activitats regulades en aquest Decret.

c) L'adopció de mesures d'índole tècnica i organitzativa que siguen necessàries i apropiades per a garantir un nivell de seguretat adequat al risc, assegurant, en tot cas, la confidencialitat, seguretat i integritat de les dades, així com les conduents a fer efectives les garanties, obligacions i drets reconeguts en el règim jurídic de protecció de dades. Aquestes mesures es correspondran amb les establides per l'Esquema Nacional de Seguretat.

3. Les persones afectades per les diferents activitats de tractament, podran exercir els seus drets d'accés, rectificació i supressió de dades, així com de limitació o oposició del tractament, quan escaiga, davant la conselleria competent.



DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queden derogades totes les disposicions d'igual o inferior rang que s'oposen al que es disposa en aquest Decret.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Autorització per al desplegament del Decret

Es faculta la persona titular de la conselleria competent en economia sostenible perquè, a proposta de la direcció general competent en aquesta matèria, desplegue les disposicions contingudes en aquest Decret.





Segona. Entrada en vigor

Aquest Decret entrarà en vigor als 3 mesos de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 25 de novembre de 2022



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER



El conseller d'Economia Sostenible,

Sectores Productivos, Comercio y Trabajo,

RAFAEL CLIMENT GONZÁLEZ

ANNEX II

Sistema d'Indicadors per al Registre

d'Entitats Valencianes Socialment Responsables





ÍNDEX



INTRODUCCIÓ

ESTRUCTURA DEL SISTEMA D'INDICADORS

Estructura dels indicadors

Referències

Nivells

Metodologia del procés de calibratge

Calibratge

Secció d'entitats de 50 o més empleats

Secció d'entitats de fins a 49 empleats i de treballadors i treballadores autònoms

Puntuacions mínimes per dimensió i puntuació mínima total

Selecció i pes per indicador

SISTEMA D'INDICADORS

Aspectes socials i laborals

SL1. Vulneració de Drets Humans

SL2. Formació en Drets Humans

SL3. Igualtat salarial

SL4. Igualtat en l'ocupació

SL5. Igualtat directiva

SL6. Pla d'igualtat

SL7. Igualtat en el consell d'administració

SL8. Pla contra l'assetjament sexual

SL9. Igualtat en les noves contractacions

SL10. Igualtat en l'estabilitat laboral

SL11. Igualtat en la formació

SL12. Política de diversitat

SL13. Declaració de no discriminació

SL14. Ocupació juvenil

SL15. Ocupació majors

SL16. Accessibilitat

SL17. Estabilitat de l'ocupació

SL18. Dignitat salarial

SL19. Ràtio de diferència salarial

SL20. Taxa de retorn al treball

SL21. Taxa de retenció

SL22. Taxa de rotació

SL23. Hores destinades a formació

SL24. Empleats coberts en formació en prevenció de riscos laborals



SL25. Absentisme laboral

SL26. Accidentalitat en el treball (índex d'incidència amb baixa)

SL27. Sinistralitat en el treball

SL28. Presència de canals de comunicació ascendents

SL29. Percentatge d'empleats que reben avaluació periòdica

SL30. Existència d'una metodologia d'avaluació 360º

SL31. Existència d'acords de negociació col·lectiva

SL32. Existència d'un pla d'acolliment

SL33. Existència de models de remuneració variable que combinen el rendiment individual i el col·lectiu (equip, departament, organització)



SL34. Sistema de mentors

SL35. Drets per permís maternal

SL36. Drets per permís paternal

SL37. Implementació del teletreball voluntari

SL38. Valor econòmic generat (VEG)

SL39. Valor econòmic distribuït (VED)

SL40. Valor econòmic retingut (VER) = VEG – VED

SL41. Assistència financera del Govern

SL42. Nombre de directius provinents de les comunitats locals



SL43. Nombre de proveïdors locals

SL44. Nombre d'empleats total

SL45. Creació d'ocupació

SL46. Percentatge d'impostos desemborsats

SL47. Normalització lingüística (I)

SL48. Normalització lingüística (II)

Aspectes ètics

ET1. Existència d'un consell d'administració

ET2. Freqüència de reunió del consell d'administració

ET3. Nombre total de consellers

ET4. Percentatge de consellers independents

ET5. Existència i ús d'un codi de conducta

ET6. Identificació de riscos materials

ET7. Avaluació de riscos materials

ET8. Mitigació de riscos materials ESG

ET9. Pla de contingència

ET10. L'entitat és transparent i se sotmet a l'escrutini dels grups d'interés

ET11. L'entitat se sotmet a auditoria interna dels seus comptes anuals

ET12. Formació en anticorrupció de les persones empleades

ET13. Formació en anticorrupció dels directius

ET14. Formació en anticorrupció dels consellers

ET15. Existència d'un pla de lluita contra la corrupció

ET16. Nombre de casos de corrupció identificats

ET17. Nombre de proveïdors seleccionats sobre la base de criteris socials

ET18. Nombre de reclamacions amb una resolució satisfactòria

ET19. Termini mitjà de pagament a proveïdors

ET20. L'entitat disposa de web corporativa

ET21. Els comptes anuals de l'entitat són públics

ET22. L'entitat elabora una memòria anual d'activitats

Aspectes ambientals

AM1. Emissions totals

AM2. Ràtio d'intensitat d'emissions

AM3. Existència d'un pla definit per a la reducció, mitigació i adaptació al canvi climàtic d'emissions contaminants

AM4. Residus generats

AM5. Residus reciclats i reutilitzats

AM6. L'entitat elabora una memòria mediambiental

AM7. Consum total d'aigua

AM8. Ràtio d'intensitat en el consum d'aigua

AM9. Consum energètic total

AM10. Ràtio d'intensitat energètica

AM11. Ús d'energies renovables

Aspectes sostenibilitat econòmica

ID1. Capacitat innovadora: nombre de patents obtingudes l'últim any

ID2. Inversió en R+D+I

ID3. Rendibilitat I

ID4. Rendibilitat II

ID5. Endeutament

ID6. Productivitat

ID7. F-score





INTRODUCCIÓ

El sistema d'indicadors té una doble intencionalitat:

• El primer propòsit és dotar el Registre d'Entitats Valencianes Socialment Responsables –d'ara en avant, REVSR– d'un sistema d'informació homogeni que permeta qualificar l'acompliment amb independència del model, sistema o norma de referència triat per cada organització per a elaborar la seua memòria de sostenibilitat, sempre en el marc dels models sistemes i marcs normatius considerats per la Llei 18/2018, de 13 de juliol, per al foment de la responsabilitat social. Aquest sistema d'indicadors pretén proveir l'REVSR d'un mètode de valoració que permeta comptar amb informació neutral i comparable de les entitats inscrites, comprendre l'evolució de les organitzacions registrades en termes de responsabilitat social i, no menys important, disposar d'un sistema d'informació que permeta avaluar l'impacte de les polítiques de promoció de la responsabilitat social impulsades per la Generalitat.



• El segon és facilitar a les entitats i organitzacions de menys grandària un sistema d'informació que els permeta reportar de manera sintètica, pertinent, de confiança, sistemàtica, clara i comparable. La finalitat és que aquest sistema d'indicadors li servisca com a punt de partida i referència per a elaborar una memòria de sostenibilitat sintètica.

A continuació, es presenta una descripció de l'estructura bàsica del sistema d'indicadors i s'hi descriuen, d'un en un, els indicadors seleccionats.

Cal assenyalar que al llarg del text s'utilitzen els vocables «entitat» i «organització» de manera indistinta, amb l'única finalitat d'evitar repeticions excessives d'una mateixa paraula.

En tot cas els termes «entitat» i «organització» inclouen totes les entitats enumerades a les quals s'aplica aquest decret.





ESTRUCTURA DEL SISTEMA D'INDICADORS



Estructura dels indicadors

Els indicadors es presenten amb l'estructura següent:



Nre. d'empleats dones

___________________________________________________________________

Nre. d'empleats totals



La ràtio es calcula sobre el nombre d'empleats total, independentment del tipus de contracte o categoria laboral.



Referències

• GRI 412-2,

• Llei 11/2018 (III. Drets humans),

• Balanç del Bé Comú: indicador C1. Dignitat humana en el lloc de treball.



Nivells

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador,

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0 i 0,20 o entre 0,80 i 1,

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,21 i 0,45 o entre 0,55 i 0,79,

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,46 i 0,54



En primer lloc, es defineix la fórmula corresponent al càlcul, i s'hi introdueixen tants aclariments com siguen necessaris. Aquestes explicacions fan referència a qüestions lligades a l'obtenció de les dades i el processament adequat d'aquestes.

A continuació, es presenten referències i nivells corresponents a cada indicador.



Referències

En la mesura de la Llei 18/2018, de 13 de juliol, per al foment de la responsabilitat social, accepta un rang ampli de models per a la presentació de les memòries de responsabilitat social, el sistema d'indicadors que es proposa buscar tots els elements comuns en aquests marcs de referència. En conseqüència, las referències indiquen el o els estàndards, models o publicacions científiques que sustenten l'indicador i en justifiquen l'elecció.

Per tant, les referències són un element que aporta robustesa metodològica al sistema d'indicadors. Igualment, s'hi han introduït indicadors nous i/o modificats a fi d'adaptar-los a la realitat específica del nostre context.

Les fonts que han servit com a referència per a la selecció d'indicadors han sigut les següents:

• Global Reporting Initiative (GRI),

• Balanç del Bé Comú,

• metodologia AECA,

• Corporate Knights Rating Methodology,

• Norma SG 21 de Forètica,

• Llei 11/2018, d'informació no financera i diversitat,

• literatura científica.

Així mateix, els models següents han servit com a referent addicional a l'hora de definir la parametrització dels indicadors:

• Transparency International Index,

• Alliance for Corporate Transparency,

• RobecoSAM CSA Methdology,

• IQNet SR 10,

• Sustainability Accounting Standards Board (SASB),

• Indicadors Ethos de l'Institut Ethos.



Nivells

Els nivells corresponen al grau de compliment que puga aconseguir una organització respecte al que s'estableix com a òptim per a un indicador específic. El calibratge dels rangs proposats per a cada nivell depén de la mena de variable:

• Les variables dicotòmiques es classifiquen en dos nivells:

o Nivell 0 quan l'organització no reporta l'indicador o, quan el reporta, però no el compleix (per exemple, l'organització indica que no té un pla d'igualtat).

o Nivell 1 quan l'organització reporta l'indicador i, a més, el compleix (per exemple, l'organització indica que sí que té un pla d'igualtat).



• Les variables contínues, per part seua, es poden classificar en fins a sis nivells:

o Nivell 0 quan l'organització no reporta l'indicador.

o Nivell 1 a (fins a) 5 en funció del grau de compliment de l'indicador en relació amb l'òptim definit. En aquest cas, nivells més alts indicaran més proximitat a l'òptim de referència, mentre que nivells més baixos indicaran, alhora, llunyania dels valors òptims.



Metodologia del procés de calibratge

Quant a les puntuacions assignades a cada nivell, s'ha dut a terme un mètode seqüencial que ha combinat el criteri manifestat per un equip d'experts reforçat amb la consulta a un panell d'organitzacions representatives.

Els experts han identificat, per a cada indicador, el que es podria catalogar com el valor ideal que ha d'aconseguir una entitat en condicions òptimes. Aquest valor s'associa al nivell més alt i, per tant, implica la puntuació més alta.

A continuació, s'han aplicat desviacions percentuals sobre aquest valor ideal, que s'han associat de manera sistemàtica a nivells inferiors fins a arribar, en el cas de major desviació, al nivell inferior. Les desviacions aplicades han depés fonamentalment de la naturalesa de l'indicador i les magnituds del valor ideal.

Una vegada definida la puntuació de cada nivell, s'ha assignat a cada indicador una puntuació màxima, corresponent al màxim nivell possible, i a partir d'ací la puntuació obtinguda en l'indicador es calcula amb la fórmula següent:

L'acompliment per a cadascuna de les quatre dimensions que integren la responsabilitat social està determinat per la suma de les puntuacions obtingudes en tots els seus indicadors, mentre que l'acompliment global es correspon amb la suma de les puntuacions de cadascuna de les quatre dimensions.

Després de definir el model de mesurament dels nivells de cada indicador i l'agregació d'aquests en dimensions, es va procedir a la validació experta, per a la qual cosa la proposta del sistema d'indicadors va ser sotmesa a l'examen dels experts d'una comissió mixta constituïda a aquest efecte, formada per comissionats de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.



Calibratge

El principi d'igualtat consagrat en l'article 14 de la Constitució Espanyola permet tractar de manera desigual els desiguals; per això, és pertinent calibrar el sistema d'indicadors i el model de qualificació associat, en diferents nivells i barems, en funció de la grandària de l'entitat. Així ho preveu també la Llei 18/2018, de 13 de juliol, per al foment de la responsabilitat social, quan es refereix al context organitzacional de l'entitat.

Resultat del calibratge es distingeixen 3 tipus d'entitats: d'una banda, totes les que tenen 50 o més empleats, a les quals la mateixa Llei 18/2018, de 13 de juliol, per al foment de la responsabilitat social, indica la necessitat d'aportar-hi una auditoria de verificació de la seua memòria. D'altra banda, diferenciem les entitats entre 49 i 10 empleats i, finalment, les microentitats d'entre 9 i 1 empleats. A continuació, s'explica detalladament:



Secció d'entitats de 50 o més empleats

Reporten informació de la totalitat dels 88 indicadors que conformen el sistema d'indicadors. La puntuació màxima total és de 150 punts, amb unes puntuacions màximes de 60 punts per als aspectes socials i laborals, 37 punts per als aspectes ètics, 38 punts per als aspectes ambientals, i 15 punts per als aspectes de sostenibilitat econòmica (taula 1).

Com es desprén de la taula 1, s'ha diferenciat, dins del grup d'entitats de 50 o més empleats, entre entitats mitjanes i grans entitats. Per a les primeres, s'exigeix una puntuació mínima que va del 31 % al 35 % sobre el puntatge màxim en cada dimensió, amb una exigència de puntuació global del 40 % sobre el màxim total. Les grans entitats, per part seua, tenen com a requisits mínims compliments que van del 46 % al 53 % sobre el màxim possible en cada dimensió i el 55 % sobre el total. D'aquesta manera, s'aconsegueix dins d'una mateixa secció aportar justícia en el mesurament i diferenciar en funció de la grandària, que condiciona els recursos disponibles de cada organització.



Secció d'entitats de fins a 49 empleats i de treballadors i treballadores autònoms

També en aquesta secció es diferencia entre entitats segons la grandària mitjana per nombre d'empleats. Així, s'especifica un nombre d'indicadors diferent en funció de si l'entitat té entre 49 i 10 empleats o si té entre 9 i 1 persones treballant.

Entitats xicotetes d'entre 49 i 10 empleats

S'avaluen a través d'un sistema d'indicadors que conté 51 dels 88 indicadors que conformen el sistema. En aquest cas, la puntuació màxima total és de 89 punts, amb unes puntuacions màximes de 35,5 punts per als aspectes socials i laborals, 19,5 punts per als aspectes ètics, 21 punts per als aspectes ambientals i 13 punts per als aspectes de sostenibilitat econòmica (taula 2).

Les entitats d'entre 49 i 10 empleats requereixen compliments que varien entre el 31 % i el 46 % de les puntuacions màximes possibles en cadascuna de les dimensions i del 48 % en el total.

Microentitats d'entre 9 i 1 empleats

Per a l'avaluació de les entitats més xicotetes es procedeix a una nova simplificació del sistema d'indicadors, que en aquest cas conté 29 dels 88 indicadors originals. En aquest cas, la puntuació màxima total és de 57,5 punts, amb unes puntuacions màximes de 19,5 punts per als aspectes socials i laborals, 9 punts per als aspectes ètics, 21 punts per als aspectes ambientals, i 8 punts per als aspectes de sostenibilitat econòmica (taula 3).

Les microentitats tenen un requisit de puntuació mínima del 44 % i 48 % per a les dimensions ètica i ambiental, respectivament. En el cas de la dimensió social i laboral, la puntuació mínima s'estableix en un 52 %. En la dimensió d'R+D+I i sostenibilitat econòmica, la puntuació mínima exigida és d'un 33 %. Finalment, en la puntuació global s'exigeix un 48 % de la puntuació màxima total.

Puntuacions mínimes per dimensió i puntuació mínima total

Com pot observar-se en les taules 1 a la 3, la puntuació mínima total per a cada tipus d'entitat és superior a la suma de les puntuacions mínimes per a cadascuna de les quatre dimensions. A tall d'exemple: per al cas de les grans entitats, la suma total de les puntuacions mínimes per a cadascuna de les quatre dimensions és 73 = 30 + 17 + 18 + 8; no obstant això, la puntuació mínima total és 83.

El motiu és el següent: mentre se sol·licita a l'entitat una puntuació mínima del 55 % sobre el total, es vol evitar que aquest compliment s'aconseguisca de manera descompensada, per això s'exigeix un compliment mínim en cadascuna de les quatre dimensions en què s'estructura el sistema d'indicadors que avalua la responsabilitat social de les entitats.



Selecció i pes per indicador

La taula 4 reflecteix la selecció d'indicadors que apliquen per a cada entitat en funció del nombre d'empleats, així com la puntuació màxima assignada a cada indicador. Els indicadors s'identifiquen tant pel codi com per la descripció. Informació més detallada del contingut de cada indicador, el càlcul d'aquest, els nivells possibles i les referències en les quals es basa es poden consultar en l'apartat següent d'aquest annex.







Taula 4. Pesos assignats per indicador i selecció d'indicadors per a cada entitat en funció del nombre d'empleats



Codi indicador Indicador Puntuació màxima Nivells Entitats de 50

o més persones Entitats de 49-10 persones Entitats

de 9-1 persones

SL1 Vulneració de Drets Humans 2 4 X

SL2 Formació en Drets Humans 2 5 X

SL3 Igualtat salarial 1,5 3 X X X

SL4 Igualtat en la creació d'ocupació 1,5 3 X X

SL5 Igualtat directiva 1,5 3 X X X

SL6 Pla d'igualtat 1 1 X

SL7 Igualtat en el consell d'administració 1,5 3 X

SL8 Pla contra l'assetjament sexual 1 1 X

SL9 Igualtat en les noves contractacions 1,5 3 X X

SL10 Igualtat en l'estabilitat laboral 1,5 3 X X X

SL11 Igualtat en la formació 1,5 3 X X X

SL12 Política de diversitat 1 1 X X

SL13 Declaració de no discriminació 1 1 X

SL14 Ocupació juvenil 1 3 X X X

SL15 Ocupació majors 1 3 X X X

SL16 Accessibilitat 1 1 X

SL17 Estabilitat de l'ocupació 1,5 3 X X X

SL18 Dignitat salarial 1,5 4 X X X

SL19 Ràtio de diferència salarial 1 5 X X X

SL20 Taxa de retorn al treball 1,5 4 X X

SL21 Taxa de retenció 1,5 4 X X

SL22 Taxa de rotació 1,5 3 X X X

SL23 Hores destinades a formació 2 3 X X

SL24 Empleats coberts en formació en prevenció de riscos laborals 1,5 4 X

SL25 Absentisme laboral 1,5 3 X

SL26 Accidentalitat en el treball (índex d'incidència amb baixa) 1,5 3 X X X

SL27 Sinistralitat en el treball 1,5 4 X X X

SL28 Presència de canals de comunicació bottom-up 1 1 X

SL29 Percentatge d'empleats que reben avaluació periòdica 1,5 4 X

SL30 Existència d'una metodologia d'avaluació 360º 1 1 X

SL31 Existència d'acords de negociació col·lectiva 1 1 X

SL32 Existència d'un pla d'acolliment 1 2 X X

SL33 Existència de models de remuneració variable combinats de rendiment individual i organitzatiu 1 1 X

SL34 Sistema de mentors 1 1 X

SL35 Drets per permís maternal 1,5 4 X X X

SL36 Drets per permís paternal 1,5 4 X X X

SL37 Implementació del teletreball voluntari 1 1 X

SL38 Valor econòmic generat (VEG) X X

SL39 Valor econòmic distribuït (VED) X X

SL40 Valor econòmic retingut (VER) = VEG – VED X X

SL41 Assistència financera del Govern 1 4 X X

SL42 Nombre de directius provinents de les comunitats locals 1,5 3 X

SL43 Nombre de proveïdors locals 1,5 3 X

SL44 Nombre d'empleats totals X

SL45 Creació d'ocupació 3 4 X X

SL46 Percentatge d'impostos desemborsats 1,5 4 X

SL47 Normalització lingüística (I) 1 1 X X

SL48 Normalització lingüística (II) 1 1 X X

ET1 Existència d'un consell d'administració 1 1 X

ET2 Freqüència de reunió del consell d'administració 1 3 X

ET3 Nombre total de consellers 1 3 X

ET4 Percentatge de consellers independents 1 3 X

ET5 Existència i ús d'un codi de conducta 1 1 X

ET6 Identificació de riscos materials 2,5 1 X X X

ET7 Avaluació de riscos materials 2,5 1 X X

ET8 Mitigació de riscos materials 2,5 1 X X X

ET9 Pla de contingència 1 1 X

ET10 L'organització se sotmet a auditoria externa 1 1 X X

ET11 L'organització se sotmet a auditoria interna 1 1 X X

ET12 Formació en anticorrupció dels empleats 3 4 X X

ET13 Formació en anticorrupció dels directius 3 4 X

ET14 Formació en anticorrupció dels consellers 3 4 X

ET15 Existència d'un pla de lluita contra la corrupció 1 1 X

ET16 Nombre de casos de corrupció identificats 2 4 X X

ET17 Nombre de proveïdors seleccionats sobre la base de criteris socials 2,5 4 X

ET18 Nombre de reclamacions amb una resolució satisfactòria 2 5 X

ET19 Termini mitjà de pagament a proveïdors 2 3 X X X

ET20 L'entitat disposa de web corporativa 1 2 X X X

ET21 Els comptes anuals de l'entitat són públiques 1 1 X X

ET22 L'entitat elabora una memòria anual d'activitats 1 1 X X X

AM1 Emissions totals X X X

AM2 Ràtio d'intensitat d'emissions 7 3 X X X

AM3 Existència d'un pla definit per a la reducció d'emissions contaminants 3 1 X

AM4 Residus generats X

AM5 Residus reciclats i reutilitzats 7 4 X

AM6 L'entitat elabora una memòria mediambiental 3 1 X

AM7 Consum total d'aigua X X X

AM8 Ràtio d'intensitat en el consum d'aigua 7 4 X X X

AM9 Consum energètic total X X X

AM10 Ràtio d'intensitat energètica 7 4 X X X

AM11 Ús d'energies renovables 4 4 X

ID1 Capacitat innovadora 2 4 X X

ID2 Inversió en R+D+I 3 4 X X

ID3 Rendibilitat I 2 4 X X X

ID4 Rendibilitat II 2 4 X X X

ID5 Endeutament 2 3 X X X

ID6 Productivitat 2 4 X X X

ID7 F-score 2 4 X









* * * * *





Tabla 4. Pesos asignados por indicador y selección de indicadores para cada entidad en función del número de personas empleadas



Código

Indicador Indicador Puntuación

Máxima Niveles Entidades de 50

o más personas Entidades

de 49-10 personas Entidades

de 9-1 personas

SL1 Vulneración de Derechos Humanos 2 4 X

SL2 Formación en Derechos Humanos 2 5 X

SL3 Igualdad salarial 1,5 3 X X X

SL4 Igualdad en la creación de empleo 1,5 3 X X

SL5 Igualdad directiva 1,5 3 X X X

SL6 Plan de igualdad 1 1 X

SL7 Igualdad en el consejo de administración 1,5 3 X

SL8 Plan contra el acoso sexual 1 1 X

SL9 Igualdad en las nuevas contrataciones 1,5 3 X X

SL10 Igualdad en la estabilidad laboral 1,5 3 X X X

SL11 Igualdad en la formación 1,5 3 X X X

SL12 Política de diversidad 1 1 X X

SL13 Declaración de no discriminación 1 1 X

SL14 Empleo juvenil 1 3 X X X

SL15 Empleo mayores 1 3 X X X

SL16 Accesibilidad 1 1 X

SL17 Estabilidad del empleo 1,5 3 X X X

SL18 Dignidad salarial 1,5 4 X X X

SL19 Ratio de diferencia salarial 1 5 X X X

SL20 Tasa de retorno al trabajo 1,5 4 X X

SL21 Tasa de retención 1,5 4 X X

SL22 Tasa de rotación 1,5 3 X X X

SL23 Horas destinadas a formación 2 3 X X

SL24 Empleados cubiertos en formación en prevención de riesgos laborales 1,5 4 X

SL25 Absentismo laboral 1,5 3 X

SL26 Accidentalidad en el trabajo (índice de incidencia con baja) 1,5 3 X X X

SL27 Siniestralidad en el trabajo 1,5 4 X X X

SL28 Presencia de canales de comunicación bottom-up 1 1 X

SL29 Porcentaje de empleados que reciben evaluación periódica 1,5 4 X

SL30 Existencia de una metodología de evaluación 360º 1 1 X

SL31 Existencia de acuerdos de negociación colectiva 1 1 X

SL32 Existencia de un plan de acogida 1 2 X X

SL33 Existencia de modelos de remuneración variable combinados de rendimiento individual y organizativo 1 1 X

SL34 Sistema de mentores 1 1 X

SL35 Derechos por permiso maternal 1,5 4 X X X

SL36 Derechos por permiso paternal 1,5 4 X X X

SL37 Implementación del teletrabajo voluntario 1 1 X

SL38 Valor económico generado (VEG) X X

SL39 Valor económico distribuido (VED) X X

SL40 Valor económico retenido (VER) = VEG – VED X X

SL41 Asistencia financiera del Gobierno 1 4 X X

SL42 Número de directivos provenientes de las comunidades locales 1,5 3 X

SL43 Número de proveedores locales 1,5 3 X

SL44 Número de empleados totales X

SL45 Creación de empleo 3 4 X X

SL46 Porcentaje de impuestos desembolsados 1,5 4 X

SL47 Normalización lingüística (I) 1 1 X X

SL48 Normalización lingüística (II) 1 1 X X

ET1 Existencia de un consejo de administración 1 1 X

ET2 Frecuencia de reunión del consejo de administración 1 3 X

ET3 Número total de consejeros 1 3 X

ET4 Porcentaje de consejeros independientes 1 3 X

ET5 Existencia y uso de un código de conducta 1 1 X

ET6 Identificación de riesgos materiales 2,5 1 X X X

ET7 Evaluación de riesgos materiales 2,5 1 X X

ET8 Mitigación de riesgos materiales 2,5 1 X X X

ET9 Plan de contingencia 1 1 X

ET10 La organización se somete a auditoría externa 1 1 X X

ET11 La organización se somete a auditoría interna 1 1 X X

ET12 Formación en anticorrupción de los empleados 3 4 X X

ET13 Formación en anticorrupción de los directivos 3 4 X

ET14 Formación en anticorrupción de los consejeros 3 4 X

ET15 Existencia de un plan de lucha contra la corrupción 1 1 X

ET16 Número de casos de corrupción identificados 2 4 X X

ET17 Número de proveedores seleccionados en base a criterios sociales 2,5 4 X

ET18 Número de reclamaciones con una resolución satisfactoria 2 5 X

ET19 Plazo medio de pago a proveedores 2 3 X X X

ET20 La entidad dispone de web corporativa 1 2 X X X

ET21 Las cuentas anuales de la entidad son públicas 1 1 X X

ET22 La entidad elabora una memoria anual de actividades 1 1 X X X

AM1 Emisiones totales X X X

AM2 Ratio de intensidad de emisiones 7 3 X X X

AM3 Existencia de un plan definido para la reducción de emisiones contaminantes 3 1 X

AM4 Residuos generados X

AM5 Residuos reciclados y reutilizados 7 4 X

AM6 La entidad elabora una memoria medioambiental 3 1 X

AM7 Consumo total de agua X X X

AM8 Ratio de intensidad en el consumo de agua 7 4 X X X

AM9 Consumo energético total X X X

AM10 Ratio de intensidad energética 7 4 X X X

AM11 Uso de energías renovables 4 4 X

ID1 Capacidad innovadora 2 4 X X

ID2 Inversión en I+D+i 3 4 X X

ID3 Rentabilidad I 2 4 X X X

ID4 Rentabilidad II 2 4 X X X

ID5 Endeudamiento 2 3 X X X

ID6 Productividad 2 4 X X X

ID7 F-score 2 4 X









SISTEMA D'INDICADORS

Aspectes socials i laborals



SL1. Vulneració de Drets Humans



Nre. de casos identificats de condemna

per vulneració dels Drets Humans

_______________________________________________________________ x 100

Nre. d'empleats totals



S'entén per vulneració totes les accions que hagen compromés el compliment dels principis recollits en la Declaració Internacional de Drets Humans, elaborada per les Nacions Unides i que es pot descarregar en:

https://www.un.org/es/documents/udhr/UDHR_booklet_SP_web.pdf.



Referències:

• Declaració Internacional de Drets Humans de les Nacions Unides,



• Llei 11/2018 (III. Drets humans),

• GRI 412-2,

• SGE21,

• Balanç del Bé Comú: A1-E1: dignitat humana.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és superior a 1,20‰.



• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 1,01‰ i 1,20‰.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,01‰ i 1,00‰.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual a 0.



SL2. Formació en Drets Humans

S'entén per empleat format en drets humans qualsevol membre de l'organització que haja rebut, durant l'any objecte de report, formació en polítiques o procediments de protecció i respecte dels Drets Humans.





Nre. d'empleats formats

en Drets Humans

______________________________________________________________ x 1.000

Nre. d'empleats totals

a temps complet



Referències:

• GRI 412-2,

• Llei 11/2018 (III. Drets humans),

• Balanç del Bé Comú: A1-E1: dignitat humana.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0 i 0,24.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,25 i 0,49.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,50 i 0,74.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,75 i 0,99.

• Nivell 5: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual a 1.





SL3. Igualtat salarial



Salari mitjà anual d'empleades dones

_____________________________________________________________________

Salari mitjà anual d'empleats homes



El salari mitjà es calcula com la mitjana aritmètica dels salaris bruts anualitzats pagats a una persona que treballa a temps complet. En aquest càlcul s'obvien els empleats contractats a temps parcial. Per als empleats que queden subjectes a contractes temporals o per obra i servei, el salari ha d'anualitzar-se multiplicant per 12 el salari brut mensual percebut.



Referències:

• GRI 405-2,

• Llei 11/2018 (II. Igualtat),

• Díaz-Carrión, López-Fernández & Romero-Fernández (2019),

• Balanç del Bé Comú: C1. Dignitat humana en el lloc de treball.





Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0 i 0,20 o entre 0,80 i 1.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,21 i 0,45 o entre 0,55 i 0,79.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,46 i 0,54.





SL4. Igualtat en l'ocupació



Nre. d'empleades dones

_________________________________________________________

Nre. d'empleats homes



La ràtio es calcula sobre el nombre d'empleats total, independentment del tipus de contracte o categoria laboral.



Referències:

• GRI 412-2,

• Llei 11/2018 (III. Drets humans),

• Balanç del Bé Comú: indicador C1. Dignitat humana en el lloc de treball.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0 i 0,20 o entre 0,80 i 1.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,21 i 0,45 o entre 0,55 i 0,79.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i el ràtio oscil·la entre 0,46 i 0,54.





SL5. Igualtat directiva



Nre. de dones directives

_____________________________________________________________

Nre. de directius totals



La ràtio es calcula tenint en compte únicament els membres de l'equip de direcció i, d'aquesta manera, en queden descartats llocs de responsable d'àrea o comandaments intermedis.



Referències:

• Llei 11/2018 (II. Igualtat),

• RD 1382/1985, d'1 d'agost,

• Llei 32/1984,

• Estatut dels Treballadors,

• GRI 405-1,

• Corporate Knights Global 100 Rating Methodology,

• Balanç del Bé Comú: indicador C1. Dignitat humana en el lloc de treball.



Nivells:

Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0 i 0,20 o entre 0,80 i 1.

Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,21 i 0,45 o entre 0,55 i 0,79.

Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,46 i 0,54.





SL6. Pla d'igualtat



Variable dicotòmica en què l'entitat indica si disposa d'un pla d'igualtat elaborat i posat en pràctica. L'indicador pren el valor 1 si l'entitat disposa del Pla d'igualtat i 0 si no disposa d'aquest.



Referències:

• Llei 11/2018 (II. Igualtat),

• Díaz-Carrión, López-Fernández & Romero-Fernández (2019),

• SGE21,

• Balanç del Bé Comú: indicador C1. Dignitat humana en el lloc de treball.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.



• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.





SL7. Igualtat en el consell d'administració



Nre. de dones en el consell d'administració

____________________________________________________________

Nre. de consellers totals



La ràtio es calcula dividint el nombre total de conselleres dones entre el nombre total de membres del consell d'administració. Per a fer-ho, es tenen en compte els consellers totals.



Referències:

• GRI 405-1,

• Llei 11/2018 (II. Igualtat),

• Corporate Knights Global 100 Rating Methodology,

• Balanç del Bé Comú: indicador C1. Dignitat humana en el lloc de treball.

Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0 i 0,20 o entre 0,80 i 1.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,21 i 0,45 o entre 0,55 i 0,79.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,46 i 0,54.





SL8. Pla contra l'assetjament sexual



Variable dicotòmica. L'indicador pren el valor 1 si l'entitat disposa del Pla contra l'assetjament sexual i 0 si no disposa d'aquest.



Referències

• Llei 11/2018 (II. Igualtat),

• Balanç del Bé Comú: indicador C1. Dignitat humana en el lloc de treball.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.



• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.











SL9. Igualtat en les noves contractacions



Nre. de dones contractades en els tres últims anys

_______________________________________________________________________________

Nre. de contractacions totals en els tres últims anys



La ràtio es calcula considerant el nombre total d'empleats contractats amb independència del tipus de contracte o categoria laboral.





Referències:

• GRI 401-1,

• Llei 11/2018 (II. Igualtat),

• Balanç del Bé Comú: indicador C1. Dignitat humana en el lloc de treball.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0 i 0,20 o entre 0,80 i 1.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,21 i 0,45 o entre 0,55 i 0,79.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,46 i 0,54.





SL10. Igualtat en l'estabilitat laboral



Taxa de rotació (dones)

_____________________________________________

Taxa de rotació total



La taxa de rotació total es calcula dividint empleats que deixen l'organització voluntàriament, per acomiadament, jubilació o defunció en servei entre els empleats totals.

La taxa de rotació de dones es calcula dividint empleades dones que deixen l'organització voluntàriament o per acomiadament, jubilació o defunció en servei entre el total de dones empleades.

La ràtio es calcula mitjançant la divisió entre la taxa de rotació femenina i la total.



Referències:

• GRI 401-1,

• Llei 11/2018 (II. Igualtat),

• Balanç del Bé Comú: indicador C1. Dignitat humana en el lloc de treball.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0 i 0,20 o entre 0,80 i 1.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,21 i 0,45 o entre 0,55 i 0,79.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,46 i 0,54.





SL11. Igualtat en la formació



Hores de formació impartides a empleades dones

____________________________________________________________________________

Hores de formació totals impartides a empleats totals



La ràtio es calcula dividint el nombre d'hores totals impartides a dones entre el nombre d'hores totals impartides als empleats amb independència del gènere. Seguint les directrius del GRI 4041, el concepte de formació inclou:

• Tots els tipus d'instrucció i formació vocacional.

• Les excedències pagades per a formació que les organitzacions oferisquen als seus empleats.

• La formació o ensenyament externs i pagats íntegrament o parcialment per les organitzacions.

• La formació sobre temes concrets.

La formació no inclou les jornades d'orientació i/o acolliment.



Referències:

• GRI 404-1,

• Llei 11/2018 (II. Formació),

• Llei 11/2018 (II. Igualtat),

• Díaz-Carrión, López-Fernández & Romero-Fernández (2019),

• Balanç del Bé Comú: indicador C1. Dignitat humana en el lloc de treball.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0 i 0,20 o entre 0,80 i 1.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,21 i 0,45 o entre 0,55 i 0,79.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,46 i 0,54.





SL12. Política de diversitat



Variable dicotòmica que indica si l'entitat disposa d'una política de diversitat aprovada i posada en pràctica. L'indicador pren el valor 1 si l'entitat disposa de la política de diversitat i 0 si no disposa d'aquesta.





Referències:

• Llei 11/2018 (II. Igualtat),

• SGE21,

• Balanç del Bé Comú: indicador C1. Dignitat humana en el lloc de treball



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.



• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.





SL13. Declaració de no discriminació



Variable dicotòmica que indica si l'entitat disposa d'una declaració de no discriminació elaborada i posada en pràctica. L'indicador pren el valor 1 si l'entitat disposa de la declaració de no discriminació i 0 si no disposa d'aquesta.



Referències:

• GRI 406 – Adaptació,

• Llei 11/2018 (II. Igualtat),

• Díaz-Carrión, López-Fernández & Romero-Fernández (2019),

• SGE21,

• Balanç del Bé Comú: indicador C1. Dignitat humana en el lloc de treball.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.



• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.





SL14. Ocupació juvenil



Nre. d'empleats menors de 30 anys

________________________________________________________________

Empleats totals



Es calcula sobre els empleats totals, independentment del tipus de contracte o categoria laboral.

Referències:

• GRI 405-1,

• Llei 11/2018 (II. Ocupació).



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0 i 0,09.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,10 i 0,19.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual o superior a 0,20.





SL15. Ocupació majors



Nre. d'empleats majors de 50 anys

____________________________________________________________

Empleats totals



Es calcula sobre els empleats totals, independentment del tipus de contracte o categoria laboral.

Referències:

• GRI 405-1,

• Llei 11/2018 (II. Ocupació).



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0 i 0,09.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,10 i 0,19.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual o superior a 0,20.





SL16. Accessibilitat



Variable dicotòmica que recull si l'organització garanteix l'accessibilitat universal de persones amb discapacitat a les seues seus, instal·lacions, canals d'informació, comunicació i formació. La variable adopta el valor 1 quan l'organització garanteix l'accés i 0 quan no ho fa.





Referències:

• Llei 11/2018,

• Balanç del Bé Comú: indicador C1. Dignitat humana en el lloc de treball,

• Balanç del Bé Comú: indicador D1. Actitud ètica amb els clients.





Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.



• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.





SL17. Estabilitat de l'ocupació



Nre. d'empleats amb contracte indefinit

________________________________________________________________

Empleats totals



En el cas de les cooperatives s'inclouen com a treballadors amb contracte indefinit els socis treballadors.



Referències:

• Llei 11/2018,

• Model AECA,

• Balanç del Bé Comú: C2. Formalitat dels contractes de treball.





Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0 i 0,33.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,34 i 0,66.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,67 i 1.





SL18. Dignitat salarial



Salari brut anual més baix de l'organització

________________________________________________________________

Salari mínim interprofessional



La ràtio es calcula mitjançant la divisió del salari brut anual més baix dels empleats a temps complet de l'organització, entre l'SMI vigent a data de reporte de la dada.



Referències:

• GRI 202-1,

• Balanç del Bé Comú: C2. Formalitat dels contractes de treball.





Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 1,00 i 1,10.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 1,11 i 1,20.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 1,21 i 1,30.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual o superior a 1,31.





SL19. Ràtio de diferència salarial



Salari brut anual més alt de l'organització

________________________________________________________________

Salari mínim interprofessional



La ràtio es calcula mitjançant la divisió del salari brut anual més baix dels empleats a temps complet de l'organització, entre el salari brut anual percebut per l'empleat millor remunerat.



Referències:

• Corporate Knights Global 100 Rating Methodology (adaptació),

• Díaz-Carrión, López-Fernández & Romero-Fernández (2019),

• Balanç del Bé Comú: C2. Formalitat dels contractes de treball.





Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és superior a 30.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 25,00 i 29,99.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 20,00 i 24,99.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 15 i 19,99.

• Nivell 5: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual o inferior a 15.





SL20. Taxa de retorn al treball



Nre. d'empleats que han tornat al treball

després d'acabar el permís parental

________________________________________________________________

Nre. d'empleats que haurien d'haver tornat

al treball després del permís parental



La ràtio es calcula fent ús únicament dels empleats que haurien de tornar al treball l'any objecte de report i després de gaudir del permís parental. Això és, els empleats que iniciaren el permís parental a la fi de l'any anterior i, per tant, hagen d'incorporar-s'hi en aquesta anualitat sí que s'han de considerar per al càlcul. No obstant això, els empleats que inicien el permís a la fi d'aquest any i hagen d'incorporar-se a principi del següent s'han de tindre en compte en l'informe de l'any posterior.





Referències:

• GRI 401-3,

• Llei 11/2018 (II. Personal).



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 0,90.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,91 i 0,95.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,96 i 0,99.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i és igual a 1,00.





SL21. Taxa de retenció



Nre. d'empleats que han tornat al treball

després d'un permís parental i que continuen

empleats 12 mesos després

________________________________________________________________

Nre. d'empleats que van tornar

del permís parental l'any anterior



Referències:

• GRI 401-3,

• Llei 11/2018 (II. Personal).



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 0,69.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,70 i 0,79.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,80 i 0,89.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i és superior a 0,90.





SL22. Taxa de rotació



Nre. d'empleats que han deixat l'organització

_______________________________________________________________

Empleats totals



La taxa de rotació total es calcula dividint els empleats que deixen l'organització voluntàriament, per acomiadament, jubilació o defunció en servei entre el total d'empleats.

Referències:

• GRI 401-1,

• Llei 11/2018 (II. Ocupació),

• Corporate Knights Global 100 Rating Methodology,

• Balanç del Bé Comú: C2. Formalitat dels contractes de treball.





Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és superior a 0,26.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,15 i 0,26.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 0,15.







SL23. Hores destinades a formació



Nre. d'hores totals destinades a formació

_______________________________________________________________

Empleats totals



La ràtio es calcula com les hores de formació mitjana que percep cada empleat. Seguint les directrius del GRI 404-1, el concepte de formació inclou:

• Tots els tipus d'instrucció i formació vocacional.

• Les excedències pagades per a formació que les organitzacions oferisquen als seus empleats.

• La formació o ensenyament externs i pagats íntegrament o parcialment per les organitzacions.

• La formació sobre temes concrets.



Referències:

• GRI 404-1,

• Llei 11/2018 (II. Ocupació),

• SGE21,

• Balanç del Bé Comú: indicador C1. Dignitat humana en el lloc de treball.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual o inferior a 14.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 15 i 39.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual o superior a 40.





SL24. Empleats coberts en formació en prevenció de riscos laborals





Empleats que han rebut formació

en prevenció de riscos laborals

_____________________________________________________________

Empleados totales



Referències:

• GRI 403-1,

• Llei 11/2018 (II. Ocupació),

• SGE21 6.2.7. Salut i benestar en el treball,

• Balanç del Bé Comú: indicador C1. Dignitat humana en el lloc de treball.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual o inferior a 0,49.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,50 i 0,79.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,70 i 0,99.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual a 1.







SL25. Absentisme laboral



Dies totals d'absentisme laboral

suportats per l'organització

____________________________________________________________________

Dies totals de treball contractat per l'organització



El nombre total de dies d'absentisme es calcula com el nombre de dies perduts a conseqüència d'accidents i malalties de tota mena (professionals o no), o qualsevol altra raó o circumstància, per la totalitat d'hores que s'haurien d'haver treballat en absència d'absentisme laboral.

Referències:

• Model AECA,

• Llei 11/2018 (II. Ocupació),

• Balanç del Bé Comú: indicador C2. Característiques dels contractes de treball.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és superior a 0,03.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,015 i 0,03.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 0,015.







SL26. Accidentalitat en el treball (índex d'incidència amb baixa)



Nre. d'accidents amb baixa

____________________________________________________ x 1.000

Empleats totals mitjans



La ràtio es calcula dividint el total d'accidents que han implicat una baixa dividit entre el nombre mitjà d'empleats al llarg de l'any. Per a fer-ho, s'han de tindre en compte tots els treballadors de l'entitat, amb independència de la seua dedicació o tipus de contracte.



Referències:

• GRI 403-9,

• Llei 11/2018 (II. Salut i seguretat),

• Corporate Knights Global 100 Rating Methodology,

• Balanç del Bé Comú: indicador C1. Dignitat humana en el lloc de treball.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és superior a 25‰.



• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 5‰ i 25‰.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 5‰.





SL27. Sinistralitat en el treball



Nre. de morts resultants per accident

laboral o malaltia professional

_________________________________________________________ x 1.000.000

Nre. d'hores treballades



La ràtio es calcula dividint el total de defuncions registrades, a conseqüència d'un accident laboral o d'una malaltia professional, entre el nombre total d'hores treballades en l'organització. Per a fer-ho, cal tindre en compte tots els treballadors de l'entitat, amb independència de la seua dedicació o tipus de contracte.



Referències:

• GRI 403-9,

• Llei 11/2018 (II. Salut i seguretat),

• Corporate Knights Global 100 Rating Methodology,

• Balanç del Bé Comú: indicador C1. Dignitat humana en el lloc de treball.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és superior a 40 ppm.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre més de 10 ppm i 40 ppm.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,01 ppm i 10 ppm.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual a 0.



SL28. Presència de canals de comunicació ascendents



Variable dicotòmica que recull l'existència de canals de comunicació des de la base jeràrquica de l'organització i cap als seus nivells superiors. Un exemple de canals de comunicació ascendents són les bústies de suggeriment o els canals de denúncia que salvaguarden l'anonimat i la justícia procedimental.



Referències:

• GRI 412-2,

• Llei 11/2018 (III. Drets humans),

• Balanç del Bé Comú: C4. Transparència i participació democràtica interna.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.



• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.





SL29. Percentatge d'empleats que reben avaluació periòdica



Nre. d'empleats sotmesos a una avaluació

periòdica de l'acompliment

___________________________________________________________________

Empleats totals



La ràtio es calcula com la proporció d'empleats que reben de manera periòdica una avaluació del seu acompliment. El concepte de periòdica implica que es duu a terme, almenys, una vegada a l'any.

El concepte d'avaluació de l'acompliment implica una valoració duta a terme amb el coneixement de l'empleat i fent ús de criteris prèviament establits i comunicats.



Referències:

• GRI 404-3,

• Llei 11/2018 (II. Formació),

• Díaz-Carrión, López-Fernández & Romero-Fernández (2019),

• Balanç del Bé Comú: C4. Transparència i participació democràtica interna.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 0,40.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,40 i 0,69.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,70 i 0,99.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual a 1.





SL30. Existència d'una metodologia d'avaluació 360º



Variable dicotòmica que recull si l'organització usa pràctiques d'avaluació multilaterals al llarg de la seua estructura jeràrquica. La variable adopta el valor 1 quan l'organització té implementades metodologies d'avaluació 360º, i 0, quan no.



Referències:

• Díaz-Carrión, López-Fernández & Romero-Fernández (2019),

• Balanç del Bé Comú: C4. Transparència i participació democràtica interna.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.



• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.











SL31. Existència d'acords de negociació col·lectiva



Variable dicotòmica que indica si l'organització té un acord de negociació col·lectiva. Adopta el valor 1 quan l'organització sí que disposa d'aquests acords, i el valor 0, quan no.



Referències:

• GRI 402-1,

• Llei 11/2018 (II. Relacions socials).



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.



• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.





SL32. Existència d'un pla d'acolliment



Variable que indica si l'organització té un pla d'acolliment per a noves persones empleades o no en té. El valor d'aquest indicador pot oscil·lar entre 0 si no es disposa d'un pla d'acolliment i 1 si el pla d'acolliment considera de manera expressa el compromís de l'organització amb la responsabilitat social.



Referències:

• Llei 11/2018 (II. Formació),

• Díaz-Carrión, López-Fernández & Romero-Fernández (2019),

• Balanç del Bé Comú: indicador C1. Dignitat humana en el lloc de treball.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.



• Nivell 1: si l'entitat té un pla d'acolliment formal, el valor és 0,5.

• Nivell 2: si l'entitat té un pla d'acolliment formal que explica el seu compromís amb la sostenibilitat, el valor és 1.





SL33. Existència de models de remuneració variable que combinen el rendiment individual i el col·lectiu (equip, departament, organització)





Variable dicotòmica que recull l'existència de sistemes de remuneració variable combinats, en què es premia tant l'acompliment individual com el de la unitat o el de l'organització al complet. La variable adopta el valor 1 quan l'organització sí que disposa d'aquests sistemes i el valor és 0, quan no.



Referències:

• Llei 11/2018 (II. Ocupació),

• Díaz-Carrión, López-Fernández & Romero-Fernández (2019),

• Balanç del Bé Comú: C2. Formalitat dels contractes de treball.





Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.



• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.





SL34. Sistema de mentors



Variable dicotòmica que recull l'existència d'un pla de mentors per a noves incorporacions. Adopta valor 1 quan l'organització sí que disposa d'aquest pla i valor 0, quan no.



Referències:

• Llei 11/2018 (II. Ocupació),

• Díaz-Carrión, López-Fernández & Romero-Fernández (2019),

• Balanç del Bé Comú: indicador C1. Dignitat humana en el lloc de treball.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.



• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.





SL35. Drets per permís maternal



Nre. d'empleades dones acollides a permís maternal

________________________________________________________________________

Nre. d'empleades dones amb dret a permís maternal



La ràtio es calcula com el percentatge de dones que, tenint dret, s'han acollit al permís maternal l'any objecte de report.



Referències:

• GRI 401-3,

• Llei 11/2018 (II. Organització del treball),

• Balanç del Bé Comú: indicador C1. Dignitat humana en el lloc de treball.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 0,94.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,94 i 0,96.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,97 i 0,99.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual a 1.





SL36. Drets per permís paternal



Nre. d'empleats homes acollits a permís paternal

________________________________________________________________________

Nre. d'empleats homes amb dret a permís paternal



La ràtio es calcula com el percentatge de dones que, tenint dret, s'han acollit al permís parental l'any objecte de report.



Referències:

• GRI 401-3,

• Llei 11/2018 (II. Organització del treball),

• Balanç del Bé Comú: indicador C1. Dignitat humana en el lloc de treball.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 0,94.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,94 i 0,96.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,97 i 0,99.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual a 1.





SL37. Implementació del teletreball voluntari



Variable dicotòmica que recull si l'entitat té implementat l'acolliment voluntari al teletreball. La variable pren el valor 1 quan el teletreball és una opció i 0, quan no. El treball obligatori sense presència física en les instal·lacions de l'entitat no es considera teletreball.



D'altra banda, sobre la base dels últims aclariments del Ministeri de Treball i les patronals empresarials CEOE i Cepyme, perquè es considere teletreball, almenys el 30 % de la jornada setmanal s'ha de dur a terme en remot, de manera que un únic dia de treball remot setmanal (que equivaldria al 20 %) no constitueix teletreball.



Referències:

• Llei 11/2018 (II. Organització del treball),

• Balanç del Bé Comú: indicador C1. Dignitat humana en el lloc de treball.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.



• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.





SL38. Valor econòmic generat (VEG)



Valor econòmic generat = ingressos



Els ingressos es calculen com la suma de:

• vendes netes,

• ingressos per inversions financeres,

• vendes d'actius físics i intangibles.



Unitat: euros.



Referències:

• GRI 201-2,

• Balanç del Bé Comú: B2. Actitud solidària en la gestió de recursos financers.



Nivells:

Indicador instrumental, no és procedent una classificació perquè no permet la contextualització a la grandària.





SL39. Valor econòmic distribuït (VED)



Valor econòmic distribuït = costos operacionals + salaris i beneficis dels empleats + pagaments a proveïdors de capital + pagaments a governs + inversions a la comunitat.



Els costos operacionals es calculen com la suma de:

• pagaments per materials,

• pagaments per components de productes,

• pagaments per instal·lacions,

• pagaments per serveis adquirits.



Els salaris i beneficis dels empleats es calculen com la suma de:



• Nòmines totals brutes, incloent-hi cotitzacions a la Seguretat Social.

• Beneficis als empleats (excloent-hi formació i costos directament relacionats amb l'activitat laboral). Aquesta partida inclou conceptes, però no es limita a aquests, com ara:

o contribucions a plans de pensions privats,

o assegurança mèdica,

o vehicle d'entitat o finançament del transport,

o allotjament,

o préstecs sense interessos.



Els pagaments a proveïdors de capital es calculen com els pagaments d'interessos derivats de deutes i préstecs.

Els pagaments a governs es calculen com la suma de:

• impostos sobre beneficis,

• altres tributs,

• sancions pagades a governs.



Les inversions a la Comunitat es calculen com la suma de:

• aportacions a ONG o organitzacions similars,

• costos de programes socials,

• fons destinats a la inversió a la Comunitat.



Unitat: euros.



Referències:

• GRI 201-2,

• Model AECA,

• Balanç del Bé Comú: B2. Actitud solidària en la gestió de recursos financers.





Nivells: indicador instrumental, no és procedent una classificació perquè no permet la contextualització a la grandària.





SL40. Valor econòmic retingut (VER) = VEG – VED



Valor econòmic retingut = valor econòmic generat – valor econòmic distribuït.



Unitat: euros.



Referències:

• GRI 201-2,

• Balanç del Bé Comú: B2. Actitud solidària en la gestió de recursos financers.



Nivells:

Indicador instrumental, no és procedent una classificació perquè no permet la contextualització a la grandària.





SL41. Assistència financera del Govern



Assistència financera del Govern

___________________________________________________________

VEG



La ràtio es calcula com la relació entre l'ajuda financera percebuda des del Govern i els ingressos generats per l'organització.

L'assistència financera rebuda es calcula com la suma de:

• subsidis,

• subvencions,

• assistència financera mitjançant agències de crèdit o organitzacions similars,

• altres ajudes i beneficis financers provinents del Govern.



Referències:

• GRI 201-4,

• Balanç del Bé Comú: E2. Contribució a la comunitat.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual o superior a 0,10.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,05 i 0,09.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,01 i 0,04.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és menor a 0,01.





SL42. Nombre de directius provinents de les comunitats locals





Nre. de directius residents a la Comunitat Valenciana

___________________________________________________________________________

Nre. de directius totals



La ràtio es calcula com la proporció de directius residents en la Comunitat Valenciana en el moment de la seua contractació, tenint en compte únicament les persones membres de l'alta direcció, quedant d'aquesta manera descartats llocs de responsables d'àrea o directius intermedis.

Seguint el que estableix l'RD 1382/1985, d'1 d'agost, pel qual es regula la relació laboral de caràcter especial del personal d'alta direcció, l'article 2.1.a de la Llei 8/1980, de 10 de març, de l'Estatut dels Treballadors, i a l'empara de la disposició addicional primera de la Llei 32/1984, de 2 d'agost, es consideren personal d'alta direcció les persones que exerciten poders inherents a la titularitat jurídica de l'entitat i relatius als objectius generals d'aquesta, amb autonomia i plena responsabilitat només limitades pels criteris i instruccions directes emanades de la persona o dels òrgans superiors de govern i administració de l'entitat que respectivament ocupe aquella titularitat.





Referències:

• GRI 413,

• RD 1382/1985, d'1 d'agost,

• Llei 32/1984,

• Estatut dels Treballadors.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 0,15.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,15 i 0,50.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és superior a 0,50.





SL43. Nombre de proveïdors locals



Nre. de proveïdors amb domicili fiscal

a la Comunitat Valenciana

___________________________________________________________________________

Nre. de proveïdors total



La ràtio es calcula com la proporció de proveïdors de la Comunitat Valenciana sobre el total, amb independència del volum de compres de cada proveïdor.



Referències:

• GRI 413.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 0,15.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,15 i 0,50.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és superior a 0,50.





SL44. Nombre d'empleats total



Nombre d'empleats total, la descomposició per sexe i per dedicació (temps complet o parcial) i el nombre d'empleats amb contracte indefinit.



Variable a títol informatiu que s'usa per al càlcul de diverses ràtios.





Referències:

• GRI 401-1,

• Llei 11/2018 (II. Ocupació).



Nivells:

• No és procedent.



SL45. Creació d'ocupació



Empleats totals

_________________________________________________ - 1

Empleats totals any anterior



La ràtio calcula la creació d'ocupació total duta a terme per l'organització durant l'any objecte d'estudi enfront de l'any anterior. Les persones ocupades totals es calculen com la plantilla mitjana equivalent a temps complet.



Referències:

• GRI 401-1,

• Llei 11/2018 (II. Ocupació).



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és negatiu.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0 i 0,01.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,02 i 0,03.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és superior a 0,03.





SL46. Percentatge d'impostos desemborsats



Imposts totals soportats i recaptats

_______________________________________________________________

EBITDA



EBITDA = benefici abans d'impostos, interessos, amortitzacions i depreciacions.



Referències:

• GRI 201-2,

• Model AECA,

• Corporate Knights Global 100 Rating Methodology,

• SGE21 6.9.2. Fiscalitat responsable,

• Balanç del Bé Comú: E2. Contribució a la comunitat.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 0,70.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,70 i 0,84.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,85 i 0,99.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és superior a 1.





SL47. Normalització lingüística (I)



Variable dicotòmica que pren el valor 1 quan l'organització du a terme un doble etiquetatge en valencià, i 0, quan no.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.



• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.





SL48. Normalització lingüística (II)



Variable dicotòmica que pren el valor 1 quan el web corporatiu està disponible en valencià, i 0, quan no.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.



• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.



Aspectes ètics



ET1. Existència d'un consell d'administració

Variable dicotòmica que pren el valor 1 quan hi ha un consell d'administració, i 0, quan no.

Aquest indicador considera òrgans de govern equivalents segons la personalitat jurídica de l'entitat. A tall d'exemple: consell rector en el cas de les cooperatives o patronat en el cas d'una fundació.



Referències:

• GRI 102-18,

• Model AECA,



• Balanç del Bé Comú: B4. Propietat i participació democràtica.





Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.



• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.





ET2. Freqüència de reunió del consell d'administració



Nombre de reunions anuals del Consell d'Administració o òrgan equivalent.

En aquest indicador es consideren òrgans de govern equivalents segons la personalitat jurídica de l'entitat. A tall d'exemple: el consell rector, en el cas de les cooperatives, o el patronat, en el cas d'una fundació.



Referències:

• GRI 102-18,

• Model AECA,

• Balanç del Bé Comú: B4. Propietat i participació democràtica.





Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i és inferior a 4.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i oscil·la entre 4 i 8.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és superior a 8.





ET3. Nombre total de consellers



Consellers totals (o càrrec equivalent) amb independència de la seua condició de conseller executiu, independent o dominical.

En aquest indicador es consideren figures equivalents segons la personalitat jurídica de l'entitat.



Referències:

• GRI 102-18,

• Model AECA,

• Balanç del Bé Comú: B4. Propietat i participació democràtica.





Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i és inferior a 5.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i oscil·la entre 5 i 9, o és superior a 15.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i oscil·la entre 10 i 15.





ET4. Percentatge de consellers independents



Cal aplicar la figura equivalent segons la mena d'entitat.



Nre. de consellers independents

_____________________________________________________________

Consellers totals



Referències:

• GRI 102,

• Model AECA,

• Balanç del Bé Comú: B4. Propietat i participació democràtica.





Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 0,50.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,50 i 0,65.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és superior a 0,65.

ET5. Existència i ús d'un codi de conducta



Variable dicotòmica que pren el valor 1 quan hi ha un codi de conducta disposat en l'organització, i 0, quan no. Les persones empleades han de conéixer i complir obligadament el codi de conducta. L'entitat disposa dels mitjans necessaris per a assegurar-ne el coneixement, difusió i supervisió periòdica, així com de canals de denúncia.





Referències:

• GRI 102-16,

• Llei 11/2018 (II. Relacions socials),

• SGE21.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.



• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.





ET6. Identificació de riscos materials



Variable dicotòmica que pren el valor 1 quan l'organització implementa una metodologia d'identificació dels principals riscos materials extrafinancers ESG a curt, mitjà i llarg termini incloent-hi riscos de la cadena de subministrament.



Referències:

• GRI 103-1,

• Model AECA,

• Llei 11/2018 (general).



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.



• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.





ET7. Avaluació de riscos materials



Variable dicotòmica que pren el valor 1 quan l'organització implementa una metodologia d'avaluació i qualificació potencial dels principals riscos materials extrafinancers ESG a curt, mitjà i llarg termini incloent-hi riscos de la cadena de subministrament.



Referències:

• GRI 103-1,

• Model AECA,

• Llei 11/2018 (general).



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.



• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.





ET8. Mitigació de riscos materials ESG



Variable dicotòmica que pren el valor 1 quan l'organització implementa una metodologia de mitigació dels efectes dels principals riscos materials extrafinancers ESG a curt, mitjà i llarg termini incloent-hi riscos de la cadena de subministrament.



Referències:

• GRI 103-1,

• Model AECA,

• Llei 11/2018 (general).



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.



• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.

ET9. Pla de contingència



Variable dicotòmica que pren el valor 1 quan l'organització té dissenyat un pla de contingència enfront de la materialització dels principals riscos materials extrafinancers ESG a curt, mitjà i llarg termini incloent-hi riscos de la cadena de subministrament.



Referències:

• GRI 103-1,

• Llei 11/2018 (general).



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.



• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.





ET10. L'entitat és transparent i se sotmet a l'escrutini dels grups d'interés



Variable que pren el valor 1 quan l'entitat fa pública i accessible la seua memòria de sostenibilitat i els resultats de l'auditoria social i valor 0 quan no dona accés ni a la memòria de sostenibilitat ni a l'auditoria social.



Referències:

• Balanç del Bé Comú: E4. Transparència i participació democràtica de l'entorn social.



Nivells:

• Nivell 0: si l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.

• Nivell 1: si l'entitat elabora una memòria clara i fàcilment accessible a tots els grups d'interés, el valor és 0,5.

• Nivell 2: si l'entitat facilita l'accés tant de la memòria de sostenibilitat com de l'informe de verificació, el valor és 1.





ET11. L'entitat se sotmet a auditoria interna dels seus comptes anuals



Variable que pren el valor 1 quan l'entitat duu a terme un procés anual d'auditoria interna, els resultats de la qual són accessibles a tots els grups legítimament interessats, pren valor 0,5 quan realitza auditoria interna i comunica els resultats a la propietat i alta direcció, i pren valor 0 quan no efectua l'auditoria.



Referències:

• GRI 102-18,

• SGE21,

• Balanç del Bé Comú: B4. Propietat i participació democràtica.





Nivells:

• Nivell 0: si l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.

• Nivell 1: si l'entitat realitza auditoria interna i comunica resultats a la propietat i alta direcció, el valor és 0,5.

• Nivell 2: si l'entitat realitza auditoria interna i comunica resultats a altres grups d'interés, a més dels ja esmentats en el nivell 1, el valor és 1.





ET12. Formació en anticorrupció de les persones empleades



Nre. d'empleats que han rebut

formació en anticorrupció

_____________________________________________________________

Empleats totals



La ràtio es calcula com el percentatge de persones empleades que han rebut formació en matèria d'anticorrupció. La ràtio es calcula amb el nombre de persones empleades total amb independència del tipus de contracte o categoria laboral.



Referències:

• GRI 205-1,

• Llei 11/2018 (IV. Corrupció i suborn),

• Balanç del Bé Comú: E2. Contribució a la comunitat.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 0,60.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,60 i 0,79.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,80 i 0,99.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual a 1.





ET13. Formació en anticorrupció dels directius



Nre. de directius que han rebut

formació en anticorrupció

_____________________________________________________________

Directius totals



La ràtio es calcula com el percentatge de directius que han rebut formació en matèria d'anticorrupció i tenint en compte únicament els membres de l'alta direcció, d'aquesta manera, queden descartats llocs de responsables d'àrea o comandaments intermedis.



Referències:

• GRI 205-1,

• Llei 11/2018 (IV. Corrupció i suborn),

• RD 1382/1985, d'1 d'agost,

• Llei 32/1984,

• estatut dels treballadors,

• Balanç del Bé Comú: B4. Propietat i participació democràtica.





Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 0,80.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,80 i 0,89.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,90 i 0,99.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual a 1.





ET14. Formació en anticorrupció dels consellers



Nre. de consellers que han rebut

formació en anticorrupció

_______________________________________________________________________________

Consellers totals



La ràtio es calcula com la proporció de consellers (o figura equivalent segons el tipus d'entitat) que han rebut formació en matèria d'anticorrupció. Per a això, es fa ús de tots els consellers, amb independència de la seua condició de conseller executiu, independent o dominical.



En aquest indicador es consideren figures equivalents segons la personalitat jurídica de l'entitat.



Referències:

• GRI 205-1,

• Llei 11/2018 (IV. Corrupció i suborn),

• Balanç del Bé Comú: B4. Propietat i participació democràtica.





Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 0,80.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,80 i 0,89.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,90 i 0,99.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual a 1.





ET15. Existència d'un pla de lluita contra la corrupció



Variable dicotòmica que pren el valor 1 quan l'organització disposa d'un pla de lluita contra la corrupció, i 0, quan no.



Referències:

• Llei 11/2018 (IV. Corrupció i suborn),

• SGE21,

• Balanç del Bé Comú: B4. Propietat i participació democràtica.





Nivells:

• Nivell 0: si l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.





ET16. Nombre de casos de corrupció identificats



Nre. de casos de corrupció confirmats

_________________________________________________________________ x 1.000

Empleats totals



La ràtio es calcula com el nombre de casos de corrupció identificats i confirmats en l'organització per cada miler d'empleats.

Sobre la base de les directrius dels estàndards GRI, es considera corrupció a pràctiques com el suborn, els pagaments per facilitació, el frau, l'extorsió, la col·lusió i el blanqueig de capitals. També s'hi inclouen les ofertes o rebuts de regals, préstecs, honoraris, recompenses o altres avantatges per part de qualsevol persona, així com els incentius per fer una cosa deshonesta, il·legal o que incomplisca la confiança en la conducta de l'entitat. S'inclouen els beneficis en efectiu o en espècie, com ara béns lliures, regals o vacances, i els serveis personals especials proporcionats amb el propòsit de generar un avantatge inapropiat i que poden donar lloc a pressió moral per a rebre aquest avantatge.



Referències:

• GRI 205-1,

• Llei 11/2018 (IV. Corrupció i suborn),

• Transparency International,

• Balanç del Bé Comú: B4. Propietat i participació democràtica.





Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és superior a 15‰.



• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 5,01‰ i 15‰.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,01‰ i 5‰.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual a 0.





ET17. Nombre de proveïdors seleccionats sobre la base de criteris socials



Nre. de proveïdors informats dels

compromisos ESG de l'organització

_______________________________________________________________________________

Nre. de proveïdors totals de l'organització



La ràtio es calcula com la proporció de proveïdors que han sigut informats de manera explícita i fefaent de les polítiques i compromisos ESG que els afecten, que inclouen, entre altres, qüestions lligades a l'ocupació, la dignitat humana, els drets humans, la igualtat, la diversitat, la salut i seguretat de clients i empleats o la contribució a les comunitats locals.



Referències:

• GRI 414-1,

• Llei 11/2018 (V. Subcontractacions i proveïdors),

• Balanç del Bé Comú: indicador A1. Dignitat humana en la cadena de subministraments,

• Balanç del Bé Comú: indicador A3. Sostenibilitat mediambiental en la cadena de subministraments.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 0,50.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,50 i 0,79.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,80 i 0,99.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual a 1.





ET18. Nombre de reclamacions amb una resolució satisfactòria



Nre. de reclamacions per part

dels clients resoltes positivament

_________________________________________________________________________

Nre. total de reclamacions per part dels clients



La ràtio es calcula com el percentatge de reclamacions resoltes satisfactòriament a l'any objecte de report. Es consideren com a reclamacions resoltes satisfactòriament les que poden justificar-se a través del CRM de l'organització, enquestes de satisfacció sobre reclamacions o un altre mitjà equivalent.



Referències:

• Llei 11/2018 (V. Consumidors),

• Balanç del Bé Comú: indicador D1. Actitud ètica amb els clients.





Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 0,85.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,85 i 0,90.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,91 i 0,95.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,96 i 0,99.

• Nivell 5: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual a 1.





ET19. Termini mitjà de pagament a proveïdors



Saldo mitjà de creditors comercials

__________________________________________________________________ x 365

Compres netes i despeses per serveis exteriors



Per al càlcul del període mitjà de pagament a proveïdors fem ús de la metodologia emprada en el model abreujat del Pla general de comptabilitat i en el Pla general de comptabilitat de petites i mitjanes entitats.





Saldo mitjà de creditors comercials = (compte creditorsx + compte creditorsx-1) / 2



Referències:

• Model AECA,

• Pla general de comptabilitat,

• Balanç del Bé Comú: indicador A2. Justícia i solidaritat en la cadena de subministraments.

Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual o superior a 60 dies.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 60 dies i major que 30 dies.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior o igual a 30 dies.





ET20. L'entitat disposa de web corporativa



Variable que pot prendre tres valors i indica l'existència d'un web corporatiu i l'accessibilitat a aquest.



Referències:

• Llei 11/2018 (general).



Nivells:

• Nivell 0: si l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.

• Nivell 1: si l'entitat disposa de web corporatiu, el valor és 0,5.

• Nivell 2: si l'entitat disposa de web corporatiu i és accessible a persones amb diversitat funcional o sensorial, el valor és 1.





ET21. Els comptes anuals de l'entitat són públics



Variable dicotòmica que pren el valor 1 quan els comptes anuals de l'entitat estan depositats en el seu web corporatiu, i 0, quan no.



Referències:

• Llei 11/2018 (general),

• SGE21 6.7.2. Transparència de la informació.



Nivells:

• Nivell 0: si l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.





ET22. L'entitat elabora una memòria anual d'activitats

Variable dicotòmica que pren el valor 1 quan l'entitat elabora, almenys amb una periodicitat anual, una memòria d'activitats en què s'informa, entre altres qüestions, sobre els seus compromisos, activitats i acompliment en matèria ESG, i 0, quan no.



Referències:

• Llei 11/2018 (general),

• Balanç del Bé Comú: indicador E4. Transparència i participació democràtica de l'entorn social.



Nivells:

• Nivell 0: si l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.





Aspectes ambientals



AM1. Emissions totals



Variable contínua que recull el total d'emissions de l'organització durant l'exercici. Es tracta d'una variable merament informativa, perquè depén intensament de la indústria en què opera l'entitat, però que serveix, no obstant això, per al càlcul de la ràtio d'intensitat de les emissions.

A l'efecte de simplificació, les emissions totals inclouen únicament les emissions d'abast 1 i 2 definides conforme als estàndards disposats en el GRI Standards Glossary (2016).

Les emissions d'abast 1 són les que procedeixen de fonts propietat de l'organització o controlades per aquesta, que agrupen:

• qualsevol unitat física o procés que allibere emissions a l'atmosfera (generació d'electricitat, transport, processament de productes químics o materials…);

• emissions de CO2 derivades del consum de combustible.

Les emissions d'abast 2 són les que resulten de la generació d'electricitat comprada o adquirida, calefacció, refrigeració i vapor consumits per una organització.

Els gasos que cal incloure en el càlcul són els següents:

CO2 CH4 N2O HFC PFC SF6 NF3

Quant a la metodologia per a l'obtenció de les dades, l'organització prioritzarà el mesurament directe, encara que quan no siga possible s'admetran estimacions degudament justificades sobre la base de càlculs amb criteris publicats.

Una guia metodològica més detallada pot ser consultada en la Guía para el cálculo de la huella de carbono i per a elaborar un pla de millora d'una organització, publicada pel Ministeri per a la Transició Ecològica. D'igual manera, la consulta de l'estàndard GRI 305 íntegrament pot ajudar a aclarir dubtes metodològics.

Unitat de mesura: tones de CO2 equivalent.



Referències:

• GRI 305-1,

• GRI 305-2,

• GRI 305-3,

• Model AECA,

• Llei 11/2018 (I. Contaminació & canvi climàtic),

• Corporate Knights Global 100 Rating Methodology,

• World Business Council for Sustainable Development,

• SGE21 6.6.1. Identificació d'activitats i impactes mediambientals,



• Balanç del Bé Comú: D3. Impacte ambiental de l'ús i de la gestió de residus dels productes i serveis.



Nivells:

• No és procedent.





AM2. Ràtio d'intensitat d'emissions



Emissions totals x 1.000.000

______________________________________________________________

Vendes totals



Referències:

• GRI 305-4,

• Llei 11/2018 (III. Drets humans),



• Corporate Knights Global 100 Rating Methodology,



• World Business Council for Sustainable Development,

• SGE21 6.6.1. Identificació d'activitats i impactes mediambientals,



• Balanç del Bé Comú: D3. Impacte ambiental de l'ús i de la gestió de residus dels productes i serveis.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és superior a 50 ppm.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 10 ppm i 50 ppm.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 10 ppm.









AM3. Existència d'un pla definit per a la reducció, mitigació i adaptació al canvi climàtic d'emissions contaminants



Variable dicotòmica que pren el valor 1 quan l'organització disposa d'un pla de reducció i/o mitigació de les emissions contaminants, i 0, quan no. Mitjançant el pla l'organització, identifica metes i mitjans per a la reducció o mitigació d'emissions.



Referències:

• Llei 11/2018 (I. Contaminació),

• Balanç del Bé Comú: D3. Impacte ambiental de l'ús i de la gestió de residus dels productes i serveis.



Nivells:

• Nivell 0: si l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.





AM4. Residus generats



Variable contínua que recull el total de residus, perillosos o no, generats per l'organització durant l'exercici. Es tracta d'una variable merament informativa, perquè depén intensament del sector en què opera l'entitat, però que serveix, no obstant això, per a calcular els percentatges de reciclatge i reutilització.

El concepte de residu abasta totes les formes de residus sòlids i líquids a exclusió de les aigües residuals.

Unitat de mesura: tones.



Referències:

• GRI 306-2,

• Model AECA,

• World Business Council for Sustainable Development,

• Llei 11/2018 (I. Economia circular),

• SGE21 6.6.1. Identificació d'activitats i impactes mediambientals,



• Balanç del Bé Comú: D3. Impacte ambiental de l'ús i de la gestió de residus dels productes i serveis.



Nivells:

No és procedent.





AM5. Residus reciclats i reutilitzats



Residus reciclats + residus reutilitzats

______________________________________________________________

Residus generats



La ràtio es calcula com la proporció de residus de l'organització que són reciclats o reutilitzats. En el denominador es descompten aquells residus que, per la seua pròpia naturalesa, no poden ser ni reciclats ni reutilitzats (ex. residus perillosos).

Reciclatge: procés mitjançant el qual un material que ha sigut utilitzat es processa perquè servisca novament com a matèria primera per a elaborar nous productes. Reciclar implica la recollida de residus, classificar-los o depositar-los en un punt net.

Reutilització: implica l'allargament de la vida útil d'un producte tornant-lo a utilitzar.



Referències:

• GRI 306-2,

• Model AECA,

• Llei 11/2018 (I. Contaminació),

• Balanç del Bé Comú: D3. Impacte ambiental de l'ús i de la gestió de residus dels productes i serveis.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és menor a 0,30.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,30 i 0,59.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,60 i 0,90.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és superior a 0,90.





AM6. L'entitat elabora una memòria mediambiental



Variable dicotòmica que pren el valor 1 quan l'organització elabora, amb una periodicitat almenys anual, una memòria mediambiental, i 0, quan no. La memòria mediambiental pot constituir un document únic o estar integrada dins d'un estat d'informació no financera, una memòria de sostenibilitat, un informe de gestió anual, o qualsevol altre document d'índole similar, sempre que reculla la realitat en matèria mediambiental de l'organització per a l'any objecte d'estudi.





Referències:

• GRI 412-2,

• Llei 11/2018 (I. Contaminació),

• SGE21 6.6.2. Programa de gestió mediambiental,

• Balanç del Bé Comú: D3. Impacte ambiental de l'ús i de la gestió de residus dels productes i serveis.



Enfocament: pimes i grans entitats



Nivells:

• Nivell 0: si l'entitat no reporta l'indicador o el reporta i el valor és 0.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i el valor és 1.





AM7. Consum total d'aigua



Variable contínua que recull el consum d'aigua per part de l'organització durant l'exercici. Es tracta d'una variable merament informativa, perquè depén intensament del sector en que opera l'entitat, però que serveix, no obstant això, per al càlcul de la ràtio d'intensitat en el consum d'aigua.



Unitat: litres.



Referències:

• GRI 303-5,

• Model AECA,

• Llei 11/2018 (I. Ús sostenible de recursos),

• World Business Council for Sustainable Development,

• SGE21 6.6.1. Identificació d'activitats i impactes mediambientals,



• Balanç del Bé Comú: D3. Impacte ambiental de l'ús i de la gestió de residus dels productes i serveis.



Nivells: no és procedent.





AM8. Ràtio d'intensitat en el consum d'aigua



Consum total d'aigua

______________________________________________________________

Vendes totals expressades en volum



La proporció es calcula com el consum total d'aigua, dividit entre les vendes totals expressades en volum segons la unitat de mesura generalment acceptada en el sector.



Referències:

• Llei 11/2018 (I. Ús sostenible de recursos),

• Corporate Knights Global 100 Rating Methodology,

• SGE21 6.6.1. Identificació d'activitats i impactes mediambientals,



• Balanç del Bé Comú: D3. Impacte ambiental de l'ús i de la gestió de residus dels productes i serveis.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és superior a 0,22.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,16 i 0,22.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,09 i 0,15.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 0,09.







AM9. Consum energètic total



Variable contínua que recull l'energia consumida per l'organització durant l'exercici. Es tracta d'una variable informativa, perquè depén intensament del sector en que opera l'entitat; serveix per al càlcul de la ràtio d'intensitat energètica.

Per al càlcul de l'energia total consumida s'usa la fórmula facilitada en els estàndards GRI:

Combustible no renovable consumit = combustible renovable consumit + electricitat, calefacció, refrigeració i vapor comprats per a consumir + electricitat, calefacció, refrigeració i vapor autogenerats i que no es consumisquen – electricitat, calefacció, refrigeració i vapor venuts



Unitat: julios.



Referències:

• GRI 302-1,

• Model AECA,

• Llei 11/2018 (I. Ús sostenible de recursos),

• SGE21 6.6.1. Identificació d'activitats i impactes mediambientals,



• Balanç del Bé Comú: D3. Impacte ambiental de l'ús i de la gestió de residus dels productes i serveis.



Nivells: no és procedent.





AM10. Ràtio d'intensitat energètica



Consum energètic total

______________________________________________________________

Vendes totals expressades en volum



La proporció es calcula com el consum total d'energia, dividit entre les vendes totals expressades en volum segons la unitat de mesura generalment acceptada en el sector.



Referències:

• GRI 302-3,

• Llei 11/2018 (I. Ús sostenible de recursos),

• Corporate Knights Global 100 Rating Methodology,

• World Business Council for Sustainable Development,

• SGE21 6.6.1. Identificació d'activitats i impactes mediambientals,



• Balanç del Bé Comú: D3. Impacte ambiental de l'ús i de la gestió de residus dels productes i serveis.





AM11. Ús d'energies renovables



Consum d'energia de fonts renovables

______________________________________________________________

Consum energètic total



La ràtio es calcula com la proporció d'energia total consumida que té com a origen fonts d'energia renovables. Les fonts d'energia renovables són aquelles capaces de reposar-se en poc temps a través de cicles ecològics o processos i que inclouen, però no es limiten, a l'energia geotèrmica, la solar, la hidroelèctrica, l'eòlica o la biomassa.



Referències:

• GRI 302-1,

• Llei 11/2018 (I. Ús sostenible de recursos),

• Balanç del Bé Comú: D3. Impacte ambiental de l'ús i de la gestió de residus dels productes i serveis.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és menor a 0,20.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,20 i 0,34.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,35 i 0,50.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és superior a 0,50.





Aspectes sostenibilitat econòmica



ID1. Capacitat innovadora: nombre de patents obtingudes l'últim any



Es mesura la propietat industrial únicament mitjançant les patents rebudes després de la sol·licitud a l'Oficina Espanyola de Patents i Marques, i en queden exclosos del càlcul els models d'utilitat, els dissenys industrials i els signes distintius.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i és igual a 0.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 1 i 3.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i oscil·la entre 4 i 6.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i és igual o superior a 7.





ID2. Inversió en R+D+I



Inversió R + D + I

__________________________________________________

Vendes netes



Aportacions econòmiques dedicades a les activitats en matèria d'investigació, desenvolupament i innovació.



Unitat: euros.



Referències:

• Model AECA,

• Corporate Knights Global 100 Rating Methodology.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 0,03.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,03 i 0,08.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,09 i 0,14.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és superior a 0,14.





ID3. Rendibilitat I



Beneficis després d'impostos

_____________________________________________________ x 100

Patrimoni net



La ràtio es calcula com la divisió entre el benefici després d'impostos i el patrimoni net de l'any objecte de report.



Referències:

• Model AECA.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual o inferior al 5 %.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre el 5,01 % i el 7,00 %.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre el 7,01 % i el 10 %.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual o superior al 10 %.





ID4. Rendibilitat II



Beneficis abans d'interessos i impostos

_____________________________________________________________ x 100

Actiu total



La ràtio es calcula com la divisió entre el benefici abans d'impostos i interessos i l'actiu total de l'any objecte de report.



Referències:

• Model AECA.



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual o inferior al 5 %.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre el 5,01 % i el 7,00 %.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre el 7,01 % i el 10 %.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és igual o superior al 10 %.





ID5. Endeutament



Passiu exigible

___________________________________________

Patrimoni net



La ràtio es calcula com la divisió entre el passiu exigible a l'entitat (tant a curt com a llarg termini) i el patrimoni net l'any objecte de report.



Referències:

• Model AECA,

• Balanç del Bé Comú: B1. Actitud ètica en la gestió de recursos financers.

•

Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 0,30 o superior a 0,70.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és oscil·la entre 0,30 i 0,39 o entre 0,61 i 0,70.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 0,40 i 0,60.





ID6. Productivitat



Benefici abans d'interessos i impostos

_________________________________________________________________

Nre. mitjà de treballadors a temps complet



La ràtio es calcula com la divisió entre el benefici abans d'impostos i interessos i el nombre mitjà de treballadors a temps complet l'any objecte d'estudi.

El nombre de treballadors a temps complet es calcula com la mitjana entre el nombre de treballadors a temps complet quan es tanca l'any objecte de report i el nombre mitjà de treballadors a temps complet en el tancament de l'any anterior.

Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és inferior a 7.000 €.



• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 7.000 € i 9.999,99 €.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio oscil·la entre 10.000 € i 15.000 €.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i la ràtio és superior a 15.000 €.





ID7. F-score



L'F-score de Piotroski és una mesura de la fortalesa financera de l'entitat que consisteix en la suma de la puntuació d'un total de nou tests. Cada vegada que l'entitat supera un test obté un punt, mentre que quan el test es falla es donen 0 punts. D'aquesta manera, la puntuació màxima és de 9 punts, i la mínima, de 0.

Els 9 tests són:

1. El resultat net és positiu.

2. El flux de caixa operatiu és positiu.

3. Benefici net / (actius totals a principis de l'any – actius totals a principi de l'any anterior) és positiu.

4. El flux de caixa operatiu és superior al benefici net.

5. Deute a llarg termini / actius totals mitjans no han augmentat en l'últim any.

6. El current ràtio ha augmentat.

7. No s'han emés accions ordinàries durant l'últim any.

8. El marge brut ha augmentat en l'últim any.

9. La rotació d'actius ha augmentat en l'últim any.

– Resultat net = benefici net en el compte de pèrdues i guanys

– Flux de caixa operatiu = benefici abans d'interessos i impostos (BAII) + amortitzacions – impostos

– Actius totals mitjans = (actius totals a la fi de l'any + actius totals a principi de l'any) / 2

– Deute a llarg termini = deute a llarg termini en el balanç de situació

– Current ràtio = actius corrents / passius corrents

– Marge brut = vendes netes – costos de les vendes netes

– Rotació d'actius = vendes netes / actius totals mitjans

– Vendes netes = vendes brutes – (bonificacions + descomptes + devolucions)



Per al càlcul de l'indicador se sol·licitarà a l'entitat que proporcione informació comptable provinent dels seus comptes anuals.



Referències:

• Corporate Knights Global 100 Rating Methodology



Nivells:

• Nivell 0: l'entitat no reporta l'indicador.

• Nivell 1: l'entitat reporta l'indicador i obté 0-2 punts.

• Nivell 2: l'entitat reporta l'indicador i obté 3-5 punts.

• Nivell 3: l'entitat reporta l'indicador i obté 6-7 punts.

• Nivell 4: l'entitat reporta l'indicador i obté 8-9 punts.

Mapa web